Den ekonomiska livsstilen

Som hängiven småsparare vill man gärna hålla sig uppdaterad med de viktigare händelserna i ekonomin. Nedan är ett schema för vilka de är i mitt fall.

Vardagar

9.00 Börsen öppnar

17.30 Börsen stänger

ca 19.45 Fondkurserna uppdateras på ekonominyheterna.se

Den 25:e varje månad

Lönen och eventuellt CSN-bidrag kommer. Avstämning mot min egen timbokföring görs när jag fått lönespecen. Det brukar stämma bra.

Den 31:a varje månad

Alla räkningar utom mobilen har dragits, jag vet hur mycket pengar jag har kvar att röra mig med till nästa lön ganska exakt.

Omkring den 4:e varje månad

Pengarna jag sparat har förvandlats till fonder, jag kan göra min månadssammanställning.

//Finanskvinnan

För långsamt

Det känns verkligen extra trist att jag inte är rik än för tillfället. Exempelvis måste jag flytta från min underbara lägenhet eftersom jag inte har råd att bo kvar själv. Och helt lätt är det inte att ordna nytt vettigt boende bara sådär i Stockholm. Elände.

//Finanskvinnan

Undra på att det är svårt

En av SEB:s privatekonomer uttalar sig om deklarationen av aktier, och säger att "det är orimligt svårt för vanliga småsparare". Undra på att SEB tycker det är orimligt svårt för kunderna när de inte kan hjälpa dem med vad aktieköpet kostade om kunden har tappat bort köpnotan. Det tycker jag också gör det hela orimligt svårt.

Något SEB skulle kunna göra för att underlätta för småspararna är att erbjuda en deklarationstjänst som vissa andra banker gör.

//Finanskvinnan

Kraftigt ändrade förutsättningar

Under sansad diskussion har jag och sambon kommit överens om att gå skilda vägar. Det här kommer naturligtvis få jättekonsekvenser för allt i mitt liv, inte minst ekonomin.

Så jag hoppas ni har förståelse för om jag inte uppdaterar så flitigt medan vi ordnar upp allt.

//Finanskvinnan

Stort ståhej

Som det klagas på denna Blondinbella på internet. Alla har åsikter, de flesta (tycker jag det verkar som) negativa. Min enda invändning mot Blondinbella, en driftig 17-åring som shoppar för egna pengar istället för att tigga av mamma och pappa som de flesta andra 17-åringar, är att det inte känns helt etiskt korrekt att få sponsrade produkter som hon skriver om i bloggen utan att ange att det är sponsring. I övrigt är hon en vanlig tjej från en rik familj, som skriver en vanlig blogg om sitt liv. Ser absolut inget upprörande med det.

Men jag vill säga något jag alltid brukar säga. Blir man känd innan man är 18 (eller vuxen, det kan komma senare än 18 också) så får man oftast skämmas för det senare. Det är min övertygelse.

Mitt tips till er läsare är alltså att inte låta ungarna vara med i småstjärnorna eller lilla melodifestivalen, de kommer förmodligen få lida för det resten av livet. För hur kul är det när blivande chefen kollar in youtube-klippet där man 12 år gammal mimar till Dolly Parton innan intervjun?

Nu var det ett tag sen småstjärnorna slutade sändas (undrar varför) men såhär såg det ut://Finanskvinnan

Jag shoppar på kredit

Jag brukar säga att jag inte köper saker på kredit. Men det gör jag visst. Kabeltv (den kostnaden är dock fast), el och telefon till exempel. Jag bara tänder lampor och ringer utan en tanke på kostnaden. Sen kommer räkningen en månad eller två efter.

Undrar hur mycket mindre el svenskarna skulle konsumera om man matade in mynt i mätaren löpande för att kunna tända lampan eller öka värmen på elementet?

//Finanskvinnan

Pinsamt men sant

Min telefonräkning för mobilen (har ingen fast) brukar ligga på modesta 150-200:- per månad. Acceptabel nivå, med andra ord. Denna månad har jag dock en räkning på 350:-. Varför? Jo, jag har upptäckt att jag kan kolla min mail i mobilen.

När jag sitter i skolan, på t-banan och på alla andra ställen där jag inte har datorn finns nu alltså möjlighet att läsa mail ändå. Jag kan inte svara, publicera bloggkommentarer eller göra något annat vettigt men jag får veta om jag fått något mail och vad det står i det.

Att läsa mail i mobilen är djupt onödigt och något jag bara ska göra i absoluta nödsituationer från med nu.

UPDATE

Nu har jag en tilläggstjänst och får mobilsurfa 1 000 mb per månad för 39:-. Det verkar betydligt mer prisvärt.

//Finanskvinnan

Deklarationen avklarad

Det gick alldeles utmärkt att deklarera K4 på webben. Allt gick så smidigt att jag inte tror det är sant riktigt. Glädjande är att kvarskatten bara blev på ca 1 400:- totalt.

Vinsten från fonder, aktieobligation och utdelningar blev faktiskt runt 23 000:-. Inte illa! Antar att jag slapp mer kvarskatt för att jag betalar lite mer skatt än jag borde på lönen.

//Finanskvinnan

Odé till en liten vit ost

Idag gjorde jag min favoritmat, sallad med chevre. Det var fantastiskt gott. Jag förstår inte varför jag inte äter mer nyttig mat när jag ändå tycker om det.

//Finanskvinnan

Buss-ig dag

Idag har jag haft tur med bussar två gånger, vilket får anses kompensera gårdagens otrevliga förbikörning. Dels hann jag med en tidigare buss till jobbet så jag kom fram10 minuter tidigare och dels hann jag precis med bussen hem. Livet är härligt ibland (ok, oftast).

//Finanskvinnan

Go, Ratos!

Ratos är mitt största aktieinnehav. Det är bra, eftersom aktien gått upp på sista tiden. Den börjar nästan närma sig mitt GAV i kapitalförsäkringen, i IPS:en har den passerat för "länge" sedan. 11,36% har den gått upp i år.

En vacker dag kanske jag ligger på plus minus noll, eller kanske till och med på plus. Det kommer bli så fantastiskt. Och jag tror inte det kommer ta några 20 år som någon kommentator påstod tidigare.

//Finanskvinnan

Barnbidraget

Det har pratats mycket om Centerns barnbidragsförslag. Maud Olofsson menar att barnbidraget ska inkomstprövas, vid vilken gräns är inte fastslaget (även om någon annan centerpartist råkade skriva 20 000/månad vilket jag utgår från var av misstag).

Min ståndpunkt är att antingen alla eller ingen ska få barnbidrag. På sätt och vis tycker jag det är vansinnigt att studiebidrag och lån ska inkomstprövas när så inte sker med barnbidrag. Så som det ser ut globalt är utbildning mer värdefullt att uppmuntra än barn. Men det tar på tok för mycket administration att hålla reda på folks inkomst månad till månad i onödan i vilket fall.

Helst skulle jag se att barnbidrag avskaffades helt, faktiskt. Tycker det har spelat ut sin roll idag när det för de flesta finns möjlighet till två inkomster och man dessutom har föräldrapenning när man är hemma med barnet.

//Finanskvinnan

Stackars mig

Som ett brev på posten drabbades jag av migrän och UVI idag. Det händer som bekant ganska ofta att man blir sjuk när man varit uppe i varv länge. Till råga på allt ignorerade min buss mig när jag stod vid busshållplatsen i snålblåsten. Fick snällt vänta på nästa.

Imorgon får bli en bättre dag. En dag då jag alldeles själv (efter instruktionerna jag fått) deklarerar mina affärer på K4 via internet.

//Finanskvinnan

Många läsare?

CalleC (han skriver inte så mycket om ekonomi men jag brukar läsa hans blogg ändå) funderar över hur man får många läsare till bloggen. För det är ju kul, väl? Och det är klart det är kul. Kul med många som kommer med tips och synpunkter, oftast kul även med dem som är lite mer kritiska.

Jag kom inte på något bra direkt råd men måste säga att det verkar förödande för bloggmotivationen att ha som enda eller främsta mål att få många besökare. Om det då inte lyckas försvinner ju meningen med att blogga. En blogg ska man nog skriva för sig egen skull för att det ska vara roligt, precis som en privat dagbok. Och skriver man om saker man är riktigt intresserad av kanske man lyckas intressera andra också.

//Finanskvinnan

Bra men trist

Jag är klar med min tenta och nöjd. Börsen har gått upp osannolika 3,8%. Allt hade varit perfekt om det inte var för att jag får kvarskatt. Och det innan jag ens deklarerat mina K4-affärer, vilka kommer ge mer kvarskatt.

Så det blir väl en 3 000 jag får betala. Tur för mig att jag har en buffert. Ska nog satsa på att bygga upp den lite mer, 15 000 får bli målet nu. Har runt 11 000 i dagsläget.

Om ni vill titta på era deklarationer online (kräver e-legitimation) så får ni passa på, skatteverkets hemsida är bara öppen till 20 har jag för mig.

//Finanskvinnan

Ärlighet varar längst

Jag hade fått fel lön den här månaden. Fick den nya högre timlönen trots att det gällde jobb jag utfört innan jag bytte tjänst. Funderade på om jag skulle låta det vara, men ändrade mig och sa till. Rätt ska vara rätt.

//Finanskvinnan

Fem träd

Internet funkar igen!

Det här får bli ett litet inlägg, måste komma igång med pluggandet snart. Jag har nu skänkt 100:- till Vi-skogen och för det kan fattiga bönder plantera fem träd. Jag lägger till en ruta till vänster där det står hur många träd jag köpt totalt, jag hoppas det kan bli en del.

Totalt hade jag kvar 500:- till lön, nu är det 400:-. Det ska nog gå bra eftersom jag inte planerar att gå utanför dörren (annat än för att köpa påskgodis och rasta hunden).

Jag kan också meddela att jag ligger omkring plats 11 000 i Fondmästerskapen. Jag hyser inga större förhoppningar om en vinst just nu.

//Finanskvinnan

Frustration

Mycket dåligt:

Mitt internet hemma har gått sönder. Vet inte hur jag ska överleva påsken. Antar att det är någon högre makt som diskret påtalar att jag ska plugga och ingenting annat.

Bra:

Jag hittade en tia på marken när jag skulle åka till jobbet!

//Finanskvinnan

Bloggpaus

Nu har jag tenta snart, det får bli paus tills den är avklarad. Ekonomi är kul att lära sig men tempot är brutalt.

PS,

Men visst är det trevligt att börsen återhämtade sig en del idag. Ett litet glädjeämne i snöyran.

//Finanskvinnan

Så ska man se ut

Författaren bakom "Konsten att lyckas" har lagt ut en liten manual för hur man lyckas inom finansbranschen. Här finns en instruktion för hur man bör klä sig. Mycket användbara tips tycker jag.

//Finanskvinnan

Ingen årsstämma

Jag missar tyvärr Ratos årsstämma, har en annan sak inbokad precis då. Typiskt. Industrivärdens känns inte lika spännande av någon anledning och dessutom råkade jag slänga de papprena när jag städade förut.

Skulle för övrigt inte alls ha något emot hushållsnära tjänster som löneförmån. Vi har inte tid att städa just nu. Eller lust. Dessutom verkar det som det kan vara en riktigt bra affär för mig. Jag, som tjänar under 28 400/månad, skulle få pengar tillbaka istället för att betala. Undrar hur länge det kommer vara?

//Finanskvinnan

Samma mål, olika metoder

Madwax som skriver bloggen "Hur vi kan bli rika tillsammans" har gjort en liten jämförelse mellan sin blogg, min blogg och "Hur jag blev rik". Jämförelsen kan man läsa här. Som han påtalar är vi tre personer i ungefär samma ålder med liknande mål (få ihop mycket pengar på att göra det vi älskar) men med helt eller delvis olika metoder.

Jakob vill bli rik genom sparande, investerande och sitt eget företag. Min egen metod är att studera klart, minska utgifterna, arbeta som anställd och göra karriär/öka lönen. Samtidigt sparar jag så mycket jag kan och det jag sparar köper jag aktier eller fonder för. Jag är mer eller mindre egoistisk i mitt sätt att bli rik, litar inte till någon annans arbete än mitt eget i frågan. Inte just nu i alla fall. Madwax metod för att bli rik är att ta hjälp av många andra. Han har en lång utbildning bakom sig och egna företag. Han har flera coacher och välkomnar investeringsmöjligheter av olika slag, såsom fastigheter i Turkiet. Madwax har gått Balansekonomi-utbildningar som han är nöjd med, utbildningar jag och andra ekonomibloggare kommenterat i skeptiska ordalag tidigare.

Jag respekterar Madwax och följer hans blogg med intresse. Den väg jag valt att gå måste ju inte nödvändigtvis vara den rätta. Jag är inte intresserad av den typen av investeringar han valt för egen del, men det är väldigt spännande att se hur de utvecklar sig.

Titta gärna på Madwax blogg men läs noga på om de alternativa investeringar han gjort innan ni överväger dem själv, precis som ni bör läsa på om de aktier eller fonder ni är intresserade av innan köp. Rich Dad har kanske inte alltid rätt, och även Madwax har vid något tillfälle oroat sig för om alla val han gjort verkligen varit de bästa.

//Finanskvinnan

Melodifestivalen final

Det var jätteroligt att vara på finalen! Väldigt spännande att se hur det är på plats. Tycker det var en bra vinnare men BWO, Amy Diamond och Christer Sjögren växte denna omgång i mina ögon. Hade inte haft något emot att skicka Christer till Belgrad.

//Finanskvinnan

Utekväll

Igår gick jag ut på lokal. Det var väldigt trevligt, men inte direkt jättebilligt. Tror kalaset slutade på ca 300:- inklusive middag på restaurang. Det var värt det.

//Finanskvinnan

Försök med ny köpstrategi

Mot min vana la jag en köporder på 40 HQ á 147:-, d v s aktuellt pris, och fick igenom köpet några sekunder senare. Det var väldigt smidigt. Kanske provar jag igen någon gång.

Nu har jag aktier i hela åtta bolag. Lagom och bra. Nästa aktieköp ska jag nog bygga på något av de mindre innehaven så det blir en hel aktiepost.

//Finanskvinnan

Deklaration, årsstämma och pengar

Jag frågade SEB om de hade någon deklarationstjänst som fyller i deklaration för försäljning av aktier. Icke. Jag blir så irriterad. Hur kan Nordnet ha det, men inte SEB?

Jag frågade då hur mycket jag köpt Telia för, och vad jag sålde för. Så jag själv skulle kunna göra deklarationen. Detta kunde inte banken hjälpa mig med, konstigt nog. De "kunde inte se det". Som tur är vet jag köpkursen eftersom det var vid utförsäljningen men om det inte varit det hade jag fått problem. Även om man sparar alla papper kan de ju brinna upp eller liknande.

Det ordnar sig säkert när det är dags men jag är evigt tacksam över att jag inte kommer behöva deklarera det jag har i kapitalförsäkringen. När jag väl blivit av med mina aktieobligationer hos SEB är det slutdeklarerat. Och skulle jag öppna en vanlig depå någon gång ska det vara hos ett institut som erbjuder deklarationshjälp.

Något betydligt trevligare är att jag fick hem inbjudan till Ratos årsstämma. Får jag gå på den utan vidare krångel när jag har aktier i kapitalförsäkring? Det vore trevligt att se hur det funkar.

Jag har dessutom fått lön för mitt lilla extrajobb, ca 3 000:-. Det går raka vägen in på buffertkontot eftersom jag kommer få mindre lön från det vanliga jobbet 25:e. Därefter får vi se om det finns utrymme för något extra sparande.

//Finanskvinnan

Extra pengar

Jag har nu fått ersättning för min studentlitteratur för terminen, ca 1 600:-. De pengarna gick till buffertkontot där jag fått ihop ungefär 8 300:-. Det känns som en vettig buffert för mig, bor ju i hyresrätt och kan inte råka ut för så stora oförutsedda utgifter som en villaägare med värmepanna och annat dyrt som kan gå sönder. Däremot är det klart jag kan bli sjuk och inte kan jobba under en månad eller så.

Det känns verkligen som jag plockar russinen ur studentkakan för tillfället. Jag får (lite) studiebidrag, studentrabatter på t ex SL och fri studentlitteratur via facket. Samtidigt kan jag jobba och få in pengar som inte bara räcker till mina omkostnader utan även ett sparande på 2 000:- per månad. I slutändan kommer jag ha en bra utbildning, utan studielån. Den fattiga studenttillvaron många talar om känns helt främmande.

Jag önskar att jag hinner och orkar fortsätta jobba under hela min studieperiod. Det vore så tråkigt att behöva bygga på min gamla studieskuld, även om den är ganska lätthanterlig.

//Finanskvinnan

Aktieköp igen

Jag har missat att jag skulle föra över ytterligare 6 000 från SveaDirekt och köpa aktier för dem vid månadsskiftet februari/mars. Har nu lagt in om överföring. Det känns som det inte är dags än, men det beror på att mitt senaste köp tog så lång tid att få igenom. I själva verket är det hög tid.

HQ har gått ner en del på sista tiden, kanske gör jag ett nytt försök att köpa den. Jag vill ju gärna vara med på utdelningen. Och den skulle komplettera mina övriga aktier på ett bra sätt.

//Finanskvinnan

Den intelligenta investeraren

I bokcirkeln ska vi denna gång läsa "The Intelligent Investor". Om någon undrar något om den verkar det som att David är rätt person att fråga - han har läst den fyra gånger skriver han. Bra jobbat för en 20-åring tycker jag.

//Finanskvinnan

Jagad av (ex)pressen

Idag fick jag för andra gången på ganska kort tid en förfrågan om huruvida jag vill bli intervjuad av någon från Expressen för Dina Pengar. För andra gången tackade jag nej eftersom de vill ha bild. Även SvD tackade jag nej till för en tid sedan, de ville också ha bild och namn.

En annan förfrågan tackade jag ja till, om jag kan vara anonym. Vilken får ni se senare om det blir något.

Det var nog det sista jag kunde tänka mig skulle hända när jag startade bloggen. Att en massa tidningar skulle vilja intervjua mig. Det är verkligen konstigt att vara någon slags bloggkändis när ingen (knappt) vet om det. Inte ens min kära kusin som just fått jobb som "finanskille". Undrar om han läser bloggen?

Men det är klart det är jätteroligt att bloggen är så välbesökt och att media tycker jag verkar intressant.

//Finanskvinnan

En avlägsen framtid

Jag tänker på framtiden. Det är spännande att precis vad som helst kan hända och att man inte kan veta på förhand exakt hur saker och ting kommer utveckla sig.

En av mina drömmar är att jag kommer ha ett jobb som verkligen utmanar mig och som jag trivs med. Jag kan tänka mig att jag får ett sådant jobb. Men sen då? Kommer jag att vilja jobba tills jag är 70, eller kommer jag dra mig tillbaka vid 55? Kommer jag bo i Stockholm eller i ett torp på landet? Eller ens i Sverige? Kommer jag ändra mig och vilja skaffa barn? Kommer jag att bli en crazy dog lady med tio skällande hundar?

Ni som är lite äldre än jag, har era liv blivit som ni trodde eller hoppades när ni var i min ålder (runt 25)? Ångrar ni något?

//Finanskvinnan

Hårt jobb

Jag tittar på ett program om LKAB:s gruva i Kiruna. Det rasar lite då och då i den. Några personer har dött. Det är hemskt. Förhoppningsvis kan de ändra sina arbetsmetoder så det blir säkrare.

Jag blir ännu gladare för mitt jobb när jag ser sådant, är så oerhört tacksam att jag inte måste jobba långt nere i berget där risk för ras föreligger.

I vilket fall är det Melodifestivalen från Kiruna ikväll, och det ska blir roligt. Bara en vecka kvar till finalen!

//Finanskvinnan

På min tid

Jag tänkte berätta lite om hur det var när jag var barn, på 80-talet och det tidiga 90-talet. Vi var ingen fattig familj men bodde i bostadsrätt i ett arbetarklass/lägre medelklassområde under den här perioden. Så som vi hade det hade de flesta jag kände det också.

Jag fick en veckopeng på 5:- varje lördag. Den brukade jag köpa godis för. Senare fick jag 20:-/vecka (då var jag kanske 9-10 år) och det brukade jag ibland spara eftersom det var så roligt med sedlar. Efter fem veckor hade jag hela 100:-. Efterhand spenderade jag pengarna på någon leksak eller liknande.

Vi var aldrig utomlands när jag var liten, åkte heller aldrig skidor. Istället hyrde familjen omoderna stugor i skärgården varje sommar. Tror de ägdes av Stockholms stad. Vi bilade också till släkten ibland. Bilen var självklart begagnad och hade några år på nacken.

Restaurang förutom McDonalds och möjligen den lokala pizzierian någon gång ibland var vi ytterst sällan på (kan minnas något tillfälle). När vi barn fyllde år var det barnkalas med saft och hemgjord tårta som gällde.

Jag blir ofta förvånad när jag läser mina medbloggares inlägg om familjeaktiviteter. Det är så självklart att man ska åka skidor. Och resa utomlands hela familjen. Detta var något bara de med mycket pengar kunde göra varje år när jag var barn, uppfattade jag det som. När vi flyttade till ett område där invånarna hade mer pengar var det däremot vanligt att familjerna åkte utomlands, men det var långt senare.

Hade mina föräldrar haft den inkomst de har idag när jag var barn kanske vi också hade gjort mer dyra aktiviteter. Jag kan dock inte säga att jag känner att jag haft en torftig barndom för att vi inte reste utomlands. Resa har jag gjort så det räcker och blev över när jag fick mina egna pengar, och skidor lärde jag mig åka på skolutflykter - även om jag undviker det idag eftersom jag utgör livsfara för mig själv och andra i backen.

Det är märkligt hur tiderna förändras. Och tänk hur lätt det gick att vänja sig vid (och tröttna på) att resa utomlands några gånger per år för mig som knappt varit utanför Sveriges gränser innan jag var 17. För att inte tala om hur lätt det var att vänja sig vid att äta på restaurang någon gång i veckan från att i princip aldrig ha gjort det.

//Finanskvinnan

Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen. Jag ska önska mig tårta av sambon i år igen, eller kanske semlor. Trots att bara ett år gått sen jag skrev på internationella kvinnodagen sist tycker jag världen känns betydligt mer jämställd. Hillary Clinton som möjlig amerikansk presidentkandidat kan ha med saken att göra (trots att jag håller på Obama).

Jag tittade på de tips jag skrev förra året och tycker att de tål att sägas igen, med ett tillägg längst ner:

- Lyssna inte på gubbar (eller andra) som bestämt sig för att ni inte kan. De har fel!

- Förhandla stenhårt.

- Gå inte på gator och torg och demonstrera, skaffa reell makt istället: Utbilda er. Gå juristlinjen, ekonomlinjen, handels, kth och visa att ni kan! Starta eget! Om någon tycker att ni inte hör hemma där, motbevisa med prestation!

- Sätt höga mål, indela i delmål och satsa för att driva igenom dem.

- Satsa på det du är intresserad av, det ger goda resultat. Målet är att tjäna pengar på att göra vad man älskar. Om det nu är att provsmaka chokladpraliner så kanske man ska bli importör. Är det att bråka och alltid ha rätt kan man bli jurist.

- Var inte alltid "en god kvinna" som tar hand om andra och hjälper andra. Hjälp dig själv istället. Och tveka heller inte att ta hjälp av andra när det behövs, t ex genom att köpa städhjälp.

- Var alltid ärlig och rättvis, så kommer du att bemötas så av andra.

- Ta inte större ansvar för barnen än pappan om ni har gemensam vårdnad (varken tidsmässigt eller ekonomiskt). Ni har förmodligen båda en karriär, ni har båda barn. Planera så det blir rättvist och båda gör samma uppoffringar.

Precis som förra året vill jag påpeka att tipsen är tillämpliga för er män också.

//Finanskvinnan

Dum dag

Ibland har man sådana där dagar när inget funkar. Imorse vaknade jag utvilad och glad över att jag hade sovmorgon. Tills jag upptäckte ett sms från en person jag hade avtalat möte med, som undrade var jag var. Vi skulle setts klockan 10 och inte 12 som jag trodde.

Dagen fortsatte i samma stil med att jag fastnade i busskö på väg till min frisör, till vilken jag blev 30 minuter sen. Det var inte ok.

Som tur är tar dagen slut om några minuter och jag har en hel helg på mig att peppa inför nästa vecka - veckan då jag kommer komma i tid varje dag och inte glömma viktiga saker. Jag ska nog börja med att läsa de 52 nya blogginlägg jag har i Google Reader (som alltså är en funktion som uppdateras varje gång inläggs publiceras på bevakade bloggar). Hoppas er dag var bättre än min!

//Finanskvinnan

I declare war

Jag har som vanligt jättemycket att göra och blir därmed lätt irriterad på saker. Igår, t ex, tänkte jag skriva ett långt och argt inlägg om emballage. Jag blir så himla trött på att allt jag köper är invirat i plast, papper och kartong till förbaskelse. Är det ingen som tänker på miljön? Eller allt jobb med att packa upp sakerna?

I sista sekund insåg jag att mitt emballagegnäll är av (antagligen) ringa intresse för någon annan än mig själv och lät bli. Kom dock att tänka på chefen i IT-supporten som är min bästa tv-chef genom tiderna. Om jag blir chef ska jag också förklara krig mot saker jag inte gillar. Som emballage. Företaget jag jobbar på ska aktivt arbeta för att minska överemballerandet hos leverantörerna. Men jag kanske inte ska vara riktigt lika aggressiv som killen nedan i min framtoning. Jag får se.PS

Nu fick ni höra emballagegnället ändå... Hoppas ni ursäktar.

//Finanskvinnan

Nya jobbet

Jag trivdes jättebra på mitt förra jobb, men det nya verkar fantastiskt ännu så länge. Det känns otroligt bra.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder mars 2008

Se månadssammanställningen nedan.
Tillgångar

Aktieobligationer 30 077,53 kr
Aktier 77 583,00 kr
Fonder 21 972,00 kr
IPS 8 445,00 kr
Kontanter NN 177,16 kr
Svea Direkt 50 960,00 kr
__________________
189 214,69 kr

Skulder

CSN -40 080 kr

Summa tillgångar och skulder: 149 134,69 kr

Denna månad har jag sparat in 2 000:-. Sedan förra månaden har värdet på totalen ökat med 5 110,69:-, d v s 3 110,69:- mer än jag satt in.

Ett diagram:


//Finanskvinnan

Bra på sommarstugefronten (för köpare)

En stuga vi tittade på förra sommaren är nu till salu igen, för 200 000 mindre än sist. Vi är inte intresserade av att köpa just nu men det är intressant att se att priserna går ner... Tror inte hela skillnaden har med säsongen att göra.

//Finanskvinnan

Scania-drama

Idag har verkligen varit spännande. Scania steg efter information om att Volkswagen skulle erbjuda alla aktieägare 200:-/aktie. Något som visade sig vara helt fel - det var bara Investor som fick sälja till det priset. Här finns en artikel om det missvisande telegrammet.

Naturligtvis orsakade det första telegrammet kursrusning. När det visade sig att att informationen inte stämde sjönk kursen som en sten, och landade för b-aktien (vilken jag har) på -8,31%.

Det är i lägen som detta jag är tacksam över att jag inte försöker trada mig rik, mina nerver skulle inte hålla. Jag sitter still i båten med mina Scania-aktier och tror på en ljus framtid istället. Är glad över att huvudkontoret inte flyttar från Södertälje (där Scania bland annat utbildar personal från scratch i sitt eget gymnasium).

//Finanskvinnan

Poll avslutad

Februaris poll är nu avslutad. På frågan "Vad tror du den svenska börsen slutar på 2008-12-31?" blev svaren:

Lägre nivå än -21%
28 (9%)
-20% -- -16%
20 (7%)
-15% -- -11%
23 (8%)
-10% -- -6%
28 (9%)
-5% -- +-0%
33 (11%)
+1% -- +5%
63 (22%)
+6% -- +10%
50 (17%)
+11% -- +15%
26 (9%)
+16% -- +20%
3 (1%)
Högre nivå än +21%
9 (3%)

Totalt inkom 283 röster.

132 personer trodde börsen skulle sluta på +-0 eller mindre och 151 trodde börsen skulle sluta på plus. Själv röstade jag på +1%--+5%, det alternativ flest valde. Det ska bli väldigt intressant att se hur det blev när året är slut.

En ny poll kommer upp när jag klurat ut någon bra.

//Finanskvinnan

Ikea-dag

Idag ska jag åka till Ikea - alla snålbloggares naturliga fiende - med sambon. Orsaken är att han tycker vi ska inreda ett rum lite mer i "Martha Stewart-stil" som han uttryckte sig.

Det var faktiskt ett tag sedan jag var där sist, i vanliga fall brukar jag åka förbi någon gång i veckan och kolla läget. Ofta köper jag inget.

//Finanskvinnan

Melodifestivalen deltävling 4

Melodifestivaldags igen!

1. Niklas Strömstedt

Bidrag: För många ord om kärlek.

Första reaktionen: Låter lite Jojje Wadenius.
Låten: Ganska bra men lite deppig.
Vinstchans i delfinalen: Ja.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

2. Calaisa


Bidrag: If I could.

Första reaktionen: Det låter lite irländskt.
Låten: Ok men tråkig.
Vinstchans i delfinalen: Nja.
Vinstchans internationellt: Nej.

3. Daniel Mitsogiannis


Bidrag:
Pame.

Första reaktionen: Europeiskt sound.
Låten: Lite svängig.
Vinstchans i delfinalen: Nja.
Vinstchans internationellt: Nej.

4. Linda Bengtzing


Bidrag: Hur svårt kan det va?

Första reaktionen: Klassisk schlager.
Låten: Bra!
Vinstchans i delfinalen: Ja.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

5. Nordman


Bidrag: I lågornas sken.

Första reaktionen: Klassisk Nordman-stil.
Låten: Hyfsad.
Vinstchans i delfinalen: Nej.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

6. Sibel


Bidrag:
That is where I'll go.

Första reaktionen: Fin klänning.
Låten: Bra sång, men lite tråkig låt.
Vinstchans i delfinalen: Nej.
Vinstchans internationellt: Absolut inte.

7. Fronda


Bidrag:
Ingen mår så bra som jag.

Första reaktionen: Trumpet är trevligt.
Låten: Modern, ganska bra.
Vinstchans i delfinalen: Kanske.
Vinstchans internationellt: Nej.

8. Charlotte Perrelli

Bidrag: Hero.

Första reaktionen: Lovande!
Låten: Jättebra schlager.
Vinstchans i delfinalen: Ja.
Vinstchans internationellt: Kanske.

Jag tror Linda Bengtzing samt Charlotte Perrelli går direkt till final, och Daniel Mitsogiannis samt Fronda till andra chansen.

UPDATE

Helt rätt på finalen, helt fel på andra chansen. Tycker verkligen rätt låtar gick till finalen.

//Finanskvinnan

Dagens spartips

Det verkar väldigt populärt med "köpstopp" just nu. Jag hör och läser om en massa personer som ska ha "köpstopp". Om det, som det verkar på många, känns svårt att låta bli att köpa saker har jag några tips:

Strunta i att åka till köpcentrumet eller stan. Stanna hemma, baka en kaka och mys istället. Ta ett bad. Låna en bok på biblioteket och läs. Eller för all del, ta en promenad i skogen. Andas lite ren luft. Få motion.

Jag förstår inte riktigt problemet. Om man inte ska handla något, varför åker man då till affärer? Och om man inte vill låta bli att gå i affärer, varför ska man då ha "köpstopp"? Ingen blir gladare av att tvinga sig till något den egentligen inte klarar av.

Det måste inte vara så dramatiskt som att man inte får köpa något alls heller. Köper man bara det man verkligen vill ha och behöver så blir det bra ändå. Det är den hysteriska överkonsumtionen som är skadlig för den egna ekonomin (och miljön).

Ett bra alternativ är att sälja något man har hemma men tröttnat på för varje ny sak man köper, så högarna inte bara växer. Då får man både in pengar och undviker överbelamring.

//Finanskvinnan

Äntligen helg!

Denna vecka har varit tung. Nu ska jag vila hela helgen, bara titta på tv och möjligen ta en långpromenad. Ikväll är det melodifestival igen.

Ekonomin är under kontroll. Jag har fått undan ca 3 000:- till buffertkontot och 2 000:- till fondsparandet. Ser fram emot att göra månadssammanställningen, men hoppas på lite mer uppgång nästa vecka innan jag gör den. Det är ett elände att det tar så lång tid innan fondköpen går igenom för mina Nordnet-fonder.

//Finanskvinnan