Bloggartikel

Frisk Ekonomi och Jakob har blivit intervjuade av Dina Pengar, vilket man kan läsa om här. Roligt att läsa och extra roligt med en ny bild på Jakob. Jag och några andra bloggare fick varsitt omnämnande.

Jag har även blivit omnämnd på communityn Nattstad där en person gör en sammanfattning av vad hon anser vara det bästa i bloggosfären varje vecka. Jag beskrivs av henne med orden "hon har en imponerande viljestyrka och en målmedvetenhet en scud-missil skulle avundas". Det stämmer nog ganska bra.

//Finanskvinnan

Nytt jobb, nya byxor

Jag köpte ett par byxor för 249:- på Zara idag. Det kändes prisvärt. De är lite prydliga så jag kan ha dem med kavaj också. Passar bra på nya jobbet.

//Finanskvinnan

Personlighetstest igen

För ett tag sedan efterlyste jag en länk till något vettigt personlighetstest som inte hade alltför starka kopplingar till en sekt eller annat otäckt. Jag har nu hittat det här testet som jag tycker verkar bra. Svagheterna kopplade till "min" typ tyckte jag var intressanta att se.

Stämmer testet för er?

//Finanskvinnan

Jag tycker ju det är bra, i alla fall

1:a juli införs en jämställdhetsbonus som kommer ge skatterabatt på 3 000:- per månad familjerna delar föräldraledigheten lika (med undantag för de öronmärkta dagarna). Här skriver SvD om det.

Det här tycker jag naturligtvis är utmärkt bra. De som inte vill dela lika slipper, med samma pengar som innan. De som delar lika får mer pengar. Förmodligen kommer det leda till att fler delar.

Idag tar kvinnorna ut 80% av föräldraledigheten. Jag förutspår att kvinnorna kommer ta ut 65% år 2010. Något jag enbart ser som positivt för alla inblandade (pappor, mammor, barn).

Jag vet att många läsare inte håller med mig, och det måste ni såklart inte. Alla får tycka som de vill. Men jag undrar: Ni som har små barn och inte hade planerat att dela lika, kommer ni ändra det nu på grund av jämställdhetsbonusen eller spelar de extra pengarna ingen roll i er familj?

//Finanskvinnan

Vad ska jag skriva?

Jag kommer inte på något bra att skriva under bloggtiteln högst upp på sidan. Har ni läsare något förslag? Det ska beskriva bloggen och/eller mig på lämpligt sätt.

//Finanskvinnan

Fondköp

Jag hade lite pengar kvar efter aktieköpet och slog till på 1 020:- HQ Tillväxtmarknadsfond och 1 000:- Skagen Global.

//Finanskvinnan

Micromat i skolan

Jag har för första gången tagit med matlåda (inte bara mackor) till skolan. Det var spännande. Jag fick stå och köa med en massa andra studenter för att få värma maten. Sen tog jag min matlåda och flydde till ett ställe långt ifrån microvågsugnarna. För sent upptäckte jag att maten fortfarande var kall. Eftersom jag inte orkade köa igen intalade jag mig att falukorvsgrytan med lite god vilja kunde tolkas som falukorvssallad med pasta.

Jag ser början på en god vana här. Om jag värmer lite längre.

//Finanskvinnan

Obrutet track record

I skrivande stund ligger Biosensor på 0,80:-. Jag måste säga att mitt track record för låga köpkurser är väldigt bra, exakt varje gång jag lagt en låg köporder och sedan ändrat till en högre har aktien gått ner ytterligare till min ursprungliga köpnivå. Det spelar dock ingen större roll, hellre några kronor dyrare köpkurs än inga aktier alls.

//Finanskvinnan

Kvinnorna & Makten

Den 6:e mars arrangerar Veckans Affärer ett seminarium om kvinnor i maktpositioner i samband med utnämnandet av de 125 mäktigaste kvinnorna i näringslivet. Ett event som firar 10-årsjubileum i år. Det verkar väldigt intressant men priset på 1 695:- (ex. moms) känns lite väl dyrt för min del.

Mer information finns på http://www.va.se/kvinna2008/.

//Finanskvinnan

Köp av Biosensor

Idag gick Biosensor ner 4,65% och jag passade på att köpa till 0,82:- istället för 0,80:- som jag la min tidigare köporder på. Vi får se hur det går, totalt gick en post om 5 000 aktier på 4 100:- plus courtage. Framtiden får utvisa om det var ett bra köp.

//Finanskvinnan

"Rich Dad, Poor Dad"

Det slog mig att jag inte lagt ut min recension av "Rich Dad, Poor Dad" i bloggen. Här kommer den:

Det jag tyckte var bra med "Rich Dad":

* Väldigt inspirerande! Faktiskt fick jag upp ögonen för tänket "en affärsidé i varje hörn" och kände också att eget företag lockar något mer än det gjorde tidigare.

* Kul att läsa. Jag tyckte den var trevligt skriven, och lättläst, men visst var den lite ostrukturerad på sina ställen.

* Fastigheter som investering låter rätt bra nu, speciellt om vi står inför en lågkonjuktur. Dock tror jag inte "förmedlingsaffärerna" huvudpersonen ägnar sig åt funkar riktigt i Sverige, eller? Det känns som att det inte är så jättesvårt att hitta egna fastighetsaffärer att göra här. För att inte tala om att det finns regleringar som försvårar eller hindrar bostadsköp i spekulationssyfte.

* Resonemanget om villan man bor i som icke-tillgång utan istället utgift. Jag var redan med på det resonemanget, kanske lättare för mig som bor i hyresrätt att tänka så från början, men jag tror det kan vara lite av en ögonöppnare för många.

* Resonemanget om att betala sig själv först. Helt rätt, viktigt och bra enligt min åsikt.

* Resonemanget om hamsterhjulet. Visst är det så att många sitter fast i en "fälla" där de måste jobba för att ha råd med sina dyra utgifter.

* Resonemanget om kunskapen man behöver för att bli ekonomiskt läskunnig (redovisning, investerande, att förstå marknader, lagen). Jag blir lite mer motiverad att lära mig mer inom dessa områden.

* Resonemanget om att arbeta för att lära sig, inte för pengar. Det kapitlet tyckte jag var kul i början med ett roligt exempel på författaraspiranten som vägrade gå en säljkurs. Varför inte lära sig sälja sig själv om man vill bli bästsäljande.

Det jag inte tyckte var lika bra:

* Trovärdigheten... Tyckte det började dåligt med att huvudpersonens pappa sa att hans revisor uttalat sig så positivt om Rich dad's ekonomi. Tycker det var en märklig revisor som pratar om sina kunders ekonomi med andra kunder. Tyckte heller inte det var trovärdigt att barnen drev ett bibliotek för serietidningar som de hyrde ut. Jag är väldigt tveksam till att det verkligen skulle fått pågå någon längre tid eftersom det rimligen borde tagit alla kunder från butikerna som sålde serietidningar. Det i kombination med att jag sedan gammalt var medveten om kritiken mot Kiyosaki gör att det är lite svårt att ta allt han säger på allvar. Å andra sidan skriver han i boken att exemplen han använder inte är något annat än exempel, menade att inspirera så kanske gäller det även för handlingen.

* Resonemanget om studier. Rich dad är ju väldigt emot studier, men säger ändå att man självklart ska ha en civilekonomexamen. Väldigt märkligt. Epilogen på slutet med solskenshistorien om mannen som vill bekosta college till sina barn slutade ju med att barnen kunde få den utbildning de ville, men varför hindrades inte mannen från detta? Han kunde ju gett barnen pengar att starta ett eget företag för istället (om nu utbildning är så dåligt).

* Pratet om spelet cashflow. Utan att ha spelat är jag väldigt skeptisk, så det vore toppen om någon av er som provat kan berätta lite mer om det. Får man insikter av att spela som man inte kan få genom att t ex läsa lite mer litteratur eller att föra en egen dagbok?

* MLM-företagen. De är säkert bra för att lära ut hur man säljer, men jag (personligen) uppskattar inte detta alls. Jag vill varken sälja till min bekantskapskrets eller tjäna pengar på dem, och jag vill inte att de ska göra det på mig.

Allmänna reflektioner:

* Han pratar lite luddigt om att köpa aktier i aktiespel som är "extremt riskfyllda" men säger också att han förlorat pengar på det eller att det kostat mer än det smakat. Det tror jag personligen man ska hålla sig borta från om man inte är väldigt kunnig.

* En läsvärd bok!

Betyget blir i snitt 3 av 5 från min sida.

Underhållande: 4/5
Inspirerande: 4/5
Välskriven: 2/5
Informativ: 2/5

//Finanskvinnan

Strålande dag på börsen

Idag har mina aktier gått upp med 2 356:-, Scania och RNB ledde med över 5% uppgång vardera. Index stannade på +1,9%. Det är nästan så jag börjar tro att nästa månadsrapport kommer visa en ökning jämfört med förra månaden. Vi får se nästa vecka, helt enkelt.

//Finanskvinnan

"Ta makten över dina pengar"

Jag har läst "Ta makten över dina pengar" av Nina Jansdotter till bokcirkeln, nedan är mina åsikter om den.

Det jag tyckte var bra med "Ta makten över dina pengar":

* Grundläggande, tror många som verkligen inte har kontroll över sin ekonomi kan bli hjälpta av den. Väldigt basic påståenden som att den som har problem med pengar bör se på relationen till pengar utifrån från olika vinklar tyckte också jag var intressanta.

* Bra med frågorna man ska svara på, t ex ”Hur mycket pengar behöver du för att känna dig trygg?”. En del gav tankeställare. Speciellt den om vad man tror andra kan irritera sig på vad det gäller ens egen relation till pengar.

* Pengapersonligheterna. Jag själv blev både ”spara” och ”investera” (lika mycket av båda) samt en liten släng ”ge bort”. Personlighetstyperna passade väldigt bra in även när författaren beskrev dem i löneförhandlingssituationen. Spela-typen kändes väldigt Rich Dad (som f ö finns med som källa). Också intressant med syskonkullsroller i relation till pengapersonligheterna.

* Diskussionen om män, kvinnor och relationer samt pengar. Lite intressant även om allt inte stämde enligt mig. I vårt eget hushåll var sambon hemmaman ett halvår när han skrev klart sitt examensarbete och jag försörjde så gott jag kunde. Det var ingen som såg ner på honom för det, speciellt inte jag. En generationsfråga? Pengareglerna i familjen var också bra att fundera på.

* Affirmationer. Lite hippie (tycker jag) men ändå bra. Jag tror absolut man lättare blir rik om man säger ”jag är rik”. Samma sak med visualisering där man ska göra ett collage med bilder och ord man vill ha i sitt liv.

* Pengabiografin var bra, d v s att man ska fundera över hur ens familj och andra i ens omgivning relaterade till pengar och hur man själv gör det.

Det jag inte tyckte var lika bra:

* Varför måste författaren skriva att hon själv betraktar pengar som en energi som ska omsättas? Och att hon inte tror på att låsa pengar på bankkonton? Det här är en instruktionsbok för hur andra ska kunna ”ta makten” över sina pengar, inte en bok där författaren själv ska försöka rättfärdiga sitt eget beteende när det gäller pengar (inbillar jag mig). Det är ett faktum att många i Sverige idag sitter i skuldfällan och att då skriva att hon, som blir någon slags mentor i egenskap av coach och bokförfattare, tycker slöskonsumtion är helt rätt tycker jag inte om. Därmed inte sagt att det synsättet är ”fel”, jag tycker bara det är onödigt att promota det framför de andra alternativen. Kanske övertolkar jag det hela.

* Jag tycker bokens inställning till viss del verkar vara att högbetalda jobb alltid är tråkiga och att de som har dem vantrivs. Något jag tycker är väl onyanserat. Jag slås av att mycket i boken är väldigt subjektivt, författaren antar att hennes åsikter är desamma som ”allas”. Som att man skäms om man inte får ut pengar från bankomaten, vilket exempelvis inte jag gör.

Allmänna reflektioner:

* Mitt första intryck av boken var ärligt talat att den var på gränsen till korkad. Extremt lättläst. Men! Efter ett tag tyckte jag faktiskt den blev bättre och hade en hel del bra att säga.

Betyget blir i snitt 1,5 av 5 från min sida.

Underhållande: 1/5
Inspirerande: 2/5
Välskriven: 1/5
Informativ: 2/5

//Finanskvinnan

Billig bokshopping

Nu har jag beställt tre böcker till bokcirkel-läsning: "The Intelligent Investor", "The Millionaire Mind" och "The Warren Buffet Way". Totalt gick det på 334:- inklusive frakt. Jag gillar verkligen Amazon - utbudet och servicen är perfekt.

Jag hoppas att dessa böcker (speciellt den första) ska hjälpa mig att bli en bättre investerare och därmed tjäna in vad de kostat mångdubbelt.

//Finanskvinnan

Vi-skogen

Jag vill ge till välgörande ändamål och kommer börja med det lite mer regelbundet nu. Jag kommer skänka 100:- lite då och då till Vi-skogen. Jag tycker Vi-skogen verkar bra därför att de ger hjälp till självhjälp och för att mer träd är bra för jorden. Jag hittade information om Vi-skogen hos bloggaren formerly known as slarvmaja.

100:- är 5 träd. Det är inte mycket, men det är något. Självklart kommer pengarna inte tas från sparandet utan det kommer gå till så att jag gör en överföring de månader jag har 100:- kvar dagen innan lön. Denna månad hade jag inte det men jag siktar på nästa.

Jag är medveten om att det är bättre att inte skänka nu utan senare, när jag är rik, men jag vill känna att jag hjälper nu.

//Finanskvinnan

Om amortering

Det är ofta frågan om huruvida man ska amortera eller spara kommer upp i diskussioner. Själv vet jag inte hur jag skulle gjort om jag haft andra lån än CSN men antagligen amorterat hälften och sparat hälften.

På bloggen Anders Aktietips skriver skribenten ett inlägg om just detta som jag tycker är väl värt att läsa, angående det sjuka i att våra amorteringstider är längre än vår förväntade livslängd. Här finns det.

//Finanskvinnan

Ekonomiskt oberoende?

Om jag skulle placera alla mina slantar hos SveaDirekt och där få 4,55% ränta skulle jag vara ekonomiskt oberoende, d v s att räntan täcker mina utgifter på totalt 4 752,58:-/månad, till 10,30%. Skulle jag på något mirakulöst sätt kunna få 10% avkastning på pengarna istället är jag 22,60% ekonomiskt oberoende. Det och en del annat kan man räkna på här.

För att jag skulle vara till 100% ekonomiskt oberoende med de låga utgifter jag har idag skulle det krävas ett kapital på 1 790 000:- med 4,55% ränta. Och med 10% avkastning skulle det "enbart" krävas ett kapital på 815 000:- för att jag skulle vara helt ekonomiskt oberoende.

Dock vore det dumt att ta ut avkastningen varje månad, då växer ju aldrig kapitalet och ränta-på-räntaeffekten går förlorad. Dessutom vore det trevligt att ha lite större svängrum än vad jag har nu, speciellt med kläder. Jag är inte så intresserad av kläder egentligen men skulle vilja köpa sådana strykfria skjortor (visst finns de?) och en ny kostym/dräkt. Det är inte billigt.

//Finanskvinnan

Melodifestivalen deltävling 3

Idag tittar jag på Festivalen igen, och delar med mig av mina åsikter.

1. BWO

Bidrag: Lay your love on me.

Första reaktionen: Bra med en lite snabbare låt.
Låten: Helt ok, lite tråkig.
Vinstchans i delfinalen: Ja.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

2. Mickey Huskic


Bidrag: Lzdajice.

Första reaktionen: Stråkar är aldrig fel.
Låten: Lite väl deprimerande.
Vinstchans i delfinalen: Nej.
Vinstchans internationellt: Nej.

3. Frida feat. Headline


Bidrag:
Upp o hoppa.

Första reaktionen: Titeln känns väldigt Lilla Melodifestivalen.
Låten: Känns också väldigt Lilla Melodifestivalen.
Vinstchans i delfinalen: Ja.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

4. Therese Andersson


Bidrag: When you need me.

Första reaktionen: Lite lik förra årets finska bidrag i Eurovision?
Låten: Gillar inte kombinationen hårdrock och opera.
Vinstchans i delfinalen: Kanske.
Vinstchans internationellt: Kanske.

5. Patrik Isaksson & Bandet


Bidrag: Under mitt tunna skinn.

Första reaktionen: Det börjar bra!
Låten: Mycket bra!
Vinstchans i delfinalen: Ja.
Vinstchans internationellt: Mja, kanske.

6. Caracola


Bidrag:
Smiling in love.

Första reaktionen: Fina kläder.
Låten: Hanson vs. Gina G, gillar det inte.
Vinstchans i delfinalen: Nej.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

7. Ainbusk


Bidrag:
Jag saknar dig ibland.

Första reaktionen: Klassisk ballad.
Låten: Ganska bra, men lite tråkig.
Vinstchans i delfinalen: Kanske.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

8. Eskobar

Bidrag: Hallelujah new world.

Första reaktionen: Helt fel forum för det här bandet.
Låten: Sådär.
Vinstchans i delfinalen: Nej.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

Jag tror Patrik Isaksson & Bandet samt BWO går direkt till final, och Frida feat. Headline samt Ainbusk till andra chansen.

UPDATE

Jag hade fel på andra chansen, men lite rätt på finalen. Synd att inte Patrik Isaksson gick vidare, tycker den var bäst ikväll.

//Finanskvinnan

Motivationens återkomst

Jag har inte samma slöslängtan längre, vilket känns skönt. Idag har jag bara köpt middagsmat och fredagsgodis hem. Åt matlåda och tackade därmed nej till utelunch fast det säkert var någon jättegod mat med sås och potatisgratäng. Motivationen är på topp igen.

//Finanskvinnan

Minijobbet avklarat

Jag är nu klar med mitt lilla extrajobb. Jag kommer få ungefär 3 800:- efter skatt för lite mindre än en veckas jobb. De pengarna kommer in på kontot i mitten av mars. Den vanliga lönen som kommer på måndag blev ovanligt hög, hela 9 400:- efter skatt. Ser alltså ut som jag kan få till ett bra sparande både denna och nästa månad.

En del får dock gå till buffertkontot, jag tror det är klokt att ha så jag klarar mig en månad helt utan inkomst i alla fall. Siktar därmed på att ha 7 000:- på det kontot.

//Finanskvinnan

Ny köporder lagd

Jag la en köporder på 5000 Biosensor, á 0,80:-, och tog bort köpordern på HQ. Dagens kurs är 0,88:-. Får se om den går igenom.

//Finanskvinnan

Ungdomsbortskrämmare

Är inte det här helt bisarrt? Det är alltså en pryl som skickar ut högfrekvent ljud som personer över 25 (oftast) inte hör, som monterats på 3 000 ställen i England där man vill undvika att ungdomar samlas. Det roligaste är nästan att ungdomarna genast såg nya spännande användningsområden med frekvensen och började använda den som ringsignal.

Jag är inte helt säker, men jag tror sensmoralen är "man kan inte vinna över ungdomar". Eller möjligen "man bör undersöka alla alternativ innan man gör diskriminerande ingrepp i det offentliga rummet".

//Finanskvinnan

Fondmästerskapen

Jag är lite sugen på att anta Miss Millionairess utmaning om Fondmästerskapen. Det verkar kul. Men jag räknar inte med någon vinst, tycker det verkar svårt att köpa fonder på kort sikt. Det är tvärtemot min vanliga strategi.

//Finanskvinnan

Nytt vs. gammalt CSN-lån

En skuld många har är den från CSN. Jag har själv ett lån i nya systemet (efter 2001) och har ofta funderat över vad skillnaden är mot det gamla. Nedan har jag gjort en uppspaltning av de olika versionerna, som jag tror att de fungerar. Rätta gärna om jag missuppfattat något.

Nya lånet:

-Ska betalas av på 25 år oavsett storlek
-Låg ränta (2,1%)
-Avskrivs vid dödsfall, d v s kan ej ärvas.

Gamla lånet:

-Betalas av med 4% av årsinkomsten varje år.
-Låg ränta (2,1%).
-Avskrivs vid pension.
-Avskrivs vid dödsfall, d v s kan ej ärvas.

Ibland läser jag i olika forum om personer som valt att ta banklån för att lösa sin CSN-skuld i det gamla systemet. Fördelen med det skulle vara att man får dra av räntan och att man blir av med skulden snabbare. Jag tycker det verkar vara en dum idé med tanke på att CSN-lånet avskrivs vid pension och dödsfall vilket ett vanligt lån inte gör.

//Finanskvinnan

"Stackars mig"

Tror ni jag tycker synd om mig själv, eller? Jag började gapskratta när jag såg den nya käcka texten jag skrivit under bloggtiteln - hade glömt hur den blev till slut när jag ändrade igår. Men det får stå kvar ett tag, det går ju onekligen långsamt för mig att bli rik.

Något som är roligt är skolan just nu.

//Finanskvinnan

Sparmotivationen nere på noll

Usch. Jag bara slösar och slösar just nu. Är det inte pizza så är det annat onödigt. Jag vet inte vad jag ska skylla på, men vi säger släktkrisen. Eller så är det bara att inse att jag har perioder när jag inte orkar tänka på att inte spendera. Som tur är har väl inte kostnaden varit särskilt stor ändå. Men det är pengar jag hade kunnat spara. Jag hoppas motivationen kommer tillbaka nästa månad.

Har för övrigt ett litet problem med CSN. Jag kommer med största sannolikhet komma en bit över fribeloppet för det bidrag jag sökt. Orsaken är det lilla miniuppdraget vilket jag rent ekonomiskt hade kunnat klara mig utan men tackade ja till eftersom jag inte visste om jag skulle få jobb direkt när det jag hade tog slut. Det borde ju inte vara något problem, men blir en väldigt låg lön för jobbet om jag nu förlorar en massa studiebidrag. Känner mig därmed gnällig. Även om det såklart är snällt av staten att ge mig gratis pengar när jag studerar, oavsett summa.

//Finanskvinnan

Full fart

Nu har skolan dragit igång igen även för mig. Det är roligt att vara tillbaka. T o m de käcka medstudenterna ser lite mer tärda och bleka ut vilket gör att allt känns lättare på något sätt.

Gårdagen bjöd (eller jag bjöd, rättare sagt) på en utsökt restaurangmiddag. 1 000:- kostade kalaset för två personer. Visst var det dyrt men jag tycker att även en studerande snålbloggare måste kunna göra sådant ibland. Och sambon är väl värd att bli uppvaktad.

Efter den lilla utsvävningen blev det tomt i kassan till lön. Som tur är hade jag fått ett par av mina skolböcker sålda, så jag fick in 520:- på det.

Har i övrigt fått en mindre men tidskrävande släktkris på halsen. Trist.

//Finanskvinnan

Melodifestivalen deltävling 2

Nu kanske ni sitter och hoppas på en sammanfattning av dagens Melodifestival. Det får ni tyvärr inte eftersom jag har schlagerkväll här hemma och måste vara lite social. Men jag tror nog inte ni blir ledsna för det, kära läsare.

//Finanskvinnan

Ny lön, ny budget

Jag tror jag kommer få ut ca 7 200:-/månad i snittlön baserat på hur mycket jag kommer kunna jobba denna termin. Eftersom jag ansökt om mindre studiebidrag för att inte komma över fribeloppet är CSN-summan också i snitt 1 500:- istället för ca 1 900:- per månad som tidigare.

Har därför ändrat min budget med de ändrade inkomsterna och mer sparande, 2 000:- istället för 1 000:- per månad. Med lite tur blir det ca 500:- över varje månad och det ska isåfall in på buffertkontot så jag får ihop mer där. Den extra tusenlappen per månad kommer också gå till fonder, ökar bara på det befintliga fondsparandet så summorna dubblas.

Ser för övrigt mycket fram emot sommaren då jag kommer kunna jobba heltid 2,5 månad. Då borde jag kunna spara minst 7 500:- per månad. De pengarna ska gå till aktieköp vilket passar utmärkt eftersom börsen historiskt sett går sämre på sommaren (något jag läst på DI för länge sedan men jag hittar inte artikeln nu).

Med detta i åtanke låter ju sparmålet för året ganska löjligt. Dessutom har jag redan i år sparat 7 831:-, nästan hälften av 20 000:-. Jag får därför höja sparmålet till 45 000:- för hela året. Hoppas det går!

Ny budget:


Har i övrigt kvar ca 800:- till lön, vilket känns lite tight med tanke på att jag ska bjuda ut sambon. Men det ska nog gå bra.

//Finanskvinnan

Glöm inte pensionen

DI skriver att hela 36% av de anställda kvinnorna i Sverige jobbar deltid. Om någon i relationen jobbar mindre än den andra, exempelvis på grund av barn, så måste man se till att spara in extra pensionspengar eller överföra premiepension så det inte blir kris vid pensionen för denne. Som det står i artikeln kan man ha hur gemensam ekonomi som helst men det är omöjligt att veta hur livet ser ut vid pension.

//Finanskvinnan

Ekorrhjul?!

Jag frågade snälle Per Penning om inte han kunde ta bort sin deprimerande hamsteranimation från bloggen, och det kunde han. Jag tänker att den kanske illustrerade det s k "ekorrhjulet". Men vänta nu... Varför kallar vi det ekorrhjul? Vem har sett en ekorre springa i ett hjul? Vem har ekorrar som husdjur, ens?

Jag tror vi tittar på en solklar men etablerad felöversättning här. Hamstrar är det som springer i hjul och inga andra. Jag hittade en sida som jag trodde tog upp problematiken med begreppet, men den beskrev bara vad folk tror "ekorrhjulet" är. Här kan man läsa det.

//Finanskvinnan

En hälsning från Jakob

Om någon mer än jag undrat varför "Hur Jag Blev Rik" ligger nere så hälsar Jakob att webbhotellet den ligger på har råkat ut för en hackerattack (man kan läsa mer om den här). Bloggen är sannolikt uppe igen imorgon.

//Finanskvinnan

Simplicity får revansch

Idag har Simplicity Indien gått upp 8,25%. Helt sjukt. Är för övrigt förvånad över hur börsen utvecklat sig de senaste dagarna. Kanske vänder det nu?

//Finanskvinnan

Äntligen en egen slogan

Jag tittade in på Mera Kosing och såg att författaren gett varje blogg i sin länklista en egen liten slogan/beskrivning. Min var "Agent $$$ i lyxförpackning". Jag tycker den var mycket rolig, även om jag sannerligen inte är särskilt lyxigt förpackad alla gånger.

Alla borde ha sin egen slogan. Om man inte kommer på någon själv kan man få lite hjälp här.

//Finanskvinnan

New York, New York

Bengt Göransson (en Wall Street-expert) ger sin syn på Buffets erbjudande här. Vissa trodde erbjudandet var välgörenhet från Buffets sida men enligt krönikan verkar det som att Buffet såg en god affär och att banken som svarat tackade nej för att det inte direkt skulle hjälpa dem.

Jag googlade Göransson för att se vem han var och hittade då den här resan till New York med honom som guide, via aktiespararna. Jag flög inte en enda gång förra året, var knappt på semester, och var fullt nöjd och glad med det. Men nu känner jag att aktiespararnas New York-resa med guidning på Wall Street är något jag bara måste uppleva. Jag gråter blod inombords över att jag inte har budget att åka. Jag älskar New York, en av få städer jag verkligen känner att jag vill besöka igen.

Men. Även om jag rent hypotetiskt känt att jag kunde ta ut av mina krympande besparingar för att resa till New York hade jag ändå inte haft något sällskap att åka med (=extra dyrt med enkelrumstillägg). Å andra sidan har jag vänner i New York och skulle kanske kunna sova där men vara med på flyget och allt annat.

Jag vill åka. Vill vill vill. Men det går inte, jag kan ju inte åka till (nästan) andra sidan jorden alldeles ensam bara för att gå på Wall Street-guidning. Har säkert inte tid heller. Och Wall Street finns väl kvar, hoppas jag, även när jag är klar med min utbildning.

//Finanskvinnan

Bra men dåligt

Jag fick tillbaka min sista tenta för förra kursen och jag fick ett dåligt men godkänt betyg på den. Det känns ändå som ett glädjebesked eftersom det innebär att jag aldrig (ta i trä) behöver sätta min fot på en föreläsning i det ämnet igen. Jag har lärt mig en hel del bra från böckerna, men föreläsningarna hade jag lika gärna kunnat vara utan.

//Finanskvinnan

Lön klar

Jag vill inte skriva exakt vilken min nya lön är, men det blev en höjning (inte så konstigt med tanke på vilken typ av tjänst det är).

Jag nådde en bit till mitt nyårslöfte för 2008 där jag siktade på en 25% höjning och det är bara mitten av februari.

Förmodligen ska jag spara lite mer, men troligtvis kommer jag sätta in mer på buffertkontot till semestern och annat. Jag känner att risken för återbetalning av studiebidraget är överhängande.

//Finanskvinnan

Goda nyheter för börsen?

Jag förstår inte riktigt hur börsen kan rusa efter att Warren Buffett erbjudit sig att återförsäkra tre amerikanska obligationsförsäkrare i kris. Särskilt som en av dem redan avböjt. Om det enda som krävdes för att rädda USA:s ekonomi var en rejäl slant till dessa tre bolag, borde inte regeringen avhjälpt krisen för länge sedan? De hade ju ett åtgärdspaket.

Någon som kan förklara det för mig?

Men jag ska inte klaga, mina aktier är upp 3 462:- för tillfället. Ratos leder med en uppgång på 8,12%.

UPDATE

Mina aktier slutade på +3 636,3. Hoppas det håller i sig (men det tror jag inte).

//Finanskvinnan

Indien ner

Jag noterar att Simplicity Indien gått ner 9,13% på en dag. Det känns ganska saftigt. Jag har 10% Simplicity Indien i min PPM - är glad att det inte är mer. Tror dock Indien har mer att ge i framtiden och ser ingen orsak till att byta ut den.

//Finanskvinnan

Alla hjärtans dag

Snart är det alla hjärtans dag, denna superkommersiella högtid. Jag har lovat bjuda ut sambon på fin restaurang men vi kommer ta det i helgen. Gullenuttigheten och parsamhetsnormen kring alla hjärtans dag står mig lite upp i halsen om jag ska vara helt ärlig.

Jag har inte skrivit papper på mitt nya jobb än, vill gärna få det gjort. Tror det blir en liten löneökning men vet inte exakt storleken. Ser fram emot att få veta.

//Finanskvinnan

Lastbilar och utdelning

Jag såg just Leif Johansson, Volvos:s VD, säga att Nordamerikas lastbilsefterfrågan är rekordlåg för tillfället. Jag tänker att det, inom ett par år, borde kunna bli aktuellt att byta ut en stor del av det befintliga lastbilsbeståendet eller åtminstone motorerna. Eftersom USA är så extremt beroende av den miljöskadliga oljan, vilken det ju finns begränsade utvinningsmöjligheter för. Alternativet är om de bygger ut sitt tågnät.

Har också hittat en artikel om Skanska, utdelningen blir 8,25:-/aktie. Inte alls dumt.

//Finanskvinnan

Melodifestivalen deltävling 1

Av någon anledning är inte sambon intresserad av Melodifestivalen alls, så jag får titta själv. Han vill inte ens diskutera den. Men såhär tycker jag i alla fall:

1. E-Type & The Poodles

Bidrag: Line of fire.

Första reaktionen: E-Type ser ung ut för att vara... 50?
Låten: Helt ok.
Vinstchans i delfinalen: Kanske, spexig rock verkar ju populärt nu.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

2. Face-84


Bidrag: Alla gamla x.

Första reaktionen: Twin Peaks-sound på arrangemanget!
Låten: Helt ok, men lite dansbandsvarning.
Vinstchans i delfinalen: Nej.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

3. Velvet


Bidrag:
Déjà vu.

Första reaktionen: Nakenchock? Nej, det bara såg ut så.
Låten: Dålig. Sången fastnar inte.
Vinstchans i delfinalen: Nej.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

4. Brandur


Bidrag: Lullaby.

Första reaktionen: 70-talet är tillbaka. Eller kanske 90-talet?
Låten: Seg och tråkig.
Vinstchans i delfinalen: Nej.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

5. Michael Michailoff


Bidrag: That's love.

Första reaktionen: Låtmässigt, utseendemässigt och sångmässigt är det väldigt likt Andreas Johnson.
Låten: Bra!
Vinstchans i delfinalen: Ja.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

6. Amy Diamond


Bidrag:
Thank you.

Första reaktionen: Äntligen lite action.
Låten: Bäst hittills, svag sång men bra synthpoppig melodi.
Vinstchans i delfinalen: Ja.
Vinstchans internationellt: Inte med den sången, kanske annars.

7. Suzzie Tapper


Bidrag:
Visst finns mirakel.

Första reaktionen: Riktigt bra artistnamn!
Låten: Bra ballad, Eva Dahlgren-stil både på sång och låt.
Vinstchans i delfinalen: Ja.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

8. Christer Sjögren

Bidrag: I love Europe.

Första reaktionen: Strategiskt vald låttitel.
Låten: Rolig, bra sång (såklart).
Vinstchans i delfinalen: Mja.
Vinstchans internationellt: Kanske... Men förmodligen inte.

Jag tror att 5 Michael, 6 Amy och 7 Suzzie kommer slåss om att gå vidare direkt till Globen, men att Michael och Suzzie gör det.

UPDATE

Jag brukar ha ganska fel när jag gissar Melodifestivalen, och så även i år. Gillade Amys låt bäst, men tyckte mest hon lät andfådd när hon sjöng. Hoppas det låter bättre på finalen! Kul att Suzzie kom vidare till andra chansen i alla fall.

//Finanskvinnan

Mer SF

Sedan jag började bojkotta SF (se här) i förrgår har jag naturligtvis blivit biosugen flera gånger. Men men, en bojkott är en bojkott. Jag står fast vid att jag inte sätter min fot på en SF-biograf förrän de ändrar sin sida så man kan få vettig information från den. Jag får gå på Folkets Bio istället.

Om man går in på länken till Dans blogginlägg angående det hela ser man att SF:s informationschef varit framme och bland annat länkat till SF:s "länkningspolicy" i kommentarerna. Jag tycker det är bra att SF bemöter kritiken, men dåligt att de fortfarande beter sig idiotiskt (enligt mig). Fixa till er egen hemsida istället för att jobba på att hindra andra från att ge den till era kunder, tycker jag. Kommentaren på Dans blogg citerar jag nedan.

"Kommentarer från SF Bio:

Vi har följt debatten om stängningen av Biotider.se och vi tycker det är lämpligt att vi också gervåra synpunkter på det som har hänt.

Det har funnits och finns ett antal sajter som vill publicera bioprogrammet på våra och andra biografer. Vi får ofta frågor om olika samarbeten och till alla har vi svarat: Vi ser positivt på att länka till vår hemsida men inte att s.k. djuplänka förbi startsidan. Det har varit så många som intresserat sig för detta att vi har lagt ut en länkningspolicy: http://www.sf.se/foretag/omsfbio/lankningspolicy

Vår hemsida sf.se är en av Sveriges största nöjessajter och innehållet är attraktivt. Vi har liksom de flesta andra större sajter en försäljning av reklamplatser som ger oss ett bidrag till verksamheten. Sajten fungerar alltså både som en indragare till våra biografer och som en intäktskälla. Detta innebär att vår sajt är en integrerad del av vår affärsverksamhet. Vi anser att det inte är tillfredställande att andra väljer ut delar av vårt attraktiva innehåll och gör kommersiella vinster på det. Denna uppfattning är vi knappast ensamma om bland Sveriges större sajter.

Vi har inget emot att man bygger upp en sajt och visar vilka filmer som visas och föreställningstider. Tvärtom, vi tycker naturligtvis det är roligt att det finns ett stort intresse för film och bio. Men vi måste dra en gräns vid djuplänkning där man inte tar hänsyn till hur vår sajt är uppbyggd utan endast plockar russinen ur kakan.

Biotider.se har sedan starten djuplänkat in i vår sajt och vi har från början meddelat dem att vi är emot detta. De har inte hörsammat vår önskan. Vi har velat undvika juridiska processer och istället försökt att möte dem på deras egen spelplan och förhindra djuplänkning rent tekniskt. Sedan några månader har vi därför en teknisk lösning som hindrar djuplänkning till vår sajt.

Vi anser att Biotider ger en felaktig beskrivning när de lägger skulden på oss för att de valt att släcka sin sajt. Biotider har bedrivet en egen affärsverksamhet på det innehåll som vi och andra har skapat och beslutet att avsluta den verksamheten är helt deras eget.

Vi har som sagt inte krävt att de skall stänga sajten - däremot har vi försökt att skydda vårt innehåll enligt vår länkningspolicy. Vi har slagit vakt om vårt unika innehåll och vidtagit åtgärder för att förhindra att andra kapitaliserar på detta. På detta sätt är vi inte unika eller bakåtsträvande. Debatten om bioinformationen på nätet triggar oss att göra Sveriges största filmsajt sf.se ännu bättre.

Thomas Runfors
Informationschef
SF Bio AB"

//Finanskvinnan

Lilla jobbet

Jag har börjat med mitt lilla jobbprojekt nu. Det känns spännande att vara på en ny arbetsplats och få göra något annat än det jag brukar jobba med. Det verkar som de försöker få till mer budgetpengar så de kan behålla mig lite längre. Vilket jag måste säga nej till lite tydligare än jag redan gjort, jag har redan jobb så det räcker med det andra jag fått. Men det är en angenäm känsla att veta att flera arbetsplatser tycker jag verkar bra (helt utan omnämnande av bloggen ska jag tillägga - ämnet kom aldrig upp under intervjuerna).

//Finanskvinnan

SF vill inte ha kunder

Nog för att det är orimligt dyrt med bio, att reklamen (på tinnitusframkallande nivå) varar oändligt länge och att det ofta är fullt med mobilpratande odrägliga medbesökare i salongerna men jag har ändå gått lite då och då. Ibland har jag t o m betalat själv, till skillnad från när jag betalat med biocheckar som jag oftast gör.

Nu får det vara slut på det eftersom SF - rent ut sagt - beter sig idiotiskt. Tydligen har det funnits en utmärkt sida som visat exakt vilka filmer som går vilka tider och var, och länkat vidare till SF:s bokning. Det tyckte SF inte om. Därför har de blockerat scripten som hämtat informationen och därmed måste biotider.se, som sidan heter, stängas ner.

Jag förstår inte hur det kan vara fel att biotider.se (är jag säker på) gett SF fler betalande kunder. Hade inte filmbranschen ett jätteproblem med illegal nedladdning nyss?

Argumenten för att blockera scripten är löjeväckande:

"– På internet är innehållet det viktiga, och innehållet på vår sajt är bland annat föreställningstiderna. Biotider har gått och tagit den informationen och lagt på sin egen sajt, utan att föra samtal med oss. Därför har vi vidtagit åtgärder, säger han till SvD.se och förklarar att föreställningstiderna inte är något "allmängods"."

"– Det handlar om principen. De tar besökare från vår hemsida."

Jag har själv inte använt mig av biotider.se men enbart för att jag inte visste att den fanns. Jag har ofta svurit över hur användarovänlig SF:s sida är, och hur svårt det är att bara spontant vilja gå på bio och undersöka vilka filmer som går inom en rimlig radie på rimliga tider. På SF:s sida får man välja film för film, först läsa informationen om filmen och sen se om det finns lediga biljetter till den. Ofta visar det sig då att filmen bara går tidigt på dagen och inte var aktuell från början ens, och 5 minuter av ens liv är bortslösat för alltid.

Jag tänker inte gå på bio förrän SF antingen gjort om sin egen sida så jag kan söka efter tillgängliga filmer bättre eller släppt på blockeringen för andra sidor som ger informationen på ett tydligare sätt.

Här finns en artikel från SvD.

UPDATE

E-handlaren Dan har tilldelat SF veckans internet-pokal för bakåtsträvande, läs om det här. Det kan de gott ha.

//Finanskvinnan

Lediga dagar

Tack vare min ledighet från skolan har jag haft två lediga dagar den här veckan. Som en liten minihelg. Jag har firat det med att göra ingenting (förutom att äta mina hälsosamma mål per dag).

Något jag verkligen uppskattar med mitt extrajobbande är att det är på vardagar. D v s jag har alltid helgerna fria. På så vis blir det mer som vanliga arbetsveckor där jag är i skolan vissa dagar och jobbar vissa dagar. Efter föreläsningarna sitter jag i princip alltid kvar och pluggar, så det blir långa dagar då också.

Jämfört med hur jag hade det när jag jobbade samtidigt som jag gick i gymnasiet är det väldigt lyxigt. Då kunde det ibland gå 2-3 veckor utan en enda helt ledig dag eftersom jag jobbade helger. Det skulle jag aldrig orka med nu.

Jag ser för övrigt fram emot utdelningarna. Har hittills fått hela 150:- från RNB och väntar på 12,50:- per aktie från Scania vilket är riktigt bra. När alla utdelningarna betalats ut ska pengarna gå till nya aktier. Jag får ser hur mycket det blir senare.

//Finanskvinnan

Lite trams

Jag tänkte skriva ett till inlägg om föräldraledighet som skulle sett ut ungefär såhär: "Ärligt talat, är det verkligen (nästan) ingen som håller med mig?"

Sen mindes jag en scen ur en tv-serie jag tycker är väldigt rolig. Ni kan se den nedan. Jag lät/låter bli att ställa frågan, och konstaterar att jag verkar vara ganska ensam om min ståndpunkt istället.//Finanskvinnan

Utbildningen

Ibland kommenterar läsare som anser att min utbildning är onödig. De menar att jag borde starta eget eller jobba mig upp istället. Att det inte är värt den uteblivna inkomsten för mig. Jag håller inte med.

När jag nu varit på några intervjuer har jag för första gången känt att jag inte blir anställd enbart på "personlig lämplighet" (vilket också innebär att jag måste överbevisa mig på intervjun för att få jobbet) utan att jag faktiskt är kvalificerad. En väldigt behaglig känsla.

Min slutsats ännu så länge: Rätt utbildning=bra!

//Finanskvinnan

Glädjedag

Jag fick jobbet! Jag vet inte än vad jag får för lön men det blir i vilket fall högre än det jag har idag. Det känns toppen. Det innebär (förutom att jag får behålla den dyra kavajen jag köpte) att jag kommer ha fortsatt möjlighet att cykla till jobbet.

Jag kommer få lära mig allt möjligt spännande på nya jobbet. Längtar tills jag får börja.

//Finanskvinnan

Läget med aktierna och fonderna

Såhär ser det ut med mina aktier och fonder för tillfället (klicka på bilden för att se den större):Inte direkt upplyftande läsning, men det känns helt ok.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder februari 2008

Se månadssammanställningen nedan.
Tillgångar

Aktieobligationer31 247,00 kr
Aktier69 006,00 kr
Fonder18 782,00 kr
IPS8 065,00 kr
Svea Direkt50 777,00 kr
Kontanter NN6 227,00 kr
__________________
184 104 kr

Skulder

CSN -40 010 kr

Summa tillgångar och skulder: 144 094 kr

Denna månad har jag satt in 5 191:-. Sedan förra månaden har värdet på totalen minskat med 4 416,33:-.

Ett diagram (nytt år, nytt diagram):


//Finanskvinnan

Aktiehandboken

Nu har jag äntligen läst klart Aktiehandboken av Ingvar Karlsson (utgiven av Aktiespararna). Den var jättebra. Visserligen var min upplaga från 1999 så en del information kändes lite inaktuell, men det spelade mindre roll.

Man får lära sig det mesta om aktier från grunden och boken är välskriven och lättläst. Exempelvis beskrivs hur man handlar aktier, hur man bygger upp en aktieportfölj, hur det fungerar att äga aktier med bolagsstämma och utdelning etc, vad som styr aktiekursen, hur emissioner fungerar och mycket annat. I slutet finns en massa uppslagsord så man snabbt kan se vad olika begrepp betyder.

Jag rekommenderar boken till alla som vill börja med aktier. Själv kommer jag antagligen att köpa den i senare upplaga vid tillfälle.

Jag undrar för övrigt om någon läsare har tidningen Stock Magazine, och isåfall kan tänka sig att fota eller scanna sidan där det står om min och andras bloggar? Det vore kul att se och jag har inte den tidningen själv.

UPDATE

Jag fick artikeln av Cristoffer Stockman, det var bara ett litet omnämnande. Men roligt ändå! Artikeln finns online här.

//Finanskvinnan

Avkastningsskatt KF

Jag fick betala 1 024,06:- i avkastningsskatt i kapitalförsäkringen. Jag gick back eftersom jag inte sålt med så stor vinst att det täcker. Jag har inte gjort några avdragbara förluster, så det har jag inte förlorat på i alla fall. Jag tycker det är ett hyfsat pris för utbudet och att jag slipper deklarera de många småaffärerna jag gjort.

//Finanskvinnan

Bra med CSN

Jag är glad att jag inte tog studielån och köpte aktier för det förra terminen. Om jag någonsin tar lånet trots att jag inte behöver kommer jag förmodligen placera det på bankkonto för att minimera risken. Det känns faktiskt väldigt onödigt att riskera lånade pengar.

//Finanskvinnan

Hetsig diskussion

Det här med föräldraledighet är uppenbarligen något som berör och som alla har en åsikt om. Jag tycker det var roligt (och intressant) med debatt, kan ibland känna att jag verkar lite väl mild i bloggen därför att jag tycker det är onödigt att stöta mig med någon över internet.

Jag har ännu inte fått besked om jobbet på min nuvarande arbetsplats men däremot ett annat erbjudande. Det är något jag kan jobba med hemma under ett par månaders tid och som har med något jag tycker är väldigt kul att göra. Jag är klart intresserad men ville inte tacka ja förrän jag vet om jag får det andra jobbet. Jag har också bokat in dagar för det lilla projektet jag anställts för, och det passar utmärkt bra med min skolledighet. På jobbfronten allt lugnt kan man säga.

Angående mitt 30-dagarslöfte går det bra än så länge. Jag lagade nyss riktig mat fast jag är ensam hemma. Har också ätit frukost, lunch och frukt idag. En riktig mönsterdag vad det gäller matintag.

//Finanskvinnan

Föräldraledighet

Nu vill ju inte jag ha barn för tillfället. Men om jag ångrar mig i framtiden kommer jag och pappan dela exakt lika på föräldraledigheten. Jag tror delad föräldraförsäkring är det bästa sättet att komma tillrätta med mycket av könsdiskrimineringen som finns på arbetsmarknaden.

Om man vet att kvinnor tar ut i princip all föräldraledighet är det självklart att det är mer kostsamt att anställa en kvinna. Om man vet att kvinnor tar ut i princip all föräldraledighet är det självklart att kvinnan åker lite längre bak på befordringslistan så länge hon fortfarande är i "riskzonen" för att skaffa barn. Om man vet att kvinnor gärna går ner i arbetstid när de väl börjar jobba igen efter att ha fått barn, till skillnad från män, så är det självklart att det kommer märkas på lönen. Det drabbar inte bara dem som väl får barn och är hemma hela tiden samt går ner i arbetstid, utan alla kvinnor.

Vi har i Sverige en lagstiftning som säger att det är förbjudet att diskriminera på grund av kön. Den lagstiftningen verkar inte fungera, eftersom det är ett faktum att få kvinnor jämfört med män når chefspositioner. Samtidigt har kvinnor lägre lön än män.

Jag tror inte företagen diskriminerar medvetet. Däremot tror jag att vetskapen om hur det brukar funka när folk får barn ligger i bakhuvudet hos cheferna och att det påverkar dem undermedvetet. Och jag kan ärligt talat inte säga att jag klandrar dem när det ser ut som det gör. Budskapet som sänds ut är ju att både kvinnor och män är helt överens om att kvinnor inte bör göra samma insats i arbetslivet som männen.

Hade det varit självklart för både kvinnor och män att båda är hemma/vabbar/går ner i arbetstid när de får barn så hade vi inte haft samma problem. Tyvärr ser det inte ut så, utan familj efter familj beslutar att "det är bäst för just oss att mannen satsar på karriären och kvinnan satsar på barnen".

Personligen börjar jag tröttna på det här. Finns bara en förälder är det inget snack om att all föräldraförsäkring ska gå till denne, men finns två vårdnadshavare ska det delas. Med tanke på hur långsamt det går framåt med männens uttag av föräldraförsäkring är jag faktiskt för en lagstiftning i frågan.

Vad tycker ni läsare?

//Finanskvinnan

Svårt att ändra en ovana?

Miss Millionairess skriver om något som kallas "30 days to success". Det går ut på att man ska förändra något med 30 dagar som prövoperiod. Bestämmer man sig för att man inte vill fortsätta efter de 30 dagarna är det bara att sluta, och vill man fortsätta har man kommit förbi den jobbiga startsträckan.

Jag har en ovana jag verkligen måste ta itu med och som jag börjat slarva med, trots att det finns med i mina delmål för året. Jag äter för dåligt.

Ska jag till skolan tar jag med mig en knäckemacka att äta på vägen och på jobbet tar jag en frukt och en skorpa när jag kommer fram, men om jag är hemma själv kan jag utan problem gå hela dagen utan att äta vare sig frukost eller lunch. Jag känner mig inte direkt hungrig. Istället kanske jag småäter lite onyttigt.

Nu när jag har ledigt från skolan vissa dagar en tid framöver måste jag se över det här. Det är inte bra för magen och jag blir på dåligt humör när jag inte fått mat. Dessutom är det dåligt för figuren. Om jag väl äter kanske jag värmer en fryst pizza eller liknande så det är inget under av näring jag får i mig ens då.

Min utmaning som jag ska göra i 30 dagar nu är att:

1) Äta färska grönsaker eller färsk frukt varje dag.

2) Äta minst två måltider per dag.

Jag ska verkligen försöka lägga krut på detta nu. Det är viktigt.

//Finanskvinnan

Bra betyg

Idag fick jag tillbaka en hemtenta med posten, vilken jag fått högsta betyg på. Även denna dag får därför anses ha gått i turens tecken. Är mycket glad.

//Finanskvinnan

Ny poll

Den förra undersökningen är avslutad. Frågan var "Hur mycket sparar du per månad? (del 2)" och resultatet blev:

Under 5 000
250 (54%)
5 001-6 500
64 (13%)
6 501-8 000
26 (5%)
8 001-9 500
23 (5%)
9 501-11 000
32 (6%)
11 001-12 500
12 (2%)
12 501 eller mer
53 (11%)

Röster: 460

Det är helt klart en del som sparar mer än vad även denna undersökning hade som specifika svarsalternativ, men jag tror jag skippar en del 3 i undersökningen då det ändå bara är 11% av alla som röstat. Jätteroligt att se hur många som lägger undan riktigt mycket pengar varje månad!

Den nya frågan är "Vad tror du den svenska börsen slutar på 2008-12-31?". Man får helt enkelt gissa hur mycket börsen gått upp eller ner när året är slut. Jag syftar på OMX Stockholm all share, det vill säga det man ser i vänstra hörnet på di.se (där står också nivån för hela året).

UPDATE

Jag har tekniska problem med att få upp pollen, kanske går det bättre imorgon.

//Finanskvinnan

En insikt

Det slog mig just att det är märkligt att jag levt ungefär 24 år utan att känna till att det i princip dagligen är stor dramatik på börsen. Är det inte hausse så är det baisse eller helt enkelt "börskaos". Hur kan man leva hela sitt liv utan att känna till huruvida "börskaos" råder eller inte?

Jag blir ärligt talat lite oroad. Vem vet vad mer för kaos jag inte känner till. Scrapbookingkaos? Musikskolekaos? Sushikaos? Kyrkkaos? Kvantfysikkaos?

//Finanskvinnan

Dyr kavaj, billig väska

Jag fick precis en vision av hur det hade sett ut om jag varit Clarice i "När lammen tystnar". Som ni kanske minns konstaterar Hannibal att hon är en enkel kvinna som klätt ut sig i dyr väska men fortfarande har billiga skor (eller om det var tvärtom). Om Hannibal hade sett mig hade han nog gapskrattat åt min sönderfallande tygpåse med Skansentryck i kontrast till min dyra kavaj. Tur att han bara finns på film och att jag slipper träffa honom.

//Finanskvinnan