Turen normaliserad

Idag skrev jag papper på mitt korta lilla projekt, och det visade sig att jag bara fick en liten löneförhöjning. Men dock en höjning. Och en befattning som är precis den jag är ute efter nu.

Däremot köpte jag i mitt hybristillstånd (efter all tur) en snygg kavaj som jag provat tidigare. Den kostade 949:-, men jag tänkte som så att den är min belöning om jag ror hem någon av de deltidstjänster jag väntar besked om. Jag har nämligen en annan än den på min nuvarande arbetsplats på gång också.

Jag borde få veta om jag får någon av tjänsterna (eller erbjuds båda för den delen) senast tisdag nästa vecka. Om jag inte får någon tjänst måste jag både lämna tillbaka kavajen och fortsätta med min plan b+c för att hitta jobb. Det är lite nervöst, faktiskt.

Något som blev lite lyckosamt idag var att jag erbjöds en gratis tygväska med stiligt tryck på. Det passade bra eftersom jag så sent som igår fick klagomål på att min nuvarande tygkasse har så trasiga handtag att de riskerar gå sönder när man bär den. Det är sådana små detaljer jag måste tänka på senare när jag satsar mot chefsrollen. Man kan inte ha hur trasiga kläder och accessoarer som helst om man ska vara chef.

//Finanskvinnan

Melodifestivalen!

Denna veckan börjar arta sig till en av de mest lyckosamma i hela mitt liv. Jag fick just veta att en jag känner har vunnit biljetter till Melodifestivalens final, och jag får följa med! Jättekul!

Även om jag inte är något inbitet schlagerfan tycker jag Melodifestivalen är en av årets tv-höjdpunkter och ser fram emot det jättemycket. Har länge velat gå på finalen.

//Finanskvinnan

Köporder HQ lagd

Jag har bestämt mig för att köra på HQ inför februaris aktieköp. Har därför lagt en order via stop loss på 50 stycken (en hel post, faktiskt) á 119:-. Dagens kurs är 146:-. Giltighetstid är en månad ca.

UPDATE

Jag ändrade köpkursen till 122:-.

//Finanskvinnan

Lite Starbreezeskvaller

Någon av er läsare som spelat The Darkness? Dyker det upp en skärm som säger att skivan är smutsig lite då och då?

Enligt en obekräftad källa beror det isåfall på att Starbreeze var tvugna att göra en lite ful teknisk lösning för att inte minnet skulle ta slut under spelandets gång. När man spelat spelet ett tag blir minnet så fragmenterat att man måste starta om spelet. Och därav kommer "rengör skivan"-skärmen upp när minnesproblemet uppstår.

Denna lösning ledde enligt min källa till att antingen Sony, Microsoft eller båda två skärpte de tekniska kraven för spel de släpper i sina format.

Som sagt, det är bara skvaller och inget jag verkligen vet stämmer. Så egentligen borde jag inte skriva det. Men även om det bara är ett illasinnat rykte, kanske startat av en konkurrent, är det lite roligt.

//Finanskvinnan

Om jag hade behållt mina fonder

När jag sålde mina SEB-fonder för att köpa aktier gjorde jag en sammanställning över vilken kurs fonderna stod i vid försäljningen. Jag har nu gjort en sammanställning för att se hur fonderna legat till om jag behållt dem.

Jag har inga exakta summor och har heller inte räknat på hur det hade sett ut om jag fortsatt månadsspara enbart i fonder istället för aktier, men tycker ändå det var intressant att se hur de klarat sig. De har inte gått ner lika mycket som aktierna men ganska mycket ändå.

Fond GAV Säljkurs 070713 Kurs 080129 Förändring kr Förändring %
SEB Trygg Placeringsfond 130,12 137,63 126,29 -11,34 -8,24%
SEB Sverigefond II 12,13 13,62 9,94 -3,68 -27,02%
SEB Nordenfond 17,26 20,52 16,10 -4,42 -21,54%
SEB Världenfond 9,43 10,68 8,96 -1,72 -16,10%


Snitt: -18,23%
//Finanskvinnan

RNB

Idag har RNB presenterat sin delårsrapport. Först gick aktien ner, men nu är den upp 6,35%. Tycker den verkar återhämta sig relativt snabbt efter vinstvarningen. Hoppas det håller i sig.

UPDATE

Den slutade på +7,94% (34.00).

//Finanskvinnan

Det går verkligen bra nu

Efter en längre periods tristess, lätt depression och "sjukdom" verkar vinden ha vänt. Jag har varit på intervju för ett toppenjobb och har goda utsikter att få det, besked kommer nästa vecka. Det bästa av allt är att det är på min nuvarande arbetsplats.

Om jag får det här jobbet ska jag försöka rita en till serie. En liten. Om jag inte får det skriver jag istället ett (till) bittert inlägg om mina knän.

Det verkar i vilket fall som om mormor hade rätt när hon sa "efter regn kommer sol". Till och med börsen har piggnat till lite.

UPDATE

Jag kanske ska förtydliga att "en längre period" i det här sammanhanget är 1-2 månader. Jag är nästan alltid väldigt tillfreds och lycklig så det är ovanligt att jag deppar. Jag inser att "en längre period" för många andra kanske är ett år eller flera.

//Finanskvinnan

Mer goda nyheter

Det verkar som jag får tillgodoräkna mig poäng från en kurs jag läst 2002 i mitt första moment på den jag läser nu. D v s jag får "ledigt" från skolan fram till 18/2. Som ni förstår är det här oerhört lyxigt för mig, och det passar fantastiskt bra med planeringen för det lilla projektet jag blivit anställd för.

Jag vågar egentligen inte ropa hej förrän jag fått hem bekräftelsen som jag hoppas kommer imorgon. Men är ändå väldigt glad.

UPDATE

Jag fick bekräftelse via mail. Det känns verkligen som det går bra just nu. Helt plötsligt fick jag oändligt mycket mer tid och energi för jobbsökandet precis när det behövs.

//Finanskvinnan

My generation

SvD Brännpunkt har publicerat en artikel om 80-talister. Jag är själv 80-talist och tycker det stämmer hyfsat på mig och jämnåriga jag känner. Jag jobbar exempelvis inte eller engagerar mig i något "bara för att". Där jag går fram vill jag utvecklas och påverka. Intressant läsning är det i alla fall, inte minst kommentarerna.

Något som är intressant med 80-talisterna är att det är en generation där väldigt många gått på dagis. Tidigare var det mest medelklassbarn som gick på dagis, övriga var hemma, men på 80-talet byggdes barnomsorgen ut så att alla kvinnor skulle kunna jobba om de ville.

//Finanskvinnan

Vem kan man lita på?

Som trogna läsare av DI på nätet säkert vet så utgör (de ofta väldigt arga) kommentarerna under varje artikel en stor del av behållningen. Om DI intervjuat någon analytiker som säger att börsen kommer gå upp säger genast 75 upprörda kommentatorer att den inte alls kommer det, att vi står på randen av avgrunden och så vidare. De ifrågasätter även analytikerns motiv för sitt uttalande, oftast menar de att analytikern själv vill sälja och därför vill pressa upp kurserna på rykten (eller något i den stilen).

Det här tycker jag är jättebra. Visst kan jag tycka att det är orättvist att just journalisterna på DI ska sågas så fort de lägger ut något, men jag får hoppas att de kan låta bli att ta det personligt. Förr i tiden fick vi konsumenter vår tidning och så läste vi vad som stod i den. Det skrivna antog ofta vara sanning. Idag kan man på en gång kommentera hos flera tidningar på nätet och anmärka på om något är felaktigt. Det är kritiskt tänkande tillgängligt för alla.

Något man dock måste tänka på är att även kommentatorerna kan ha något att vinna på en nergång. De kanske sitter på olika typer av derivatinstrument eller XACT Bear och tjänar pengar på att "snacka ner" börsen.

Med andra ord tycker jag att man kan lyssna på alla som har något att säga om börsen. Men lita inte på någon - trots allt kan ingen veta säkert.

//Finanskvinnan

Temakväll om hedgefonder

Nordnet arrangerar en temakväll om hedgefonder 6/2 i Stockholm. Om man vill anmäla sig eller titta på webbsändningen gör man det här.

//Finanskvinnan

Lite roliga nyheter

Det är bestämt att jag ska sluta mitt nuvarande jobb i slutet av februari, eftersom jag förvarnat om att jag behöver söka mig vidare för att bygga på kompetensen. Jag har därför varit lite orolig över att bli "arbetslös" (om man nu kan vara det som heltidsstudent) i och med att jag själv inte kan styra när jag slutar.

Jag är övertygad om att jag hade kunnat få ett jobb i stil med det jag har ganska enkelt, men varför skulle jag då sluta på det jag haft? Nej, ska det vara så ska det vara. Nu behöver jag mer erfarenhet inom ett specifikt område och därför tänker jag inte nöja mig med mindre än ett sådant jobb.

Det positiva som hänt nu är att jag fått en kort anställning vilken jag kan kombinera med mitt nuvarande jobb innan det tar slut. Jag ser fram emot det och är nöjd med att ändå kunna hålla öppet för en mer bestående deltidslösning senare.

Om lönen blir det vi diskuterat får jag en höjning på 11% jämfört med det jag har nu. Helt ok för den typen av relativt enkel tjänst det rör sig om.

Kort sagt är jag hoppfull inför framtiden.

//Finanskvinnan

Shoppingdag

Idag var ytterligare en dag av konsumtion, präglad av lyx. Jag köpte tre saker:

1) En tetra "Salsa Barbecue" från Go Green (ni har säkert sett reklamen). Den kostade 15,90:- och var väldigt god. Jag är dålig på att äta bönor trots att jag borde då jag äter ganska lite kött, men denna salsa var väldigt god och värd pengarna så nu kanske det kan bli oftare. Det jag uppskattar mest med den är att den var i tetra och inte plåtburk. Tycker plåtburkar är ett otyg, varför inte byta ut alla mot tetra?

2) En delikat hallonvinäger på lösvikt. Hittade den i den för mig nya butiken Oil and Vinegar där de säljer sitt eget sortiment av olja, vinäger och annat gott. Den gick på 67:- för påfyllbar flaska med 2,5 dl vinäger i.

3) En ögonskugga av märket Dior. Den gick på hutlösa 480:-, men jag hade presentkort på 400:-.

Det var en bra shoppingdag. Provade även en crosstrainer och den kändes vettig. Får titta runt lite på blocket. Mitt sällskap sa att hon hört en budkille på radio säga att crosstrainern Orbitrek från tv-shop var det vanligaste han körde ut såhär efter nyår. Ofta hamnar de sedan på blocket efter en vecka.

När jag tänker på saken är det lite märkligt att jag som heltidsstudent utan studielån kan unna mig så "mycket" lyx som jag ändå gör. Det äts ute hit och dit och på senare tid har jag ju shoppat en del, om än till stor del på presentkort. Men skönt är det. Att jag vet att jag kan om jag verkligen vill (genom buffertkontot) gör att jag oftast inte vill göra det där extradyra och onödiga.

//Finanskvinnan

Sjukdomsgnäll

Sen jag fick mina knä- och magproblem diagnostiserade har jag varit en gnällig sjukling. Jag känner mig nästan sämre nu än vad jag gjorde innan, fast problemen har funnits så länge och varit betydligt värre än de är nu.

Naturligtvis inser jag att jag är absurd. Mina problem kommer gå över, jag kommer inte vara tvungen att ta min (enda) tablett per dag länge till och så vidare. Men jag antar att det ändå är nyttigt att bli påmind om att hälsa är värt pengar och energi att satsa på. Det är lätt att vara slarvig när man är ung, men rätt som det är blir man äldre och då får man betala dyrt om man inte tagit hand om sig. Jag tror "hellre för mycket än för lite" är en bra devis i sammanhanget.

Appropå hälsa lutar det åt att jag köper en crosstrainer. Jag känner en som jobbar som instruktör på gym och enligt henne skulle det inte vara något problem att använda den med löparknä. Jag får se hur mycket pengar jag får över denna månad, kanske har jag råd.

//Finanskvinnan

Körkortsmotivationen är låg

Jag har som jag kanske nämnt övningskört med anhörig till och från i ungefär två år. Jag tycker det är hyfsat kul att köra men har inte motivationen att gå på teorilektioner eller betala för körlektioner.

Så länge jag bor i Stockholm kommer jag inte behöva körkort, så enkelt är det. I den närboende släkten finns både körkort och bilar, och sambon har körkort om vi skulle behöva hyra. Jag vill inte ha en egen bil. Och jag föredrar i vilket fall att vara passagerare än att köra. Att körkortet kostar ungefär 15 000 för att bara ta känns inte heller som någon motivationsfaktor. 5 000 kanske jag hade kunnat lägga ut för något jag aldrig eller mycket sällan skulle använda, men inte 15 000.

Kanske känns det mer motiverat när jag jobbar heltid igen, så jag snabbt kan spara ihop till kostnaden.

//Finanskvinnan

Dirk the Dax

DI har intervjuat en man som ofta figurerar på bilder som illustrerar börskaoset, Dirk the Dax. Jag trodde faktiskt det var en modell. Kul läsning!

//Finanskvinnan

Finansblogg

Första gången jag hörde talas om Finansblogg var nog i artikeln i DI där det stod om många olika ekonomibloggar. Jag hade aldrig varit inne på den innan. Sedan dess prenumererar jag via RSS och det är nu på sista tiden, i den här extrema turbulensen på börsen, som jag verkligen börjat uppskatta den. Det är kortfattat och mycket fackspråk, men väldigt insatt och intressant. Här kan man läsa.

DI skrev såhär om den:

"En person med uppenbar bakgrund inom finansbranschen är mannen bakom "Finansblogg". Varje morgon presenterar han sina tankar kring det aktuella börsläget på finansiellt fikonspråk och har redan en trogen läsarskara."

//Finanskvinnan

Dyra dagar

Jag har varit dålig på att ta med matsäck till skolan sedan den nya terminen började. Har därför köpt onödiga, dyra och inte särskilt goda måltider där. Nu ska det bli ändring på det, jag kan ju inte hålla på att köpa lunch och middag varje dag. Det blir ganska långa dagar eftersom jag sitter kvar och pluggar.

Denna månad blir det trots slöseriet förhöjt sparande. Har fått in ca 700:- som folk var skyldiga mig för julklappar vi köpt ihop, jag har hittat pengar och jag har fått pengar från CSN. Jag tror banne mig jag slår till på fondsparande för 3 000 istället för 1 000 som jag brukar. Det känns kul att kunna spara lite extra

Jag överväger att köpa en ny fond för de 500:- ("hittepengarna"), så kan jag sätta in andra oväntade inkomster i samma fond. Typ eventuella pengar jag får av släktingar och så. Jag kör på Akelius Ny Energi, givet att jag får köpa den. Flera av de andra miljöfonderna har lägsta köpbelopp på 1 000:- eller för den delen 50 000:-.

UPDATE

Jag slog till på ABN AMRO Clean Tech A Acc SEK för de 500:-.

//Finanskvinnan

Konståkning

Jag tittar på konståkning (i par) på tv just nu. Jag tycker det är kul. Något jag kom att tänka på är hur fruktansvärt svårt det måste vara att bara fortsätta när man själv eller partnern missat ett hopp, ramlat eller gjort något annat fel. Trots det fortsätter de tävlande som om inget hade hänt, och de måste det för att rädda poängen.

Lite så är det nog med aktier också, inbillar jag mig. Gör man affärer i vild panik förlorar man förmodligen allt men tänker man igenom sina beslut kan man kanske rädda situationen helt eller delvis. Visserligen skiljer sig situationerna åt eftersom det finns moment av tur med i aktiehandel, men jag kan ändå se likheter.

//Finanskvinnan

Etiketter

Det är möjligt att jag nämnt det förut, men under varje blogginlägg står det etiketter. Under detta inlägg står exempelvis etiketten "bloggen". Om man klickar på den etiketten ser man alla inlägg jag skrivit och märkt med just "bloggen". Jag tycker det är ett bra system.

//Finanskvinnan

Tur för mig

Idag kan man säga att jag haft tur. Samtidigt har någon annan haft rejäl otur. Det som hänt är att jag var på ett ställe långt ifrån där jag bor, där jag inte brukar vara. När jag stod och väntade i bankomatkön såg jag att det låg 500:- på golvet. Jag tog upp dem och ropade "har någon tappat pengar?" men ingen svarade (!). Jag satte även upp en lapp på väggen bredvid om att man kunde ringa mig om man tappat något på platsen.

Eftersom ingen hört av sig är de 500:- nu mina. Men det förhindrar ju inte att det känns dumt att någon annan kanske inte har pengar till lön på fredag, och är olycklig. Dock tycker jag att jag gjort vad jag kunnat för att återfinna den rättmätige ägaren och tänker därför inte ha dåligt samvete.

//Finanskvinnan

Olja och lite psykologi

Jag fick en pocket av min peakoil-vän: "Olja" av Gunnar Lindstedt (som även skriver för Veckans Affärer). Det var intressant läsning även om jag inte håller med om att det måste ta upp till 20 år innan vi anpassat bilarna till mindre tillgång på olja. Samhället idag är extremt flexibelt jämfört med tidigare. Att oljan inte kommer räcka till i framtiden om vi fortsätter som vi gör idag tror jag dock på. Här finns en färsk intervju med Lukas Lundin om oljesituationen.

Efter att ha diskuterat boken såg min vän ut som att h*n nästan trodde mig när jag sa att pengar inte kommer bli värdelösa på grund av oljekrisen, vilket peakoilarna påstår. Framtiden får utvisa vem som har rätt.

För övrigt frågade min vän varje dag om jag "börjat läsa boken än" när h*n givit den till mig. När jag sedan snabbläste den samtidigt som h*n jobbade blev jag anklagad för att ha Aspergers.

Naturligtvis har jag inte det, även om jag gillar bussar och ogillar snabba förändringar som många med syndromet. Ett annat drag som passar in är "smala intressen eller upptagenhet med ett ämne på bekostnad av andra aktiviteter". Det som verkligen talar emot är att jag inte har några problem med social interaktion och att jag har lättare för språk än logik.

Ett intressant syndrom är det i vilket fall, Aspergers, och ett jag har träffat på flera fascinerande personer som har. Visst är det viktigt att vara social och trevlig men är det inte mer spännande att träffa någon som har memorerat telefonkatalogen eller kan precis allt om något annat märkligt? Det tycker åtminstone jag.

//Finanskvinnan

Äntligen sorterat och klart

Nu har jag gått igenom alla papper och sorterat dem i enlighet med nyårsrensningen. Känns oändligt skönt att ha det gjort och jag hittade naturligtvis en massa saker jag letat efter. Det visade sig att jag har en del biocheckar bland annat.

//Finanskvinnan

Lite bättre ekonomi

Jag fick CSN denna månad, över 3 000. Jag hade nästan glömt hur det känns att ha så mycket pengar att röra mig med och utgick från att jag skulle få klara mig på de ca 6 000 jag får i lön.

Om jag inte överskrider gränsen för vad jag får tjäna denna termin så får jag pengar varje månad fram till maj.

//Finanskvinnan

Bra dag

Jag känner att jag hamnat i mitt rätta element nu, jag har nämligen börjat läsa lite ekonomi i skolan. Jag bara myser när det pratas om resurser och kalkylering. Dessvärre passar jag inte in lika bra på alla plan. I jämförelse med de käcka, solbrända och välkammade personerna jag träffat på hittills känner jag mig som någon som råkat ut för en komisk olycka i en slapstickfilm, både på insidan och utsidan. Kanske någon som snubblat och ramlat i en vattenpöl. Lite bitter och slafsig med andra ord.

Det får bli skärpning på den fronten. Jag kanske aldrig kommer bli 100% äppelkäck, det är svårt när man måste tänka på världsproblemen som jag tenderar göra när jag är lite nere (som jag ju är nu i januarimörkret). Däremot kan jag faktiskt bemöda mig med att stryka en och annan tröja. Och inte alltid bara ha helt svarta kläder.

Jag såg också något så roligt som en kille som (vad det verkade) försökte imponera på ett gäng söta tjejer han inte kände med sina aktiekunskaper. Han uttalade sig tvärsäkert om allt möjligt strunt helt oombedd, och rekommenderade lite bra utländska ekonomitidningar. Tjejerna såg måttligt intresserade ut. Det är nästan första gången jag hör någon prata om aktier och börsen i dagligt tal IRL om man bortser från typ Nordnetkvällen, kanske är det därför jag tyckte det var roligt.

I övrigt har det varit en väldigt märklig börsdag idag. Ner som en pannkaka, upp som en sol. Index stannade på +3,6%.

//Finanskvinnan

Lite semester

Jag blev klar med allt jag skulle lämna in i skolan i veckan och bestämde därför att jag skulle ta semester idag. Det var jätteskönt. Jag känner att jag behöver skära ner på tempot lite, man måste inte alltid ha tio saker på den akuta att-göra-listan.

Jag har också börjat med en ny vana. Varje gång jag kommer hem från dagens aktiviteter lägger jag mig på rygg på mattan i något rum och bara andas en stund. Innan jag gör det tänker jag utan undantag "men vad ska det vara bra för" och suckar för mig själv, men när jag väl gjort det är jag full av energi och eventuell stress har runnit av mig. Rekommenderas.

//Finanskvinnan

Gates och Buffett på tv!

Nu är det en dokumentär där Bill Gates och Warren Buffett svarar på studenters frågor på tv8.

"

21:00(22:10)
Buffett and Gates go back to school
Dokumentär från 2005. Bill Gates och Warren Buffett är nära vänner, och dessutom två av USAs mest förmögna män. Trots den stora åldersskillnaden, och att de grundat två helt olika typer av företag, besitter de båda djup beundran för den andre. De delar medvetenhet om hur deras rikedom kan hjälpa till att förbättra världen, och i september 2005 satte de båda sig i skolbänken tillsammans med studenterna vi University of Nebraska. Buffet rådde studenterna att följa sin passion och putsa sina talaregenskaper, medan Gates uppmanade dem att in skjuta upp saker. Båda männen är överens om att misstag är en oundviklig del av livet, och att deras affärsmisstag är investeringar som de aldrig gjorde. Även i natt. [24304622]
"

UPDATE

Lite godbitar från programmet. Buffett blir tillfrågad om sina största misstag och säger att det exempelvis inte var en missad chans eller ett misstag att inte köpa Microsoft för länge sedan, eftersom han inte hade tillräckligt med kunskap för att kunna köpa då. Ett bra synsätt. Han säger också att vi inte skulle känna framgång om vi inte visste hur det var att misslyckas.

//Finanskvinnan

Köpsugen

Jag vet inte vad det är med mig, kanske är det börsnedgången eller januarimörkret, men jag är jättesugen på att köpa saker. Jag vet inte exakt vad jag vill ha, bara att det skulle vara roligt att köpa.

Exempelvis blev jag sugen på att köpa nya supertunna mac trots att jag vet att de bara går sönder. Jag blev som bekant också sugen på att börja prenumerera på DI igår.

Jag har i alla fall 567:- att förlusta mig på till lön, det borde ju räcka till något litet om jag hittar något bra. I snitt har jag 70:- per dag att slösa bort. Ett alternativ är att handla för mina presentkort, men det känns inte lika lockande som att spendera reda pengar av någon anledning.

Kanske känns det bara trist att det enda jag kommer köpa, förmodligen, inom den närmsta framtiden är kurslitteratur för 1 500:- (som jag sen får tillbaka).

//Finanskvinnan

Att bli frisk - en billig historia

Mitt recept idag gick på 139:-. Helt otroligt billigt. Jag förstår inte varför jag gått runt med både magkatarr och knäinflammation i flera år utan att göra något åt saken, det är ju löjligt.

Jag hoppas att alla eventuella framtida krämpor blir lika lätta att bota, men det kan man nog tyvärr inte utgå ifrån.

//Finanskvinnan

Bra hos vårdcentralen

Som jag nämnt skulle jag till läkare med mitt knä vilket är avklarat nu. Jag har fått extremt bra bemötande på alla sätt. När jag ringde in var det för det första någon som svarade direkt, och sen fick jag förslag på en "ordentlig utredning" trots att jag även fått rådet att använda ipren gel. Tid hos läkare fick jag efter bara en vecka.

Väl hos läkaren konstaterade h*n att jag har s k "löparknä" vilket innebär inflammation. Jag skulle smörja med ipren gel även fortsättningsvis. Jag är jätteglad att det bara var det och ingen förslitningsskada. Dessutom fick jag medicin mot magkatarr som jag känner av när jag stressar.

Läkarbesöket gick på 140:-, medicinen vet jag inte än. Men jag är just nu extra glad att jag bor i Sverige där man kan få bra sjukvård så billigt.

//Finanskvinnan

RNB-kaos

RNB har gått ner 28,75% efter vinstvarning i skrivande stund. Jag borde kalla mig "dålig timing-kvinnan" istället. Men det betyder inte att jag deppar ihop, jag ser fortfarande långsiktigt på mina aktieköp och som sagt har jag både mina AIO och sparkonto utöver dem.

UPDATE

Aktien slutade på 27,50.

//Finanskvinnan

Aktieobligationerna

Jag kan säga att jag är ganska glad för mina aktieobligationer just nu. Skönt att jag inte sålde dem och köpte aktier när jag sålde fonderna (d v s innan sommaren).

//Finanskvinnan

Ett lockande erbjudande

DI ger 72% studentrabatt och kostar då 995:- för ett helår. Jag är helt klart lockad att beställa.

För:

* Det är ett fantastiskt bra pris.

* DI är den enda tidningen jag verkligen läser dagligen.

* Risk finns att den inte beställs på en eventuell ny arbetsplats.

* Det vore lite roligt att ha en dagstidning hemma.

Mot:

* Jag gillar inte pappersslöseri.

* Jag avskyr att gå till pappersinsamlingen.

* Jag kan hänga med hyfsat även utan genom att läsa DI, e24, dinapengar, ekonominyheterna, SVD:s och DN:s ekonomidelar på nätet.

* Jag kanske inte skulle hinna läsa den hemma ändå, så upptagen som jag jämt är.

Jag får fundera lite, helt enkelt. Men jag är sugen.

UPDATE

Jag tror faktiskt inte jag skulle hinna läsa den så mycket att det var värt det om jag hade den hemma. Jag låter alltså bli att prenumerera.

//Finanskvinnan

God pasta

Igår gjorde jag en enkel improviserad pasta som blev väldigt god och inte så fasligt dyr.

FK:s baconpasta, 4-5 portioner

2 fpk tärnat bacon
1 gul lök
1 fpk (500g) Barilla fullkornspasta, jag använde penne
1,5 stor burk lätt creme fraiche (eller 1 stor och 1 liten)
1 buljongtärning (grönsak)
2 msk dijonsenap
1 krm paprikakrydda
Salt och peppar efter behag

Koka pastan enligt anvisningarna.

Stek baconet (gärna i en wok så man kan göra hela såsen i) tills allt eller valfri fettmängd smält. Jag gillar inte fett alls så det tog ett tag för mig. Häll av fettet. Hacka löken och fräs med baconet. Blanda i creme fraiche och kryddor, jag brukar smula buljongen så den lättare ska lösas upp när det är lite mer trögflytande sås. Låt koka upp och blanda sen i pastan i såsen så allt är varmt. Klart!

Om man har kan det säkert vara gott med persilja eller gräslök i såsen. Vi åt klyftade körsbärstomater med balsamvinäger och citronpeppar till.

Kostnaden blev ungefär 12:-/portion för oss men då köpte vi både bacon och creme fraiche till extrapris på Coop.

//Finanskvinnan

Nya bud med Unionen

Jag fick ett meddelande om hur det kommer fungera med studerandemedlemskap i Tria/Unionen (fd HTF), och det är två förändringar som rör mig:

1) Jag kommer få betala 50:-/månad istället för engångskostnaden på 100:-.

2) Jag kommer kunna få ersättning för kurslitteratur på maximalt 2 775:- per termin, totalt max 11 000:-.

Det senare kommer helt klart ta ut det första för min del. Jag kommer absolut ta tillfället i akt att få köpa ny litteratur att behålla om jag får den gratis. Villkoret för att man ska få ersättning för kurslitteratur är att man tidigare ska ha varit yrkesarbetande medlem.

De delar också ut stipendier för C- och D-uppsatser, på 4 000:-. Det kommer jag förmodligen söka senare om ämnet blir relevant för facket.

//Finanskvinnan

Äntligen!//Finanskvinnan


Slösaktiga motionsfunderingar

Idag har jag promenerat en mil. Det tog ganska lång tid. I alla fall har jag, utmattad som jag är, börjat fundera på om det kanske kan vara värt att köpa sig en crosstrainer. Jag vet att flera läsare har sådana så jag undrar vad era kostade, vilken modell det är och om de är bra?

Det jag är ute efter är någon motionsform jag kan göra samtidigt som jag tittar på tv, så den måste vara någorlunda tyst. Den måste också vara skonsam mot mina knän.

Sambon säger f ö att jag är som en gammal tant med mina krämpor. Är det inte knät som krånglar så är ena axeln snedbelastad (fick jag veta när jag var på massage i veckan) eller så har en nagel gått av. Det är hög tid att börja träna lite mer trots det dåliga cykelvädret, alltså.

//Finanstanten

Bra igen, Swedbank!

Swedbank kommer börja ha lördagsöppet. Jag ser ljuset i slutet av tunneln vad det gäller storbankernas snäva öppettider.

//Finanskvinnan

Kul på tv

Just nu kan man se Erik Pensers samlingar på Antikrundan. Speciellt aktiebreven är roliga.

//Finanskvinnan

Uppdaterat om Nordnet och Balansekonomis kväll

Nordnet har meddelat följande som förtydligande angående Balansekonomis seminarium vilket jag skrev om tidigare:

"Hej!
Jag vill tydliggöra att Nordnet bidrar med en talare, Daniel Ljungel. I övrigt är det helt och håller Balansekonomi som håller i det här eventet.

Per Hednert
Marknadschef Sverige, Nordnet"

//Finanskvinnan

Målen funkar

Jag tycker det går bra med mina nyårslöften och mål. Jag sparar faktiskt en hel del pengar på att inte köpa godis, glass och snacks på vardagar. Det känns heller inte jobbigt för jag har en massa godis sen jul hemma som jag kan äta om jag känner för det.

//Finanskvinnan

En jätterea

Jag vet inte om det var någon annan än jag i det här "sällskapet" som brukade handla kläder på UFF när det fortfarande fanns. De hade en väldigt bra årlig rea som var i stil med att alla plagg kostade 80:- första dagen eller veckan sedan blev det billigare och billigare tills alla plagg kostade 10:-. Ett utmärkt tillfälle att köpa unika plagg billigt för mig (som tyckte jag var så himla speciell som tonåring).

Jag tänker att vi kanske får se börsen som en gigantisk och oberäknelig UFF-rea nu, appropå Dexters kommentar till ett tidigare inlägg. Ingen vet när den tar slut eller hur låg den lägsta prisnivån blir. Men den kommer inte vara för evigt.

För övrigt lärde jag mig vikten av att dricksa på UFF. Jag hade varit på buffe på en restaurang med en vän, och vi gav väl 20:- i dricks ungefär. Servitrisen blev väldigt glatt överaskad, hon var nog inte van vid att tjejer i mellersta tonåren gav dricks. Sen träffade vi henne igen på UFF-rean där hon fyndade kläder och då tackade hon igen och mindes oss. Jag tycker man kan undvara de där kronorna om man är nöjd med servicen, restaurangpersonal har oftast väldigt dåligt betalt.

//Finanskvinnan

Olika typer av framgångsrika

Hos Madwax hittade jag en kommentar som var intressant, skriven av "Mathias". Jag tar mig friheten att citera Mathias sammanfattning längre ner.

Youtubeklippet består av en man vid namn Roger Hamilton som verkar vara en "bli rik"-coach i stil med Charlie Söderberg. Han pratar om att det finns olika typer av rika människor och att de verkligt framgångsrika människorna gör det de älskar och är bra på (ett resonemang jag hört förut)."Det finns 8 typer av rikemansprofiler. Det är:

1) Kreatörer (Har naturlig fallenhet för att komma på nya idéer. Otroligt duktiga på att skapa nya icke existerande produkter/tjänster samt företag. Kända personer: Bill Gates, Larry Ellison).

2) Stjärnor (Har otrolig fallenhet att bygga upp varumärken. Kända personer: Martha Steward).

3) Supportrar (Har naturlig fallenhet för att leda andras bolag så som just den personen du mötte. De passar bäst som VD:ar för andras bolag. De är goda teamleaders. Kända personer: Steve Ballmer på Microsoft. han har blivit mångmiljardär på att driva Bill Gates livsverk).

4) Dealmakers (Har naturlig fallenhet för att föra ihop folk så de kan göra affärer. De tjänar pengar på sina fees. Kända personer: Donald Trump).

5) Traders (Har naturlig fallenhet för att tajma sina inhopp på marknaden. Kan vara alla typer av marknader som inte involverar folk. De kan hitta sätt att köpa lågt, sälja högt och sälja högt och köpa tillbaka lågt. Kända personer: George Soros).

6) Ackumulatorer (Har naturlig fallenhet för att finansier, återfinansiera tillgångar. De gör sig bäst med att köpa tillgångar som bolag, fastigheter som genererar möjligheten att hålla för evigt. Kända personer: Warren Buffet).

7) Lords (Har naturlig fallenhet att kontrollera kassaflödet. De äger inte tillgångarna direkt med de kontrollerar kassaflödet som dessa tillgångar genererar och det är allt de bryr sig om. Ett sätt de åstadkommer detta är genom att sätta upp en fond, få folk att köpa andelar i fonden. De tar från denna fond ut en management fee samt success fee på vinster. Kända Personer: J Paul Getty och John D Rockefeller).

8) Mekaniker (Har naturlig fallenhet att skapa system som sedan folk betalar pengar för att utnyttja. Jeff Bezos Amazon.com är ett bra exempel där folk säljer böcker och andra saker mot att de betalar en listing fee. Kända Personer: Jeff Bezos, Sam Walton och Ray Crock (McDonald’s))."

Vilken typ är du? Själv kan jag konstatera att jag inte är en trader i alla fall.

//Finanskvinnan

Ett dilemma

Idag gick mina aktier ner igen, med RNB i spetsen. RNB stannade på 43.00, -16,91%. Orsaken är svaga försäljningssiffror vilket verkar gälla för detaljhandeln i stort. Det skapar ett dilemma för mig.

Jag är ju för sparande framför konsumtion. Framförallt är jag emot överkonsumtion. Men när svenska folket slutar konsumera i samma takt som de gjort de senaste åren går mina aktier (i alla fall RNB) ner. Vad tycker jag om det egentligen? Ja, på ett sätt blir jag väldigt glad. Det kändes som en lättnad att läsa att vi konsumerat mindre i december.

På ett personligt plan är det tråkigt att min placering förlorar i vinst men å andra sidan måste minskad försäljning inte innebära ett dåligt resultat. Det handlar snarare, om jag förstått det hela rätt, om förväntningar som kanske var för högt ställda. Analytiker verkar tycka att aktien rasade oförtjänt mycket, och själv tror (obs, tror) jag ändå den kommer gå upp igen.

//Finanskvinnan

Det är mycket nu

Det drar ihop sig till deadline för höstterminen. Jag håller på att färdigställa mina inlämningsuppgifter, och är därför lite frånvarande. Idag hinner jag förhoppningsvis få till något till inlägg lite senare dock.

Angående börsen får man väl säga att det ser mörkt ut. Väldigt mörkt. Jag var tvungen att köra "tänk på allt elände i världen"-taktiken för att slå mina stackars aktier ur hågen igår och idag. Resultat: Jag blev deppig och/eller orolig på riktigt för bland annat Rödebyfallet (hur kunde det få hända?), jätteälgen i Svansele (men det är väl klart en jätteälg inte kommer dra lika mycket turister som ishotellet), valet i USA (miljön och oljan om inte Obama vinner) och lite annat istället. Jag är tveksam till att det är bättre.

Men så är det när man har mycket att tänka på, man tycker att saker och ting är jobbigare än de egentligen är. Det blir bättre när det blir lite ljusare och jag inte har hundra saker jag måste göra på en gång längre.

Angående aktier och börsen fortsätter jag se framåt. Långsiktighet ftw*!

//Finanskvinnan

*"For the win", "för vinsten", att man gillar saken i fråga (jämför presidentvalskampanjer etc.)

Swedbank tar ansvar

Det är glädjande att storbankerna börjar ta avstånd från SMS-lånen, tycker jag. Nu kan inte Swedbanks kunder få in pengarna på kontot på bara några minuter längre. Jag hoppas alla banker följer efter. SMS-lånen är helt förkastliga.

//Finanskvinnan

Rensningen fortsätter

Jag har slutfört två av tre delar av min nyårsrensning, samt en bonusdel. Det jag inte gjort är det här med plastfacken och alla papper. Det är lika så gott att jag erkänner varför eftersom jag lovat mig själv att inte skjuta upp saker. Det är för att de vita facken var slut på Ikea, så jag var tvungen att köpa röda. Och jag gillar inte rött så mycket. Så ok, jag kanske får byta först och sen sortera (för det känns inte kul om det inte blir klart på en gång).

Bonusdelen består i att jag sagt upp mig från alla nyhetsutskick och medlemsbrev jag får i mailen. Det är allt ifrån olika klubbars veckobrev till utskick från webbshoppar jag handlat av för fem år sedan. Nu får jag ungefär 10 onödiga mail färre varje dag att slänga, och (nästan) alla mail jag får är viktiga.

//Finanskvinnan

Fler mål 2008

Jag tror jag kommit över min lilla börsdepp. Som flera så klokt påpekat är det bara bra att det är billigt i och med att jag inte investerat klart på börsen. Jag har inte tradat bort mina pengar eller tagit några förhastade beslut, utan gjort så gott jag kunnat utifrån mina förutsättningar.

Jag har formulerat lite fler mål inför 2008 (enligt läsaren LR:s modell). Ett är att jag ska sluta skjuta upp saker privat, har en tendens att tänka att jag "gör det sen" när det gäller lite jobbigare saker som att gå till vårdcentralen och kolla upp mitt knä som krånglat sedan några år tillbaka. Därför har jag bokat in tid för att göra det nästa vecka. Ett finansiellt mål är att jag ska spara in minst 20 000 under året.

Det känns rätt bra att formulera mål. Det är ju sällan särskilt svåra saker det handlar om när man väl delat upp dem. Det ska bli spännande att se om jag klarar att göra det jag föresatt mig.

//Finanskvinnan

En sede(l)lärande historia

När jag var på Nordnets plus-kväll sa Nina Jansdotter i sitt föredrag att den som ville ha den 100-lapp hon höll i handen fick den, bara denne kom upp på scenen. En person joggade upp och fick den. Sensmoralen var att vi måste lära oss att ta för oss mer.

Nyss läste jag nedanstående historia, och trodde det var samma sensmoral tills jag kom till slutet. Jag tycker den var bra.

"

Här kommer en liten historia för eftertanke

En välkänd talare startade ett av sina seminarier med att hålla upp en 100-lapp.

Med 200 åhörare i salen frågade han: Vem vill ha den här sedeln? Flera räckte upp handen. Han fortsatte: Jag vill ge den här sedeln till någon, men först vill jag göra något med den.

Han skrynklade ihop sedeln till en boll. Så frågade han: Är det fortfarande någon som vill ha den? Flera räckte handen i vädret igen.

Så tog han sedeln, lade den på golvet och trampade ned den i det skitiga golvet. Sedeln var nu både skrynkligoch skitig.

“Är det fortfarande någon som vill ha den” frågade han, och flera händer i salen åkte upp. Mina vänner, sa talaren, i dag har ni lärt er en värdefull läxa.

Oavsett vad jag gör med den här sedeln, är det någon som vill ha den. Det är för att ni vet att värdet av den är oförändrat även om den är både skitig och skrynklig.

Många gånger i våra liv, blir vi “hopskrynklade” eller nedtrampade i skiten, på grund av beslut som tas och omständigheter som dyker upp. Vi känner oss kanske värdelösa.

Men oavsett vad som händer, kommer Du aldrig att förlora Ditt värde! Du är speciell, glöm aldrig det!

“Låt aldrig gårdagens besvikelser överskugga morgondagens drömmar.”


"

Jag hittade den här.

//Finanskvinnan

Jag får rätt?

Här skrev jag om hd-dvd vs blu-ray. Jag menade att blu-ray verkar bättre. Och mycket riktigt, nu har blu-ray 70% av marknaden. Visserligen finns ju lösningen att anpassa så hårdvaran klarar både hd-dvd och blu-ray (en utmärkt lösning, för övrigt) men det ser mörkt ut för hd-dvd för tillfället. Åtminstone enligt Computer Sweden.

//Finanskvinnan

Äntligen nya plastfack

Jag har som jag tidigare nämnt mina viktiga papper i en sådan värdelös manick i metall med tre korgar. Nu har jag äntligen tagit mig för att köpa nya fack och valde då sex stycken som byggs på höjden. Det ska väl räcka. Jag tänker preliminärt att facken ska heta "Inkomster/Skatt", "Utgifter", "Utbildning", "Jobb", "Bank" samt "Övrigt".

Syftet är alltså att låta papprena ligga där tills jag arkiverar dem i pärmar en gång per år, och att jag ska hitta igen rätt papper utan alltför mycket besvär. Jag ser redan framför mig hur bra det kommer kännas när det är gjort. Kanske kan jag sortera allt imorgon.

//Finanskvinnan

Liten svacka

Faktiskt så är det lite omotiverande att värdet på mina tillgångar sjunkit så pass mycket under förra året. Det betyder inte att jag kommer sluta spara eller så, men jag gillar inte att göra saker dåligt.

Jag får helt enkelt försöka se framåt istället för att tänka på det som varit. Jag är fortfarande mycket nöjd med aktierna jag valt, det är tidpunkten vid vilken jag köpte de flesta som var illa timad. Å andra sidan var det inte lätt för vare sig mig eller någon annan att säkert förutspå hur börsen skulle utveckla sig så det är inget att gräma sig över egentligen.

Det jag däremot är glad att jag gjorde förra året är att jag sparade hälften på bankkonto istället för att köpa aktier och fonder för allt. Jag sparade också in 10 000 på kontot istället för att köpa mer aktier, då jag gjorde mina större köp. Det känns helt rätt att stegvis köpa mer aktier för dessa pengar nu istället (så länge börsen går dåligt).

Själva sparsumman i sig är jag också jättestolt över. Tänk att det blev så mycket! På en snittinkomst om 13 106:- per månad efter skatt sparade jag i snitt 6 845:- per månad.

//Finanskvinnan

Sten Mörtstedt handlar på internet

Ny Teknik rapporterar om fastighetsmiljardären Sten Mörtstedts misslyckade köp av Lunarstorm. Spontant undrar jag vad 17 han tänkte på. Jag vågar påstå att drakarna i "Dragon's Den" aldrig hade investerat i Lunarstorm, så varför Sten som man får anta är en erfaren affärsman? Kanske kände han bara att han ville hoppa på communitytåget, utan att egentligen vara särskilt intresserad av eller insatt i internet?

Målgruppen är liten (speciellt som det är en svensk sida med liten eller ingen chans att slå sig in på den internationella marknaden) och extremt betalningsovillig. Barn och ungdomar har varken särskilt mycket pengar eller lust att spendera dem på sin community när det finns en massa andra helt gratis communityn. Den varaktiga inkomstkällan är annonser.

Dessutom är marknaden för mötesplatser på nätet som bekant väldigt nyckfull. Det handlar inte bara om att många använder något vid en viss tidpunkt, utan vilka. När väl de första användarna börjar tröttna tror jag det är svårt med varaktig framgång. Man behöver ett unikt koncept och att hela tiden utveckla communityn för att användarna inte ska lockas att byta till andra communitys.

Personligen är jag själviskt nog inte med i communitys för att hjälpa ägarna att tjäna pengar. Därför svarar jag inte på enkäter, betalar för "pro-medlemskap" eller klickar på annonser. Och jag vill inte ha meddelanden med reklam. Jag tror inte jag är ensam om det synsättet, och om det är vanligt kommer det alltid vara svårt att få lönsamhet i communitys.

Undantagen är communitys som samlar viktig personlig information att lämna vidare (typ Facebook), spelsiter (typ WoW) eller mötesplatser för dating där man kan tänka sig att betalningen bidrar till att upprätthålla säkerheten och seriositeten på sidan.

//Finanskvinnan

Tjäna pengar på annonser?

Det finns en sida på vilken man annonserar ut sig själv som tänkbar webannonsör, blogvertiser, som jag hört en del om. Dels var det ett jäkla liv om den tidigare då någon som heter Hanna Fridén hade lagt ut en rekommendation om en produkt och folk blev jättearga eftersom det inte framgick att det var sponsrad reklam. Diversifierad har också skrivit om blogvertiser för ett par månader sedan här.

Systemet fungerar så att bloggaren får ett erbjudande om att göra reklam men bara ska acceptera om den verkligen tycker produkten verkar bra. Bloggaren kan i teorin också få betalt om den skriver något negativt om produkten, men jag är tveksam till att det fungerar i praktiken.

Jag ser inte något problem med det här egentligen, trots allt rekommenderar bloggarna bara saker de ändå gillar. Men det är klart en risk finns att bloggare skriver om saker de egentligen inte gillar eller bryr sig om för pengarna. Det känns även lite otrevligt att läsarna blir utsatta för betald reklam trots att de tror de läser ett vanligt blogginlägg.

När jag tittade på blogvertisers sida tyckte jag den verkade seriös och bra, men att priserna var alldeles för låga. Vad tycker ni? Här är länken.

//Finanskvinnan

Slut på nagelbitandet

Nu har jag ändrat min iGoogle så jag inte ser aktierna hela tiden, utan de är på en egen flik. Det blir bara onödig stress när jag följer kurserna hela dagarna. Den lilla gadgeten med scrollande info om mina valda börser gjorde det inte mindre stressigt heller. Jag ska försöka hålla mig till att titta två gånger per dag som jag gjorde förut.

//Finanskvinnan

Min näst bästa deg

Min bästa deg är naturligtvis pengarna på banken, men den näst bästa är filodegen vilken jag upptäckte igår. Eller jag hade hört talas om den innan men inte använt den själv.

Såhär gjorde jag:

1. Köpte fryst filodeg och tinade den efter anvisningarna.

2. Fräste hackad svamp och gul lök, smulade ner fetaost.

3. Delade chevre och ringlade över honung och valnötter.

4. La fyllningen i degen (delade de stora arken på två så det blev många delar), vek ihop till paket med de olika fyllningarna i.

5. Penslade med olja.

6. Gräddade i ugn 10 minuter.

Jättegott, enkelt och bra till matlåda dessutom. Vi åt ruccola med dijondressing till. Dock var det inte jättebilligt.

//Finanskvinnan

Årsbokslut 2007

2007 har varit otroligt händelserikt och spännande på många sätt. Dessvärre har det inte gått så bra om man ser till avkastning, men då det är mitt första år (av många!) som mer insatt investerare måste jag säga att jag är vid gott mod ändå. Utvecklingen för de totala tillgångarna var -21,83%. Det jag har lärt mig är värt betydligt mer än värdeminskningen representerar.

Här är ett diagram som visar mina tillgångar och tillgångar minus skulder på separata staplar under året. Lite förvirrande är det att staplarna heter som månaden jag gjort sammanräkningen och inte månaden jag fick in pengarna, men ni förstår nog. Feb 07 är alltså för lönen och sparandet som gjorts med lön från 25/1.


Jag har sparat 47,53% av min inkomst efter skatt. Totalt 82 140,00:-. Jag har också amorterat 3 122:- på CSN-lånet.

2007 har jag:

*Startat min blogg 20/2.

*Blivit uppmärksammad av diverse tidningar och webbsidor.

*Läst oräkneliga intressanta, roliga och inspirerande inlägg på andra ekonomibloggar.

*Skaffat en kapitalförsäkring och sålt av fonder och Telia-aktier för att placera pengarna där istället. Enligt min deklaration gjorde jag 23 000:- vinst av kapital.

*Börjat lära mig mer om aktier, och köpt sådana i Skanska, Scania, Ratos, Industrivärden, MTG, Retail and Brands vilka jag har kvar. Jag har också köpt PWE, Telia och XACT Bear vilka jag har sålt. Mycket av det jag lärt mig har jag mina läsare och andra bloggare att tacka för.

*Startat diskussionsgruppen "Excecutive Girls Network" för kvinnor som är intresserade av ekonomi samt bokcirkeln "en rikare litteratur".

*Bytt jobb och börjat studera.

*Undvikit 50 778:- i studielån.

*Köpt två dyra saker med pengar från buffertkontot, totalt kostade de ungefär 7 500:-.

*Sparat och amorterat totalt 85 262,00:-. Värdet på tillgångarna har inte ökat med så mycket, kan jag säga.

*Betalat 2 440:- i avgifter till SEB för 2xAIO, 156:- i courtage i IPS:en och 2 760:- i courtage i kapitalförsäkringen (dyrt, men jag ville prova mig fram och avsatte pengar för det).

*Börjat aktivt förvalta och ökat värdet på min PPM med 12%.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder januari 2008

Se månadssammanställningen nedan.
Tillgångar

Aktieobligationer 33 380,00 kr
Aktier 74 067,00 kr
Fonder 13 913,00 kr
Kontanter NN 1 671,61 kr
IPS 8 749,00 kr
Svea Direkt 56 563,00 kr
__________________
188 343,61 kr

Skulder

CSN -39 833,28 kr

Summa tillgångar och skulder: 148 510,33 kr

Denna månad har jag satt in 1 000:- för fondköp i kapitalförsäkringen samt 1 640:- extra som ligger kvar kontant till nästa aktieköp. Sedan förra månaden har värdet på totalen minskat med 3 929,33:-.

Ett diagram:

//Finanskvinnan

Gratis workshop med Charlie Söderberg

Nordnet har en workshop tillsammans med Charlie och Balansekonomi 10/2 i Stockholm. Anmälan är kostnadsfri men vid uteblivet deltagande debiteras 500:-.

Jag tycker det verkar intressant, dock undrar jag vad programpunkten "inskrivning" innebär?

Jag skulle också låta bli att fylla i och lämna in balansbladet för utlottning, om man inte vill kontaktas av Balansekonomi för senare erbjudanden. Jag tror i vilket fall det är en bra chans att få lite mer inblick i hur Balansekonomi fungerar samt att det förmodligen är väldigt inspirerande att vara med på en Charlie-ledd workshop.

Här finns mer information.

//Finanskvinnan

Kundservice vs kundservice

I julklapp åt sambon beställde jag bland annat böcker från Amazon.com. De skulle komma i mitten av december, men har inte kommit än. Eftersom jag redan betalat ungefär 600:- kändes det lite jobbigt. Dessutom var det ju väldigt tråkigt att jag inte kunde ge dem som jag tänkt på julafton.

Därför mailade jag Amazon, men väntade mig inget. Trots allt hade jag valt standardfrakt. Nedan är delar av svaret jag fick idag:

"I am truly very sorry that you have not yet received your order and I do understand your concern in this regard. Please be assured that we are here to make things easier for you."

"As a representative of Amazon.com, I want to assure you that we value our customers' trust above all else--it's the foundation on which our company was built. Please know that we'll continue working hard to ensure that you receive accurate service, and to minimize the chances of anything like this occurring again."

Det kallar jag trevlig kundservice. Annat var det när jag idag på jobbet hade ärende till en av våra leverantörer, till vilken vi förmodligen är en stor kund. För att göra en lång historia kort blev jag ombedd att ringa ett annat nummer än det som står på fakturan av växeln (ni vet, de som kopplar samtal). Sen blev jag nedkopplad.

Till slut fick jag berätta mitt ärende för en person på avdelningen som skrev ner det i ett mail medelst pekfingervals, vilket h*n skulle skicka vidare. På frågan om jag själv inte kunde få mailadressen för att kunna skriva all info och få ett direkt svar blev svaret att deras mail bara fungerar internt.

Men så försörjer de sig inte på internetförsäljning heller.

//Finanskvinnan

Onödigt och nödvändigt

Sen jag fick in aktierna i iGoogle är det svårt att låta bli att titta på kurserna samtidigt som jag kollar om jag fått nya mail. Därför var det så tråkigt idag när RNB började med en uppgång på 7%, för att sen landa på blygsamma +0,83%. Bättre än index, men ändå.

Det är så extremt onödigt därför att jag inte säljer i vilket fall. Får se om jag kan möblera om på något bra sätt så jag inte "måste" se jämt. Flytta aktierna till en annan flik kanske. Å andra sidan är det ju spännande.

Något som inte var onödigt var min shopping idag. Jag handlade ansiktskräm, tio par strumpor, en ny plånbok och ett till par byxor. På jobbet såg jag fram emot shoppingturen hela dagen, men när jag väl åkte iväg var det inte så roligt längre. Och nu har jag inte ens packat upp sakerna jag köpte.

Dock får det bli morgondagens projekt att flytta över allt från den gamla (trasiga) plånboken till den nya fina. Och då klippa onödiga kort och meddela företag att jag inte vill vara medlem längre.

//Finanskvinnan

Ränteutbetalningar

Jag har fått räntan utbetald både hos min vanliga bank och SveaDirekt. Hos Svea blev det 1 732:- (varav skatt 520:- drogs). Inte så dumt alls! På lönekonto, buffertkonto och mina andra konton blev det ynka 96,97:- i ränta.

//Finanskvinnan

Swedbank//Finanskvinnan

Deja vu

Nej, jag föredrar verkligen det gamla utseendet tills jag kan få ett mer personligt. Så det får se ut såhär tills min släkting har tid att göra en logo åt mig.

//Finanskvinnan

Snål läsning

Som ni förmodligen vet vid det här laget är den legendariska (och omdiskuterade) "Rich dad, Poor Dad" den första boken att läsa i bokcirkeln. Jag letade som besatt efter ett exemplar att låna, och hittade till slut en bok i ett magasin på ett undanskymt bibliotek.

Jag fick åka ganska långt och hämta den men kände mig ändå väldigt nöjd över att ha sparat in de kronor den hade kostat att köpa. Tills jag började läsa. Då visade det sig att den kompetenta person som bundit om boken till hårt omslag har vänt på vissa kapitel. Boken är alltså bunden så sidordningen är i stil med 52-1, 79-53, 80-95, 96-150. Man var tvungen att bläddra baklänges, och sen hitta rätt ställe längre bak i boken när man läst klart ett parti.

När jag insåg det kände jag att där någonstans går gränsen för vad jag är villig att göra för att spara pengar. Jag har läst böcker i ganska exakt 20 år och har ingen lust att börja läsa baklänges. Men jag gav det ett försök, och vande mig faktiskt.

Sensmoral: Kan man spara pengar på att göra något är det förmodligen värt ett försök, även om det verkar jobbigt.

//Finanskvinnan

Nu är det 2008

Jag har varit på nyårsfest. Redan som barn tyckte jag illa om nyår, blev alltid deprimerad av det. Dels för att det gamla året aldrig kommer tillbaka och dels för att jag avskyr fyrverkerier. Alla tyckte det var så fint men jag såg bara att himlen blev grå av smuts och att det kostade tusentals kronor som bara brann upp. Sen regnade det grå ner och förgiftade fisk och mark. Man kan dra en och annan parallell till min syn på slöseri och miljön idag.

Ikväll har jag dock haft det riktigt trevligt, fyrverkerierna till trots. Trevligt sällskap och god mat. Hyfsat billigt blev det också, trots taxi hem och att vi bjöd en vän på middag i början av kvällen. Totalt kostade det nog ungefär 300:-. Tror inte jag åkte taxi en enda gång förra året, och det lär inte bli många gånger i år heller.

Nu tycker jag inte det är lika tråkigt att det gamla året är slut, utan ser mer fram mot det nya istället.

//Finanskvinnan