Erik Penser, en samlare

Jag läste i någon skvallertidning idag att Erik Penser inte kan slänga något. I sitt hem har han ett rum för gamla tidningar (exempelvis Privata Affärer och Kalle Anka), ett för kvitton och så vidare.

Det jag blir konfunderad över är hur man kan vara en bra affärsman om man inte kan släppa gamla saker och gå vidare. Å andra sidan kanske man också gynnas av att inte glömma det som varit och kunna ta fram det för att se hur det egentligen låg till.

Jag blev i alla fall inte avundsjuk. Det låter som min värsta mardröm att ha hela rum dedikerade till vad jag betraktar som gammalt skräp.

//Finanskvinnan

Jag försvinner lite

Nu är det lite fullt upp med diverse saker, så jag skriver nog lite sporadiskt och kanske inte alls under nästa vecka. Men jag återkommer sedan när allt lugnat sig.

//Finanskvinnan

Oväntat tillskott

Idag fick jag 5 000:- i gåva av en släkting vilket var oväntat och mycket trevligt. Jag funderar för fullt på hur jag ska placera dem.

Antingen blir det hälften fonder och hälften SveaDirekt, eller så köper jag aktier för pengarna plus de 2 000:- jag redan månadssparat in i depån och de 500:- som redan låg där (d v s för 7 500 totalt).

Aktier jag i så fall funderar på att köpa mer av är Scania, Skanska eller något helt nytt företag. Inte Ratos, vill inte att det innehavet ska vara jättemycket större än de andra.

Hur tycker ni jag ska göra?

//Finanskvinnan

Totalt mörker

"The Darkness", Starbreezes nya spel, verkar ha blivit försenat en månad. Jag väntar spänt på releasen för att se vad som händer med aktien.

Jag skrev 6/6 om Starbreeze och menade att det var IT-bubblevarning på hur budgetpengarna spenderades.

Om vi tittar på hur aktiekursen gått sedan jag skrev om företaget 6/6 så ligger det till såhär:

En trevlig uppgång trots den allmänna deppen på börsen från förra och denna veckan, alltså.

Det ska verkligen bli spännande att se vad som händer när spelet släpps!

//Finanskvinnan

En som inte gillar SEB

Om man läste Alex Schulmans krönika i Punkt SE idag så såg man att hans ledsna gubbe för dagen gick till "SE-banken". Han tänker byta bank, skriver han.

Undrar varför? Han kanske fick dålig rådgivning?

//Finanskvinnan

Bra men inte perfekt timing

I vanliga fall hade jag köpt fonder idag, när börsen slutade på +1,3%. Eftersom jag köpte i måndags istället tjänade jag nog ett par ören. Hade jag köpt igår hade det varit ännu bättre, men det känns ändå bra.

Något annat som känns bra är att jag var på Gröna Lund idag. Det diskuterades om det skulle bli igår eller idag för några veckor sedan, och det blev idag.

Det är vad jag kallar perfekt timing med tanke på att det ösregnade hela gårdagen men vi inte fick en droppe regn på oss under hela kvällen ikväll.

//Finanskvinnan

Hur gick det på bankrådgivningen, Allan?

Den trogne bloggläsaren Allan säger att han har varit på rådgivning hos SEB. Jag är mycket nyfiken på hur det gick.

Fick han några bra råd?
Försökte de få honom att öka sitt pensionsspar?
Hade de tappat bort hans tidsbokning?
Visade de den laminerade kartan med en stapel som går från grönt (låg risk) till rött (hög risk) och pekade ut var på den hans fonder låg?

(Som de gjorde på min senaste rådgivning.)

Och viktigast av allt, fick han 500:-?

Själv planerar jag inte att gå på bankrådgivning på länge. Men vem vet, om några år när jag kommer krypande tillbaka - bankrutt efter att båda Nordnet och SveaDirekt gått omkull - kanske jag får förstklassig rådgivning.

//Finanskvinnan

Värt pengarna?

Imorse satt jag och filosoferade vid mitt köksbord ganska länge. Det jag funderade på var om det är värt att betala 18*2=36:- för att åka kommunalt till och från jobbet när det regnar ute. Till slut kom jag fram till att det var värt pengarna.

Tyvärr var jag då så sen att jag var tvungen att cykla i alla fall. Det var dock helt ok eftersom jag hade regnkläder på mig. Bra träning inför cykelsemestern var det. Risken att det regnar någon dag känns ganska stor.

//Finanskvinnan

Vad ska man välja, egentligen?

Jag fick en kommentar med en fråga i, vilken lydde såhär:

"Vad ska man satsa på aktier, aktiefonder eller fonder? Hur bra koll måste man ha för att lyckas? Om jag lägger 1000-2000 kr i månaden på samma aktie under 20 år utan att sälja, är det så bra?

Tacksam för tips!

“Nybörjare”"

Det är nog något många som börjar spara funderar över, och det är en lite svår fråga. Jag skulle säga såhär (och hoppas att andra kommer med kloka synpunkter samt rättar om jag blandat ihop något också):

-Att ha lite koll på börsen är inget måste, men underlättar och gör sparandet mer intressant. Det behöver inte vara svårare än att gå in på http://www.di.se/ ett par gånger i veckan och läsa de viktigaste nyheterna. Analytikerråd stämmer inte alltid, och är ofta motsägelsefulla, så dem kan man nästan skippa tycker jag.

-Vill man absolut inte ha koll på börsen kan man spara i fonder med låg risk, eller på sparkonto med hög ränta (jag tycker SveaDirekt är bra, med 3,75% ränta).

-Räntefonder är bra om man tycker börsen verkar lite osäker och skakig, de ger låg men säker avkastning. Långräntefonder ska man välja om man tror räntan kommer gå ner och korträntefonder om man tror den kommer gå upp.

-Aktiefonder kan ge högre avkastning, men är känsligare för börsens svängningar.

-Indexfonder är utformade för att följa börsindex, och kan ge bättre eller lika bra långsiktig avkastning än aktivt förvaltade fonder. Avanza Zero är en indexfond helt utan avgift.

-Blandfonder placerar i både ränta och aktier, och är alltså säkrare än aktiefonder men kan ge högre avkastning än räntefonder.

-Ha koll på vilka avgifter dina fonder har oavsett typ, en hög avgift är naturligtvis värd vad det kostar om avkastningen är bra. Men går det att få samma avkastning med lägre avgift är det bättre.

-Vissa aktiefrälsta menar att man ska gå direkt på aktier och skippa fonder, men man tar högre risk när man satsar allt på ett eller några företag. Även om branschen man satsar i går strålande om tio år vet man inte hur företaget man valt står sig om man inte sätter sig in hur det sköts, målsättningar, expansion med mera. Ju mer kunskap, desto bättre. Jag skulle inte våga köpa aktier personligen om jag inte ville följa börsen och de företag jag köpt aktier i ganska noggrant. Men jag är å andra sidan väldigt grön på aktier.

Om man månadssparar tror jag visserligen att man får en avkastning oavsett hur man placerar pengarna om man ser på det långsiktigt, och då prickar man ju dessutom in båda toppar och dalar så att man inte riskerar att enbart köpa dyrt.

Vad tycker övriga läsare? Vad är lämpligast att månadsspara i, som nybörjare?

//Finanskvinnan

Bra mobilräkning

Denna månad hade jag 150:- i mobilräkning. Det känns som en lämplig nivå, jag ska försöka hålla babblandet nere så att jag inte kommer över det. Jag gillar att prata med vänner, men föredrar nästan mail eller chatt framför långa samtal ändå.

//Finanskvinnan

Litet fondköp

Jag köpte fonder för min månatliga tusenlapp idag istället för 28:e. Nedgången från i fredags, och som fortsatte idag (slutade på -0,4%), hoppas jag ska vända upp igen imorgon och mot slutet av veckan.

//Finanskvinnan

Trevlig post

Idag hade vi fått två biobiljetter i brevlådan när jag kom hem. Mycket trevligt, och välkommet. Och gratis är ju alltid gott!

//Finanskvinnan

Ännu ett bra initiativ från Centern

Nu vill Centern lägga ner CSN. Det är en genial idé, från början till slut. Moderaterna och Folkpartiet håller med om att andra låneinstitut ska få låna ut pengar för studier men menar att det inte måste innebära att CSN försvinner. Och det måste det ju inte heller. Frågan är bara om de kommer få behålla några kunder när det finns andra alternativ?

En förutsättning är att man kan sätta ett absolut räntetak så att räntan inte är beroende av det övriga ränteläget i Sverige. Man måste även kunna få anstånd med återbetalningen vid arbetslöshet eller nya studier som idag.

Därför tycker jag att det vore bra om man själv fick välja var man lånar studiemedel:

*Bättre service. Jämför med när tobaksbutiker och närlivs började lämna ut paket och köerna bara försvann. Jämför speciellt med förbättringen i öppettider.

*Möjligheten till olika ränta för utbildningar beroende på hur god prognosen för arbete ser ut efter avslutade studier. Det här tror jag enbart är positivt, och en lite (observera lite) högre ränta kanske får studenter att verkligen tänka över om en fil mag i filosofi är värt hundratusentals kronor i lån. Det blir tydligare att en högskoleutbildning inte autmatiskt leder till jobb. För mig är det självklart att en utbildning inom ett yrke där det behövs folk ska kunna vara "billigare" att läsa. Argumentet att det här skulle vara en negativ effekt visar på att CSN:s ränta idag är satt med tanke på att många utbildningar inte leder till jobb och alltså förutsätter lägre återbetalningsmöjlighet för alla.

*Att det blir ett "vanligt" lån, som vilket annat lån som helst. Många tror fortfarande att CSN inte är ett "riktigt lån" och att det är fördelaktigt att låna därifrån. Det är det inte, och fler kanske förstår det om pengarna kommer från en bank.

Med Wall Street i bakhuvudet set jag Maud Olofsson framför mig, hållande ett brandtal a la Gordon Gekko. "Jag vill inte förstöra för studenter. Jag vill befria dem!", säger hon.

Rossana Dinamarca (V) förstår inte varför man skulle avskaffa CSN. Såhär säger hon, enligt artikeln i DN:

"- Det här är inte något som kommer att förbättra studenternas ekonomi. Och den hårda kritiken mot CSN kanske jag delade med dem för 5-6 år sedan, men sedan dess har det blivit mycket bättre, säger hon.

Om det behövs ökad effektivitet i handläggningen av studielån så tycker Rossana Dinamarca att detta kan göras inom ramen för CSN
."

Min spontana tanke kring detta uttalande är att det förmodligen var 5-6 år sedan Rossana studerade. Jag kan ha fel, men det är i alla fall så jag själv känner. Mina egna olusttankar kring hela systemet har nämligen minskat kraftigt sedan jag började jobba efter de min förra studieomgång. De har dock kommit tillbaka med kraft sedan jag började studera igen.

//Finanskvinnan

DI börssnack och andra forum

Jag fick veta idag att det finns en användare på DI börssnack (och möjligen även andra forum) som kallar sig Finanskvinnan. Denna person har säkert kallat sig det sedan innan jag startade bloggen, och det är alltså inte jag. Jag finns inte på något diskussionsforum under namnet Finanskvinnan.

Bara så ni vet, kära läsare.

//Finanskvinnan

Re:member

Undrar om det går bra för re:member card? Jag har nu sett reklamen en tid och irriterar mig mer och mer på hela konceptet.

Jag tänkte först att det var ett brittiskt kort som lanseras i Sverige också, och det var ganska rätt. Det ges ut av EnterCard som är ett samarbete mellan Swedbank och brittiska Barclays Bank.

Eftersom det delvis är svenskt blir jag lite förvånad över att deras främsta marknadsföringsargument är livsstilsbaserat (eller så uppfattar jag det i alla fall). De vill att man ska identifiera sig med sitt kreditkort. Något jag inte tror är det vanligaste skälet till att välja ett visst kort i Sverige, där vi trots allt har en extremt stark relation till våra respektive banker och väljer vad de rekommenderar. Följaktligen borde Swedbank kunnat pracka på sina kunder kortet utan större problem även utan reklam. Å andra sidan kanske de vill nå alla och inte bara sina egna kunder.

Reklamen är verkligen inte särskilt klyftig, tycker jag. Att man kan göra något betyder inte att man kommer göra det, menar de. Man har väl kontroll. Upplägget är en utmaning, typ "Vågar du inte? Vaddå, har du ingen kontroll över dig själv?". För mig är det tydligt att de riktar sig direkt mot män, och kanske(?) finner män reklamen mer lockande än vad jag gör också.

Ska man marknadsföra ett kreditkort borde det vara mer lämpligt att visa på situationer där kortet kommer till nytta samt att man har förmånliga kreditvillkor än att påtala att det är som att kasta sig från en bro att göra ett stort impulsköp.

Och deras slogan, "you're in charge", känns helt felaktig. "You're at charge" hade varit mer passande.

Jag kommer inte bli kund i alla fall, det är ett som är säkert.

//Finanskvinnan

New kids on the blog

Det är så roligt att det kommer nya bloggar om sparande och placeringar hela tiden! Om DU har startat en blogg som handlar om privatekonomi så länkar jag gärna till den om du bara säger till så jag hittar den.

Bland de nya som tillkommit på senare tid tycker jag många är bra, och det är jätteroligt att vi är fler tjejer som skriver nu också. Håll koll på länklistan till höger, nya länkar tillkommer ganska ofta.

UPDATE

Även Swedbank har nu en blogg! Den verkar lite tom på inlägg hittills - och då har den ändå tre medverkande - men initiativet är behjärtansvärt. De kanske kan visa att banktjänstepersoner visst har kompetens, intresse och kunskap, vilket vissa (däribland jag själv) börjat betvivla.

//Finanskvinnan

Spam!

Jag har till min förskräckelse fått en spam-kommentar. Om jag får fler inför jag kommentarmoderering, så slipper ni läsare se eländet i alla fall.

Eftersom jag håller på med datorer ungefär 15 timmar per dygn borde jag kunna publicera kommentarerna relativt snabbt om det blir så i framtiden.

//Finanskvinnan

Musik på nätet, del 4

Jag har åter börjat titta på var jag kan ladda ner musik lagligt. Musicbrigade verkar ganska bra, men med ett mindre bra utbud av låtar uppfattar jag det som. Och priset för en låt är fortfarande för dyrt.

iTunes verkar tyvärr vara det enda vettiga alternativet vad det gäller utbud, vilket jag dock fortfarande inte har den minsta lust att använda. Än mindre lust fick jag när jag googlade information i förhoppningen att finna att jag visst kan använda det.

Jag rabblar skälen till varför jag inte tror jag kan använda iTunes igen, samt lite nya skäl till varför jag inte vill använda det. Säg gärna till om jag missuppfattat något.

-iTunes-spelaren fungerar inte med mitt sätt att arkivera musik. Jag har ganska liten hårddisk, och bränner därför låtarna för att därefter radera de jag inte älskar och vill lyssna på hela tiden. Jag flyttar låtarna mellan minst tre ställen eftersom jag ofta organiserar om i mapparna och det innebär att en ny genväg till låten skapas varje gång jag lyssnar på den. Till slut kan jag ha tre-fyra genvägar ("låtar") i iTunes varav bara en eller ingen fungerar.

-Jag behöver alltså också kunna bränna låtarna. Jag vill kunna bränna låtarna. Åker jag på exempelvis en bilresa vill jag kunna välja att ha med mig en bland-CD med musik jag betalat för, punkt slut. Har jag betalat för musiken bör jag självklart ha rätten att kunna bränna en backup i om datorn går sönder.

-Har jag förstått det hela rätt kan man med iTunes plus få låtar med bättre ljudkvalitet som också går att bränna. Men då bakas namn och mailadress in i filen, för att Apple ska kunna se om någon sprider sina låtar. Det går att ta bort med ett ljudredigeringsprogram men jag har bättre saker för mig än att sitta och redigera musik jag köpt. Och nej. Jag vill inte att varor jag köper ska märkas med mitt namn såvida jag själv inte bett om det.

(F ö, borde man inte kunna ändra namnet till någon annans i musikredigeringsprogrammet? Om hela initiativet är meningslöst för att det aldrig skulle kunna leda till en fildelningsdom kanske man borde skippat namnmärkningen från början.)

-Många av låtarna jag har på datorn har jag själv kopierat från egna skivor och de är inte korrekt taggade. Jag orkar inte tagga om dem för att informationen ska vara rätt i iTunes och följaktligen är det inget alternativ att ge upp mitt eget system för att bara ha alla låtar i en mapp och hoppas på att iTunes visar rätt genre. Jag har ingen lust att sitta och ändra det manuellt i iTunes heller.

-Jag lyssnar på musik i min Sony Ericsson-mobil. Det tänker jag fortsätta med. Jag ser inte varför jag skulle tvingas köpa en mobil av ett märke jag inte gillar för att kunna lyssna på musiken jag köpt (Motorola har en mobil med iTunes) och jag är inte första spekulant på iPhone heller. Jag är absolut inte intresserad av att köpa en iPod eftersom en till pryl att släpa runt på är det sista jag behöver.

Jag skulle vilja citera Lill Lindfors här: "musik ska byggas utav glädje". Även att införskaffa och lyssna på musik borde vara en trevlig upplevelse, och inte präglas av monopol och big brother-övervakning.

Jag undrar verkligen hur de som styr musikbranschen idag tänker. Tror de fler eller färre köper om det bara finns ett enda ställe att handla på? Tycker de det är lämpligt att en tillverkare av hårdvara (och mjukvara) är distributör av musik på webben, med tanke på att musiken då anpassas till att bara kunna användas med viss hård- och mjukvara? Tror de det är musikbranschens sak att bestämma vilka mediaspelare konsumenterna ska lyssna på musik i? Tror de konsumenterna tycker det är vettigt att betala 9,90:- för en enda låt? Tycker de det vore lämpligt att sätta elektronisk fotboja på dem som köper SL-biljetter istället för att planka, för att se om de någon gång missar att köpa biljett, eftersom de är de enda man kan bevisa verkligen åker med SL?

Det hela är mycket märkligt. Jag tror det här kommer justeras inom fem år eller så, så man enkelt och snabbt kan köpa musik att använda hur man vill. Fram till dess vet jag inte hur jag ska klara mig, faktiskt.

//Finanskvinnan

Presentglädje och eventuell hobbyinkomst

Ikväll umgicks jag bland annat med några släktingar. En av dem har en tendens att köpa kläder som inte passar, och då ger hon dem till mig om jag vill ha dem. Av den anledningen fick jag därför två nya, fina klänningar som är precis min stil och exakt vad jag behöver i sommarvärme och byxkris. Jag blev jätteglad.

Jag fick även en väldigt tjusig blommetallställning som jag satte i vår tomatkruka där tre plantor samsas och behöver stöd. Det blev jättefint. Jag har tittat på en liknande ställning (formen är lite special) som kostade 600:- vilken jag naturligtvis inte tyckte var värd pengarna, och så kunde jag få en utan kostnad. Så bra.

Andra goda nyheter är att jag kanske får minst en inkomst från den hemliga hobbyn snart. Det är inte bestämt än, men jag hoppas.

//Finanskvinnan

"Greed is good"

Det var jättekul att se Wall Street. Jag tror hela sällskapet tyckte det, även om vissa sett den tidigare. Här är mina reflektioner:

-Man ska nog tänka över sina värderingar och bestämma sig för hur man vill leva sitt liv. Och sedan låta bli att göra saker som inte fungerar med värderingarna.

-Business är business, spelar det någon roll om det är någon annans föräldrar som drabbas jämfört med de egna?

-Det är självklart positivt att aktieägarna kan sätta press på en illa fungerande och byråkratisk organisation.

-Pengar är inte allt.

-Intressant med just flygbolagsaspekten i dessa dagar av SAS-kaos. Problemen det talas om i filmen är högaktuella i dagens Sverige, och lösningen Gekko föreslår - som facket inte godkänner - är att alla sänker sina löner med 20% och att lönen höjs efter ett år om företaget då går med vinst men annars inte. En deal som kanske kunnat vara tillämplig på SAS, och som på ett sätt påminner om den VD:n arbetar på just nu (med aktier och del i företagets vinst).

-Vilket genombrott internet måste inneburit för börsmäklarna.

-Vilka ovanligt diskreta kläder alla bar, 80-talet till trots. Inredningen var ganska hemsk dock.

-Undrar om Bret Easton Ellis fick inspiration till "American Psycho" från filmen?//Finanskvinnan

Märklig reklam

Willys gör just nu reklam inför midsommar. Reklamen går ut på att man ser om midsommarfesten var lyckad i plånboken. Jag förstår inte alls konceptet, faktiskt.

Visst är det toppen om man kan fynda kvalitetsvaror på lågpriskedjor, men om kunderna köper de billigaste lågprismärkena och det märks på smaken så speglar väl inte pengarna man har kvar om deras gäster haft trevligt eller ej. Om maten nu ens är det centrala på en midsommarfest, vilket jag personligen inte tycker den är.

Tv-reklamen är än mer förvirrande, där den manlige värden (som inte vet att maten är köpt på Willys) malligt säger att det inte snålats på maten. Om jag var på en fest där värdparet skrytsamt sa att de minsann lagt jättemycket pengar på maten i välkomsttalet så skulle det inte höja min partystämning direkt.

//Finanskvinnan

Ja du, Peter Streijffert

I senaste Lön & Jobb (HTF:s medlemstidning) hade Peter Streijffert som vanligt skrivit en krönika om privatekonomi. Jag tycker han brukar skriva ganska bra, och på lagom nivå för målgruppen. Jag vill även tillägga att det var ett utmärkt initiativ av HTF att ta in honom till tidningen för att ge sina medlemmar mer kunskap om privatekonomi.

Det han skrivit nu sist, som man kan läsa här, är dock inget annat än rent struntprat. Läste jag för snabbt eller säger han faktiskt att man ska sluta spara när man har en tillräcklig buffert för att kunna köpa mopeder och utlandsresor till barnen? Och att det är hedervärt om man lyckas spara undan "flera hundra" i månaden, men att det är onödigt att fortsätta när man är äldre?

Jag kan hålla med om att en pensionär inte ska snåla på sådant som ger denne njutning och livskvalitet, men i allmänhet tycker jag inte man kan säga att "folk sparar för mycket och så att säga lever för lite". Tvärtom har vi ett jätteproblem i Sverige med att vanligt folk lever över sina tillgångar, tar SMS-lån med 1 000% effektiv ränta och inte har en krona i sparad buffert. Och jag ser aldrig att det är "fel tid" att försöka spara såvida man inte är utblottad.

Han har visserligen en poäng i att avkastningen på det sparade kapitalet inte alltid är verklig förrän man sålt, men det känns som material till en annan krönika än den han skrivit nu och inget man kan ta upp som argument för att sluta spara.

Jag får nästan känslan av att Peter hittat till miljonars blogg och chockats över hur mycket han sparar. Samt lyckats generalisera känslan av att vissa "lever för lite" till att bli ett vanligt fenomen i Sverige.

//Finanskvinnan

Inte rolig lön. Alls.

Jag får denna månad ut futtiga 11 880:- i lön. Detta p g a frånvaro och avdrag för diverse förmåner. Dumt nog dras även el, försäkring och tv-licens denna månad.

Det kommer alltså att bli mycket kärvt, kanske ännu kärvare än förra månaden då jag skulle klara mig på 1 000:- för nöjen, kläder med mera. Jag får återkomma med exakt hur mycket jag har kvar när alla räkningar betalats denna månad vilket torde bli nästnästa vecka.

Jag har i alla fall kvar 500:- från förra lönen på kontot och 150:- i plånboken vilket bör räcka (med marginal) till måndag och klarar alltså utmaningen från förra månaden.

Med tanke på att det är semester snart kommer jag att ta pengar från buffertkontot om jag behöver, men sparandet skär jag givetvis inte ner på. Jag är verkligen mycket nöjd med att ha pengar på buffertkontot och att veta att jag "får" använda dem om jag behöver, att ta ut pengar från sparandet skulle jag dra mig för om det inte var akut kris.

//Finanskvinnan

Ett väldigt bra förslag

Centern har kommit med ett förslag på att studiebidraget inte ska påverkas om studenter arbetar.

Det är ett mycket bra förslag, systemet som det är idag straffar ju dem som försöker hålla ner sina studieskulder genom att jobba. Även de som bara tar bidraget, kanske sådana som bor hemma fortfarande, kan välja att låta bli att jobba även om de egentligen skulle ha tid eftersom staten säger att man inte ska jobba samtidigt som man studerar genom att dra in bidraget.

Säkert tror en och annan att de "tjänar" på att inte jobba eftersom de då får ut maximalt studiebidrag och lån. Effekten blir högre skulder och att studenterna alieneras från arbetslivet.

Jag hoppas förslaget går igenom.

//Finanskvinnan

Odd Molly

Jag har med intresse följt turerna kring Odd Mollys börsintroduktion. Kursen låg som högst på 64 under den första dagen, vilket var en ökning med 24 kr. Idag slutade den på 72,50. Det verkar alltså varit ett utmärkt köp för dem som tecknade aktier ännu så länge.

Företaget verkar trovärdigt tycker jag, och prognosen ser lovande ut med expansionen i USA. Det är bara en sak som gör mig förbryllad med det hela och det är att jag inte alls tycker kläderna är fina. Alla har ju inte samma smak, förvisso, och jag påstår heller inte att min smak är den rätta/goda. Jag har inte särskilt stort intresse för mode, eller lägger mycket pengar på kläder själv. Men för mitt otränade öga ser kläderna ut som en kombination mellan tantigt, billigt och otrendigt. Och lite surf (nytt efter USA-lanseringen?).

Jag skulle därför inte köpa aktien, eftersom jag inte ser att produkterna är självklara framgångar på marknaden varken nu eller ur ett längre perspektiv.

Jag ser inte vem som ska köpa kläderna. Är det ungdomar? Är det medelålders kvinnor? Jag känner/vet ingen som köper deras kläder i alla fall. Det enda jag gillar är logon, som inte alls passar ihop med den lite bohemiska stilen på plaggen.
Vad tycker ni om Odd Molly?

//Finanskvinnan

Jag gick på myten om sparande

Det är inte enbart positivt för mig att det är så ljust nu. Jag får svårt att sova på natten och är därför väldigt trött. Det går nog över snart.

Idag läste jag (som vanligt) miljonars blogg där han bland annat skrev att " det räcker med 6.000 i månaden i 50 år med 10% ränta per år för att få ihop en bit över 100 miljoner". Min första impuls när jag läste det var att det var oshysst att skriva så eftersom det inte är möjligt för de flesta att spara så mycket varje månad. Sen kom jag på att jag själv faktiskt gör det.

Var det Privata Affärers kommentar i miljonkalkylatorn som spökade i min hjärna, månne?

//Finanskvinnan

Wall Street

På fredag, självaste midsommarafton, är det Wall Street på tv. Jag ska absolut titta, har faktiskt inte sett den tidigare.

Fredag22/6
TV3 21:00 (23:35)
Wall Street
RecordFavoriteTell a friend


Amerikanskt drama från 1987. En ung otålig börsmäklare är beredd att göra vad som helst för att ta sig till toppen, till och med att engagera sig i insideraffärer med en skoningslös företagsledare som tar honom under sina vingar. I rollerna: Michael Douglas, Charlie Sheen, Daryl Hannah. Regi: Oliver Stone. [45771025]

Kenneth tipsade mig om en ny serie som börjat sändas, "Pengarna eller kärleken", på tv2. Antagligen missade jag den i tablån för att jag förknippade den med amerikanska dokusåpan "For love or money" som ju är ett dejtingprogram. "Pengarna eller kärleken" verkar vara som Lyxfällan (en förlaga?) men fokuserar på par där bara den ena har problem. Jag ska titta nästa gång, men har svårt att tänka mig att det är lika bra som Lyxfällan.

Tisdag26/6
SVT2 19:30 (19:55)
Pengarna eller kärleken
RecordFavoriteTell a friend


Brittisk dokumentärserie från 2006. Hur får man ett parförhållande att fungera när en i relationen har tappat greppet om ekonomin? Del 2 av 6. Sjuksköterskan Kim Kidd har förlorat kontrollen över sina kreditkort. Hennes man Steve har ingen aning om Kims bekymmer. Proffsekonomen Cesarina ser som enda lösning att Kim och Steve säljer allt de inte behöver och anpassar sina liv till en mycket snävare ekonomi. Bredbild. Repris från 2/2. [85442]

//Finanskvinnan

Billig lyx

Av någon anledning sålde en av de lokala matbutikerna svenska jordgubbar för 5:- asken idag, så glass och jordgubbar har jag festat till med. Det var mycket gott. Köpte även ett kilo persikor för 10:-.

Det har nu planerats lite kring midsommar. Vi blir bjudna på middag samt ska åka till ett ställe där de har lite jippo med midsommarstång och annat. Jag hoppas på bra väder så man kan vara ute. I söndags, när hela dagen regnade bort, kändes allt väldigt tråkigt bara för att jag inte kunde välja att vara utomhus. Och då får jag ändå huvudvärk av solen.

I övrigt är jag verkligen otålig nu, vill ha min lön så jag vet vad jag har att röra mig med under juli. Lönen kommer dock först på måndag. Övertidsersättningen får jag inte förrän nästa månad.

//Finanskvinnan

Smakar det så kostar det?

När jag var ute i helgen gjorde jag, som jag nämnde, av med 60:-. Om vi säger att skalan för hur roligt jag kan ha ute är mellan 1-10 så skulle jag bedöma den utekvällen som 8,5. Det var alltså mycket roligt för lite pengar, kan man säga.

Idag pratade jag med en bekant om helgen och berättade vad jag gjort. H*n hade också varit ute. På två ställen, precis som jag. Kostnaden hade slutat på 1 000:-. 1 000:-! För en kväll!

Jag vet ju att det finns många som lägger väldigt mycket pengar på att gå ut, med champagne och annat, men när någon i min bekantskapskrets (som dessutom inte är särskilt rik) säger det bara sådär blir jag faktiskt chockad. Hur kan det vara värt det? Personen berättade det dessutom med lite ånger i rösten, så antagligen var väl inte sommarbudgeten särskilt välfylld.

Jag kände mig än en gång glad över att jag inte dricker alkohol men framför allt över att jag kan ha väldigt roligt utan. Det bidrar till att jag kan leva snålt men ändå slipper känna att jag inte "får" göra saker jag tycker om för att de är dyra.

//Finanskvinnan

Typiskt!

Bara för att det faktiskt gått ganska bra för mig att snåla denna månad har matkontot blivit helt tömt nu. Att vi bjöd över fyra vänner på middag häromdagen har säkert med saken att göra, men sådant vill och tänker jag inte snåla in på så länge jag ändå har pengar på mitt vanliga konto.

Därför får jag och sambon sätta in 200:- var på matkontot nu vilket minskar min budget till nästa lön.

Appropå sparande minns jag hur vänner och bekanta (när jag var yngre) ofta sagt om andra att de är snåla eftersom de säger att de inte har råd att gå på bio/restaurang/klubb fast de har "flera tusen" på sparkonto.

Det har jag alltid tyckt varit en märklig inställning, sparar man pengar gör man det väl antagligen för att man vill använda dem till något vettigt (såsom för att få ekonomisk trygghet eller köpa lägenhet kanske) och då tar man väl inte ut pengar från sparkontot bara för att kunna vara med på olika nöjen?

Skälet till att jag kom att tänka på det var att jag hörde två vuxna kvinnor ha en liknande diskussion om någon de kände på t-banan. Att barn och ungdomar inte kan förstå varför man sparar är en sak, men om det är en utbredd uppfattning bland även vuxna att man sparar tills något roligt att lägga pengarna på dyker upp är det inte särskilt konstigt att så många helt saknar sparkapital.

//Finanskvinnan

Miljövänlig charter

Hade vi inte haft så kort semester (och lite snål semesterkassa) hade det här absolut varit ett alternativ. Jag gillar att åka tåg, och det känns dessutom bra ur miljösynpunkt.

En fördel med tåg är att man hamnar i stadskärnorna då och slipper ta flygbuss för att komma någonstans. Alltså kan man faktiskt hinna se ett och annat under exempelvis ett stopp i Berlin.

Nästa semester kanske det kan bli något i den stilen. Tyckte priset var resonabelt också.

//Finanskvinnan

Tråkigt inköp

Denna vecka har inte bara ett utan två par av mina byxor visat tecken på att de sjunger på sista versen. Det känns lite jobbigt. Fast jag tror båda paren har tre-fyra år på nacken, så det är kanske inte så märkligt.

Jag är inte särskilt förtjust i att köpa kläder (att ha nya fina är visserligen roligt, men inte att hitta och handla dem) och speciellt inte byxor. Jag förstår inte njutningen i att stå i ett svettigt provrum och prova hur många plagg som helst varav de flesta förmodligen inte är bra i passformen ändå. Det tar så lång tid.

Men men, jag får väl försöka köpa ett par när lönen kommer.

//Finanskvinnan

Pengar, party och allmänt slöseri

Sommaren är inte bra för min sparmoral, det är tydligt. Jag har i veckan slösat inte mindre än 16:- på två Coca Cola under arbetstid. Jag har också ätit i lunchrestaurangen en gång, vilket iofs var en gång mindre än jag planerat. Har säkert köpt lite glass och sådant också.

Igår var jag ute på några olika ställen och slösade då hela 60:- på läsk och mat. Det är verkligen billigt att gå ut om man inte dricker alkohol! (Förutsatt att man inte betalar dyra inträden förstås.)

När jag räknade mina små slantar visade det sig att jag har 730,50 kvar att spendera till lön. Det är 81:- per dag fram till 24:e, vilket inte är något problem. Det enda är att jag kanske vill göra något på midsommarafton vilket kan bli dyrt om man ska åka någonstans.

Övertidsjobbandet denna vecka har gått bra, men på grund av tekniska problem har jag inte kunnat sitta hur länge som helst varje dag. Det har blivit 1,5-2 timmar om dagen ändå och jag tror totalen blev ungefär 7 timmar. För det får jag i så fall 1 750:- extra i lön innan skatt.

Jag är osäker på om övertidsjobbandet fortsätter nästa vecka eller inte, jag hoppas det. Jag trivs egentligen ganska bra med att sitta och arbeta när andra gått hem eftersom det blir tyst och lugnt då. Bra läge att ta tag i lite mer komplicerade saker.

En lite tråkig sak är att vi har väldigt lite pengar kvar på matkontot, så har någon tips på billig mat tar jag gärna emot dem.

//Finanskvinnan

Gratis nöje i sommar

Hela sommaren spelar Parkteatern teater på olika ställen runt om i Stockholm. Det brukar vara jättetrevligt och alldeles gratis. De ordnar även konserter och lite annat. Jag ska gå minst två gånger!

//Finanskvinnan

Lite lyxig dag

Nu är den omtalade cykelsemestern bokad och klar, 2 340:- för båda. Den pågår lagom länge för oss noviser (3 dagar) och inkluderar övernattning under tak samt frukost.

Det firade jag med att köpa lite lyxig frukt såsom bigarråer och persikor. Båda var relativt billiga.

//Finanskvinnan

Tvära kast med Ratos

Idag slutade Ratos på 223. Aktien pendlar verkligen ganska mycket, men så har det varit turbulenta två dagar jag haft den.

//Finanskvinnan

Övertidsjobb

Vi är inne i en hektisk period på jobbet (tror många företag är det innan semestern) och jag har därför, för första gången i mitt liv, blivit erbjuden att arbeta övertid så mycket jag kan och vill denna vecka.

Betalningen är två komplediga timmar för varje arbetad övertidstimme extra lön, ca 250:- i timmen för min del. Jag tackade ja till övertid hela veckan och valde övertidsersättning. Idag blev det 1,5 timmar extra, ska sikta på 2,5 imorgon. Det sitter ju aldrig fel med lite extra tillskott i kassan.

Angående övertidsersättning har många företag ett system där man kanske erbjuder en extra semestervecka och/eller högre lön istället för övertidsersättning till personalen. Då jobbar man över så mycket det behövs oavsett när det behövs ändå.

Jag tror det systemet är dåligt för individen, det torde vara betydligt mer motiverande att få belöningen i form av högre lön eller kompledigt direkt i anslutning till övertidsarbetet. Övertidsarbetet minskar överlag också när personalen får övertidsersättning, vilket gynnar både personal och arbetsgivare eftersom det minskar risken för stress.

För företagens ekonomi däremot kan jag tänka mig att det är bättre att ha förhandlat in en konstant övertidsersättning så man har kostnaderna under kontroll och vet att man har personal som ställer upp. Om inte annat minskar det de administrativa kostnaderna för övertidshanteringen.

Om man har ett avtal där rätten till övertidsersättning är ersatt med extra semester och/eller högre lön så har man rätt att byta (fast man blir av med sin förmån såklart).

//Finanskvinnan

"Att sälja sig själv", nu på tv8

Jag har sett några avsnitt av denna serie, och tycker den är bra. Jag tycker det är mycket intressant att se hur det resoneras kring en kandidat när ett företag ska rekrytera. Fast den svenska titeln kanske skulle varit "Att sälja in sig själv" istället?//Finanskvinnan

Internet tar siesta, jag tar med dryck

Jag blir inte direkt förvånad över att internet går på semester dagen efter att jag uttryckt min tacksamhet och glädje över dess existens. Inga bloggar uppdateras (och jag följer säkert 30 olika), inga intressanta nyheter dyker upp och dessutom är börsen stängd. Eftersom det är sommar/helg.

Jag får trösta mig med semesterplanerna istället. Cykelsemestern blir nog bra, får se till att boka snart. Diskussionen ligger i slutskedet och handlar nu om att jag cyklar "långsamt" vilket är svårt att argumentera bort, men å andra sidan är väl hela syftet med semester att man ska ta det lugnt? Så brukar det vara i alla fall.

Idag var första gången på väldigt länge som jag kom ihåg att ta med egen flaska med dryck (fast jag tog saft istället för vatten) när jag gick hemifrån. Sen slängde jag flaskan när den var tom, slösaktigt nog. Men det är en början i alla fall! Jag får gå lite gradvis från att alltid köpa saft ute till att ta med egen saft och sen ta med eget kranvatten. Och diska flaskan för att återanvända den.

Väl ute på stan var jag för ovanlighetens skull på Systembolaget eftersom en vän skulle handla. Jag noterade att man kan få en liten, söt flaska med vin för ungefär 25:-. D v s vad den påpasslige uteserveringsentreprenören tog för en burk läsk när Alva var ute på nationaldagsfirande.

Om jag skulle förverkliga den olagliga idén om att sälja läsk dyrt på stranden eller liknande så skulle jag i princip lika gärna kunna sälja små flaskor kylt vitt vin för 50:- inklusive plastglas. "Synd" att jag är så laglydig, bara.

//Finanskvinnan

Det är väldigt varmt ute

När det är så varmt ute som det varit idag vill jag egentligen bara läsa böcker och titta på lättsamma komedier inomhus, alternativt sova i någon park utomhus.

Två fina svenska sommarfilmer jag rekommenderar är "G som i gemenskap" och "Vi hade i alla fall tur med vädret".

Det händer som bekant något med hjärnan när det är varmt ute. Man blir lite slö och mindre produktiv. I mitt fall betyder det just idag att jag kollar på tokroliga youtube-klipp på internet istället för att fundera ut nya lukrativa strategier för mitt sparande.

Minns ni "24 karat"? Det var ett av mina favoritprogram.//Finanskvinnan

Internet har förändrat mitt liv

Jag minns mitt allra första möte med internet. Det var sommaren -96 och min käre far hade internet på jobbet som jag fick titta på. Jag var tvungen att ringa min dåvarande pojkvän (som var datanörd) för att fråga vad man skulle göra egentligen. Han tipsade mig om altavista. Jag sökte väl lite oinspirerat på något band jag gillade, och så var det bra med det.

Jag började inte använda internet på allvar förrän runt -98, när jag skaffade mig en mailadress och började chatta med vänner. Först då lärde jag mig skriva snabbt på dator. Dessförinnan var det svordomar och pekfingervals som gällde när jag skulle göra saker i skolan på dator.

Nu använder jag internet flera timmar varje dag. Jag jobbar, bloggar, umgås, sköter min ekonomi och tar reda på i princip allt jag behöver veta via internet. Jag är mycket glad att internet finns.

Faktum är att jag är tveksam till om jag tagit tag i min ekonomi och börjat titta efter andra sparalternativ än de min bank "tipsat" om utan internet.

//Finanskvinnan

Gratis bra musik

Eskilstunakuriren bjuder på en helt gratis skiva att ladda ner, innehållande nya låtar av bland annat Tough Alliance (som jag gillar).

Här kan man ladda.

//Finanskvinnan

Inköp Ratos

Det har sannerligen varit turbulent på börsen idag, och sällan har jag väl följt den så intensivt. Just nu ligger index på +0,4% så det är inte otänkbart att min prognos om fortsatt stabil uppgång nästa vecka stämmer.

Jag skulle handla Ratos idag och matchade lämpligt nog in störtdyket på morgonen. Jag köpte 30 RATO B á 206 och de ligger nu på 214,50. Även om den går ner igen nästa vecka skadar det ju inte att ha fått den lite billigare.

UPDATE

Index slutade på +0,5%.

//Finanskvinnan

Chatt i Outlook

Vore det inte genialt om Microsoft integrerade en chattklient i Outlook? Det är idag mer regel än undantag att de anställda på ett företag kommuncerar även via s k IM (instant messenger) och det leder till att företagen måste bestämma sig för om det är Yahoo, ICQ eller något annat som ska användas. Ofta är det förenat med krångel och reklam, enligt min erfarenhet.

Jag hörde att avsomnade Lotus Notes hade en chatt där man kunde lägga till alla i nätverket, så omöjligt borde det knappast vara. Det kan dessutom vara en fördel om man bara kan lägga till kollegorna eftersom det minimerar risken för privat chattande på arbetstid.

//Finanskvinnan

En nödvändig utgift

Helt hux flux blev jag bjuden att närvara på "mottagningen" efter en väns bröllop som äger rum snart. Självklart vill jag ta med en fin present, men vad ska jag köpa och för hur mycket?

Kan tillägga att gästerna inte närvarar vid vigseln utan vid en picnic där man tar med egen mat. Det är ingen klädkod, utan väldigt informellt.

F ö glömde jag bort att jag snålar och köpte en glass á 13:- idag. Det är lite intressant, för det jag brukar lägga mina små slantar på är ofta glass, läsk, snabbmat och godis. Mitt snålande nu blir alltså lite av en oplanerad diet.

Undrar om fler av de som är osunt överviktiga skulle klara att gå ner i vikt om målet inte nödvändigtvis var viktnedgången, utan att inte slösa pengar på onödigheter?

//Finanskvinnan

En lite trist dag på börsen

-3,8% på börsen idag. Aktierna har gått ner en del, men intressant nog har fonderna inte påverkats särskilt mycket. Jag tror det går ner lite mer eller står still imorgon också för att sedan återhämta sig nästa vecka.

Jag har bestämt mig för att köpa i Ratos, kollade även upp Transatlantic men tycker Ratos har bra spridning på sina investeringar och känner även till de branscher de arbetar mot bättre än rederinäringen. Får jag in pengarna i kapitalförsäkringen imorgon, vilket jag hoppas, så lägger jag en köporder då.

//Finanskvinnan

En lugn ledig dag

Sambon var tvungen att jobba idag, så jag har inte gjort så mycket. Ute var det på gränsen till outhärdligt varmt. Något speciellt nationaldagsfirande har jag inte gjort i alla fall, har ingen tradition av det. Jag tänker på att jag är glad för att jag bor i Sverige nästan varje dag så det behövs kanske inte heller.

Jag har funderat lite på om jag ska köpa Ratos som Allan tipsade om. Det låter klart intressant, faktiskt. Jag känner till flera av företagen de investerar i/äger ganska bra sedan innan och de övriga ser också bra ut.

Positivt är att jag inte har köpt något varken idag eller igår, så jag verkar kunna klara mig till helgen. Vad jag ska slösa alla pengar på då har jag inte bestämt än. Kanske snålar jag på och har lite kvar när lönen kommer.

//Finanskvinnan

Starbreeze, början på något stort eller platt fall?

Bank tipsade mig i en kommentar på mitt förra blogginlägg om att köpa aktier i Starbreeze, ett svenskt spelföretag.

Tv-spelsbranschen
går verkligen bra nu och inte minst nextgenkonsoller som Wii, xbox 360 och PS3 tänjer på vilka upplevelser ett tv-spel verkligen kan ge. Det är också en bransch där olaglig kopiering av spelen är svårare än vad det varit tidigare. Följaktligen köper kunderna mer tv-spel jämfört med film och musik.

Jag läste igenom all press här och det verkar onekligen lovande med det nya spelet "The Darkness" som släpps i slutet av juni och som amerikanska 2K Games investerat runt 100 miljoner i.

Det bästa med företaget är att de inte tvekar att söka den bästa kompetensen också utomlands, det sämsta att de verkar ha fått hybris.

I artikeln från Ekonominyheterna i år står det att 2K Games betalade 134 000 dollar för att tretton medarbetare skulle bo på hotell några månader. Den typen av idiotiskt slöseri tycker inte jag är befogat för projektet (även om det visar att 2K Games verkligen tror på sin investering). På ett av mina f d jobb -ett hyfsat stort och välmående företag som satsade mycket på personalen- hade vi ibland gästarbetare, och då ordnade vi lägenhetshotell till dem.

Att man betalade hotell i flera månader för tretton personer visar på att de haft väldigt svårt att hitta personal, liksom de många lediga jobben på hemsidan.

I det läget kanske man borde överväga att flytta kontoret till Stockholm, där Avalanche och DICE ligger, så att man åtminstone har en chans att rekrytera över eventuella avhoppare. Även ur perspektivet att rekrytera från andra länder borde Stockholm vara mer attraktivt att flytta till än Uppsala. Rare i England (ligger på landsbygden utanför Birmingham) kan klara att locka personal eftersom företaget i sig är så välkänt men Starbreeze har inte riktigt den positionen på marknaden än.

Jag slogs av att tonen i artikeln på Ekonominyheter var på gränsen till vördnadsfull. Typ "Här sitter det en massa häftiga och alternativa ungdomar och gör tv-spel hela nätterna", vilket påminner mig väldigt mycket om hur det var med synen på IT-företag i slutet på 90-talet. Hanteringen av budget ger liknande vibbar, klart man ska klä in hissen med läder för 200 000:-. Det finns ju en massa pengar kvar ändå. Och resultatet kommer bli fantastiskt, så är det bara.

Både i Ekonominyheter och Dagens Industri dras paralleller till filmbranschen. Jag är lite tveksam till det. Visst kommer personerna som gör tv-spel att få en mer framträdande roll i framtiden, så som det länge varit i exempelvis Japan, men ett tv-spel är ändå ett tv-spel. Jag tror att den stora skillnaden mellan film och tv-spel är att man inte kan relatera till en animerad figur på samma sätt som en skådespelare i en film, speciellt inte om man själv styr figuren. Och jag ser inte en framtid där precis alla spelar tv-spel till skillnad från film som de allra flesta uppskattar. Speciellt inte när man talar i termer av vålds/actionspel, som Starbreeze ändå producerar.

Jag tror säkert att Starbreeze kan lyckas med "The Darkness" (och följaktligen går aktiekursen upp). Men kan de fortsätta leverera utan tillräcklig personal? Jag tror det hela kommer sluta med att de blir uppköpta, faktiskt.

Jag ser också en möjlighet där "The Darkness" släpps och får dåliga recensioner. Därmed kan de få svårt att hitta investerare till kommande projekt. Det är inte svårt att föreställa sig vad som händer med aktiekursen om spelet floppar, med tanke på att förhoppningarna inför releasen byggts upp under en längre tid nu.

Skulle jag köpa aktier inom tv-spel skulle jag nog hellre köpa DICE men de ägs ju av amerikanska EA, så det går inte.

En sista kommentar: Hemsidan är ful. (Jag är lite allergisk mot fula hemsidor: De är företagens skyltfönster utåt och absolut något som är värt att lägga pengar/möda på att fixa till enligt mig.)
//Finanskvinnan

Det känns ju alltid lika bra

Även jag fick in min återbäring på kontot idag, 2 826 kr. Det kändes mycket trevligt eftersom jag brukar få betala.

Jag sätter 2 500 till Nordnet och resten till buffertkontot. Nu har jag faktiskt så mycket som 6 731 kr att handla för i kapitalförsäkringen, och det är dags att köpa lite mer av en aktie.

Jag tar gärna emot tips (med motivering). Svenska bolag ska det vara. De jag har köpt hittills ser man här.

Jag funderar lite på Biosensor som verkar intressant, om produkten fungerar som den ska. Å andra sidan kanske jag ska köpa mer av någon jag redan har, typ Skanska. De ska ju etablera sig i Kanada nu läste jag. Det kan(ada) inte gå fel.

//Finanskvinnan

En insikt

Idag, när jag läste managerwests blogginlägg om sina föräldrars inkomst, funderade jag lite på lön. Jag själv har ju idag ca 18 000/månad innan skatt. När jag studerat färdigt och arbetat ett tag är det inte omöjligt att även jag kommer upp i en riktigt hög lön. Det ser jag naturligtvis fram emot.

Något som är ganska märkligt är att jag tänker på min lön idag som "låg" trots att jag gott och väl lever och sparar pengar på den. Samtidigt tycker jag att mitt sparkapital är litet.

I själva verket är mitt kapital ungefär så mycket pengar jag tjänar på ett år efter skatt. Det ger lite perspektiv.

//Finanskvinnan

Exakt summa jag ska klara mig på

Idag har min räkning dragits på autogiro, och en kollega gav dessutom tillbaka 250:- som h*n var skyldig mig. Den totala summan jag har att spendera på nöjen och inköp till nästa lön blir då 1 132:- inklusive lite småpengar jag hade i plånboken.

Det är, med idag, 20 dagar kvar till lön. Jag har alltså 56,60:- att spendera per dag, riktigt mycket faktiskt! Om jag låter bli att köpa något en dag har jag råd med bio och godis dagen därpå om jag vill.

Det här kommer verkligen inte bli svårt att klara sig på, allt annat vore löjligt.

//Finanskvinnan

Snålandet går bra

Jag har inte spenderat en krona vare sig igår eller idag, och lagade billig middag som räcker till imorgon och även till tre matlådor (soppa) för att spara in på matkontot också. Hunden har kostat 700:- i veterinärkostnader denna månad så det är mindre pengar där också.

Det borde innebära att jag har ungefär 40:- att spendera per dag f o m nu. Jag borde kunna få ihop 200:- till helgen om jag inte spenderar något i veckan. Imorgon tror jag min räkning dras via autogiro, så då kan jag räkna ut exakt vad jag har att röra mig med.

Jag kan tillägga att det här är första gången på mycket länge som jag tackat nej till aktiviteter med vänner för att jag faktiskt inte vill slösa pengar.

//Finanskvinnan

Tur man har billiga intressen

Idag hade jag en gäst som påpekade att jag "aldrig gör något som kostar pengar" appropå att jag berättade hur mycket jag sparat sedan februari. Det stämmer ju, i princip det enda jag gör som är dyrt är att äta på restaurang.

Jag är glad att det är så. Min hobby är relativt billig, och det mesta andra jag pysslar med är gratis eller billigt. Det hade varit väldigt tråkigt att inte kunna göra saker jag verkligen vill för att jag sparar pengar.

Något jag därför inte kommer börja med i första taget är golf. Det verkar vara oerhört dyrt och dessutom tidskrävande.

//Finanskvinnan

Hur ska det gå?

Jag tänker på när jag börjar plugga heltid i höst. Hur ska det gå med sparandet? Jag tror jag kan jobba extra 1-2 dagar i veckan, men det kommer inte täcka alla omkostnader ändå så sambon måste skjuta till lite. Jag får se hur mycket det är i skolan, kanske kan jag jobba 3 dagar. Då borde jag kunna få undan 500:-/månad i alla fall.

Det är kortsiktigt och dumt att tänka som jag gör, att jag förlorar på att skaffa mig en bra utbildning, när det i själva verket är så att utbildningen kommer kunna ge mig ett bättre betalt jobb inom ett område jag verkligen är intresserad av. Utbildningen är en investering och inget annat.

//Finanskvinnan

När man blir törstig och är hemifrån

Det kostar ganska mycket pengar att köpa dryck ute när man blir törstig. Går man till Pressbyrån får man betala runt 17:- för en flaska läsk eller liknande innehållande 50 cl.

Jag brukar alltid köpa sådana tre-pack med saft i tetra som säljs i matbutiker, typ ICA:s egna. Det kostar ungefär 10:- för tre stycken med 25 cl i varje. Orsaken var från början att jag ändå inte gillar att dryck i burk eftersom jag inte dricker upp hela på en gång och dryck i petflaska blir avslagen efter en stund i alla fall. Prismässigt är det minst hälften så dyrt som en petflaska hos Pressbyrån.

Det absolut billigaste är naturligtvis att ta med kranvatten i flaska. Men det brukar jag aldrig komma ihåg att ordna innan jag går ut.

//Finanskvinnan

Smart drag, McDonalds

Jag var idag på ett McDonalds som ligger i ett område där många gymnasieskolor finns (och säkert ett och annat högstadium). Där erbjöd de ett "elevmål" som ungdomarna fick köpa mot uppvisande av ett s k elevkort. "Elevmålet" bestod av två cheeseburgare, minimorötter och mjölk/juice/mineralvatten. Ett hyfsat näringsrikt och fettsnålt mål för att vara McDonalds. Priset var 40:-, vilket också är billigt för att vara McDonalds av idag.

Jag blev lite imponerad, faktiskt. När jag jobbade på McDonalds (ja, för runt 10 år sedan) var det antingen så att restaurangcheferna inte kunde eller inte ville komponera egna menyer, och att man gör det idag tyder än en gång på oväntad flexibilitet inom företaget.

Det är inte otänkbart att målet finns som ett valbart alternativ idag, med tanke på den ökade hälsomedvetenheten, men jag har inte sett det på någon annan McDonalds. Och visst är det inte bra om ungdomarna alltid äter där istället för i skolmatsalen, men det är bättre att de äter det hyfsat nyttiga målet istället för big mac & co med pommes och läsk.

På min tid brukade vi äta pizza eller enbart pommes när vi hade råd och det inte var god mat i skolan. Jag tror "elevmålet" är ett hälsosammare alternativ jämfört med det.

//Finanskvinnan

Snålmånaden går dåligt

Eftersom jag har så lite pengar att lägga ut på nöjen denna månad (i själva verket är det ca 800:-, en räkning dras på autogiro om ett par dagar) behöver jag snåla in. Jag vill inte behöva ta pengar från buffertkontot, och får alltså ha en snålmånad. Jag kan spendera 35:-/dag i genomsnitt men matkassan är redan inbetald som tur är.

Tyvärr började det sådär, jag drog omkring på stan hela dagen idag och spenderade hela 40:-. Ambitionen för morgondagen är därför att inte spendera något alls, klarar jag mig till måndag så kan jag nog ha en riktigt snål vecka och lyxa lite till nästa helg. Inköp av kläder och liknande har jag inget behov av alls denna månad.

Sambon var mycket rar och bjöd mig på fin restaurang idag, han har fått bonus denna månaden så det kunde han kosta på sig. Han har f ö även hjälpt mig i sparandet genom att göra inte mindre än fem matlådor till mig i veckan.

Det är lätt att inte spendera något på vardagarna då jag åker hem direkt efter jobbet och antingen har matlåda eller äter i lunchrestaurangen där kostnaden dras på lön. Helgerna är dock svårare.

Jag hoppas jag klarar det.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder juni 2007

Då var det dags för månadens sammanställning, se nedan.

Tillgångar


Aktieobligationer32 530,00 kr
Aktier19 940,00 kr
Fonder68 320,09 kr
IPS9 690,90 kr
SveaDirekt45 445,00 kr
__________________
175 925,99 kr

Skulder

CSN -39 350,00 kr

Summa tillgångar och skulder: 136 575,99 kr

I posten aktier räknar jag in XACT bear och kontanter som ligger i Nordnet-depån, för att göra det enkelt för mig.

Denna månad har jag sparat 8 000:- samt betalat av CSN-skulden med 1 561:-. Jag har ungefär 1 000:- kvar att leva för resten av månaden, vilket känns lite snålt, men matkassan är redan inbetald så det är rena nöjen och kläder jag får dra in på. Jag borde klara det utan att ta från (det här ej redovisade) buffertkontot.


När jag jämför med totalen från februari, när jag startade bloggen, blir jag faktiskt lite imponerad (och mycket motiverad) av hur mycket jag lyckats öka på kapitalet. Jag fick dock rekordlön förra samt förrförra månaden, har fått en liten inkomst från min hobby och lite pengar i present vilket naturligtvis hjälpt sparandet på traven.

Totalen har ökat 43 225,96 kr, vilket gör en genomsnittlig ökning med 8 645,19 kr/månad. Det är en bra bit mer än de 6 500 kr jag har budgeterat för sparande varje månad. Av de 6 500:- går ju dessutom 500 till semesterkontot, som jag inte redovisar här eftersom det är gemensamt och pengar för konsumtion.

Visst är mitt kapital litet jämfört med många andras, men stort med tanke på den lön och de förutsättningar jag har och även jämfört med alla dem som ännu inte kunnat eller velat komma igång med sitt sparande.

Jag önskar att fler kunde förstå att det inte behöver vara svårt att komma igång med sparandet, och att man klarar sig utmärkt utan en massa onödig konsumtion hela tiden. Det är tråkigt i början, när man inte har så mycket, men sparpengarna kan växa snabbare än man tror!

//Finanskvinnan

Även SEB-fonderna ligger bra till

Såhär ser det ut:

//Finanskvinnan