Flaskvatten: en ovärd historia

Det finns människor i Sverige som köper kolsyrat flaskvatten från Polen hellre än att dricka sitt kranvatten. Ännu fler köper olika svenska mineralvatten för att det känns nyttigare, godare och trendigare än kranvatten. Jag förstår det om man bor i villa och har vatten från egen brunn som inte är gott, men försäljningsboomen har såvitt jag förstått främst skett i storstäderna där det ofta finns kommunalt vatten. Enligt mig är det fullkomligt ovärt pengarna att lägga pengar på flaskvatten. Läsk är inte nyttigt, men i alla fall något man inte får gratis på annat håll. Det här har faktiskt förvånat mig länge: det verkar inte ha slagit folk att tendensen med flaskvatten kommer från länder och städer där dricksvattnet är odrickbart eller smakar illa. Som i New York där vattnet har en tydlig smak av klor.

Expressen har nu gjort ett test av bakterierna i kranvatten respektive Ramlösa och resultatet är faktiskt förbluffande. Expressen är inte min mest tillförlitliga källa, men även om antalet bakterier varit tio gånger färre hade det varit dumt att betala för det när man får bakteriefritt gratis. Det är alltså inte bara jättedyrt och ovärt pengarna utan dessutom fullt av bakterier. Å andra sidan skulle säkert bakterier frodas i kranvattnet om man stängde in det i en plastflaska i rumstemperatur och lät det stå ett år.

//Finanskvinnan

Passivhus

Det har byggts en ny typ av hus i Sverige, ett s k passivhus. Jag hörde talas om fenomenet för en tid sedan på byggahus.se (riktigt bra site för alla som vill bygga till eller bygga nytt eller bara är intresserade som jag) och min första tanke var "men herregud, hur ska det här sluta?". För mig låter det som en självklarhet att allergier och fukt kommer frodas i ett hus som är så tätt. Det finns en tydlig korrelation mellan allergier hos svenskar och hur täta våra hus ofta är. I exempelvis öststaterna är det mycket mindre vanligt med allergier trots att vart och vartannat hus är genomruttet, för att det ändå är dragigt och har konstant luftgenomströmning.

Det ska bli mycket intressant att se utvärderingen om ett år eller två. Ett hus som är så energisnålt är givetvis väldigt intressant för köpare, men frågan är om det är hälsosamt.

//Finanskvinnan

Här kommer återbäringen

Jag får tillbaka pengar på skatten! Första gången på flera år. Visserligen bara 2 815:-, men det är bättre än att jag får betala. Dessa 2 815:- ska jag sätta in på SveaDirekt.

//Finanskvinnan

En tragedi

Man undrar ju vad det är som fått folk att lämna sina pengar till Habo Finans från början, men också hur det kan komma sig att Habo inte haft någon statlig insättningsgaranti? Det finansinstitut jag själv sparar hos, SveaDirekt, har insättningsgaranti upp till 250 000. Jag skulle aldrig drömma om att ha mer än det på kontot för att vara säker på att få tillbaka pengar och ränta om de skulle gå i konkurs.

//Finanskvinnan

Finanskvinnan i shoppingtagen

Jag har verkligen shoppat loss på sista tiden: en tunika, en lyxig mobil och idag slog jag dessutom till på ett par sommarskor á 399:-.

Det känns onekligen lite slösaktigt, även om jag verkligen behöver både skor och mobil. Just skor brukar jag annars försöka undvika att lägga jättemycket pengar på då jag sliter dem snett och de alltid går sönder ganska snart oavsett vilken kvalitet det är. Å andra sidan, köper man Ecco och de går sönder inom ett år så får man tillbaka pengarna. Hursomhelst är jag nöjd med det par jag köpte.

När slösskammen slår till tittar jag bara lite här och påminns om att man måste köpa sådant man vill ha också. Annars blir livet bara för trist, enligt Annika Creutzer.

Nya mobilen kom f ö på posten idag, och hittills verkar den perfekt. Det går att ringa med den och andra kan ringa till den. Övriga funktioner ska jag utforska senare.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder april 2007

Eftersom det inte lär hända så mycket med mina pengar imorgon kommer månadens sammanställning här:

Tillgångar

Fonder 63 671,48:-
Aktieobligationer 31 819:-
Aktier 6 025:-
IPS 9 140,56:-
SveaDirekt 34 198:-
__________________
144 854,04:-

Skulder

CSN -40 767:-

Summa tillgångar och skulder: 104 087,04:-

Klart bra total jämfört med förra månaden. Jag har sparat 3 000:- till SveaDirekt och 2 000:- till fonder, men totalen har gått upp 7 527,98:- sedan förra månadssammanställningen. Det beror på börsuppgången. Att jag kommit över 100 000:- i summa tillgångar och skulder får väl ses som en liten uppmuntran också.

Ett diagram:


//Finanskvinnan

Äntligen klar!

Jag tror jag är färdigstuderad för tillfället nu, kör igång på nytt efter sommaren och jobbar nu så länge. Det känns mycket skönt. Jag unnade mig (och här var det tid jag slösade, inte pengar) en sightseeing genom Stockholm efter avslutad och väl genomförd tenta. Jag tog buss 40 från Universitetet genom Vasastan och därefter 4:an över Kungsholmen till Söder. Det kändes väldigt bra att se alla lyckliga människor i solen, många utan jackor. En man låg och solade i Rålambshovsparken med bar överkropp. Vattnet glittrade när jag åkte över Västerbron.

Nu har jag tid att skriva igen, förhoppningsvis!

//Finanskvinnan

Burger King gör ett etiskt val

Det här tycker jag är strålande nyheter. Baske mig om jag inte ska gå dit och äta nästa gång jag blir sugen på en burgare. Jag tror verkligen det lönar sig för de stora företagen att erbjuda ett mer miljö- och etiskt medvetet sortiment, och jag tror som jag nämnt tidigare att även klädkedjorna skulle må bra av att göra det.

Bra jobbat Burger King!

//Finanskvinnan

Förmögenhetsskatten försvinner äntligen

Förmögenhetsskatten ska avskaffas, och en konsekvens blir att förmögenhetsuppgifter inte längre blir offentliga eftersom skattemyndigheten inte längre kommer samla in dem. Jättebra tycker jag! Jag hoppas förmögenhetsskatten inte återinförs om sossarna vinner nästa val. Jag undrar om det kommer bli mindre "fult" att ha pengar i Sverige i framtiden, när staten inte straffar dem som har det längre?

Här kan man läsa om förslaget.

//Finanskvinnan

HTF förtydligar

När jag fick min senaste (och vad jag hoppas är sista) avi för a-kassan så skickade de med en folder där det stod att man skulle ansöka om autogiro för fackavgiften. Rubriken var "Spara tid, pengar och miljö". Det stod specificerat att det inte gällde a-kassan eftersom man inte kan betala den via autogiro än.

Nu, en vecka eller två senare, har jag fått ett brev från HTF där de ber om ursäkt för att de skickade ut foldern då jag redan har autogiro samt att foldern kunde missuppfattas som ett autogiromedgivande för a-kassan (fast det som sagt stod tydligt att det bara gällde fackavgiften).

Det här gör mig lite irriterad. Varför registrerar de bara inte alla medlemmars mailadresser och mailar istället för att posta 50 000 brev (låter rimligt, totalt medlemsantal är ca 160 000) á 5:- styck. Det är alltså 250 000:- som bara postades iväg. Eller så låter de bli att säga något alls. Ja, det kunde misstolkas men det står trots allt klart och tydligt i foldern att det bara gällde fackavgiften.

Om man tycker det är dyrt att vara med i facket och a-kassan så lär det inte kännas roligare att betala när man ser pengar gå till fullkomligt meningslösa saker som denna (som dessutom slösar även tid och miljö förutom pengar). Det mest idiotiska är att det värsta som kunde hända är att medlemmarna anmäler autogiro för fackavgiften en gång i onödan, och sedan märker att de inte anmält autogiromedgivande för a-kassan som de trodde genom att de får a-kasseavin postad till sig. I ett brev som HTF precis lika gärna kunnat lägga ner sin förklaring i, och därmed sluppit skicka två utskick.

På hemsidan står det för övrigt att a-kassan kommer kunna erbjuda autogiro under våren (för er som fortfarande är med).

Om någon nytillkommen läsare undrar varför jag gått ur a-kassan så står det här.

//Finanskvinnan

Så fick man slå Lund ur hågen

Tur att jag inte drivs av en kraftig längtan efter att utveckla min karriär i Lund. Det verkar vara ganska svårt att få jobb där som stockholmare, om man får tro denna artikel.

Det intressanta tycker jag dock inte är att Lundborna är emot stockholmare (de är väl knappast de enda isåfall) utan att det är en stockholmare som säger nej med den motiveringen. Det påminner mig om något jag läst tidigare: att kvinnor i chefspositioner hindrar andra kvinnor från att klättra i karriären. Jag hittar inte artikeln jag tänker på, men det kanske är fler som känner igen det. Tesen var något i stil med att kvinnor som får högre positioner måste kämpa för att bevisa att de klarar av det och att de är en i gänget (ofta är det många manliga chefer och få kvinnliga). För att kunna bevisa sig är de dels rädda att andra kvinnor kommer in och förstör bilden av att en kvinna kan göra ett bra jobb som chef varpå de undviker det, men de gör också liknande val som de uppfattar att de manliga cheferna skulle gjort. Nu tror jag iofs att problemet med få kvinnliga chefer kommer försvinna över tid, speciellt i Sverige, och oroar mig inte för det. Men visst kan man se likheter i resonemanget?

Stockholmschefen i Lund var rädd att en till stockholmare skulle komma ner och förstöra den positiva (eller hyfsat positiva) bild av stockholmare han själv byggt upp på arbetsplatsen. Lustigt nog kan det ju precis lika gärna vara så att han gör ett dåligt jobb och därför hade/har problem med att komma överens med de andra, men själv valt att tolka situationen som att det är ursprunget de inte gillar.

//Finanskvinnan

Ett dyrt inköp

Jag minns när jag började läsa rik/snålbloggar. Det var så spännande och varje dag lärde jag mig något nytt om de som skrev eller om hur man skrapar ihop pengar och förökar dem. Något jag reflekterade över då i början var när Jakob skrev om hur han tänkte köpa ett Nintendo Wii och en jättegigant-tv. Totalsumman skulle bli kring 20-25 000.

Jag tänkte lite på om det kanske var en killgrej att vilja slå till på det värsta när man ändå gjorde det, men idag sitter jag med spenderbyxorna på själv. Jag har köpt en ny Sony Ericsson w850i och 3200:- kostade kalaset eftersom jag vill ha kvar mitt billiga abbonnemang. Min gamla telefon har de senaste dagarna gått från värdelöst dålig (jag har t ex aldrig kunnat skicka sms med den, eftersom knapparna hänger sig) till obrukbar och den är nu avstängd för gott- vilket f ö är ganska skönt.

Jag kan ursäkta slöseriet med att jag haft den gamla telefonen ett par år, att jag behöver en bra och pålitlig telefon eftersom vi inte har fast telefon hemma, att jag fått den gamla i present och att det är helt ok att "unna" sig en ny som har de funktioner jag behöver. Samtidigt har jag mer än väl fyllt min kvot av meningslösa och dyra mobilköp på avbetalning genom åren, och vet att mobiltelefoner är förbrukningsvaror. Att "unna sig" är också en känd problematik för både sparare och bantare eftersom det inte känns roligt att vara snål mot sig själv och man därför måste överbevisa sig om att man inte är det hela tiden.

Det blir nog lättare att övertala sig om nyttan när jag väl fått telefonen och ser alla "fantastiska" funktioner såsom kamera. Och trots allt hade jag sparat ihop pengar på mitt buffertkonto bland annat för ändamålet. Jag kommer säkert att få mycket roligt med den de få år den håller, men frågan kvarstår:

Har Jakob köpt ett Wii och en jätte-tv?

Jag har själv spelat Wii. Det är skoj! Men jag ser fram emot nästa upplaga spel som oundvikligen kommer vara snygare och bättre, och kanske köper vi då (fast det redan är trångt på tv-spelshyllan). Figurerna i Wii Sports ser ut som Duplo-figurerna jag lekte med som barn.//Finanskvinnan

Apple TV: vad är nyttan?

Apple har kommit med en ny pryl kallad Apple TV vilket är en liten låda som kan spela upp musik och visa bilder på tv:n. Av det lilla som framkommer i artikeln på E24 framstår den som fullkomligt meningslös. Vår x-box är modell stenålders och redan den har stor hårddisk och spelar upp både film och musik till den anslutna tv:n, vilket är vad vi behöver. Om x-box 360 dessutom visar och laddar ner direkt från nätet så är väl det att föredra oavsett om Apple TV är billigare. Det är väl lite kul att man kan koppla lådan till sex olika datorer och synka musik med mera med alla, men innebär det då inte att man kan browsa fritt på datorerna den kopplas till? Verkar mer dumt än bra isåfall.

Undrar om Apples försäljning börjar gå ner? Min uppfattning är att mac-datorer är av undermålig kvalitet (sambons båda tidigare macbook hade något elfel som gjorde att hela hans hud vibrerade om han kom åt skruvarna i höljet och fick även lämnas in på reparationer för andra fel) och att ipod kostar alldeles för mycket jämfört med vad man får. Att man inte kan byta batteri utan måste köpa en ny är fullkomligt idiotiskt.

Jag gissar att fler tänker som jag nu, att man lika gärna kan köpa en mobil med mp3-spelare och slippa en pryl. Apple borde fokusera på att göra sina produkter bättre och behålla sina gamla kunder än att desperat kasta ut krokar för att fånga nya. Och på iphone.

Någon annan som kan komma på ett vettigt användningsområde med Apple TV? Jag är nyfiken, för de brukar ju ändå göra både smarta och roliga saker i vanliga fall. Även om kvaliteten är kass.

//Finanskvinnan

Sommartid

Idag ska man alltså ha vridit fram klockan en timme. Jag gjorde det redan inatt innan 02 eftersom jag alltid glömmer bort det.

+

Det är ljust längre på kvällen

-

Man blir bestulen på en timme

Man är (eller i alla fall jag) helt förstörd i en vecka för att man tappar känslan för tid

//Finanskvinnan

SveaDirekt ligger nere

SveaDirekt verkar ligga nere! Man får verkligen hoppas att det är en enkel servernedgång och inte hackare som tagit sig in och länsat alla konton (hur det nu skulle kunna gå till: man anmäler sitt eget konto vid ansökan och när man vill ta ut förs pengarna automatiskt över dit).

//Finanskvinnan

Musikbranschen går under

Det är trist men inte konstigt att musikbranschen håller på att gå under. Jag har förståelse för att folk varken vill ha fysiska skivor (det vill jag knappt själv trots att jag köpt på mig en hel del genom åren) som tar plats och sen går sönder, eller betala dyrt för att ladda ner lagligt. Problemet är att datorer inte håller för evigt, och musiken man betalat för kan när som helst försvinna om hårddisken kraschar eller datorn blir stulen.

Ska man ladda ner under de premisserna måste det vara billigt för att vara intressant. Sen kan man ju definiera billigt också, men 10:-/låt är nog för dyrt för många. Själv tycker jag att myspace är bra, där kan man upptäcka nya jättebra artister som ofta delar ut sin musik gratis.

Intressant var att se hur få sålda skivor det krävdes för att hamna på topplistan. På sätt och vis leder nedladdningen till att topplistorna blir missvisande för vilka artister som verkligen är populära. Om man tänker Sverige så inbillar jag mig att personer som lyssnar på dansband är mindre benägna att ladda ner musik än personer som lyssnar på hip hop. Alltså kanske Arvingarna ligger högst upp på listan över sålda skivor, medan Eminem inte ens är med (i teorin).

En annan sak som är intressant är att det räcker med att sälja 30 000 skivor (enligt wikipedia och susning) för att få en guldskiva i Sverige. Det är väldigt få skivor med tanke på hur stor potientiell marknad det finns. Nivån har sänkts kontinuerligt i takt med den minskade skivförsäljningen, och när jag nu tittade på IFPI:s hemsida så stod det 20 000. I själva verket är 20 000 eller 30 000 så få att det inte säger ett skvatt om huruvida skivan är bra eller inte trots att det är ett försäljningsargument att en skiva "sålt guld". I USA och Storbrittanien krävs lite fler sålda skivor, 500 000 respektive 100 000.

//Finanskvinnan

Lyxig helg

Denna helg har jag varit ute på lokal. Det var trevligt, och värt pengarna. Jag spenderade exakt 280:- för god mat med mera.

Angående mitt hemliga mål så har jag redan kommit på god väg, så en månad var förmodligen att ta i. Redovisningen kommer hur som helst 20/4 så får vi se om resultatet håller i sig till dess.

//Finanskvinnan

HD dvd vs blu-ray

Ja, kriget om formatstandard pågår ju för fullt. Om man ska se till vad PS3 använder sig av så blir det blu-ray som vinner. Nu tror jag iofs inte att PS3 ensamt kan avgöra en sådan sak, men av specifikationerna att döma verkar blu-ray bättre.

Det framstår som uppenbart att Microsoft fått hybris och tror att formatet de lobbar för ska vinna bara för att det är just Microsoft, men hälften så mycket lagringsutrymme är inte spelbart i det här läget. Utrymme är allt i denna fråga med tanke på tv-spel som har så mycket 3D, AI och ljud i sig att de knappt får plats på dvd som det är idag. Att filmbranschen står bakom Microsoft är inte så konstigt; filmer behöver inte utrymme på samma sätt som tv-spel. Dessutom går spelbranschen stadigt uppåt medan filmbranshen står och stampar eller möjligen går ner.

Ett annat skäl för mig att lita mer på Sony/blu-ray framför Microsoft/hd dvd i det här läget är att jag anser Sony vara överlägsna på just tv-spel. X-box är en dator på vilken man spelar datorspel, Sonys maskiner är tv-spelskonsoller på vilka man spelar tv-spel (sambon håller inte med utan säger att x-box visst är en tv-spelskonsoll men det är alltså så jag uppfattar den).

Jag har inte riktigt hängt på dvd-vågen utan har föredragit att köpa filmer på vhs (har inte ens en dvd-spelare utan visar hyrfilm i x-boxen) eftersom jag inte tyckt att mervärdet varit skäl nog att betala mer pengar för vad som verkar vara ett känsligare format. Jag är inte särskilt intresserad av att se tre timmar intervjuer och liknande utan filmen räcker bra. Kan man däremot köpa en blu-rayskiva och låsa upp avsnitt av exempelvis en tv-serie så att man har alla på samma skiva om/när man betalat för det så är det en helt annan sak. Blu-ray kan vara det jag väntat på!

//Finanskvinnan

Kronofogden varnar ungdomar

DN rapporterar om hur kronofogdemyndigheten satsar på att informera ungdomar om riskerna med att ta lån för konsumtion. "Sätt dig inte i skuld om du inte kan betala" är budskapet. Jag håller helt med om att det är idiotiskt att ta lån för konsumtion, men är just det budskapet verkligen det rätta för att hindra ungdomar från att skuldsätta sig? Ingen tänker väl att man inte kommer kunna betala i framtiden och speciellt inte ungdomar. Halva grejen är ju att det är så "billigt" att ta lån, det kanske bara kostar några hundra i månaden. Jag är även skeptisk till att målgruppen frivilligt skulle gå på seminarium anordnade av konsumentverket.

Jag tycker att skolorna borde ta in fogden för obligatorisk information i säg 9:an eller möjligen gymnasiet. Kan man ha ANT-dagar kan man ha skuldfrihetsdagar, och jag tror personligen det är vanligare att ungdomar tappar kontroll över sin ekonomi än blir missbrukare idag.

//Finanskvinnan

Rekordlön

Jag fick ut lite över 19 000:- i lön denna månaden. Så mycket har jag nog aldrig fått tidigare, men det beror på att jag nyss bytt jobb. Och jag har varit tjänstledig en del som kommer att justeras på nästa lön, så det gäller att ha kvar dem så det inte blir problem med nästa månads sparande.

Å andra sidan hade jag 2900:- kvar från förra lönen. Jag satte in 4500:- på buffertkontot och har nu ungefär 8000:- där. Det borde mer än väl täcka sparande till nästa månad och kanske en ny telefon också. När alla räkningar betalts sätter jag nog över mer dit om det blir över.

Det jag spenderat mindre än budgeterat på är nog restaurangmat, övrigt, kläder och så hade jag inte CSN och en del andra kostnader denna månad.

Sist men inte minst vill jag säga en sak om sparande. Det var ett helsicke spara ihop pengar tills det kändes som att jag hade en relevant summa (i mitt fall runt 50 000:-) men nu rullar det bara på. Det kanske är lite som när man har ett förhållande, är lyckligt kär och därmed drar intresse till sig från andra jämfört med när man är singel, grinig och aldrig lyckas träffa någon.

//Finanskvinnan

Billiga nöjen

För er som bor i Stockholm kommer här två tips på nöjen man kan göra gratis eller billigt.

1. Teater på Teaterhögskolan. Teaterhögskolan ger två föreställningar per år för att visa branschfolket, och vanligt folk är också välkomna. De ger just nu "Tre systrar" av Tjechov:


2. Vi:s (f d Vivo) kunddagar på Gröna Lund. I år är det tisdag 15/5 kl 15-22 och onsdag 16/5 kl 14-21. Det kostar 125:- per person med inträde, obegränsade åk och spökhuset samt en glass och en lott. Annars kostar det 320:-. Jag tror att det blir varmt och skönt i maj detta år, så det kan vara ett jättebra tillfälle om man gillar Grönan. Biljetterna har redan börjat säljas i Vi-butikerna.

//Finanskvinnan

Börsdagen

Börsen har stigit med 1,5%. Nu börjar jag närma mig nivåerna jag låg på innan raset, och totalen på fonderna är +7,26%. Jag hoppas på en liten minidipp kring 28:e när jag köper fler fonder och sedan en uppgång lagom till början av månaden när jag gör min sammanställning.

Även mina värdepapper har gått bra, speciellt Telia. De ligger nu på 62 igen vilket känns toppen. Utförsäljningen kommer gissningsvis att göra gott för kursen. Aktieobligationen i alternativ energi ligger på 11 207 vilket bådar gott för framtiden. Jag gissar att jag kommer kunna sälja den för minst 17 000 senare, fast vad i det som är kvalificerad gissning respektive önskedröm kan jag inte riktigt redovisa.

//Finanskvinnan

XACT Bear

Jag har velat ta reda på mer om XACT Bear ett tag nu, men inte fått tid. Charlie skrev i sin blogg om XACT Bear varpå jag tog tillfället i akt att fråga. Han säger såhär:

När OMX-index går -1% så går XACT Bear +1,5%, och tvärtom, när OMX-index går +1% så går XACT Bear -1,5%. Man skall alltså köpa XACT Bear om man tror på en nedgång. Motsatsen till XACT Bear heter XACT Bull. Om OMX-index går +1% så går den +1,5%, och om OMX-index går -1% så går den -1,5%. XACT Bull skall man alltså köpa om man tror att börsen skall gå upp.

Företaget som ligger bakom dessa börsnoterade fonder heter XACT (se www.xact.se). Deras målsättning är ovanstående, men det är inte alltid att de lyckas få faktorn till att vara exakt 1,5.

Anledningen till att de heter "bull" och "bear" är att tjuren stångar UPPÅT och björnen slår NEDÅT.
Mycket intressant tycker jag! Jag ska nog köpa XACT Bear om jag byter till Avanza eller Nordnet innan det stora raset, SEB har inte den fonden.


UPDATE: XACT bear och bull handlas som aktier och ej fonder.

//Finanskvinnan

Börsen känns stabil

Analytiker uppmanar till köp och börsen hackar lite upp, lite ner och så upp igen. Jag ligger på en fondtotal som börjar kännas normal/dräglig igen (+5,4%) och känner att det nog inte blir något jätteras än på ett tag. Till nästa vår kanske? Mikael Vilenius har skrivit ihop en liten analys på DI, men av kommentarerna att döma bör man inte ta den på alltför stort allvar.

Snart kommer lönen och av den kommer 2000:- gå till fonder och 3000:- till SveaDirekt. Trots allt kommer nog raset någon gång och då är det skönt att veta att pengarna finns tillgängliga om man behöver dem. Just när det sker kanske jag inte har möjlighet att invänta en uppgång innan jag måste sälja.

//Finanskvinnan

Madonnas kläder går sönder?

Jag har tidigare bloggat en del om H&M. Jag tycker att kvaliteten på kläderna är för dålig, och jag handlar därför inte därifrån längre. Jag tycker även att deras nya koncept COS är dumt därför att en satsning på kläder av god kvalitet säger att det man redan erbjuder och fortsätter erbjuda är dåligt (och vilket företag erkänner sådant frivilligt?).

Något jag tycker H&M i princip gjort väldigt rätt är dock de senaste årens samarbete med olika designers såsom Lagerfelt, Stella McCartney och Victor & Rolf. Det gav rusning till butikerna och på kort sikt lite mer glamour i att äga H&M-kläder. Det hela hade kunnat stärka H&M:s varumärke mer än det gjorde- om de dessutom bättrat på kvaliteten. Jag köpte själv en del saker från Stella McCartneykollektionen för två år sedan, bland annat trenchcoaten. Vid andra användningen rök en av knapparna. Nu kanske jag fick ett måndagsexemplar, men jag läste dessutom för länge sedan om en jämförelse mellan en vanlig H&M-jacka och en jacka från någon av designerkollektionerna där designjackan höll sämre. Är det så att H&M tar designerkläderna till en oacceptabelt dålig nivå så försvagar ju samarbetet designernas varumärken snarare än att stärka H&M:s.

Det senaste samarbetet är mellan H&M och Madonna som i egenskap av modeikon ska bringa lite stjärnglans över kläderna. Jag hoppas att kvaliteten är bättre nu och kläderna i reklamen ser riktigt snygga ut.

Jag går inte tillbaka till H&M i första taget, men köpte däremot en fin tunika på Lindex (199:-) idag. Jag blev överaskad över hur billig den var; får återrapportera om huruvida kvaliteten är bättre än H&M eller ej och alltså om huruvida den var värd pengarna.

//Finanskvinnan

Finanskvinnan tar pensionen i egna händer

Jag försökte ju använda mig av twoships råd. Men eftersom de nu inte uppdaterat på en vecka och jag inte har tid att kolla hela tiden får jag se det som ett misslyckat försök. Jag hann ha deras semesterrekommendation i två veckor ungefär och det gjorde varken från eller till.

Undrar varför de inte uppdaterade? Har de lagt av? Och isåfall, varför precis efter att de annonserat sin nya samarbetspartner? Kanske blev de osams om vilka fonder de skulle rekommendera.

Min nya fondfördelning är:
Och så får det vara ett tag framöver.

//Finanskvinnan

Digitaltv i datorn, and about time too!

Jag förstår varför vi byter från analogt till digitalt nät och tycker det är trist att Sveriges allmänna tv-utbud länge legat efter många andra länders p g a platsbrist. Det som är ännu tristare är dock att digitaltv fungerar så dåligt idag. Ska man besöka någon (som själv har för vana att titta på tv) en tid är det lika bra att ställa in sig på att det inte kommer bli något tv-tittande om man inte har exakt samma smak; oavsett hur många apparater det finns i hushållet måste man ju ändå ha flera boxar för att kunna se olika program eller spela in på video/hårddisk.

Det är lustigt att jag, som ändå anser mig vara pro förbättringar, blivit så radikalt mot digitaltv de senaste åren. Jag får rysningar i hela kroppen när jag kommer hem till bekanta och ser de avslöjande sju fjärrkontrollerna på soffbordet. Och den lilla lådan som ska slås på och som aldrig vill funka. Har folk verkligen så gott om plats hemma att det liksom inte är något problem att klämma in en extra låda? Vi har det inte i alla fall. Den statliga digitalboxinformationen påminner för övrigt om det där gamla aprilskämtet om att man kunde se färg om man trädde en nylonstrumpa över tv-rutan. Fast det inte är något skämt.

Det märkligaste är bekanta som kan fortsätta att ha kabeltv hemma, men ändå väljer digitaltv och har gjort så i flera år för att "bilden är bättre". Enligt mig är det inte bättre när bilden är pixlig och hänger sig hela tiden. Det känns extremt ovärt pengarna att betala dyrt för något som gör allt sämre än det var innan.

Helt oavsett dessa barnsjukdomar har jag hela tiden undrat varför utvecklingen inte gått snabbare. Exempelvis: varför är det jättedyrt och krångligt att få tag i tv-apparater med inbyggd box?

Kanske är det så att tv:n i sig håller på att spela ut sin roll. Den blir plattare och plattare, för att sedan försvinna. Kvar finns bara en tom vägg att projicera film på, och en dator att titta på vanlig tv i. Åt det hållet, digitaltv via datorn, går utvecklingen åt rätt håll. Jag ser redan fram emot hur skönt det kommer kännas att slippa köpa dels en tv och dels en box till vår framtida sommarstuga eftersom vi bara kan plugga in digitaltv i usb-porten på datorn.

//Finanskvinnan

En hemlig plan

Jag har satt upp ett hemligt mål för 20/4, d v s om en månad. För att uppnå det har jag en hemlig strategi. Jag återkommer med analys när tiden löpt ut, så får ni veta om jag klarat det eller ej.

//Finanskvinnan

Tocarema

Några tidigare medarbetare på Orc Software har startat eget och nytt! Det är inte officiellt exakt hur produkten kommer bli, men klart är att företaget- Tocarema- kan komma att bli en konkurrent till Orc. Själv hoppas jag att de kommer med ett revolutionerande nytt tradingprogram som är överenkelt att förstå och programmera. Med tanke på att Tocarema-killarna enligt rykten slutade på Orc för att det var tråkigt när man började på ett nytt basicprojekt är det dock inte troligt.

//Finanskvinnan

MBA på Handels

Jag sneglar lite på möjligheterna att bygga på min utbildning när den är klar och management är det jag tänker mig främst. Något som verkar mycket intressant är MBA-utbildningen på Handels. Eftersom det absolut är tänkbart att vi åker utomlands och jobbar ett par år känns det relevant att min utbildning fungerar så bra som möjligt internationellt. MBA är dyrt, men väl värt pengarna skulle jag tro. Finansiering kan ske via företaget man är anställd på, per egen kassa eller stipendium.

Antagningen baseras på en del olika test varav ett kallas GMAT. Eftersom jag tycker om att ligga steget före kollade jag om man kan se vad det är för typ av frågor som ingår i GMAT, och hittade ett ställe där man kan göra frågor på prov. Med tanke på att GMAT kostar $250 att bara göra kan det vara värt att ta en titt där innan man gör testet på riktigt. Är det så att man inte kan svara på frågorna alls så kanske man får slå MBA på Handels ur hågen- eller så får man plugga tills man kan!

//Finanskvinnan

Second Life

Second Life är en slags community där man kan bygga hus, köpa och sälja saker och umgås med andra. Det påminner om Sims kan man säga. En massa företag och institutioner har kontor i Second Life, och många aktiviteter där sponsras av företag. Jag tog en snabb titt på fenomenet och konstaterade att de enda som verkar hänga där är olika typer av forskare och representanter för företag som vill se hur det fungerar att tjäna pengar på användarna. Jag vände därefter min uppmärksamhet åt annat håll, för är det något jag inte är ett dugg intresserad av så är det att växla in riktiga pengar mot låtsasvaluta och köpa låtsassaker.

Nu har det visat sig att det finns riktiga användare (privatpersoner) på Second Life, och de har tröttnat på bolagiseringen. Intressant, tycker jag. Internet är fortfarande så nytt att det är oklart vilka faktorer som verkar för att olika verktyg och sidor ska fånga intresserade besökare, och även behålla dem. Reklam är ok till en viss gräns, men vart dras den? Och vilken reklam fungerar?

Jag skulle säga att Pumakläder i Second Life fungerar dåligt medan exempelvis Google AdSense fungerar bra. Jag har aldrig tidigare klickat på en reklambanner förrän jag fick gmail och upptäckte att reklamen handlade om sådant som var intressant för mig.

Det är omöjligt att säga om Second Life kommer gå bra i framtiden eller om det kommer tvärdö som så många andra communitys. Jag tror dock inte folk tycker det är så roligt att ha ett andra liv som precis som det första har förpliktelser och kostar dyra pengar om det ska vara riktigt kul, så jag skulle inte satsa några pengar på en framgångssaga. Hade det varit riktigt bra hade jag dessutom inte behövt läsa om det i tidningen för att få veta om dess existens.

//Finanskvinnan

Extrapengar

När jag får pengar i present eller som ersättning för hjälp eller hobbyutövande ska jag försöka spara 90% av det. Jag har hittills haft approachen att det är ok att spendera dem eftersom jag ändå sparar så mycket, men det ska jag försöka ändra nu.

//Finanskvinnan

Twoship på semester?

Idag har jag kollat på twoship ungefär en gång i kvarten sedan klockan 9, ivrig över att få byta mina PPM-fonder till deras rekommendation. Tyvärr har det inte hänt något fast det står att det är på söndagar det ändras. Kanske kommer det imorgon?

Jag undrar faktiskt varför det inte bara kan gå ut ett mail till alla användare med fondfördelningen om det inte finns en fast tid varje vecka när det senast ligger uppe.

//Finanskvinnan

Snart är det lön!

Jag tycker den här månaden har gått fort. Sen jag började spara mer målmedvetet längtar jag otåligt efter att nya pengar ska komma in varje månad, så jag ser fram emot nästa vecka.

Denna månad har jag och sambon dels haft kalas och dels köpt lite inredning så det har varit en del utgifter. Å andra sidan har jag ungefär 3000:- kvar av min förra lön så kanske kan jag sätta in lite mer på SveaDirekt till nästa månad. Å tredje sidan har mina hörlurar gått sönder och min mp3-spelare har haft för liten hårddisk sedan jag fick den (i present) samtidigt som min mobil sjunger på sista versen. Då infinner sig tanken på att köpa en ny mobil som man kan lyssna på musik i och som gärna får ha hyfsad kamera också. Eftersom jag inte känner för att ta en mobil och betala på avbetalning så får jag betala kontant. Kanske är det det de 3500:- som finns på buffertkontot ska gå till? Jag tycker det är väldigt värt att betala för multifunktionella saker faktiskt, skulle vara skönt att bara ha en pryl som kan ersätta tre.

Jag tar jättegärna emot tips på bra, funktionella mobiltelefoner med stor hårddisk och bra interface. Har en förkärlek för Sony Ericsson men kan tänka mig att prova något annat märke.

//Finanskvinnan

Lux(uös) restaurang

Jag har tidigare nämnt att jag tycker det är värt pengarna att gå på riktigt fin restaurang någon gång ibland. En av de bästa jag varit på är Lux som ligger i Electrolux gamla personalmatsal på Lilla Essingen. Det var faktiskt den första lyxrestaurangen jag besökte. Jag och sambon smög omkring utanför innan de öppnade för middag, och var lite nervösa eftersom vi inte vet hur man beter sig riktigt. Personalen var dock så uppmärksam och vänlig att det inte kändes det minsta jobbigt, speciellt som de utan problem anpassade menyn efter allergier. Vi åt en middag med ungefär 8 små och stora rätter vilket tog flera timmar. Det var helt fantastiskt och något alla matintresserade borde prova någon gång i livet i alla fall.

//Finanskvinnan

Procent hit och dit

Miljonar har läst en bok som verkar rätt dålig: "Vägen till ekonomisk frihet" av Bodo Schäfer (klingar namnet bekant? Nä, inte för mig heller). I den står bland annat att man helst inte ska spara mer än 10% av sin inkomst för att inte tappa sugen. Utan att gå in vidare på min uppfattning om boken, som jag ju inte läst själv, vill jag nämna något om detta procent-tänk.

Man hör ofta att "alla" kan eller åtminstone bör spara 10% av sin inkomst för att ha som buffert. Jag har förstått att detta med 10% är för att alla oavsett inkomst ska kunna föreställa sig summan och förstå att det inte är orimligt mycket. Själv tycker jag att det ger en bild av att det är svårt att spara mer. Och när vi kommer upp i högre inkomster blir 10% nästan löjligt lite i relation till vad man inte sparar.

10% låter mycket i sig tycker jag, medan själva summan kanske skulle låta mindre. Själv sparar jag 41% av min nettoinkomst och den summan är 5500:-. Vad låter som störst uppoffring, 41% eller 5500:-? Därmed inte sagt att summabegreppet aldrig är problematiskt eller betecknas som orimligt.

Det är enligt mig bättre att tänka i summor eftersom man då kan ge en fingervisning om hur mycket man kan bestämma att man klarar sig på för olika nivåer av materiell standard och vanor. Säg att en livsstil för en person med bil, bolån på ungefär 1 000 000:-, luncher ute tre gånger i veckan och klädinköp för 1000:- per månad kostar ungefär 16 000:- per månad inklusive alla hushållskostnader. Det skulle jag säga är ganska hög materiell standard, och då vet man att "ok, jag vill leva så och kan inte tänka mig att leva snålare. Men jag kan i alla fall hålla budgeten och spara det som blir över". Exemplet är en livsstil som många har, och jag tror att många har högre nettoinkomst än så men ändå inte sparar.

I tv-program från USA pratas det ofta om summor när det kommer till sparande. Det var ett par år sedan jag såg ett Oprah-avsnitt där en kvinna som blivit rik gav sina tips, och hennes främsta råd var att spara regelbundet och aldrig sluta. Man skulle bestämma sig för en summa (even if it's only $20 per month) och alltid sätta in den i sparandet oavsett vad som hände. Och givetvis helst låta bli att ta ut det. En bra strategi!

//Finanskvinnan

Slut på a-kassan

Jag har nu sagt upp mitt medlemskap i a-kassan, med anledning av att min nya anställning ändå är en visstidsanställning (i princip omöjlig att avsluta i förtid) och att jag i höst börjar studera heltid och då inte har råd att vara med i alla fall. Facket är jag kvar i, dock.

Som spartips betraktat är det inget jag rekommenderar alla, men summan varje månad är betydande och vet man att man inte blir av med jobbet samt att man av någon anledning ändå inte är berättigad till a-kassa kan man göra det. Vad det gäller min budget kommer det förmodligen inte att bli någon skillnad eftersom jag nyligen fått sänkt lön med 500:- per månad p g a nytt jobb.

//Finanskvinnan

Dåliga/bra betyg?

Jakob skriver i sin blogg att dåliga betyg inte är någon ursäkt för att inte bli rik. Själv anser jag att det inte finns någon ursäkt för att inte anstränga sig i skolan (efter förmåga givetvis), men även att personerna som fått bra betyg inte heller har någon ursäkt för att inte bli framgångsrika.

Jag hade själv mvg i alla kurser jag läste de sista åren i gymnasiet (första tiden gick jag fel program) och har kanske tidigare haft en tendens att tänka att det löser sig eftersom jag är smart. Nu är det så att inget, eller nästan inget i alla fall, kommer gratis här i livet och intelligens räcker inte långt i ett samhälle där det finns väldigt många andra intelligenta och driftiga personer. Man måste bestämma sig för vad man gillar, vad man är bra på och vad man vill göra förr eller senare. Bra betyg underlättar för att komma in på utbildningar, men egentligen inte i verkligheten. De säger exempelvis väldigt lite om förmågan att leda eller samarbeta.

Jag tycker nog att alla ska vara medvetna om att det krävs stark motivation och hårt arbete för att lyckas, oavsett betyg, men att det är möjligt för de flesta i vårt samhälle att göra det ändå.

//Finanskvinnan

H&M bygger nytt koncept?

Jag läste i DI att H&M från och med imorgon börjar inviga butiker med ett helt nytt tema- COS (Collection Of Style). Servicen kommer vara bättre och priserna kring 75% högre. H&M hoppas attrahera såväl gamla kunder som sådana som traditionellt inte sätter sin fot på H&M. En liten titt på H&M:s egen sida ger att "COS ska främja design med kvalitet, funktion och mode till bästa pris. COS står för ett modernt demokratiskt synsätt som innebär att god design ska vara ekonomiskt överkomlig".

För mig, som gammal men numera före detta H&M-kund (jag har helt enkelt inte tid att ständigt köpa nya kläder eftersom de jag köpt på H&M gått sönder), är detta koncept idiotiskt. Om COS butiker främjar design med kvalitet, funktion och mode till bästa pris- vad gör då H&M? Det påminner mig om Sjödalshus vars slogan är "en klass bättre", vilken jag väl känner till eftersom en granne som byggde ett sådant hus när jag var liten lät byggskylten sitta kvar åtminstone tills vi flyttade tio år senare.

Enligt mig kan det fungera när företag försöker bredda sin kundkrets genom att erbjuda något som är sämre än det de redan säljer. Vi kan föreställa oss att McDonalds skulle erbjuda en meny som heter McCheap. Burgaren kostar hälften så mycket, men är gjord på morgonen och micras innan servering. Smakskillnaden är inte jättestor. En del kommer välja den på grund av priset men själva kärnan i McDonalds, den gamla vanliga menyn, kommer framstå som bättre och godare. Ett annat exempel är Coop. Konsum/Coop har alltid haft egna märken och nu heter det som är standard just Coop. För en tid sedan lanserade de Coop Extra vilket är extra billigt, som en motvikt mot Lidltendensen med jättebillig mat av undermålig kvalitet. Att de breddade sig med billig mat känns faktiskt positivt därför att det finns ett behov av att kunna välja: en barnfamilj kanske inte tycker det är hela världen hur pastan smakar varpå de kan välja Coop Extra-varianten. Valfriheten ökade, prissnittet sänktes något och alla var nöjda. Coop har också ett stort ekologiskt sortiment och kan alltså erbjuda något för alla smaker.

När det gäller att öka sin kundkrets genom att erbjuda något som är markant bättre än det som redan säljs är det mer problematiskt, tror jag. När man tar in något bättre säger man att det man hade från början var dåligt och/eller attraherade fel kunder. Kunder som egentligen är lite korkade eftersom de ville ha det som var dåligt.

Jag tror satsningen i första hand kommer attrahera gamla kunder som vill se hur mycket bättre kläder 75% högre pris faktiskt ger. De som köper kläder efter märke kommer inte vara intresserade, och de som köper kläder efter kvalitet kommer nog vara svåra i starten. Satsningen kan mycket väl gå ganska bra, men någon dundersuccé tror jag inte på.

Ska man i det här läget, som företag med lågt pris som affärsidé, bredda sig bör man göra det genom att erbjuda något helt annorlunda. En perfekt satsning för H&M hade varit att starta COS, köra samma designerteam och ungefärliga priser men att ha rättvisemärkta och ekologiska kläder. Intresset för det är stort just nu (och lär växa), och utbudet litet. Det är något som folk är beredda att betala mer pengar för och att plaggen potentiellt tillverkas under humanare former skulle automatiskt medföra en förväntan vad det gäller högre kvalitet.

Karl-Johan Persson, son till Stefan Persson, basar enligt DN över konceptet. Han ville nog helt enkelt att hans klädmärke skulle förknippas med klass och kvalitet istället för sunk och lågpris.

//Finanskvinnan

Lite mindre stress

Min skolperiod för denna gång slutar om ca 2 veckor, sedan är det bara arbete som gäller igen. Det ser jag fram emot lite eftersom det blev väldigt massivt med att byta jobb nu precis. Jag har baske mig knappt hunnit titta på börsen (och det var nog lika så gott det, med tanke på hur den ser ut idag!).

Jag ser fram emot hösten när jag börjar studera heltid igen. Jag planerar att gå mina 2-3 dagar i veckan i skolan (har då antingen för- eller eftermiddagsföreläsningar) och att arbeta omkring 1-1,5 av de fria vardagarna per vecka. Helgerna ska vara lediga. Jag har under skolperioden nu kört strategin att sitta kvar i en läsesal och plugga in (läsa/anteckna) det som skulle läsas till nästföljande föreläsning. Det har fungerat bra och jag tänkte fortsätta med det till hösten. I teorin låter det som ett bra upplägg där jag får in kanske 2500-3000:- per månad på jobb, enbart tar studiebidraget och sen får lite hjälp av sambon med det som fattas.

Jag kommer sakna att jobba men tycker det känns underbart att veta att jag snart är klar. Det lönar sig att plugga klart innan man fyllt 28, vilket jag kommer ha gjort, då arbetsgivare anslutna till kollektivavtal (och övriga som vill) börjar betala in tjänstepension då och man alltså får mer valuta för arbetet. Det känns även bra eftersom min lön kommer bli ganska mycket högre (förhoppningsvis) och jag alltså kommer kunna spara mer.

//Finanskvinnan

Hetsigt tempo

Det är mycket i skolan nu, och på jobbet, så det blir lite dåligt med uppdateringar.

//Finanskvinnan

Första cykeldagen i år

Imorse tog jag fram min cykel och cyklade till jobbet. Det tog ungefär 50 minuter, 15 mer än när jag slutade i höstas. Hoppas konditionen kommer tillbaka snart. Men skönt var det, och jag sparade dessutom lite extra pengar genom att själv olja och pumpa däcken igår kväll. I vanliga fall brukar jag be någon sportaffär göra det.

Det är verkligen underbart att slippa åka kommunalt och det ger en stark frihetskänsla att inte vara beroende av något utöver den egna muskelkraften för att kunna ta sig fram. Sparandet är en välkommen bieffekt, liksom motionen, men friheten är den största fördelen med att cykla enligt mig.

//Finanskvinnan

PPM är segt

Jag försökte ju ändra min PPM-fördelning enligt twoship i veckan. Tyvärr har inte fondfördelningen gått igenom än, fast jag la in den för 4 dagar sedan, så jag hinner inte hoppa på denna veckans fördelning heller. Får titta igen nästa helg.

Positivt är att premiepensionsfonden- som jag alltså fortfarande haft- har gått upp 2% under dessa dagar, med 432:-.

//Finanskvinnan

Bingo Royale

Nu tittar jag på Bingo Royale. Det är jättekul att spela, och alldeles gratis! Om man bortser från TV-licensen.

//Finanskvinnan

Utvecklande helg

Denna helg utbildar jag mig i Microsoft Access. Det är ganska jobbigt att inte få vara ledig, men verkligen intressant och utvecklande. Jag är mycket förtjust i effektiva verktyg som hanterar data. Eftersom mat inte ingår i kursen blir det lite lyxigt med cafélunch och så.

Vi var dessutom på teater nu ikväll, som dock var billig för mig (studentpris 150:-) och firade med falafel innan.

//Finanskvinnan

Trocaderohetsen sprider sig!

Coca Cola verkar vara lite svettiga nu, och vi vet väl alla vad det beror på. De som inte vet kan läsa här. En annan tänkbar faktor är hälsoaspekten- det är inte nyttigt att konsumera raffinerat socker i jättmängder faktiskt.

//Finanskvinnan

EU:s energimål

Tidningarna rapporterar om EU:s beslut för att minska utsläppen. Det hela går bland annat ut på, och det är bindande mål, att 20% av energiförbrukningen år 2020 ska komma från alternativa energikällor- något som bådar gott för min nya aktieobligation inom alternativ energi. Strategin innefattar enligt Aftonbladet även att vanliga glödlampor eventuellt kommer förbjudas till förmån för lågenergilampor.

En av mina gamla lärare på universitetet har jobbat mycket med olika energibolag i Sverige. De går ut med tips för att spara elen, och ofta kommer lågenergilampan upp som något man rekommenderar. Energibolagens marknadsföringsstrategi för dessa går ut på att det är billigare för konsumenten. Det är bara det att en lågenergilampa av hyfsat märke går på runt 50:-, och en vanlig glödlampa kanske 2:- (på Ikea).

Har man 20 lampor hemma blir det en del pengar och det tar helt enkelt väldigt lång tid att tjäna in de där pengarna man lagt ut. Min lärare menade att energibolagen skulle kunna få folk att spara en massa energi- om de ville. Men de vill inte, för de tjänar pengar på att sälja den. Lågenergilamporna var något de kunde tipsa om och vara ganska säkra på att alla inte skulle köpa eftersom de faktiskt inte är en klockren ekonomisk besparing. För miljön däremot är lågenergilampan väldigt bra, verkar det som. Vi har inga hemma idag men kommer förmodligen byta i framtiden.

Jag är ganska pro förbud av olika slag, om de är av godo, men glödlampsförbudet låter faktiskt som att sila mygg och svälja kameler. Förbjud miljöskadliga bilar som jag pratat om tidigare, så får vi verklig effekt på miljön istället.

För de som verkligen vill spara pengar på sin elförbrukning (och alltså också el) kan jag rekommendera följande åtgärder:

-Jämför priserna mellan olika elbolag och bind priset när det är lågt (oftast på våren och hösten). Du får automatiskt den dyraste dealen, så kolla upp detta. Välj dock ändå ett av de större och mer välkända elbolagen, det finns många små och minst sagt mystiska aktörer på marknaden.

-Skaffa en termometer och kolla att kyl och frys inte är kallare än de behöver vara.

-Släck alla lampor när du går hemifrån/lämnar ett rum.

-Se till att stänga av TV-spelskonsoller och datorer när du inte använder dem, exempelvis x-box drar jättemycket ström även i standby. Vi har många konsoller/videoapparater med mera och har alla dem kopplade till ett grenuttag med strömbrytare. Ofta använder vi dem inte och då är alla helt avstängda. TV:n däremot slår vi av och på med knappen.

-Ha nya vitvaror, gamla drar mycket mer ström.

-Skippa "mysbelysning". Levande ljus är också mysiga.

//Finanskvinnan

Börsen är på g

Mina Sverigefond II-andelar steg rejält igår, totalen för alla fonder är nu +5,5%. Världenfonderna är inte uppe i vad jag sålde av för än, men de är på god väg känns det som.

//Finanskvinnan

Mail från Twoship

I dagens mail från Twoship presenteras lite nya bud:

"Hej käre Twoship-användare

Först vill vi bara säga hur glada vi är över det ständigt ökande antalet användare av vår tjänst. I skrivande stund har vi nästan 15 000 registrerade användare. Vi är därför särskilt glada att idag kunna presentera två mycket efterlängtade nyheter:

Fortsatt gratis PPM-tjänst
Ni som följt oss sedan starten, vet att vi upplevt driften av hemsidan som alltför tidskrävande. Det som driver oss är analysen och handeln med fonderna. Den krånglande tekniken gjorde därför att vi under hösten övervägde att lägga ned tjänsten.
Det är därför vi med stor glädje kan meddela att vi nu har funnit en samarbetspartner som tryggar Twoships fortlevnad som gratistjänst för PPM-förvaltning. Du kommer därmed även i fortsättningen att kunna förvalta din pension enligt Twoship-modellen.

Twoship öppnar för förvaltning av riktiga pengar
Inte nog med att vår kostnadsfria PPM-rådgivning kommer att finnas kvar – vi kommer också att kunna erbjuda våra användare det som så många efterfrågat: En förvaltningstjänst för ”riktiga” pengar, dvs. för fondportföljer som ligger utanför pensionssystemet.

Vår partner, Independent Investment Group, är specialiserade på förvaltning av fondportföljer och har en investeringsfilosofi och en resultathistorik som är snarlik vår Twoship-modell.
Till deras befintliga utbud (aktivt förvaltade portföljer med en mix av aktie- och räntefonder) kommer en ny fondportfölj att läggas: Twoship-portföljen.
Läs mer på www.twoship.com.

Med vänliga hälsningar

Johan Ginyard och Tomas Larsson/ Twoship
"

Jag vill nog inte hoppa på förvaltningen utanför PPM, men det är roligt att tjänsten utvecklas.

//Finanskvinnan

Internationella kvinnodagen

Jag ska inte vara sämre än att jag uppmärksammar lite kvinnofrågor, såhär på kvinnornas egen dag.

Jag är stolt och glad över att leva i ett land där så många framstående kvinnor faktiskt finns, och "tillåts" (även om det i vissa fall säkert inte gått utan kamp) vara framstående. Om 20 år tror jag inte att det kommer vara lika svårt att nå företagstoppar som kvinna, trenden är redan på väg åt rätt håll.

Mina tips till er kvinnor som vill lyckas:

-Lyssna inte på gubbar (eller andra) som bestämt sig för att ni inte kan. De har fel!

-Förhandla stenhårt.

-Gå inte på gator och torg och demonstrera, skaffa reell makt istället: Utbilda er. Gå juristlinjen, ekonomlinjen, handels, kth och visa att ni kan! Starta eget! Om någon tycker att ni inte hör hemma där, motbevisa med prestation!

-Sätt höga mål, indela i delmål och satsa för att driva igenom dem.

-Satsa på det du är intresserad av, det ger goda resultat. Målet är att tjäna pengar på att göra vad man älskar. Om det nu är att provsmaka chokladpraliner så kanske man ska bli importör. Är det att bråka och alltid ha rätt kan man bli jurist.

-Var inte alltid "en god kvinna" som tar hand om andra och hjälper andra. Hjälp dig själv istället. Och tveka heller inte att ta hjälp av andra när det behövs.

-Var alltid ärlig och rättvis, så kommer du att bemötas så av andra.

Och ni män, tipsen funkar jättebra för er också.

Av min sambo har jag f ö önskat mig uppvaktning i form av tårta idag.

UPDATE

Jag blev bjuden på Mc Donalds med orden "Grattis på kvinnodagen älskling, du har mina sympatier".

//Finanskvinnan

Ingen mer tv-licens?

Moderaterna har kommit med ett förslag som skulle innebära att tv-licensen skrotas, och att avgiften istället betalas via skatten. Det tycker jag låter jättebra!

Jag anser att alla ska betala för public service, men förstår att exempelvis invandrarfamiljer som bara tittar på tv från hemlandet via parabol inte är sugna på att betala extraavgiften. Fast de tvingas bara för att de har tv.

Dölj det i skatten istället, så betalar de som jobbar. Precis som det fungerar med så många andra tråkiga och mer eller mindre nödvändiga kostnader.

//Finanskvinnan

PPM-fondval

Idag rotade jag fram koden till mitt PPM-konto och gjorde för första gången ett aktivt val. Premiesparfonden hade visserligen gått riktigt bra, faktiskt, men jag bestämde efter att ha läst artiklar som denna att jag skulle hoppa på twoship-tåget (eller båten) för ett tag sedan. Hade jag varit 35 eller äldre hade jag aldrig gjort det, men nu har jag i runda slängar 40 år på mig att spara ihop mer pensionspengar om det inte fungerar. Såhär såg utgångsläget ut idag:

Och jag har nu de tre fonder som twoship rekommenderar i semesterläge eftersom nästa byte ska ske innan 18 på måndag. Jag är faktiskt glad att jag började efter det här raset, då de förmodligen säkrade upp valen lite efter det.

//Finanskvinnan

Börsen gick bra

Fonderna tog ett skutt uppåt och ligger nu på totalt +4,10%. Det går åt rätt håll!

//Finanskvinnan

Min budget i diagramform

Inspirerad av tjejen bakom bloggen Vägen till ett rikare liv gjorde jag ett litet tårtdiagram över min månadsbudget. Vissa poster la jag ihop för att det inte skulle bli så många små tårtbitar. Exempelvis hemförsäkring blev i en ensam post avrundat till 0%. Det må jag säga är en billig "försäkring" mot att alla ens ägodelar- och pengarna man investerat i dem- ska brinna upp.


En sak jag ofta reflekterar över är när ekonomiska rådgivare (proffs såväl som amatörer á la farbror Bengt) säger att vägen till god privatekonomi går genom att skriva upp alla sina utgifter i en kassabok. Denna tidskrävande tråkterror skulle då på något magiskt sätt leda till insikt om hur mycket man spenderar på onödigheter, och även leda till högre grad av sparsamhet. Jag har försökt vid några tillfällen, det har jag, men aldrig förstått varför. Lusten att spara infann heller sig inte förrän jag insåg att det inte behöver gå till på det sättet.

Att föra kassabok blir ungefär samma typ av tvångsuppvaknande som när man behandlar anorektiska patienter med fototerapi, d v s man visar dem foton på deras egna döende kroppar. Det är en onödigt stark åtgärd för att "bota" eller förändra vad som i de flesta fall är normal konsumtion.

Mitt tips är istället att sätta en budget. Vad tycker du är rimligt att handla kläder för varje månad? Gå på restaurang för? Sätt budgeten, och håll sedan koll på hur mycket du spenderar. Ett överenkelt sätt att göra det är att ha kuvert med kontanter i, och ta från rätt kuvert när man handlar. I början kan det bli tunnt på slutet, men man lär sig snabbt hur mycket som finns att röra sig med.

//Finanskvinnan

Alkohol

Ett bra sätt att spara pengar är att inte dricka alkohol. Jag gör det inte, sedan länge, av olika skäl. Det gör mina utekvällar extremt billiga. Annars kan man ju alltid köra förfestversionen med egenköpt öl hos en kompis, innan utgång. Det sparar man också en del på.

//Finanskvinnan

Martha Stewart uppmanar , Oprah fixar

Vi har fått en alldeles ny kanal: Kanal 9. På den såg jag tidigare idag Martha Stewarts show. Hon hade en liten myntsamlande kille som gäst och gav honom några sällsynta mynt i present. Som avslutning uppmanade hon alla tittare att lära barnen samla på saker. Det är så sunt, menar Martha. Själv anser jag att grunden i ohälsosamt konsumtions/ shoppingbeteende stammar från viljan att samla. Inget att lära in i tidig ålder enligt mig alltså.

Det är verkligen väldigt svårt att bli rik (i alla fall med en låg eller normal lön) om man hela tiden spenderar pengarna på att köpa en massa saker att lägga på hög. Pengarna ska läggas på viktiga saker eller sparas. Saker som ligger i pärmar och inte används eller ger glädje är inte viktiga saker. Att lägga pengar på saker man har glädje av varje dag är däremot ok, tycker jag.

Lustigt nog tittade jag senare på Oprah. Där hade hon idag några familjer som för ett år sedan höll på att gå i personlig konkurs. Den familjen jag såg hade en (som det verkade) ganska typisk USA-story att berätta. Samtliga 12 kreditkort var övertrasserade, och familjen hade $150 000 i skuld, medan föräldrarna tillsammans tjänade $92 000 om året. Målet för familjerna var att bli skuldfria till programmet idag, och "min" familj hade genom nedanstående steg lyckats betala av skulderna med i alla fall $19 000.

Vad gjorde de då för att reda upp sin ekonomi?

-Föräldrarna började samarbeta. De pratar mer om pengar, hur mycket de har och vad de har att spendera för.

-Föräldrarna jobbade på sommaren, mamman som sommarlärare (båda var lärare till yrket) och pappan klippte gräsmattor.

-Föräldrarna la om lånen till bättre ränta.

-Familjen köpte inte längre allt de ville ha på kreditkort.

-Familjen har en tavla med alla skulder, och vad som betalts av samt vad som står på tur att betala av (även barnen var involverade i detta).

Deras coach var David Bach, författare till "Start late, finish rich".

Appropå att samarbeta kom jag att tänka på Snåljåpen, som tillsammans med sin respektive snålar för att få pengar till bostad. Vad mycket lättare det måste vara att verkligen lägga manken till och leva enkelt när man arbetar mot ett gemensamt mål!

Jag är dock nöjd med min egen situation.

//Finanskvinnan

Ändrad fördelning på sparandet

F o m nästa månad kommer jag spara 3000:- till Svea Direkt och 2000:- i fonder.

//Finanskvinnan

Lite läskig dag på börsen

Mina fonder tog idag ett stort skutt nedåt igen. Jag kan säga att jag nu börjar fundera på om det är det stora raset eller inte. Jag lutar dock åt att det kommer vända uppåt igen, som tidigare. Fast att jag paniksålde 10 000:- i början av raset känns inte lika dumt längre, trots allt gjorde jag då en bra vinst.

Idag ligger fonderna på totalt +2,7%.

//Finanskvinnan

Rykten om börsraset

Jag såg ekonominyheter på 8:an igår (verkligen en bra kanal!) och där påstods det att börsraset i Kina delvis startade p g a ett löst rykte om att regeringen tänkte införa vinstskatt på aktier, ett rykte som senare visade sig vara falskt eller åtminstone inte gäller längre. Någon som vet mer om det? En komisk aspekt hade varit om regeringen verkligen tänkte införa förslaget, men ångrade sig när de såg effekterna. Som en enda stor strejk av alla Kinas aktiehandlare med positiv utgång.

Klart skräckinjagande om det stämmer att det var så det började.

//Finanskvinnan

Hembakat bröd

Sambon bakade bröd igår, så gott (och billigt). Annars har helgen varit ganska dyr då vi har haft gäster. Det blev dock relativt billigt ändå, tack vare våra billiga mataffärer. Ungefär 320:- för mat till 15 personer.

//Finanskvinnan

Coca cola på nedgång lokalt?

Coca Cola är den största läskproducenten i världen och ett av de starkaste varumärkena i världen. Jag tittade nyss på någon slags dokumentär på Discovery där det bland annat berättades om hur man gör Coca Cola burkar. Det var sjukt många i timmen den fabriken producerade.

Jag upptäckte igår ett fullkomligt fascinerande fenomen som jag aldrig sett förut, appropå läsk. Jag och sambon var på ett lokalt kebabställe. Där satt en del tjejer i yngre tonåren och åt. De drack alla Trocadero ur burk istället för Coca Cola. Ett nytt sällskap unga tjejer kom in, och de valde också Trocadero ur kylen. När jag funderade lite mer på saken slog det mig att Trocadero på burk säljs i alla butiker/restauranger i vårt område, något jag uppskattar eftersom jag gillar det och det är svårt att hitta. Men varför denna boom av Trocaderodrickande bland traktens ungdomar helt plötsligt? Min teori är att någon populär tjej eller kille på det lokala högstadiet gillar drycken och så hakar andra på. Men det var ändå en fascinerande och ovanlig syn. Betänk reklamresurserna som läggs på Trocadero jämfört med Coca Cola.

Jag tror att en av effekterna av postmodernism i dagens samhälle är att synsättet förändras. Varumärken får mindre betydelse än produkten i sig. Vi tror inte längre på Marlboro Man, och vi väljer inte längre ett riksdagsparti för att sedan rösta på det resten av livet. I det senare fallet anpassar vi inte våra åsikter efter vårt parti, utan valet av parti efter våra åsikter. Ett radikalt nytt synsätt om vi jämför med hur det var för 30 år sedan. Kanske t o m 20. Vi har levt med Coca Colareklam hela våra liv men väljer inte självklart Coca Cola.

//Finanskvinnan

Betydelsen av tillgång till billiga mataffärer

Mat är något som onekligen kan kosta ganska mycket pengar per månad. Oavsett vilken typ av mat man äter skiljer priserna oerhört mycket mellan områden och butiker, och det blir mycket pengar i längden. Hur får man då ner kostnaderna?

-Var en medveten konsument. Vad är billigt, acceptabelt och dyrt pris för varan du vill ha? Själv har jag arbetat extra i matbutik i några år och lärde mig omedvetet på så sätt, jag kan tänka mig att andra inte har priserna direkt i huvudet. Ett exempel: Champinjoner kostar ofta 29.90:-/kg på erbjudande, vilket är billigt. 49.90:-/kg är acceptabelt. 59.90:-/kg eller mer är dyrt.

-Välj mat efter säsong. Paprika är jättedyrt på vintern, clementiner billigt. Lite så. Ät överhuvudtaget mycket rotfrukter, det är billigt och gott. Hemmagjort rotmos med senapssås är faktiskt utsökt.

-Lägg lite tid på att titta efter bra priser och erbjudanden i butiken eller i reklamblad. Vi har valt att inte få reklam, dels p g a miljön men även för att min/vår fritid är för värdefull för att ägnas åt att läsa igenom allt. Skyltar i butikerna räcker för oss. Var dock vaksam på vad som verkligen är bra erbjudanden och inte bara "tag 10 tjäna 5:-".

-Vid flytt: Fundera på vart man handlar maten i området? Är det en butik eller flera som konkurrerar? Måste man ha bil för att kunna åka till en billig affär? Här har man ju faktiskt möjlighet att påverka, i alla fall om man köper bostadsrätt eller villa.

Där vi bor finns tre stora matbutiker varav en är extremt billig. Det underlättar för oss, särskilt som vi ju inte har bil eller möjlighet att handla på annan ort.

//Finanskvinnan

För dig som längtar till solen

Finns här en webcam som visar ett afrikanskt vattehål live. Ganska fascinerande, och mycket billigare än att faktiskt resa dit.

//Finanskvinnan

Fördelning mellan olika sparformer

Jag uppskattade tidigare fördelningen mellan mina sparformer när jag startade bloggen och efter omfördelningen. Jag trodde då att fördelningen var ca 80% fonder, 15% aktier/aktieobligation och 5% sparkonto först, och därefter (efter att jag bestämde mig för att ha mer på konto) ungefär 40% fonder, 30% aktier/aktieobligation och 30% sparkonto.

Idag räknade jag på det och fick fram att fördelningen för februari (då jag visserligen redan börjat med omfördelningen) var:

Tillgång/skuldSumma% av total
Aktieobligationer9 769,00 kr7,21%
Aktier5 900,00 kr4,35%
Fonder66 750,90 kr49,23%
IPS9 173,19 kr6,77%
SveaDirekt19 095,00 kr14,08%
Depåkonto24 896,94 kr18,36%

Medan den nu är:

Tillgång/skuldSumma% av total
Aktieobligationer31 769,00 kr23,15%
Aktier5 850,00 kr4,26%
Fonder59 571,21 kr43,40%
IPS8 956,85 kr6,53%
SveaDirekt31 112,00 kr22,67%

Fortfarande har jag en del i fonder. Jag borde faktiskt sälja av lite mer fonder när börsen går upp igen och sätta in på SveaDirektkontot. Nästa års restskatt blir inte rolig.

//Finanskvinnan

Produktiv dag i skolan

Idag satt jag i läsesalen 5 timmar och läste allt jag skulle ha gjort till måndag. Känns mycket skönt att ha det gjort. Jag passade på att läsa Veckans Affärer medan jag var där också, lite lustigt då den måste tryckts precis innan raset.

Jag hade med mig en wasa sandwich och en yoggi på morgonen, men föll för frestelsen och köpte två bullar. De kostade mig 12:-. Sedan åt vi pannkakor till middag, så det var en billig dag idag.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder mars 2007

Här är månadens sammanställning av tillgångar/skulder. Depåkontot är borttaget från listan eftersom det är tomt nu, efter köpen av nya aktieobligationer.

Tillgångar

Fonder 59 571,32:-
Aktieobligationer 31 769:-
Aktier 5 850:-
IPS 8 956,85
SveaDirekt 31 112:-
__________________
137 259,06:-

Skulder

CSN -40 700:-

Summa tillgångar och skulder: 96 559,06

Lite snål total där, orsakad av raset. Jag har köpt fonder för 5 000:- denna månad, och satt in 2 000:- på SveaDirekt. 2 440:- har gått till SEB som avgift för köpen av aktieobligationer, och ca 500:- har även gått in på buffertkontot (blev över på depåkontot) som jag ej tar upp i tillgångarna. CSN har jag betalat av lite, men via mitt räkningskonto som ej det heller är medräknat i tillgångarna.

Två små diagram://Finanskvinnan

Supergott och billigt recept

Denna rätt äter vi ibland, extremt billigt och jättebra om man har lite ris till övers. Portionsangivelserna är lite snåla, det de anger som 4 portioner är 2 för oss. Ostronsås och japansk soja klarar man sig utan, men någon slags soja är gott till. Om man dubblar angivelserna så det blir 4 riktiga portioner (en burk youghurt räcker dock) så kostar det ca 10:- per portion.

Hett grönsaksris


//Finanskvinnan.

Fonderna går stadigt ner

Idag ligger mina fonder på totalt +3,01%. SEB Sverigefond II är nere på -1,55%. Gårdagens lilla fondköp har ej gått igenom idag, så jag antar att jag får den till dagens kurs. Inte dumt alls! Tror fortfarande på en återhämtning.

En positiv sak med det här raset är att två av mina fonder har gått från tre till fyra i morningstarrating, nämligen SEB Trygg placeringsfond och SEB Världenfond. Det här skedde i förrgår om jag inte minns fel.

//Finanskvinnan

Drömyrket

Hittade ett nytt intressant program på tv8 nu:

"Drömyrket"

Personer som saknar kompetens får chansen att prova på sitt drömyrke. Tre finalister erbjuds två veckors praktik ? men bara en person kan vinna. Personen i fråga får anställning inom sitt drömyrke.

Visas 2/3 14:00 (repris 1/3 19:00)
I detta avsnitt
Modeklädesinköp. Del 4:6.
OriginaltitelNo Experience Required
KategoriNyheter/dokumentÄrer
GenreReality.
UrsprungslandIrland
Från2006

Lite spännande! Business när det är som bäst... Men lika bra som "The Apprentice" är det inte.

//Finanskvinnan