När man måste ge andra saker

Det händer ganska ofta att man måste ge partners, släktingar och vänner presenter. Exempel på sådana tillfällen är födelsedagar, julafton och bröllop. Jag är inte särskilt förtjust i att köpa presenter, tycker inte det är roligt. Men är jag inne i en affär av någon anledning och hittar en fin och bra sak som skulle göra någon glad i form av present så köper jag den för att ha hemma i beredskap.

Ska jag sedan iväg på inflyttningsfest eller liknande så har jag ofta något som kan passa att ge bort hemma redan och behöver inte stressa iväg till ICA för att köpa en chokladask eller något annat intetsägande.

Vill man spara lite pengar går man på rea. En fin sak är ju en fin sak oavsett vad man betalade. T ex på bokrean kan man fynda fina böcker, kanske Fogelströms stad-serie eller en fin fotobok med bilder från havsdjupet. Filmkedjan har just nu rea på olika DVD-boxar varav jag köpte en igår (dock till mig själv). Priset för DVD-boxarna är 89:-.

Second hand är också bra, de flesta i min bekantskapskrets tycker exempelvis om 50-talsdesign så där kan man ibland fynda ljusstakar, vaser och liknande.

Sen kan man göra saker själv också. Om man ska ge en inflyttningspresent kanske man kan ge en bok med olika brödrecept och så en limpa man bakat själv, som inspiration. Kan man något speciellt som man vet att personen skulle uppskatta att få hjälp med kan man göra ett presentkort typ "Jag hjälper dig att måla vardagsrummet när det är dags".

Det allra billigaste alternativet är givetvis att inte ge presenter alls, men det rekommenderar jag inte om man inte är utfattig. Att vårda sina relationer är en investering i både framtiden och det allmänna välmåendet. Det är faktiskt roligt att ge andra saker de blir glada för. Och det är trevligt att själv få presenter ibland också.

//Finanskvinnan

Telia störtdök

Köpte lite Telia idag för 54,75. Jag tror nog aktien kommer kravla sig upp igen!


//Finanskvinnan

Deklarationen

Jag har nu slutfört deklarationen för 2006. Jag fick ungefär 3 000:- i vinst på kapitalet förra året. Passade samtidigt på att sortera in en massa papper jag haft liggande så det känns mycket bra. Nu ser jag fram emot återbäringen. Jag har ändrat mig angående den, det blir aktier istället för SveaDirekt.

//Finanskvinnan

Varför går jag inte ekonomutbildningen på Handels?

HH menade i en kommentar att ett enkelt sätt att få en hög inkomst snabbt är att gå ekonomutbildningen på Handels. Detta är jag medveten om, men jag har ändå valt bort den utbildningen nu när det var dags att börja studera igen.

Det är som så att jag har totalt tre godkänt i mitt gymnasiebetyg, samtliga från mitt första år då jag gick (för mig) fel program. I övrigt har jag ett fåtal VG och resten MVG. I bland andra just de tre kurser jag har betyget G i behöver jag VG för att vara behörig att söka ekonomutbildningen på Handels. Det faktum att jag inte känner mig motiverad att läsa upp betyget i exempelvis "Samhällskunskap A" när jag har MVG i både B och C-kursen tillsammans med utbildningens längd har påverkat mitt beslut.

Jag känner mig stolt över mina betyg och mitt högskoleprovsresultat (som till skillnad från betyget faktiskt räcker för Handels) men det var lite tråkigt att upptäcka att jag ändå inte var fri att välja en utbildning som kändes intressant.

Den utbildning jag istället valt, som jag går nu, kommer att öppna andra dörrar. Utbildningen tangerar också andra flera andra områden jag är intresserad av så jag är mycket nöjd med mitt val i slutändan. En MBA-utbildning på den tror jag skulle leda till en snabb karriärsutveckling.

Jag vill också påpeka att en hög inkomst inte är det viktigaste för mig. Jag vill som gammal kunna se tillbaka på en spännande karriär, där jag gjort viktiga insatser för företagen jag arbetat för och där jag lämnat avtryck. En hög lön förutsätter jag visserligen att jag uppnår, men samtidigt är jag intresserad av att få erfarenhet och lära mig så det räknar jag inte med som nyutexaminerad.

//Finanskvinnan

Hett tips!

Någon tipsade om att man kan se alla avsnitt av Lyxfällan på tv3:s hemsida. Det var lite krångligt att få alla att funka, men om man tar web-tv och sen väljer det avsnitt av Lyxfällan man kan se till höger så kommer alla avsnitt upp i menyn medan det man valde visas. Lustigt att de har stora reklambanners för låneinstitut a la Bluestep på Lyxfällans egen sida förresten.

Jag passade på att titta på det första avsnittet som jag hittills inte sett. Det var jättespännande och bra.

//Finanskvinnan

MBA finns även på SU

Upptäckte häromdagen att även Universitetet har en MBA-utbildning. Det är enbart executive-varianten (deltid under två år och företaget man arbetar hos måste betala) men verkar ändå intressant. Handels är dock mitt förstahandsval, om det blir aktuellt senare. Universitetet är något billigare men inkluderar förmodligen inte allt material eller studieresor som Handels.

Är det någon av er läsare som läst en MBA i Sverige? Var? Vad tyckte ni om utbildningen?

//Finanskvinnan

Vi har en intern tävling på jobbet

Regelbundet får man se topplistor över vem som ligger först. Mitt alias är OMX index, eftersom övriga deltagare då kan känna sig glada över att ha slagit index om jag hamnar sist. Lite "inget-ont-som-inte-för-något-gott-med-sig" sådär.

//Finanskvinnan

Sparandet denna månad

Det blev sannerligen ett rekordsparande denna månad. Totalt gick 8 000:- till SveaDirekt, 5 000:- till SEB Trygg placeringsfond, 1 000:- till depån och 500:- till det gemensamma kontot. En total på 14 500:-. Det är mer än jag annars får ut efter skatt varje månad.

//Finanskvinnan

Äntligen rätt, och skatt på hobby

Nu har jag fått rätt hobbypryl. Såvida den inte visar sig trasig är jag mycket nöjd med mitt köp.

Jag har även kollat upp vad som gäller för hobbyverksamhet när det gäller skatt så jag kan deklarera det rätt när jag får inkomst av den. Om någon av er har en hobby kan det kanske vara intressant att veta.

Såhär ligger det till:

(Svaren från Skatteverket är kursiverade. Är för övrigt nöjd med de utförliga och bra svaren.)

Hej!

Jag har en hobby, *. Finns det någon klausul som gör att jag kan slippa ta upp det i deklarationen om jag får betalt?

Någon sa att man fick tjäna upp till 999:- från en arbetsgivare utan att behöva skatta eller betala arbetsgivaravgift. Stämmer det? Är det något som ska tas upp i deklarationen ändå? Och behöver man bifoga någon dokumentation kring det hela (typ anställningsintyg, kvitto eller liknande)?

Jag har också hört att man får tjäna upp till 2000:- om året utan att behöva deklarera, exempelvis om man utför barnpassning. Är det något som kan passa in här?

Hur deklarerar man det, om man deklarerar det?

Jag läste er broschyr om det, men hittade inte rätt information. Vilken dokumentation krävs, om man ska deklarera det? Hur rekommenderar ni att jag gör med min extrainkomst från hobbyn?

Jag hoppas ni kan svara på mina frågor, jag har sökt på skatteverkets hemsida men inte funnit den info jag behöver.

Mvh

Finanskvinnan

Hej!

Inkomst av hobby deklarerar du på blankett T2. Inkomsten tar du upp i ruta 19 på deklarationsblanketten. Är inkomsten under 1000 kr betalar du inte egenavgifter. Är omsättningen över 30 000 kr anses hobbyn bedriven under näringsliknande former och då ska man registreras till moms. Det finns inte någon skattefri gräns.

Med vänliga hälsningar
Skatteverket, Stockholm

Hej igen, en till fråga!

När jag köper saker relaterade till hobbyn kan kan jag dra av det mot vinsten då? Hur gör jag det i deklarationen?

Mvh

Finanskvinnan

Hej igen!

Kostnader du har i din hobbyverksamhet får du göra avdrag för. De avdragen gör du på T2-blanketten.

Med vänliga hälsningar
Skatteverket, Stockholm

Hej, tack för bra svar!

Om jag då * och får betalt så ger uppdragsgivaren mig ett kvitto som jag bifogar deklarationen? Eller behöver jag inte bifoga kvitto?

Behöver en privatperson betala arbetsgivaravgift för mig och ange något i sin deklaration angående mig?

Mvh

Finanskvinnan

Hej!

Privatpersonerna du anlitas av behöver inte dra skatt och betala arbetsgivaravgifter för dig, och inte heller skriva något i sina deklarationer. Du ska inte skicka med några kvitton. Du ser här nedan vad som gäller för belopp under 1000 kr.

Ersättning under 1 000 kronor

Betalar du ut högst 999 kronor under ett år till en privatperson behöver du inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Du behöver heller inte lämna någon kontrolluppgift.

Mottagaren ska deklarera beloppet i sin årliga inkomstdeklaration.

Med vänliga hälsningar
Skatteverket, Stockholm


Jag skickade ytterligare en fråga för att se vad som gäller för företag som betalar under 1000:-, kan tänka mig att det är samma. Jag uppdaterar när jag fått svar.

UPDATE, det är inte samma för företag. Se nedan.

Hej!

Tack igen! Och om jag skulle praktisera hobbyn hos ett företag, behöver de då inte heller betala arbetsgivaravgift om ersättningen understiger 1000:-?

Mvh

Finanskvinnan

Hej!

Om ersättning betalas ut av en näringsidkare så ska kontrolluppgift skickas för ersättningar som under året överstiger 100 kr. Arbetsgivaravgifter och skatteavdrag behöver inte betalas om det understiger 1 000 kr under inkomståret.

Om 1 000-kronors-gränsen uppnås, ska arb.giv.avg. betalas från första kronan. Det innebär att om du * på uppdrag av ett företag och får 800 kr, och sedan en månad senare gör det igen, och får 800 kr, så ska hela beloppet (1 600 kr) ligga till grund för arb.giv.avg.

Ersättning som under ett år understiger 1 000 kr, är inte skattefritt för mottagaren (dig) utan du får då själv innehålla skatten.

Med vänliga hälsningar
Skatteverket, Stockholm

//Finanskvinnan

Scania slutade på 650

Efter en bra delårsrapport hamnade mina Scania på 650. Även Skanska redovisade mestadels positivt och ökade lite. Det knepiga med aktier som jag inte riktigt fått kläm på än är det här med courtaget. Jag vet att det det inte riktigt lönar sig att köpa och sälja små mängder, men den summa jag har köpt för nu är ju mer "läropengar" så att säga. Alla aktier/XACT bear ligger plus utom PWE.

Har tydligen bestämt mig för att sätta 1 000:-/månad till depån på autogiro, det kan ju vara bra.

//Finanskvinnan

Träningsperiod

Jag har bestämt mig för att inte tacka nej till motion om någon frågar om jag vill följa med på något. Det ledde igår till att jag promenerade 30 minuter och sedan simmade, och det var orsaken till att jag var för trött för att blogga.

Jag har väldigt svårt att ursäkta att jag inte alltid tar väl hand om min kropp när jag är noggrann med jobbet, ekonomin och det mesta andra jag sysslar med. Dock har jag en förkylning på gång nu, får hoppas på att den försvinner över helgen.

//Finanskvinnan

En bra aktie

Jag har ju nu lite olika (betoning på lite där) aktier och Scania går bäst hittills. Den ligger på 620 nu och jag köpte för 594.

//Finanskvinnan

IT-bubblan 2.0?

Många verkar uppleva att dagens stadiga IT-tillväxt är oroväckande. Det talas om att vi är mitt uppe i IT-bubbla nummer 2. Mer om varningstecknen och vad som faktiskt är annorlunda denna gång kan man läsa här, en mycket intressant analys.

Jag var med under förra IT-svängen - dock inte i egenskap av IT-slav utan respektive - och minns tydligt hur det var. Jag tror att den största skillnaden jämfört med då är att vem som helst inte kastar sig in i IT-branschen längre. Många IT-företag innan 2000 startades och drevs av folk som inte hade någon som helst utbildning eller erfarenhet vare sig av hur man sköter företag eller av IT-branschen. Det slösades dessutom pengar som om kontoret var ett försäljningsargument (vilket det kanske också var då). På många av företagen jag varit på hade man köpt designermöbler för hundratusentals kronor eller klätt hissen med läder och fredagsöl samt andra förmåner till alla anställda var standard.

De anställda på dessa företag, speciellt de som byggde hemsidorna, var ofta självlärda och kom direkt från gymnasiet. En och annat hade hoppat av gymnasiet för att jobba med IT. Det var troligen en fantastisk era att ha upplevt, men baksmällan blev tuff för de inblandade och börsen.

Jag tror egentligen inte att det blir en liknande krash igen, och om det krashar blir det inte lika kraftigt som 2000. Vi har defacto våra liv på internet idag och tjänsternas e-handelsystem, säkerhet och funktionalitet måste uppdateras hela tiden för att de ska vara konkurrenskraftiga. De företag som sköts bra och har skickliga och kreativa människor knutna till sig kommer alltså överleva, och marknaden är dessutom väldigt tillåtande för små webshoppar och andra affärsidéer på nätet som kan börja i hobbyform och därefter expandera om det fungerar bra.

Däremot tror jag inte på det här med att köpa upp sig på domäner, som många andra snål/rikbloggare pysslar med. Vill jag (rent hypotetiskt) göra en ny överlägsen sida för bostadsbyten så spelar det ingen större roll om den heter bostadsbyte.com eller mitt företagsnamn typ finanskvinnansbyten.se, utan användare kommer hitta ändå. Speciellt med reklam. Tänk bara på bjornsbytare.se som tidigare hette typ haxx.bjorn.se/byten eller något i den stilen. Alla använde den i alla fall eftersom den var gratis och bäst.

Communitys måste ha vettiga namn/domäner, det måste de, och samlingssidor också. Men de är också svåra områden att ta sig in på, med mycket konkurrens om besökarna.

//Finanskvinnan

Lyxfällan

Jag måste ha drabbats av någon slags tillfällig sinnesförvirring idag, glömde bort Lyxfällan. Jag följer inte serier vanligen eftersom jag inte vill boka upp mig men just Lyxfällan vill jag ju gärna se och brukar pricka in. Lyckligtvis slog jag på tv:n efter halva så jag inte missade det helt ändå.

Utan att ha sett början måste jag ändå säga att dagens deltagare verkade ovanligt sympatiska i jämförelse med de tidigare. Det slog mig som lite märkligt att de fick ett bröllop i avskedspresent, ett bröllop som Charlie och Mathias planerat åt dem. Oavsett om man vill ha ett dyrt eller billigt bröllop är det ändå något man borde få planera själv. Det handlar ju om en gång i livet, i teorin, och är något jag tycker att brudparet borde få arrangera på det sätt de själva önskar.

Det här med "en gång i livet" är förresten ett oerhört starkt försäljningsargument när det gäller alla specialdyra varor och tjänster relaterade till just bröllop. I tidningen Bröllopsmagasinet som jag läste för en tid sedan står det tillsammans med "de viktigaste blommorna i ditt liv", "de viktigaste underkläderna i ditt liv" och "den viktigaste ringen i ditt liv" på var och varannan sida. En parentes bara.

Att jag glömde Lyxfällan är lite lustigt eftersom jag just idag upptäckt två nya/för mig nya företeelser relaterade till programmet. Den första är att Charlie och lite annat löst folk skriver en blogg på Balansekonomis hemsida. Balansekonomis hemsida är för övrigt föredomligt ful, och med det menar jag att det kanske varit lite dubbelmoral om Balansekonomi anlitat en dyr webdesigner för att göra den när de lika gärna kunde be någon bekant fixa den billigt. Den andra är att Dina Pengar startat en tjänst som heter Pengakoll där bland andra Charlie coachar folk till en bättre ekonomi. Tjänsten kostar 597:- för tre månader, alltså 2 388:- om året. Det är tydligen mycket pengar i att lära ut sunt förnuft.

Det här med sparsamhet verkar vara det nya bantning i bemärkelsen att det inte är något som behövts läras ut till den stora massan tidigare eftersom de flesta redan gjort det automatiskt. Och nu helt plötsligt har kunskapen om hur man sparar försvunnit, precis som det hälsosamma vardagsmotionerandet á la springa tre mil till skolan varje morgon och det av knaper ekonomi begränsade ätandet av onyttigheter.

//Finanskvinnan

För nytillkomna läsare

Eftersom Jakob länkar till mig idag kan jag tänka mig att en och annan nytillkommen läsare tittar in. Här kan man läsa mina första inlägg.

//Finanskvinnan

Rekordlön igen

Jag fick ut min slutlön med lite blandad semesterersättning och annat från förra jobbet, utöver den halva lönen från nya, så jag har inget att klaga på alls faktiskt. Det blev mer än förra månaden t o m. Jag tror jag sätter in 5 000:- på SveaDirekt och 5 000:- till kapitalförsäkringen.

UPDATE

Jag satte 5 000:- till SD och 5 000:- till SEB Trygg placeringsfond. Funderar på att sälja alla fonder och flytta dem till Nordnet. Men det får bli senare.

//Finanskvinnan

Jag har ordnat upp mitt dåliga köp

Jag var idag i butiken där jag köpte en dyr pryl jag inte vill ha för en vecka sedan, och ordnade upp mina affärer. Prylen jag ursprungligen beställt skulle ha kommit idag eller imorgon. Dessvärre visade den sig inte vara beställd (vilket var extra intressant eftersom jag ringde dagen efter och försäkrade mig om att den verkligen var beställd). En tia på frustrationsskalan senare stod jag där och lämnade tillbaka den felaktiga prylen samt fick löfte om att få låna en likadan som den jag beställt gratis om den inte levererades inom en vecka.

Om det ska vara så här att konsumera ska jag anstränga mig hårdare för att undvika det framöver.

//Finanskvinnan

Spara en halv miljon på matlåda

Dina Pengar har räknat ut att man sparar en halv miljon på att ta med matlåda till jobbet jämfört med att äta lunch ute under fyrtio år. Det är mycket pengar! Här kan man läsa om det och få lite smarta tips på köpet.

//Finanskvinnan

När den mobbade knubbisen i klassen får nog

McDonalds svarar på frågor, och gör det bra dessutom. Intressant om McDonalds:

-De har tröttnat på att McJob är ett begrepp för okvalificerade och dåligt betalda jobb i Oxford English Dictionary.

-De uppvisar en otippad anpassningsförmåga/vilja och erbjuder numer trendig inredning istället för plast samt hyfsat nyttiga alternativ att välja istället för enbart mättat fett.

-De hamnade på topplistan över Sveriges bästa arbetsplatser.

Hur ser McDonalds framtid i Sverige ut? Mja... Min uppfattning är att de verkar väga på lite olika stolar idag, något som inte direkt gynnar dem. Å ena sidan var ursprungsidén en restaurang för barnfamiljerna. Å andra sidan vill de komma bort från det plastiga och barnsliga och locka medvetna vuxna och ungdomar också.

Samtidigt upplever jag att det inte är helt bra att medge att det man erbjöd från början, burgare och pommes, är så skadligt att man "förstår" att gästerna måste få välja annat också. Min åsikt om det kan dock baseras på att insatsen kom efter "Supersize me", som jag förstått det. Hade de gjort en satsning för att utveckla menyn långt innan hade det inte känts som ett problem.

Jag minns när jag var liten- mitten av 80-talet, kanske lite senare- och McDonalds var det roligaste och bästa som fanns. Vi åkte dit på utflykt ibland men inte ofta. Jag tror inte dagens barn, eller föräldrar för den delen, har den inställningen till McDonalds.

Jag kan bara tala för mig själv, men jag skulle äta där oftare om:

*Burgarna inte låg färdiga och kallnade innan jag fick dem. Att tiden de får ligga innan de säljs kortas ner, eller att de görs på beställning alltså.

*Köttet (fisken verkar faktiskt vara ok) och grönsakerna var ekologiska.

*Alla grönsakerna var färska (visste ni att löken man får på de flesta burgarna är frystorkad?).

*Att priserna sänks såvida inte det blir mer ekologiska råvaror i maten.

*Frukosten tas bort. Ska jag äta snabbmat på morgonen tar jag hellre en ostburgare än en Egg McMuffin. Jag vet inte hur många gånger jag försökt köpa en ostburgare på morgonen och fått till svar att det inte går. Eller så ofta har det inte hänt när jag tänker efter, kanske två gånger.

För övrigt har jag jobbat extra på McDonalds en period under gymnasiet, vilket var helt ok. Att jobba som 16-åring är nog sällan en uppvisning i jämlikhet och medbestämmande. Fast lite tråkigt är det att tänka på att det är det enda jobb jag haft där min provanställning avslutats. Det skedde under sista veckan och orsaken angavs vara att jag "inte passade in".

Och appropå mobbade knubbisar tänker jag titta på "Snygg naken" ikväll. Det känns som genuin ondska att inbilla tjejer att alla deras problem försvinner bara de får några främmande personer att säga att de är snygga nakna. Jag får återkomma efter programmet. Förhoppningsvis har jag missuppfattat programidén.

UPDATE

"Snygg naken" var ungefär som jag tänkt mig, fast lite värre. När jag sa mobbad knubbis menade jag inte att den medverkande tjejen är knubbig, utan att det var helt uppenbart att hon blivit mobbad för sitt utseende som liten/ung (gissningsvis kallades hon "fet"). Sånt sitter i. Undra på att tjejer inte blir chefer när de har fullt upp med att sitta i provrum och gråta för att de inte kommer i jeansstorleken de tror de måste ha för att duga.

//Finanskvinnan

Hur man höjer sin lön

Om man vill kunna spara mycket pengar, kanske t o m med ambitionen att bli rik, finns som bekant egentligen bara två sätt. Antingen ökar man intäkterna eller så minskar man utgifterna.

I dessa löneförhandlingstider kan det vara bra att tänka på hur man kan maximera sin inkomst från det vanliga arbetet, om man har ett. Ett sätt är att undersöka möjligheterna att avancera inom företaget.

Om man arbetar med exempelvis kundtjänst kan man vid utvecklingssamtalet säga att man skulle vilja utvecklas och ta mer ansvar. Har man då gjort ett bra jobb kan det hända att man får utbilda sig (något företagen är skyldiga att sponsra löpande vid behov enligt kollektivavtal) och kanske bli teamledare eller liknande om en öppning visar sig. Och så vidare.

Om det inte finns någon självklar högre nivå att satsa på inom just den avdelningen man jobbar på kan det vara läge att titta på lediga tjänster på andra avdelningar inom företaget som verkar intressanta, och fundera på vad som skulle krävas för att kunna söka någon av dem. Därefter kan man titta på vilka kurser som finns och motivera varför företaget skulle vinna på att låta en gå en kurs för att kunna söka en tjänst inom ett annat område hos företaget.

Vill man inte utvecklas kan man i alla fall kolla vilket lönespann man ska ligga inom så man vet hur hög lön man kan begära. HTF:s lönekatalog tycker jag är bra.

Jag vill också poängtera det viktiga i att göra ett bra jobb oavsett vad man jobbar med och hur bra man trivs med det. Varje arbete är en möjlighet till bra kontakter och referenser inför framtida tjänster. Tror man att man inte behöver anstränga sig och slutar i en situation där en eller flera personer fått intrycket att man gjort ett dåligt jobb kan det påverka en i de mest oväntade situationer, och under en lång period. Säg att man fått sluta för att man ständigt kommit försent eller varit full på arbetsplatsen på en tjänst man haft för några år sedan. Personer byter jobb och talar med varandra, och dessa misstag kan då leda till uteblivna karriärmöjligheter på helt andra företag än det man jobbade på då många år tidigare.

Gör man alltid sitt bästa är det inte ovanligt att man blir erbjuden bättre tjänster utan att själv behöva be om det dessutom.

//Finanskvinnan

Kinas utveckling vs Storbrittaniens

Miljonar säger att 1800-talet var Storbrittaniens århundrade och 2000-talet blir Kinas. Jämförelsen med 1800-talets Storbrittanien köper jag på ett sätt. Frågan är vad som hade hänt med Storbrittanien om tiden stått stilla i 200 år och de påbörjade sin industriella utveckling idag?

Jag uppfattar för övrigt Storbrittanien som att det halkat efter övriga Europa. Väldigt många är arbetslösa, fattiga, outbildade och sjuka på olika sätt.

Kina är komplext och såväl landets storlek som klyftor som historia talar mot att den utveckling vi ser idag kan vara hållbar även i framtiden. Jag tror personligen på ett par större set-backs innan landet är stabilt ur investeringssynpunkt. Exempel på tänkbara set-backs kan vara global miljölagstiftning som fördyrar för de kinesiska tillverkarna, eller uppror bland arbetarna som ofta arbetar sju dagar i veckan för löner de knappt kan försörja sig på.

//Finanskvinnan

En oetisk order?

Jag har tidigare sagt att jag tror på uran som investering, och nu när EON annonserat att de vill bygga kärnkraftverk känns det mer aktuellt än någonsin. Jag har därför lagt en pytteorder på PWE efter att ha funderat över min ståndpunkt. Det är inte rimligt att alternativa energikällor täcker upp för olja inom en snar framtid, det finns inte kapacitet för det såvitt jag förstått. Är då kärnkraft ett fullkomligt förkastligt alternativ jämfört med oljan?

Jag hade några hundra kvar i depån, och letade efter en billig aktie med hög risk att köpa. Eftersom jag ändå varit inne på uran blev det så nu, men det är inget jag kommer satsa stora pengar i. I framtiden är det prioriterat att välja fonder och aktier som är miljömässigt och etiskt ok.

Jag tror f ö att min strategi från och med nu kommer vara att jag sparar allt på konto varannan månad och att jag för 10 000 till depån varannan för att köpa fonder och aktier för. Det blir så mycket enklare att hålla reda på hur mycket jag satt in om jag gör det i jämna summor. När det gäller småsummor som extrainsättningar kör jag in det på SEB-fonderna (de får vara kvar där tills vidare) eller SveaDirekt.

//Finanskvinnan

Liten rensning

Jag har en länklista som jag tror innehåller de flesta rik/snålbloggarna. En del av dessa har varit inaktiva ganska länge nu, så jag rensar lite. Om ni återupptar bloggandet är det bara att säga till men minst något inlägg i veckan tycker jag man ska skriva i en blogg för att den ska räknas som aktiv. I övrigt har jag inga krav för att länka, det är en sammanställning lika mycket för att jag inte ska glömma att läsa som för att andra ska kunna se vad som finns.

//Finanskvinnan

Lyxfällan

Jag tittade min vana trogen på Lyxfällan igår. De gjorde verkligen en insats som alltid. Jag undrar hur mamman i familjen kände när hon själv såg och hörde hur hon lät vid scooterförsäljningen?

//Finanskvinnan

Mitt hemliga mål

För en månad sedan kände jag att jag skulle vara mer motiverad att skriva om jag hade ett mål att arbeta för med bloggen. Målet jag bestämde mig för att satsa på var att få fler besökare.

Strategin för att lyckas med detta var att länka till DN om jag ändå tänkt skriva om en nyhet, eftersom en länk dit automatiskt genererar en plats i "bloggat om artikeln"-rutan utan vidare åtgärd.

När jag började låg jag på plats 8 på bloggportalens topplista i min kategori. Efter fem dagar låg jag på plats 5, d v s efter "Hur jag blev rik". När halva tiden gått tröttnade jag. Jag funderade över varför jag skriver bloggen, för min egen eller andras skull? Vill jag att personer som egentligen inte är intresserade ska läsa vad jag skriver, bara för att det är roligt att ha många läsare?

Jag bestämde mig för att jag skriver för främst min egen skull. Det är ett unikt tillfälle för mig att dokumentera hur jag bygger upp både mitt kapital och min kunskap om hur det lämpligen hanteras, en dokumentation man annars ofta missar att göra i avgörande skeden i livet (bortsett från om man skaffar barn och fotar magar såväl som skriver dagbok och filmar). Det är också intressant att kunna se vilka misstag jag gjort och när min magkänsla angående börsen stämt/inte stämt.

Visst är det trevligt att många läser min blogg, och jag uppskattar all feedback jag får. Jag har fått ovärderliga tips från mina läsare med större kunskap än jag. Men jag kommer inte anstränga mig för att få fler besökare till bloggen framöver eftersom de som kommer finna den intressant nog hittar hit ändå. Jag ligger nu på plats 8 igen och är nöjd med det.

//Finanskvinnan

Köporder

Jag har införskaffat lite Scania och XACT bear nu. Har även en order på Skanska som ligger. Spännande värre!

//Finanskvinnan

Aktier

Imorgon kommer jag ha fått in pengarna på kapitalförsäkringen. Jag tror jag ska köpa i Scania och XACT bear.

//Finanskvinnan

En träningsdag

Jakob pratade tidigare om hur viktigt han tycker det är att träna, för att få energi. Han frågade också hur andra tränar. Själv tränar jag pilates en gång i veckan (jobbet ordnar det), och cyklar till och från jobbet vår/sommar/höst vilket är ca 6 km enkel väg. Jag simmar också sporadiskt. Övriga friskvårdsaktiviteter är massage en gång varannan vecka vilket även det ordnas via jobbet.

Idag har jag haft lite av en rekordträningsdag och tränat vid 4 tillfällen. Jag cyklade till jobbet (20 min), tränade pilates på förmiddagen (45 min), cyklade hem (25 min) och simmade därefter (40 min). Dessutom var jag ute på min sedvanliga kvällsrunda med hunden nyss.

Jag känner mig också ovanligt energifylld.

//Finanskvinnan

När hårt arbete lönar sig

Jag fick högsta betyg på min tenta! Grattis till mig.

//Finanskvinnan

En naturupplevelse

Häromdagen såg jag en fasan! Jag cyklade förbi en skogsdunge, och där satt den. Jag har bott i Stockholm hela mitt liv men jag har aldrig sett en levande fasantupp här tidigare. Och tätt bredvid skogsdungen går en fyrfilig väg. Det var häftigt. Sådant ser man inte när man sitter på tunnelbanan under marknivå.

//Finanskvinnan

Nordnet fungerar!

På något sätt lyckades en gentleman på Nordnets kundtjänst (och jag själv) logga in mig på kapitalförsäkringen. Lite komiskt är att gentlemannen inte heller hade förstått att man skulle ta bort en lucka bakom koden på det spräckliga pappret för att kunna se den tydligt. Tack igen till den kommentator som berättade om det för mig, det var baske mig omöjligt att se innan.

Jag ville genast börja handla men hade ju inga pengar i depån. Det kommer ta några dagar till innan autogirot är aktiverat så jag satte istället in pengar på deras SEB-konto. En liten sammanräkning visade att jag hade 11 189:- på räkningskontot och buffertkontot varför jag bestämde mig för att föra över hela summan jag bestämt mig för att sätta till kapitalförsäkringen på en gång.

Pengarna som fanns på buffertkontot skulle ändå gå till nästa månads sparande med tanke på min reducerade lön. Jag hoppas på att jag får lite lön från mitt gamla jobb också, men det är inte troligt.

Nu ska jag klara mig på 1 189,52 fram till 25:e. Jag tror inte det blir något problem, men ger mig själv utmaningen att klara mig på 400:-. Så som jag konsumerat har jag svårt att motivera fler inköp den närmsta veckan.

//Finanskvinnan

Folkaktien

Mina Telia landade på 67,75 idag. Undrar när de når 89? Jag gissar 2009, beroende på hur det går med privatisering och annat.

//Finanskvinnan

Hur man inte ska köpa dyra saker

Idag skulle jag hämta ut min dyra och bespottade hobbypryl. Jag hade ordnat en chaufför som skulle köra hem den (den är ganska tung), och kände mig nöjd för att allt gått att arrangera så smidigt. Idag var nämligen den enda dagen på hela veckan då chauffören hade en lucka i sitt schema. Luckan var tyvärr liten, så vi hade ganska bråttom när vi väl kom iväg. Lyckligtvis hade jag ringt och dubbelkollat att jag verkligen kunde komma och hämta prylen, så det skulle ju bara vara att gå dit och hämta.

Väl i butiken tog det sina modiga tio minuter innan biträdet konstaterade att prylen inte fanns där. Chauffören trummade irriterat med fingrarna, och själv blev jag lite svettig. Jag hade beställt min pryl. Jag hade ringt och fått bekräftelse på att och var den fanns. Och ändå fanns den inte.

Biträdet började rota bland helt andra prylar, och här tappade jag omdömet helt. Jag lät mig bli pådyvlad en helt annan pryl som jag inte vill ha. Väl hemma ångrade jag mig naturligtvis, och ringde. Förhoppningsvis får jag rätt pryl om en vecka eller så men får jag inte det blir jag mycket besviken.

//Finanskvinnan

Nordnet?

Idag fick jag koden till min Nordnetdepå. Det positiva var att koden kom i rekommenderat brev samma dag som bekräftelsen kom på posten, det negativa att mönstret koden står på gjorde koden så gott som oläslig. Jag ser inte dåligt (eller lite, men jag har glasögon) men var ändå inte säker på att jag såg rätt. Till slut blev jag hyfsat säker vilket dock inte hjälpte eftersom jag inte kunde logga in med uppgifterna.

Jag ville då ringa deras kundtjänst, öppen till 20. Klockan 19.51 när jag provade att ringa var den redan stängd.

Inget perfekt första intryck, men bara det löser sig med koden förlåter jag dem allt.

//Finanskvinnan

Jag och alla andra

Jag längtar efter lönen nu. Blir spännande att se om jag får ihop allt som jag tänkt, med 10 000 till kapitalförsäkringen och det vanliga sparandet i SveaDirekt trots att jag bara får halv lön.

//Finanskvinnan

Fonderna +10,30%

Börsen nu, alltså. Det är otroligt! Så då har vi väl kraschen här snart. Fast förhoppningsvis inte. Men frågan är om jag inte ska vänta med att köpa aktier tills nästa minidipp i alla fall? Det känns som en typiskt dålig idé att köpa aktier vid ATH.

//Finanskvinnan

Konsumtionskvinnan skärper sig

Det har påpekats att jag är slösaktig nu för tiden, och jag kan bara hålla med. Skärpning! Det blir ingen ny dator inom den närmsta framtiden utan det får vänta tills jag är färdigstuderad. Eller så köper jag en begagnad om min går sönder helt. Vad som är positivt är att jag idag fick 1 500:- i present av en släkting, så det får gå till mitt hobbyinköp.

Men någon väska för 50 000:- har jag i alla fall inte köpt, och jag klarar mig utmärkt utan. Här är ett av inläggen i den pågående lyxkonsumtionsdebatten. Här har vi också några som kan slösa ordentligt.

//Finanskvinnan

En hobbyutgift

Jag har nu beställt en dyr sak jag behöver för hobbyn. 3900:- kostade den, men jag har behövt den länge och funderat på att köpa. Priset har nyligen sänkts. Det får bli extremt snålt tills nästa lön kommer nu.

//Finanskvinnan

Bodyclock

Sist jag tittade på "Du är vad du äter" så gav Anna Skipper en gryningssimulator till den medverkande kvinnan. Det råkar vara exakt en sådan jag och sambon haft i ett år ungefär eftersom vi är morgontrötta och vinterdeppiga båda två. Jag måste säga att den fungerar bra! Man hoppar kanske inte glatt upp ur sängen på morgonen, men det händer ofta att vi vaknar innan klockan ringer. Det abrupta chocktillståndet uppstår inte på samma sätt när kroppen förberett sig på att vakna i 90 minuter innan klockan ringer.

Vi har modellen som heter Bodyclock Advanced. Den är dyr och ganska ful:


Den fungerar bra för oss. Jag tycker det är något som är värt att lägga pengar på, speciellt i ett så mörkt land som Sverige.

Jag undrar f ö om företaget som gör dem skulle öka sin försäljning om de snyggade till sin hemsida?

//Finanskvinnan

Reklam ur ett annat perspektiv

Jag är intresserad av reklam i allmänhet, och tycker ofta det är roligt att se reklamfilmer på tv. Reklam säger mycket om vår samtid. Den kreativa reklam som görs i Sverige idag tycker jag är fantastiskt bra.

När dubbade reklamfilmer från andra länder visas, främst Tyskland, framstår de som på gränsen till löjliga för mig. Exempelvis har vi reklam för Werthers original där bara män är med av någon anledning (typ pojken och hans morfar). Vi har Riesen där sonen säger till pappan att han vill läsa sportdelen av tidningen, och pappan säger "då vill du väl ha en av mina Riesen också" (Riesen marknadsförs som en "kraftig" choklad för män). En annan favorit är reklamen för Colgate Herbal (med örtsmak) som i reklamfilmen marknadsfördes med en pappa och hans son vilka är ute och seglar, om jag inte minns helt fel. På stranden ser de en animerad bäver varpå de ropar "Hallå herr bäver, hur får du dina tänder så starka och friska?". Kvinnor i tyska reklamfilmer gör ofta matsäck eller skurar hemmet jätterent med olika rengöringsmedel.

Hade jag haft all tid i världen skulle jag studera marknadsföring och ta reda på vad det är som gör att kändisar säljer i USA, varför tyskar gillar "far och son"-konceptet så mycket och hur det kommer sig att kreativ reklam fungerar bra i Sverige.

Här finns en intressant film om reklam i USA vilken jag såg idag. Det är Jean Kilbourne som gjort den, och den behandlar hur kvinnor framställs i reklam. Den är även ett intressant dokument över en del av reklamens historia. När jag tittat på filmen kände jag mig glad över att jag bor i Sverige, där vi tillämpar kreativ reklam, även om vi matas med mer eller mindre avklädda idealkvinnor i reklamform också här.

En intressant aspekt Jean Kilbourne tar upp i filmen är att det inte är ovanligt att våld mot kvinnor framställs som erotiskt och glamoröst i reklam, något jag omedelbart tänkte "det har vi i alla fall inte här" om. Sedan mindes jag en incident där jag och en vän var på WE-butiken på Stureplan för ett par år sedan. Deras egna stringtrosor såldes i pappkartonger med en bild på en kvinnostjärt i string med ett blåmärke i form av en hand på ena skinkan. När jag kom dit igen någon månad senare var kartongerna utbytta. Visst finns det, och det tycker jag inte är acceptabelt.

Min enda kritik mot filmen är i princip att jag tycker det verkar lite omotiverat att knyta antalet tonårsgraviditeter till sexualiseringen av unga kvinnor i reklam. Oavsett varför ungdomar börjar ha sex måste väl oönskade tonårsgraviditeter bero på okunskap snarare än reklam?

//Finanskvinnan

Äntligen kan man byta fonder i IPS

Det har tidigare inte verkat gå att byta befintliga fondandelar i SEB:s IPS, men nu har de ändrat så det går jättelätt. Jag bytte genast bort SEB Penningmarknadsfond och läkemedelsfond vilka jag i mitt oförstånd valt för 3-4 år sedan.

//Finanskvinnan

MTG

Jag funderar ju på att köpa aktier i MTG. Något som gör mig lite tveksam är att jag tror betaltv-kanaler som tv 1000 kommer försvinna snart (i alla fall i Sverige). De är dyra och ovärda pengarna, och jag tror internet kommer vara det "nya" sättet att se film. Eller pay per view.

//Finanskvinnan

Solpaneler

En dag som denna funderar jag över varför man inte sätter solpaneler på alla nya hus som byggs?

//Finanskvinnan

Snål vecka

Jag har varit hyfsat sparsam denna veckan. Jag har haft matlåda varje dag på jobbet och kvävt min lust att köpa onyttigheter någorlunda. Det sistnämnda är jag nöjd med, socker och godis är tyvärr en last jag har som både är onyttig och dyr.

//Finanskvinnan

Erik Pensers tips och mina aktieval

Här kan man läsa om Erik Pensers tips för hur man blir rik. Intressant att läsa om tipset att skippa alkoholen, vilket jag ju själv gör. Att välja tio bolag man tror långsiktigt på vid aktieköp tycker jag verkar extremt vettigt.

Faktum är att jag idag, innan jag läste artikeln, funderade på vilka aktier jag ska köpa och kom på tre till att börja med:

Skanska (expanderar, har en stark position på marknaden, satsar på miljö och även jämställdhet inom byggbranschen)

Scania (tror starkt på utvecklingen av miljövänliga lastbilsmotorer)

MTG (tror starkt på nya kanaler och utveckling av tv-utbudet, något MTG visat sig intresserade av att göra via köpet av tv8)

Jag gnäller ganska mycket över bankerna, men jag tycker mig ändå märka att min egen bank (SEB) faktiskt utvecklas i takt med den ökade insatsen från kundens sida. Exempelvis erbjuder de numer den "enkla depån" utan årsavgift och med lägre courtage. Alltså funderar jag på att köpa SEB-aktier också. Jag tror dock inte jag gör det i startläget.

Jag funderar även på koppar, samt internet via eluttaget som jag läste om här. Det sistnämnda kan slå stort, tror jag.

Jag är intresserad av era åsikter kring dessa olika aktier. Jag äger alltså inga aktier utom lite Telia (som jag blev pådyvlad vid folkaktielanseringen) i dagsläget, och kan nästan inget om aktiehandel. Jag har förstått att det inte är helt fel med aktier som har hög utdelning vilket jag tror både Scania och Skanska har.

För övrigt har jag Erik Penser Likviditetsfond Sverige som en av mina PPM-fonder.

//Finanskvinnan

Lyxfällan

Deppigt avsnitt idag. Visst får hon skylla sig själv på ett sätt, man kan inte blunda för utgifter hur länge som helst. Men att behöva sälja sina familjemedlemmar... Jag hoppas att hennes liv kommer bli bra framöver. Och att hon sköter sin ekonomi.

Här har vi ett klockrent exempel på att pengar inte garanterar lycka, men brist på pengar garanterar olycka.

//Finanskvinnan

Dags att köpa ny dator?

Min gamla laptop sjunger verkligen på sista versen nu. Jag har haft den i fyra år och den har bara 20 gb hårddisk. Det är främst bristen på utrymme som stör mig. Visserligen har jag en extern hårddisk för backuper, men jag litar inte riktigt på den sedan sambon skulle "fixa den" och allt på försvann. Eller är det kanske sambon som inte är riktigt tillförlitlig i sammanhanget?

Hursomhelst är priserna riktigt låga nu och på väg neråt. Kanske jag köper till hösten om jag har råd. Jag köper nog en av de billigare oavsett pris- datorer är en konsumtionsvara för mig, och inget jag räknar med håller i 10 år.

//Finanskvinnan

Tandvård

Något som kan kosta oerhört mycket pengar är tandvård. När jag skulle fylla 20 och därmed börja betala för tandvård fick jag information om abonnemangstandvård av min tandläkare hos Folktandvården. Jag hoppade på, och hamnade i den billigaste gruppen eftersom jag inte hade haft hål de två åren dessförinnan. Jag tycker idén med abonnemanget är jättebra. Nu har jag visserligen inte haft hål sedan mellersta tonåren men det har hela tiden känts skönt att veta att det inte kan bli hur dyrt som helst om jag skulle få det.

Jag bytte tandläkare ganska nyligen, och frågade då efter att fortsätta abonnemanget. Märkligt nog verkade ingen där ens ha hört talas om det. Till slut hittade de en dammig broschyr i en låda ingen hade tittat efter i, och jag kunde få abonnemanget.

Uppenbarligen är det ingen självklarhet att man informeras om att abonnemanget finns, men jag rekommenderar det verkligen för er som är under 29. Tjata lite på er tandläkare så kan de säkert hitta information om det någonstans.

Tyvärr tror jag inte abonnemanget täcker eventuell åtgärd för problemet jag dragits med en tid nu (visdomständer på väg ut).

//Finanskvinnan

Upp lite mer!

Idag gick mina fonder upp ytterligare, totalen blev +9,83%. Nordenfonderna jag bestämde mig för att sälja igår kväll säljs till dagens kurs som är +13,38%. Mycket bra!

//Finanskvinnan

Jag hittar inte bara pengar, jag blir av med dem också

Jag berättade tidigare om att jag ofta hittar pengar. Ibland har jag även tappat pengar. Det dummaste jag gjort var nog när jag tog ut 200:- i en bankomat klockan 6.45 på morgonen (innan jag började jobba) och valde "ja" på minneslapp som jag inte brukade ta på den tiden. När minneslappen kom tog jag den, och gick. Pengarna var kvar i bankomaten.

En annan gång vann jag första pris i en tävling ute på en klubb, men hade gått därifrån vid prisutdelningen. På så sätt gick jag miste om 1 000:- i presentkort.

Nu var det länge sedan jag tappade pengar så jag antar att jag blivit mer uppmärksam. Däremot har jag aldrig blivit bestulen på något såvitt jag minns.

//Finanskvinnan

När rasten är för kort

Jag läste en jätteintressant artikel i DI idag, om en ny fond som ska satsa på miljövänlig teknik. Tyvärr tänkte jag att DI säkert lägger upp den på nätet och att jag skulle läsa in mig på den hemma i lugn och ro. Nu hittar jag inte information om den någonstans. Någon annan som känner igen det, och vet var man kan läsa mer?

Tror fonden heter ETS eller EST eller något i den stilen.


//Finanskvinnan

Årsbästa och insamling

Nu ligger mina fonder på totalt +9,65%, vilket slår +9,2% med lite marginal. Det firade jag med att sälja av 5 000:- från min SEB Nordenfond (+12,97%) eftersom jag vill samla ihop 10 000:- att sätta in på kapitalförsäkringen till nästa månad.

Jag tänker mig att de 2 000:- jag skulle satt till fonder 28/4 får gå till kapitalförsäkringen, och de 3 000:- som fortfarande fattas tror jag jag kan ta från buffertkontot. Där finns nu 6 497,33:-, så det bör räcka både till det samt att täcka upp för den låga lönen jag får denna månad. Hoppas jag, i alla fall. Som ni förstår är de 33 örena avgörande.

Känns bra att inte köpa fonder denna månad ändå, tror på en fortsatt uppgång just nu.

//Finanskvinnan

Sommarstugeplaner

Vi tittar ju lite på sommarstuga, jag och sambon. Jag tror på stark expansion i regionen vi är intresserade av och vill därför gärna köpa nu. Priserna ligger på mellan ca 700 000-1 200 000 för normal standard (wc, dusch, 40-70 m2). Problemet är att jag ju börjar plugga igen heltid i höst, och då kommer ha minimal inkomst om någon alls.

Jag tänker mig att lösningen på det problemet blir att vi köper med lån på kanske 400 000, hyr ut helår eller per vecka på sommaren och på så sätt finansierar ränta och driftskostnader tills jag är färdigutbildad och börjar tjäna pengar igen. När jag är klar kan vi renovera stugan och börja använda den själva.

Räntan skulle ligga på något i den här stilen enligt dagens ränteläge, vilket är överkomligt:


Det låter krångligt och lite dumt nu när jag tänker på det. Även om priserna skulle stiga 20%-30% under dessa två-tre år vi får vänta kanske det inte har någon betydelse om jag/vi behåller våra sparpengar och får bra avkastning på dessa. Och då är det heller inget orosmoment att främlingar (eller bekanta) riskerar bränna upp vår sommarstuga innan vi ens fått njuta av den själva. Det är ett dilemma!

Ytterligare en aspekt är att jag kan komma att behöva pengar till mitt eventuella MBA-år, men det vet jag ju inte än om jag kommer kunna/vilja genomföra.

Som vi sagt nu håller vi ett halvt öga öppet och slår till endast om den perfekta stugan kommer ut på marknaden.

//Finanskvinnan

Lite mer info om kapitalförsäkring

Nu har jag fått bekräftat att det verkligen är en kapitalförsäkring jag ansökt om, och ingen pensionsförsäkring. Jag postade avtalet idag och ser fram emot att börja handla i depån.

För er som är nyfikna på kapitalförsäkring säger Nordnet såhär (klicka på bilden för att komma direkt till deras informationssida):


//Finanskvinnan

Second Life tjänar mer pengar

Jag är som jag tidigare nämnt skeptisk till Second Life. Nu har Linden Labs bestämt att man får heta sitt verkliga namn i communityn, om man betalar för det. $50 kostar det, men dyrare tjänster kommer förmodligen att komma snart. De kommer kontrollera användarens verkliga identitet om denne försöker använda ett "high profile name", d v s ett känt namn. För vanliga människor kommer ingen kontroll att göras.

I artikeln jag länkar till säger de att Linden Labs bara väntar på the mother of all lawsuits, och det tror jag också på. Har de byggt upp ett virtuellt samhälle som mer eller mindre baseras på pengar är det klart problematiskt att man kan anta vilken verklig identitet som helst därinne, så länge det inte är en kändis.

//Finanskvinnan

Jag har återhämtat mig

Jag tror jag är hyfsat utvilad nu. Jag har lyckats lägga mig i tid på kvällarna, och vaknat tidigt, vilket känns bra. Det var perfekt att påsken kom nu så jag fick ha det riktigt långtråkigt en dag eller två. En mycket god vän som jag saknat är i stan, och vi har gjort en massa roliga men icke krävande saker.

Nu längtar jag faktiskt lite till tisdag när det är dags för nya tag på jobbet.

//Finanskvinnan

Välgörenhet

Ikväll tittar jag mycket på tv, tydligen. Jag noterade att det är ytterligare en humorgala för att samla in pengar till världens barn vilket är ett hedervärt ändamål (fast galan tittar jag inte på: svensk humor är verkligen inte särskilt rolig just nu).

Jag skulle vilja ge pengar till välgörenhet men inte fast varje månad eftersom jag vill ha så få fasta utgifter som möjligt. Jag och sambon har pratat lite löst om att kanske öppna ett konto och samla pengar där, och sedan ge pengarna till en eller ett par organisationer en gång om året. Nu när jag ska öppna kapitalförsäkringen och köpa aktier borde jag kunna utnyttja möjligheten att skänka utdelning till välgörenhet skattefritt. Jag tror jag kommer försöka göra det, faktiskt.

Hur gör ni andra med välgörenhet, har ni fadderbarn eller är stödmedlemmar i greenpeace? Och på vilket sätt ger ni pengar?

//Finanskvinnan

Intressant på tv

Jag tittar på "Diktator eller morsa" nu, om ledarskap (inte bara kvinnors). Det är intressant!//Finanskvinnan

Nordnet

Lite tråkigt är det att inte få påskägg idag (ingen som kan ge mig ett är hemma). Jag får väl köpa mig ett själv, barnslig som jag är. Glad påsk på er alla!

Jag har fått avtalet från Nordet hos vilka jag ämnar skaffa en kapitalförsäkring. Blir lite förvirrad över att det kommer från Nordnet pension bara, men det står klart och tydligt kapitalförsäkring överallt. Visst är det väl så att man kan ta ut pengar när man vill, och inte måste vänta till pensionen?

//Finanskvinnan

Missa inte Lyxfällan på 3:an 20.00

Jag har väntat sen jag kom hem från jobbet, hehe. Programledarna är lite av idoler för mig. Får jag erkänna.

//Finanskvinnan

Felöversättningar

Jag läste i någons blogg om irritation över dåliga översättningar i filmer och tv-serier. Speciellt i tv-serier är översättningen ofta undermålig, trots att kraven för att få översätta är höga (man måste i princip ha universitetsutbildning i språket man översätter från och/eller ha bott i ett land där språket talas).

Hur länge ska vi behöva textning som översätter svenska till engelska egentligen? Själv slutade jag läsa textningen för länge sedan eftersom man missar skämt och viktiga detaljer när man gör det. De ger ju inget när man väl börjar lyssna på- och förstå- vad de säger istället för att bara läsa texten. Jag vågar påstå att det hindrar den engelska språkutvecklingen (som jag anser är mycket viktig att ha för de flesta) att textningen finns. Det kostar säkert jättemycket att ordna textning, och dessutom bidrar det till att vi alltid får se programmen ett år eller två efter att de släppts i USA eller England (vilket självklart påverkar den illegala nedladdningen av dem). Jag hävdar att det inte är ett verkligt problem att alla inte kan engelska från början, tittade ni aldrig på engelska filmer och barnprogram som barn innan ni kunde läsa?

F ö var jag väldigt sugen på att försöka få extrajobb som översättare tidigare, eftersom man kan göra det hemifrån och jag gillar att titta på tv. Jag hade dock inte rätt kompetens.

UPDATE

Ibland tänker man inte längre än näsan räcker. Jag kom några dagar senare på (alldeles själv, faktiskt) varför det är jätteviktigt med textning. Det finns en ganska stor grupp människor som aldrig kan lyssna på vad som sägs istället för att läsa, nämligen de hörselskadade. Jag blir faktiskt förvånad över att ingen hörselskadad sett detta inlägg och kritiserat min tankegång.

Jag tycker det är jättebra att hörselskadade genom textning enkelt och självklart kan följa de flesta tv-program och filmer som visas. Hur kom jag till insikt om detta? Jo, man har ju själv en äldre släkting med dålig hörsel. Hade inte textning funnits hade nog halva familjen haft tinnitus vid det här laget.

//Finanskvinnan

Påskhelg

Nu är det långledigt! Gillar inte påsken överdrivet mycket (maten är inte så god som vid jul och allt är stängt) men ledighet är oftast väldigt trevligt.

//Finanskvinnan

Lär känna din motspelare

Jag tänkte på att jag vet ganska mycket om pengar idag. Jag kan höra skillnad på olika mynt när de faller till golvet och liknande saker. Jag har jobbat rent fysiskt med pengar en tid och kan säga att det är en intressant känsla att räkna hundratusentals kronor i sedlar och lägga dem i högar på ett bord. Jag skrev ett arbete om myntets historia i 6:an (lite otippat ämne kanske, men jag har alltid varit något excentrisk). Jag kan dock inte allt och kom till slutsatsen att jag borde lära mig mer, exempelvis:

-Var tillverkas pengarna?
-Hur mycket kasseras varje år?
-Vilka utgivningsår de olika valörerna haft?
-Hur det fungerar med Riksbanken?
-Vad som händer med pengarna jag placerar?

Jag tror nämligen stenhårt på att framgång inom ett område kommer oändligt mycket lättare om man vet allt om det. Det borde innebära att mer pengar kommer till mig ju mer jag kan om dem. Om man till exempel startar ett företag så kommer det också gå lättare och bättre ju mer man vet om administration, skatteregler, LAS och liknande.

I vardagslivet gäller såklart samma sak, lär dig allt du kan om din fiende (om man har sådana) eller den du vill lära känna och du kommer veta hur du kan knäcka, hjälpa eller bli vän med denne. Och att uppfostra hunden går lätt om du lär dig hundens psykologi.

Kunskap är makt!

//Finanskvinnan

Ytterligare närmare årsbästa för fonderna

En total på +9,02% blev det idag. Det kryper uppåt. Givetvis börjar jag fundera på om jag ska sälja lite mer, feg som jag är. Vad tror ni, när kommer raset egentligen?

//Finanskvinnan

Gratis utekväll

Ikväll går jag på konsert alldeles gratis. Det ska bli trevligt!

//Finanskvinnan

Dagens idioti

Läste på dinapengar att mäklare börjat ta betalt, 100:-, för att förmedla uppgifter om vilka som bor i områdena de säljer objekt i. Genast uppstår ett ramaskri bland upprörda människor som vill att det ska vara blandat, d v s att man inte ska kunna få veta sådant om området man potentiellt spenderar miljoner för en bostad i och då välja bort dåliga områden om man är rik.

För mig är det självklart att ta reda på relevant information om området innan man flyttar, och det har man kunnat göra här länge. Alldeles gratis. Nu är väl inte tillförlitligheten 100% men det stämmer nog i ca 9 fall av 10. För mig stämde det inte för min nuvarande adress men för min gamla, t ex. Det skulle f ö inte förvåna mig om det är därifrån mäklarna hämtar informationen de säljer.

//Finanskvinnan

Virtanen bloggar om börsen

Det är tydligt att det här med börs- och placeringsintresse spridit sig till alla läger. Det är numer officiellt att indie/mediamogulen Fredrik Virtanen gett sig in på aktiemarknaden, och det gör han ju helt rätt i. Det är ett spännande spel!

En liten fundering: vilka aktier har han i sin portfölj?

//Finanskvinnan

10:- rikare

Jag hittade idag en 10:a i mataffären. Jag har tidigare kommenterat i någons blogg (som själv hittade pengar) att jag ofta gör det eftersom jag har för vana att titta på marken. Det beror i sin tur på att jag har en tendens att snubbla och vill se vart jag går för att undvika det. Jag gissar att jag hittat några tusen totalt genom åren. Kan rekommendera andra att börja titta på marken, det finns mer intressant att se än man tror där. Trappor är också bra ställen, många (speciellt män tror jag) har sedlar lösa i byxfickorna och så ramlar de ut när de tar upp nycklarna.

För övrigt: Om jag tror jag kan hitta den som tappat pengarna så försöker jag givetvis. Frågade en gång en granne om han möjligen tappat en hundring när han tog upp en hundpåse ur fickan som jag såg att han gjorde, men han visste inte och sa att jag fick behålla den eftersom det inte gick att spåra ägaren.

//Finanskvinnan

Oförskämt att maila?

Jag tycker mail är ett överlägset redskap att kommunicera och arbeta via. Jag har s k "dåligt minne" och då är det ovärderligt att kunna se vad man gjort och inte gjort i form av kommunikation. Det är även, för mig, perfekt att kunna maila iväg en förfrågan om något som inte är akut och sedan återuppta frågan när svar kommit. Sen ska jag inte förneka att direkta samtal ofta är det bästa när man behöver snabba svar, men så är för det mesta inte fallet för mig då jag ser till att vara ute i god tid med mina ärenden.

En kollega sa idag att många tycker det är kallt och oförskämt att exempelvis maila och tacka för något istället för att ringa. Själv blir jag gladare för ett mail, för det kan jag ju titta på när jag har tid och spara som minne om jag känner för det. Är det verkligen så att folk blir förolämpade av att få mail istället för ett samtal? Och varför det, när nästan alla (vågar jag gissa) uppskattar ett handskrivet vykort med ett "Tack" på?

Det kanske är en generationsfråga, det känns som det.

//Finanskvinnan

Min nya mobil

Jag har nu använt lite fler funktioner på nya mobilen, och kan meddela att jag är fantastiskt nöjd. Den känns väl värd pengarna hittills. Detta kan min mobil göra:

-Ta fina foton i dagsljus, och användbara utan. Fotolampa finnes. (Nackdel: den döper inte fotografierna till dagensdatumnummer.jpg.)

-Spela upp en massa låtar i hörlurarna (1 gb minne ingår), men tystna när någon ringer för att sedan börja spela musiken igen när man lagt på.

-Känna igen låtar man hör på stan eller radio , via track id.

-Föra över bilder och filer via både bluetooth, usb och ir. Och sladden ingick.

-Möjlighet att välja bort vissa samtal.

Observera att min förra mobil var från 2o01 eller något i den stilen, så jag kanske blir uppspelt över sådant andra tycker är normal standard.

//Finanskvinnan

Mina fonder

Dagens börs bjöd på en liten höjning, och ett skutt uppåt för mina fonder: +8,9% totalt. Det börjar närma sig årsbästa, vilket var 9,2% innan raset. Sedan raset har jag dock ändrat fondfördelningen och har nu mindre i SEB:s världenfond som känns lite mer riskfylld än de övriga.

//Finanskvinnan

Årets aprilskämt

Miljonär innan 30 lurade mig och en massa andra. Det var jätteroligt faktiskt!

//Finanskvinnan

XACT Bear, ska jag köpa?

Jag är verkligen sugen på att köpa upp lite XACT Bear nu, och även att skaffa en kapitalförsäkring. Då kan jag börja tänka mig att köpa aktier (inga jättesummor, mest för att se hur det fungerar). Vad har ni, Avanza eller Nordnet?

//Finanskvinnan

Aprilskämt

Jag tänkte skriva ett jättekul aprilskämt här, men ångrade mig. Jag uppskattar inte alls aprilskämt eller att bli lurad faktiskt. Jag gissar att det hör ihop med att jag tycker det är jobbigt att inte ha rätt.

//Finanskvinnan

Dina pengar bjuder på deklarationstips

Jag är klart intresserad av att lära mig allt om beskattning och juridiken kring den, men för tillfället har jag inte tid. Det får komma senare. Då är det bra att dina pengar ger lite avdragstips såhär i deklarationstider.

//Finanskvinnan