Höjning av fribeloppet

Enligt CSN:s hemsida är fribeloppet per termin från nästa år ungefär 95 000:-. Det är väldigt bra, tycker jag.

Vad som är mindre bra är att jag riskerar komma över gränsen för denna termin. Jag har väldigt svårt att se varför inkomsten ska räknas från 1/7 för höstterminen.

Hoppas jag klarar mig!

UPDATE

Jag återfinner inte informationen om att fribeloppet höjs redan nästa termin, får hoppas på att jag såg rätt info men i värsta fall hade jag fel. Och då blir jag arg (ja, eftersom jag isåfall kommer överskrida fribeloppet igen).

//Finanskvinnan

Hur det är att studera just nu

Såhär ser en dag på min skola ut:

*Jag tar mig dit. På vägen dit får jag trängas med en massa studenter. Förmodligen får jag stå i färdmedlet.

*Jag åker till expeditionen och försöker ändra lite felaktiga saker. Datorerna lägger av när jag kommer fram i kön och jag blir ombedd att försöka komma tillbaka en annan gång. Nästa öppettid är om en vecka ungefär. När jag jobbar eller har föreläsning.

*Jag går till min föreläsning. Där får jag veta att lokalen är dubbelbokad och att vi studenter får skjuta på hela höstens planering eftersom föreläsaren måste boka in ett nytt datum som passar denne.

*När jag rör mig från en plats till en annan sitter jag hela tiden fast i en stor massiv klump av studenter. De pratar högljutt, gnäller över hur lite pengar de har, och är allmänt jobbiga. De vill gärna "lära känna klassen" på 150 personer genom att gå ut och dricka öl på något studentställe.

*Sen är det dags att gå till bokhandeln. Där köar jag 45 minuter och lyssnar på konversationer mellan studenter. Av konversationerna att döma pluggar väldigt många för att de "inte riktigt visste vad de ville göra" eller för att de tyckte "ämnet verkade spännande". Arbetslösheten bland studenter verkar hög, för de flesta tar lån utan att jobba.

Som ni märker är jag lite bitter. Jag älskar att plugga, men jag är också en rutinmänniska som inte tycker om när saker går annorlunda än som meddelats eller som jag planerat. När skolan hela tiden ändrar på saker blir jag frustrerad. Självklart riktar jag då min frustration mot närmaste mål - studenterna!

Kontrasten blir så stor när man är van att jobba också, för på de flesta arbetsplatser finns en fungerande och någorlunda effektiv administration. Det finns inte en chans att jag skulle försöka maila min chef för att få veta nästa veckas jobbschema och bara inte få svar, till exempel.

Jag har ju pluggat tidigare och har verkligen inget emot studenter, egentligen, så förmodligen kommer denna irritation gå över. Jag hoppas det blir snart.

//Finanskvinnan

Allmän uppdatering

Jag tog bort min köporder på Lindex. Orsak? Vi tittar på en ny sommarstuga. Det känns jättespännande och bra, hoppas det blir något.

Tror även detta köp skulle kunna ske utan lån, eller möjligen med ett mindre lån från min sida. Skicket är helt ok och inga större reparationer är nödvändiga inom de närmsta åren. Läget passar våra önskemål.

Annars har jag lagt till ytterligare en fond i mitt månadssparande, HQ Total A. En blandfond som kan växla mellan aktier och räntebärande precis hur som helst vad det verkar. Första köpet blir nästa månad om inget drastiskt sker.

Någon som vet hur man deklarerar inkomst från AdSense?

//Finanskvinnan

Tråkigt men sant

Jag hoppas ni har överseende med att jag kommer uppdatera mindre ofta framöver. Jag räknar med långa dagar i skolan, så det är oundvikligt. Det visar sig om det blir stor eller liten skillnad.

//Finanskvinnan

Skönt att slippa impulsshopping

Den senaste tiden har jag varit mycket på stan och fönstershoppat. Jag har tittat på saker, funderat på om jag verkligen vill ha dem och/eller behöver dem och eftersom svaret alltid har varit nej har jag inte köpt något.

Det bästa är att jag inte ångrat ett enda icke-köp. När jag nu försöker minnas exakt vad det var jag funderade på om jag skulle köpa går det inte. Jag minns inte en enda specifik pryl (utom höstjackan jag önskat mig) trots att jag vet att jag tittat på väldigt många.

För länge sedan trodde jag att jag skulle få ångra köp jag inte gjort. Det finns ju många talesätt som går ut på att man bara ångrar chanserna man aldrig tog och så vidare, vilket är helt i samma linje.

Var det något jag hade tittat på, men inte köpt, kunde jag fortsätta tänka på den saken i efterhand. Och det jag tänkte var i princip att den hade passat bra i min "samling" av många saker, att det inte kändes bra att inte ha den. Ofta slutade det med att jag gick tillbaka och köpte prylen.

Därför har jag köpt en oerhörd massa skräp i mina dagar. Alltifrån kläder som måste handtvättas (vilket jag inte orkar göra), till dyra inredningsprylar och onödiga hundsaker. Jag har okynnesköpt väldigt mycket på Ikea eftersom de har stora serier med matchande saker, oavsett om sakerna verkligen passat eller fått plats hemma.

Jag försökte tänka på de saker jag verkligen tycker om i mitt liv och hem, och komma på hur jag fick dem. Väldigt få, om några, av de "viktiga" sakerna har jag impulsköpt. Otroligt många impulsköp skänkte jag bort eller slängde när jag rensade sist.

Jag har fortfarande en tendens att vilja impulsköpa saker men kan nu resonera med mig själv och låta bli. Det är väldigt uppenbart att mitt tidigare shoppande egentligen varit för shoppandets skull och inte för att jag fått ut någon större glädje av sakerna.

De sakerna jag köpt sedan jag började skärpa till min konsumtion, ett par månader innan jag startade bloggen, har jag däremot stor glädje av. Konstigt att lite planering kan göra så stor skillnad.

Mina tankar innan jag gör ett dyrare inköp är nu:

-Vad vill jag ha?

-Behöver jag den (ett köp kan göras även om jag inte akut behöver den, om köpet skapar lycka eller något annat positivt)?

-Har jag plats för den i lägenheten (om nej blir det inget köp)?

-Kommer jag tycka det var ett bra köp om ett år (om nej blir det inget köp)?

-Vilken modell/sort ska jag ha (titta på och jämför olika i verkligheten)?

-Var hittar jag det bästa priset på den (hem och titta på internet)?

När dessa frågor är besvarade genomför jag köpet om plats finns och det verkar vara ett bra köp. Det kan ta mellan en vecka till en månad tills jag funderat klart och genomfört köpet. Men då behöver jag heller inte ångra mig, och känna att jag lagt ut pengar i onödan.

//Finanskvinnan

Köporder lagd

Jag har nu bestämt mig för att jag köper Lindex. Jag tror billiga kläder säljer bra även om det är lågkonjunktur. Jag är däremot osäker på hur det ska gå för bankerna.

Jag la ordern på 90:-/aktie för 70 stycken med giltighetstid en månad så får vi se om den går igenom. Summan blev lite över 6 000:-, de kontanter jag har kvar i depån ska jag köpa fonder för.

Väntar på en extrainsättning om 3 000:- som ska in på kontot innan jag gör det fondköpet. Möjligen ökar jag kvantiteten i ordern om den inte gått igenom innan pengarna kommit in, och köper lite mindre fonder.

Här finns en artikel om Lindex försök att hitta en annan köpare än Kappahl. Jag gillar visionen om expansion i öst.

UPDATE

Jag ändrade kvantiteten till 80 stycken.

//Finanskvinnan

Litteraturinköp och matsäck

Jag var tvungen att köpa två begagnade böcker idag, kostade ca 300:-. Däremot kostade min medhavda matsäck mindre än hälften av vad det kostar att köpa i skolan.

Jag noterade att det finns rum för att värma matlåda i micro men där går gränsen. Jag har svårt nog att värma mat i en micro som kanske 10 andra använder, än mindre en som flera hundra använder och ingen rengör.

Som tur är har jag antingen för- eller eftermiddagsföreläsningar så jag måste inte äta riktig mat när jag är där.

//Finanskvinnan

Överdrivet nitiskt hushållande med resurser

Idag gjorde jag något jag trodde jag aldrig skulle göra, nämligen diskade två små creme fraicheburkar jag använt vid matlagningen för att återanvända dem.

Nu var jag visserligen i princip tvungen, hade slut på burkar helt, men minns hur jag förr i tiden brukade läsa "mitt bästa tips" i veckotidningarna och skratta gott. Vissa av tipsen framstod då som orimligt sparsamma då de antingen var lite äckliga eller krävde mycket tid för att spara en liten peng.

Och nu står jag alltså här med mina diskade burkar. Snart sätter jag väl nät över en glasburk och gör en "praktisk men snygg" vas att arrangera hemplockade blommor i, eller diskar hundbajspåsarna för att återanvända dem. Och kaffefiltren.

Jag ska inte skämta om gamla tiders sparsamhet, den förtjänar all respekt. Men att lägga så mycket tid och energi för att spara några kronor är det nog inte många ur min generation som gör. Knappt heller ej i föräldrarnas generation.

//Finanskvinnan

Lindex och deras miljöarbete

Jag har funderat en del på att köpa aktier i Lindex men blev lite tveksam sedan Diversifierad tipsade om den här artikeln om klädkedjors miljö- och etiska arbete (och i vissa fall brist därpå). Enligt den/Råd & Röns undersökning hamnade Lindex på tredje sista plats.

Jag mailade Lindex för att kontrollera att resultatet verkligen stämde, och för att se vad de tänkt göra för att förbättra sin placering om så var fallet.

Nedan är valda citat från det trevliga och utförliga svaret jag fick. Bifogat var handlingsplaner, riktlinjer och andra relevanta dokument. Jag betvivlar inte längre att Lindex tar sitt etiska ansvar, men däremot blir jag lite besviken på Råd & Rön som jag verkligen gillar som konsumenthjälp. De borde varit tydliga med att bottenresultatet enbart baserats på uteblivet deltagande.

"
Tyvärr framgår det inte tydligt nog att vårt dåliga resultat beror på att vi inte deltog i undersökningen, dvs vi svarade inte på enkäten de skickade till oss. Resultatet beror alltså inte på att vi har ett dåligt socialt arbete eller eller miljöarbete vilket lätt blir intrycket när man inte får fullständig information. Råd & Rön tar inte någonstans i sin undersökning upp någon annan kritik mot vårt sociala arbete och miljöarbete än att vi inte har svarat på undersökningen."

"
Anledningen till att vi valde bort att svara på enkäten beror på att vi under samma period var mitt uppe i vårt interna arbete med att ta fram en egen Corporate Social Responsibility-rapport /hållbarhetsrapport, där vi redogör för vårt arbete inom socialt ansvar och miljö.
"

"
Vi hänvisade vårt beslut till att vi valt att fokusera på att ta fram vår hållbarhetsrapport och att det var genom den vi i huvudsak tänkte kommunicera ut mot kund
."

"
Med CSR/Hållbarhetsrapporten vill vi öppna upp och erbjuda en inblick i hur vi arbetar för att ta vårt ansvar om såväl miljö som arbetsförhållanden, så att man som kund får en mer rättvis bild över vad vi faktiskt gör i praktiken.
"

"
Feedback vi har fått tidigare från andra granskare (än Råd och Rön) har varit att "vi har ett bra, långsiktigt och strukturerat CSR arbete och arbetar seriöst sedan många år tillbaka ... men att vi borde bli mer transparenta /dvs tala om hur vi arbetar och vad som faktiskt görs/resultat". Som direkt följd av det beslutade vi att det var en viktig del i vårt kommande CSRarbete och valde att lägga fokus på just detta under våren - att öka informationen och bli mer öppna. Jobbet med att ta fram vår första hållbarhetsrapport har pågått under hela våren och sommaren och dragit ut på tiden mer än tänkt.
"

"Vi jobbar aktivt med att förbättra situationen runt om i produktionsländerna, dagligen görs fabrikskontroller i såväl Asien som i Europa där vi har produktion. Bara i år har vi gjort flera hundra kontroller - både egna och med hjälp av externa kontrollföretag. Vi bedriver ett långsiktigt arbete och har heltidsanställd Lindex-personal som enbart arbetar med att förbättra för arbetarna i fabrik, utbilda leverantörer, göra inspektioner i fabriker och ha en ständig dialog med alla inblandade i våra inköpsprocesser såväl här på huvudkontoret som på våra produktionskontor och vidare ut i leverantörsleden."

Den etiska aspekten kommer alltså inte hindra mig från att köpa Lindex (vare sig kläder eller aktier). Jag får fundera vidare på om det är just den aktien jag vill ha, eller någon annan.

//Finanskvinnan

Jag hade räknat fel på budget

Budgeten jag la in häromdagen var helt fel, som tur är. Jag ska inte spara till semesterkontot och hade räknat för högt på SL-kort. Vi delar ju under sommaren. Jag hade också missat att lägga in olycksfallförsäkringen á 33:-. Jag lägger in rätt budget även i förra inlägget.

För kläder, övrigt och restaurangmat har jag 1 350:- budgeterat. Det är i princip vad jag kan föra över till mitt bankomatkort och har att klara mig på en hel månad, och då är mat hemma inte inräknad eftersom vi har det på ett separat kort. Det känns verkligen inte som något problem.

Den nya och korrekta studiebudgeten innebär att jag förmodligen kommer kunna spara min tusenlapp per månad utan större svårigheter. Eventuellt överskott som finns kvar när månaden är slut kommer gå till bufferkontot för att täcka klumpsummeköp som nytt SL-kort i januari. Samma sak gäller för mindre extrainkomster. Om jag redan har en rejäl summa på buffertkontot kan jag spara mer än 1 000:-, om jag har råd.

Och appropå extrainkomster hade jag helt glömt bort att jag får CSN-bidrag redan denna månad, så fort min studieförsäkran registrerats. Så jag borde kunna få ihop mitt depåsparande ändå.

Jag har dessutom redan idag tagit tag i matlagningen hemma genom att storhandla hem ingredienser till bra mat hela nästa vecka. Det var tungt. Jag började med att göra hemlagad pizza med salami och rödlök. Det blev mycket gott. Brukar alltid ta vegetarisk pizza ute, men hemma blir det inte så bra med paprika och svamp.

Framtiden ter sig åter ljus!

Den nya/korrekta budgeten:


Baserat på budgeten är mina levnadsomkostnader 6252,50:-/månad exklusive sparande. D v s, all inkomst över den summan borde jag kunna sätta in på antingen buffert- eller sparkontot.

//Finanskvinnan

Wii-relaterade olyckor i hemmet hittills

Vi har haft Wii i en dag. Hittills har jag slagit in kontrollen i skärmen på min laptop så en (förvisso liten) flisa färg lossnade, slagit mig själv hårt på låret med kontrollen samt fått muskelsmärtor i Wii-armen.

Dessutom ökar risken för skador eftersom vi båda envisas med att sitta i soffan och vifta med armarna, istället för att stå som de i reklamen gör. Man vill ju inte riskera någon onödig motion.

Men roligt är det! Kan rekommendera det till alla som gillar Nintendo och har ett par tusen till övers. För 100:- eller mindre kan man ladda ner spelen till de äldre konsollerna direkt också. Den enda nackdelen är att man inte kan spela DVD i den. Är glad att sambon köpte den för det hade jag aldrig gjort själv.

//Finanskvinnan

Svårt att snåla när man måste

Nu när jag har så lite pengar denna månad, mindre än jag räknat med, och jag dessutom vet att det är sista riktiga lönen innan skolan börjar är jag mer slösaktig än vanligt.

Jag får en känsla av att det inte spelar någon roll eftersom jag "ändå inte" kommer klara mitt mål för månaden: 6 000 till depån. Alltså känns det som att det har mindre betydelse om jag missar målet med mycket eller lite. Vilket det naturligtvis inte har, egentligen.

Har därför ett stort sug efter att äta ute, äta lunch på jobbet, köpa godis och fika ute. Det är antagligen samma slags känsla som drabbat Frisk Ekonomi med snusningen, d v s hon snusar mer fast hon bestämt sig för att sluta.

Det är så mycket lättare att låta bli att konsumera när man har valet att göra det eller låta bli. När man egentligen inte kan blir det oändligt mycket mer lockande att göra det.

Trots detta omotiverade slöseri såhär dagen efter lön är det dags att rycka upp sig nu. Jag ska göra en matlagning med matlådor idag, och imorgon får bli en billig dag.

Nästa vecka ska jag börja skolan men jag har redan bunkrat upp med matsäck dit (festisar, chokladbitar och en ny sorts tuggummin som innehåller lika mycket koffein som en kopp kaffe) och bör kunna låta bli att köpa en massa onödigt. Kurslitteraturen är också under kontroll.

Sparmålet för månaden är att komma så nära 6 000 som möjligt, och jag får även ta ifrån buffertkontot om jag behöver. Har dock redan tagit därifrån till mitt terminskort, så det finns inte så jättemycket kvar.

//Finanskvinnan

Bra telefonräkning

Min mobilräkning denna månad var på 111:-. Det är bra! Många bäckar små...

//Finanskvinnan

Studiecirklar

Jag tipsade tidigare om att man kunde vara med i bokcirklar eller studiecirklar ordnade av ABF. En jag känner (vi kan kalla denne spargrisen, eftersom h*n vägrar sätta in pengar på banken för att de "kan försvinna då") säger att vem som helst kan starta en studiecirkel, och att man då kan få pengar till studiematerialet. Man ska vara minst 5 personer och föra närvarolista.

Jag tittade på hemsidan, men kunde inte hitta någon information om huruvuda detta gäller längre. En tanke är annars att starta en studiecirkel som spelar Cashflow, det svindyra brädspelet. Diversifierad har skrivit lite om Cashflow här.

Någon läsare som vet om vem som helst kan starta en studiecirkel?

//Finanskvinnan

Böter efter inkomst

Det här tycker jag är helt rätt. Det är inte konstigt att vi har rikisar som kör in i träd och andra bilister med sina Koenigsegg (och andra dyra bilar) när de vet att de inte får betala mer än 4 000:- i böter för fortkörning hur de än gör.

Självklart ska vi ha en bötesskala som gör det lika ovärt att begå brott för alla. Tycker den åländska modellen verkar föredömlig.

Men det är klart man tycker lite synd om fortköraren ändå, hade han bara vetat om bestämmelserna hade han förmodligen kört lite försiktigare. Tycker dock han uttalar sig lite ogenomtänkt. För den som inga pengar har, eller är skuldsatt, är också en liten summa bötespengar kännbar.

//Finanskvinnan

Så irriterande

Jag har fått jättelåg lön denna månaden (10 300:-) p g a avdragen för semester. Det verkar som jag får semesterpengarna antingen efter årsskiftet eller nästa lön. Tur att vi hade så trevligt på semestern i alla fall, annars hade det känts ovärt.

Jag får finna mig i att jag kanske inte kan spara 6 000:- denna månad, helt enkelt. Det känns jättetråkigt. Jag får också finna mig i att jag kanske inte kommer kunna spara 1 000:-/månad såvida vi inte minskar våra utgifter drastiskt eller jag får någon mirakulös extra inkomst.

Men som sambon sa igår: Det är faktiskt bra nog att studera utan studielån. Jag måste inte spara också. Speciellt inte 1 000:-/månad vilket är mer än de flesta vi känner sparar.

Jag vill dock spara något varje månad. Jag siktar på 1 000:-, men ska nog sätta autoöverföringen till depån på 500:-.

//Finanskvinnan

Tillskott i samlingen

Sambon har köpt en Wii! Klart kul, då har vi mer gratis nöjen att göra hemma nu när det blir så snålt med övrig nöjesbudget.

Såhär roligt kommer vi ha med den://Finanskvinnan

Fruktansvärt dålig timing

Jag har jobbat ca 6 månader, och vad jag vet brukar man tjäna in ca 1,5 semesterdag per månad när man har 25 dagar per år. Trots det har jag fått avdrag för 4 dagar obetald semester och bara betalt för 1 dag semester för tiden jag varit borta i sommar.

Typiskt dålig timing. Jag behöver ju pengarna att köpa aktier för så snart som möjligt. Jag ska försöka reda ut det imorgon.

//Finanskvinnan

Liten analysmodell

Min kollega som är ekonom mailade nedanstående kortfattade analysmodell för företag till mig när h*n hörde att jag undersöker vilken aktie jag ska köpa. Det kanske är kul för andra att se också. Klart värdefull information.

Företaget och marknaden

· Vad är företagets affärsidé? Är den anpassad till tiden?

· Vilken är företagets vinstdrivande produkt? Hur ser framtiden ut för denna?

· Vad gör företaget för att växa? Förvärv, FoU, marknadsföring och strategier.

· Hur är företagets position på marknaden? Ledare, utmanare eller uppköpskandidat?

· Hur mycket växer marknaden? Tillväxtmarknad eller mogen marknad?

Makroanalys

Makroanalysen syftar till att få fram en bedömning av det allmänna börsklimatet. Denna bedömning kan ge en indikation på om det är läge att överhuvudtaget ge sig in i marknaden. Följande faktorer kan vara intressanta att beakta:

· Oljepriset/Råvarupriser

· Ränteläge

· Valutakurser

· Politiska faktorer

· Indikatorer/statistik

Fundamental analys

Vid en fundamental analys av ett specifikt bolag, baserar man sin analys på finansiell information som innefattar nuläget och framtidsbedömningarna för bolaget.

Nyckeltal

Vid bedömning av ett bolag och dess aktie, använder man sig ofta av olika nyckeltal. Nyckeltal kan se väldigt olika ut mellan olika branscher varför talen ska jämföras med branschsnittet. En bra indikator är även att titta på historiska värden för nyckeltalet, ligger det högt eller lågt? Det första man bör undersöka är hur omsättning och vinst utvecklats över tiden för att sedan undersöka följande nyckeltal.

Ekonomisk ställning

Soliditet

Soliditeten, visar företagets finansiella struktur eller kapitalstyrka, dvs betalningsförmågan på långsikt. Soliditet innebär det justerade egna kapitalets andel av det totala kapitalet. Vid utvärdering av måttet bör företagsstorlek och bransch tas i beaktande.

Synlig soliditet ligger som regel i de olika branscherna inom intervallet 10-60 %, där pappersmassaindustrin är ett exempel på en bransch med hög soliditet och byggindustrin en bransch med låg soliditet. En annan bransch med låg soliditet är bankbranschen. En grov tumregel för industriföretag är 25 % synlig soliditet.

Likviditet

Likviditeten, visar företagets betalningsförmåga på kortsikt. Kassalikviditeten beräknas genom att ta företagets omsättningstillgångar exklusive lager och pågående arbeten i förhållande till företagets kortfristiga skulder.

I företagsekonomisk litteratur anger man ofta att detta likvditetsmått normalt ska vara cirka 100 % för att betalningsberedskapen ska kunna anses vara god (grov tumregel). En kassalikviditet på cirka 100 % innebär att företaget direkt kan betala de kortfristiga skulderna. Tumregeln gäller främst för industri- och grossistföretag.

Lönsamhet

Vid köp av en aktie fokuserar man på företagets resultat och lönsamhet, vilket kan uttryckas genom:

· Räntabilitet på eget kapital

· Rörelse- och vinstmarginal

· Direktavkastning

Räntabilitet (avkastning) på eget kapital

Räntabiliteten på eget kapital är den ”ränta” man som aktieägare får på sitt kapital i bolaget. Desto högre räntabilitet desto snabbare tillväxt får man av substans och vinst/aktie. Måttet beräknas genom att ta nettoresultatet i förhållande till det justerade egna kapitalet.

Vilken avkastning erfordras för att räntabiliteten för (justerat) eget kapital ska kunna anses som acceptabel? Utgångspunkten kan här vara att räntabiliteten bör vara tillräckligt hög för att aktieägarna även framöver ska låta kapitalet stå kvar i företaget. För börsföretag kan man då enligt Affärsvärdens modell ställa krav på:

1. täckning för inflation,

2. viss förräntning därutöver (t.ex. 3-4 %),

3. ett risktillägg (t.ex. 3-4 %).

Rörelse- och vinstmarginal

Dessa nyckeltal är viktiga att undersöka då det säger en hel del om hur bra betalt företaget får för sina produkter. Dessa mått är dock svåra att jämföra mellan företag och branscher, det mest intressanta är att se den historiska utvecklingen i företaget. Rörelsemarginal är rörelseresultatet i förhållande till omsättningen medan vinstmarginalen är resultatet efter finansiella poster i förhållande till omsättningen.

Direktavkastning

Utdelning kan endast ges ut till aktieägarna om bolaget har redovisat vinst efter skatt för året eller har sparade vinster sedan tidigare år. Därför är det intressant att undersöka om utdelningen är en engångsutdelning eller om den kommer att fortlöpa. Direktavkastningen avser den kontantersättning man får på sitt kapital om man köper aktier till nuvarande kurs. Bolag med en direktavkastning på 5 % eller mer är ofta stabila utdelningsbolag.

Värdering

· Aktiekurs/vinst

· Aktiekurs/försäljning

· JEK/aktie

P/e-tal

P/e-talet (price/earnings) anger hur många gånger vinsten man betalar vid den aktuella aktiekursen, dvs "hur snabbt du får tillbaka pengarna allt annat lika". Detta mått indikerar huruvida aktien är dyr eller billig, det viktiga är inte talet i sig utan hur marknaden historiskt har värderat den. P/e-talet lämpar sig bäst för att jämföra bolag som liknar varandra, t ex bolag i samma bransch. Man brukar säga att ett P/e-tal på 20 är lämpligt för tillväxtföretag och att 10-15 är ett lämpligt P/e-tal för ett moget företag.

P/s-talet

P/s-talet (price/sales) är ett mått på hur aktiemarknaden värderar företagets försäljning. Försäljningen varierar mindre än vinsten, därav anses P/s-talet vara ett mer stabilt mått än P/e-talet. Ett högre P/s-tal visar på högre förväntningar att företaget ska öka omsättningen.

JEK/aktie

Justerat Eget Kapital (JEK) per aktie (substansvärde per aktie) är bolagets beskattade egna kapital, plus eventuella övervärden bolaget kan ha i t ex dotterbolag och fastigheter när dessa värderas till marknadspris, istället för bokförda värden. JEK/aktie är intressant att ställa emot bolagets rådande aktiekurs.

//Finanskvinnan

Snabba ryck i depån

Idag loggade jag in på min kapitalförsäkring för första gången på några dagar. Det kändes bra att se att jag inte längre ligger -12 000 utan -8 000 istället. Det ger hopp inför framtiden.

Problematiskt är att jag fortfarande inte bestämt mig för vilken aktie jag ska köpa när lönen kommer. Det lutar åt Nordea. Axfood har bra direktavkastning, men jag är lite bekymrad över de ökande matpriserna. Det är redan väldigt små marginaler i branschen som jag förstått det.

Men när jag tänker på banker tror jag, som en läsare också påpekat, att SEB har större potential än Nordea att locka nya kunder. Senast idag läste jag om SEB och deras event-sponsring, genom vilken de bland annat odlar kundrelationer.

SEB har för låg direktavkastning för att vara aktuella och jag känner mig inte helt tillfreds med vad den banken gjort för mig som kund heller. Jag vill inte köpa aktier i ett bolag jag inte litar på.

Jag tar gärna emot och kollar upp tips såhär i sista minuten, men det ska vara aktier med bra direktavkastning och inga högriskbolag.

//Finanskvinnan

Håller jag budget?

Nu när jag vet vad jag kommer tjäna i höst (ska jobba 2 dagar i veckan, d v s 16 timmar) är det läge att se om jag verkligen håller budgeten. Jag brukar inte räkna på det varje månad. Eftersom pengarna inte tar slut antar jag bara att jag håller mig inom ramarna.

Jag kommer räkna på vad jag lagt ut under juni och juli baserat på kontoutdraget från mitt VISA och räkningskontot. Har sällan kontanter på mig, så det är mest kortet jag handlar på.

Såhär ser alltså budgeten jämfört med mina utgifter i juli och augusti ut:

Utgiftsområde Summa budget Summa Juni Summa Juli
Hyra -2 279,00 kr -2 279,00 kr -2 279,00 kr
Mat, hygien, hund -1 500,00 kr -1 867,31 kr -1 500,00 kr
Övriga utgifter -500,00 kr -787,00 kr -600,00 kr
Restaurangmat -550,00 kr -299,00 kr -84,00 kr
Fack, a-kassa -170,00 kr -170,00 kr -170,00 kr
CSN -504,67 kr 0,00 kr 0,00 kr
SL-resor -363,33 kr 0,00 kr 0,00 kr
Kläder, smink -300,00 kr -200,00 kr -125,00 kr
El -250,00 kr -175,50 kr -183,00 kr
TV+licens, bredband, mobil -446,50 kr -218,50 kr -372,00 kr
Hem/hundförsäkring -149,71 kr -561,00 kr -33,00 kr
TOTAL -7 013,21 kr -6 557,31 kr -5 346,00 kr

Som synes har jag överskridit budgeten för mat i juni, då vi var på semester. Har också fått en stor faktura på försäkring. Annars har det varit ganska billiga två månader i snitt men det beror mycket på att jag inte behövt betala SL-kort och CSN. SL-kort köper jag ju nu med studentrabatt, men CSN betalar jag inte förrän jag är klar med studierna igen. Däremot får jag bidrag från dem.

Med 1 000:- sparande per månad och i övrigt bibehållen budget går jag back ca 500:-/månad med studiebidraget och deltidslönen. Min ambition är att skära ner på utgifterna mer, försöka öka hobbyintäkterna och möjligen se om sambon kan tänka sig att bidra lite mer än han gör idag om det inte går.

Här är den budget som gäller tills vidare:


//Finanskvinnan

Jag ligger i frontlinjen

Som den trendsättare jag är har jag redan hakat på, om inte på ett mycket subtilt sätt startat, den trend som råder i Japan - ett land som i mångt och mycket (men inte allt) ligger före oss europeer.

Jag har sedan länge varit totalt ointresserad av både sprit och bilar. Faktum är att jag inte gillar vare sig sprit eller bilar alls, för att inte tala om de två kombinerade. Och nu visar en undersökning att detta synsätt sprider sig bland japanska ungdomar. Istället för att dricka sprit och köpa bilar sparar de pengarna. DN skriver också om det, artikeln finns här.

Klart rolig läsning!

Tänkvärt i sammanhanget är att det är fruktansvärt dyrt med boende i Tokyo, och jag kan bara gissa vad det dessutom kostar med parkering. Däremot har väl asiater dåligt ölsinne (eller är det en fördom?), och behöver bara dricka lite för att bli väldigt fulla. Så rent hypotetiskt borde det inte vara så dyrt med sprit.

//Finanskvinnan

Timanställningen är klar

Min timanställning till hösten är klar, gäller för 2 dagar/vecka och ger ca 8 000 per månad innan skatt.

Jag är hursomhelst väldigt nöjd med att få jobba kvar, tycker både jobbet och kollegorna är stimulerande.

//Finanskvinnan

Ett tips för gratis studentlitteratur

Jag läste i DI för några dagar sedan om Studentia. Där kan man ladda ner gratis sammanfattningar av studentlitteratur inom bland annat företagsekonomi och marknadsföring. Jag laddade raskt ner allt som såg intressant ut, även det jag inte ska läsa nu.

Startar jag eget företag någon gång är det jättebra att kunna repetera lite företagsekonomi först. Kanske är det intressant för er som redan har företag också.

Jag antar att de sponsrar gratislitteraturen med annonser (som dyker upp lite här och var i kompendierna). Jag tycker det är ett jättebra initiativ, hoppas det inte börjar kosta i framtiden.

//Finanskvinnan

Kanske är det bra ändå?

I kommentarerna till mitt förra inlägg har flera personer skrivit om hur de fått pengar sparade till sig som barn, och ingen verkar ha slösat orimligt med dem.

När jag själv tänker på dem jag känner som fått pengar av sina föräldrar/släktingar så vet jag ingen som slösat bort pengarna heller. Jag tror att sparsamma/ekonomiska föräldrar i högre grad än andra föräldrar sparar till barnen och också lär barnen att vara ekonomiska.

Jag vet än så länge ingen som slösat bort sina sparpengar istället för att skaffa egen försörjning, eller köpt en massa onödigheter, så de ungdomar som hanterar sin nya förmögenhet oansvarigt kanske är få. Om det stämmer är det inte så dumt att spara till barnen ändå, givet att man har möjlighet.

Jag köper dock helt resonemanget att man som förälder ska spara till sin egen ekonomi främst - för att betala av lån, ordna bra boende och säkra pensionen - innan man börjar spara till sina barn.

//Finanskvinnan

Spara till barnen?

Anna, som snart ska få sitt första barn, skriver om att hon tänkt spara pengar till barnet. Kanske 100:-/månad. Hon funderar i inlägget på om det är bättre att sätta pengar till sparkonto eller att barnet får saker och pengar när det behöver.

Jag har varken fått ekonomisk hjälp eller pengar på bankkonto som barn, utan fick själv jobba ihop mina sparpengar (har dock fått lite pengar av andra släktingar, men först på senare år). Hade jag haft ekonomisk kris hade föräldrarna säkert hjälpt till om jag bett dem, men jag skulle aldrig be om det. Jag har väldigt starkt inpräntat i mig att man ska klara sig själv.

Men hade jag fått välja hade jag absolut hellre velat ha ett sparkonto. Då hade jag vetat att det var mina pengar som jag fick bestämma vad jag skulle göra med, utan att behöva känna mig dum som bad om pengar.

Hade föräldrarna haft det intresset hade vi också kunnat prata om olika placeringar och så hade jag kunnat lära mig mer om hur pengar och sparande fungerar i yngre år.

Om man vill att barnet ska ha pengar när det börjat bli vuxet tror jag att det också är viktigt är att försöka hjälpa det att tjäna egna pengar. Kanske genom att hjälpa med jobbansökan, föreslå att barnet samlar pantburkar eller betala en slant när barnet gör olika hushållssysslor.

När jag slutade gymnasiet hade jag själv sparat ihop ungefär 80 000 genom sommarjobb och deltidsjobb. Det är jag jättestolt över idag, trots att jag spenderade de pengarna när jag flyttade hemifrån. Jag tror också att jobbandet gett mig en bra föreställning om pengars värde vs värdet på min tid.

Hur har ni läsare haft det? Fått pengar när ni behövt, pengar på sparkonto eller inte alls som unga? Och hur gör ni som har barn?

//Finanskvinnan

Dyr och icke prisvärd chatt

Jag såg nyss en tv-reklam för bingo på nätet. I reklamen är bingospelaren en äppelkäck medelålders kvinna som mysspelar samtidigt som hon chattar med de andra spelarna. Varje gång jag ser den börjar jag fnittra för mig själv, eftersom den är så verklighetsfrånvänd.

I en riktig bingohall är det ingen som säger "lycka till". Däremot utbryter ett aggressivt mummel och halvkvävda svordomar när någon vinner (från alla utom den som vann, förstås). Spelarna kedjeröker gärna - men får inte längre inomhus - och är företrädesvis i övre medelåldern eller äldre. En atmosfär jag måste säga jag finner ganska sympatisk och befriande, egentligen.

Verkligheten är ju som bekant inte alltid så polerad och tjusig.

Men det finns också en djup tragik i bingohallarna. Många sitter där hela dagarna för att få lite gemenskap och andra för att de är beroende av spelandet. Man kan bränna mycket pengar även på bingo.

Jag gillar inte att bingo framställs som mysigt i reklamen, ett roligt tidsfördriv. Och jag gillar inte att chatten där folk säger snälla saker till varandra är en del av marknadsföringen. Bingo är också ett spel precis som poker. Man kan lätt bli beroende.

Jag tycker inte om nätspelande alls, oavsett typ. Jag kan möjligen förstå att man gör det som tidsfördriv men att folk som vill bli rika gör det övergår mitt förstånd. Det är nämligen i princip omöjligt att vinna mot banken i längden, om man inte är väldigt duktig (i spel som har med skicklighet att göra) och/eller har tur.

Köp aktier istället, internetspelare. Det är också spännande! Och det är ju ändå som ett lotteri säger folk.

//Finanskvinnan

Fondchock

Att aktierna går upp och ner är jag mer eller mindre van vid, men en fond som gått upp 4,61% på en dag har jag aldrig tidigare haft. Jag pratar om HQ Tillväxtmarknadfond. Visserligen ligger jag väl +-0 på den nu, men det var ändå en glad överaskning.

Jag gillar att ha fonder med lite högre risk. Det känns logiskt.

//Finanskvinnan

Billig helg

Helgen har varit väldigt billig, jag har inte ätit ute en enda gång. Det är annars ganska vanligt förekommande under helgen att jag äter på restaurang eller snabbmat. Jag har inte köpt något alls faktiskt, utom mat på matkortet.

Vi har också ägnat oss åt en väldigt billig syssla, nämligen städning. Det kanske inte är det roligaste man kan göra som par men det är bra trevligt när det är gjort. Bland annat har vi städat i arbetsrummet så jag kan vara där och plugga.

Har också haft gäster och bjöd på mat som kostade ca 120:- totalt, för varm- och efterrätt. Trevligt och billigt. Maten räckte dessutom till en matlåda.

Annars är det ju mindre än en vecka till lön nu. Ser fram emot att köpa nästa aktie. Men vilken det blir har jag inte bestämt än.

//Finanskvinnan

Dum kostnad och kurslitteratur

Jag har fått en räkning på 1 400:- som är totalt onödig. Dessutom trodde jag den skulle vara på 500:-. Men men, det är bara att betala. Jag och sambon delar ju på utgiften dessutom.

Note to self: Sluta dra på dig onödiga kostnader.

Däremot börjar det lösa sig med kurslitteraturen nu. Har fått tre böcker från biblioteket, får låna ytterligare fyra och ska köpa fyra för halva priset av en som läst kursen tidigare. Det känns helt perfekt.

Har även anmält mig som student till fackförbund och bank, vilket ger rabatt på avgifterna.

//Finanskvinnan

En riktigt märklig börsdag

Jag blev riktigt förvånad flera gånger när jag tittade på börsen idag. Upp, ner, jätteupp och så slutade den på ett trevligt lagom-upp. Det är förmodligen den svängigaste dagen på börsen som jag följt på riktigt.

En sak är säker: Mina nerver skulle inte klara ett jobb som trader.

//Finanskvinnan

Ändra sparstrategi?

Jag läste miljonars inlägg om att han funderar på att börja köpa enbart aktiefonder nu när börsen går dåligt för att senare också sälja räntefonder och köpa aktiefonder för de pengarna istället.

Jag blev påmind om att jag själv hade ett liknande tänk tidigare, vilket man kan läsa om i ett av mina tidiga inlägg. Det var definitivt min plan att ta ut åtminstone en del av pengarna från sparkontot vid en börsdipp och satsa dem på börsen istället.

Intressant nog hade jag helt glömt detta när jag gjorde min investeringsplan. Antagligen för att jag kände att det var bra fördelning att ha ungefär hälften av tillgångarna på säkrare håll. Alltså har jag i investeringsplanen skrivit att 50% av pengarna (när jag sparar mer än 1 001:-/månad i snitt) ska in på sparkonto.

Nu har jag bestämt mig för att ändra det för denna månads sparande, och ändra i investeringsplanen så att 50/50-fördelningen gäller när börsen går bra och att mer får sättas till depån när kurserna är låga (om jag vill).

Månadens sparande kommer således bli minst 6 000:- och räcka till det planerade aktieköpet samt eventuellt lite fonder.

Däremot har jag inga planer på att ta ut pengar från sparkontot och köpa aktier för dem även om det finns en chans att det skulle löna sig. Lite försiktighet skadar inte, och trots allt kan jag ju behöva pengar någon gång ganska snart. Även om jag inte tror det för tillfället.

//Finanskvinnan

"Den late förbär sig hellre..."

Igår städade jag lite på mitt skrivbord. Bland annat skulle jag lägga fem tomma läskburkar i pantbehållaren (ja, det brukar jag faktiskt göra... tar inte med hem och pantar) en trappa ner från min arbetsplats sett.

Jag staplade alla burkar på varandra och gick iväg. När jag skulle öppna dörren rasade alla burkar ner på golvet. Lyckligtvis rann inga slattar ur, så jag tänkte "där hade jag tur". Sen öppnade jag dörren, staplade burkarna på varandra och tappade alla på golvet igen. Slattar från minst tre burkar rann ut på golvet. Därefter tog jag två burkar i taget och lämnade dem en trappa ner som jag tänkt.

Det hela påminde mig om när jag var barn och min pappa alltid sa "den late förbär sig hellre än går två gånger" till mig eftersom jag försökte göra för många saker samtidigt.

Idag har jag svårt att se att det är ett karaktärsfel att utgå från att vilja göra saker så effektivt som möjligt. Det är nämligen det det handlar om för min del, inte lathet. Jag kan springa upp och ner i trappor hur många gånger som helst bara för att få röra mig lite. Men jag tycker inte om att göra saker i onödan.

Att gå med på att göra något på ett sätt som tar onödigt mycket tid med onödigt många moment skulle enligt det gamla ordspråket innebära att man inte är lat men som jag uppfattar det heller inte direkt full av energi. Utan tjänstvillig. Man gör som man är tillsagd eller lärd att göra.

Visst hade jag tjänat på att gå flera gånger med mina läskburkar från början, men i mitt liv har jag tjänat oändligt mycket tid och sluppit mycket irritation för att jag tänker "hur kan jag göra det här bättre" istället för att bara göra utan reflektion. Vilket jag är glad för.

Dock kommer jag aldrig försöka bära fem tomma läskburkar på samma gång utan påse igen.

//Finanskvinnan

Är du rätt försäkrad?

Sambon skulle betala den årliga hemförsäkringsfakturan, och när han gjort det blev han uppringd av försäkringsbolaget. Det framkom då att jag inte stod som medförsäkrad i lägenheten (vilket vi båda trott att jag gjort i flera år), och när det ändrats blev kostnaden helt plötsligt billigare. Vet dock ej hur mycket billigare än, de skulle skicka en kreditfaktura.

Kanske något att dubbelkolla, för er som är sambo.

//Finanskvinnan

Börsen ner 1,03%

Inte heller idag bjöds det på några roliga börsdipp-bilder. Däremot var det ytterligare en dag när mina aktier inte enbart gick ner. Industrivärden, Skanska och Telia gick upp lite.

Jag gissade tyvärr helt fel på dagens börs igen. Jag börjar tro att jag lider av gambler's fallacy som jag skrivit om tidigare. Speciellt som jag ännu en gång tänker gissa på en uppgång för morgondagen, denna gång på 0,2%.

Allan hade rätt igen, sånär på 0,067%. Man kan nästan misstänka att chansen att gissa börsens rörelser korrekt ökar med erfarenhet.

Varför håller jag då på att gissa, som Jeppe undrade i en kommentar?

Jag uppfattar börsens rörelser för tillfället som totalt slumpartade. D v s, jag kan inte genom (för mig möjlig) analys tolka hur den kommer röra sig. Alltså gissar jag istället.

Jag tänker utveckla det genom att gissa vad börsen slutar på varje dag en period och sedan göra en graf med mina gissningar vs verkligheten för att se om det fanns någon överensstämmelse alls.

Till saken hör också att jag vanligen är duktig på att gissa och uppskatta saker, och att jag därför tycker att det är lite roligt att försöka gissa.

//Finanskvinnan

En bra krönika om subprime-lån

Här finns en utmärkt krönika som på ett enkelt och bra sätt förklarar hur det gått till när subprime-lån har sålts in i paket till fondförvaltare.

Jag blev lite förvånad över att dessa paket fått AAA, högsta möjliga kreditbetyg, av instituten men det verkar inte konstigt när man läser hur paketen byggts upp.

//Finanskvinnan

Mer gratis nöje i Stockholm

Lördag 1/9 är det en gratisfestival vid Universitetet, Pop Dakar. Det brukar vara trängsel men ganska trevligt och framförallt väldigt billigt.

//Finanskvinnan

Dags att bestämma sig

Nu börjar det dra ihop sig till aktieköp. Jag har funderat lite fram och tillbaka på olika branscher och företag, men har bestämt mig för att skippa fastighetsbranschen som jag var lite inne på. I lågkonjunktur sjunker både uthyrningsgrad för kontorslokaler och förmodligen också värdet på fastigheter i allmänhet.

Det lutar åt någon av nedanstående aktier. Det jag är intresserad av är hög direktavkastning samt att aktien har potential även i lågkonjunktur. Jag tittar också på p/e-talen.

Axfood

Min uppfattning: Mat kommer behövas både i hög- och lågkonjunktur. Tror mig se att Hemköp är på frammarch, liksom Willys. VI-konflikten verkar vara överspelad. Bra med översyn av pris vilket medför ökad "prisvärdhet" hos Hemköp. Mycket bra direktavkastning.

Nyckeltal

Vinst/aktie (SEK) 15,61
Försäljning/aktie (SEK) 527,77
Eget kapital/aktie (SEK) 24,34
Utdelning/aktie (SEK) 12,00
P/E-tal 14,19
P/S-tal 0,42
Pris/eget kapital 9,10
Direktavkastning (%) 9,03
Vinstmarginal (%) 2,96
Senaste årsbokslut 2006-12-31

Nordea

Min uppfattning: Stora inte bara i Sverige/Norden utan även Baltikum och Ryssland, borde alltså kunna göra bättre vinst än en bank som verkar enbart i Norden och onekligen kommer få anpassa sig till att bankkunderna tröttnat på att ha sina pengar på konton utan ränta etc. Bra direktavkastning. Nya VD verkar bra.

Nyckeltal
Vinst/aktie (SEK) 11,02
Försäljning/aktie (SEK) 25,79
Eget kapital/aktie (SEK) 48,97
Utdelning/aktie (SEK) 4,55
P/E-tal 9,57
P/S-tal 4,09
Pris/eget kapital 2,15
Direktavkastning (%) 4,31
Vinstmarginal (%) 42,73
Senaste årsbokslut 2006-12-31

//Finanskvinnan

Lite ner på börsen

Idag slutade börsen på -0,78%. Det var inga domedagsbilder på finanssidorna alls. Undrar var gränsen går för när det är en "svart dag på börsen"? Kanske vid -1,5% eller mer?

Idag var i alla fall en lite positiv dag för min depå på så sätt att inte alla aktier gick ner. MTG och Ratos gick upp något, och övriga aktier gick ner.

Imorgon gissar jag att börsen går upp. Jag gissar på +1,2%. Igår förlorade jag mot Allan, som gissade på -0,62%.

//Finanskvinnan

En målinriktad bloggare

Man kan ha andra mål i livet att blogga om än exempelvis karriär, rikedom eller fitness som jag sett hittills.

Bröllopsbloggen skrivs av Aaron som bloggar om sin väg mot äktenskapet. Deadline är om ett år. Han har börjat titta på ringar, lokaler och funderar över porslin och utsmyckning av festlokalen.

Han ska också hitta en partner att gifta sig med under planeringens gång.

Jag önskar honom lycka till, om han är allvarlig med sitt mål. Det förefaller mig inte alls som ett dåligt eller dumt mål om det är det han vill.

Det finns väldigt många människor som inte har några mål alls. De bara lever. Det behöver inte vara negativt om man är fullt nöjd med sitt liv, men är man missnöjd tror jag man mår bra av ett eller flera tydliga mål. Så fort man har ett mål kan man nämligen börja på handlingsplanen för att komma dit. Och det är som bekant ofta svårast i början av ett projekt.

//Finanskvinnan

Det finns snålbloggar i USA också

Frisk Ekonomi länkar till flera bra amerikanska bloggar om pengar och sparande. Jag har länge tänkt att jag ska leta reda på internationella ekonomibloggar men inte hunnit ta tag i det, så det var roligt att titta runt lite.

Denna verkar bra, till exempel. Den handlar både om vikt och sparande, och jag tror också att dessa saker är relaterade. Jag skummade bara lite och hittade ett stycke jag verkligen gillade i ett inlägg som bland annat innehåller "Five Tips For A Finacially and Physically Fit Future":

"4. Find a Buddy: Accountability is key. You need somebody that can help you in those dark, quite moments of temptation. Now this somebody can’t be your eating or spending buddy. It must be somebody you can rely on when you’re about to liquidate your 401(k)."

Klart att både sparande och viktminskning blir lättare om man har en vän eller någon som håller koll på att man sköter sig och som själv har samma mål. Precis som jag fått via min egen blogg, mina läsare och alla andra snålbloggare.

Jag hade absolut klarat att spara även på egen hand. Men det hade antagligen gått långsammare och varit betydligt tråkigare. Och utan själva bloggen hade jag inte haft koll på hur mycket/lite pengarna växer varje månad.

//Finanskvinnan

Börsgissning

Idag var en bättre dag för mina aktier än förra veckan. Men vi kan nog räkna med fortsatt turbulens.

Jag gissar att börsen går upp imorgon också.

//Finanskvinnan

Gratis utomhusbio

Filmfestivalen kör igång sin årliga sommarbio i Tantolunden på onsdag. Jag brukar alltid försöka gå, eftersom det är trevligt att titta på bio varma sommarkvällar.

Det är alldeles gratis!

//Finanskvinnan

Lägre konkursrisk med kvinnor i ledningen?

DI har idag skrivit om en undersökning som visar att företag med kvinnor i ledningen statistiskt sett löper mindre risk att gå i konkurs.

Undersökningen verkar väldigt generell och man hade antagligen kunnat få betydligt mer intressant information ur den, men jag tycker hursomhelst budskapen man kan utläsa är odelat positiva.

Artikeln kan antingen tolkas som att mer jämställda företag lyckas bättre, att kvinnor är bättre än män i företagsledningar eller att kvinnors företagssatsningar generellt sett lyckas oftare än mäns.

Själv tror jag starkt på det första alternativet (och kan mycket väl tänka mig att de andra två stämmer). Självklart är det bättre arbetsmiljö på jämställda företag. Så länge man inte har företag där samtliga anställda är av samma kön kommer brist på jämställdhet att färga av sig på trivsel, kreativitet och produktivitet.

En arbetsplats som inte är trevlig kommer inte kunna locka till sig och behålla spetskompetens. Och därför kommer icke jämställda företag i längden gå sämre än jämställda. Det är min fasta tro.

//Finanskvinnan

Olidlig värme och önskeshopping

Idag har vår lägenhet känts som en bastu hela dagen. Jag orkade inte vara inomhus eller utomhus utan åkte istället till ett väldigt trevligt och väl luftkonditionerat köpcentrum med en jag känner.

Där övade jag mig på att inte köpa onödiga saker flera timmar. Det gick jättebra. Jag hittade en fin vas jag tittat på innan, nu på rea och dessutom för halva reapriset. Det fanns ingen orsak för mig att inte köpa den, egentligen.

Dock har jag bestämt mig för att inte köpa saker jag inte kan säga vart de ska vara i lägenheten, och hur jag än funderade kom jag inte på vart denna tjusiga pjäs skulle placeras. Sen fick jag en vision av hur släktingar rensar mitt hem på gammalt skrot när jag dött och insåg att den vasen inte kommer göra mig lyckligare. Och så lät jag bli att köpa den.

Just inredning har varit det område inom vilket jag spenderat mest pengar i mitt förra liv som normalslösande och normalsparande. Jag har någon slags längtan efter fina saker till hemmet. Men mitt/vårt hem är (lagom) fullt av fina saker, och allt jag/vi behöver finns.

Alltså gick jag vidare i köpcentret och lät bli att köpa smink (behöver inget nytt för tillfället) samt provade kläder i lite olika butiker. H&M gick jag bara förbi med ett indignerat fnysande.

Sen kom vi till en klädbutik som hade väldigt många fina höstjackor. Och det är ju höst snart. Och min flera år gamla höstjacka, från H&M, har (så klart) trasigt foder samt trasig dragkedja. Och... Ja, jag hittade en höstjacka helt enkelt. Till det facila priset av 1 500:-. Jag köpte den inte, men önskade mig den i present. Jag fyller nämligen år någon gång mellan nu och innan hösten tagit slut.

Att önska måste ju vara ok, även för en snålbloggare.

Slutligen åt vi på McDonalds och det jag tog, big mac junior plus en cheeseburgare och vatten, kostade 27:-. Köttigt men prisvärt. För övrigt tänker jag varje gång jag är på McDonalds att de borde döpt den lilla big macen till small mac istället för big mac junior.

//Finanskvinnan

Tack till alla som konsumerar

Det är lätt för mig som snåljåp att klaga på när andra slösar bort sin lön på onödig konsumtion istället för att spara.

Och visst är det dåligt för den egna ekonomin att köpa, men samtidigt bra för konjunkturen. D v s mina sparpengar blir mer värda delvis för att andra konsumerar. Tack för det konsumenter!

(Jag är alltså inte ironisk, vi skulle stå inför någon slags nationell kris med tusentals förlorade arbetstillfällen om alla började snåla.)

//Finanskvinnan

Ett bra citat

Här sitter jag, fredag natt 01:03 (svensk tid då, inte blogger-tid), och googlar "Spara och Slösa". Det bästa jag hittade var ett citat från denna sida:

"Ju längre man cyklar, desto flottare bil kan man unna sig"
Anders Sandrew

Ett bra citat både vad det gäller cykling och sparande i allmänhet. Nu ska jag sova, så minns jag förhoppningsvis varför jag googlade "Spara och Slösa" igen imorgon.

//Finanskvinnan

Påminnelse till mig själv och alla andra

Jag läser det lite då och då på olika ställen, men glömmer lik förbaskat bort det själv hela tiden:

Man vet inte hur mycket man vunnit eller förlorat förrän man sålt sina tillgångar.

Med det i åtanke kan jag dels dra mig till minnes att jag faktiskt tjänade 5 000:- när jag sålde en Kina-aktieobligation i början av året (hade gått upp 50%) och även att jag tjänade ungefär 7 000:- när jag sålde av alla mina fonder nyss.

Visserligen gjorde jag också en förlust på ca 3 500:- när jag sålde Telia-aktierna jag hade hos SEB, men det kändes ändå som ett bra tillfälle. Detta år blir det första och sista jag behöver deklarera på aktieblankett vilket jag antar gäller för aktieobligationen också. Det blir också bra att kvitta vinsten, ur skattesynpunkt.

Summan av kardemumman: Jag har ingen aning om huruvida mina aktier och fonder kommer ha gått upp eller ner när jag säljer dem. Alltså är det meningslöst att gräma sig i förskott, exempelvis vid nedgångar som denna vi ser nu.

Och anledningen till att jag inte har någon aning om hur det kommer se ut när jag säljer är att jag inte planerar att sälja på mycket länge.

//Finanskvinnan

Köpt och sålt

Idag gick min säljorder på XACT Bear till avslut på 45. Jag gjorde vinst, men hade bara 50 stycken så huvudsyftet med att sälja var att bli av med dem. Köpte för 40,55, vilket ger en avkastning på 9,8%. Dock betalar jag ju courtage så vinsten i sig blev inte särskilt stor.

Anledningen till att jag ville sälja är att jag siktar på att ha ett sparande som baseras på den långsiktiga tron att börsen går upp, inte ett mer cyniskt och kortsiktigt som hoppas på stora dippar.

Har nu kvar några Telia som jag köpte samtidigt som de andra "test-aktierna", som jag ska göra mig av med när de gått upp lite.

Annars är jag ganska nöjd med portföljen. Tre aktier till är nog lagom. Jag får dock nöja mig med de jag har samt den nya jag ska köpa vid månadsslutet för en tid framåt.

Jag la även in ett köp på HQ Tillväxtmarknadsfond på 2 000:- idag, d v s det mesta av det jag fick vid försäljningen. Det betyder att jag har bestämt mig för att det är den andra fonden jag ska ha för mitt månadssparande.

Eftersom jag då inte valt någon indexfond, och heller inte känner att det är nödvändigt att ha, har jag ändrat i investeringsplanen som ju säger att jag ska ha minst en indexfond alltid.

Visst tror jag det finns (stor) risk för ytterligare nedgång på alla fronter men just fonderna ska jag ju månadsspara i och alltså kommer det jämna ut sig i slutändan hur jag än gör.

//Finanskvinnan

Kära läsare

P g a att jag klantat mig med min mail kan jag ha råkat avslöja mitt riktiga namn för en och annan av er. Jag är tydligen inte särskilt bra på att vara anonym. Men eftersom jag ändå vill vara anonym hoppas jag att ni som listat ut vem jag är håller det för er själva.

//Finanskvinnan

Sommarstuga ej köpt!

Vi har alltså inte köpt sommarstugan jag skrivit om, den gick för mer än vi var beredda att lägga. Slutpriset var inte skäligt med tanke på felen som fanns.

Jag tycker ändå det känns lite tråkigt att det inte blev något med denna, jag tyckte om den. Men det kommer fler chanser.

//Finanskvinnan

En falsk känsla av säkerhet

Efter dessa två dagar med börsuppgång har, förutom en ökad lust att tänka på mina pengar, en känsla av säkerhet infunnit sig. Kanske var det här den större nedgången i år efter vilken börsen kommer fortsätta upp resten av året, resonerar jag för mig själv.

Tyvärr tror jag känslan är falsk. Tror fortfarande något mer eller mindre krisartat kommer hända i Kina ganska snart, och USA känns väl inte perfekt stabilt heller.

Jag kommer fortfarande genomföra mitt aktieköp nästa månad (vilken aktie är ej bestämt än), och jag funderar också på vilken min andra fond ska bli inför fondsparandet under studietiden.

Är lite sugen på HQ Tillväxtmarknadsfond som Diversifierad tipsat om, trots min Kina-oro. Å andra sidan är jag mindre orolig för Ryssland och Indien. Tycker det ser ut att vara köpläge för den fonden nu jämfört med för en månad sedan. Men den kan förstås gå ner mer tills jag ska börja månadsspara. Vilket förvisso vore perfekt.

Fonden skulle vara ett bra komplement till min Skagen Global. Jag tycker det verkar vettigt att köpa fonder som täcker utländska marknader jag inte kan/vill handla aktier i.

//Finanskvinnan

Optimal fördelning mellan sparformerna

Visst har jag haft lite ångesttankar när börsen gick ner förra veckan, och funderingar på att sälja har dykt upp. I det läget har det känts bra att jag vet att jag inte ska sälja om jag inte behöver pengarna. Det har jag ju nämligen bestämt i investeringsplanen.

Planen är naturligtvis inte perfekt, men jag vet att jag funderat på den länge och väl och att det som står i den verkligen är de sätt och verktyg med vilka jag vill sköta mina pengar. Alltså är det lätt att följa den även när jag känner mig pressad och på gränsen till ogenomtänkta beslut.

Det som är svårast, tycker jag, är fördelningen på sparpengarna. Hur mycket ska jag ha säkrat, i aktieobligationer och främst på sparkonto, jämfört med i fonder och aktier? Den optimala fördelningen borde ju vara sådan att man inte ångrar sig varken när börsen går upp eller ner.

När börsen gick ner nu kände jag inte att jag varit dum som inte satt in mer på sparkonto, vilket var positivt. Visst har jag en stor del av mina pengar i aktier, men samtidigt skulle en mindre del ge mindre chans till avkastning när börsen går bra.

Och när börsen gick bra, innan nedgången, var jag fullt nöjd med summan jag har hos SveaDirekt trots att jag fick sämre avkastning där.

Alltså är jag ganska nöjd med fördelningen jag har för tillfället, ca 50% säkert/50% osäkert.

Hur har ni fördelat era sparpengar?

//Finanskvinnan

Äntligen lite ljusning på börsen

Jag har faktiskt inte loggat in på depån på flera dagar. Det känns bra, och jag ska nog försöka låta bli att göra det till nästa aktieköp i slutet av månaden.

Däremot fuskade jag med att titta på börsen innan stängning nyss. Och såhär har det gått för mina aktier hittills idag:

Helt klart en bra aktiedag, om inte kurserna tvärdyker vid stängning.

UPDATE

Såhär blev det. Inte dumt alls.

//Finanskvinnan

En jättebra affärsidé

Nu har jag ju lite pengar. Det är lite mindre än vad det borde vara för tillfället, men ändå en bra summa.

Jag kanske kunde starta en utlåningsverksamhet med dem? Låna ut 1 000:- lite snabbt, återbetalningstid 30 dagar. En avgift på 350:- per lån.

Jag borde kunna låna ut till 200 första månaden. Därefter ökar antalet låntagare med 35% varje månad, förutsatt att alla betalar tillbaka lånet och avgiften i tid. Och de som är långsamma med att betala får kronofogden utmäta.

Det här kan ge hur mycket avkastning som helst!

Skämt åsido är jag verkligen oerhört less på sms-lånen som erbjuds idag. Hade jag fått bestämma hade jag gjort lån till personer med dålig kreditvärdighet olagliga. Möjligen med undantag för mikrolån till personer som ska starta eget företag.

Hoppas att reglerna skärps lite, som kronofogden vill.

//Finanskvinnan

Det drar ihop sig till kursstart

Förutom kurslitteraturen ska jag ordna med lite annat inför kursstarten. Även om jag inte kommer langa snacks och läsk till mina kurskamrater vill jag ändå bunkra upp för min egen del. Därför ska jag försöka ta en tur till grossistshoppen någon gång snart.

Om jag är i skolan och pluggar efter föreläsningen måste jag få i mig någon slags näring, och då är det faktiskt bra om jag kan ta med egen mat och eget godis eftersom det blir säkert hälften så dyrt som att köpa på plats.

//Finanskvinnan

1 vecka sedan trängselskattens återinförande

Jag har firat det genom att cykla vart jag än behövt åka. Det var lite jobbigt i helgen när jag/vi skulle åka runt till lite olika ställen. Blev nog runt 5 mil tur och retur över lördag/söndag. Men gratis motion är inget att klaga över.

Under veckan som gått tycker jag mig se en klar minskning av bilar på vägen jag cyklar. Samt en klar ökning av cyklister.

Mycket positivt, båda delarna!

//Finanskvinnan

Jag hade lite tur

Jag tittar inte ens på min depå längre. Det tjänar inget till att deppa. Jag hoppas att börsen når bottennotering för året om lite mindre än en månad, d v s när jag gör mitt sista aktieköp för en tid framöver, för att sedan vända uppåt igen.

För att tänka på annat tog jag tag i min kurslitteratur istället. Planen är att betala så lite som möjligt för den och helst slippa köpa alls. Det verkar som att jag kommer kunna låna samtlig litteratur till mitt första moment, vilket är perfekt. Det är väl runt 2 000:- jag kan spara på att inte köpa. De efterföljande momenten ska jag titta på när det närmar sig.

En del av litteraturen fanns på biblioteket och på kurslitteratur brukar de ha 14-dagarslån, så det kräver lite disciplin och snabbhet när jag läser. Det ska väl gå bra, hoppas jag.

Jag får veta nästa vecka om allt jag kollat upp finns tillgängligt.

//Finanskvinnan

Dyrt att vara singel

Och appropå att man kan göra en massa saker billigt med sin partner kan man givetvis också göra dessa själv eller med en vän om man är singel.

Faktum är att det är väldigt dyrt att vara singel jämfört med att vara sambo. Man har en hel hyra att betala, och får betala alla räkningar själv.

Lösningen på boendekostnaderna kan vara att dela bostad med en vän. Om det fungerar tjänar alla inblandade på det. Dock är det säkert många idag som inte vill leva så i vuxen ålder. Och faktiskt är det lite av lyxen med att vara vuxen, att man själv får bestämma om eller med vem man delar sitt hem.

Sedan kanske man går ut på krogen mer som singel, många träffar ju nya partners på det sättet. Dejtande kostar pengar även om man kan skära ner på kostnaderna genom att göra mindre dyra saker. Utseendet, speciellt som tjej, kanske blir viktigare att underhålla som singel.

Att göra mat hemma blir också ofta dyrare som ensamhushåll, och i små lägenheter kanske det inte ens alltid finns frys. Man måste köpa små förpackningar av allt vilket är dyrare än 1 kg köttfärs och en 2,2 kg hushållsost.

Att vara snål är ju ingen särskilt vacker egenskap i dagens samhälle, så kanske vill man inte skylta med den vare sig för potentiella nya partners i början eller för sina vänner. Alltså får man vackert följa med på dyra aktiviteter för att passa in.

Jag tänker på New York, där vänner till mig bor. Där beställer de flesta (som jag förstått det) alltid hem mat eller går ut och äter. De har knappt kök i sina lägenheter, vilka är små eftersom hyrorna är höga. Att umgås sköter man också ute på olika ställen eftersom arbetar så mycket och bor långt ifrån varandra. Man möts på mitten någonstans.

Tyvärr får jag väl säga att jag tycker vi rör oss mot en liknande situation i Stockholm. Folk som flyttar hit från andra delar av landet blir ofta förvånade över att man sällan bjuder hem varandra, men det beror nog oftast på att man som ung sällan har ett eget hem att få plats med gäster i. Och att storstadens utbud ändå finns runt hörnet.

//Finanskvinnan

Billiga eller gratis nöjen

Det diskuteras också i miljonars blogg vad man egentligen gör med sin partner om man inte spenderar mycket pengar. Nedan är förslag på billiga nöjen.

-Ta med kaffe i termos och mackor, gå på en promenad till något trevligt ställe och ät dem. En park, eller en trevlig gård. Eller en skog.

-Cykla till stranden eller till en sjö och bada. Medtag dryck och fika.

-Gå på parkteatern (om i Stockholm). Det är gratis och utomhus på sommaren.

-Spela kort eller andra spel. Yatzy eller schack kanske.

-Erbjud era tjänster som hus/lägenhetsvakt och blomvattnare till släkt och vänner. Kan ge gratis semester på annan ort.

-Även lånbyte av bostad med vänner i andra länder är bra i semestertider.

-Låna en hund att leka och träna trick med, om man inte har en egen. Är även mysigt att gosa med hunden. Förutsätter hundvana, att man känner hunden väl eller att hunden ifråga är liten och snäll.

-Gå med i en bokcirkel, låna boken och diskutera den också med andra.

-Gå på klassiska konserter i kyrkan. Men lämna riklig kollekt om de är duktiga.

-Lös korsord.

-Umgås med vänner. Att bjuda på middag behöver inte vara dyrt.

-Spela in filmer och titta på hemma, bra är om man har någon vän man kan lånbyta med eller låna av också. Poppa egna popcorn till. Ofta går det dessutom bra filmer på tv.

-Gå till Skeppsholmen (om i Stockholm) och titta på båtarna. Läs alla informationsskyltar som hör till.

-Baka bullar eller något annat gott tillsammans.

-Åk på kollektivtrafiksightseeing. Om man bor i Stockholm rekommenderar jag blåbussarna 2, 3 och 4 samt tvärbanan. Gå av i slutstationerna och ta en sväng för att sedan åka tillbaka. Man lär sig mycket mer om hur stan hänger ihop när man åker buss.

-Gå igenom alla gamla prylar man inte använder och lägg ut det man inte vill ha på blocket.

-Gå till biblioteket och låna musik och böcker.

-Gå på museum med gratis inträde.

-Låna en svampbok på biblioteket och gå ut i skogen och plocka på hösten.

-Låna pulka av något grannbarn eller ta med en varsin soppåse och åk nerför någon bra backe på vintern. Lämpligast kvällstid.

-Satsa en summa sparpengar var (om man har delad ekonomi) och köp säg två aktier var eller några fonder för dem. Tävla i vem som får högst avkastning. Den som fått lägst avkastning när ett år gått, eller vid årsskiftet, får bjuda den andra på restaurang.

Om man vill göra fler saker gratis kan man exempelvis hålla utkik efter förhandsvisningar på bio, de brukar vara gratis. Tidningar kan anordna sådana ibland.

//Finanskvinnan

Sambon bakar bröd igen

Än en gång sparar sambon in lite pengar genom att baka bröd åt oss. Han är duktig. Jag ser f ö fram emot att ta tag i mina matvanor igen nästa vecka.

Det har funnits en massa godis på jobbet så det har bara blivit så att jag ätit skräp istället för de dagliga två frukterna och vatten jag brukar. Jag tror det är lätt hänt när man har mycket att göra, eftersom man får en snabb energikick av sockret.

Effekterna lät inte vänta på sig; Jag har fått konstiga finnar, förkylningssprickor i mungiporna och är allmänt trött och seg.

Jag känner mig glad över att jag äter bättre i vanliga fall. Hade jag inte gjort det hade jag inte märkt någon skillnad och alltid varit inte-på-topp.

//Finanskvinnan

En bra vecka på jobbet, trots allt

Nästa vecka blir det förhoppningsvis bättre på jobbet. Jag kom in i ett extremeffektivt arbetsflow i mitten av veckan och fick mycket gjort, så det har inte varit så illa som jag trodde.

Något jag är nöjd med är att jag hörde att det eventuellt behövdes någon med kompetens inom min utbildning på deltid framöver. Jag hörde av mig till den ansvarige och fick positivt gensvar, så det är inte omöjligt att jag får ytterligare bra erfarenheter på min nuvarande arbetsplats.

I praktiken skulle det vara ett steg i helt rätt riktning mot den karriär jag satsar på.

//Finanskvinnan