Ökad inkomst ger ökad stress?

Svd skriver om att högre inkomst ger ökad stress. Jag läste artikeln för att se kopplingen bevisas, men hur jag än läste såg jag inte annat än att ökad konsumtion ger mer stress. Att man kan välja att inte konsumera mer i takt med att inkomsterna ökar är tydligen inte ett alternativ.

//Finanskvinnan

En förvånande upptäckt

Jag har nog aldrig lämnat in en biblioteksbok sent tidigare. Nu när jag lånat kurslitteratur var det en bok jag inte var riktigt klar med, och behövde för tentan. Alltså tänkte jag att jag får behålla den på övertid och betala böter. Jag förberedde mig på att det skulle bli ganska dyrt, men boken ny kostar 400:- vilket antagligen skulle bli dyrare ändå.

Nu lämnade jag tillbaka den och fick betala mina böter: 20:- för två veckor. Vilket är vansinnigt lite. Undra på att böckerna inte kommer in i tid! Jag blir arg när jag tänker på det.

Boten för vanlig litteratur borde inte vara hög, men just kurslitteratur måste man ha en viss tid och är väldigt dyr att köpa. De borde ha 10:- per försenad dag och obligatorisk ersättning för hela boken efter typ tre veckor när det gäller all kurslitteratur.

Precis som med trängselskatt och bilkörning borde det kosta rejält att ha böcker för länge, eftersom det är dåligt för hela systemet att göra det. Möjligheten måste finnas, men det ska vara dyrt.

//Finanskvinnan

Le jardin de Finanskvinnan

Här kommer bildbevis på att mina stackars tomater faktiskt mognat (ja, 2 stycken iaf) samt att mina stackars örter inte är helt förtvinade. Jag kan inte nog poängtera hur bra det känns att det finns lite liv i dem. Även om jag får lära mig leva med att inte ha gröna utan snarare gulbeiga fingrar.


//Finanskvinnan

Jag saknar Dragon's Den

Något man alltid påminns om när man tittar på Dragon's Den är att det inte behöver betyda enkel och snabb framgång att skaffa ett företag och försöka förverkliga sin affärsidé. Och hur viktigt det är att ha koll på företagets finanser. Nedanstående idé verkar ju fungera bra, men många som söker pengar har tyvärr dåliga idéer.//Finanskvinnan

Jag tänker fel

Trots att jag rent logiskt vet att pengarna på mitt konto kommer räcka till räkningarna blir jag lite orolig när jag ser att summan som finns där är så låg. Det är nackdelen med autogiro, att jag inte direkt i internetbanken ser vilka summor som dras och när.

Jag antar att jag inte riktigt är van vid att jag faktiskt har ganska få räkningar som dras alls. Innan jag såg över utgifterna hade jag både prenumerationer, dyra abbonnemang och annat som drogs.

//Finanskvinnan

Chokladsås

Jag gillar choklad- och kolasås till glass. Men det är ju så dyrt, 35-40:- för en tub kan det kosta. Istället för att köpa brukar jag göra det själv.

Chokladsås

1 dl kakao
1 dl socker
1 dl vatten

Rör ihop, koka upp.

Ibland gör jag en variant med sirap, kakao och socker (har inga bestämda proportioner) som jag micrar 30 sekunder ungefär - det ska precis börja bubbla - och då blir en varm kolaaktig sås som stelnar när man häller den på glassen. Gott! Och billigt.

//Finanskvinnan

JAG MISSLYCKADES INTE

Nu har det varit soligt några dagar och mina misslyckade tomater har banne mig mognat! Flera andra små kart har kommit fram också. Och örterna har tagit sig, otroligt nog. Det är flera grönskande stänglar istället för en förtvinad.

Great success!

//Finanskvinnan

Aktieobligationer

Jag fick ett önskemål om att skriva lite mer om mina aktieobligationer. Jag äger i dagsläget tre aktieobligationer hos SEB, har köpt totalt fyra men sålt en. Den sålda var en kina-aktieobligation som jag sålde för ca 15 000 tidigare i år.

När det gäller aktieobligationer får man alltid tillbaka det nominella beloppet, i mina fall 10 000 per styck, oavsett hur börsen går. Samtidigt har man möjlighet till större uppgång och kan sälja den när man vill. Behåller man obligationen får man med de jag har räkna på uppgången 10% respektive 60% när den löpt ut. När den löper ut kommer pengarna in på kontot automatiskt.

Nackdelen med aktieobligationer är att man betalar ganska dyra avgifter, totalt 1 200 per styck tror jag jag betalat.

Dessa aktieobligationer har jag nu:

255M (kurs idag: 98,28*100) förfallodag 2009-06-05

702A (kurs idag: 124,96*100) förfallodag 2009-03-16

702Q (kurs idag: 99,08*100) förfallodag 2012-03-16

Som synes är det 702A (alternativ energi) som tickar på hyfsat. Med facit i hand kan jag säga att jag idag, med den kunskap jag nu har, inte skulle välja att köpa aktieobligationer. Avkastningen i snitt kommer säkert att vara hyfsad, men det är ett komplicerat sätt att placera pengar och jag tror aktier är en bättre investering eftersom man då dessutom kan vara mer långsiktig om man vill.

Andra som kommenterat mina tidigare inlägg om aktieobligationer verkar också tycka att de höga avgifterna samt att det är krångligt är negativt.

Aktieköp förutsätter dock att man är beredd på att aktiernas värde kan minska och att man tar reda på all nödvändig fakta. Vill man inte vara så engagerad i sitt sparande, och tycker det känns bra att man inte kan förlora mer än avgifterna är aktieobligationer ett alternativ.

Velar man mellan att sätta sina slantar i räntefonder som ger låg avkastning eller att köpa aktieobligationer för att man är ute efter en säker placering tycker jag aktieobligationer är det bättre alternativet, för avgifter betalar man ju till fonden också. Vill man placera helt utan vare sig risk eller avgifter tycker jag bankkonto med hög ränta är bäst.

//Finanskvinnan

Mer aktier

Jag är lite sugen på att ta ut pengar från Svea. Kanske 18 000. Med dem skulle jag fylla på mina befintliga ojämna aktieposter. Men det är nog bäst att jag väntar, tids nog löper mina aktieobligationer ut och då kan jag ändå köpa mer aktier för de pengarna.

//Finanskvinnan

Jag klarade mig

18/9 gav jag mig själv utmaningen att klara mig på 370:- till lön. Summan skulle täcka nöjen, godis, kläder och andra inköp utöver mat till hemmet.

Det har gått väldigt bra, faktum är att jag hade kvar 302,50:- av det imorse. Men idag är jag hemma och pluggar och jag kände att jag behövde pizza, godis och läsk för att orka. Så nu har jag bara 226:- kvar. Det var hyfsat prisvärt med tanke på att pizzan räcker till två måltider, och jag fick mycket godis samt två burkar läsk.

I vilket fall är jag nöjd, jag har kvar de 550:- på räkningskontot vilka jag kan sätta till buffertkontot. Och de 226:- i plånboken innebär att jag har lite nöjespengar tillgodo.

Enligt lönebeskedet ska jag få ungefär 6 000:- i lön så jag kommer att ha ungefär samma summa att leva på denna månad som jag får från timanställningen kommande månader.

//Finanskvinnan

Då är det så dags

Här i Stockholm kostar bostadsrätterna väldigt mycket nu. Mer och mer hela tiden dessutom. En etta inne i stan får man inte för mindre än 1,5 miljoner vad jag förstår. Om den inte är väldigt liten.

Mitt intryck är att det är vanligare att ynge personer som flyttat in till Stockholm från andra delar av Sverige köper eftersom de ofta inte står i bostadskö och därmed får flytta runt i 2:a och 3:e hand tills de tröttnar.

Många jag känner har köpt bostadsrätt de senaste 7 åren, till skiftande pris. När de således köpt sin bostadsrätt sitter de plötsligt med lån på ibland hela köpesumman och räntekostnader på många tusen per månad. Inte minst singlarna får då plötsligt väldigt dålig ekonomi, främst de som köpt på senare tid.

Och då går det helt plötsligt att skära ner på drinkarna ute, de lyxiga klädinköpen och de många utlandsresorna. Jag blir alltid lite beklämd när det händer. Om en person som är säg 35 nu bara kommit till den insikten lite tidigare hade den inte behövt ta ett fullt så stort lån och därmed haft mindre räntekostnader nu.

Det känns lite fel på något sätt, att slösa och lyxa som ung för att sedan få snåla när man väl fått ett hyfsat jobb och en riktig lägenhet.

//Finanskvinnan

Varför är dålig ekonomi så fult?

Angående debatten om Lyxfällan och konsekvenserna av medverkan för tidigare deltagare funderar jag mycket på varför dessa personer blir så stigmatiserade av samhället. Är det så fult att inte kunna (vad det ser ut som på tv) hantera sin egen ekonomi?

Paralleller kan dras till "Du är vad du äter"; upplägget är snarlikt och man kan starkt misstänka att en "tjyvätning" iscensätts för att programmet ska bli lite mer dramatiskt. Trots det har vi inte fått några löpsedlar eller bloggar med tidigare deltagare i DÄVDÄ som talar ut om sina problem med sin proffessionella och privata trovärdighet för att de (vad det ser ut som på tv) inte kunnat hantera sitt matintag.

I båda programmen finns upplägget att deltagaren medger att ett problem finns, de söker hjälp och på slutet har de ändrat sin livsstil. Jag förstår inte att det skulle vara något skamligt med att göra det oavsett vilket problem man kan tänkas ha, men det är helt oförklarligt att bristande kontroll över matintag är acceptabelt för andra medan bristande kontroll över ekonomin inte är det.

Båda problemen är vanliga i dagens samhälle, båda räknas som ganska privata. Trots verkar det vara stor skillnad i hur de som visat upp att de har dessa problem behandlas av andra. Jag ska visserligen poängtera "verkar" eftersom deltagare i DVDÄ självklart också kan ha fått lida för sin medverkan, men jag har inte sett något som tyder på det på samma sätt som med Lyxfällan.

Samtidigt tycker jag man visar prov på naivitet, både som deltagare och tittare, om man tror att det bara är verklighet som visas/kommer visas på tv. Efter nästan varje realitykoncept som visats (Robinson, Big Brother, Idol etc) har deltagare "talat ut" i media angående hur de framställts, om att sanningen om dem förvrängts eller vinklats. Se här, t ex. Året är 2000 - för 7 år sedan.

Tror de som väljer att söka till realitytv idag att alla dessa tidigare deltagare ljugit om sin upplevelse? Eller blundar de varje gång de går förbi en löpsedel? Det här är inget nytt fenomen, utan något vi levt med sedan den första riktiga dokusåpan, Robinson, som kom 1997.

Visst tycker jag man har rätt att förvänta sig att deltagande i ett hjälp-program som Lyxfällan ska hjälpa mer än det skadar, något som inte alltid verkar ha skett, men jag tycker ändå man måste vara medveten om riskerna med tv.

//Finanskvinnan

Billig helg

Om tre dagar är det lön. Jag är verkligen nyfiken på vad jag får. Tyvärr blir det nog en väldigt liten summa.

Positivt är att den stora, onödiga och tråkiga utgiften som vi redan betalat kanske inte blir så stor. Summan verkar ha varit fel som jag trodde, så vi får tillbaka en del på ett eller annat sätt. Jag kan säga att det rör sig om en utgift i samband med sommarstugan vi tittade på tidigare och det känns onödigt eftersom vi inte köpte den. Det nya priset är 500:- istället för 1 400:-.

Det finns en sensmoral också: det lönar sig ALLTID att klaga. Och man ska ALDRIG ge sig när man väl gör det. Men man ska inte klaga om man tjänar småpengar på det, då är det onödigt att lägga energi på. Det är min åsikt i alla fall.

Eftersom jag var på kurs fick jag gratis (god!) mat hela tiden. Till middag idag (hemma igen) åt vi McDonalds-mat, och jag utnyttjade en kupong jag fått från Mecenat-kortet. Kostnad för två personer blev då 50:-.

Ett tips vad det gäller McDonalds är f ö att beställa burgaren utan gurka eller med extra sallad eller så, då får man en ny fräsch och god istället för en som legat en stund. Det tar ju några minuter så det är om man har tid det är lämpligt att göra det.

Imorgon blir nog också billig eftersom jag måste plugga, d v s vara hemma.

//Finanskvinnan

Kurs!

Jag är på kursgård denna helg. Det är väldigt trevligt, givande och gratis. Återkommer när jag är hemma igen.

//Finanskvinnan

Hög lön

Min lön (när jag jobbade heltid) var som sagt inte särskilt hög. Låg till normal, kallar jag den.

Om vi säger att jag fortsätter jobba heltid till den lönen, börjar månadsspara 6 000 nu (d v s med 0:- från början) så innebär det att jag efter ynka 10 år har lite mer än en miljon om jag får 6% avkastning. 10 år. Det tycker i alla fall jag som är ung är väldigt kort tid för att få ihop så mycket pengar (oavsett inflation).

Jag känner nästan högavlönad när jag tänker på min f d sparsumma per månad. Jag är glad att jag såg över mitt sparande och drog ner på mina utgifter nu och inte om några år.

//Finanskvinnan

SEB Sparfestival

Det har varit en del jippon från SEB:s sida på senaste tiden. Tidigare var det tävlingen där man skulle skicka in sin bästa snålhistoria, och nu är det "sparfestival" nästa vecka. Man ska då komma in på kontoret, fylla i en blankett och antagligen börja spara lite också för att få chans att vinna 100 000.


De skriver lite om sina olika sparformer, och informationen om just fondsparande ser man på bilden ovan. Intressant att de numera gärna hjälper till att välja fonder enligt texten. Så har jag inte upplevt det tidigare.

Trots det blir jag lite sugen på att delta i tävlingen. 100 000 är mycket pengar. Fast jag vinner sällan, har ju tur i kärlek istället.

Häromveckan fick jag ett brev från SEB. De ville att jag skulle börja med mitt fondsparande igen. De hade fyllt i två av mina gamla fonder och skrev om fördelarna med att fondspara, och att 500:- i månaden kunde bli 36 000 efter 5 år. I exemplet räknade de med 7% ränta. Hade jag behållit mina pengar i penningmarknadsfonden jag fick rekommenderad hade jag väl haft 2% om året, så det var högt räknat.

Än en gång slås jag över hur lite SEB anstränger sig för att följa upp sina kunder. Jag har köpt aktieobligationer för 50 000 av dem de senaste två åren. Jag sparade 2 500:- i SEB-fonder varje månad redan som 17-åring. Varför skulle jag vara intresserad av en uträkning för hur mycket 500:-/månad blir efter 5 år? Om något så borde de följt upp min försäljning av samtliga fonder, och flytten av de pengarna till en annan bank.

//Finanskvinnan

En galen dag på börsen, +3,24%

Idag har jag pluggat ovanligt bra. Jag råkade ta fel på dag och åkte till skolan 9 istället för 13, och satt då och läste innan och efter seminariet. Kom hem vid 20.30. Det bästa är att jag hunnit läsa nästan allt jag ska till nästa seminarium, nästa vecka, och därför kan fokusera på tentan.

Ekonominyheterna hade en massa spännande att berätta och börsuppgången var väldigt välkommen (tack för det Fed). Kapitalförsäkringsdepån slutade på +3,4%. Men ja, jag blir inte förvånad om det fortsätter rasa imorgon igen.

Andra trevliga nyheter är den om spikad husavgift vilket är bra. Skönt att veta att vinstskatten inte ändras så mycket, och rimlig taknivå. Även att butiker får sälja nikotintuggummi är positivt. Förstår inte alls varför de inte skulle få göra det.


//Finanskvinnan

Bra, men överbyråkratiskt?

Att personalen på förskolor och skolor ska rapportera att barnen verkligen är frånvarande vid anmäld VAB tycker jag är jättebra. Men sättet? Nja. Ska personalen stå och fylla i en blankett per barn och sedan skicka in? Ibland undrar jag om det är de statliga myndigheterna som håller postbilarna rullande.

Varför kan de inte bara ha en VAB-tjänst dit personalen ringer en gång om dagen och rapporterar eventuell frånvaro? Då kan de ju ta fler barn på en gång. Eller för all del en web-tjänst.

//Finanskvinnan

Lite pengar kvar

Jag har 370:- i min plånbok och 550:- på kortet och räkningskontot. Jag utmanar mig själv att klara mig på det i plånboken till lön om en vecka, d v s på ungefär 53:-/dag. Det ska nog gå bra.

Positivt är att jag (det är oftast jag som handlar) försökt få ner matkostnaderna, vilket har lyckats lite verkar det som. Vi hade 500:- över förra månaden och nu har vi 1 300:- kvar på det gemensamma kortet till nästa insättning.

Jag har försökt planera maten bättre och att köpa mindre godis och onödigheter, det är det som gjort skillnad.

//Finanskvinnan

Något man kan göra när man är rik

Om man är nöjd med servicen man får på sitt hotell kan man lämna lite högre dricks än brukligt. Det är en trevlig gest.

Vad mycket mer motiverade de anställda på det hotellet måste vara att ge god service nu!

//Finanskvinnan

En bra dag i skolan

Idag har jag läst in 75% av det jag ska kunna till nästa seminarium vilket tog 5 timmar. Det är verkligen fantastiskt skönt att läsa i skolan jämfört med hemma.

Även mitt seminarium gick bra, men jag förstår inte varför jag har så svårt att ta emot beröm. Om någon säger att jag är "duktig" är det inget större problem, det känns naturligt av någon anledning. Men idag var det en i skolan som sa att jag gjort en väldigt bra analys varpå jag blev jättegenerad och inte visste vad jag skulle säga. Ett enkelt "tack" hade förmodligen räckt.

Kanske har det att göra med att det var länge sedan jag pratade inför grupp (speciellt med deltagare jag inte känner), men annars måste jag träna. Det är inte ok att bli förlägen om någon uppmärksammar att man gjort ett bra jobb. Jag anstränger mig ju för att jag vill att resultatet ska bli bra.

//Finanskvinnan

När man måste erkänna ett misslyckande

Jag avskyr att misslyckas. Faktum är att misslyckande inte ens finns i min värld, blir något inte som jag tänkt mig försöker jag göra om det så det blir bättre. Men ibland sker händelser som man inte kan göra om, och projektet är oåterkalleligt misslyckat.

Ett sådan misslyckande är mitt lilla planteringsprojekt som jag glad i hågen började med i juni ungefär. Jag planterade då tre sorters kryddörter i en mindre kruka och tomater i en jättekruka.

Visst noterade sambon att det stod att man skulle plantera tomaterna tidigare på påsen, men det spelade ingen roll sa jag. Det var ju så soligt förra hösten.

Nu sitter jag här. Sur. Mina kryddörter har både bränts sönder och förtvinat eftersom jag planterat för många frön i samma kruka. Samt missat att vattna. Och tomatplantan är stor, fin och i det stadie den borde varit för två månader sedan. D v s med gröna kart.

Fast det är klart, karten kanske kan hänga med till våren? Då har de ju chans att mogna.

//Finanskvinnan

Klockan är 01:19

Det hade varit så trevligt att sova. Men eftersom jag började plugga 23:30 är det bara att fortsätta. Varför väntar jag? Är jag någon slags självplågare?

Nu är det ju inte kris, jag kan läsa imorgon också (hela dagen till på köpet). Men det är ju så skönt att ha lite ledigt också. Att veta att man inte har en enda sak man BORDE eller MÅSTE göra.

//Finanskvinnan

Konstigt med sedlar

Jag försöker undvika att ha kontanter på mig, eftersom dessa är så lätta att spendera. Vet jag att jag har en hundring i plånboken är det närmare till hands att köpa något onödigt än om jag måste ta upp kortet (och minnas koden).

Idag behövde jag kontanter, skulle hämta ut min jacka och väska, så jag tog ut 600:-. Sen kostade det bara 375:-, så jag hade flera sedlar att prassla med. Plöstligt kändes det så surrealistiskt att det var samma sak som jag sparar ihop, får i lön och betalar hyra med.

Det kändes som monopolpengar, låtsaspengar.

//Finanskvinnan

Jag tar tillbaka

Jag påstod här att jag aldrig kommer göra några fastighetsaffärer i syfte att tjäna pengar. Fast jag har funderat en del på saken och jag kanske visst kan komma att äga en hyresfastighet i framtiden.

Men då enbart för att det låter som ett perfekt sätt att finansiera/ordna sitt eget boende i fastigheten. Skulle man bo i en mindre stad (men inte så liten att det är överskott på bostäder) där priserna är lägre kan det absolut vara ett alternativ. Att ta lån för att köpa fastigheten känns dock inte bra, det får bli när jag är riktigt rik i så fall.

//Finanskvinnan

Dagens middag

Idag har vi ätit ugnsgrillade rotfrukter. Kostnaden var ungefär 15:-per portion, men då hade jag hittat billig sötpotatis á 14,90:-/kg. Normalpris är det dubbla.

Recept 4 personer

4 normalstora morötter
8 medelstora potatisar
1 sötpotatis (har rosa skal)
3 rödlök (2 om de är stora)

Glaze

3 msk flytande honung
4 msk olja (man kan ta mer om det inte verkar räcka)
Salt, peppar
ev timjan

Sätt ugnen på 225'.

Skala och dela rotfrukterna i lämpliga bitar, t ex medelstora potatisar i halvor. Morotsbitarna kan vara lite mindre än de andra rotfrukterna p g a längre tillagningstid. Lägg dem på en stor djup plåt/långpanna.

Blanda samman ingredienserna till glazen och vänd runt grönsakerna så allt blandas. Ugnsbaka i 20-30 minuter, känn med en provsticka att allt är mjukt.

Servera med stekt haloumi-ost (skärs i ca 1 cm tjocka skivor). Rotfrukterna blir ganska söta av glazen så det är väldigt gott med den salta osten till.

//Finanskvinnan

Nordnet Trader Tour

Det här evenemanget verkar riktigt intressant! Gratis för depåinnehavare och allt.

//Finanskvinnan

Litet fondköp

Jag la in ett fondköp på 400:- Skagen Global.

//Finanskvinnan

En fördel med studentvärlden

Något som är trevligt med studenter är att många har ganska lite pengar, och alltså är ganska snåla. Ingen tycker det är konstigt om man inte har råd att köpa dyra kläder eller åka utomlands. Jag är i gott sällskap.

//Finanskvinnan

Dålig timing

Jag har en bekant som, trodde jag, satt på en hel del Telia-aktier. Vi brukar prata om aktier ganska ofta.

Idag meddelade jag glädjestrålande att Telia gått upp till 56,75 (visste att h*n köpt för 53 för en tid sedan, och var orolig för nedgången). Då kryper det fram att h*n sålt allt vid 49!

H*n var ganska ny på aktier tydligen, som jag, men orkade inte med stressen. Lite tråkigt. Här kan man läsa om varför Telias kurs steg.

//Finanskvinnan

Hösten är här

Jag gillar hösten. Det är så trevligt att cykla bland nersinglande löv, och skönt att andas kylig höstluft. Hösten känns alltid som en nystart.

Appropå kyla frös jag lite idag. Jag blev väldigt glad när jag tänkte på att jag har en riktig dunjacka till vintern. Jag köpte den förra året och det var en riktigt bra investering.

//Finanskvinnan

Telia uppe i 56

Mina Telia kom upp i 56 idag, och därmed gick min säljorder igenom. Känns skönt att inte ha fler småslattar med aktier kvar.

//Finanskvinnan

Vatten

Konstigt, idag smakade mitt medhavda vatten varken giftigt eller illa (som jag tyckte sist). Tänk att man kan vänja sig vid nästan vad som helst.

//Finanskvinnan

Rich Dad i svensk tappning

Eftersom någon i kommentarerna till mitt förra inlägg också nämnt "Rich Dad" fick jag en google-ad för www.richdad.se i mailen.

Det var lite roligt att se att det finns en svensk hemsida. Den amerikanska symboliken känns dock lite malplacerad tycker jag. Stavningen lämnar också en del att önska, på vissa ställen ser det nästan ut som en översättningsmotor gjort det.

Och att Kiyosaki skriver en bok tillsammans med Donald Trump (titel: "Därför vill vi att du ska bli rik") känns inte direkt förtroendeingivande heller. Min gissning är f ö att "de" vill att "vi" ska bli "rika" för att "vi" ska kunna köpa fler böcker, spel och gå på events.

Det roligaste är nästan att Kiyosaki gjort ett Cashflow för barn. På den amerikanska sidan för barn kan man spela fyra on-linespel. Jag var självklart tvungen att testa (vad gör man inte för att slippa plugga), och de var faktiskt riktigt bra.

Visst ropar mitt socialistiska arv att det är fel att lära barn hur man tjänar pengar på sina vänner (se "Jesse´s Ice Cream Stand") men varför inte, egentligen? Ju mer man lär sig om ekonomi, desto bättre. Om det sker på ett roligt sätt i ung ålder är väl det bara bra.

Trots det måste jag säga att hela "Rich Dad"-filosofin börjar gå mig på nerverna. Jag har själv inte läst någon bok, men vad jag förstår har Kiyosaki gjort sin förmögenhet på sina böcker. Inte genom att själv investera. Varför skulle jag lyssna på någon som själv inte lyckats genom att göra som h*n förespråkar? Det är som att lära sig sluta röka av en rökare.

På Wikipedia kan man läsa följande (OBS att all info inte alltid stämmer där):

"Detailed analysis of public records (including SEC and county registrar of deeds) find no evidence to support Kiyosaki's status as a successful investor and businessman prior to the formation of his present venture, Cashflow Technologies, Inc. They claim that his wealth has come as a result of selling books and audio presentations about topics he has not personally succeeded in and that he is probably worth far less than the US$50 to US$100 million he once claimed in an interview"

//Finanskvinnan

En investering jag inte skulle göra

Det är mycket prat om att investera pengar i fastigheter just nu. Kommer det från Rich Dad-böckerna, kanske?

Att köpa en hyresfastighet i Sverige är inte på villkors vis lika potentiellt lukrativt som i t ex USA där värden inte har några större skyldigheter vad det gäller att åtgärda farliga fel i byggnaden och där hyressättningen är fri. Eller har jag missuppfattat något som gör att det är lukrativt, förutom den faktiska (eventuella) värdeökningen på fastigheten?

Att köpa en fastighet utomlands låter vansinnigt, om man inte är väldigt väl insatt i marknad och lagstiftning i det aktuella landet.

Visst har många blivit rika på fastigheter (bland andra Donald Trump), men det är inget för mig. Mina egna fastighetsköp kommer nog aldrig sträcka sig längre än till sommarstuga och bostäder för egen del.

Jag undrar vad det är i fastighetsaffärer som framstår som så lockande?

//Finanskvinnan

Den perfekta presenten

Jag tycker det verkar vara många som fyller år nu (bland andra tjej7h!), finns det en relation till nyårsafton och jul där kanske? Flera vänner och bekanta har fyllt den senaste tiden.

Det fick mig i alla fall att fundera över den perfekta presenten. Förutom att jag själv köpt en massa prylar jag inte behöver eller egentligen vill ha i mitt liv, har jag även fått ett antal onödigheter i present genom åren.

Det anses ofta trevligt att ha med presenter när gäster exempelvis kommer på middag, och då köps en blomma med blomkruka eller något annat onödigt. En liten träskylt som det står "välkommen" på, kanske. Eller två udda kaffekoppar. Finns det någon som gillar att ha två av varje sorts kopp, tills en går sönder och man har bara en av varje? Själv föredrar jag att ha likadana i alla fall.

Det kanske låter otacksamt av mig att gnälla över saker andra köper för att de vill vara snälla, men det är så totalt onödigt. Ofta, och jag tror inte bara det är så hos mig, hamnar dessa saker högst upp på en hylla där de ligger tills de slängs eller skänks bort till någon annan.

Jag har sagt att jag inte vill ha en massa saker men det accepteras inte alltid. Det är som om en del ger presenter för sin egen skull, och inte för att faktiskt glädja andra.

Den perfekta presenten för mig är något jag önskat mig och/eller behöver. För att minnas vad jag önskat mig mailar jag sambon så fort jag kommer på något jag verkligen vill ha, exempelvis någon dvd-box, för annars glömmer jag det själv när det blir aktuellt med födelsedag eller jul. Och jag tycker ju om att få saker jag längtat efter, sådana jag inte unnat mig att köpa själv.

Om man behöver ge en present till någon man inte känner så väl, eller som man inte vet vad den önskar sig, tycker jag det är bra med en upplevelse. T ex bio, restaurangbesök eller en resa (om man ska ge något lite dyrare) kanske. En present i form av planterade träd eller ett bidrag till Rädda Barnen eller någon annan välgörenhetsorganisation är också bra.

Ska man på middag till någon, och absolut vill ta med en present, varför inte köpa en fin olivolja eller fin choklad om värden inte tycker om vin? Saker man kan äta är också alltid bra presenter enligt mig.

//Finanskvinnan

Bra med att plugga

Nu när jag har huvudet fullt av lärdomar hinner jag knappt tänka på börsen. Det är faktiskt skönt och känns alldeles lagom att titta en gång på kvällen.

Min studiestrategi fungerar bra hittills. Jag försöker stanna och läsa efter skolan, och har hittills läst varenda kapitel och antecknat som jag ska. Att anteckna är nödvändigt eftersom vissa böcker ska tillbaka till biblioteket innan tentan.

Jag har fått en bok om snabbläsning av sambon (läser snabbt redan, men kan säkert förbättra tekniken). Det ska bli spännande att börja träna när jag får lite tid över, kan jag minska tiden jag lägger på studier blir jag glad. Hur intressant det än är.

//Finanskvinnan

Min första matsäcksdag

Jag gjorde mackor imorse, och tog med. Gick igår och köpte något så vansinnesonödigt som färdigskivad ost. Jo, för jag tycker det är jobbigt med vanliga ostar. Äter inte av dem när vi har, utan kör med bara smör på mackan.

Som matsäck betraktat kändes det lite väl torftigt med smörgås utan pålägg och därför lyxade jag. Jag vill ju inte att folk ska tycka synd om mig när jag äter.

Jag tog också med en gammal sunkig läskflaska med vatten. Jag har, som jag nämnt tidigare, haft svårt att äta matlåda eftersom jag betraktar mat som är över när man ätit den vid avsett tillfälle som rester vilka jag då inte ville äta. Det problemet är löst nu.

På samma sätt betraktar jag också flaskor vilkas utsprungliga innehåll är slut som sopor. Och jag tycker inte det känns trevligt eller gott att dricka vatten ur dem, hur diskade de än är. Men jag inser att jag är befängd och barnslig och ska därför träna på att dricka vatten ur gammal pet-flaska så ofta det går.

Trots vattenflaske-dramat är jag nöjd med min dag. Jag orkade plugga fyra timmar efter föreläsningarna och det var trevligt att ha vatten. Jag köpte inget alls under hela dagen fast jag var i skolan 8 timmar.

Från och med nu ska jag alltid försöka ta med matsäck. Det är stor skillnad på att spendera 60-70 kr per skoldag och att inte spendera alls.

//Finanskvinnan

Mat i skolan

Jag ska försöka ta med mig smörgåsar till skolan. Visserligen har jag antingen för- eller eftermiddagsföreläsningar oftast, men jag stannar ju kvar och pluggar ändå.

Förra veckan har jag köpt lunch två dagar vilket naturligtvis är helt förkastligt. Inte minst för att den var inte-särskilt-god. Ett första försök till lösning blir att ta med smörgåsar, med start nästa vecka. Jag ska också ta med mig vatten.

Jag hoppas jag klarar mig med det. Annars får jag göra kalla rätter som inte behövs värmas.

//Finanskvinnan

Ibland går det bara inte

Idag har jag varit hemma hela dagen för att plugga. Jag har fruktansvärt mycket att läsa, och eftersom jag antecknar samtidigt tar det fruktansvärt lång tid. Ett kapitel på 50 sidor har hittills tagit mig 3 timmar att komma igenom, och jag är inte klar än.

Hade jag bara börjat vid 11 när jag gick upp hade jag varit klar nu, men inte. Istället hittar jag på den ena ursäkten efter den andra för att slippa.

Jag brukar kunna vara duktig på att planera och göra som jag tänkt, men inte idag. Och just idag måste jag eftersom precis hela helgen är bokad.

Ok. Nu har jag gnällt. Tillbaka in i arbetsrummet med mig.

//Finanskvinnan

Jag slipper flytta sparpengarna

I och med den senaste räntehöjningen från riksbanken höjer Marginalen räntan på sitt sparkonto till 4,25%. Jag förberedde mig på att flytta pengarna från SveaDirekt dit, eftersom jag i investeringsplanen bestämt att jag byter institut när det finns ett alternativ med minst 0,5% högre ränta än det jag har.

Som tur är har Svea bestämt sig för att höja och deras nya ränta är 4%. Jag stannar alltså kvar. Skönt att slippa byta så ofta, men jag kommer nog få göra det förr eller senare i alla fall.

//Finanskvinnan

Fondval fondförsäkring

Det verkar fungera att anmäla fondval på mac. På AMF valde jag:

30% AMF Aktiefond Sverige (upp 285,4% sedan 1999)
35% AMF Aktiefond Världen (upp 152,4% sedan 1999)
35% AMF Balansfond (upp 100% sedan 1999)

På Länsförsäkringar valde jag:

35% Skagen Global
35% LF Tillväxtmarknadsfond
30% LF Sverigefond

Det känns spännande att placera pengar med så lång placeringshorisont. Idag hade jag runt 2 000:- att placera. Jag undrar hur mycket det kommer vara när det är dags att pensioneras.

Ni som varit i arbetslivet ett tag, vad tycker ni om det här nya systemet? Hade ni velat placera pengar från början?

//Finanskvinnan

Plötsligt händer det

Min dator verkar inte fungera som den ska. Jag får ingen kontakt med internet. Lyckligtvis har jag sambons mac men jag skulle inte bli förvånad om jag inte kan göra min fondval för ITP:n på den, som jag tänkt idag. Jag ska göra ett försök i alla fall.

Förhoppningsvis är det bara nätverkskortet som slutat fungera, och det är inte så jättedyrt att byta. Är det något annat måste jag nog köpa en ny. Jag klarar mig inte utan trådlöst internet, modemet är i ett rum jag aldrig håller på med datorn i.

//Finanskvinnan

Tillvaratagande av befintliga resurser

Idag blev det väldigt varmt på eftermiddagen, vilket var lite jobbigt för mig som tagit vinterkläder på morgonen. Som tur är kom jag på att jag behövde lämna in jackan för att byta ut dragkedjan, så jag gjorde något jag tänkt länge och blev av med den på samma gång. Jag lämnade också in en väska med trasig dragkedja. Jag tror det kommer kosta runt 400:- tillsammans.

Förr i tiden hade jag slängt det trasiga och köpt nytt. Men att laga det sparar både pengar och energin att leta reda på något nytt man trivs med. Hade jag varit lite händig hade jag kunnat göra det själv, och sparat ännu mer.

//Finanskvinnan

Ratos-ordern har gått igenom!

Idag nådde Ratos 200 kr och min köporder gick igenom. Jag trodde nog inte det skulle gå så snabbt som två dagar. 209 var kursen då jag la ordern.

Som Erik påpekade har jag två innehav (nu tre med Ratos) som inte är fulla börsposter. Det är MTG där jag har 27 aktier (25 är en börspost) och Scania där jag har 101 aktier (100 är en börspost). Jag tror att jag snarare kommer sälja de enstaka MTG och Scania än komplettera, eftersom jag helt enkelt inte har råd att köpa så mycket aktier (förmodligen) medan jag studerar.

Ratos däremot behåller jag nu som det ser ut.

UPDATE

Jag kommer behålla aktieposterna som de är, det är meningslöst att sälja enstaka aktier med tanke på courtaget.

//Finanskvinnan

God vegolasagne

Här finns recept på en god vegolasagne. Vill man ha lite starkare smak kan man säkert ta riven västerbotten på.

//Finanskvinnan

Helomvändning

Faktiskt så har det inte känts klockrent med ett köp av Lindex (vilket jag ju avbröt). Inte heller Nordea eller Axfood som jag tittat på kändes särskilt bra.

Sommarstugan blev det inget med denna gång heller, så jag lägger min köporder på Ratos (30 st á 200:-) istället. Jag litar på Ratos. Christoffer har skrivit väldigt bra om Ratos här.

//Finanskvinnan

Klaustrofobi

Denna trängsel med jättemånga andra (studenter) hela tiden börjar gå mig på nerverna. I övrigt känns det bättre med skolan, de värsta misstagen från skolans och lärarens sida har uppdagats och åtgärdats nu.

//Finanskvinnan

Fördelningen mellan mina aktier just nu

Jag har lagt till antal i rutan med mina aktier till vänster. Såhär ser fördelningen mellan mina aktier ut i värdet av dagens kurs:

Aktie Antal % av innehav Värde SEK
TeliaSonera 10 0,70% 538
Modern Times Group B 27 13,89% 10 598
Industrivärden C 100 17,82% 13 600
Skanska B 100 18,31% 13 975
Scania B 101 21,83% 16 665
Ratos B 100 27,45% 20 950


//Finanskvinnan

Budget, sparande och utgifter

Jag tog en titt på hur jag hållt min budget i stort sedan jag startade bloggen. Att jag sparat mer än budgeterat var inte svårt att räkna ut, jag har ju i vissa fall fått extrainkomster (återbäring, hobby, present) och högre lön än planerat.

När jag räknade ut om jag hållt budget för varje enskild budgetpost i juni och juli var det faktiskt ett tag sedan jag fick mina stora extrainkomster.

Men innebar extrainkomsterna tidigare att jag slösat mer och spenderat mer än budgeterat på t ex kläder, restaurang och övrigt? Jag har ju köpt både en ny mobil för ca 3 700 och en hobbypryl för ca 3 800. Det låg alltså nära till hands att anta att så var fallet. När jag räknade på det framkom dock att jag totalt sett gjort av med 767:- mindre än budgeterat för totala utgifter sedan februari.

Många månader har jag gjort av med betydligt mindre än budget (antagligen för att budgeten är ett genomsnitt trots att vissa kostnader kommer års- eller halvårsvis). En månad har jag "gjort av med" väldigt mycket mer. Detta har dock satts in på buffertkontot, för att klara större utgifter senare.

Jag är nöjd med att jag hållt budgeten trots att jag fått extrapengar att slösa med. Däremot är det säkert så att jag köpt mindre kläder och smink än jag budgeterat, till förmån för "övrigt".

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder september 2007

Då var det dags för månadens sammanställning, se nedan.

Tillgångar:

Aktieobligationer 31 329,00 kr
Aktier 75 674,00 kr
Fonder 5 350,00 kr
Kontanter NN 9 816,93 kr
IPS 8 921,00 kr
Svea Direkt 62 243,00 kr
____________________________

193 333,93 kr

Skulder

CSN -39 556,00 kr

Summa tillgångar och skulder: 153 777,93 kr

Denna månad ser sämre ut än vad den är. Efter förra månadssammanställningen rasade aktierna i värde ytterligare och låg -12 000 ett tag. Nu är de minus ungefär 7 000.

Jag har sparat in 6 000 i depån som planerat, och för kontanterna som ligger där ska jag köpa HQ Tillväxtmarknadsfond för 2 000 och aktier för resten om inte sommarstugeköpet blir av. Vilket det inte verkar som för tillfället (det är svårt att köpa hus, mycket som ska klaffa).

Ett diagram


//Finanskvinnan