Bloggare är viktiga?

För någon vecka sedan läste jag i DI (hittar inte artikeln på nätet) om hur företag, främst i USA, börjat bevaka även bloggar för att se vad som sägs om dem. En eller ett par företagsledare uttalade sig om att det ger en omedelbar feedback på exempelvis pressmeddelanden och sa även att det ställer högre krav på interaktivt material som filmsnuttar eftersom bloggare tydligen vill kunna lägga upp sådant.

Här i Sverige kan man t ex få en bra tjänst via Cision (f d Observer) där de sedan maj i år även inkluderar bloggar i sin internetbevakning. Man kan även lägga till valfria hemsidor att bevaka.

Något som alltid slår mig som roligt när jag läser om att Carl Bildt klipper band i Second Life, eller att någon företagsledare säger att bloggar är viktiga att bevaka, är att det blir så tydligt att även yngre är viktiga på riktigt. Deras åsikter bevakas, och saker och ting anpassas för dem. Man vill hänga med.

Gick 50-talets politiker till korvkiosken och umgicks med raggarungdomarna redan på sin tid, eller är det här ganska nytt? Nu är ju inte alla bloggare/communityanvändare unga, men jag påstår att det finns fler bloggare/communityanvändare som kan kallas unga än medelålders.

Jag tror inte svenska bloggar har särskilt stor inverkan på attityden kring internationella företag eftersom de skrivs på svenska. Inte om man jämför med de engelskspråkiga. Men det är klart att det är eller borde vara intressant för företagen att se personliga reflektioner kring dem.

Och appropå den yngre generationen så är det väl många av oss som i princip övergett fysiska skivor för mp3? Lägger därför ut en film med en riktig skiva som spelar en bra låt i det av unga så älskade youtube-formatet. Låten handlar dessutom om hur är att vara ung. Och "in love". (Lite som jag med mina aktier och placeringar i högkonjukturen.)//Finanskvinnan

Alla aktier plus idag

En bra dag i depån idag, måste jag säga! (Procenten är den senaste förändringen, och inte vad de ligger på totalt).

//Finanskvinnan

Skrivarfunktioner jag saknar

Jag efterlyser lite mer intelligenta skrivare/multifunktionella kontorsmaskiner. Funktioner som borde finnas:

-Att den känner av om en sida exempelvis bara har text i form av sidhuvud/sidfot och då varnar, typ "Vill du verkligen skriva ut sidor med bara en rad text?".

-Att man kan välja pappersstorlek och att skrivaren själv skär A4. Har man bara en liten karta att skriva ut, eller något annat som inte tar ut upp ett helt papper så väljer man storlek A5 och så skär skrivaren pappret itu. Såvida det inte finns ett färdigt A5 redan, förstås.

Skälet till att jag funderar på detta är att det går åt så fruktansvärt mycket papper på mitt kontor (och alla andras, gissar jag). Ur ren miljösynpunkt borde skrivartillverkarna jobba mer på papperssnåla alternativ.

//Finanskvinnan

Pensionspengar till låns

Som de flesta vet håller PPM på att uppdatera alla konton med arvsvinster och avgifter denna vecka. Jag vet inte hur det är med er andra, men själv hade jag ingen aning om vad arvsvinst är.

Lyckligtvis har de en ordlista på PPM och där kunde jag läsa följande:

Arvsvinst
När du dör fördelas dina premiepensionspengar som arvsvinst mellan övriga pensionssparare.

Jag kan uppriktigt säga att jag blev chockad. Kalla mig naiv, men jag förutsatte att staten tog hand om statens pengar och att staten, när den lämnade över ansvaret för PPM till individen, även överlämnade bestämmanderätten för pengarna.

Man kan väl inte begära att någon förvaltar lånade pengar hela livet? Eller? Det blir en lose-lose situation som jag ser det. Lyckas man får okända glädje av det. Misslyckas man får man själv lida för det.

Positivt är väl, antar jag, att man själv får del av andras ihoptjänade slantar. Personligen skulle jag hellre slippa det än att veta att det jag kämpat ihop går till okända om jag dör.

Hade man själv fått bestämma förmånstagare vid dödsfall hade pengarna rent hypotetiskt kunnat stanna kvar inom PPM, men kanske fungerat som att man bestämmer en grupp inom vilken pengarna ska fördelas. Exempelvis hade man då kunnat välja kvinnor i en viss åldersgrupp, eller män. Givetvis skulle även alternativet "fördelas mellan alla PPM-konton" vara valbart. Ett annat alternativ hade kunnat vara att man fick välja mellan ett antal seriösa välgörenhetsorganisationer som fick pengarna vid dödsfall. Vilken valfrihet som helst hade varit bättre än det system som tillämpas idag.

Säg gärna till om jag missuppfattat något, eller om det finns en genial poäng med systemet som jag missat. Jag önskar själv att det är så.

//Finanskvinnan

Shanghai ner idag

Är det en bubbla eller ej i Kina? För mig är svaret självklart: Ja, det är det. Raset idag tror jag dock inte är början till att bubblan spricker. Det är bara en mindre korrigering.

Mycket intressant är att Hong Kong inte påverkades mer än vad som skedde. Jag känner mig inte helt främmande för att köpa Kina-fonder igen, men å andra sidan tror jag bubblan spricker förr eller senare. Jag tror dessutom den kinesiska börsen lugnar sig lite från och med nu och att det är för sent att göra jätteklipp om man går in nu. Alltså låter jag pengarna sitta kvar där de sitter.

//Finanskvinnan

Löneförhöjning

Även jag verkar få en släng av lönesleven, min nya anställning till trots. Jag är inte helt säker på att jag verkligen får en höjning än men vårt ombud hävdade det. Ett par hundra kanske det blir i så fall.

//Finanskvinnan

En site för driftiga tjejer

Jag tittade på siten driftig.nu, vilken är till för "kvinnliga entreprenörer och driftiga tjejer". På siten kan man bland annat starta en blogg och diskutera i forum.

Jag blev lite förvånad över att en man är krönikör där. Kunde de verkligen inte hitta en kvinnlig entreprenör? Som någon av de 170 medverkande i boken "Beautiful Business", vilken sitegrundarna själva sammanställt?

Här kan man läsa om tjejerna bakom driftig.nu. De verkar vara smarta kvinnor. Jag ställer mig dock tveksam till att ha "Hur svårt kan det va?" som motto, vill man bli tagen på allvar kan man faktiskt anstränga sig för att stava rätt/använda ett korrekt språk. Tycker jag.

//Finanskvinnan

Musik på nätet, del 3

Jag provade emusic efter att ha fått 100 gratis nedladdningar via ett tips från Jack of all trades. Jag vet inte vad jag väntat mig, men lite besviken blev jag.

Bra:

*Det man laddar ner hamnar automatiskt i mappar med artistens namn på skrivbordet.

*Det går smidigt att ladda och tar ca 30 sek-1 min per låt med vårt billiga 2 Mbit/s bredband.

*Man kan provlyssna på alla låtarna.

*Rätt bra utbud av ny elektronisk musik.

*Topplistor.

*Det är lagligt.

Dåligt:

*Dåligt utbud i allmänhet. Jag sökte på exempelvis Elvis Presley och Beach boys men hittade inte de låtarna jag ville ha.

*Märkligt mycket skräp, typ intervjuer och "a tribute to".

*Dålig kvalitet på vissa låtar, en av de jag laddade ner var live fast det inte stod något om det på informationen. Dessutom en riktigt dålig live-version.

*Lite snårig söktjänst, man kan inte söka på exempelvis "elvis suspicious" för att få fram låten suspicious minds med Elvis.

Jag hittade en del guldkorn iaf, och passade på att ta hem lite klassisk musik. Det var ju väldigt värt det eftersom det var gratis. Jag skulle dock aldrig betala 110:-/månad för att ladda ner 30 låtar. Jag lyckades knappt hitta 30 nu, när jag sökte på allt jag skulle tycka var kul att ha.

Jag vet inte men tänker mig att utbudsproblemet delvis beror på att vissa skivbolag skrivit avtal med en nätbutik som då får ensamrätt att sälja låtarna, och är det så skjuter skivbolagen sig själva i foten. Det är ju knappast så att fysiska skivbutiker inte får sälja musik från alla skivbolag.

Det enda jag som kund vill är att ladda ner musik lagligt och betala för mig. I gengäld vill jag ha ett stort utbud, rimliga priser, utmärkt låtkvalitet och användarvänligt gränssnitt. Det är inte orimliga önskemål.

Jakten på den perfekta e-musikbutiken går vidare.

//Finanskvinnan

Musik på nätet, del 2

Nu försökte jag bli kund hos emusic som jag skrev om här. Två problem:

1. Man kan inte söka bland låtarna innan man blir kund för att se om det man är intresserad av öht finns.

2. Man måste köpa ett abbonnemang. Jag vill absolut inte ha abbonnemang och fasta utgifter. I teorin skulle jag kunna köpa 100 låtar på en dag och sedan inte vilja ha fler på två år. Abbonnemang fungerar inte i det sammanhanget.

Några fler tips på nätbutiker för mp3, som inte är iTunes?

//Finanskvinnan

Skandiabanken kan bli riktigt bra

Läste en intressant artikel på DN, om Skandiabanken. Det känns verkligen som att de kan ta marknadsandelar om de börjar satsa på seriös och bra rådgivning till sina kunder när de väl behöver den. Ett avgiftsfritt betalkort och ränta på lönekontot är utmärkt bra dessutom.

Jag kommer definitivt att hålla ögonen på Skandiabanken och fortsätter de i samma riktning kommer jag överväga att flytta mitt lönekonto dit.

//Finanskvinnan

Elhybridbilar i New York

I dagens DI (hittar ej artikeln på nätet) rapporteras att New York kommer införa ett krav på att stadens 13 000 taxi-bilar inte får dra mer än 0,9 liter bensin/mil från och med nu, med upptrappning av kraven fram till 2012 då kraven bara kan uppfyllas av elhybridbilar.

Det kommer resultera i en minskning av utsläppen som om 32 000 bilar försvunnit helt från New Yorks gator, säger borgmästaren Michael Bloomberg som beslutat om det hela.

Någon som inte tror Stockholm kommer följa efter?

Själv tror jag som sagt att rena bensinbilar kommer förbjudas i framtiden och detta är ju helt i linje med den visionen.

//Finanskvinnan

Odling hemma

I helgen har jag varit lite pysslig och planterat tomatplantor samt örtkryddor i krukor. Om det lyckas tjänar vi säkert en del på att slippa köpa under sommaren. Och det borde ju inte vara så svårt att komma ihåg att vattna.

Det är ganska avkopplande att hålla på med jord och frön, back to basics på något sätt. Det ser trevligt ut med växtlighet hemma också.

//Finanskvinnan

Semestertipsen haglar in

En liten inventering av semesterkontot sa mig att vi kommer ha 7 720:- där när vi ska åka iväg. Det borde kunna räcka till något trevligt under en vecka i sig, men blir det sista minuten får jag skjuta till för min del från buffertkontot där det ju i dagsläget finns 4 000:-.

Intressanta alternativ hittills:

*Cykelsemester i Sverige med övernattning på vandrarhem. Öland, Gotland eller Österlen kanske? Låter dyrt iofs.

*Cykelsemester på Åland. Verkar mycket billigt, och det kan ju vara kul att åka lite färja också kanske.

*Båtluff i Stockholms Skärgård. Kan dock också bli dyrt med logi.

*Tågresa till Köpenhamn eller annan stor stad typ Malmö eller Göteborg kanske. Bo hos vänner eller på vandrarhem.

*Flyg till Bryssel, Berlin eller Paris, bo hos vänner eller på vandrarhem. Eller hotell, kanske via detta system.

*Sista minuten. Både Kroatien och Grekland är nya för oss båda, det kanske kan vara något.

Spännande det här! Jag kan verkligen tänka mig vad som helst. Cykling vore fint på sätt och vis eftersom vi båda gillar det.

//Finanskvinnan

Ett kommersiellt jippo (grattis mor)

Idag har det varit mors dag. Följaktligen har jag uppvaktat kära mor med tårta och blommor, och det var hon värd. Jag gillar mors dag/fars dag/barnens dag lite faktiskt. Det känns så folkhemskt på något sätt. Barnen uppvaktade mor på morgonen med en hemvirkad grytlapp som tagit tre veckor att färdigställa i slöjden.

Är inte alls lika förtjust i halloween och alla hjärtans dag (fast jag blir grinig om jag inte får något av sambon på alla hjärtans dag).

För övrigt var det alldeles underbart väder idag. Nu är sommaren här. Typiskt nog brukar somrarna innebära att jag är ute och drar runt på gatorna istället för att sitta inne med datorn hela tiden, så dessvärre kanske blogginläggen blir något färre. Om det inte regnar.

//Finanskvinnan

Lite shopping

Igår och idag har jag faktiskt handlat lite till lägenheten. Dels två soffkuddar (har djup soffa så jag når inte ryggstöder när jag sitter med datorn) och krukor+en degbunke igår, till en kostnad av ca 500:-. Dels jord och lecakulor idag. Allt detta tog jag helt fräckt på vårt gemensamma kort eftersom det var saker till hemmet.

När jorden var inhandlad planterade jag om åtta växter. Efter det var det jord i hela lägenheten, som vi då städade. Sen kom två vänner och åt middag, och därefter var jag på fest. Det har varit en trevlig dag! Jag har även passat på att gå en skogspromenad med hunden- ett gratis nöje.

//Finanskvinnan

Jag tar åt mig äran, helt oförtjänt

Jag upptäckte idag att jag går och småmyser när jag ser Scanialastbilar, som om jag själv har del i att de finns för att jag numer är aktieägare. Det kanske är arbetarklassgenerna som gör att jag känner mig dragen till verkstadsindustrin och nöjd över vad "vi" åstadskommer. Jag känner inte alls likadant inför de andra företagen jag har aktier i. Men å andra sidan har inte de aktierna ökat lika mycket sedan jag köpte dem.

Man kan anta att känslan försvinner när jag blivit mer van som aktieägare.

//Finanskvinnan

Det kan bli dyrt att cykla

Förvisso kan man spara pengar på att cykla, genom att slippa köpa busskort samt att slippa betala för annan träning. Cyklande medför dock vissa utgifter också: cykel, service (kolla bromsar och växlar varje år), utrustning (solglasögon, hjälm, lås). Och är det så att man inte kan trafikreglerna kan man dessutom få dyra böter. Nedan är en lista på förseelser och böter:

*Passagerare under 15 utan hjälm: 500:-
*Cykla i mörker utan lyse: 500:-
*Ignorera stopp- eller väjningsplikt: 1 000:-
*Inte ge tecken vid sväng: 500:-
*Cykla mot rött ljus: 1 500:-
*Inte släppa fram gående som korsar obevakat övergångsställe: 1 000:-

När jag började cykla till jobbet hade jag inte cyklat på 8 år eller så. Jag kan säga att många glada tut följde mig där jag drog fram i innerstan, i egenskap av icke körkortsinnehavare kunde jag ju inte en enda trafikregel. Höger och vänster har dessutom aldrig varit särskilt självklara för mig av någon anledning.

Nu övningskör jag (då och då) så jag kan både en och annan trafikregel och höger och vänster. Men jag tycker fortfarande att försäljare av såväl nya som begagnade cyklar ska lämna ut broschyrer med basalt trafikvett i, så man vet vad som gäller när man ska cykla i trafiken.

//Finanskvinnan

Semesterdags

I sommar kommer jag och sambon av olika anledningar bara ha en enda vecka gemensam semester. Därför vill vi ju verkligen passa på och få en bra semesterupplevelse för lite pengar. Några tips?

Kanske är en sista minuten trevligt, lite charter och hotell på semesterort.

//Finanskvinnan

SAS-strejken

Det är inte roligt med konflikterna på SAS. Det är verkligen ett desperat läge för bolaget, som nu arbetar för att försöka bryta vad VD:n menar är en tradition av strejk- och konfliktvilja. En del av de stora företagskunderna hotar byta flygbolag, vilket vore kris.

SAS har redan högre kostnader än lågprisbolagen, och de anställda har förmodligen bättre arbetsvillkor. Samtidigt kan inte SAS biljettpriser bli mycket högre jämfört med lågprisbolagens för att de ska stå sig i konkurrensen fortsättningsvis. Vart skulle pengarna till alla förbättringar komma ifrån? Att Sverige går bra betyder inte att SAS, eller flygbranschen, går bra.

Det handlar ju om att de anställda är missnöjda med hur de har det. Men det kanske är en bransch där man inte kan ställa exakt samma krav på arbetsvillkor och miljö som inom andra branscher?

Jag tror faktiskt det är dags för de anställda hos SAS att inse att de arbetar på ett till 100% kundberoende företag. Om inte kunderna stannar kvar, speciellt företagskunderna, kommer varken företaget eller jobben att finnas kvar. Kanske är det så att man inte klarar att arbeta ett helt liv som kabinpersonal -med den stress det idag innebär- utan får byta bransch efter några år.

Hade det varit så att personalens villkor brutit mot arbetsmiljölagen hade jag tyckt att konflikten var mer befogad, men SAS koncernchef Mats Jansson säger till DI att Arbetsmiljöverket har granskat kabinpersonalens arbetsförhållanden utan anmärkningar.

Hela flygbranschen är, som jag uppfattar det, inne i en negativ spiral. Priserna pressas in absurdum och folk okynnesflyger hit och dit utan en tanke på utsläpp och de usla arbetsförhållanden som råder hos exempelvis Ryan Air. Jag skulle inte köpa aktier i ett enda flygbolag som de ser ut idag. Jag tror vi har fler konkurser att vänta, och att en obligatorisk miljöavgift kommer läggas på biljetterna i framtiden.

Fackets agerande i det hela ser jag för övrigt som självklart. Liksom SAS.

//Finanskvinnan

Ibland blir man glad för det lilla

Idag ska miljonar rapportera hur det gått på pensionsrådgivningen med sin bank. Jag är förväntansfull som ett barn på julafton. Det är verkligen engagerande att följa andras ekonomi!

//Finanskvinnan

En bra månad

Jag vet inte exakt hur det gått till, men jag har faktiskt lite över 3 000:- kvar på räkningskontot såhär sista dagen innan lön. 999:- kommer ju från min hobbyintäkt, men resten har jag väl helt enkelt snålat ihop. Trots att jag haft en utgift för det halva säsongskort jag och sambon delar över sommaren, och jag idag köpte nya skor på nätet till en kostnad av ca 500:-.

Jag sätter 1 000:- till buffertkontot och 2 000:- till depån. Nästa månad ska jag betala CSN så kanske får jag ta lite från buffertkontot för att klara sparandet, men det ska nog gå bra. Med den nya insättningen finns där totalt 4 000:-.

//Finanskvinnan

Cut your losses

Min sambo sa "cut your losses" till mig för länge sen när jag klagade på något som jag förlorat pengar på. Det kan tolkas som att man inte ska gräma sig över gamla förluster eller oförätter, utan gå vidare med nya mål i siktet.

Det är precis det jag behöver göra idag när det visat sig att skorna jag köpte för mindre än två månader sedan gått sönder. Och att jag, mot min vana och mina principer, slängt kvittot. Vid genomgången av min plånbok hittade jag sisådär tio kvitton på skräp som godis och fika, vilka jag uppenbarligen velat spara på, men inte det jag behövde.

Dagens mantra (att upprepa tills det inte känns jobbigt längre): "Det var bara 400. Det är ok att köpa nya."

//Finanskvinnan

Sommarstugeterror

Vi tittar lite på sommarstuga igen. Det är inte roligt. De flesta stugorna ser ut att vara hemmabyggen och jag vill inte ens tänka på hur rör- och eldragning är gjord.

Om de åtminstone varit snygga på utsidan så man fick drömma sig bort lite, men nej. De ser ut som alfonshelikoptrar med alla tillbyggnader och konstiga udda fönster. Jag förstår faktiskt inte hur det kommer sig att en sommarstugebyggare ens får tag på tre olika sorters fönster till sin stuga på 50 m2.

De få objekt som ser normala, eller t o m bra, ut (typ liten röd stuga med vita knutar) ligger undantagslöst med tomten gränsande mot motorväg.

Man får ge den äldre generationen ära för att de byggde själva, och höll sig skuldfria, men det estetiska stod visst lågt i kurs på den tiden.

//Finanskvinnan

Jobbtips till mina yngre läsare

Jag gav den kanske yngste snålbloggaren, managerwest, några sommarjobbstips. Jag lägger ut dem här också, om det finns fler läsare som inte är ute i arbetslivet än.

Jag tycker det är jätteviktigt att försöka få arbetslivserfarenhet innan man tar studenten. Jag vet att många idag (fler än tidigare?) inte "behöver" sommarjobba eftersom de får pengar till semester och nöjen av föräldrarna. Men när man väl tagit studenten och vill ha ett hel- eller deltidsjobb blir det väldigt svårt att hävda sig i konkurrensen bland de som har erfarenhet. Det finns dessutom många äldre med lång erfarenhet som också är med och tävlar om okvalificerade jobb. Man kan klara sig bra ändå. Men varför chansa? Dessutom är det inte helt fel att själv kunna bygga på sitt sparkapital redan från väldigt unga år.

Nedan är en möjlig "karriärstege" för sommarjobb när man från början inte har någon erfarenhet alls. Karriärstegen påminner om min egen som ungdom. Självklart kan man få ett välbetalt och glamoröst sommarjobb redan som första jobb och slippa stegen. Det kräver dock kontakter.

1. Första sommarjobbet. Kan vara via kommunen, eller kanske en förälder. Det spelar ingen roll vad du får göra eller får betalt- bara du får ut ett arbetsintyg med positivt omdöme om din insats och att du kan skriva ner arbetsperioden i ditt CV. Jag kan inte nog poängtera betydelsen av arbetsintyg med omdöme. Glöm inte att be om ett intyg när du arbetat klart, och se till att du verkligen får det. Både erfarenheten (vad den än består i), omdömet och det nu inte helt tomma CV:t hjälper dig att få fler jobb.

2. Ett lagerjobb/löpande band-jobb eller snabbmatsjobb typ McDonalds. För dessa jobb är det viktigt att de vet att de kan lita på din arbetsvillighet eftersom verksamheten hänger på att de anställda är där och sköter det de ska när de ska, och här kommer omdömet från ditt första jobb in. Jobbar du på snabbmatsrestaurang ska du försöka få stå i kassan och på så sätt få kassavana, vilket öppnar dörrar till bättre betalda butiksjobb. Här är det läge att försöka få extrajobb på helger om man har tid.

3. Har du kassavana har du nu chans på ett butiksjobb. Där får man dubbel timlön på helger, så lönen brukar bli betydligt högre än på exempelvis en snabbmatsrestaurang. Får man ett sådant jobb så tycker jag att man ska hålla kvar vid det tills man har gått klart skolan. Jag tror de flesta butiker brukar ha krav på 18-årsgräns i kassan, men man kan ju börja på lagret.

Var hittar man då sommar- och extrajobb? Jag själv har fått flera sommarjobb via AMS när jag var yngre. Jag sökte allt jag kunde och fick ibland flera erbjudanden per sommar. Sen kan man skicka allmänna ansökningar till alla snabbmatsrestauranger, fabriker och matbutiker runt omkring också.

Viktigt att tänka på när man ansöker är att formulera sig väl i ansökan och CV. Kolla om det inte går att få ett rekommendationsbrev från någon lärare eller någon man jobbat för tidigare, att scanna och skicka med i mailet. Om man har bra betyg kan man skicka med dem också som en indikation på att man är flitig och målmedveten.

Egenskaper som kan hjälpa en till en anställning som ung är om man har lätt att lära sig, att man verkligen vill jobba och att man gärna ställer upp om någon är sjuk eller liknande. Samt är glad och trevlig.

//Finanskvinnan

Skattungen (kan inte sluta läsa)

Idag har jag surfat runt lite mer på Skattungen. Namnet förbryllar mig. Vem kom på det? Varför? Vad ska man associera till? Själv tänker jag mig att skattungen är skattmasens osnutna 3-åring till barn. Och när folk ropar på denne låter de som Askungens elaka styvsystrar.

Här har vi en sedelärande historia om varför man ska spara kvitton på sina inköp när man bor med en kompis.

//Finanskvinnan

Konsumtionsmannen

Här hemma bara rasar det in paket med prylar som sambon beställt på nätet. Böcker mest. Jag känner mig lite nöjd när jag ser det, självgod liksom. Jag måste säga att det gör susen för köplusten att ha en blogg där jag framstår som odisciplinerad om jag handlar en massa strunt.

Klart han ska få handla böcker om han vill. De flesta är sådana han har nytta av i jobbet, dessutom. Men själv vill jag inte.

//Finanskvinnan

Skatteverkets satsning för unga

Jag har förlikat mig med tanken på att jag själv måste ändra GAV för Scania i min depå. Jag försökte skicka ett meddelande och be Nordnet göra det, men det verkar inte ha gett resultat. Alltså sökte jag på skatteverkets hemsida för att se om GAV räknats ut än (ja, för det måste göras vid en split).

GAV verkar inte vara färdigt, men däremot hittade jag en komisk sektion som riktar sig till unga: Skattungen. Siten ser ut att ha ett par år på nacken, undrar varför jag inte hört talas om den tidigare? Den kanske inte är något under av trendkänsla men det står en massa bra information på den. Och jag är ju ung. Ganska.

//Finanskvinnan

Yell rekryterar i Second Life

Tydligen har ett brittiskt företag, Yell, börjat köra en rekryteringskampanj i Second Life. Läs mer om det på Personnel Today. Jag nöjer mig med att citera Isabel Hung som är rekryteringschef:

"As a business we're constantly looking to develop new products to maintain our position at the head of our field. The kind of people who are using Second Life may have just the right blend of creativity and innovation that we're looking for in our future talent."

Det som slår mig som märkligt är påståendet att användare av Second Life skulle besitta egenskaper som kreativitet och innovativitet i högre grad än icke-användare. Det intressanta är inte huruvida det stämmer eller inte, utan om de skulle försöka rekrytera i World of Warcraft om de hade chansen? Jag tror nämligen inte det. Syftet med båda plattformarna är att användare ska spendera pengar, umgås med andra och tillbringa så mycket tid det bara är möjligt därinne. Så varför inte?

Nej, det här köper jag inte. Den enda skillnaden mellan WoW och Second Life är att det finns porr i Second Life. Något jag tror attraherar de få verkliga användare som finns där, utöver företagsanvändarna vilka ju vill tjäna pengar.

I min värld (den riktiga) är varken porranvändande eller att leva låtsasliv meriterande. Fast det är klart, det står ju inte vad Yell rekryterar till för tjänster. Kanske är de inom en bransch där just de egenskaperna behövs.

//Finanskvinnan

Jag är tillbaka

Vi brukar åka buss till landet, och det är nästan alltid trevligt. Igår var det mindre trevligt. Två timmars försening och placering i sätet framför två skrikande barn var helt klart på gränsen till outhärdligt. Men billigt var det!

Jag har förvisso spenderat lite på restaurangmat, men det var det värt. 250:- får man en riktigt god trerätters middag för ute utanför Stockholms gränser.

//Finanskvinnan

Ibland slipper man köpa saker dyrt

Ett bra spartips är att låna saker av andra. Många har säkert prylar som man kanske själv skulle vilja använda under en kort period, men inte själv köpa. Exempelvis fick jag låna en DVD-box av en vän häromdagen. Seinfeld. En förutsättning är givetvis att man inte snålar med att återgälda tjänsten och själv lånar ut saker andra behöver.

En annan variant är att betala saker tillsammans. Förr i tiden var det inte ovanligt att arbetarkvinnorna köpte veckotidningar ihop, och så gick tidningen från person till person. Ett billigt nöje! Jag tycker absolut dagens äldre veckotidningsläsare borde göra så, ofta är dagen deras tidning kommer veckans höjdpunkt. Skulle de vara fem som delade så kunde de ju få läsa fem tidningar till samma pris som en.

Appropå Seinfeld så tittade jag genast på första skivan och slogs av vilken perfekt entreprenör Kramer är. Han sprudlar av affärsidéer och lyckas alltid hitta investerare som tror på honom. Synd att idéerna oftast är helt vansinninga bara.

//Finanskvinnan

Snart kan jag lära mig!

Jag fick idag veta att ett "börsrum" inreds på Företagsekonomiska Institutionen. Pengarna kommer från sponsorer, och där kommer flera tradingprogram att finnas på datorerna. Jag kommer läsa en ekonomikurs senare i min utbildning så där tänker jag definitivt tillbringa mycket tid för att se hur det fungerar.

//Finanskvinnan

Nordnetdepån är helt fel nu

Efter att de jämkat så att rätt summa hamnat på rätt antal aktier ligger jag nu minus kring 8 000 på Nordnet. Får försöka ändra det när jag kommer hem sen. Nu är jag på landsbygden och äter upp mig.

//Finanskvinnan

En glömsk man

Läste på aftonbladet.se om en man som somnade på tåget och gick ifrån sin violin. En violin som var värd kring en miljon och ägdes av en stiftelse. Jag anser att den mannen får skylla sig själv, bar jag omkring något så värdefullt på allmänna färdmedel skulle jag handklova fast det vid mig själv.

Ärligt talat låter det inte som att han har särskilt stor respekt för violinens värde. Han var mer bekymrad över att hans arbetsredskap var borta.

//Finanskvinnan

Lite dum fråga om split

Det ska ske en split av mina Scania-aktier, och jag undrar varför man gör så? Är det positivt eller negativt för aktieägarna?

Nordnet meddelade följande:

"På fredag den 18 maj 2007 sker en split av aktierna i Scania A och B, SCV A och SCV B. En gammal aktie blir fem nya aktier varav en av dessa är en så kallad inlösenaktie. Inlösenlikviden är 35,00 SEK per inlösenaktie. Utbetalning av inlösenlikviden sker preliminärt den 14 juni 2007. Ny handelspost är 100 aktier."

När jag tittade på min depå så stod det helt plötsligt "Marknadsvärde: 18 149 SEK Inköpsvärde: 16 947 SEK" trots att jag bara lagt in 11 000 i den. Man klagar inte, men det vore ju kul att förstå lite mer om varför?

//Finanskvinnan

En vecka till lön

Jag har runt 3 000:- kvar på räkningskontot och 600:- i plånboken. Jag räknar med att ha runt 2 500:- kvar när nästa lön kommer. Ska dock resa bort i helgen, så det går väl lite då kan jag tänka mig. Jag får fundera på vad pengarna som är kvar ska gå till, det kanske är bra att samla lite mer på buffertkontot redan nu inför hösten.

//Finanskvinnan

Fondkväll på Nordnet

Nordnet bjuder in till fondkväll, och det låter riktigt intressant:

"Torsdagen den 24 maj är du inbjuden till en fondkväll i Stockholm. Under kvällen kommer följande fyra företag att presentera sina fonder:

- Handelsbanken Fonder – Peter Schols, Chef internationella aktiefonder ”Handelsbankens unika Selektivfonder”

- Holtback & Partners - Magnus Oscarsson och Tom Engman ”Long only hedge – Elbrus”

- Swedbank Robur - Martin Bolander, Marknadsstrateg ”Swedbank Roburs nyaste fonder; Stella Sverige och Stella Europa”

- HQ Bank – Karin Fries, Analytiker Afrika ”Var med och upptäck vårt Afrika”

Presentationerna efterföljs av en diskussion ledd av Nordnets analyschef, Peter Malmqvist.

Datum: 24 maj, 2007
Tid: kl. 18:30-21:00. Kaffe och smörgås serveras från kl. 18.00
Plats: Wallenbergsalen, IVA Konferens, Grev Turegatan 16, Stockholm

Du anmäler dig genom att svara på detta meddelande i Meddelandecentralen.

Välkommen!

Med vänlig hälsning

Nordnet"

Jag funderar på att gå, om jag har tid.

//Finanskvinnan

En drömrådgivning hos banken

Det är ingen hemlighet att jag anser mig ha fått dålig rådgivning av min bank de gånger jag varit där. Har de inte fått mig att börja pensionsspara så har de rekommenderat fonder som gått sämre än index. En diskussion i Miljonars kommentarer fick mig att fundera på hur jag skulle önska att en rådgivning jag gick på hos min (stor)bank gick till, och det är något i den här stilen:

-Banktjänstepersonen har stenkoll på min ekonomi: sparande, utgifter med mera. Banktjänstepersonen har även koll på vilka frågor jag frågat via internetbanken och eventuella förfrågningar jag gjort om lån samt uppföljning kring dessa.

-Banktjänstepersonen rådger om hur jag ska placera mina pengar. I det ingår bankens alternativ och vad de kostar i avgifter. Denne berättar även hur fonder betygsätts via Morningstar och tipsar om några fonder som går bra.

-Banktjänstepersonen informerar även om andra sätt att placera än vad banken erbjuder.

-Vårt samtal journalförs, och finns att tillgå nästa gång jag ska gå på rådgivning.

Inget av ovanstående har skett under mina rådgivningar. Speciellt att de inte informerat sig om hur min ekonomi faktiskt ser ut känns tråkigt, det gör tydligen andra banker.

Jag drar mig till minnes ett annat samtal med banken, då jag önskade ett lånelöfte för köp av sommarstuga. Jag ville låna 300-500 000, minns ej exakt, men fick nej trots sparkapital/insats på 100 000+ och ett sparande på 5 500:-/månad. Jag förstår fortfarande inte varför? Det gick bara om jag och sambon ansökte ihop.

//Finanskvinnan

Hundförsäkringen höjs?

Jag hör illavarslande rykten om att priset på hundförsäkringen vi har ska höjas med 35%, vilket låter idiotiskt. Får man ens göra så som försäkringsbolag? Jag får hoppas att det inte gäller oss.

//Finanskvinnan

En välbevarad hemlighet

Idag talade jag med en väninna som skulle inhandla ett nytt SL-kort. Jag sa att hon skulle tjäna på att köpa ett säsongskort för sommaren, eftersom man då får en månad gratis. Det innebär en rabatt på 300:- även om man köper nu när halva månaden gått. Hon blev glatt överaskad, slog till och undrade varför hon aldrig hört talas om detta tidigare. Hon har trots allt bott i Stockholm länge. Jag undrar också varför ombud och spärrvakter inte informerar om denna rabatt när man köper kort?

En annan av SL:s "hemligheter" är resegarantin. När jag tidigare sa att jag inte åker taxi alls överdrev jag faktiskt, det händer att jag gör det om jag riskerar att komma försent för att SL inte levererar. Det var nu länge sedan jag behövde göra det men jag har utnyttjat garantin 5-10 gånger sedan den infördes. Såhär fungerar garantin (och den ersätter utlägg upp till 400:-):

"Varje dag gör ca 650 000 SL-resenärer nästan 2,4 miljoner resor med SLs bussar, tåg och spårvagnar. Det säger sig själv att en störning i SL-trafiken påverkar många människors resplaner.

Inget jag tycker man ska sätta i systematik (och de nekar ersättning om de tror att du gör det) men väl värt att använda när man riskerar komma sent till jobbet, eller nattbussen aldrig kommer.

//Finanskvinnan

Premieobligation

Jag är lite sugen på att köpa premieobligationer. Gillar konceptet med att premieobligationen kan köpas och säljas på börsen, att man får tillbaka det nominella beloppet och att man kan vinna på sitt obligationsnummer. Man kommer kunna köpa första omgången i år 16-29/5.

Det enda jag kan komma på som skulle vara en nackdel är att det är dumt att ha alla olika sparformer som finns, det blir lite svårt att hålla reda på känns det som. Men å andra sidan har jag ju en del pengar på SveaDirekt idag, och för en så säker sparform som premieobligation kan jag tänka mig att ta ut lite.

Någon av er som köper premieobligationer?

//Finanskvinnan

Lite lyxig middag

Idag ska jag göra sallad med chevre. Tycker det är jättegott så det passar jag på med när man kan köpa chevre på extrapris i hel rulle, vilket jag gjort nu.

Kostnad (hos min prisvärda mataffär):

Chevre 450 g: 39,90:-
Cocktailtomater på kvist 500 g: 12,90:-
Gul paprika: 10:-
Röd lök: 2:-
Blandad sallad 200 g: 32:-
Honung, dressing (dijon, vinäger, olja), valnötter: 5:-

Summa: 101,80:-

Av detta blir det fyra portioner varav två matlådor. Pris per portion är 25,45:-. Det är nog ungefär den dyraste nivån vår matlagning hamnar på.

Ett tips vad det gäller sallad som matlåda är att inte blanda dressing i salladen och låta det stå över natten, utan att ha dressingen i en separat behållare eller plastpåse. Salladsbladen blir ledsna annars.

//Finanskvinnan

Ett billigt nöje

Ikväll har vi i hushållet tittat på ESC-finalen. Det var spänning in i sista stund. Även om musiken inte alltid är perfekt bra i mitt tycke så är underhållningen förstklassig och helt klart något jag gärna betalar tv-licens för att få tillgång till. Det var dessutom billigt jämfört med andra potentiella lördagsnöjen.

Om man analyserar vad som visas kan man ana hur Europa ändras hela tiden. Årets chock var nog Frankrike, som faktiskt sjöng en del fraser på engelska, och vinnaren var också otippad i mina öron. Låten var dock bra och sångerskan duktig så det var välförtjänt. Det här med "öst" och "väst" köper jag inte, bara för att vi var de enda som gav Finland 12 poäng betyder inte det att "öst" ger varandra poäng av ren solidaritet. Många av låtarna från "öst" var helt enkelt riktigt starka i år. Och är det inte bra att även "the big four" måste kvala in f o m nästa år? Lite party-i-femman-varning på att de varit självskrivna oberoende av prestation i över 50 år nu.

Ser fram emot nästa år, och hoppas att publiken där inte buar när poängen meddelas.

Här har vi en klassisk 40-åring från ESC 1967://Finanskvinnan

Jojo, nu kryper det fram

Jag har ju gnällt över dåliga översättningar av filmer och tv-serier tidigare, och nu visar det sig vem boven är: Alex Schulman, succébloggare och tidigare despot på stureplan.se.

Eftersom han förmodligen inte jobbar med översättning längre kan man tänka sig att kvaliteten på textningen förbättrats på senare tid.

//Finanskvinnan

Olaglig(?) men bra affärsidé

I UK finns ett taxiföretag som heter Pink Ladies. Alla deras chaufförer är kvinnor, och bara kvinnor är kunder. Bilarna känns igen på att de är rosa. Det här är en affärsidé jag tror skulle fungera utomordentligt även i Sverige eller i alla fall i Stockholm.

Det händer tyvärr att taxichaufförer har våld- och sexbrott i sina register men ändå kör kunder. Det händer t o m att taxichaufförer våldtar kvinnor de kör (här är ett exempel). Å andra sidan har taxichaufförerna ett extremt farligt yrke, och löper själva hög risk att rånas eller utsättas för våld av (oftast) manliga kunder. Något som förmodligen skrämmer kvinnor från att bli taxichaufförer.

Jag mailade faktiskt både Taxi Stockholm och Taxi Kurir för ett par år sedan och sa att det skulle vara en enorm trygghet att kunna välja kvinnliga taxichaufförer när man behöver åka. Jag kände mig inte trygg med att sitta ensam i en bil med en främmande man vars eventuella brottsregister bevisligen inte undersökts innan han åkte till jobbet. Att dessutom betala dyrt för den otryggheten kändes direkt dumt. Jag vill tillägga att det inte hade varit ett problem om man kunde försäkra sig om att chaufförerna var "säkra" genom att åka med de största bolagen men även där har det inträffat flera incidenter med våldtäkt.

Jag fick till svar att man kunde beställa en kvinnlig chaufför, men att det kunde ta lång tid. Visst kollades registren vid anställning, men inte löpande. Vad det gäller kontrollen får jag iofs känslan att den slarvas med, för så många som det ändå skrivits om kan det inte vara som hux flux börjar mörda/misshandla/våldta efter att de börjat jobba som taxichaufförer.

Med Pink Ladies skulle antagligen fler kvinnor våga köra taxi, och sådana som jag själv skulle överväga att betala för taxi. Idag gör jag absolut inte det även om det ibland skulle vara behövligt.

Sverige har dock lagstiftning som säger att man inte får diskriminera kunder, exempelvis genom olika åldersgräns för män och kvinnor på krogen, så det är förmodligen inte möjligt. Kanske kan man undgå det genom att kunderna ingår ett medlemskap så som sker i UK? Eller så plockar Pink Ladies även upp män i teorin, men har ändå en garanti på att alltid ha kvinnliga chaufförer? Om alla kunder måste vara medlemmar, så Pink Ladies vet vem de kör, kanske brotten från (de till största delen manliga) kundernas sida också minskar och det inte är något problem att alla får åka.

Som sagt, jag skulle gladeligen betala för den här tjänsten. Vad tycker ni andra? Åker ni tjejer taxi själva sent på natten, och tycker ni killar att det känns säkrare om er tjej åker taxi än åker kommunalt och går på mörka vägar nattetid?

//Finanskvinnan

Tjejer shoppar en identitet

DN:s påstående kommer knappast som en nyhet för mig. Jag funderade faktiskt över den kvinnliga identiteten vs utseende senast idag. Jag är nämligen hemma, och såg nyss på Ellen DeGeneres show där en av gästerna var kvinnan med världens längsta naglar. Hon hade inte klippt naglarna sedan 1979 och de var runt 70-80 cm långa. Hon demonstrerade bl a hur hon tvättade håret med hjälp av en pastaslev i teflon.

Det jag kom att tänka på är hur många av de attribut som anses göra kvinnor vackra och attraktiva blir till fysiska hinder för dem. Exempelvis dessa långa lösnaglar som vissa klistrar på sina egna. Naglarna under förstörs av limmet, vilket innebär att man "måste" fortsätta limma på nya när man väl börjat om det ska se bra ut. Samtidigt blir de långa naglarna till små hinder i vardagen där man måste ändra sina rutiner för att inte skada dem. Att skriva på dator, öppna burkar och andra uppgifter som involverar fingertopparna blir lite svårare. Skulle en nagel fastna i något och slitas av gör det ont.

Det finns många andra exempel, och väldigt många kvinnor anser det inte vara något problem att göra dessa uppoffringar. Värdet i att känna sig vacker blir viktigare än både välmående och praktisk funktion. Precis som när man shoppar kläder och gör ansiktsbehandling istället för att betala hyran i tid.

Än en gång konstaterar jag att det inte är särskilt märkligt att relativt få kvinnor når topparna i näringslivet. Har man inte självförtroende är det svårt att lyckas, och det är inte lätt att tro på sig själv när man hela tiden matas med en massa ideal man tror man måste uppfylla för att duga.

Jag är inte orolig för min egen del, jag vet att min intelligens och mitt driv (och uppenbarligen även mitt självförtroende) är konkurrenskraftiga i allra högsta grad. Men det gör mig lite nere att tänka på hur många kvinnor som hålls tillbaka av sin fixering vid att skönhet är ett måste att prestera. Jag känner tjejer som inte går utanför dörren om de inte sminkat sig, t ex. De vågar helt enkelt inte visa sig. Hur skulle de kunna leda och motivera andra?

//Finanskvinnan

Slutet för Ratsit?

Äntligen blir det slut på att kunna se folks adress och inkomstuppgifter på internet utan att omfrågadkopia skickas. Den 11/6 kommer försäljare av uppgifterna sluta leverera till Ratsit om de fortsätter sin verksamhet på det sätt som sker idag. Alltså kommer man tvingas registrera sitt riktiga namn (hur det nu ska kontrolleras) och vara beredd på att den man frågar om får veta vem som undrat.

Jag tycker visserligen det är problematiskt att man kan ringa Skatteverket och få ut uppgifterna utan vidare frågor, men å andra sidan tror jag att folk tänker sig för innan de ringer och säger "Hej, kan jag få namn och inkomstuppgifter på alla som bor på min gatuadress" som man kunnat kolla på Ratsit.

Kanske är det dags att Skatteverket själva erbjuder tjänsten online, och att de som frågar identifierar sig med e-legitimation? Samt att folk öht inte ska kunna ringa och fråga? Möjligen ska man kunna ringa och knappa in personnummer på den man vill ha information om, varpå informationen skickas till den adress som tillhör ens eget personnummer.

Jag har själv haft stor användning av Ratsit, det ska jag inte sticka under stol med, men jag tycker principiellt det är fel.

Här och här rapporterar DI.

//Finanskvinnan

Lyxfällan; worst case scenario

Stackars den kvinnan som Lyxfällan hjälper idag. Hoppas de kan ordna upp allt för henne.

//Finanskvinnan

Vem tar ut pengar i bankomat?

Jag tar väldigt ofta ut pengar samtidigt som jag handlar på butiker, nästan aldrig i bankomat. Tycker systemet känns förlegat. En fördel med att handla mycket på kort öht är att man ju då ser exakt vad man handlat dessutom. Det känns ogörligt att ha ens lite koll på budgeten om man alltid handlar kontant och inte för kassabok.

Hur gör ni, handlar kontant eller med kort? Tar ut kontanter när ni handlar eller i bankomat?

//Finanskvinnan

En ny snålblogg

Jack of all trades är en finlandssvensk som nyss startat sin blogg. Han har gjort en rolig sak i sin blogg, nämligen en utförlig guide till hur man gör sin egen fondbevakningssida i HTML.

Många rik/snålbloggare är väldigt inne på internet som inkomstkälla och marknad, och flera kan säkert göra egna hemsidor och liknande. Själv kan jag väl grunderna i HTML, inte mer, och tycker det var roligt att se guiden och kunna utveckla den för egna behov om man händelsevis har annat man vill bevaka. Tack för den!

//Finanskvinnan

Köttsnacks, den spännande fortsättningen

Är det inte märkligt hur man noterar något, en ny företeelse eller ett ord, och sedan bara ser det överallt?

Idag träffade jag av en slump på en trevlig man från Scan. Jag passade givetvis på att fråga ut honom om köttsnacks och kan nu förtälja att:

-De till en början kommer säljas enbart till krogar.
-De har ett annat namn, och jag tror att det för nötköttsnacksen var "Minglers Beef Snack". Ett lite bättre namn än köttsnacks, kan man tycka.
-De ser ut ungefär som vanliga chips i form och storlek, lite tjockare. Fast kött istället för potatis.

Undrar om man kan räkna det som en komplett måltid om man äter potatischips, köttchips och så lite rödbets/palsternackchips vid sidan om?

//Finanskvinnan

Korttrubbel

Hoppas jag klarar mig utan att behöva spärra kortet och få ett nytt. Det är så självklart att kortnummer läcker ibland, oundvikligt. Därför är jag glad att jag i princip aldrig har mer än max 500:- på kortet. Inga pengar har försvunnit från kontot idag i alla fall, mina 253,59:- är orörda.

//Finanskvinnan

Dagens Industri rapporterar

Dagens roligaste nyhet i DI var helt klart att Scan inte bara börjat med mobila charkvagnar som ska åka runt och sälja kött till kunderna (en utmärkt idé för övrigt, först glassbilen sedan köttbilen) utan även lanserar köttsnacks med namnet Köttsnacks. De består av tunna skivor torkat gris- eller nötkött som kan vara ett alternativ till jordnötter eller ölkorv. Det roligaste med det tycker jag är namnet vilket jag iofs hoppas reportern missuppfattat. Kunde de verkligen inte komma på något trevligare, kanske lite engelskklingande? Typ "Meaty Delight" eller något i den stilen?

Det finns redan minst en liknande produkt på den svenska marknaden och det är Vildchips. En snabb googling säger mig att Vildchips verkar fungera ganska bra, så kanske blir även Köttsnacks en hit. Men de borde ändå överväga ett namnbyte.

Annan information i artikeln var bland annat att Scan genomfört en marknadsundersökning och funnit att de är respekterade av kunderna, men inte särskilt älskade. Jag kan säga att i alla fall jag nog skulle älska dem lite mer om de erbjöd ekologiskt bacon.

//Finanskvinnan

Storkok

Igår gjorde jag inte mindre än 6 matlådor (korv stroganoff). Det var verkligen på tiden. Vem vet, orkar jag laga ytterligare en rätt så har jag för nästa vecka också.

//Finanskvinnan

Musik på nätet

Jag vill ha några låtar, och jag vill betala för dem. Hur gör ni? Vart köper ni ifrån? Jag funderar på emusic, någon som har erfarenhet av dem?

//Finanskvinnan

Min bästa fond

SEB Nordenfond går verkligen extremt bra, säljer av lite emellanåt men den fortsätter ändå upp. Nu ligger den på +17,29%. Total plus för fonderna är 11,13%.

//Finanskvinnan

En bra dag på jobbet

Idag hade jag ett utvecklingssamtal på nya jobbet och det verkar som att alla parter (inklusive jag själv) är nöjda. Det känns skönt att veta. Man är ju alltid lite osäker när man börjar på ett nytt jobb.

Det är mycket bra att jag med stor sannolikhet kommer kunna jobba där medan jag studerar.

//Finanskvinnan

En liten sammanfattning

En ny läsare har efterfrågat en liten sammanfattning om mig och bloggen, så här kommer den:

-Jag är mellan 25 och 30 år (ny info för er stammisar, tidigare har jag bara medgett att jag är under 30), jag bor i Stockholm.

-Jag är ännu så länge anonym i bloggen, och berättar ofta inte exakt vad jag studerar eller pysslar med för att försvåra identifiering.

-Jag arbetar med administration och är idag ekonomiassistent med visstidsanställning tills nästa termin på universitetet börjar. Min lön är 18 000:-/månad. Intressant om den summan är att den är så låg att den inte var valbar i Expressens första-maj-test "Hur mycket arbetarklass är du?". Jag trivs dock bra på jobbet och har bra förmåner, arbetsuppgifter och kollegor.

-Jag har länge vetat att jag vill nå långt i karriären och jag utbildar mig med målet att kunna arbeta med något jag brinner för och att bli en spetskompetens inom mitt område. Jag har nyligen börjat läsa en linje som jag senare tror kommer öppna karriärmöjligheter inom ett område jag är intresserad av. Jag överväger att senare bygga på utbildningen med en MBA. Jag vill definitivt bli chef i framtiden. Lönen är inte det primära för mig i dagsläget, men jag förutsätter ändå att jag kommer kunna nå en hög lönenivå några år efter avslutad utbildning.

-Jag har en hobby som jag ibland får inkomster ifrån, exempelvis fick jag 999:- från den i helgen. Jag hoppas kunna anlitas under samma premisser fler gånger i år. Självklart skattar jag för de pengarna (har dock inte gjort det innan, men utgifterna har å andra sidan inte varit mindre än inkomsterna- såvitt jag minns- så det behövdes inte visade det sig när jag kollade upp det). Hobbyinkomsterna är oregelbundna och inte med i budgeten.

-Ett intresse är arbetsrätt och följaktligen är jag även engagerad i facket. En fråga jag intresserar mig för är hur vi kan utveckla facket och upprätthålla ett starkt fackförbund som fungerar med de förhållanden som råder på den moderna arbetsmarknaden.

-Jag har relativt nyligen börjat intressera mig för att "bli rik", d v s att ta kontroll över min ekonomi och spara så mycket som möjligt samtidigt som avkastningen i förhållande till risk blir optimal. I samma veva lärde och lär jag mig mer om aktier och annat spännande. Jag vill dock inte bli rik för att slippa arbeta, eftersom jag älskar att jobba, utan mer för att det är en trygghet och något som ger större frihet på samma gång.

-Här kan man läsa min senaste sammanställning över tillgångar och skulder. Jag hade vid den sammanställningen 124 761,83:- när skulder och tillgångar räknats ihop.

-Nedan är en reviderad budget, den har ändrats mot den
tidigare på så sätt att a-kassan inte längre betalas (p g a att jag ändå inte har råd med den som heltidsstudent och jag inte kan förlora min tjänst) och att jag faktiskt ökat sparandet med 1 000:-/månad. Total jag sparar är då 6 500:-/månad eller ca 48% av lönen efter skatt. Fördelningen mellan sparformerna (sparkonto hos SveaDirekt, kapitalförsäkring hos Nordnet, fonder i SEB, aktieobligationer hos SEB) är också ny.


//Finanskvinnan

Fulltecknad helg

I helgen har jag varit på fackligt evenemang, vilket var trevligt och intressant. En parentes är att hotellvistelse inklusive superb trerätters och givetvis hotellfrukost ingick helt utan kostnad. Det är skönt att komma bort lite ibland, jag somnade vid 22 och vaknade utvilad 6.20 trots att det var helg.

Jag har även blivit anlitad i egenskap av min hobby, med 999:- som betalning. Det är egentligen mindre eftersom jag skattar för det i nästa deklaration men jag skulle tro att den skatt som ackumuleras under detta år går jämt ut med den preliminära återbäringen. Kommer jag inte upp i summan som hobbyprylen kostat i år behöver jag inte ta upp det i deklarationen ens.

Det har varit en intressant och mycket billig helg: jag har inte spenderat många kronor av egna pengar. 40:- kanske.

//Finanskvinnan

Slöslunch

Det har tyvärr varit lite dåligt med matlagning hemma på sista tiden, och om det blivit av så har vi gjort omelett och liknande som inte funkar för matlåda. Därför är frysen nu tömd på både matlådor och annat (finns det pastasås men inte pasta över så fryser jag det i tvåportionsstorlek). Igår storhandlade jag och slog även till på lite frysta pizzor vilket kan vara trevligt när man är trött hemma, men tyvärr inget att äta till jobblunch.

Har jag ingen matlåda med mig till jobbet får jag äta i personalmatsalen. Det kostar 49:- för anställda, är jättegott och väldigt värt pengarna. Men tyvärr blir det ju onödigt dyrt om man gör det hela tiden.

Nu är det alltså hög tid att göra en ny laddning matlådor. Vilken matlådemat gör ni? Allt passar inte för uppvärmning som bekant, och de rätter vi vanligen gör är jag lite trött på.

//Finanskvinnan

God soppa

Det här är en av mina favoriträtter just nu. Den är god, billig och funkar bra att frysa och tina som matlåda också. En stavmixer är nödvändig vid tillagningen.

Cocos- och tomatsoppa

4 portioner

2 tsk olja
1 gul lök
1 röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 burk kokosmjölk 6%
(2 dl röda linser om man vill ha en mer matig soppa)
3 dl grönsaksbuljong
2 tsk honung

1 1/2 dl persilja (färsk eller fryst)
4 msk matlagningsyoghurt
4 skivor grovt bröd

Så här gör du:

Värm i olja i en kastrull. Hacka löken, klyv chilin, skär bort väggar och kärnor, skär i små bitar. Fräs lök och chili i oljan. Pressa i vitlök. Tillsätt tomat, kokosmjölk, linser, buljong och honung. Rör om och låt koka 30 minuter. Mixa soppan slät. Hacka persilja och blanda med yoghurt. Servera soppan med yoghurt och bröd.

Gör ev krutonger till; skär formbröd i tärningar och rosta i torr panna tills de får färg.

//Finanskvinnan

Det blåser kring PPM

Tydligen har det inkommit ett förslag på att antalet valbara fonder ska begränsas i PPM. Förslaget innehåller även att de fonder som har sämst avkastning försvinner, och att fondbolagen som får vara med (150-300 stycken mot dagens 780) ska betala en avgift på 100 000 om året. Dessutom ska det kosta 20:- per byte om man gör fler än fyra om året. DI ger lite annan info än DN, se artikeln här.

Såhär tycker jag om detta:

*Ta bort fonderna med sämst avkastning-JA

Det skulle förmodligen leda till att även ovana fondsparare vågade välja i större utsträckning. Man hoppas ju att storbankernas fonder med 0,5% avkastning per år ryker, vilket då kan indikera för småspararna som försöker välja dem (av gammal vana) att fonderna är dåliga. Tydlig information är ett måste här: typ "Finns fonden du vill ha inte med? Då kan det bero på att den historiska avkastningen är för låg".

*Begränsa antalet fonder i övrigt-NEJ

Är det så att vi måste ha våra pensionspengar i PPM så ska vi banne mig själva kunna styra över dem i så hög grad som möjligt.

*Avgift för fondbolagen som är med i urvalet-NEJ

Är inte det här förslaget lite absurt? Är det för att kompensera avgifterna vid handeln som PPM idag står för? Eller vad ska pengarna gå till? Förresten skulle väl fondurvalet begränsas naturligt om detta verkställdes, fonderna som inte så många valde skulle antagligen förlora på att vara med. Ska det vara en avgift för fondbolagen som är med i urvalet bör den baseras på hur mycket PPM-pengar som finns hos dem. Såklart.

Det hade visserligen varit kul om pengarna gick till en pott som alla med pengar i PPM var med och tävlade om. De kunde lotta ut 10 000 till 50 personer om året och 100 000 till 5. Pengar som vid vinst går in på PPM-kontot då, givetvis.

*Avgift för fler än fyra fondbyten om året-JA

Även om jag är för att byta aktivt tycker jag det känns sådär att "hela sparkollektivet betalar för dem som byter fonder" som DN säger. Fyra gratis byten om året är kanske lite snålt dock, säg tio så är jag nöjd.

//Finanskvinnan

Vad man inte bör försöka tjäna pengar på

Här kan man läsa om vad som händer om man tar ut ockerhyra när man hyr ut sin lägenhet. Skulle jag behöva hyra en lägenhet i andra hand skulle jag utan att tveka acceptera en för hög hyra, bo där så länge jag behövde och därefter gå till hyresnämnden. Det kan bli en dyr historia för den som hyr ut till för högt pris så det är en riskabel affär.

För er som söker/kommer vilja söka en hyreslägenhet i Stockholm rekommenderar jag att ställa er i bostadskön. Kötiderna är rekordkorta just nu. Visserligen kommer de förmodligen förlängas i och med ombildningarna, men jag tror ändå att man kommer kunna få hyreslägenhet med några års kötid framöver. Jag har två vänner som fått lägenheter i närförort via kön efter kring två års kötid.

Tror du att du kommer vilja bo i Stockholm någon gång i framtiden?
Har du råd att undvara 275:-/år?
Är du över 18?

Om svaret på samtliga frågor är "ja" är det bara att anmäla sig. Även om man vill äga sitt boende i framtiden kan det vara värt att börja med en hyresrätt, speciellt om man inte kommer från Stockholm och känner till alla områden när man flyttar hit.

//Finanskvinnan

Dragon's den

Det verkar som att tv8 börjat visa Dragon's den igen, ett favoritprogram. Det går klockan 19 ikväll. Duncan är min bästa dragon.

Programmet ger mig intressanta insikter om entreprenörskap, och om olika branscher, varje gång. Någon annan som gillar det?

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder maj 2007

Då var det dags för månadens sammanställning, se nedan.

Tillgångar

Fonder 66 069,16:-
Aktieobligationer 32 203,96:-
Aktier 15 579:-
IPS 9 438,71:-
SveaDirekt 42 311:-
__________________
165 601,83:-

Skulder

CSN -40 840:-

Summa tillgångar och skulder: 124 761,83:-

Totalen visar inte hela sanningen i uppgång, jag tog ju faktiskt 10 000 från mina räknings- och buffertkonton till kapitalförsäkringen trots att dessa pengar inte räknas in i tillgångarna egentligen. Därför kan man säga att jag sparat in 10 000+14 000=24 000 nya kronor i sparformerna jag räknar som tillgångar. Alltså har tillgångarnas avkastning minskat jämfört med förra månaden. Jag satte även in 3 000 på buffertkontot, och 500 till semesterkontot jag inte redovisar.

I posten aktier räknar jag in XACT bear och kontanter som ligger i Nordnet-depån, för att göra det enkelt för mig.


//Finanskvinnan

Uppdaterat om skatt på hobby

Nu har jag fått tag på vad jag tror är rätt information om hur inkomst av hobbyverksamhet ska deklareras. Se mitt uppdaterade inlägg i frågan. Än en gång vill jag uttrycka min glädje över de tydliga och bra svar jag fått. Det är så man blir riktigt sugen på att betala skatt!

//Finanskvinnan