En ny omröstning

Den förra frågan var "Hur mycket sparar du per månad?" och 579 personer svarade. Svaren blev som följer:

0-500
82 (14%)
501-1 000
68 (11%)
1 001-2 000
76 (13%)
2 001-3 000
66 (11%)
3 001-4 000
54 (9%)
4 001-5 000
43 (7%)
5 001 eller mer
190 (32%)

Jag tror inte jag är den enda som blev förvånad över att så många sparar över 5 000 per månad, hela 190 personer eller 32%. Det blev snabbt tydligt att frågeställningen var otillräcklig.

Nästa fråga är "Hur mycket sparar du per månad? (del 2)", och där kan man svara att man antingen sparar under 5 000 eller olika nivåer över det. Det ska bli spännande att se resultaten.

//Finanskvinnan

Gott nytt år!

Tack för det här året, kära bloggläsare och medbloggare. Jag har under 2007 bland annat startat min blogg, blivit uppmärksammad i DI och lärt mig en hel del om aktier och andra sätt att få pengar att växa. Jag har även börjat plugga igen samt bytt jobb.

Det har varit ett bra år.

Förresten gillar jag själv inte det nya utseendet på bloggen, jag kanske byter tillbaka om jag inte vänjer mig snart. Jag har gett en släkting i uppdrag att göra en egen layout till mig men det går sannerligen inte snabbt. Kanske blir det av 2008?

Jag har några nyårslöften:

1) Jag ska sluta köpa godis, glass och snacks på vardagar. Undantag är om det är väldigt bra pris, men då får jag inte äta det förrän det blir helg.

2) Jag ska öka min timlön med minst 25%. Detta planerar jag göra genom att börja jobba med det jag utbildar mig till.

3) Jag ska cykla mer när vädret tillåter.

Två ganska lätta, och ett lite svårare. Men jag tror jag klarar det.

//Finanskvinnan

Nytt år, nytt utseende

Jag känner att det är dags för en ny fräsch look på bloggen. Ska jag ha nya kläder kan väl den få se lite annorlunda ut också.

//Finanskvinnan

Lite nyårsrensning

Jag har bestämt mig för att det är dags för en liten rensning här hemma. Följande tre moment ska jag göra:

-Rensa garderoben. Jag förstår inte varför min garderob är proppfull när jag aldrig har hela kläder i rätt storlek att ta på mig. Jag vill ha en garderob som jag kan stoppa in handen i och hitta ett plagg jag kan ha på mig utan att skämmas, även om det är kolsvart i rummet.

-Rensa plånboken. Klippa alla onödiga kundkort som ger bonuspoäng och maila företagen att jag inte vill finnas med i deras register.

-Sortera alla papper och kvitton. Jag har tyvärr ett ganska dåligt system med tre korgar att lägga olika papper i, innan de åker in i pärmar. Egentligen behöver jag minst fem korgar för att ha ordning. Jag får börja med att sortera det som finns, och eventuellt köpa ett nytt arkivsystem senare. Med fack för minst "bank", "utgifter", "inkomster", "boende" och "utbildning".

Annat jag gör just nu är att fundera på om jag ska ha några nyårslöften. Jag brukar mer ha mål än löften, men nu kanske det är dags att integrera dem med varandra.

En årssammanställning kommer efter att fondköpen gått igenom så jag kan göra min månadssammanställning. D v s först gör jag månadssammanställning och sen årssammanställning.

//Finanskvinnan

Jag är skadad

Ja, rent fysiskt alltså. Jag har lyckats bryta av höger tumnagel på mitten. Förutom att jag blir lite svimfärdig varje gång jag tänker på det är det ett handikapp i mitt datorskrivande. Plåstret är så otympligt att jag inte kan slå mellanslag som jag brukar.

Därför nöjer jag mig idag med att länka till Cristoffer Stockmans berättelse om värdet av tre H&M-aktier som införskaffades 1987. Den aktien är det svårt att anmärka på rent historiskt.

//Finanskvinnan

Var är det billigast att köpa aktier?

Stormrik har skrivit ett inlägg om Compricer där man kan se var det är billigast att handla aktier beroende på summor och antal affärer. Här läser man det inlägget. Man kan även jämföra försäkringspriser på siten.

//Finanskvinnan

Ett riktigt fynd

Idag har jag slösshoppat en till tröja för 79:-. Jag har också gjort ett riktigt superfynd. Det var biblioteket som sålde ut kasserade böcker, och där hittade jag "Bokföring på dator" med en komplett version av bokföringsprogrammet XOR Compact (företaget heter idag Visma XOR och är stora på marknaden) för 5:-. Ett bra pris.

Boken var från 2000, men lite glädje kommer jag säkert få av att känna till programmet trots att det har några år på nacken. Jag ska läsa redovisning snart så det är inte en dag för tidigt att börja.

//Finanskvinnan

MTG på 455

Idag gick MTG upp till 455, nästan nivån för min säljstrategi. Vilken jag faktiskt började tvivla på så sent som igår. Det verkar onödigt att sälja alla aktierna och försöka återköpa en del till lägre nivå, istället säljer jag för 6 000 och behåller resten.

Den nya säljordern ligger på 459, för 13 aktier. Går försäljningen igenom köper jag HQ för hela slanten.

//Finanskvinnan

Allt är inte guld som glimmar?

I min diskussionsgrupp kom ämnet guld upp tidigare. En viss medlem med mer erfarenhet än jag har fått lära sig att alltid köpa guld för 1/3 av det hon ska investera, så hon fyndar varje år i januari.

Jag tycker den investeringsstrategin är sympatisk inte minst för att den innebär en "ursäkt" att lägga mycket pengar på fina smycken man sen kan bära om man vill. Guld är ju faktiskt inget som blir förstört med tiden (om än lite slitet) så man kan få igen pengarna man lagt ut till skillnad från om man köper t ex en ny bil.

Guld kan man även investera i genom att köpa fonder. Jag funderar på att ta in MLIIF:s guldfond i PPM. Blir det skakiga tider på världens börser brukar guldpriserna gå upp (de är dock redan höga om jag förstått det hela rätt), och om min vän får rätt i att vi står inför en peakoil-kris snart kanske det är bra att gardera sig. Å andra sidan känns inte gruvbranschen som den mest etiska.

//Finanskvinnan

Hur lägga till Google Analytics?

Jag försöker lägga in koden för Google Analytics i bloggen, men förstår inte var jag ska kopiera in den. Någon som vet?

//Finanskvinnan

Rea-shopping till ordinarie pris

Idag bestämde jag mig för att slösa. Jag var/är i akut behov av nya kläder så jag tog en tur till ett köpcentrum för att se om det fanns något bra på mellandagsrean.

Efter att ha provat ungefär 15 plagg hittade jag 4 jag ville ha, samtliga till ordinarie pris. För en varm tröja, två tunnare toppar och ett par byxor betalade jag 1 000:-. Det får det vara värt. Det var julklappspengar från ett visst håll som gick åt och avsändarna tyckte det var ett bra ändamål.

Det som reades ut var till stor del lite mer opraktiska kläder, festklänningar och liknande. Jag har finklänning kanske två gånger om året så det var inte det jag behövde mer av just nu ändå.

//Finanskvinnan

Svårt att plugga

Jag har en tjock och inte särskilt inspirerande bok att plöja innan 1/1. Eftersom inga bibliotek har öppet (trodde jag) såg jag framför mig hur jag skulle få sitta och plågas på min kammare medan glada skratt och ljudet av roliga sällskapslekar ekade in från salongen. Som tur är har jag hittat ett öppet bibliotek nu, så jag är räddad. 2*6 timmar har jag på mig. Fixar jag inte det borde jag ärligt talat skämmas.

//Finanskvinnan

Många bäckar små

Min jul har varit fin, hoppas er har det också. Jag har fått 4 500:- hittills i julklapp vilket blev en glad överaskning. Återstår att se vad de ska användas till men nytt busskort blir det garanterat i alla fall. Studentkortet för vårterminen kostar 2 360:- för 1/1-13/6. Antagligen åker en del in på buffertkontot också.

Här kan man läsa om en man som sparat sina småslantar tills han kunde köpa bilar för pengarna. Bra jobbat, men hur fin bil hade han inte kunnat köpa om han satt in det på ett bankkonto med ränta? På 13 år sparade han ihop 170 000. Om han sparade 1/13 av det per år så blir det 13 076:-/år. Om han hade 0:- från början och fick 5% ränta hade han istället haft 243 195:- efter 13 år. Det är en total ökning med 43% om jag inte räknat fel.

Vill man spara mynt brukar banker (i alla fall SEB) ha myntinsättningsmaskiner där man bara pytsar i pengarna och så räknas de automatiskt. Mer praktiskt än myntrören, för er myntsparare där ute. Själv sparar jag också mynt i en liten bytta men utan annat ändamål än att ha kontanter hemma om jag akut behöver köpa pizza eller liknande.

//Finanskvinnan

Julkaoset har börjat

Nu tar bloggen jullov, julkaoset har börjat här hemma. Jag har både skol- och släktrelaterade förpliktelser de närmsta två veckorna och kan inte lova att jag har tid att blogga under den perioden.

God jul på er alla!

PS

För sistaminutenjulklappar utan trängseltvång som passar alla, titta här.

//Finanskvinnan

RNB-ägare

Nu gick min köporder på 100 RNB till 58:- igenom. Det känns bra.

//Finanskvinnan

Bokcirkelgrupp skapad

Jag har nu skapat en ny grupp för bokcirkeln "En Rikare Litteratur". Här kan man anmäla sig. Alla är välkomna!

//Finanskvinnan

Deklarationsfråga och svar

Jag tänkte hela vägen hem från jobbet på att jag skulle fråga hur jag ska göra i deklarationen med mina affärer under året, men nu såg jag att Christoffer Stockman just skrivit ett bra inlägg om det.

Jag har under 2007 gjort följande affärer:

*Sålt fonder: vinst ca 7 000:-

*Sålt akteobligation: Vinst ca 5 000:-

*Sålt teliaaktier: Förlust ca 3 000:-

Jag antar då att jag kan kvitta förlusten mot en del av vinsten. Men deklarerar jag allt på en och samma blankett? Fonder är ju redan förifyllt i deklarationen.

//Finanskvinnan

Bokcirkel på nätet

En av medlemmarna i EGN, Lena, kom med det strålande initiativet till en bokcirkel för oss i gruppen. Syftet är att vi ska läsa litteratur relaterad till ekonomi och sedan diskutera den.

Vi kommer dra igång detta nu, med böckerna nedan i preliminär ordning. Kommer någon med ett riktigt bra förslag så kan ordningen ändras. Det är ca 1,5 månad per bok man har på sig, och man köper/lånar boken själv.

Då är frågan om några av er manliga läsare vill vara med? Om så är fallet kan jag starta en egen google-grupp för bokcirkeln så alla kan delta.

1. Rich Dad, Poor Dad - Robert Kiyosaki. Ska vara utläst 15/1.

2. Ta makten över dina pengar - Nina Jansdotter (lite lättsammare läsning)

3. The Intelligent Investor - Benjamin Graham (en riktig klassiker)

4. Så blir du rik - Donald Trump (onekligen en framgångsrik person, fastighetsmagnat)

5. The Warren Buffet Way - Robert G Hagstrom (Warren Buffet är en av världens rikaste män och anses vara den bästa investeraren någonsin)

6. Rensa i röran med Feng Shui - Karen Kingston (för att förstå sin ekonomi behöver man rensa ut all bråte man bär med sig både själsligt och i hemmet)

7. The Millionaire Mind - Thomas Stanley (hur tänker rika?)

//Finanskvinnan

Varför vill jag bli rik?

Ibland kommer frågan om vad vill göra med mina pengar, varför jag vill bli rik. När jag letade igenom gamla inlägg hittade jag inget konkret om exakta orsaker utan mer småsnuttar här och var, så det är lika bra att jag sammanfattar och uppdaterar orsakerna. Det jag känner att jag vill kunna göra med mina pengar i framtiden ändras emellanåt och kommer säkert ändras många gånger genom åren.

Jag har nog inget definierat slutmål med min förmögenhet, i alla fall ingen specifik summa, även om jag har uppsatta delmål de närmsta 22 åren. Jag tror det skulle kännas väldigt tomt när ett definitivt mål man jobbat mot väldigt länge är uppfyllt. När jag uppnått 10 miljoner i kapital kommer jag knappast sluta spara och investera om jag fortfarande får in nya pengar.

Det jag vill är att ha en levnadsstandard som är helt upp till mig att välja. Jag vill kunna bo var jag vill i världen, på det sätt jag vill. Brist på pengar ska inte vara något som hindrar mig i det. Här räcker 10 miljoner inte långt om 22 år, men betydligt längre än inga sparpengar alls eller säg 200 000 som jag har idag.

Jag föreställer mig att jag kommer jobba tills jag är 65, kanske längre. Det tror jag att jag kommer göra därför att jag älskar att jobba. Men man kan inte planera livet 40 år framåt i tiden. Sjukdom, dödsfall eller andra kriser kan ske som gör att jag behöver ta en time out på ett år eller två. En period när jag bara vill sitta vid min sommarstuga och doppa fötterna i vattnet från bryggan. Eller skriva en bok. Det här kan knappast en person med litet eller inget sparkapital göra idag, inte utan att bli försörjd av någon annan.

På samma sätt kan en förmögenhet ge startkapital till ett eller flera egna företag. Kanske vill jag starta eget i framtiden, och då underlättar det att ha pengar.

Min sambo gillar också att jobba, och han är intresserad av att jobba utomlands ett år eller två i framtiden. Han arbetar inom ett område med arbetskraftbrist och kommer antagligen kunna få uppehållstillstånd även i exempelvis USA om han vill, på arbetsgivarens bekostnad. Min egen utbildning är förvisso internationellt gångbar men inte helt säkert något jag skulle kunna arbeta med där just på grund av arbetstillståndproblematiken. Skulle jag då följa med och bo där en period, eventuellt utan att ha möjlighet att själv arbeta, känner jag att mitt kapital kan ge mig lite sysselsättning. Jag kan undersöka olika investeringsmöjligheter och förvalta det. Och vill jag inte bo där skulle flygresorna inte vara ett ekonomiskt problem om jag vore rik (däremot ett miljöproblem).

Jag vill också kunna hjälpa andra. Jag skulle jättegärna bygga en barnby eller starta en välgörenhetsfond när jag är rik på riktigt.

Man kan säga att jag vill bli rik för att öka min valfrihet i livet. Jag vill kunna förverkliga mina drömmar utan att tvingas förlita mig på andras hjälp.

//Finanskvinnan

Ändring köporder RNB

Min köporder på RNB går ut snart, så jag ändrar den till köp vid högre kurs. Jag väljer 58, så får vi se om den går igenom. Några kronor hit eller dit tror jag inte spelar så stor roll. Årshögsta kurs är 98 och den har ju backat en bra bit sedan dess i vilket fall.

Jag funderar på om jag helt enkelt ska köpa aktier till (ungefär) dagspris när jag väl bestämt mig. När jag la min köporder förra gången var kursen trots allt lägre än idag.

//Finanskvinnan

Varför man inte ska pensionsspara

Här finns en bra artikel om när man tjänar på att pensionsspara och när man inte gör det. Brytgränsen går vid en inkomst på 27 000 per månad, tjänar man över det kan det vara fördelaktigt med pensionssparande.

//Finanskvinnan

Litet glädjeämne

Jag har letat efter en viss hatthylla på Ikea hur många månader som helst, men den har bara varit slut hela tiden. Nu äntligen har jag fått tag i den och fått den uppsatt. Jag är väldigt glad över detta, vår hall har sett ut som väntrummet i en vårdcentral alldeles för länge. Total kostnad blev 320:-.

Jag tror verkligen det är viktigt att ha fint och ordning hemma för att man ska må bra. En plats för var sak, inte en massa skrot man inte använder som dräller överallt.

//Finanskvinnan

Lite upptagen i tankarna

Jag är väldigt fokuserad på det här med att söka ett nytt jobb nu, har jobbat på en bra grundansökan några dagar och är inte klar än. Jag hoppas ha mer blogginspiration när jag är klar med den.

Tänkte dock på det här med välgörenhet i juletid. Jag vill gärna hjälpa och kommer förmodligen ge lite i andras namn såhär inför jul. Men jag anser inte att det är rätt läge att gå in med månadsgåvor för mig eftersom min egen försörjning är knaper och lite osäker. Det är bättre att jag gör det när jag byggt ett större kapital.

Däremot finns det ju saker man kan göra för att hjälpa andra som inte kostar. Exempelvis kan man erbjuda sig att ge läxhjälp på bibliotek, det brukar finnas någon dag per vecka. Man kan också erbjuda sig att volontära på Stadsmissionen eller någon annan organisation som ger mat och kläder till behövande. Själv överväger jag läxhjälp men har inte tid nästa termin som det ser ut nu.

//Finanskvinnan

Bra dokumentär om pyramidspel

Jag såg just en jättebra dokumentär om pyramidspel, "All that I need", på tv8. Jag rekommenderar den om den kommer på tv igen.

Information om dokumentären:

21:55(23:40)
All that I need
Amerikansk dokumentär från 2005. En grupp människor startar ett pyraminspel. Men när pengarna börjar rulla in, kommer även avundsjuka och girighet in i bilden, och sätter vänskapsrelationerna på prov. Detta är en varnande historia för den som vill tjäna snabba pengar. Hyllad som den nästa "Blair witch project" av industriexperter, är denna kritikerrrosade film så autentisk att man blir osäker på om det bara är fakta eller händer på riktigt. Repris från 8/12. [66886801]

Annars var jag på biblioteket och tittade igenom olika böcker om aktier. Lånade med mig Aktiehandboken (lär dig spara i aktier) av Ingvar Karlsson hem, den verkar bra.

//Finanskvinnan

Man kan inte planera allt

Jag har haft ett samtal med min arbetsgivare idag, i samband med att jag förvarnat om att jag kommer söka sommarjobb som är mer relaterade till min utbildning.

Jag hade hoppats på att få ett deltidskontrakt till början av juni (ska få ett nytt efter jul) med ett sista datum för när jag måste meddela om jag kan sommarjobba där eller ej. Det jag istället fick var ett erbjudande om att jobba deltid till sista februari, om jag inte kan sommarjobba kvar.

Det innebär att jag inte bara behöver ett sommarjobb utan helst ett där jag kan jobba deltid från mars fram till sommaren. Och gärna efter sommaren också.

Jag känner mig inte orolig men visst sätter det lite mer press. Det var länge sedan jag var i den här sitsen vad det gäller jobb. Faktum är att det känns lite spännande.

//Finanskvinnan

Kanske inte ändå

Jag har läst på lite mer om Black Earth Farming, och kommer inte köpa just nu. Den främsta orsaken är inte de osäkerhetsfaktorer som finns, utan att jag inte kan teckna mig för färre än 200 aktier vilket med största sannolikhet kommer kosta över 10 000.

Enligt min investeringsplan kan jag köpa en högriskaktie om jag vill, men inköpspris får ej vara mer än 10% av depåns värde. Därmed är 10 000 för mycket. Jag har dessutom inte 10 000 över just nu, det skulle kräva att jag förde över mer från mitt sparkonto och det vill jag inte göra i det här läget.

Det jag däremot kommer göra är att se om det blir något bra tillfälle att köpa senare. Antagligen kommer aktien inte gå spikrakt uppåt.

//Finanskvinnan

Glad Lucia!

Idag är det redan Lucia. Det känns som att december gått galet fort. Tack och lov har det kommit lite snö idag, det känns mer som jul då.

Imorse hade jag glömt min kalender hemma. Jag tänkte att den inte behövdes ändå. Istället mailade jag mig själv om det dök upp något jag behövde skriva upp. Nu när jag tittade efter hade jag inte mindre än 7 mail med påminnelser till mig själv, tur jag inte tänkte att jag skulle försöka hålla reda på det själv.

Det är roligt när det händer mycket. Men det ska också bli skönt att ta det lugnt i jul. Jag har inte mindre än 11 dagar obruten (och tyvärr obetald) ledighet att se fram emot.

//Finanskvinnan

Köpa Black Earth Farming?

För första gången sedan Telia-fiaskot (och även för första gången sedan jag började intressera mig för aktier på riktigt) är jag lite sugen på att köpa aktier i en nyemission. Det är Black Earth Farming jag är nyfiken på, och orsaken är att jag tycker Ryssland känns (obs, känns) lovande samt att jordbruket där borde gynnas av växthuseffekten med mildare väder som följd.

Mitt köp av RNB har ej gått igenom, så möjligen kan jag köpa för de pengarna.

Någon som har synpunkter kring Black Earth Farming? Här skriver Finansmamman om det, här är en artikel från Ekonominyheterna och här är information från Nordnet.

//Finanskvinnan

Två intressanta bloggar

Köpstopp är en blogg skriven av en person som bestämt sig för att inte köpa något onödigt under året 2007 (som snart är slut). Här är ett intressant inlägg som även länkar till SVD:s artikelserie om konsumtion.

CSR i praktiken är en blogg som handlar om etiskt företagande, såhär beskriver de sig själva:

"CSR i Praktiken.se är en politiskt oberoende och kommersiellt fristående blogg som genom att visa konkreta exempel på hållbart och lönsamt företagande ska inspirera svenska företag och organisationer att själva gå mot ett klokare företagande."

//Finanskvinnan

Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv driver en kampanj som går ut på att vi ska fortsätta handla mycket och att företagare måste få göra vinst. Här man man läsa den i form av tre sagor. Jag tycker den verkar lite väl svartvit, kampanjen.

//Finanskvinnan

Billig mat på Ikea

Som bekant är det ofta totalt odrägligt på Ikea och speciellt i Kungens Kurva-varuhuset där jag brukar vara. Kan man komma dit på vardagar är det mycket trevligare än på helgerna.

Idag var jag där tidigt och upptäckte då att de sålde köttbullar (10 stycken) med sås och potatis för 16:- måndag till torsdag innan 17.00. Det var klart värt pengarna.

//Finanskvinnan

Ändring ITP+PPM

Jag har nu ändrat den delen av min ITP jag har hos Länsförsäkringar. Istället för fördelningen jag valde ursprungligen är den nu:

Skagen Global 35%
Skagen Kon-Tiki 50%
LF Tillväxtmarknadsfond 15%

Det här är ena halvan av min fondförsäkring, den andra halvan har jag hos AMF hos vilka jag valt Sverigefonden, Världenfonden och Balansfonden. Lite mindre risk än det jag valde nu hos Länsförsäkringar, alltså.

Jag har även tänkt ändra i min PPM, men det går inte just nu. Planen är att ta in Skagen Kon-Tiki, East Capital Ryssland och behålla MLIIF New Energy Fund som jag har nu. Jag funderar på om jag också ska behålla HQ Tillväxtmarknad, men det känns som det blir lite tårta på tårta.

UPDATE

I min PPM, som fyllts på med 5 400:- nyss, har jag valt:

HQ Tillväxtmarknadsfond 30%
MLIIF New Energy Fund 40%
Simplicity Indien 10%
East Capital Rysslandsfond 20%

Som en läsare påpekade behöver jag inte ha samma fond på flera ställen, därför valde jag bort Skagen Kon-Tiki i PPM. Jag ska försöka behålla den fördelningen jag valt nu lite mer långsiktigt.

//Finanskvinnan

Hemmafru

Idag är jag hemmafru. Jag är ledig från skolan och har inget jobb inbokat. Istället gör jag sådant jag antar att barnfria hemmafruar brukar göra: tittar på Nickelodeon och äter godis. Ingen dum tillvaro för en kortare period! Hade jag haft mer tid hade jag kanske städat lite. Jag passar på att kurera mig från det sista av förkylningen nu, så förklarar jag mig frisk imorgon.


//Finanskvinnan

Liten resa?

Jag letar efter en liten weekend, inom Sverige eller till någon trevlig stad i Europa. Finns det någon vettig sida där man kan titta på sådana? Travelstart, resfeber och de andra sidorna jag hittat var inte bra.

Det jag vill åt är en lång lista med färdiga paket och datum som man kan välja från. Jag vet ju inte vart jag vill åka så jag vill inte söka på exakt datum och destinationsort. Och jag vill gärna se exakt pris på en gång.

//Finanskvinnan

Blir vi dåliga på att spara för att staten betalar?

Dagens spartips från Google är att man ska spara så mycket att det täcker minst en tredjedel av barnens framtida collegekostnader. Här i Sverige behöver vi inte spara för att barnen ska kunna studera vidare. Vi behöver heller inte spara för att ha råd med sjukvård om vi blir sjuka. Det känns helt klart relaterat till att många svenskar är dåliga på att spara, för råd att spara har de flesta av oss.

Det är ju bara att gå skolan, börja jobba och leva sitt liv som man blir lärd. Behöver man köpa sig en bostad eller bil får man låna från banken. Blir man arbetslös får man (ofta) a-kassa. När man är klar med arbetslivet får man pension. Varför skulle man behöva sparpengar, egentligen?

Det måste vara väldigt bekvämt för arbetsgivarna att veta att de anställda till 99% är beroende av att arbeta för att klara sitt uppehälle. Det garanterar att arbetskraft finns även för de mest monotona, lågt betalda och potentiellt skadliga uppgifterna.

Jag förespråkar att man sparar för framtiden. Att skära ner på den onödiga konsumtion som (ibland) ger en liten glädje idag kan ge en stor trygghet och valfrihet i framtiden. Jag tror det är värt det.

//Finanskvinnan

Bra månad för gratis mat

December är en dyr månad på så sätt att julklappar ska köpas. Dessutom brukar det komma lite extra räkningar. Däremot är det en bra månad för gratis måltider. Man umgås mer med släkt och familj, vilket är trevligt, och jobbet/leverantörer/kunder bjuder på fest.

Själv har jag en julfest, ett julbord, en jullunch och en annan middag inplanerad den närmsta veckan. Känns kul! Jag älskar dessutom (en del, inte all) julmat.

//Finanskvinnan

Charlie Söderberg hos Frisk Ekonomi

Idag kan man läsa ett gästinlägg hos Frisk Ekonomi, av min idol Charlie Söderberg. Här finns det.

//Finanskvinnan

Köttkaos

Jag har ju själv jobbat på matbutik för länge sedan och blir inte direkt förvånad över den här skandalen med ompackad köttfärs hos ICA som avslöjats, även om jag inte såg det i min butik.

Jag får en känsla av att det är en "sanning" inom vissa grenar av livsmedelsbranschen att lagstiftningen kring mat är onödigt hård, utomlands överlever trots allt folk utan dessa regler. (Men det är bara spekulation från min sida och inget jag fått belägg för i något av de livsmedelsrelaterade företag jag själv arbetat inom.)

Det värsta i köttfärsskandalen tycker jag inte är att köttfärsen packeterades om med fel datum, där verkade det ändå finnas något slags vett eftersom den tidigare ICA-anställde vittnade om att de slängde det som luktade dåligt, utan att man tog upp köttfärs som ramlat på golvet och sålde det. Nu börjar vi i princip prata medvetna försök att skada kunderna. Tydligen är det så att kött i stycke är ganska beständigt mot farliga bakterier, på ytan finns redan så många att de slår ut varandra. Det är orsaken till att man kan hängmöra kött (=det hänger och småruttnar tills det säljs) utan att det blir farligt. När det mals händer dock något och det blir betydligt känsligare. Därför har köttfärs så kort hållbarhet. Att sälja köttfärs som legat på golvet där folk gått med sina smutsiga skor är vansinne.

Min egen ståndpunkt är att kunderna ska få korrekt information om maten, oavsett regler. Har något gått ut kan man väl sälja det billigare. Folk kommer antagligen att köpa ändå om de känner att en dag gammal mjölk inte är något problem. Speciellt på ICA Maxi där kunderna är väldigt fyndsugna.

Som grädde på moset har det nu också visat sig att Kronfågel inte ser något problem med att sälja salmonellasmittat kött, efter att de själva tillagat det till över 70 grader då bakterien dör. Jag tycker det känns sådär. Här är en artikel hos DI.

Jag är i vilket fall glad att jag äter kött ganska sällan, uppenbarligen är det inte särskilt fräscht alla gånger. Visst fuskas det säkert med min quornfärs och mina falafelbollar också men jag tror inte konsekvenserna av gamla grönsaker och baljväxter är lika potentiellt farliga som när kött är inblandat. Ska jag köpa kött kommer jag förmodligen i ännu högre grad än nu titta efter ekologiskt och närproducerat.

Å andra sidan tror jag vi kan lita på att köttet som säljs i ICA:s butiker de närmsta veckorna är fräschare än på mycket länge. Sambon föreslog t o m att vi skulle köpa köttfärs idag (vi har inte köpt hem köttfärs någonsin under de år vi bott ihop) bara för att han tyckte det kändes som man borde passa på nu.

UPDATE

Kronfågel har backat, de kommer inte sälja det salmonellasmittade partiet. Tur det!

//Finanskvinnan

Dagens ekonomitips från Google

Dagens ekonomitips från Google är:

"Your career is your most valuable asset. Manage it with a higher priority than you would with any other investment. Remember that without this asset, you couldn't survive."

Det går alltså ut på att karriären är vår mest värdefulla tillgång. Låter vettigt! Klart vi ska vårda vår karriär, den kommer dra in pengar till oss under större delen av våra liv. Den kommer också ge oss vad vi får hoppas är meningsfull och intressant sysselsättning under många år.

Att säga att vi inte överlever utan en karriär är dock inte sanning i Sverige (till skillnad från USA). Vi överlever visst utan en karriär. Vi har nämligen ett hyfsat säkerhetsnät för dem som inte kan jobba, vilket jag är glad för. Man får inte lika mycket pengar som när man jobbar, men man överlever.

Mitt bästa tips för att vårda karriären är att alltid göra sitt bästa på den arbetsplats man befinner sig på. Även om det är tillfälligt och även om man kanske inte tycker det är det roligaste jobb man kan tänka sig kan en bra prestation leda till något bättre. Antingen i form av befordran inom organisationen eller i form av bra referenser som kan ge möjligheter på en annan arbetsplats.

Det kanske är en självklarhet för många, men jag har verkligen sett en hel del fall av personer som inte brytt sig om att göra ett bra jobb för att de inte velat. Att göra så kan i värsta fall cementera fast en på arbetsplatsen, eftersom man då inte har någon referens som talar väl om en på sitt nuvarande arbete när man söker nytt.

//Finanskvinnan

En dag som bilägare

Idag fick sambon och jag låna en bil. Vi är båda överens om att vi inte saknar att ha bil alltid. Eftersom jag inte ens har körkort skulle det bara bli så att jag sambon fick köra mig överallt ändå.

Men det var lite intressant också. Den största fördelen var att det tog kortare tid att ta sig mellan olika punkter. Den största nackdelen att det var knepigt att hitta parkering, och att det är förkastligt ur miljösynpunkt.

Faktum är att vi blev helt förslappade av bilen. Vi var totalt utmattade när vi kom hem från skogen dit vi körde först. Vi sov flera timmar. Sen orkade vi inte laga mat och körde till McDonalds vid 23. Det är nog tur att vi inte har någon egen bil.

//Finanskvinnan

Kommentarsstrul och fortsatt sjukdom

Av någon anledning får jag inte mail när någon kommenterar längre. Det är därför jag inte godkänt kommentarerna lika snabbt som jag brukar. Det har hänt någon gång förut och då rättat till sig efter en dag eller två.

Jag är också sjuk fortfarande, så orkar inte data lika mycket som vanligt. Jag tänkte skriva något om vilken bra reklam jag tycker den här "ett dödligt virus har spritt sig i Sverige" är, men kan inte komma på vilken organisaton som gjort den. Alltså är det bäst jag återkommer i ärendet.

//Finanskvinnan

Söka jobb

Jag känner att det är dags att börja skaffa mig arbetslivserfarenhet som har mer anknytning till det jag kommer arbeta med i framtiden, när jag är klar med min utbildning. Jag tänkte därför börja titta efter sommarvikariat när det börjar annonseras.

Då är frågan: bör jag nämna något om bloggen vid intervjuerna?

Å ena sidan är det jag skriver om i sig ganska ointressant för just det jag vill jobba med. Å andra sidan kan det vara en fördel att jag uppenbarligen är väldigt intresserad av finansvärlden, om det är där jag börjar jobba. Å tredje sidan kanske nitisk sparsamhet inte är det mest positiva personlighetsdraget hos en anställd (eller det kanske det är, när det gäller organisationens onödiga utgifter?). Å fjärde sidan kan man kanske tolka bloggen som att jag är målmedven och får saker gjorda, vilket förmodligen är bra egenskaper hos en anställd.

Vad tror ni? Om ni intervjuade en person som sa att den skrev en av Sveriges största ekonomi/snålbloggar, skulle det vara positivt eller negativt i era öron?

Jag tror jag skulle berätta om bloggen för de närmsta kollegorna när jag väl börjat i vilket fall, men frågan är om det är något att ta upp redan i rekryteringsskedet.

//Finanskvinnan

Fresh gear every day all week

Ok, nu är jag lite bättre. Jag orkade läsa om Pepsiboken ändå. Något jag tänkt länge men aldrig kommit mig för är att kolla om jag kunde hitta reklamfilmerna Enrico skriver om, däribland filmen med Michel Jackson och Jackson 5 som var de första popstjärnorna att göra reklam för Pepsi.

Jag tänkte nog att filmerna skulle vara hopplöst daterade eftersom det var så länge sedan de gjordes. Denna nedan med rymdskeppet är dock inte alls dum, tycker jag.Den första Michael Jackson-filmen är riktigt bra. Det var Michael själv som föreslog att de skulle använda Billie Jean-kompet. Den tror jag skulle funka än idag, retro är ju inne. Det hade varit roligt om de stora företagen började återanvända sina gamla reklamfilmer.Lite extra skoj är att Alfonso Ribeiro (den dansande lill-Michael) i filmen senare spelade Carlton i "Fresh Prince of Bel-Air".

Pepsi använder än idag popstjärnor i sin reklam, bland annat Black Eyed Peas och Britney Spears. Jag måste dock säga att jag tror stjärnornas medverkan är lite mindre värd pengarna idag.

Jag tror många i dagens samhälle är ganska medvetna om att kändisar inte är med i reklam för att de verkligen älskar produkten, utan för att det är pengar inblandade. Dave Chapelle har gjort reklam både för Pepsi och Coca Cola och sa i sin show "I can't even taste the difference: all I know is Pepsi's paying more right now, so it tastes better". Jag tvekar däremot inte över att Michael Jackson på 80-talet var ett marknadsföringsmässigt genidrag och väl värt pengarna.

Appropå genidrag finns det andra sorters marknadsföring än rena reklamfilmer. Man kan sponsra en artist eller kändis och på så sätt synas genom att de bär ett visst klädmärke, kör en viss bil och så vidare.

En artist som blivit väldigt förknippad med ett märke är rap-artisten Missy Elliott. Hon är sponsrad av Adidas och får vad jag hört specialbeställda Adidasplagg och skor bara hon knäpper med fingrarna. Hon gjorde även sin egen Adidas-kollektion, "Respect ME".


Trots att jag känner till detta och gillar Missy Elliott är inte Adidas mitt förstahandsval när det gäller sportkläder och/eller skor. Jag är mer förtjust i Puma, faktiskt. Om det beror på att jag föredrar Missys äldre låtar (exempelvis "Slide" som innehåller låtraden "I got Puma's on my feet. Fresh gear, everyday all week") framför de nyare med Adidasanknytning vet jag inte.

//Finanskvinnan

Förkylt

Igår beslöt jag mig för att idag skulle vara min (nästan) alldeles lediga dag. Jag skulle ta sovmorgon, åka ut till skogen och promenera samt lämna in en sak i skolan. Jag skulle inte plugga utan göra det imorgon istället, men då satsa 110%.

Det kändes jättebra förutom att jag redan på eftermiddagen började känna mig förkyld. Sen blev jag jättedålig och nu ligger jag hemma och surar. Avskyr att vara sjuk.

Som tur är hade jag ju inget direkt inplanerat, men jag kunde inte njuta av min ledighet som jag skulle. Jag orkar inte ens läsa Pepsi-boken. Förhoppningsvis är det bättre imorgon så jag orkar plugga.

//Finanskvinnan

SEB Penningmarknadsfond

Jag har skrivit lite om hur det gått till när jag fått rådgivning av min storbank. Den första gången blev jag som jag nämnt rekommenderad att köpa SEB Penningmarknadsfond. Jag fick veta att den "aldrig gått ner".

Vad jag inte fick veta är:

-Att det är en räntefond.

-Vad som skiljer en aktiefond från en räntefond.

-Hur mycket börsen gått upp i snitt de senaste 50 åren, så jag hade något att jämföra med när jag tog ställning till om den extremlåga avkastningen var värd tryggheten.

När jag tog en ny titt på exakt hur SEB Penningmarknadsfond gått i dessa tider av räntehöjning ser jag att den gått upp 2,84% på ett år, och 6,30% på tre år. Allt detta för det facila priset av 0,5% förvaltningsavgift.

Jag saknar inte SEB:s penningmarknadsfond. Jag är väldigt nöjd med att ha mina "trygga" sparpengar på sparkonto istället för i en räntefond.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder december 2007

Se månadssammanställningen nedan.
Tillgångar

Aktieobligationer 33 167,00 kr
Aktier 74 350,00 kr
Fonder 12 703,00 kr
Kontanter NN 6 078,38 kr
IPS 9 109,00 kr
Svea Direkt 56 866,00 kr
___________________________
192 273,38 kr

Skulder

CSN -39 767,00 kr

Summa tillgångar och skulder: 152 506,38 kr

Denna månad har jag satt in 1 000:- för fondköp i kapitalförsäkringen. Tyvärr har värdet på tillgångarna gått ner med 5 206,86:-, och det är en nedgång rakt över men främst bland aktierna.

Den kommande månaden blir spännande eftersom jag både har en säljorder och en köporder lagd. Jag hoppas att någon av dem går igenom.

Ett diagram:


//Finanskvinnan

Månadssammanställning på G

Jag ska precis börja med min månadssammanställning, tycker själv det är lite spännande. Har värdet av tillgångarna gått upp, ner eller stått stilla under månaden? Jag återkommer snart med svaret.

//Finanskvinnan

Kanske blir det slut på bensinbilar ändå

Jag skrev för länge sedan om bilar och att jag inte trodde det var helt omöjligt att vi skulle få till ett förbud mot bensinbilar i Sverige inom några år. Nu har KD gjort lite av en helomvändning och kommer med ett förslag på att nya bensinbilar inte ska få säljas efter 2015. Dessutom ska en ökad koldioxidskatt införas på bränsle.

Visst är KD inget jätteparti, men jag inbillar mig att förslaget ligger helt rätt i tiden. Bensinbilarnas tid i Sverige är räknad.

Debattartikel hos DN finns här.
Liten artikel hos SVD finns här.

//Finanskvinnan

Q-Med?

Nordnetkvällen gav experterna tips om bland annat Q-Med. Nu skriver även Affärsvärlden att aktien är lågt värderad och den är Börsveckans enda köprekommendation. Det kanske kan vara något.

//Finanskvinnan

God julsmörgås

Idag är det 1:a advent. Hade jag haft lite mer energi till matlagning hade jag gjort min specialgoda julsmörgås.

Recept

Mörkt bröd, typ rågbröd eller vörtbröd
Rödbetssallad (brukar faktiskt köpa färdig)
Hälsans kök sojabullar (tycker de är både fräschare och godare än färdiga kött-köttbullar)
God smörgåsgurka, t ex Önos
Senap
Smör

Stek sojabullarna. Bred smör och lite senap på brödet. Lägg sedan på rödbetssallad, sojabullar i lagom bitar och smörgåsgurka.

//Finanskvinnan

Bra tv-kväll

På 2:an är det ikväll tema minnesförlust, verkar riktigt intressant. Nu är det en dokumentär om en man (för övrigt börsmäklare) som bara tappade minnet en vacker dag. Vid 22 är det filmen "Eternal sunshine of the spotless mind" som är jättebra. Passar bra eftersom jag ska vara hemma.

//Finanskvinnan

Julmarknad och återfall

Idag var jag på Konstfacks julmarknad på Telefonplan. Jag hade med mig 500:- och mitt gamla köpbeteende dit. Köpbeteendet innebar bland annat känslan av att "det är klart jag kommer köpa något".

Jag hittade ganska snabbt en sak jag tyckte var fin, som jag sett förut och undrat var den kom ifrån. Det var plastfilm att sätta på en glasyta för minskad insyn, med bilder av pelargonkrukor i silhuett på. Det var extrapris på den så den kostade bara 130:-. Jag tänkte precis köpa när sambon påpekade att vi inte direkt har något insynsproblem. Och skulle vi få det kan vi använda plasten utan mönster vi redan köpt på IKEA för ändamålet. Då blev jag mig själv igen.

På resten av marknaden fanns många fina saker men inget jag verkligen fastnade för eller som jag kände att jag hade användning för. Alltså blev det inget köp alls i slutändan.

Det var verkligen ungefär som med fönsterplasten det gick till varje gång jag köpte något onödigt tidigare. Jag hade pengar, jag såg något jag tyckte var fint som inte var orimligt dyrt, jag kände att det vore fel att inte köpa. Det jag valde ut kanske inte ens var något jag tyckte var fantastiskt fint, utan bara det minst fula jag kunde hitta. Väl hemkommen upptäckte jag allt som oftast att jag inte hade någon bra plats för det jag köpt.

När jag handlar nu försöker jag följa principen att fundera ut var inköpet ska vara först, något jag inte gjorde vid mitt nästan-köp idag. Återfallet kan ha berott på att jag trots allt letat julklappar att köpa ganska länge nu (är inte helt klar tyvärr) och då varit inställd på att "bara det är bra nog köper jag".

//Finanskvinnan

Intervju hos Glife.se

Den andra intervjun jag nämnde var för Glife.se, här kan man läsa den. Glife är en community som verkar rikta sig mot personerna som gillar att festa runt Stureplan.

//Finanskvinnan

Skolirritation

Jag insåg varför jag kände/känner ett så starkt behov av att göra klart examinationsuppgifterna till det jag läser nu så snabbt som möjligt. Orsaken är att jag inte står ut en sekund till med undervisningen som ges, och sättet det sker på. Såhär har jag det:

*Jag köpte fel litteratur eftersom litteraturlistan ändrades en vecka innan start. Bara en bok, men ändå. Är det fel att vara ute i god tid för att kunna köpa begagnat? Skolan verkar tycka det.

*Föreläsningarna hålls i för små salar, så de som kommer sist får sitta och balansera blocken i knät. Man har missbedömt storleken på gruppen som läser momentet (hur det nu ens är möjligt, alla är ju registrerade).

*Föreläsaren vägrar använda dator och powerpoint (pp är bra eftersom man då kan ladda ner bilderna och skriva ut själv innan föreläsningen). Istället ritar h*n på tavlan och pratar i 110 samtidigt. Precis som förr i tiden. Vad föreläsaren använder sin av skolan betalda laptop till kan man bara spekulera i.

*Inför i princip varannan föreläsning ändras lokalen i sista minuten. Vilket är lite knepigt att få reda på eftersom expeditionen bara meddelar sig via sitt eget meddelandesystem som man måste logga in på. Meddelandesystemet verkar vara från -97 och är helt oanvändbart. Man skickar ofta och gärna ut meddelanden som rör andra grupper än min även till min inkorg, så jag blir stressad över påminnelser om tentor och annat som jag inte vet om det angår mig. Att min klass redan har en mailinglista har ingen betydelse i frågan.

Kort sagt vill jag bara göra klart allt jag ska, strunta i att gå på återstående föreläsningar och förtränga hela momentet. Det enda jag lär mig är ändå det jag läser direkt i böckerna.

Kanske hade jag haft bättre tålamod om tidigare delmoment hållt lägre klass men nu känner jag att situationen är outhärdlig. Ärligt talat förstår jag inte hur det kan accepteras att lärarna inte använder datorer i undervisningen. Det är 2007 nu, och kommer jag ut på en arbetsplats och håller en presentation för ledningsgruppen på whiteboard med egenritade staplar lär jag inte bli långvarig där.

Varför har läraren som får betalt för att lära mig saker jag ska använda i mitt yrkesliv inte kompetens nog att arbeta på de sätt vi studenter måste behärska?

En sak är säker: Hade jag betalat för detta hade jag krävt att få pengarna tillbaka.

PS

Det är säkert en och annan läsare som kan gissa var jag läser momentet men eftersom jag inte sagt vilken utbildning jag går kan ni låta bli att skriva det i kommentarerna.

//Finanskvinnan