Äntligen en rik-o-meter

Anna har gjort en alldeles egen ticker på sin blogg, som visar hur långt hon kommit i sitt sparande. Jag försökte desperat göra en likadan men misslyckades.

Som tur är hittade jag Ticker Factory istället, och gjorde en som ni kan se ovan. Den föreställer mig när jag dansar mig fram genom börsnedgång och sparkriser mot mitt mål. Det går att ändra utseende lite hur man vill.

Ticker Factory har jag använt i ett helt annat sammanhang tidigare, kul att det gick att få in den på bloggen.

Jag tänker uppdatera summan vid varje månadssammanställning. Efter 2009-12-31 lägger jag upp nästa mål, 1 000 000.

//Finanskvinnan

Rensning i blogglistan

Nu har jag rensat lite i blogglistan, och tagit bort länkar till bloggar som inte uppdaterats på en månad eller två. Fast de som annonserat sommaruppehåll är kvar.

//Finanskvinnan

Uppdaterad sparfördelning

Efter att ha möblerat runt bland mina tillgångar rejält har jag förändrat fördelningen mellan mina sparformer. Såhär ser det ut nu jämfört med när jag startade bloggen (klicka på bilden):Jag måste säga att jag känner mig nöjd med den nya fördelningen. Det känns jättebra att ha mycket aktier, även om jag ska börja om med fondsparandet snart. Jag är också nöjd med andelen jag har hos SveaDirekt.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder augusti 2007

Då var det dags för månadens sammanställning, se nedan.

Tillgångar:


Aktieobligationer31 913,00 kr
Aktier78 190,00 kr
Fonder5 395,00 kr
Kontanter NN3 666,01 kr
IPS9 023,00 kr
Svea Direkt62 041,00 kr


____________________________

190 228,01 kr

Skulder

CSN -39 485,00 kr

Summa tillgångar och skulder: 150 743,01 kr

Jag räknar nu fonder inklusive XACT Bear, och kontanter i depån för sig. Denna månad har jag sparat 6 000 (standardsumman). Det ser ganska hopplöst ut att få ihop tillgångar på 200 000+ innan studierna i höst. Faktiskt.

Ett diagram:


//Finanskvinnan

En tråkig månad

Jag har räknat lite på tillgångarna och det ser inte bra ut denna månad. Det innebär att totalen nästan stått still trots att jag satt in 6 000:-. Jag trodde först totalen gått ner, men hade då missat lite ränta som jag inte tagit med i beräkningen.

Det har dock varit en dramatisk månad på så sätt att jag köpt en massa aktier, sålt alla fonder hos SEB, flyttat IPS:en och gjort klart min investeringsplan. Dessutom såg det väldigt trist ut på börsen ett tag.

Jag har haft flera månader med ett par tusen i avkastning på raken nu, så det jämnar väl ut sig i längden. Jag tar nya spartag och hoppas nästa månad blir bättre!

Lägger upp månadssammanställningen snart, det är ju ändå efter börsstängning idag.

//Finanskvinnan

Det är väl lika så gott

Jag kommer ha ganska precis 1 600:- kvar när räkningarna är betalda, och med undantag för de 800:- jag tänkte spendera på annat. Alltså är det lika bra att köpa SL-kortet för hösten denna månad istället för nästa.

Det blir förmodligen ganska stora utgifter då i vilket fall, eftersom jag måste ordna all kurslitteratur.

//Finanskvinnan

Nya bud med fonder

Jag tror faktiskt jag skippar index-fond i mitt sparande under studierna. Jag kör på Skagen Global och så en till, och här funderar jag faktiskt på Indien. HQ, kanske?

Lite mer risk och utländska marknader skadar inte, tänker jag.

//Finanskvinnan

Väldigt jobbig vecka

Denna vecka har vi 150% semesterkris på jobbet. Jag kanske inte kommer orka skriva så mycket i bloggen, men en månadsuppdatering kommer efter 1/8 någon gång som vanligt.

//Finanskvinnan

Billig middag

Idag gjorde vi linsgryta. Ingredienser: potatis, morot, krossad tomat, röda linser, chili, röd curry, vitlök, purjolök, tomatpuré. Något i den här stilen (vet dock inte hur många personer det receptet räcker till). Det blev faktiskt gott.

Priset blev ungefär 30:-, och det räckte till tre portioner och tre matlådor. D v s 5:- per portion. Linser är inte min absoluta favoritmat men det är jättenyttigt och jättebilligt så jag ska försöka laga det oftare. Har man lite matlagningsyoughurt till blir det nog ännu godare också.

//Finanskvinnan

Mannen, myten, bloggen

Grattis till Jakob, vars blogg fyllde 1 år igår. Han har under det här året skrivit oräkneliga inspirerande och bra inlägg.

Ett av mina favoritinlägg är dock inte det mest genomarbetade, utan skrivet lite på fyllan. Det handlar om en tjänst man behöver när man sitter och festar lite hemma, och ska ut på stan. Pengar och ekonomi behöver inte alltid vara på blodigt allvar.

Lycka till i fortsättningen, Jakob!

(Min egen blogg hade säkert inte funnits om det inte var för Jakob.)

//Finanskvinnan

Målsättningar över tid

Jag har inte känt något behov av att sätta bestämda tidsramar för hur mitt kapital ska växa, men det kan ju vara roligt att sätta upp mål och sedan se om de uppfyllts eller ej. Mål är också motiverande.

Märker jag att det absolut inte verkar gå åt rätt håll eller snabbt nog får jag lägga mer krut på att spara eller att få in mer pengar via t ex (den hemliga) hobbyn.

Investerar jag pengar i en sommarstuga tror jag att jag får räkna värdet på sommarstugan som en tillgång. Den vore trots allt något jag /vi kan sälja om vi vill eftersom vi inte behöver ha stugan att bo i.

Mål (obs, för enbart tillgångarna och ej tillgångar-skulder):

Innan 2009-12-31 ska värdet av mina tillgångar uppgå till minst 300 000 kr.

Då kommer min utbildning vara klar och förhoppningsvis ska jag precis börja ett nytt jobb med högre lön. Å andra sidan kommer jag ha haft väldigt dåliga möjligheter att spara under utbildningstiden. Lyckas jag spara 1 000:- i månaden och får 10% avkastning eller mer lyckas jag dock.

Innan 2014-12-31 ska värdet av mina tillgångar uppgå till minst 1 000 000 kr.

Det förutsätter ett ökat sparande efter 2009-12-31. Skulle jag kunna spara 8 000:- i månaden och få 7% avkastning klarar jag detta mål utan problem. Eller sparar 9 000:- i månaden och får 5% avkastning.

Innan 2019-12-31 ska värdet av mina tillgångar uppgå till minst 2 000 000 kr.

Skulle jag kunna spara 10 000:- i månaden (efter 2014-12-31) och få 5% avkastning är jag nästan där, lyckas jag få 7% avkastning klarar jag det med god marginal.

Innan 2029-12-31 ska värdet av mina tillgångar uppgå till minst 10 000 000 kr.

Skulle jag spara 15 000:- i månaden (efter 2019-12-31) och få 13% avkastning klarar jag målet. Det här målet tror jag är svårast att uppfylla, men det är vad Jim Collins (som
Patrick Stahl skriver om) kallar ett BHAG, ett "big, hairy, audacious goal". Klart jag ska ha ett sådant. Och så omöjligt är det inte, med tanke på den framtida löneutveckling jag siktar mot. Speciellt i kombination med inflationen vilken ju innebär att man torde få mer pengar i lön men att de är värda mindre. Egentligen skulle jag kunna sikta på 15 000 000 vid den här tidpunkten, för att verkligen ta i, men jag "nöjer mig" med 10 000 000.

Sen kanske jag börjar arbeta halvtid. Eller 75%.

//Finanskvinnan

Ett omöjligt mål?

Angående mitt nyligen utvecklade börs-beroende har det faktiskt gått riktigt bra att bara titta två gånger om dagen på aktiekurserna.

En ny utmaning skulle kunna vara att titta på börsen varje dag på DI men att inte logga in på Nordnet-depån eller titta på kurserna på ekonominyheterna mer än två gånger i månaden. En gång för att se att månadsöverföringen (som nu är på 3 000) kommit in och för att se om det är värt att lägga någon ny köporder, och en gång vid månadssammanställningen.

Jag skulle fortfarande ha ett hum om kurserna i och med att jag läser alla nyheter, men eftersom jag inte har några högriskaktier skulle jag inte sälja i vilket fall även om aktierna går ner i värde. Och alltså skulle det lika gärna kunna bli en glad/tråkig överaskning när jag väl kollar istället.

Jag ska fundera lite på saken. Men det är ju lite av det spännande med aktier att följa kursens svängningar.

//Finanskvinnan

Bantning vs sparande

Lisa Kudrows inre röst säger till när hon ätit nog. Pamela Andersson borstar tänderna när hon är hungrig. Hur vet jag detta? Jo, jag sitter och slötittar på "Hollywood Special: Vad stjärnorna äter". Där lär de ut allehanda små knep för att även vi tittare ska kunna komma i hollywood-form.

I vanliga fall hade jag bytt kanal när jag såg vad det var för program eftersom jag inte har mycket till övers för vare sig skvaller eller kändisar. Denna gång fastnade jag dock, och blev fascinerad.

De kända kvinnorna verkar göra nästan vad som helst för att se vackra ut. Det är naturligt och beundransvärt att räkna varenda kalori, att operera sig och att träna i timmar varje dag. Vad allt ger inte dessa kvinnor upp för sitt utseende? Och miljoner "vanliga" kvinnor gör sitt bästa för att likna dem. De ger också upp en del av njutningen med mat, en del av sin tid och säkert en stor del av sina pengar för utseendet skull.

Programmet säger mig att det finns åtminstone ett område i livet där det är självklart att man kan och bör göra uppoffringar, med syftet att nå ett uppsatt mål.

I mina ögon är det märkligt att utseende är ett sådant område inom vilket självvalda begränsningar (nästan) aldrig ifrågasätts, medan konsumtion inte är det. D v s att
det är naturligt att skära ner på mat för att bli smal och vacker under en begränsad tid av sitt liv, medan det inte är naturligt att skära ner på sina utgifter och sin konsumtion för att spara pengar och få vad som kan bli livslång trygghet.

Att spara och snåla anses tvärtom ofta dumt. För man ska ju "leva" för pengarna man gnor ihop.

En annan reflektion är att det ena borde underlätta det andra. Om jag hade bantat och bara ätit havregryn och bananer hade jag samtidigt skurit ner på matkontot rejält. Att ta steget till att leva väldigt enkelt när man redan gjort det med maten borde vara en "smal sak". Som snål sparare borde det också vara enkelt för mig att se nyttan med att äta mer kontrollerat och gå ner i vikt om jag skulle vilja (vilket jag för övrigt aldrig kommer vilja eftersom jag inte kan välja att bara göra något halvdant när jag väl bestämt mig).

Men kanske blir det för svårt att begränsa sig inom två projekt samtidigt? Ytterligare en orsak till att kvinnor är dåliga på att spara kanske är att de är så hungriga att de måste shoppa för att orka vidare i livet?

Jag vet en som kämpar med både vikt och ekonomi, så uppenbarligen går det. Men jag vet vad jag tycker är viktigast om man måste välja i alla fall.

Sen finns det förstås en massa kvinnor som inte vare sig bantar eller sparar. Där har vi några som verkligen lever!

//Finanskvinnan

Vad göra när ens aktier går ner?

Ja, själv läser jag igenom min investeringsplan. För att komma ihåg hur jag sparar pengar och när jag säljer/inte säljer. Då känns allt lite bättre igen, konstigt nog.

Jag tror nog att jag och mitt kapital kommer få vara med om långt värre nedgångar än denna idag i framtiden.

//Finanskvinnan

Börsen ner 2,1%

När jag såg att min köporder på Ratos gått igenom var jag tvungen att nödkolla börsen. Scania B är ner hur många procent som helst, och börsen öht ligger på -2,1%. Typiskt nog köpte jag Scania igår till IPS:en så där förlorade jag lite.

Det känns verkligen inte som att min kapitalförsäkring är "osannolikt förmånlig" om det ska fortsätta såhär resten av året.

Dock känns det bra att Ratos är köpt, men inte minst är jag väldigt nöjd med att jag satte in 10 000 av fondpengarna till SveaDirekt-kontot.

XACT Bear går ju upp i alla fall, alltid något att vara glad över.

UPDATE

Börsen stannade på -3,2%.

//Finanskvinnan

Köpordern på Ratos gick inte igenom idag

Jag har ju haft en order på 218 liggande, och bestämde mig för att inte öka köpesumman även om kursen ligger och hackar på 221-223 så den aldrig går igenom. Jag la nu en ny som gäller en månad.

Det skadar inte att ha lite kontanter i depån eftersom jag ligger back för tillfället, och går köpet igenom senare så har jag i alla fall tjänat några kronor på att inte köpa nu.

//Finanskvinnan

Flytt av IPS klar

Nu har jag min IPS hos Nordnet. SEB sålde fonderna och flyttade enbart pengarna, så jag la in köporder på ungefär hälften Scania-aktier och resten Gustavia Balkan (fond) samt Skagen Global (fond).

Jag har ungefär 9 000 bara så det är inga stora summor. Kanske sätter jag in någon tusenlapp till och köper en blandfond också senare. Förhoppningsvis växer det till sig lite under de 30-40 år som de ska ligga där.

//Finanskvinnan

Tips på vad man inte ska köpa

Dina pengar har gjort ett roligt bildspel här, med saker som deras läsare ansett vara dåliga köp. Man tycker väldigt synd om vissa av dem.

//Finanskvinnan

Lite bättre lön

Jag får ut hela 13 000:- i lön denna månad. Jag fick visserligen övertidsersättningen (1 500:- innan skatt) men det "kompenseras" av lite blandade justeringar och avdrag. Dock är det ju normal lön i alla fall.

Jag tror inte jag har några extra utgifter, och jag ska försöka hålla nere nöjesutgifterna så mycket som möjligt. Ska testa med 800:- så får vi se hur det går.

//Finanskvinnan

Starta eget

Jag borde skaffa FA-skattesedel. Någon som har det som kan berätta hur det fungerar med deklarationen? Är den som vanligt om man inte fakturerat något under året/har några avdrag att göra?

//Finanskvinnan

Är inte kvinnor intresserade av ekonomi?

Jakob har i sin blogg genomfört en poll för att se hur många läsare som är män/kvinnor. 27% svarade att de är kvinnor och 73% män. Vad beror då denna sneda könsfördelning på, undrar Jakob. Vill inte kvinnor bli rika?

Jag har funderat på det några dagar och har några reflektioner (men självklart inga svar). Jag skriver mina tankar här istället för i en kommentar eftersom det blev så långt.

Som en kommentator till Jakobs inlägg påpekat är benägenheten att svara på polls olika för män och kvinnor men också i åldersgrupp och samhällsklass, och siffrorna är inte tillförlitliga för hur stor andel av läsarna som verkligen är kvinnor/män.

Jag tror Jakob måste tänka som så att väldigt många han fångar in som läsare till bloggen är personer som vill bli rika. Men av kommentarerna och andra ekonomibloggar jag läser verkar många också tycka att internet är ett väldigt bra sätt att bli rik på. Jakob själv talar ju om domänportfölj och har också internetbaserad verksamhet.

Jag tror att det är så att män i högre utsträckning än kvinnor arbetar med eller är intresserade av internet/programmering och att det därför ligger närmare till hands för män att se potential i internet. Och det kan vara ett skäl till att fler av Jakobs engagerade läsare är män.

Vill man bli rik på andra sätt än genom internet (som jag, t ex) är det inte säkert att man söker sig till just "Hur jag blev rik". Personligen tycker jag det är en jätteintressant och givande blogg, men skulle jag enbart vara intresserad av att bygga upp en aktieportfölj kanske jag inte varit lika intresserad.

För att göra en simpel jämförelse med en annan sida där besökarna/medlemmarna vill bli rika skulle det vara intressant att veta hur stor andel kvinnor/män aktiespararna har. Jag tittade på forumet och såg minst 6 kvinnonamn på förstasidan, medan kanske 10 var män och resten var efternamn eller ej könsspecifika namn.

Angående kvinnor i allmänhet tror jag att kvinnor konsumerar mer än män. Det gör de för att de känner makt när de konsumerar, och det är också makt att se ut på ett visst sätt och ha vissa saker. Konsumtionen medför att kvinnor sparar mindre än män. Att kvinnor tjänar mindre än män kan också bidra till att de sparar mindre, liksom att kvinnor oftare än män är ensamstående föräldrar. Kvinnor har ofta yrken där man inte har tillgång till datorer så kanske är färre kvinnor än män ute på internet i allmänhet dessutom.

Jag skulle vilja säga att det inte betyder att kvinnor inte är intresserade av ekonomi bara för att de inte läser just Jakobs blogg, och så är det ju. Men jag tror faktiskt att kvinnor är mindre intresserade av ekonomi än män fortfarande.

Karriär vill även kvinnor ha idag, men många prioriterar resor och konsumtion framför sparande så de ändå aldrig blir rika. I alla fall bland dem jag känner. Det tror jag beror på att de inte vet att de kan bli rika. Även om de (som jag) säkert drömmer om det.

I min egen blogg får jag fler och fler kvinnliga läsare och kommentatorer hela tiden. Flera startar egna bloggar. Det tycker jag är toppen (helt oavsett kön är det roligt ju fler som börjar ta tag i sin ekonomi) och jag tror också det är ett tecken på att fler kvinnor börjar förstå att ökad konsumtionskraft kan omvandlas till ökad sparkraft. Och möjligheten att bli rik.

//Finanskvinnan

Nya regler

När jag loggade in på min internetbank stod det såhär:

"Nytt regelverk för värdepappershandel inom EU

Den 1 november införs ett gemensamt regelverk för värdepappershandeln i Sverige och övriga EU-länder. Bakgrunden är ett EU-direktiv, Markets in Financial Instruments Directive (Mifid), som bland annat förenklar handeln med värdepapper över nationsgränserna. Tanken är att Europas konkurrenskraft ska stärkas och inte minst att skyddet för den som investerar i värdepapper ska bli starkare.
Som kund hos oss kommer du inte att märka någon större skillnad efter den 1 november. På SEB lever vi redan nu upp till stora delar av regelverket, och dessutom har Sverige sedan tidigare långt gående regler för hur handel med finansiella instrument ska gå till.

Frågor om din finansiella erfarenhet
Om det var länge sedan du handlade med värdepapper hos oss kommer vi, när det gäller mer komplicerade värdepappersprodukter, att ställa några extra frågor när du hör av dig för att lägga en order. Det gör vi för att försäkra oss om att du känner till den aktuella produkten och de risker som kan vara förknippade med affären.

Mer information i brevlådan
Du som har en depå och ett fondkonto hos oss kommer att få en broschyr hemskickad med mer information om regelverket. Samtidigt skickar vi även våra riktlinjer för hur vi bäst utför en order, och de nya allmänna villkor som gäller för ditt fondkonto och depå från den 1 november.

Kort om det nya regelverket
Kortfattat innebär det nya regelverket, Mifid, att

  • du måste förstå risken när du handlar med värdepapper.
  • order genomförs på ett korrekt och rättvist sätt. Det gäller till exempel priset och hur snabbt en affär genomförs.
  • du ska ha tillgång till uppgifter om avgifter och kostnader för produkten.
  • du i efterhand ska kunna få information om hur, var, när och till vilken kostnad och kurs en transaktion har genomförts.
  • det ska finnas rutiner för att ta hand om eventuella klagomål."
//Finanskvinnan

En dag (ok, en och en halv) till lön

Jag har 480:- kvar till lön. Jag tror jag klarar mig på det. Ska försöka låta bli att spendera något alls. Allt överskott när lönen kommer åker in på buffertkontot eftersom jag tog ut inte mindre än 1 200:- därifrån till semestern.

//Finanskvinnan

Skagen Global

Jag har köpt Skagen Global för 3 500, lika bra att ha lite grundplåt i fonder inför hösten. Kommer att köpa en indexfond också men vilken har jag inte bestämt än. Avanza Zero föll på att den inte finns hos Nordnet.

//Finanskvinnan

Abstinens

Idag har jag verkligen fått hålla mig i skinnet för att inte slentriantitta på börsen och aktiekurserna. Det var jobbigt först men efter ett tag gick det dock bra, och jag kände mig mer avslappnad.

Det fungerade alldeles utmärkt att titta en gång vid lunch och en gång vid stängning som jag bestämt. Förstår inte alls varför jag börjat med att titta hela tiden från början, det ger inget eftersom jag inte tradar.

Det finns alltså hopp för att jag ska kunna leva ett normalt liv OCH ha aktier.

Lite deppigt att MTG B blev en av dagens förlorare (ner 2,63%) men Scania gick upp lite, liksom Industrivärden.

//Finanskvinnan

Finanskvinnans investeringsplan

Kom gärna med synpunkter och förslag på förbättringar.

Investeringsplan

Summa:

- Vid inkomst som överstiger räkningar och mat/hundkostnader med 1 000:- eller mer ska allt överskott sparas. Sparsummor utöver 1 000:- under studier och 6 500:- under heltidsarbete kan sättas in på buffertkontot, varifrån de får tas ut vid behov.

- Vid inkomst som överstiger levnadsomkostnaderna med mindre än 1 000:- ska minst 30% av överskottet sparas.

- Ovanstående gäller fram till 2010-01-31. Därefter kan det revideras vid behov för ytterligare en treårsperiod.

Sparkonto:

- Institut kan bytas om ett annat än det/de jag har erbjuder en minst 0,5% högre ränta på sparkapitalet.

Sparformer:

- 50% av de sparade pengarna ska gå in på ett sparkonto med hög ränta, såvida inte sparsumman understiger 1 001:- i genomsnitt per månad. Undantag får göras om börsen går dåligt, då hela sparsumman kan sättas in på depån.

- 50% av de sparade pengarna ska gå till kapitalförsäkring, såvida inte sparsumman understiger 1 001:- i genomsnitt per månad. Då går hela in i KF. Undantag kan göras enligt ovan. Sparandet ska ske i aktier eller fonder.

- Minst 30% av kapitalet ska vara placerat på sparkonto, i räntefond eller i annan trygg placering.

Aktier:

- Ej aktieköp för mindre än 6 000:- hos Nordnet, ingen minimisumma hos Aktieinvest.

- Totalt ska mellan 5-15 aktier i svenska eller utländska bolag finnas.

- Om färre än 5 aktier finns i depån måste minst motsvarande procent av depåvärdet vara i kontanter. Exempelvis, finns bara 4 aktier ska 20% av värdet vara i kontanter.

- Högst 3 aktier i samma bransch. Helst 1-2.

- Högriskaktier får inte kosta mer än 10% av depåvärdet att köpa.

- Hög direktavkastning är önskvärd men inte nödvändig.

- Välj aktier med så lågt p/e-tal som möjligt vid inköpet med undantag för branscher där andra nyckeltal är mer väsentliga.

- Vid försäljning p g a behov av pengarna: sälj först aktier med högt p/e-tal (över 20 är högt) samt de med låg direktavkastning om dessa inte gått med väsentligt mindre vinst än andra aktier.

- Om en aktie som är bättre än ett befintligt innehav i branschen dyker upp kan den befintliga säljas och bytas till den nya oavsett börsens svängningar.

- Vid nedgång: Behåll alla utom högriskaktier. Högriskaktier kan säljas när de är på –30%. Sparhorisonten är för lång tid, ”forever”.

Fonder:

- För andra fonder än indexfonder gäller: Alltid fonder med fyra eller fem i Morningstar-rating.

- För indexfonder gäller: Behåll alltid.

Angående direktavkastning är detta en viktig faktor när jag väljer framtida aktier, men exempelvis MTG som jag redan har har ganska låg sådan varför jag inte vill bestämma att jag måste sälja den direkt för att den inte har mer än 3%.

UPDATE

Jag har ändrat lite från ursprunglig plan.

//Finanskvinnan

Lite besatt

Vilken oerhört tråkig film det skulle bli om någon gjorde en om mitt liv den senaste veckan. Jag vaknar, tittar på börskurserna och fortsätter med det under dagen ungefär en gång i minuten. Även nu idag (fast det är lördag) gjorde jag det på morgonen, tills jag kom på mig själv.

Jag blir lite svettig när de går ner, och euforisk när de går upp. Observera att detta ju skiftar var tredje minut ungefär. Undra på att man är trött under helgen.

Jag har nu förstått att beteendet inte kommer försvinna av sig själv, och behöver hindra det innan det blir en tvångstanke.

Jag kan inte sitta och oroa mig för mina pengar hela livet. Börsen går upp och ner. Förr eller senare går den upp igen, om vi har en nedgång framför oss. Det fungerar så.

Jag har bestämt mig för att min sparstrategi är att inte sälja aktier (om jag inte behöver få loss pengarna) så börsens svängningar har ingen/liten betydelse. Möjligen kan jag byta om en bättre aktie i samma branch dyker upp, men inte sälja bara för att de går ner eller inte går upp tillräckligt mycket.

Förmodligen kommer min besatthet från att jag fortfarande har köpordern på Ratos som ej gått igenom. Alltså tittar jag på Ratos kurs för att se om den börjar närma sig, eller om den tvärvänder uppåt så jag förlorar på att inte köpa till dagens kurs. På samma gång ser jag kurserna för alla mina aktier eftersom jag har dem som favoriter på ekonominyheterna.

Det hela är ett barnsligt och irrationellt beteende som jag gissar härstammar från mitt kontrollbehov. Jag vill ha köpt alla aktier jag tänkt mig, inte ha en massa pengar som ligger och skramlar i depån och en köporder som "kanske" går igenom "någon gång". Jag vill veta. Exakt. Och planera nästa köp.

Alltså är det utmärkt bra träning för kontrollfreaket i mig att INTE ändra köpordern. Den ligger där den ligger. Jag får mail om den går igenom. Och går den inte igenom innan lön, ja då lägger jag en ny.

Jag ska utmana mig själv att inte titta på börskurserna mer än två gånger per dag: en gång vid lunch och en gång efter stängning. Och Nordnetdepån får jag bara titta på en gång per dag, efter stängning.

Och jag ska INTE göra ett excel-ark över kurserna och +/- i depån (det finns faktiskt andra grafer över det). Så kommer säkert mitt beteende att bli normalt igen vad det lider.

För övrigt har jag gjort klart min investeringsplan. Jag hoppas den är hållbar.

//Finanskvinnan

Grossistshopping

I veckan följde jag med en bekant på en s k snabbcash, en grossist som säljer till butiker. Martin Olsson är ett exempel på en sådan som många känner till. Hos Martin Olsson får man bara handla om man har kort dock, och för att få ett sådant måste man ha företag. Detta är inget krav hos mindre butiker.

Jag passade på att köpa en kartong twix till mig själv (de kommer räcka ett tag kan jag säga). De kostade 3:- styck, ungefär 40%-70% billigare än i butik.

Tankar på att köpa upp sig på sådana och sälja vidare till hågade klasskamrater i höst dök upp, men det kändes lite girigt på något sätt. Och en sådan verksamhet är inget jag vill söka tillstånd för heller, varför jag skulle få göra det svart. Jag kom fram till att det inte är något för mig trots att vinstmarginaler på 50% låter väldigt bra (det är fortfarande drägligt pris om man säljer för 6:-/styck).

Däremot kan man tjäna stora pengar på att försöka hitta en sådan snabbcash och köpa saker till exempelvis ett barnkalas där. Andra affärer än den vi var i säljer säkert mat också.

Jag tror inte det är meningen att man ska få handla som privatperson, men man betalar kontant och ingen frågar om man har företag eller ej så det är säkert inte olagligt på något sätt.

//Finanskvinnan

Fonder under studieperioden

När jag studerar kommer jag förmodligen bara kunna spara 500-1 000/månad. Om ens det. Det säger sig självt att det blir väldigt tråkigt att sitta och vänta tills dessa blivit en klump pengar stor nog att köpa aktier för i kapitalförsäkringen.

Därför tänker jag mig att jag köper fonder för pengarna istället, och handlar aktier enbart om jag får stora extrasummor (kanske från sommarjobb, arv eller liknande). När jag börjar arbeta igen kan jag börja köpa aktier som idag igen.

Jag har bestämt mig för att jag vill ha två olika fonder. Den ena tror jag ska vara Avanza Zero. Den andra vill jag ska vara en potentiell högavkastare, en riktig "kvalitetsfond".

Nu när jag har Nordnet har jag ju så mycket bättre utbud av fonder än hos SEB att jag inte vet vilken jag ska välja.

Det är inte omöjligt att jag fortsätter spara in i fonderna även efter att utbildningen är avslutad, och har dem som komplement till aktierna.

Någon som har tips på en bra fond för ändamålet?

//Finanskvinnan

Jakobs kalkylator

Här finns en kalkylator som räknar ut hur mycket pengar man kommer ha i framtiden med en given investeringssumma/tid/ränta. Jag tycker det var ett utmärkt initiativ av Jakob, har saknat en sådan online.

Två synpunkter:

1. Den borde ha ett flashigt namn! Jakobs ränteräknare? Rik-o-latorn? Eller något annat (bra) alternativ.

2. När man skrivit in att man sparar under 500 i månaden borde det komma upp ett meddelande som säger "Det kommer ta väldigt lång tid för dig att bli rik, är du säker på att du inte kan spara lite mer?". Som motsats till Privata Affärers miljonräknare som säger "grattis" om man skriver att man sparar mer än 3 000 per månad, som vore det en stor bedrift. Det hade varit roligt.

Lite uträkningar för min egen del:

Grundkapital: 190 000
Sparsumma: låg sparsumma i 2,5 år därefter 6 000/månad.

När jag är 40 har jag...

Ränta 5%: 1 799 760.84:-
Ränta 10%: 2 960 560.40:-
Ränta 15%: 4 938 525.00:-

När jag är 50 har jag....

Ränta 5%: 3 950 895.39:-
Ränta 10%: 9 198 590.64:-
Ränta 15%: 22 405 591.02:-

När jag är 60 har jag...

Ränta 5%: 7 468 461.97:-
Ränta 10%: 25 522 647.72:-
Ränta 15%: 93 906 851.96:-

Resultaten är klart motiverande. Även med 5% avkastning är jag rik som 60-åring. Får jag 10% avkastning är jag väldigt rik vid det laget. Får jag 15% är jag rik redan som 40-åring.

Jag tror visserligen att jag kommer kunna spara mer än 6 000/månad när jag är färdig med utbildningen, jag hoppas det i alla fall, men det här är tänkbara scenarion.

Synd att man inte kan sia om framtiden, så man vet hur livet blir. Man kan bara hålla tummarna för att allt går bra för en (inte bara med ekonomin). Och fortsätta spara.

//Finanskvinnan

Grattis till mig och alla andra studenter

Äntligen har SL infört studentrabatt. Busskort för perioden 1/9-31/12 kommer kosta 1 600:-. Det blir bara 400:- per månad och är alltså hyggligt rabatterat.

Det känns som ett bra tecken att det börjar gälla första terminen jag läser heltid. Kriterierna för att få köpa står nedan (saxat från sl.se):

"Studentkortet för studenter på universitet och högskola

Studentkortet är för dig som har fyllt 20 år och studerar minst 75 procent vid universitet eller högskola.

Studentkortet gäller för resor dygnet runt alla dagar i veckan i hela Stockholms län. Det finns för två olika perioder: 6 augusti till 31 december samt 1 september till 31 december.
Kortet är personligt och kan bara köpas på SL Center och på vissa pendeltågsstationer: Södertälje Centrum, Handen, Flemmingsberg och Karlberg. Försäljningen börjar den 21 juli 2007.

Kortet gäller för dig som studerar minst 75 procent på högskola eller universitet. När du köper kortet behöver du visa upp giltig studentlegitimation och vanligt ID-kort. Det gäller även vid biljettkontroll.

Giltiga studentlegitimationer är Studentkortet, Mecenat, CSN-kortet, Membit och ISIC-kortet.

Student under 20 år?

Om du är universitet- eller högskolestudent och ännu inte har fyllt 20 år, kan du fortfarande använda Terminskortet/Terminskort Plus för dina resor."

//Finanskvinnan

Tankar om ny aktie

Jag kommer köpa en ny aktie i höst eller lite tidigare beroende på hur mycket pengar jag har. Jag tittar på Kungsleden. Dels har aktien väldigt hög direktavkastning, och p/e-talet är också lågt. Jag vill dessutom gärna ha något bolag inom fastighetssektorn.

Tidigare funderade jag lite på Fabege, men Kungsleden verkar bättre. Det verkar helt klart som en bra strategi att satsa på så hög direktavkastning som möjligt.

Nyckeltal (från ekonominyheterna.se)

Vinst/aktie (SEK): 26,18
Försäljning/aktie (SEK): 107,01
Eget kapital/aktie (SEK): 60,06
Utdelning/aktie (SEK): 11,00
P/E-tal: 3,45
P/S-tal: 0,84
Pris/eget kapital: 1,50
Direktavkastning (%): 12,19
Vinstmarginal (%): 24,47
Senaste årsbokslut: 2006-12-31

//Finanskvinnan

Extremt billig mat

Vi äter oftast vegetarisk mat hemma, men det händer att vi köper kött. Häromdagen sålde min matbutik falukorvsringar av bra kvalitet för 6,70:- styck. Jag köpte en och så gjorde vi spaghetti och stekt korv.

Halva korven räckte till middag för två och två matlådor. Total kostnad var nog ungefär 14:-, d v s ca 3,50:- per portion. Klart billig mat!

//Finanskvinnan

Börsen upp 0,7% och investeringsplan

Idag har börsen börjat återhämta sig. Tyvärr har inte aktierna jag köpte gått lika bra, speciellt inte Scania som gått ner 1,86%. Ratos har också fortsatt ner så kanske kan jag köpa billigt senare. Jag är nöjd med gårdagens köp i vilket fall.

Det känns som nästan osannolik tur att pricka in börsens svängningar som jag gjort både förra och denna veckan (även om jag inte köpte aktierna till dagslägsta direkt).

Nu är det hög tid för mig att göra klart min investeringsplan. Det jag funderar över är vid vilken förlust jag ska sälja och vid vilket p/e-tal* jag företrädesvis ska köpa. Jag är inte helt säker på hur p/e-tal fungerar. Vad är ett lågt respektive högt p/e-tal?

Har ni läsare investeringsplaner? Några tips?

//Finanskvinnan

*p/e-talet visar kursen (price) i förhållande till vinsten per aktie (earnings).

Privata Affärers aktieskola

Trogna läsaren LR tipsar om en jättebra aktieskola, perfekt för alla oss som är nya på aktier eller som funderar på att köpa för första gången. Här kan man läsa den.

//Finanskvinnan

Aktieköp som gått igenom

Idag har mina köpordrar på aktier gått igenom, alla utom Ratos.InnehavBörspostAntal nyaKurs 16/7Kurs 17/7KöpkursSumma
MTG B72520449,50 452,00 446,50 8 930,00
RATO B3010070227,00 228,50

SCV B1610085199,50 195,50 192,00 16 320,00
SKA B1020090152,00 150,50 149,00 13 410,00
INDU C100100100147,25 145,00 145,00 14 500,00


TOTAL:53 160,00


Jag har lagt en order på Ratos till kursen 218 med giltighetstid till lön. Om börsen fortsätter gå ner i veckan kanske den går till avslut. Om den går upp eller stannar kan jag köpa de aktierna senare.

Det känns lämpligt att det var just Ratos som inte avslutades, eftersom det redan var mitt största innehav i depån.

Jag har ungefär 20 000 i kontanter i depån som jag håller på tills jag vet hur det verkar utveckla sig om inte Ratos-köpet går igenom.

Jag hoppas att nedgången inte fortsätter, men tycker att jag haft tur som köpt aktierna idag och inte i måndags (då hade pengarna inte hunnit komma in på depån). Igår slutade börsen på -0,8% och idag -0,6%.

Jag hade också tur som sålde fonderna till fredagens kurs, då börsen gått upp två dagar i rad.

//Finanskvinnan

Bokutlåning på jobbet

Många köper pocketböcker för en billig slant, och speciellt till semestern tror jag. På min arbetsplats är det någon som dragit igång en hylla där man kan ställa sina lästa pocket, och så får alla låna och ställa ut sina egna där. Ett jättebra initiativ som sparar miljö, pengar och utrymme hemma.

//Finanskvinnan

En vecka till lön

Tiden går snabbt när man har roligt och snart är det lön igen. Denna månad borde jag få övertidsersättningen vilket ger lite mer. Nu när jag inte sparar till fondkontot längre kommer jag sätta 3 000 till sparkonto och 3 000 till kapitalförsäkringen varje månad (tills jag börjar plugga).

//Finanskvinnan

10 000 in på sparkonto

Av de 75 000 jag fått loss från försäljningarna har jag bestämt mig för att sätta in 10 000 på sparkonto och resten till kapitalförsäkringen. Det sparkonto jag har idag finns hos SveaDirekt.

Sedan det visade sig att SveaDirekt inte höjer sin inlåningsränta trots att Riksbanken höjt har jag haft tankar på att byta institut.

Marginalen har idag 4% ränta och det skulle förmodligen vara väldigt enkelt att byta. Dock har jag bättre saker för mig än att flytta runt mina besparingar hela tiden, så jag avvaktar för att se hur Svea reagerar vid nästa räntehöjning.

Det är en tanke att sätta in de 10 000 till ett konto hos Marginalen och spara in de nya pengarna där, medan de hos Svea stannar kvar där. Men jag vill ogärna ha pengar på fler ställen än jag redan har.

Dessutom har jag en (falsk?) känsla av att det är mindre risk att SveaDirekt går i konkurs än Marginalen.

UPDATE

Jag satte 10 300 till SveaDirekt-kontot ändå, vid nästa räntehöjning kan trots allt ett nytt institut segla upp som det med bäst villkor och då kan jag byta till det istället.

//Finanskvinnan

Aktieköp på riktigt?

Jag har i princip slagit sommarstugan ur hågen (vi kommer lägga ett bud, men långt under utgångspriset med tanke på problemen) och funderar istället på hur jag ska placera kontanterna jag fått loss från fondförsäljningen och försäljningen av Telia.

Det jag funderar mest över är om jag ska sätta över en del av pengarna till SveaDirekt, och säkra dem om börsen kraschar. Hur stor del skulle det vara isåfall, och "räcker" det inte att ha 50 000 där redan?

Jag vill helt klart köpa aktier också. Om jag skulle handla för hela beloppet har jag råd att täcka upp till en hel börspost av RATO B, SCV B, INDU C samt två börsposter MTG B och en halv SKA B. Såhär skulle det kosta:


Innehav Börspost Antal nya Kurs 16/7 Köpkurs SummaMTG B 7 25 43 449,50 445,00 19 135,00
RATO B 30 100 70 227,00 221,00 15 470,00
SCV B 16 100 84 199,50 195,00 16 380,00
SKA B 10 200 90 152,00 150,00 13 500,00
INDU C 0 100 100 147,25 145,00 14 500,00
TOTAL: 78 985,00


Dock är jag tveksam till om MTG verkligen ska vara det jag köper mest av, så kanske ska jag nöja mig med att täcka upp till en börspost och sätta resten, runt 10 000, till SveaDirekt?

Mycket funderingar här. Jag "har råd" med köpet ovan även om jag får köpa till högre kurs än angett, har några tusen till godo i depån. Men ja. Det är nog klokt att säkra lite mer på sparkontot.

//Finanskvinnan

Elskling.se

Alva har nyligen skrivit om att det är ett bra spartips att binda elavtalet. Jag diskuterade elavtal med en bekant för en tid sedan, som sa att "ja, den här månaden var det billig elräkning". Jag sa att man tjänar pengar på att binda priset men det var inte intressant.

Jag har en personlig teori om att folk tror att man tjänar på att inte binda i längden, som det påstås att man gör med boränta. Själv tror jag att min elkostnad halverades när jag band elpriset för första gången.

En bra och ny sida för jämföra elpriser är elskling.se som även kan genomföra bytet direkt. Den verkar kanonbra.

//Finanskvinnan

Personlig rikedom slutar vara en riksangelägenhet

Det känns sannerligen på tiden att uppgifter om förmögenhet inte längre kommer vara offentliga när förmögenhetsskatten avskaffas.

Jag tycker inte alls att det är en sak för hela Sverige att veta vilka som är rikast i kommunen, det har jag aldrig tyckt. Så det känns inte som någon större förlust att kvällstidningarna inte kommer kunna göra sina listor längre.

Däremot är det väl ändå självklart att CSN och Försäkringskassan ska få veta hur mycket pengar folk har?

//Finanskvinnan

Flytt av IPS

Cristoffer påpekade att jag kan flytta även min IPS från SEB om jag vill, något jag själv trodde var omöjligt.Jag ska nog göra det.

Jag förstår att det kan vara förmånligt att spara pengar i IPS eftersom det är avdragsgillt och man slipper reavinstskatt, men jag är verkligen missnöjd med att ha blivit rekommenderad att börja pensionsspara som ung student.

Både Nordnet och Avanza erbjuder sig att täcka flyttavgifter för flytten med upp till 1 000:-. Tydligen kan man tjäna några kronor på att byta eftersom de inte har avgifter för att sälja IPS:en. För mig är det positivt ju mindre avgifter det är eftersom jag inte ämnar sätta in några nya pengar där på sisådär 20 år.

//Finanskvinnan

"Det skulle Gordon Gekko gjort"

Sommarstugeköpet hänger löst just nu. Orsaken är att stugan vi tittat på visat sig ha några smärre fel, dock som förra ägarens försäkring bör täcka att ordna innan köpet om vi ändå genomför det.

En annan aspekt är att det glunkas på bygden om att en markägare som nu arrenderar ut flera tomter kanske ska sälja loss tomterna i framtiden. Läget för de stugorna är t o m bättre än för den vi tittar på nu, så kanske ska vi försöka vänta på att en arrendestuga kommer ut på marknaden. Sambon, som uppenbarligen känner mig väl, sa "det skulle Gordon Gekko gjort". Det vore antagligen en mycket bra investering (även om det inte är huvudsyftet med köpet).

Den andra stugan är fin men kanske ett lite väl stort projekt för oss. Jag tycker att vi ska lägga ett lågt bud och köpa den vi tittat på om det accepteras. Men vi får se hur det går, diskussioner med ägare, mäklare, försäkringsbolag, elbolag och andra inblandade fortgår under nästa vecka.

//Finanskvinnan

Bye bye banken

Jag tänkte att det är lika så gott att sälja Telia-aktierna jag har i SEB också, så har jag bara IPS, aktieobligationerna, lönekontot och buffertkontot kvar där. Resten har jag i kapitalförsäkringen.

Förlusten för Telia balanserar också vinsten från fondförsäljningarna jag gjort i år, så det inte blir lika mycket vinstskatt.

//Finanskvinnan

Verkstadsbubbla på gång?

DI skriver om Volvo och Scania. Vissa verkar tycka att det är en bubbla, som med IT, men jag vet inte jag. En bra orderingång är en bra orderingång. Om jag inte använder fondpengarna till stuga så kommer jag definitivt köpa mer Scania i alla fall.

//Finanskvinnan

Förlora på att inte ta bostadslån?

Jag funderar på det här med att "höja bostadslånet" som många gör idag när de ska renovera eller köpa en ny bil. Om vi vill göra en större renovering på den eventuella sommarstugan och vill låna istället för att spara ihop till renoveringen, förlorar vi på att inte ha bolån då?

Skulle detta hända inom ett år är det inte säkert att vi skulle haft möjligheten att höja lånet ändå, det förutsätter väl att värdet ökat, men tanken på att man "förlorar" på att inte ha lån stör mig lite.

Nu tror jag visserligen inte att scenariot skulle inträffa eftersom vi kan vänta med renovering tills jag är färdigstuderad. Om ett större renoveringsbehov blir akut skulle jag faktiskt kunna ta CSN-lån också, för att finansiera min del. Det är väl lägre ränta än ett bolån ändå.

//Finanskvinnan

Fondförsäljningen har gått igenom

Samtliga kurser gick upp ett litet snäpp jämfört med gårdagen, vilket är bra. Kurserna blev enligt nedan:

Fond GAV 2007-07-12 2007-07-13
SEB Trygg Placeringsfond 130,12 137,12 137,63
SEB Sverigefond II 12,13 13,5 13,62
SEB Nordenfond 17,26 20,35 20,52
SEB Världenfond 9,43 10,62 10,68

Jag har nu 0:- på mitt fondkonto, vilket känns lite tomt. Speciellt som pengarna inte kommit in på mitt andra konto än.

//Finanskvinnan

Identifierad semesterutgift, del 2

Jag hittade en flaska Courvoisier (cognac) under lite kläder i hallen och påmindes om att jag handlat på tax free på semestern. Cognacen, och lite godis, köpte jag som presenter till släkten och så köpte jag godis till mig själv. Jag tror det gick på totalt 500:- ungefär.

//Finanskvinnan

Partykvinnan festar vidare

Ikväll har jag varit ute på klubb med vänner. Kostnad: 34:- för cola och 12:- för en cheeseburgare på McDonalds, totalt 46:-. Jag skulle bedöma att kvällen var en 9:a på rolighetsskalan (max är 10). Klart värt pengarna!

På klubben träffade jag några bekanta som skulle åka bil hem och eftersom de bor väldigt nära mig fick jag skjuts. När vi gick mot parkeringen hittade jag en tjuga (sedeln, inte redskapet) på marken som de tog som bensinbidrag.

En bra kväll har det varit.

//Finanskvinnan

Orc Software

Orc-aktien har sjunkit kraftigt efter dagens rapport, jag funderar lite på om jag ska köpa den istället för Industrivärden (min order har inte gått igenom än) och lägga en större order på Industrivärden för en del av fondpengarna om det inte blir någon sommarstuga.

Å andra sidan känns det som att investment är en säkrare investering på en skakig börs. Å tredje sidan tycker jag Orc känns som ett stabilt företag. Svårt val!

UPDATE

Jag avvaktar med aktieköpet, jag kommer inte hinna tjäna in courtaget på ett så litet köp på en vecka eller hur lång det nu tar innan man betalar för huset om vi köper.

//Finanskvinnan

Beslut om fonder

Jag fick en kommentar om att det är riskabelt att ha så mycket av mina tillgångar i fonder och aktier, om jag ska köpa sommarstugan.

Jag har funderat mycket på om jag inte ska sälja allt så jag vet exakt hur mycket jag har. Jag har dock tvekat eftersom det trots allt inte är säkert att det blir något köp, och då vore det "i onödan".

Efter att ha funderat lite mer igår och idag har jag bestämt mig för att sälja alla SEB-fonder. Blir det ett köp har jag realiserat vinsten i dem, ca 10-11%, och blir det inget köp så sätter jag in dem i kapitalförsäkringen och köper aktier istället.

Säljordern la jag idag på morgonen, så jag antar att det blir till dagens kurser. Får hoppas att de går upp och inte ner idag.

UPDATE

Börsen stannade på +0,1%. Bra!

//Finanskvinnan

Sommar(stuge)prat

Ni sommarstugeinnehavare, vilken försäkring har ni? Jag har tittat runt lite och Folksams försäkring "mini" (för stugor utan rör) kostar bara ca 800:-/år. Har ni något bättre alternativ?

Jag undrar också ungefär hur mycket pengar ni lägger på underhåll per år? Man vill ju vara förberedd på alla kostnader, om det nu blir något.

//Finanskvinnan

En nästan ny värld

Jag känner mig väldigt glad för att jag skaffat en kapitalförsäkring och börjat köpa aktier. Det hade förmodligen aldrig hänt om jag inte börjat läsa ekonomibloggar på nätet, eftersom jag nästan inte känner någon som håller på med aktier.

Visst hade jag kunnat fiska runt i bekantskapskretsen efter någon som hade kunskapen men det hade känts pinsamt. Ingen (och speciellt inte jag) tycker väl det är roligt att skylta med att man har hål i allmänbildningen.

När jag startade min egen blogg kunde jag ställa specifika frågor och få ovärderliga tips från läsare. Jag är väldigt glad för all hjälp jag fått.

Nu, ungefär ett halvår senare, har jag börjat känna mig lite mer säker på hur aktier fungerar och hur jag ska göra köpbedömningar. Jag har mer och mer börjat känna att jag nog kommer överge fonderna någon gång i framtiden, och istället köpa aktier.

Blir det ett sommarstugeköp kommer ju det mesta - om inte allt - av mina pengar att försvinna in i stugan. Jag kommer få sälja aktier, fonder, aktieobligationer och ta ut pengarna från SveaDirekt (jag får lite separationsångest redan nu). Men om det sker kommer jag förmodligen att börja om sparandet i nya former när jag kan spara på riktigt igen.

Under studietiden kanske jag kan spara 1 000:- i månaden om jag har tur. Då är det inte riktigt aktieläge, utan jag kommer sätta in dem i en och samma fond tror jag. När jag är klar och kan spara pengar som jag gör idag igen, 6 000 eller mer per månad, kommer jag att göra ett aktieköp varje månad. Kan jag spara 8 000 per månad sätter jag 2 000 på sparkonto och köper aktier för 6 000. Förhoppningsvis har vi klarat av en större börskrasch tills dess, och börsen är mer stabil.

Jag är förbluffad över utvecklingen hos en del av aktierna jag köpt även om jag förstår att en del av den kanske inte är "normal" med tanke på "superkonjukturen".

Aktierna jag har och deras avkastning på tre månader (fast Ratos köpte jag för en månad sedan):

MTG B: 12,66%
Ratos B: 10,68%
Scania B: 37,80%
Skanska B: 2,36%
TeliaSonera: -0,46%

Det är 12,61% i snitt. Jag är mycket nöjd med den avkastningen med tanke på risknivån. Nu har jag ju bara en liten del av mina pengar i aktier, men jag ser fram emot hur det kommer att vara att ha mer aktier. Och jag tycker fortfarande det är en trevlig känsla att se saker som kommer från företagen jag har aktier i.

Jag får en känsla av att ha kontroll och själv bestämma när jag köper aktier. Jag väljer vad de får kosta, och köpet går igenom när någon vill sälja till det priset. När jag köper fonder tar det några dagar när pengarna bara svävar runt i kosmos innan jag ser dem i fonden och vilken kurs jag köpt till. Fonder köper jag på bankens villkor.

//Finanskvinnan

SEB rekommenderar fonder

Jag fick ett mail från SEB idag. Såhär stod det i det:

"Höj ditt månadssparande enklaste sättet att spara utan att snåla

Senaste åren har många fått ett rejält tillskott i kassan tack vare börsuppgång, högkonjunktur och skattelättnader. Har du också fått mer pengar i plånboken? Då har du ett bra tillfälle att höja ditt månadssparande!

Höj ditt sparande redan idag!
Det gör du enklast genom att logga in på Internetkontoret. För att göra det ännu enklare har vi dessutom valt ut tre fonder som vi tycker passar särskilt bra: SEB Europafond, SEB Asset Selection och SEB Trygg Placeringsfond.
"

Jag blev positivt överaskad av att de rekommenderar specifika fonder, och att dessa inte är dåliga utan verkar riktigt bra. Trygg placeringsfond har jag ju själv, och är nöjd med.

Jag blev även glad för att de mailade istället för att posta en folder. Även om jag säkert redan fått en, som jag slängt och glömt. Jag tycker verkligen att det är jobbigt att sprätta en massa onödiga reklambrev och föredrar mail i alla lägen.

Tråkigt nog fungerar inte tjänsten "skicka mail när du fått svar på en fråga via internetbanken" för mig så jag får inte så många mail av dem i vanliga fall.

//Finanskvinnan

Aktieköp, dum fråga

Jag tänkte lägga en köporder på Industrivärden men hittar bara A och C-aktier. Vad är skillnaden på en B och C-aktie? Är det C jag ska köpa?

//Finanskvinnan

Identifierad semesterutgift

Jag kom på att jag spenderat inte mindre än 400:- på kläder. En tjockare tröja och strumpbyxor fick jag för det. Jag behövde det. Men visst är jag fortfarande lite förvånad över hur snabbt pengar kan försvinna, när man inte tänker på utgifterna. Jag hade glömt.

Märkligt att det är mindre jobbigt att göra saker än att vara passiv och låta bli. Fast å andra sidan handlar väl sparsamhet om att vara aktivt passiv med utgifter.

//Finanskvinnan

Sambon visade sin sparsamma sida

På cykelsemestern såldes det cykelkartor till överpris, 12 euro. Vanliga kartor kostade runt 4 euro. Antagligen var det underförstått att cyklister vill ha kartor i högre grad än andra turister, eftersom de riskerar att få sova i ett kolsvart dike om de cyklar fel. Vägbelysning var det ont om på den åländska landsbygden.

Jag som är planeringsfreak ville köpa, men sambon sa att vi klarade oss utan och det gjorde vi också. Det var nämligen bra skyltat överallt.

Däremot spenderades det mer på mat och annat. Jag har gjort av med ca 1 300:- av mina egna pengar (inte matkassan eller semesterkassan) sedan lön och alltså varit riktigt slösaktig. Jag kan inte direkt säga vad pengarna gått till heller. Det är ett konsumtionsmysterium!

Men jag tycker att jag får vara slösaktig på semestern, så det gör inget. Det är ju inga astronomiska summor det rör sig om heller.

//Finanskvinnan

Något jag kommer unna mig när jag är rik

I helgen hade jag förmånen/oturen att åka buss ganska länge, sisådär 5 timmar. Det var totalt vidrigt. Är det något jag inte gillar så är det att sitta ihopträngd med andra människor väldigt nära inpå. Speciellt sådana som hostar, snorar och harklar sig hela tiden.

Jag blir i princip alltid lite sjuk när jag åkt buss eftersom bacillerna åker runt i luften i bussen och luftkonditioneringen drar på mig.

Jag bestämde mig då för att det första jag ska unna mig när jag känner att jag är rik på riktigt är att slippa åka buss till vår eventuella sommarstuga. Hyrbil eller bilpool får det bli. Miljöbil. Om jag så ska tvingas ta körkort.

Det vore värt varenda krona.

//Finanskvinnan

Dagens budskap!

Om man scrollar ner på DI:s förstasida, i kolumnen till vänster, så hittar man en bilaga som heter "Kvinnor i karriären" och är en annons från Universum.

Jag läste bilagan i pappersformat för flera veckor sedan och tog faktiskt hem den från jobbet för att skriva om den i bloggen t o m. Det stod en del matnyttigt i den, men det jag verkligen fastnade för var bilden på sidan tre. Framsidan är en tjusig kvinna som håller en tårta och på sidan tre har hon börjat äta på den. Från mitten. Helt utan hänsyn till estetik eller andra tårtätare.

Under bilden står "Vill du ha, så ta!". Det tycker jag är ett konkret och kaxigt budskap till dagens unga - och äldre - kvinnor. Inga "om det finns plats, så" eller "om ingen blir ledsen, så" (som kvinnor ofta tänker både medvetet och omedvetet) .

Även ni manliga läsare ska naturligtvis ta till er av budskapet, alla borde ta för sig karriärsmässigt.

Dagens budskap är alltså:

Jag kan tillägga att jag ofta får anmärkningar angående att jag äter pizza inifrån och ut. Detta för att jag tycker mitten är godast och kanterna minst goda, och på så sätt slipper äta det tråkiga om jag blir mätt innan jag hinner dit. Märkligt att en sådan sak måste kommenteras alls, jag får väl äta pizzan jag betalat för hur jag vill kan jag tycka.

Men skulle jag äta tårta enligt metoden ovan på nästa företagsfika kan jag förstå om jag får en och annan grinig kommentar.

//Finanskvinnan

Bloggen byter namn

Jag tittade mina snålbloggarlänkar och blev oerhört less på att ha det fantasilösa namnet "Finanskvinnans blogg" på bloggen. Det är lite väl tårta-på-tårta att döpa en blogg till "min blogg", tycker jag.

Nu heter den "Finanskvinnans funderingar" men jag överväger också "Finanskvinnans affärer". Vilket tycker ni? Fler förslag?

UPDATE

Den får heta "Finanskvinnans funderingar" även i fortsättningen.

//Finanskvinnan

Ändrade ITP-val

Efter att ha funderat lite ändrade jag mina ITP-val. Jag har kvar Skandia Liv på traditionell försäkring men ändrade till fondförsäkring och Länsförsäkringar 25% samt AMF Pension 25%. Det känns bra.

//Finanskvinnan

Spartips för kvinnor

Det kan kosta ganska mycket med mensskydd för kvinnor. Detta är en ganska ny produkt som håller ett par år, är billig och är skonsammare mot kroppen än blekmedel och plast. Dessutom är den miljövänlig.

Jag har inte provat men funderar på att göra det. Här finns mer information.

//Finanskvinnan

Tillbaka!

Nu har jag hunnit med att ordna en massa saker på jobbet, spekulera i sommarstuga samt att ha semester. Allt har varit bra.

Speciellt cykelsemestern var fantastisk. Jag kan rekommendera Åland, faktiskt. Det var praktiskt tagen ingen trafik, vackra landskap och hus, fint badvatten och bra boende. Det var platt och bra också. Att vi hade 30'c och strålande sol hela tiden gjorde inte det hela mindre trevligt.

Angående sommarstugan har jag sänkt mina krav på standard. Som bekant kan man ändra allt utom läget. Den vi tittar på nu är omodern med utedass och brunn på gården men ligger perfekt. Den är väldigt fin och välhållen och kan säkert gå att renovera till toppklass. Dock kan vi klara oss utmärkt med enkel standard några år, tills jag pluggat klart kanske, och sedan ta itu med att fixa den.

Det som är så fantastiskt med den här stugan, bland annat, är priset. Beroende på budgivning och annat tror jag att vi kan betala den med våra respektive sparpengar (sambon har mer än jag) och kanske få lite över till och med. Och den insikten gav mig en känsla jag aldrig någonsin känt tidigare, känslan av att vara rik.

Hur kan det komma sig? Jo, vi hör talas om stugan. Vi tittar på den. Vi tar reda på saker om den. Och vi överväger att köpa den. Helt utan att blanda in någon bank som ska avgöra om köpet blir av eller inte.

Det är väl det rikedom handlar om på ett sätt, att själv ha kontroll över sitt liv och sina val. Att inte vara beroende av andra. Att jag inte är rik på riktigt ännu är en annan sak. Men känslan var speciell. Tänk den dagen när man kan köpa en egen skärgårdsö på samma sätt, om man skulle vilja (och det skulle jag personligen inte ha något emot alls).

Vi har inte bestämt om vi ska lägga bud på stugan eller ej än, kanske om en vecka eller så. Jag återkommer i frågan. Och om vi köper den lägger jag nog ut en bild på den.

//Finanskvinnan

Förhöjt studiebidrag

Jag fick nyss veta att jag kommer få ca 3 000:-/månad i studiebidrag istället för 2 000:-/månad som jag hade sist jag studerade. Det känns väldigt roligt. 1 000:- kan man ju leva på under en månad om man är riktigt snål.

12 640:- kan jag få maximalt i bidrag under hela höstterminen, om jag inte jobbar för mycket. Tydligen får jag tjäna 50 375:- vid 20 veckor bidrag och heltidsstudier. Skulle jag jobba ihop till maxgränsen skulle jag få klara mig på ungefär 50 547:- (med skatt dragen på lön samt bidraget) på 4,5 månad. Det skulle verkligen inte vara något problem.

Frågan är om jag orkar jobba så mycket. Skulle jag jobba så mycket jag själv tror jag orkar, runt 8 dagar i månaden, så får jag in ungefär 7 500:- innan skatt i lön. Ingen risk att överskrida gränsen alltså. Med bidraget blir det en inkomst på ungefär 8 600:- per månad, med skatt dragen.

Idag har jag kvar 7 046:- varje månad när sparandet dragits, och det betalar jag räkningar och mat med. Om jag kan hålla den nivån under studierna borde jag t o m kunna spara en tusenlapp varje månad.

Jag föreställer mig att jag blir duktigare på att hålla matkostnaderna nere som student och kanske lyckas pressa ner utgifterna lite på det sättet.

Förutsatt att jag får jobba som jag tänkt, att studierna inte är mer påfrestande än vad jag tror och att jag inte får kraftigt förhöjda levnadsomkostnader så ska det nog gå ganska bra med ekonomin under studieperioden. Trots allt. När jag läser mer krävande kurser och inte kan jobba får sambon hjälpa till, så det löser sig ju.

//Finanskvinnan

Konsumtion är makt

Igår träffade jag några bekanta som ofta åker till GeKås, Ullared. Den ena visade ett kvitto därifrån, och jag kan utan att överdriva säga att det var det längsta kvitto jag sett i mitt liv. Som två A4 i längd. Slutsumman var på några tusen.

Jag och en vän brukar prata om att vi vill åka till Ullared någon gång. Vi är båda överens om att man kan längta efter att bara fylla en shoppingvagn med billiga saker och handla handla handla. Att det inte måste vara med syftet att göra fynd eller handla saker man behöver, även om man är enonomiskt medveten (eller sniken för den delen). Kanske kan man avhålla sig från det i högre grad, dock.

Antagligen blir det mer en fältstudie i konsumtion om vi faktiskt kommer iväg, för min del i alla fall, än att jag kommer hem med 20 förpackningar billiga servetter och annat. Eller så gör jag mig en hacka i kundvagnskaoset. Enligt mina bekanta betalar folk för att få ens kundvagn så de slipper ödsla värdefulla shoppingminuter på att invänta en egen.

Jag och några kollegor diskuterade som vi brukar Lyxfällan för en tid sedan. Då hade vi sett avsnittet med ett ganska ungt par utan barn som träffats på nätet, där tjejen övervägde att lämna killen. Han köpte pryl efter pryl på kredit och kom till och med hem med en trådlös väderstation (och han hade redan en!) efter att programmet börjat. Han sa hela tiden att det var ett "beroende" och hade det som ursäkt för att slippa ta tag i problemet.

Det jag och kollegorna diskuterade var hur det kommer sig att den här killen, och så många med honom, handlar på kredit. En kollega hade teorin att kreditshopparna varit bortskämda som barn och att de var vana att få allt de ville. Själv trodde jag att det, i fallet med just den här killen och säkert många andra, också kan handla om självförtroende. Att man känner makt när man konsumerar. Typ "Jag vill ha det här, och jag bara köper det". Man bestämmer exakt vad man vill ha och ordnar betalning, för man har makt att göra det.

Kanske intalar man sig till och med att butiksbiträdena blir lite imponerade när man märker att de känner igen en, och ser att man kan köpa alla dessa dyra saker. Det här tror jag inte inträffar när man fått allt man pekat på genom livet, utan snarare tvärtom. Man vet hur det är att aldrig eller sällan få det man önskar sig, och tar igen skadan när man själv bestämmer. Och det måste kännas väldigt bra när vännerna kommer över och blir avundsjuka på nya bilen eller motorcykeln istället för att man själv är den avundsjuke.

Jag tror visst att "bortskämda" barn kan konsumera mycket också, men ligger det inte närmre till hands att anta att de ber mamma och pappa om bidrag till ny bil och tv även i vuxen ålder än att de tar usla kreditlån? Eller så konsumerar de för sina egna pengar.

Sedan finns det ju personer som helt enkelt har dåligt sinne för ekonomi också, förstås. Men jag får känslan att många som förköper sig kommer från enkla förhållanden och tycker det känns skönt att kunna köpa det man vill som vuxen. Snabbkrediter och SMS-lån känns inte som något rika tar till, direkt.

Kanske är det maktkänslan som lockar folk till Ullared också. Tydligen är det Sveriges mest besökta resmål i sommar. Eller så tjänar de som kommer dit verkligen så mycket på att handla att det är värt att slåss med andra om varorna.

//Finanskvinnan

Jag väljer ITP

Det tog sin lilla tid, men nu har jag lyckats logga in på ITP. Ett antal felmeddelanden senare har jag också lyckats göra mina val enligt nedan.

Steg 1 – traditionell försäkring
Skandia Liv (50%)

Steg 2 – traditionell försäkring eller fondförsäkring
Fondförsäkring:

AMF (25%) Länsförsäkringar (25%)Steg 3 – återbetalningsskydd
Nej

Steg 4 – familjeskydd
Nej


Motiveringar

Skandia: Har för mig att de haft högst avkastning.

AMF: Också hög avkastning.

Länsförsäkringar: Det hade vi på mitt förra jobb, och det var en duktig oberoende försäkringsmäklare som valt det.

Jag är öppen för andra alternativ, om det finns bättre.

//Finanskvinnan

Herr Arne skriver bra om hedgefonder

Jag har länge varit nyfiken på hedgefonder, men inte haft tid och energi att sätta mig in i dem ordentligt. Arne skriver bra om vad det är på sin blogg.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder juli 2007

Då var det dags för månadens sammanställning, se nedan.
Tillgångar

Aktieobligationer

32 397,00 kr
Aktier

29 958,00 kr
Fonder

69 207,55 kr
IPS

9 615,24 kr
SveaDirekt48 600,00 kr

__________________
189 777,79 kr

Skulder

CSN -39 425,00 kr

Summa tillgångar och skulder: 150 352,79 kr

I posten aktier räknar jag in XACT bear och kontanter som ligger i Nordnet-depån, för att göra det enkelt för mig. Jag har ännu inte lagt in de 5 000 där, men de får vara med i alla fall eftersom jag kommer göra det.


Denna månad har jag sparat 6 000+5 000=11 000. Jag fick tyvärr lite mindre lön än vanligt och får därför nagga på buffertkontot, men jag satsar på att inte slösa mer än ungefär 1 000 på nöjen och annat. Som förra månaden.

Det känns verkligen belönande att veta att man ansträngt sig för att inte konsumera, för att kunna hålla sparnivån, och sedan se att det lyckades. Jag förstår miljonar mer och mer.

Positivt är att tillgångar minus skulder nu överstiger 150 000 (jag tycker om jämna tal). Det ser inte hopplöst ut att få ihop tillgångar på 200 000+ innan studierna i höst heller, faktiskt.

Ett diagram://Finanskvinnan