Nyckeltal på livet

En läsare som kallar sig kusinen på landet ställde en intressant fråga om huruvida man kunde räkna ut ett p/e-tal på sin tillvaro för att utröna vid vilken kostnad det är värt att exempelvis flytta ut på landsbygden för att bo billigare även om lönen också är lägre.

Visst kan man väl räkna ut ett p/e-tal på sin tillvaro, men det borde inte vara det enda nyckeltalet att ta hänsyn till. Det som är svårare att ta med i beräkningen är möjligheten att byta jobb om man vill, nöjesutbud vs lugn och ro och närhet till familj och vänner. Dessa saker värderar man ju som olika viktiga beroende på personlighet.

För vissa är det en uppoffring att bo i stan därför att det upplevs som för trångt, dålig luft eller långt till familjen (om man är inflyttad). För andra vore det en lika stor uppoffring att bo på landsbygden där det kanske inte finns sushiställen och nattklubbar överallt.

Kanske kan man lägga till några andra nyckeltal vid beräkningen av var det är mest värt för individen att leva, t ex "nöjdhet med livet" eller "lycka" också? Det kanske vore värt att bo i ett kyffe och jobba 16 timmar per dag i någon internationell storstad ett år eller två, för att spara alla pengar och därefter kunna leva ett tillbakadraget liv på landet i tio år under total tillfredsställelse med livet för vissa. Den slitiga perioden blir då som kortsiktig investering i en längre period med hög livskvalitet.

Hade man haft nyckeltal på livet hade det varit enkelt att se tillbaka och veta om de val man gjort verkligen lett till ett "bra" liv. Å andra sidan, behöver man verkligen ha något som definierar huruvida ens liv varit tillräckligt bra eller inte? Förmodligen inte.

//Finanskvinnan

Telefonkatalogonöda

Per Penning tog upp frågan om onödiga telefonkataloger i sin blogg. Jag gissar att väldigt få av er läsare brukar bläddra i telefonkatalogen av papper. Själv använder jag nätet.

Om ni vet med er att ni inte vill ha någon katalog kan ni klicka här och avbeställa er. Det känns klart onödigt att göra en massa papper till ingen nytta.

//Finanskvinnan

Glada tider i kapitalförsäkringen

Idag gick Ratos upp 4,66%. Aktierna ökade 1 504:- i värde. Tillsammans med gårdagens uppgång är det över 3 700:-, inga småpotatis direkt. Därför skulle jag bli förvånad om vi inte ser ett störtdyk på börsen i början av nästa vecka. Så månadssammanställningen inte blir onödigt bra.

Jag ligger fortfarande på ett ganska kraftigt minus vad det gäller aktierna, men det är klart det känns roligt när gapet till plus minskar ändå.

//Finanskvinnan

Ny fråga

Nästa fråga i vänsterkanten handlar om sparande. Hur mycket sparar ni läsare?

Enligt den förra frågans svar är 35% av de som röstat kvinnor och 65% män.

//Finanskvinnan

Personrekord i bra framförhållning

Jag har gjort klart en examinationsuppgift som ska lämnas in i januari redan nu. Satt sex timmar i skolan och slutförde den igår. Jag är väldigt nöjd, önskar att jag alltid kunde vara ute i så god tid eftersom det minimerar stressen.

//Finanskvinnan

Några andra snåljåpar

E24 skriver om några andra som gärna cyklar och undviker onödiga utgifter, bland andra Ingvar Kamprad och Warren Buffet. Här kan man läsa artikeln.

//Finanskvinnan

Dagens spartips

Jag har (också i iGoogle) en liten grej som ger mig ett spartips per dag. Sådana kan man aldrig få för många av. Idag var tipset som följer:

"Be patient. Don't buy that new gadget today. Wait a month or two and the price will certainly go down."

Det är det överlägset bästa tipset hittills eftersom många av de andra jag fått haft med collegebesparingar och annat som bara gäller USA att göra. Visst ska man vänta så länge som möjligt med att köpa teknikprylar, för att få dem till ett garanterat lägre pris.

Jag tänker på min egen dator, den gamle trotjänaren. Som jag nämnt är den några år gammal. Jag köpte den då för ca 8 000 och det var väl det billigaste eller näst billigaste man kunde få tag på då om man ville ha en laptop med cd-brännare.

Idag får man en dator med 6 gånger så stor hårdisk som min, 4 gånger så mycket RAM-minne och dvd-brännare för 5 000. Jag hade inte tjänat på att vänta eftersom jag verkligen behövde en dator och knappast hade klarat mig utan de senaste 3-4 åren, men visst är jag glad att jag inte köpte värstingmodellen som då antagligen var sämre än dagens lågprisdatorer men hade kostat runt 20 000.

Jobbar man på sin dator kan man kanske lägga lite mer (inte minst om man kan dra av köpet på företaget), men för "normalt bruk" tycker jag det verkar onödigt med det senaste.

//Finanskvinnan

Bra aktiedag

Med hjälp av mitt nya verktyg kunde jag se att värdet på mina aktier stigit över 2 200:- idag. Inte dumt alls! Tyvärr väger det inte upp nedgången den senaste månaden.

Däremot har MTG än en gång kommit upp på plus. Mina MTG-aktier är nu värda omkring 11 000. Det jag funderar på är om jag ska lägga in en säljorder på en nivå lite högre än dagens. För pengarna jag får skulle jag kunna lägga ungefär 6 000 på ett köp av HQ och ungefär 6 000 på ett omköp av MTG till betydligt lägre kurs.

Jag känner (obs, känner) mig nämligen ganska säker på att börsen kommer svaja rejält den närmsta tiden, och jag skulle gärna få in HQ i depån.

Vad tror ni om den strategin?

UPDATE

Jag har lagt in en säljorder på MTG på 457. Om aktien når upp till den nivån kommer jag genomföra strategin. En fördel med att minska i MTG och köpa in HQ är att min genomsnittliga direktavkastning kommer öka, vilket är positivt.

//Finanskvinnan

iGoogle blir bättre och bättre

När jag skrev om iGoogle efterlyste jag ett verktyg man kunde lägga in sina aktier i, för att lätt kunna följa dem. Ett sådant finns, och det hittar man om man söker på "aktier". Såhär står det om verktyget:

"Aktieportfölj
Mycket anpassningsbar lista med obegränsat antal aktier. Se utvecklingskurvor och detaljer för varje aktie. Beräkna totalvärdet och tillväxt på din portfölj och mycket mer."

Det var lite knepigt att hitta rätt aktier eftersom den söker på alla marknader. Om man exempelvis vill ha Ratos B kommer man dock rätt direkt om man skriver ratob.st i sökrutan (.st för att det är Stockholmsbörsen). Om man vill kan man också lägga in sina fonder i verktyget.

Nu saknar jag bara ett verktyg som visar vad som sänds på mina valda tv-kanaler just nu.

//Finanskvinnan

Man kan visst bli rik på en vanlig lön

Jag fick en kommentar av en person som anser att det är meningslöst att försöka spara sig rik om man inte har en väldigt hög lön. Ett inte helt ovanligt resonemang som jag inte håller med om alls.

Vi kan ta en person som idag är 25 och har 0:- i sparkapital. Personen börjar från och med nu spara 5 000:-/månad (1 500 mindre än vad jag sparade när jag jobbade heltid) och gör så i 25 år.

När personen är 50 kommer den då att ha ett sparkapital på 6 490 905 om den får 10% avkastning per år. Visst kommer miljonerna inte vara lika mycket värda då som nu, men det kommer förmodligen ändå vara en betydande summa. Lyckas personen få 15% avkastning i snitt per år har den istället 14 682 718 när den är 50 (vinstskatt ej medräknad).

Inga dåliga pengar för att spara en acceptabel del av inkomsten varje månad, tycker jag i alla fall. Och ingen omöjlighet för någon som arbetar heltid (speciellt om man inte har barn) och undviker onödiga utgifter.

Efter några år kommer förhoppningsvis de 5 000 vara en ännu mindre del av lönen, eftersom man brukar öka sin lön med ålder och inflation. Ökar man sparsumman i takt med att lönen blir större kan man bli ungefär hur rik som helst.

Appropå vanlig lön och onödiga utgifter var jag hemma hos några jag känner idag. Jag råkade se deras mobilräkning som var på 2 000 för en månad. Tydligen brukar den vara så hög. Personen som ringer mest säger att h*n "inte kan" ringa mindre. Det blir 24 000 om året, på enbart privata telefonsamtal.

Jag tror många som börjar se över sina utgifter upptäcker att mycket pengar går till sådant man egentligen inte har så stor glädje av, som telefonsamtal månaden efter man ringt dem. Och det är de pengarna man ska spara istället. Pengarna som går till onödigheter.

//Finanskvinnan

Nu gillar jag "Finanskvinnan"

När jag startade bloggen hade jag tänkt mig att den skulle heta något i stil med spara.blogspot.com. Det namnet var dock upptaget och istället tog jag aliaset finanskvinnan. Varför skrev jag här.

Nu är jag jättenöjd med det namnet. Det jag gillar allra bäst är att det låter som ett superhjältenamn. Jag ser framför mig hur jag räddar folk från vettlös konsumtion, iförd peakoil-mantel.

//Finanskvinnan - med rätt att spara

Julklappat och klart

Idag tog jag ytterligare en tur bland butikerna för att leta julklappar. Som väl är hittade jag en hel del, känner mig nu klar till 75%. Det var riktigt trevligt att spendera pengar, faktiskt.

En present jag tycker är ganska bra är fin choklad (typ chokladfabriken) och fint kaffe. Det är bra till personer som inte behöver eller vill ha fler prylar.

//Finanskvinnan

Gårdagens nöjen och utgifter

Igår hade jag alltså en heldag på stan. Jag började med att gå på en filmfestivalfilm (Eagle vs Shark, vilken jag rekommenderar till alla som gillar nördar och tv-spel som jag). Där fick jag en fribiljett till valfri annan föreställning, som blev Manufacturing Dissent om Michael Moore på kvällen.

Sen tog jag en tur i butikerna och letade julklappar utan att hitta något. Däremot hittade jag ett par nya vinterskor till mig, vilka jag köpte. Jag har lagat dem jag har några gånger men de var trasiga igen. De nya skorna var väldigt billiga, från skopunkten. Därefter fikade jag på ett café, tog en promenad, åt på ett annat café, spelade tv-spel hos en vän, gick på bioföreställning 2. På bion vann jag en påse med en bra DVD-film och två gratis hyrfilmer online.

Det har varit mycket film i helgen eftersom jag också såg 1408 i lördags. Det var den läskigaste och bästa skräckfilmen jag sett på flera år.

Dagens kostnader

Biobiljett 1: 60:-
Skor: 300:-
Fika: 35:-
Mat: 69:-
Biobiljett 2: 0:-
Vinst: 0:-

Jag tycker jag fick ganska mycket för pengarna. Är väldigt nöjd med skorna, de är både snygga och bekväma.

//Finanskvinnan

Ingen notering av PoP

RNB:s styrelse drar tillbaka förslaget om notering av PoP, som det tidigare ryktats om. Här kan man läsa lite mer. Detta påverkar inte mitt beslut att köpa RNB, även om ett noterat PoP hade varit en bonus. Däremot är det positivt att utdelningen blir högre.

//Finanskvinnan

Godisprinsarna ger tips för entreprenörer

Här ger personerna bakom Godisprinsen (en uppstickarleverantör inom lösviktsgodis) sina bästa entreprenörstips. Det fanns mycket vettigt där.

//Finanskvinnan

Kommentarer till kommentarer

Jag förväntade mig att bli totalsågad i kommentarerna till artikeln på DI, och hade därför bestämt mig för att inte titta på dem. Trots allt sågas alla artiklar som läggs upp på deras webb.

Till slut frågade jag en jag känner om det var några personangrepp, men det var det inte och då vågade jag titta. Jag blev positivt överaskad. De som hade något att anmärka på själva bloggen eller mig tyckte inte så mycket mer än att bloggen är tråkig samt att jag borde ha bättre mål än att spara pengar. Det är inte så konstigt. Om man inte är intresserad av det jag skriver om är det klart bloggen inte är rolig att läsa. Delar man inte min vision om att ett sparsamt leverne är ett bra sätt att spara pengar samt att det är trevligt att ha sparkapital har man förmodligen ingen större förståelse för hur jag lever heller.

På mål-frågan kan jag svara att jag har andra mål än att ha en summa pengar också, självklart. Jag vill inte minst ha en givande karriär och det är därför jag utbildar mig nu. De monetära målen har jag satt upp som något att kämpa för därför att en stor summa pengar i slutändan kan ge mig både frihet och trygghet. Här kan man läsa mer om vilka mål jag satt upp.

Min levnadsstandard är god, trots sparandet (tycker jag själv). Jag äter på restaurang och gör saker jag tycker är roliga. Bor bra. Många av mina nöjen är förvisso ganska billiga, exempelvis dricker jag inte alkohol särskilt ofta så att gå ut blir ingen dyr historia. Jag låter också bli att köpa en massa dyra och onödiga saker, eftersom jag inte vill ha dem. Jag är knappast en ensam och olycklig person för att jag sparar. Skulle säga att jag är på 9,5 om lyckoskalan är 10.

Sen har det skrivits en hel del peppande kommentarer också, varav flera av medbloggare och stammisläsare. Jättekul att läsa.

Här är några roliga kommentarer:

"Härligt Finanskvinnan! Det är sånt här som ger hopp om en ljusare framtid!

Med sunda och positiva människor som har en livsstil som fungerar utan rovdrift på varken sig själv, sina medmänniskor eller vår änglamark. Och det är klart att du varken lever ett trist liv nu eller behöver ändra dig när miljonerna väl är på plats.

Har man hamnat i självgod, snöd och kvalmig klipparkonservatism så behöver man kanske en dos Gucci, Mercedes och jordenruntresor för att stå ut med sig själv emellanåt. Men du kommer med all säkerhet aldrig någonsin att sakna nåt sånt.

Så kör hårt och visa valparna var valvet skall stå!

Zeus"

"Tycker det låter som en behövlig motvikt i konsumtionssamhället. "Sparsamhet är det bästa inkomstkällan" hade farfar som utklippt citat en tid vid sitt skrivbord. Jag tror det var Cicero som sa det. Många yngre idag behöver höra det.

XY
"

"Vi blev trötta på alla julklappar som ingen ville ha och all tid som gick åt att köpa och öppna en massa paket. Men vi ville inte heller ta bort traditionen med julklappar.

Här är tipset: Sätt en summa t ex 500 kr och skriv en önskelista med vad du önskar dig, skriv ditt namn på önskelistan. De som vill vara med i detta julklappslotteri, t ex familjen tar en lott med önskelista och får då förslag på vad de ska köpa till den personen. Man köper bara till personen på listan. Du slipper nu undan med 500 kr i stället för tusentals kronor. I stället har du pengar kvar till dig själv och kan köpa vad du vill i mellandagsreorna.

Vi har nu tid kvar att äta, leka med barn och barnbarn i lugn och ro. När vi öppnar klapparna tar vi en och en som visas upp för alla. Alla har hittills varit nöjda med det hela. Man kan variera detta system så att det passar olika önskemål. Det är skönt att slippa må illa av alla måsten när det gäller julstressen. Var inte rädd att föreslå att ge mindre eller att upphöra med julklappsmåsten.

gogo
"

Jag tycker tipset om julklappslottning var genialt. Det skulle jag vilja prova i framtiden.

//Finanskvinnan

Många kommentarer!

Idag har jag flängt runt på stan hela dagen, slösat pengar men även lyckats gå plus på två bioföreställningar. Det är därför jag inte skrivit i bloggen eller svarat på alla kommentarer. Jag återkommer imorgon eftermiddag med svar på kommentarerna och lite mer om dagens utgifter.

//Finanskvinnan

Intervjun är uppe på di.se

Nu är intervjun med mig upplagd på di.se, här kan man läsa den. Jag är nöjd med artikeln. Den speglar min personlighet bra. Här finns även en artikel på dagensps.se, vilken verkar vara en lite friare tolkning av intervjun.

För eventuella nytillkomna läsare kan jag rekommendera mina månadssammanställningar som finns här för överblick över hur min ekonomi förändrats sedan jag startade bloggen.

Vill man läsa de första inläggen går man in på februari längst ner under "Arkiv" till vänster.

//Finanskvinnan

Det blev en köpfri dag trots allt

Jag hade en lugn och skön dag idag, var hemma och jobbade med lite skoluppgifter. Därför blev det köpfri dag ändå. Imorgon däremot ska jag gå på bio, handla julklappar och säkert äta ute också.

//Finanskvinnan

Idiotisk reklam

Jag tittade på tv4 och såg vad som visade sig vara en reklam för något fotbollsjippo. Det är ett utdraget samtal till 112 där en hysterisk kvinna ringer in och säger att hennes man inte andas. Man tror att det är en trailer för någon svensk realityserie om sjukhus eller så, tills det på slutet avslöjas att han slutat andas för att det är så spännande med fotbollen.

Det hela är extremt obehagligt tycker jag. Att använda en desperat olycklig situation som är verklighet för många människor varje dag i marknadsföringssyfte är helt fel. Här har en annan bloggare skrivit om det. Det är ett praktexempel på en riktigt dålig reklamidé.

//Finanskvinnan

Pengar, shopping och feng shui

Jag fick min lön idag, vilket kändes roligt som alltid.

Jag har inte köpt alla julklappar än som jag tänkt, men har nästa vecka på mig också. Närmsta familjen är avklarad bortsett från sambon. Jag får ta en runda i helgen helt enkelt.

Imorgon är det Buy Nothing Day. Jag kommer förmodligen inte låta bli att handla eftersom jag ska gå på stan. Jag låter bli att köpa onödiga prylar varje dag, så det är inte mycket att manifestera i mitt fall. Jag tycker idéen med Buy Nothing Day i sig är ganska bra ändå. Trots allt råder en (enligt mig) osund konsumtionshysteri och att stanna en sekund och fundera över det skadar ingen.

Något som alltid förvånar mig med konsumtion är att folk inte verkar medvetna om att det kostar dyra pengar inte bara att köpa utan också att ha prylar. Vissa som har väldigt mycket saker (kanske aldrig slänger något för att de är ekonomiska, t ex) har skåp och förråd fullproppade av sådant de aldrig använder. Man lagrar barnens urvuxna kläder, trasiga saker, sportutrustning ingen använder och annat man egentligen klarar sig utan. Det tar då upp utrymme som här i Stockholm kan representera lån på 50 000 per kvadratmeter. Alltså kan man förlora pengar på att vara "ekonomisk" och inte göra sig av med det gamla.

Att behålla något man egentligen inte tycker om för att det en gång kostade pengar är lika vanligt som dumt, blir det verkligen bättre för att man låter saken fortsätta kosta pengar passivt utan att någonsin skänka någon glädje? Jag tror inte det, i alla fall.

Enligt "Rensa i röran med Feng Shui" (bra julklappstips, finns på pocket) finns tre metoder för att handskas med röra och överflödiga saker:

1. Låt naturen ha sin gång (t ex låta blommor självdö så man måste slänga dem).

2. Vänta tills du dör och låta släktingar ta hand om allt.

3. Ta ansvar för sakerna och rensa ut själv.

En bra metod för att rensa själv, vilket rekommenderas, är enligt boken och mig kartongmetoden. Man tar fram fem rejäla kartonger varav en för "släng", en för "reparera", en för "återvinn" (byt, sälj, ge bort, lämna tillbaka), en "övergång" (ska till annat rum/ställe) och en för "vet ej". Det man faktiskt använder och tycker väldigt mycket om ställer man bara på rätt ställe och behåller, allt övrigt krafs sorterar man i lådorna.

Därefter slänger/reparerar/återvinner och flyttar man allt man sorterat så snabbt som möjligt. "Vet ej"-lådan tejpar man igen och skriver ett datum för öppning på, ungefär ett halvår senare kan vara lagom. Innan man öppnar lådan igen försöker man komma på vad som finns inuti. Det man inte minns och inte behövt under tiden kanske man kan göra sig av med.

När man väl gjort sig av med allt onödigt och har en massa tomma utrymmen kan man välja att flytta till ett mindre boende och spara pengar. Eller så stannar man kvar och har befriande stora utrymmen att röra sig och sprida ut sina kvarvarande saker i.

//Finanskvinnan

Oljekris och världsekonomin

En vän till mig är väldigt intresserad (på gränsen till besatt) av den kommande bristen på olja. Det finns en massa olika hemsidor på ämnet med många medlemmar och debattörer. Vissa menar t o m att 9/11 var iscensatt för att USA skulle få en orsak att anfalla Irak (för att få makt över deras olja). Här är en amerikansk sida med ett forum för troende. Här kan man läsa en något mindre paranoid sida om det på svenska. Här finns en artikel om det från E24.

Pessimisterna menar att världsekonomin kommer rasa fullständigt, vi är ju beroende av olja för det mesta. Det påstås att det går åt mer olja för att tillverka ett vindkraftverk än vad vindkraftverket kommer kunna producera jämförbar energi under sin livstid. Det påstås också att förutsättningen för att så många som vi är nu ska kunna leva på jorden samtidigt är att vi har olja.

Det jag funderar över är varför man inte hör mer om det här om det stämmer? Varenda tidning och nyhetsinslag borde handla om det. Och om världsekonomin bryter samman inom några år, borde inte åtminstone finansvärlden då vara intresserad av det?

Det är svårt att oroa sig för ett hot väldigt få tar på allvar, tycker jag. Men om det stämmer och konsekvenserna blir de som förutspås framstår det som mer eller mindre menlöst att spara pengar, plugga och jobba. Istället borde jag flytta till ett torp och börja odla min egen mat samt bunkra konserver för att vara förberedd. Alternativt gå runt på stan med en hemmagjord mantel och ett plakat som varnar folk för den annalkande katastrofen.

//Finanskvinnan

Tentaresultat

Jag fick veta resultatet på min senaste tenta, och jag fick högsta betyg vilket jag är oerhört nöjd med. Det var så jobbigt att ha det mediokra resultatet från den förra hängande över huvudet.

Det här blir nog en bra helg.

//Finanskvinnan

En liten glädjetår

Jag märker att 6 månaders tjat om sparande börjar ge resultat. Min ena kollega sa häromdagen att h*n skulle sluta handla så mycket onödigt, och spara lite mer istället. Jag blev faktiskt rörd.

//Finanskvinnan

Köporder lagd

Pengarna från SveaDirekt hade kommit in i kapitalförsäkringen nu, det gick oväntat snabbt (3 dagar totalt via SEB). Jag har därför lagt en köporder på RNB: 110 aktier á 52. Dagens kurs är 55,75 men jag tror på skakiga tider framöver och har valt giltighetstid en månad på ordern.

//Finanskvinnan

Ericssonkaos

Om jag hade valt att behålla köpordern på Ericsson á 15 jag la här, hade den förmodligen gått igenom idag. Av någon anledning känner jag mig glad för att jag satsade på Ratos och Industrivärden i IPS:en istället, även om de gått ner sedan köpet.

Vad tror ni om Ericsson, är botten nådd? Jag har en känsla av att den inte är det...

//Finanskvinnan

Gratis frukost!

Imorse bjöd DI mig på frukost. I samma veva gjordes en intervju. Resultatet kommer förmodligen upp på webben imorgon eller övermorgon.

Sen åkte jag till skolan och var fortfarande så nervös (ja, man är ju inte mediatränad direkt) att jag panikläste och antecknade från en hel bok på ett par timmar. Synd att jag inte hunnit läsa min bok om snabbläsning än, då kanske det hade gått ännu snabbare.

Tycker fortfarande det är höjden av ironi att jag inte hinner läsa min snabbläsningsbok för att jag har så mycket att läsa. I jul kanske?

UPDATE

Artikeln kommer komma upp senare, förhoppningsvis i helgen.

//Finanskvinnan

Spritmonopolet

Systembolaget kampanjar för sitt monopol på spritförsäljning. Bland annat med annonsen nedan:


Själv tycker jag Systembolaget är fantastiskt bra, om det måste säljas alkohol (och det måste det nog). Nu är jag ju själv inte någon storkonsument av alkohol men jag tycker framförallt sortimentet är väldigt bra. Även kunskapen hos personalen toppen. Öppettiderna och det nya självplocksystemet visar att Systembolaget är villiga att gå kunderna till mötes, sitt statliga ägande till trots.

När jag varit utomlands har jag aldrig hittat i butikerna och man kan inte direkt räkna med några råd kring köpen när det är en vanlig minilivsägare som står i kassan. Sen kanske det är trevligt med erbjudanden, men det är väl inte omöjligt att Systembolaget skulle kunna erbjuda det i framtiden?

Om de inte vill ge rabatt på ren sprit skulle de åtminstone kunna ordna en vinklubb man kan vara med i, och så får man ett gott vin per månad med måltidsrekommendation till. Eller en ölklubb.

Så sent som igår upptäckte jag något Systembolaget erbjuder som kanske kan vara en lämplig julklapp till någon som "har allt": olika dryckesprovningar (vilket är lite i linje med prenumerationer eller klubbar). Här kan man se vad som finns och vart.

//Finanskvinnan

Lyxfond och ytterligare en kväll

Jag läste i tidningen Plus (som jag fick på Nordnets Pluskväll för kvinnor) om en fond som lät lite rolig; Pictet Premium Brands. Den placerar i lyxmärken som Dior, Dom Perignon och Cartier. Förvaltningsavgiften är 2,3% utom i PPM där den är 0,9%. Kanske något för alla shoppingfrälsta? Själv skulle jag nog inte köpa dock, gillar varken lyxshopping eller sprit särskilt mycket. Här kan man läsa mer om fonden.

Kvällen i övrigt var trevlig, men inte lika informativ som Nordnetkvällen. Den var väldigt välbesökt och de hade fått säga nej till 350 personer som velat komma. Medelåldern på besökarna var ganska hög. Förutom tidningen Plus fick besökarna en bok, choklad och en ansiktskräm.

Om jag fick önska ett upplägg på en kväll om sparande som riktade sig mot kvinnor skulle det vara ungefär såhär:

*Information om kvinnors och mäns olika sätt att spara - privatekonom och/eller beteendevetare.

*Information om olika sätt att spara och placera - bankspecialist och/eller skattejurist.

*Information om familjerätt, sambolagen, äktenskapsbalken, vad händer med arv och skulder i olika situationer med mera - familjejurist.

*Peppig coaching - Charlie Söderberg eller möjligen Nina Jansdotter (som var där ikväll) om hon slutar säga "det är inte särskilt troligt att man lyckas spara ihop si och så många miljoner" rakt ut i luften.

*Börsexperter och analytiker.

//Finanskvinnan

Stor oenighet råder

I min poll, som jag nu avslutar, har åsikterna pendlat en del. Frågan var "Ska jag ta studielån och investera/placera det?".

Först ledde "Nej"-sidan ganska mycket, för att efter att par dagar ligga jämsides med "Ja"-sidan. Nu hade 100 röster inkommit, och resultatet blev precis 50/50. Det är verkligen ett svårt beslut.

Mot:

-Det är dumt/onödigt att dra på sig skulder i onödan.
-Investeringen jag gör kan minska i värde om jag köper aktier eller fonder.
-Man (jag iaf) vill gärna slippa framtida kontakt med CSN om man (jag) inte måste.

För:

-Räntan är så låg att jag t o m skulle tjäna på att ta lånet och sätta det på ett sparkonto.
-Om jag behöver ta bostadslån någon gång är det bättre att ha "förlånat" från CSN eftersom räntan är lägre där.
-Om jag skulle göra bra val kan pengarna växa enormt mycket. Min aktiehistorik talar dock inte direkt för att jag skulle göra ett bra val på det sättet.

Jag kommer fortfarande inte börja ta lånet nu, men som sagt kanske jag ändrar mig. Inte minst om det börjar närma sig sommarstugeköp med lån igen.

Nästa poll handlar om huruvida ni läsare är män eller kvinnor. Jag tror nämligen att det är ganska många kvinnliga läsare nu, många fler än det var från början.

//Finanskvinnan

Svårt med julklappar

I princip kan man säga att jag praktiserar köpstopp för prylar. Det ska väldigt mycket till innan jag betraktar en pryl som nödvändig eller lockande att köpa, jag vill helt enkelt inte köpa nya saker just nu. Däremot lägger jag pengar på restaurangmat och upplevelser.

Nu i juletider, och speciellt som jag bestämt mig för att köpa alla julklappar innan november är slut, är det dock dags att ta på spenderbyxorna igen. Jag har gått runt och letat julklappar överallt känns det som, men hittar nästan inget. Det verkar därmed som att min olust för shopping smittat av sig även när jag shoppar till andra. Vilket är tråkigt eftersom jag både "måste" och vill ge presenter.

Som tur är har jag hittat presenter till ungefär hälften på internet. Det svåraste är att köpa till äldre familjemedlemmar, vad vill de ha? De har ju ofta "allt" och en massa mer därtill. Funderar på att ge bidrag till organisationer i deras namn.

//Finanskvinnan

Aktieköp, beslut taget

Jag fick många kloka kommentarer till mitt inlägg om nästa aktieköp. Jag skrev då att jag övervägde RNB, HQ, Sagax, SHB. Efter övervägande tror jag önskelistan ser ut som följer:

1. RNB
2. HQ
3. SHB
4. Sagax

RNB och HQ tävlade i toppen, egentligen vill jag köpa båda nu, men jag slår till på RNB denna gång. Vid nästa aktieköp som möjligen blir av månadsskiftet februari-mars om börsen inte vänt upp igen, eller när jag får pengar över, står HQ på tur. Blir det ett köp till kör jag SHB (lite av ett säkert kort). Blir det ett fjärde köp slår jag till på Sagax om inte kursen vänt upp orimligt mycket. Jag får utvärdera om en tid vilken jag skulle slagit till på nu, egentligen.

//Finanskvinnan

Trump Steaks

Donald Trump försitter verkligen inte en chans att få in lite nya pengar, och varför skulle han det egentligen? Här kan man titta på hans webshop för "The World´s Greatest Steaks". Jag kan säga att hans ansikte bland köttbitarna inte gör mig direkt supersugen på kött, men det är klart hans namn är ett starkt varumärke. Om inte annat är han ju redan starkt förknippad med vad som brukar kallas lammkött.

//Finanskvinnan

Laga istället för slänga, igen

Jag gick till en s k "Mr Minit" med min skolryggsäck. Axelremmarna började släppa i fästet eftersom jag alltid bär tunga böcker i den. Mr Minit själv sydde fast dem ordentligt på ett par minuter och tog 40:- betalt för det. Klart prisvärt.

//Finanskvinnan

PPM är inte lika deprimerande som aktierna

Min PPM står just nu på 10% uppgång i år. Det är sämre än de 19% den stod i nyss, men bättre än mina vanliga aktier och fonder. Sedan det senaste fondbytet har alla fonder gått med åtminstone lite plus. Det känns faktiskt lite konstigt att PPM överträffar mina övriga placeringar med så mycket.

//Finanskvinnan

Fredagsfilosofiskt

1. Varför är tv på fredagkvällar mer ett straff än underhållning? Idol är uthärdligt, resten kan jag inte ens titta på. Jag förstår inte hur det kan vara så urbota dåligt hela kvällen på alla kanaler. Tur vi har DVD.

2. Jag funderade över vilket mitt nästa område i livet att lära mig om kommer bli (inlärning parallellt med ekonomi och mina andra intresseområden, alltså). Kom inte på något annat än min kropp och min hälsa, så kanske kommer jag bli snålbloggosfärens egen Blossom Tainton eller Anna Skipper i framtiden. Detta tänkte jag på samtidigt som jag drack cola och åt choklad. När jag märkte det insåg jag att det kan ta ett tag innan jag når "måste åtgärda NU"-stadiet jag uppnådde ganska snabbt vad det gäller ekonomin. Jag får fokusera på aktier istället. Det finns en del att lära, om man säger så.

//Finanskvinnan

SJ ändrar allt

SJ kommer införa ett nytt biljettsystem i vilket man köper till de tjänster man vill ha. Jag gillar initiativet eftersom jag är väldigt pro flexibilitet för kunden. Däremot blir jag tveksam till det hela om det kommer innebära att kunderna sitter blandade hur som helst. Det skulle också skapa extra jobb för personalen som kanske får springa fram och tillbaka med trerätters middag i fyra olika vagnar istället för en.

Visst känns det förlegat med benämningar som "1:a klass" och "2:a klass", men köpte man en plats i en 1:a-klassvagn visste man att man med största sannolikhet slapp barnfamiljer med tre skrikande barn och hemvändande Roskildefestivalbesökare som inte duschat på en vecka. Jag erkänner att jag faktiskt får panikkänslor när jag stängs in med dessa kategorier av medresenärer.

Ärligt talat blir jag orolig för att SJ tappar sina affärsresenärer om det blir så. Tappar de kunder till flyget istället för att ta flygkunder är det miljön som förlorar.

Det jag hoppas på är att man kan köpa till tjänster som "extra bekväm stol" vilka är omotiverat dyra för ovan nämnda irritationsmoment, och att dessa extra bekväma stolar finns samlade i samma vagn. Alternativt att man kan välja till om man vill sitta i tyst zon, barnfri zon eller väldoftande (men parfymfri) zon.

Ett SJ-initiativ jag däremot inte uppskattar alls är de konstiga auktionerna på biljetter som börjar 48h innan avgång. Vad händer om man inte vinner, och alla andra biljetter är slut? De enda som kan bjuda är ju folk som kan tänka sig att åka men också att låta bli om de inte vinner. Helt oanvändbart för ett planeringsfreak som jag.

//Finanskvinnan

Cision bloggrapporterar vidare

Jag läste häromdagen (DI, pappersversionen) att Cision utvecklat ett nytt verktyg för att förbättra bloggbevakningen. Här har jag nämnt Cision tidigare. De använder något system liknande pagerank för att bedöma vilka bloggar som är "viktigast", eftersom det finns så många och de flesta försvinner ganska snabbt.

Som exempel på företag som har nytta av bloggbevakning tog de upp H&M och modebloggares åsikter om deras kläder. Det låter märkligt att H&M helt plötsligt bryr sig om vad konsumenterna tycker, men kanske kan "modebloggar" tolkas som de stora med många läsare och då är det ju nästan media vi talar om.

//Finanskvinnan

Ha-begäret slår till

Som jag säkert nämnt är min fyra år gamla laptop lite skruttig. Den har bara 20 GB hårddisk och är tung. Var ett billigt alternativ i inköp redan då. Som tur är har jag backuper på allt på extern hårddisk, så det blir ingen kris när den väl slutar fungera.

Det som är bra med den är att jag aldrig behövt lämna in den på reparation, vilket får ses som väldigt bra jämfört med sambons båda bärbara mac som varit inne ett antal gånger. Båda har dessutom varit strömförande, eftersom sambon kommer åt någon slags skruv med underarmarna när han skriver. Helt sjukt.

Hur som helst drömmer jag om en ny dator, en väldigt liten som jag kan anteckna på i skolan. Och så ser jag den här. Den verkar ju vara perfekt! Inte minst med det priset. Ska bli spännande att se hur de prissätts i Sverige.

I vilket fall blir det ingen ny förrän den gamla definitivt gett upp, men det känns inte orimligt att det sker inom ett år eller två. Då är det litet som gäller för mig. Compact computing.

//Finanskvinnan

Lyxdag

Idag har jag haft lite av en lyxdag. Det har varit en bra dag på jobbet, jag har känt mig glad och inspirerad av gårdagens Nordnetkväll och jag lyxade med jättegod hämtpasta som min närmsta pizzeria börjat sälja för bara 60:- till middag. Snart ska jag gå ut på stan en sväng. Kanske till Riche.

En snäll kompis frågade även om jag ville ha ett filmfestivalkort. Det ville jag såklart, har funderat på att köpa.

Dessutom tittar jag på Lyxfällan just nu, och det är som vanligt jättespännande.

//Finanskvinnan

Kanske blir det ett aktieköp

Så som det går på börsen tror jag nog det blir en överföring á 6 000:- från Svea denna månad. Jag börjar nästan hoppas det, faktiskt. Det är ju lite roligt att tänka på eftersom jag då inte funderar över hur tråkigt det är att mina aktier går dåligt just nu.

Om det blir ett aktieköp funderar jag på någon av följande:

*RNB, som jag blivit tipsad om tidigare. Klädaktier har jag inte innan, och jag gillar att de har flera märken och butikskoncept. Egentligen är direktavkastningen lite väl låg, men för en så liten del av portföljen som 6 000 kan det väl vara ok. Ligger nu på 60,50:-.

*HQ som Diversifierad skrivit om här. Även denna tillhör en för portföljen ny bransch, finansbranschen. Direktavkastningen är bra, hela 4,01%. Ligger nu på 151,00:-.

*Sagax som en av Nordnets experter talade om. Ännu en ny branch. Tydligen är det ett lågt värderat fastighetsföretag med långa hyreskontrakt, d v s säker inkomst, under lång tid. Direktavkastning, finns sådan? Jag hittar inga siffor på det. Ligger nu på 73,00:-.

*SHB. Är det dags nu? Industrivärden investerar i SHB, så det är ingen absolut nyhet för mig. Direktavkastning på 4,19%, hög! Ligger nu på 191,00:-.

Jag tar gärna emot reflektioner eller tips kring detta.

//Finanskvinnan

Nordnetkvällen i repris

Här kan man titta på Nordnetkvällen i efterhand, allt filmades.

//Finanskvinnan

En idé

Jag har en idé för ett nytt format av ett klädesplagg som skulle kunna fungera riktigt bra, rent hypotetiskt. Kan man maila idén till olika kedjor och fråga om de är intresserade av att köpa den, eller är risken överhängande att de bara stjäl den utan att säga något om de gillar den?

Hur ska man gå till väga? Det är verkligen inte mer än en lite annorlunda idé som jag skissat ner grovt.

//Finanskvinnan

En riktig helkväll

Idag har jag alltså varit på Nordnetkvällen. Jag hade kvällen till ära klätt ut mig i prydliga kläder för att eventuella bloggläsare inte skulle känna igen mig. Jag skämtar ibland om att jag alltid har trasiga kläder, och tyvärr är det ofta så. Nya kläder känns inte som prioritet nu när min ekonomi är så tight, och när jag väl letar efter något nytt hittar jag ändå inget jag gillar.

Kvällen var bra upplagd och intressant hela tiden, med trevligt tilltugg i pausen. En bonus var att de lottade ut totalt 25 000 i fonder bland kunderna (om man inte redan var det kunde man bli under kvällen). Utställarna bjöd på gratis prylar och var trevliga. Jag fick en fin reflex och ett nyckelband vilket jag behövde.

Det roligaste jag hittade bland båsen var en aktieobligation från Kaupthing som hette Sektor: Spelindustri. Den placerar i Activision, EA, Intel, Konami, Microsoft, Nintendo, THQ, Sony, Namco Bandai och Sega Sammy. Jag blev verkligen intresserad av den, även om jag sagt att jag förmodligen inte kommer köpa fler aktieobligationer. Tyvärr verkar det som att lägsta teckningsbelopp är 50 000 och det är lite mer än jag kan lägga in för tillfället. Löptiden är 4 år, sista teckningsdag 18/1 2008. Dessvärre hittade jag inte information om den på Kaupthings hemsida nu när jag letade men det kanske kommer.

En extremt kort sammanfattning av det viktigaste (enligt mig) som sades under kvällen finns nedan. Om något verkar helt galet skyller jag på att jag förde anteckningar på det svarta programmet med en svart penna.

Välkomstprat:

Värdarna Linda Isacsson och Nordnets Sverigechef Victoria Thore var bra.

3 fondförvaltare (från HQ Rysslandsfond, Lannebo Småbolag, Catella Hedge) grillas:

Satsa på Ryssland eller möjligen HQ Tillväxtmarknadsfond under de närmsta åren (menade HQ-Fredrik). Peter Rönnström från Lannebo har samtliga sina PPM-pengar i sin egen fond. Även Catella-Ulf gillar Lannebo. När HQ placerar i Afrika väljer de inte vapen- eller diamantföretag. Kinesiska företag är totalt ointresserade av miljöfrågor.

Skatta inte bort dina sparpengar:

Det pratades om kapitalförsäkringar och vilka de passar för. Extremt viktig info som framkom från skattejuristen Cecilia Gunne är att man, om man behöver få ut pengarna men ligger minus i depån, KAN sälja hela försäkringen till t ex sin respektive för det aktuella värdet. Då får man dra av förlusten. Försäkringsmomentet i kapitalförsäkringen är att 101% av värdet i den tillfallet förmånstagaren (som kan vara vem som helst) vid dödsfall.

Cecilia sa också att man ska nå en avkastning på 3,3% per år för att tjäna på att ha en kapitalförsäkring, om schablonskatten är 1%.

Mingel vin och tilltugg:

Det var trångt, men maten var god. Speciellt som det fanns vegetariskt. De hade också fin-cola i glasflaska (och vin).

"De fattigaste jobbar för pengar, de rikaste låter pengarna jobba för dem":

Charlie Söderberg gjorde succé. Det var mycket roligt och intressant att höra honom prata om aktiva/passiva inkomster och utgifter. Hade varit roligt om det varade längre. Charlie är och förblir en av mina idoler.

Nordnets experter analyserar hur börsen går det kommande året:

Roligt, intressant, bra. De tipsade om bland annat Q-med, Sagax, Intrum Justitia och alla bankaktier. Som jag uppfattade det tror alla att det närmsta kvartalet kommer bjuda på nedgång eller stillastående, men åtminstone en trodde nästa år skulle bli bättre och en annan trodde nästa år börjar dåligt men att börsen går upp mot slutet. Två av experterna ska få en egen fond.

Avslutning och vinstdragning:

Jag vann inte... Men det var spännande!

I sällskap hade jag min syster som är nästan helt ointresserad av aktier och sparande. Hon tyckte dock också det var bra, och svarade till min förvåning att hon tyckte Nordnetexperterna på slutet var det bästa på kvällen, och inte Lyxfällan-Charlie som jag trodde hon skulle tycka. Hon sa också att "Q-med lät bra"(!).

Jag ser fram emot nästa tillfälle.

//Finanskvinnan

Eurocard har en tävling

Eurocard har en tävling just nu, Eurocard Business Challenge. Vinnaren varje dag får ett presentkort på 5 000:- hos Tiger. Jag anmälde mig samma sekund jag såg annonsen för tävlingen på DI:s hemsida. Orsak? 1. Jag skulle inte ha något emot en fin dräkt. 2. Annonsen riktade sig bara till män.

Det stod "Who's the best businessman in town?" eller något i den stilen, och så struttade några animerade män runt i bakgrunden. Jag får erkänna att jag blev irriterad eftersom det både finns en massa businesswomen i Sverige samt Tiger gör kläder för både män och kvinnor.

Irritationen har nu övergått i vad som bäst skulle kunna liknas vid lätt skadeglädje. Vinnarna både dag 1 och dag 2, igår, är kvinnor (dock inte jag själv). Och idag har de ändrat så den animerade mannen på förstasidan också visar en kvinnodräkt på sitt plakat.

//Finanskvinnan

Lyxfällan: Ny site

Nu har Lyxfällan blivit community. Där hittar man chattar, webtv, "fråga experterna", budgetverktyg, användarbloggar och information om olika lån. Speciellt budgetverktyget verkar toppen. Kort sagt är det en snygg och funktionell sida.

Det verkar som att Balansekonomi inte är representerade som experter eller coacher någonstans (utöver att Charlie ju är programledare), undrar hur de känner inför denna sida som ju konkurrerar med deras Pengakoll och Pengaklubb?

Balansekonomi har f ö gjort en satsning på nya hemsidor på sista tiden, och delat upp sig i balansekonomi.se och pengaklubben.se vilket jag tycker är jättebra eftersom kurserna och pengakoll-verktygen ger lite skilda budskap.

//Finanskvinnan

Byta ut HQ Total A?

I mitt månadssparande köper jag de tre fonder jag listat till vänster. Av dem har HQ Total A presterat väldigt trist (precis som börsen i stort). Totalt för året ligger den bara på +3,81%. Jag funderar därför på att byta ut den till någon annan.

Jag tänker att det vore bra att ha en blandfond, och överväger SEB Trygg Placeringsfond som jag haft tidigare. Den har dock gått ännu sämre, +2,08% i år, så jag får leta vidare. Någon som har tips på en bra fond med låg risk?

//Finanskvinnan

En plan

Jag känner att det är lite trist att inte kunna pytsa in mer pengar i börsen nu när den går dåligt. Jag har flera gånger tänkt tanken att jag skulle kunna ta ut pengar från mitt SveaDirekt-konto och köpa mer aktier för dem. Det har dock känts väldigt skönt att veta att pengarna som finns där, ungefär 60 000, inte kan minska i värde.

Nu har jag funderat ut en plan för hur jag ska kunna flytta pengar från Svea till Nordnet, men ändå gardera mig för att börsen kanske går ner eller står still ett bra tag till.

Planen:

*OM börsen är på ungefär samma nivå som nu , eller lägre, vid månadsskiftet november-december kommer jag ta ut 6 000 från SveaDirekt och föra över dessa pengar till Nordnet. De 6 000 kommer gå till köp av aktier (samma som jag redan har, eller i ett nytt bolag).

*OM börsen därefter fortsätter ligga på ungefär samma nivå som nu, eller lägre, vid månadsskiftet februari-mars kommer jag ta ut ytterligare 6 000 från SveaDirekt och köpa aktier för dem.

*OM börsen därefter fortfarande står still eller går ner kommer jag ta ut 6 000 var 3:e månad max 5 gånger (totalt blir det max 7 överföringar) så summan som finns kvar hos SveaDirekt inte är mindre än 18 000.

Det känns som en vettig plan. Pengarna skulle på detta sätt "räcka" i 21 månader nedgång/stillestånd d v s nästan två år. Att börsen verkligen står stilla eller går ner under en så lång period tror jag inte, så förhoppningsvis behöver jag inte flytta så mycket pengar.

Med "samma nivå som nu" menar jag denna:

//Finanskvinnan

Snö och polls

Nu har snön kommit! Det är bra. Lite roligare är det att gå upp när det är vitt utanför, istället för svart. Hoppas den inte smälter bort på en gång.

Jag noterade (sist av alla) att man nu kan välja att lägga till undersökningar i bloggen som inbyggd funktion. Jag kommer lägga upp en lite då och då, så får man svara om man vill.

Den första handlar om vad du som läsare tycker om det ständiga diskussionsämnet "ska Finanskvinnan ta studielån för att investera?". Jag studerar heltid men tar inte lån eftersom jag inte behöver, tar bidraget och jobbar istället. Ska bli intressant att se om flest personer är för eller emot. Själv är jag emot lån för tillfället, men det är inte omöjligt att jag ändrar mig någon gång under studietiden.

//Finanskvinnan

Var köper man aktier billigast?

I denna artikel hos DI finns en bra sammanställning över vad det kostar att handla med aktier hos olika banker och nätmäklare. Tycker det är väldigt bra att de har olika exempelsummor de jämför, så man ser vilken kategori man själv hamnar i.

//Finanskvinnan

Hur har jag hunnit?!

Jag börjar få en lite obehaglig känsla när jag nu börjar bli klar med tilläggandet av alla bloggar jag läser i Google Reader. Hittills är det 43 stycken. Jag funderar över hur jag alls haft tid att jobba, plugga eller göra något annat än att surfa på internet för att se om dessa bloggar uppdaterats. Tur att det kommer ta så mycket mindre tid nu.

Det är väldigt bra att jag kan se alla bloggar och mail på samma ställe, jag behöver ju i princip aldrig lämna Google (och det är nog meningen också).

//Finanskvinnan

Finansdrinkar

Jag föreslog för Frisk Ekonomi att jag skulle försöka övertala mina nya, glamorösa stambarer att införa en drink med det namnet på drinklistan. Drinken skulle vara alkoholfri, syrlig, billig och ha en (ren) guldtia i botten av glaset. Men varför stanna där? Jag vet flera av mina medbloggare som förtjänar en egen signaturdrink. Er jag inte nämner har nog inte skrivit så mycket om era dryckesvanor att jag kunde välja någon lämplig.

"Miljonär innan 30": Vatten i ett glas. Med is.
"Hur jag blev rik": Vodka redbull, stark.
"Diversifierad": En ishink med tre dyra finöl i.
"Life of a Stockman": Skotsk maltwhisky, 18-årig.
"Tjej7H": Sambuca (helst fler än en).

Min egen signaturdrink är Coca Cola eller Pepsi, med is och lime. Men om jag ska dricka alkohol gillar jag frusna bärdrinkar.

//Finanskvinnan

Google Reader

För oss som har konto hos Google (vilket man har om man har gmail) finns en fantastisk funktion som jag inte satt mig in i förrän idag. Den heter Google Reader och i den lägger man in alla blogspot-bloggar man följer. Man kan dela in bloggarna i kategorier och ser alla nya inlägg på ett och samma ställe.

Jag har gjort så att jag lagt in funktionen på min personliga Google-startsida (ställ in er egen på google.se/ig) där jag både ser om jag fått nya mail, om nya blogginlägg kommit på inlagda bloggar samt kan söka på SL-resor. Det finns en mängd olika funktioner man kan lägga till. Som grädde på moset kan man välja en fin bakgrund som ändras med tid på dygnet. Tyvärr fanns inte funktionen att man kunde lägga till sina aktier och fonder och följa dem, men det kanske kommer.

Negativt med att läsa blogginläggen i Google Reader är att man inte ser kommentarerna, vilka ju är halva behållningen med bloggar. Därför använder jag verktyget för att se vilka som uppdaterat och därifrån gå in på originalinläggen. Det är också tråkigt att man inte kan se bloggar från andra plattformar än just blogspots (som tillhör Google).

Det bästa är att detta kommer spara in väldigt mycket surftid för mig. Jag kollar dagligen igenom alla bloggar jag följer några gånger vilket ju är helt onödigt eftersom de inte uppdateras så ofta. Nu ser jag direkt när nya inlägg kommer.

Såhär ser Google Reader ut (klicka på bilden för att se den större):

UPDATE

Man kan visst se andra bloggar än blogspots! Ska genast lägga till dem också.

//Finanskvinnan

Pokergnäll

Med anledning av blogg-artikeln idag tittade jag på lite olika bloggtopplistor. Något jag verkligen inte förstår är varför rena nätpokerbloggar lägger sig i kategorin "ekonomi". Om man skriver om att tjäna pengar i allmänhet (inklusive på poker) eller hur man placerar dem är det väl relevant inom ekonomifältet, men inte annars. Jag har dessutom för mig att poker räknas som en sport ibland.

I själva verket, anser jag, är nätpoker en antites till att tjäna och placera pengar klokt eftersom det för de allra flesta spelarna leder till förlorade pengar. Vissa förlorar även lånade pengar, och förstör sina liv. De som faktiskt vinner, varav vissa storkovan, gör det på bekostnad av dessa stackare som förlorar.

Jag förstår att de som spelar kanske inte tänker på det sättet, men själv ser jag det som likvärdigt med att ta en arbetslös persons sista medicinpengar och matkassa till barnen. Eller en gymnasiekilles sista SMS-lånpengar. För det är vad de som vinner gör allt som oftast, om än med förlorarens medgivande.

Jag tycker det är fel att de personer som vill lära sig mer om hur man kan förbättra sin ekonomi ser pokerbloggar på samma ställen som snålbloggar och aktiebloggar. Det ger en felaktig bild av att poker är ett bra alternativ för den som vill tjäna pengar.

//Finanskvinnan

Stackars MBA-studenter

Nu ska Handels lägga ner sitt MBA-program, och de som redan påbörjat det får inte gå klart enligt DI. Hur kan det ens vara lagligt? Det kostade studenterna 300 000 att anmäla sig till programmet!

Jag får väl vara glad för att det händer nu, och inte om några år, eftersom jag funderat på att söka det. Men det är väldigt trist att de som går nu inte får slutföra det.

//Finanskvinnan

Pilates

Jag tränar som jag kanske nämnt pilates emellanåt, tycker det är en optimal träningsform. Jag gillar inte att svettas eller springa och det slipper man med pilates. Det är också bra för nacke och rygg, perfekt för mig som sitter framför datorer hela dagarna.

//Finanskvinnan

En av Sveriges populäraste finansbloggar

HH tipsade mig om denna artikel hos DI, där min blogg finns med. Det känns jätteroligt att bli omnämnd. Inte minst känns det kul att vara med som enda kvinna, i bemärkelsen att det varit trist om ingen kvinna alls varit med. Trots allt är vi några stycken som skriver ekonomibloggar även om de flesta jag läser (med undantag för Finansmamman) fokuserar mer på snålande än finansvärlden.

Jag misstänker dock att Mattias Österlind som skrivit artikeln inte är en trogen läsare av just min blogg, eftersom han skriver att bloggen bland annat handlar om att jag på sikt vill bli skuldfri. Det är visserligen ett mål, men ett viktigare mål är att bli rik. Mina tillgångar överstiger ju mina skulder ganska bra redan nu så det krävs ingen direkt ansträngning för att betala av skulden när det nu blir.

Orsaken till att jag inte redan gjort det är att jag inte vet om skulden (CSN) kommer behöva ökas på innan jag är klar med utbildningen jag läser nu.

//Finanskvinnan

God matsäck

När man ska på utflykt blir allting otroligt mycket billigare om man tar med sin egen mat. På exempelvis Skansen kostar en ostfralla ungefär 35:-, och en läsk 25:-.

Det här kanske är självklart för många som är uppväxta med matsäck. Själv tyckte jag det kändes otroligt lyxigt att slippa de torra limpskivorna med prickig korv när jag fick egna pengar, och kom inte på tanken att göra egen matsäck förrän nu på senare år. Skulle jag på picnic köpte jag glatt en färdiggjord macka på något café så det ändå blev dyrt. När jag väl började göra egen matsäcksmat upptäckte jag att det faktiskt kan vara riktigt gott.

För att det ska kännas mindre trist att äta medhavt kan man kosta på sig lite roligare matsäck. Har man lagt ut 10:- per smörgås på gott pålägg, färskt bröd och färska grönsaker så blir det ändå betydligt billigare än att köpa på plats. En termos med eget kaffe och medhavd juice gör matsäcken komplett. Vill man ha mer "riktig" mat kan man göra sallad själv enkelt. Kallskuret (kyckling, skinka eller rostbiff) och potatissallad är ett annat lättordnat och lättätet alternativ, rostad lök på är jättegott. Det sistnämnda kan man också göra i smörgåsform om man köper tunnbröd och gör rullar.

Recept på matig sallad

1 kartong (innehåller 500g) kokt pasta, penne eller skruvar (blir det för mycket kan man alltid frysa in och ha till matlåda)

ELLER

1 kg kokta färskpotatisar, skurna i halvor eller lagom stora bitar

5 tomater i bitar eller 1 fpk cocktailtomater om det finns billigt
1 gurka i bitar efter önskemål
1 rödlök i bitar efter önskemål
1-2 mogen avocado (när man klämmer på den ska den vara ganska mjuk) i bitar, ej mos
10 syltlök (sådan på burk)
1 grovklippt kruksallad, blandsallad i påse eller ruccola
100-200g chevre, fetaost eller lite färsk parmesan i bitar (det billigaste eller det man har hemma)
Valfri mängd valnötter i bitar

Dressing

1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl solrosolja
2 msk vatten
1 msk dijonsenap (man kan prova sig fram och ta lite mer)
1 msk frysta örter (finns blandade i påse eller liten kartong att köpa)
Salt och peppar

Blanda allt och servera/lägg i matlådor. Ska salladen sparas i kylen är det bäst att inte blanda den med dressingen förrän man ska äta.

//Finanskvinnan

Personlighetstest

Är det någon av er läsare som känner till var det finns personlighetstest på nätet? Jag är sugen på att testa och se vad resultatet blir, men det är svårt att veta vilka som är seriösa. Det hela är ett led i "lär känna mina bra/dåliga sidor"-fasen jag är i för tillfället.

//Finanskvinnan

Köpa billigt, sälja dyrt

När H&M släppte årets designkollektion (Roberto Cavalli) online igår 23.59 funderade jag på om det skulle vara värt att köpa upp sig på plagg, lägga ut dem på tradera och returnera det som inte blev sålt. Tidigare år har plaggen sålt slut på nolltid och personer har betalat dyrt för att få tag på dem.

Eftersom jag är lite av en supersurfare hade det förmodligen inte varit några problem för mig att köpa saker på webshoppen trots att det kräver snabba fingrar. Brukade handla på det sättet innan jag började bojkotta H&M, jag gillar inte köer.

Jag gissade dock att suget efter dessa plagg förmodligen inte skulle bli så stort att det var värt det, och avstod. Nyss tittade jag på de Cavalli-auktioner som lagts ut och jag verkar ha haft rätt. Det är inga fantasipriser som bjuds och många auktioner har inte fått några bud alls ännu så länge. Undrar om det beror på designern, plaggen eller på att folk kanske inte längre tycker H&M känns mer glamoröst om det står ett designernamn på prislappen?

Är det moraliskt riktigt att tjäna pengar på det här sättet? Förmodligen inte. Jag är emot att köpa biljetter till konserter som man själv inte tänkt använda och sedan sälja dem dyrt. Så det är nog lika bra att jag tjänar mina pengar på annat sätt även i framtiden.

//Finanskvinnan

Ett drömjobb

Jag såg nyss en representant från "Delegationen för felaktiga utbetalningar" uttala sig om trygghetssystemfusk på tv. Jag känner att det vore en framtida drömarbetsplats för mig eftersom jag avskyr fusk, älskar att leta fel och lösa problem samt gärna skriver folk på näsan.

Jag gillar dessutom hemsidan. Logon är en av de bästa jag sett någonsin. Synd att delegationens uppdrag avslutas 30/8 nästa år, annars hade de stått högt upp på listan över organisationer att skicka CV till när jag är färdigutbildad.//Finanskvinnan

Ibland går jag på evenemang som en vanlig kvinna

Nästa vecka, 14/11, går jag på Nordnetkvällen. Där tänkte jag titta på bland annat Charlie från Lyxfällan, och fråga fondförvaltarna som är där kniviga frågor. Frågorna kommer förmodligen vara i stil med "Vilken fond kommer gå bäst nästa år?".

Jag tycker det är fantastiskt bra att Nordnet erbjuder dessa kvällar och seminarier för sina kunder, och på många får man dessutom komma även om man inte är kund.

Eftersom jag ville ha sällskap frågade jag två kollegor om de ville lära sig lite om sparande och fonder med mera. När de skrattat klart tittade de på hemsidan, och frågade om det funkar som med speeddating så att man får prata med varje medverkande en kort stund för att se om man passar ihop. Det var då jag insåg att de nog inte skulle trivas där.

Som tur är hittade jag (med lite ansträngning) en annan person som kunde tänka sig att följa med. Jag förstår inte den här utbredda synen på ekonomi som torrt och tråkigt i min bekantskapskrets, det är ju fantastiskt spännande!

//Finanskvinnan

Lyxfällan: Ny säsong

Stackars familjen! Mannen har alltså vunnit en miljon för tio år sedan. Dessa pengar är slut för länge sedan, men familjen fortsätter lyxkonsumera och tar allt på kredit. Det finns inte pengar till barnens ridläger och man har inte kunnat åka på semester men nya teknikprylar köps löpande på kredit.

Pappan till mannen i familjen gick med på att vara medlåntagare för att de skulle kunna få ihop det. Han var uppfriskande och hjälpte till att klippa kreditkorten. En fråga som uppstod i det läget är om Ikeas familykort verkligen är kreditkort? Det fanns två sådana i bunten nämligen.

Det hela är ett typiskt, och intressant, exempel på att alla inte kan hantera att ha mycket pengar. Och vad beror det på? Kanske är det så att den som alltid haft lite pengar omedvetet slösar för att den räknar med att bli fattig igen. Kanske är det så att man vill ha det "alla" har och fortsätter shoppa fast pengarna är slut. Kanske förstår man inte att en miljon trots allt inte är så mycket pengar. Eller så beror det på ren ekonomisk inkompetens.

Undrar om några deltagare från denna säsong kommer opponera sig mot hur de framställs och hur Lyxfällan-processen gått till? Eller om de kommer vara glada för att de var med och för hjälpen de fått? Som bekant finns tidigare deltagare i båda kategorierna.

Tycker avsnittet var fantastiskt bra som alltid. Mer Lyxfällan till folket! Och jag håller helt med Charlie om att man inte gör allt för att förbättra sin ekonomi om man inte slutar röka (ja, om man är rökare).

//Finanskvinnan

Återbetalning av CSN-lånet

Jag planerar att betala tillbaka mitt CSN-lån i klump ganska snart efter att jag studerat klart. Ser redan fram emot känslan att vara helt skuldfri, så jag hoppas jag verkligen får uppleva den och inte belånar mig på annat. Förhoppningsvis är summan då inte särskilt mycket större än idag.

En tanke jag har kring återbetalningen är att toksnåla och spara in extra pengar på buffertkontot när jag börjar jobba heltid igen, så att återbetalningen tas därifrån. Det skulle innebära att inget tas ut från mina vanliga tillgångar utan skulderna bara försvinner. Jag tror det kan gå.

//Finanskvinnan

Studentspartips och CSN

Idag har jag och en medstudent pratat ihop oss om att vi ska dela på studentlitteraturen till momentet vi läser nu. Man läser ju oftast inte alla böcker på samma gång ändå. Förhoppningsvis kommer det leda till ytterligare minskade utgifter för litteratur. Tidigare litteratursparåtgärder jag gjort är att låna litteratur på biblioteket, låna av bekanta samt att köpa begagnat.

Det passar bra att tjäna några kronor eftersom min CSN-ändring för denna och nästa termin har godkänts. Jag får då inget mer bidrag denna termin och är återbetalningsskyldig för ungefär 1 400:- som jag fått för mycket förra månaden. Det kommer dock räknas av på nästa termins utbetalningar, som f ö börjar i februari och slutar i juni.

Jag pusslar nu för fullt med jobbet så jag verkligen tjänar upp till fribeloppet innan året är slut. Känns tråkigt att behöva vara bitter på vad jag trots allt tycker är ett fantastiskt utbildningssystem, men CSN:s fribelopp är urbota idiotiska.

Jag väljer att försöka låta bli att ta lån under min utbildning. Då får jag inte tjäna så jag klarar mig med lön plus bara bidraget. Tjänar jag så mycket att jag får ut ungefär samma summa som lånet per månad dras bidraget in, vilket leder till att jag (om jag inte haft sambon) blir tvungen att jobba så mycket att jag inte klarar av skolan. Är det verkligen universitetens och högskolornas uppgift att driva sina kunder in i skuldfällan/fållan? Man börjar ju undra.

//Finanskvinnan

Smidigt, Nordnet!

Jag har hört om andra som ser PPM-värdet i sina Avanza-depåer, och kollade om Nordnet hade något liknande. Det hade de och det enda som krävdes var att man skrev in sitt lösenord hos PPM. Nu ser jag en massa bra info som jag inte kan se direkt i PPM på ett smidigt sätt. Rekommenderas!

Såhär säger Nordnet själva om tjänsten: "Nu kan du logga in på ditt PPM-konto direkt här på Nordnet. Ditt PPM-sparande ligger fysiskt kvar hos PPM och fondhandeln sköts rent praktiskt av dem. Däremot kan du skaffa en bättre samlad bild av ditt sparande och byta fonder här. Det tar inte längre tid och kostar inget extra". De erbjuder också förvaltning för 199:-/månad, men den hoppar jag över för tillfället.

I tjänsten kan jag bland annat se denna tjusiga graf över hur mina nuvarande val gått jämfört med Premiesparfonden. Synd att jag inte bytte tidigare (aktuell fördelning är från 5/9)://Finanskvinnan

Ekonomisk mat

Idag har jag lagat mat som en riktig husmor. Först gjorde jag potatismos (potatis, fryst persilja, fryst riven västerbottenost, lätt creme fraiche, smör, salt och peppar) och värmde stekt haloumi som blivit över i helgen. Sen fick jag mos över och gjorde bullar som jag vände i ströbröd och stekte (för det är ju synd att slänga mat). De blev goda, med lingonsylt till. Morgondagens matlåda.

Riktigt god och billig mat fick vi för den lilla slanten potatis och creme fraiche kostade. Hade det varit för ett år sedan hade jag slängt både haloumi- och mosrester utan att blinka. Snart står jag väl här och stoppar min egen korv av köttrester jag sparat.

//Finanskvinnan

Märklig affärsidé

Jag ramlade över ett för mig nytt koncept på www.fnitter.se. De erbjuder uthyrning av dyra märkesväskor för sina medlemmar. Så fungerar det:

-Man betalar en engångsavgift som kostar 790:-, 1 190:- eller 1 590:- beroende på hur fina/dyra väskor man vill kunna hyra.

-Man väljer en väska och får den hemskickad, eller får vänta tills någon man vill hyra blir ledig (väntelista finnes).

-Sen betalar man 395:-, 595:- eller 795:- per månad. Vill man byta väska har man tre fria byten per år.

Om vi säger att jag skulle gå med och använda tjänsten kostar den dyraste varianten under ett år 11 130:-. Kan jag då inte köpa mig åtminstone två-tre dyra och fina märkesväskor för den summan?, frågar jag mig. Svaret är: inte nödvändigtvis. En Miu Miu-väska i stil med dem de har på hemsidan kan tydligen kosta omkring 20 000.

Jag kan inte bestämma mig för vad jag tycker om Fnitters koncept. Det kan dock mycket väl bero på att jag inte kan förstå situationen där man bara måste ha den där svindyra (bättre begagnade) väskan, att man vill byta väska ofta och att man tycker det är värt 11 130:- för ett år.

Jag tror jag tycker det är dåligt, som tjänst betraktat. Man har ju inget kvar till slut, ingen väska och inga pengar. Hade det inte varit roligare att spara ihop till en egen? Och när den/de man så gärna ville imponera på upptäcker att man hyr sina kläder, blir det då inte minst lika pinsamt som om man haft en billigare väska från början?

Som affärsidé däremot är det smart. Speciellt om man själv har några väskor från början, och kommer på att de kan betala sig själv.

Appropå den här artikeln, som jag bestämt tror jag länkat till innan, tycker jag fortfarande det är tråkigt att det finns en sådan längtan efter lyxkonsumtion hos personer som inte har råd. Men i fallet med 15-åringen det skrivs om är det klart det är bättre om barnbidraget går till en väskprenumeration istället för ett finaxlån. Här har man ju möjlighet att byta väska efter tycke också. Prissättningen, liksom namnet, känns nästan barn/ungdomsanpassad så jag skulle inte bli förvånad om många av Fnitters kunder är väldigt unga tjejer.

//Finanskvinnan

Snart börjar det igen

På torsdag är det dags för nya Lyxfällan och jag längtar. Har f ö gjort tentan nu, så livet har återgått till det normala.

//Finanskvinnan

Dagens citat och sparutvecklingen

"Även en resa på tusen mil börjar med ett steg" (kinesiskt ordspråk). Jag tycker det är ett ordspråk som passar väl in på sparande. Jag läste precis igenom mitt första inlägg i bloggen, och skrattade lite för mig själv.

Det är så oerhört typiskt att jag verkligen bestämde att jag skulle satsa helhjärtat på skolan och inte jobba för mycket om alls. Ändå sitter jag här med tre dagars inbokat jobb nästa vecka. Men men, det är väl bara att inse att jag inte trivs med att inte jobba. Visst kan jag vara hemma en dag här och där men eftersom jag ändå inte pluggar (det är mycket roligare att göra i skolan) tittar jag bara på dålig tv och gör ingenting. Lika så gott att tjäna lite pengar och umgås med mina trevliga kollegor istället då.

Tänkte också tillbaka på min ekonomiska status när jag startade bloggen. Det har gått snabbare än jag någonsin kunnat tro att spara, och jag har också sparat betydligt mer än jag skulle gjort utan min och andras bloggar. Jag ökade på mitt sparande från 5 500:-/månad (varav 500:- till det ej redovisade semesterkontot) till 6 500:-/månad. Ungefär samtidigt bytte jag jobb och gick ner 500:- per månad i lön. Jag skar alltså ner på mina utgifter med ungefär 1 500:-/månad.

Min första total (tillgångar minus skulder) var 93 350:- i februari. Nu i november låg den på 157 713:-. En ökning på 64 363:- bara hittills i år, och då ligger jag ändå back på aktierna. Jag ska göra en ordentlig sammanställning vid årsskiftet vilken jag hoppas blir riktigt trevlig läsning. Nästa års sammanställning (med sparsumman 1 000:-/månad) blir nog inte lika rolig.

//Finanskvinnan

Trevligt/sorgligt och gratis

Imorgon är det "Alla helgons dag". Det betyder att man ska tänka på de bortgångna, lägga blommor på gravar och liknande.

Har man inga sådana ärenden på andra gravplatser kan man istället besöka Skogskyrkogården om man befinner sig i Stockholm. Det är väldigt stämningsfullt på kvällen när det är mörkt. Tända ljus överallt, och en massa tysta människor som smyger omkring. Om man inte vill gå i mörkret rekommenderar jag att ta bussen runt, den är nedsläckt så det inte ska störa.

Lite tid för reflektion och ett världsarv på samma gång, alldeles gratis.

//Finanskvinnan

Fördelning mellan olika sparformer

Jag gjorde ett nytt diagram med fördelningen mellan sparformer. Det är ganska liten skillnad mot augusti trots att jag inte sparar in pengar på sparkontot längre. Se nedan för aktuellt diagram jämfört med tidigare. Klicka för att se bilden större.

//Finanskvinnan

Paranoiakvinnan strikes again

Jag gillar inte att okända människor ringer på i mitt hem. Därför brukar jag inte öppna dörren, om det inte är en granne eller någon jag känner igen. Jag har bestämt mig för att jag får välja vem jag vill prata med när jag är hemma, både personligen och i telefon. Och på datorn också för den delen.

Jag vet inte om det är exakt idag det är Halloween, men det har det i alla fall sprungit en massa utklädda barn här. Och jag har vägrat öppna dörren. Hade jag kommit ihåg att köpa godis hade jag öppnat, men nu glömde jag och har jättedåligt samvete för det.

I slutändan känner jag bara att det är väldigt onödigt att barnen springer runt i grannskapet och trackasserar folk de inte känner. Jag vill inte, även om jag visst kan kosta på mig att köpa godis. Måste man vilja?


(Det är inte jag på bilden, och jag har tagit den från internet någonstans)

//Finanskvinnan

Slutvelat i IPS:en

Eftersom mina tidigare köpordrar inte gått igenom, bestämde jag mig för att hoppa över Ericsson och istället köpa 25 Industrivärden á 124,00 och 10 Ratos á 180,00 vilket jag gjort nu. Varför välja bara ett investmentbolag när man kan få två, tänkte jag.

Då courtaget är 39:- gör det mig inget att köpesummorna blev låga. Dessa aktier planerar jag ändå behålla länge.

//Finanskvinnan

Hilfe, au secours, hjälp!

Jag har gjort en uppställning med vilken jag försöker räkna ut avkastning på kapitalet. Nu har jag stirrat mig blind på den och ser inte om jag räknar rätt, och sambon kan inte heller se.

Kan någon hjälpsam läsare som är duktig på att räkna se om jag gjort rätt? Det vore jättesnällt. Jag vill se avkastning per månad och procenten längst ner som nu är -6,52 ska i slutändan bli avkastningen för hela året.

Klicka på bilden för att se bättre.


//Finanskvinnan

Mina aktier - en sorglig historia

Jag lovade att lägga upp hur mina aktier gått, vilket ni ser på bilden nedan. Som jag glädjestrålande berättade häromdagen har MTG stigit över GAV-kurs, men övriga aktier ligger under vad jag gett för dem. Jag ser det dock inte som ett problem eftersom jag inte ska sälja just nu. Summan jag ligger "back" är dessutom ganska liten även om det är en relativt stor del av det jag satt in.

Klicka på bilden för att se bättre.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder november 2007

Månadens roligaste bloggdag är här, och för första gången på länge är kapitalet med på noterna.

Tillgångar

Aktieobligationer 34 430,00 kr
Aktier 78 137,00 kr
Fonder 12 339,00 kr
Kontanter NN 78,00 kr
IPS 9 775,00 kr
Svea Direkt 62 648,00 kr

___________________________
197 407,00 kr

Skulder

CSN -39 694,00 kr

Summa tillgångar och skulder: 157 713,00 kr

Denna månad har jag satt in 1 000:- för fondköp i kapitalförsäkringen, inget till buffertkontot. Uppgången jämfört med förra månaden är på hela 4 247:-. Det är inte aktierna (de ligger på samma nivå som förra månaden) utan IPS:en, fonderna och aktieobligationerna som gått upp.

Ett diagram:

//Finanskvinnan