Köporder Skanska

Jag la en köporder på Skanska, á 79:- . Dagens kurs är 90,75:-. Om inte köpet går igenom inom tre månader så lägger jag om ordern till högre kurs.

//Finanskvinnan

Lån=bra, tv=dåligt

Jag känner att det ekonomiska läget är väldigt mycket roligare nu när jag har valt studielån. Det kommer inte kunna uppstå akut brist på pengar längre. Jag har passat på att köpa skor och lite annat jag behöver, så martyrstudentperioden i mitt liv får jag hoppas är överspelad.

Funderar som vanligt på hururvida jag ska köpa en tv eller inte. Tittade lite på tv hos en vän i veckan. Naturligtvis var det bara (som jag tycker) idiottv i stil med "Unga mödrar" och "Americas funniest homevideos". Det sistnämnda har förbryllat mig länge. Varje gång jag tänker på det poppar följande frågor upp:

1) Hur kan kanalerna ha mage att visa upp till 15 år gamla lågbudgetprogram på bra sändningstid?

2) Vem tycker det är roligt? Inte jag i alla fall. Jag får bara ångest av alla barn, husdjur och vuxna som skadar sig.

Usch. Så länge det är så dåligt utbud på tv:n klarar jag mig utmärkt utan. Det enda jag verkligen hade velat se är "Flight of the Conchords" som tydligen börjat sändas på SVT nu.

//Finanskvinnan

Hoppsan, HQ

Mitt track record av "låga - köpordrar - som - jag- sedan - höjer - för - att - se - kursen- falla - efter - genomfört - köp" visar sig fortfarande vara obrutet. För mycket länge sedan la jag en förhånad köporder på HQ á 117. Dagens kurs: 112.

//Finanskvinnan

Chockbesked efter chockbesked

Mitt sommarlov verkar inte bli fullt så avslappnande som jag tänkt mig. Är det inte RNB som "slaktas" och går ner 16% så är det den integritetskränkande FRA-lagen som röstas igenom, om än lätt modifierad. Min ingivelse om att sälja allt för två veckor sedan verkar inte ha varit helt fel ute. Kanske borde jag ha sålt.

Angående RNB överväger jag faktiskt att göra en Diversifierad och sälja. Jag skrev i kommentarerna till mitt inlägg om aktieköp för SveaDirekt-pengar att jag nog inte skulle göra ett köp. Därefter ångrade jag mig, förde över 6 000:- och med lite otur hade jag faktiskt kunnat köpa RNB innan dagens nedgång. Visserligen tror jag fortfarande på RNB:s butikskoncept, men samtidigt har mina aktier gått ner brutalt mycket sedan jag köpte dem. Jag känner mig inte trygg med att köpa flera, och varför ska jag då ha dem egentligen?

Å andra sidan kan jag helt enkelt behålla dem och köpa en annan aktie. Kruxet är att jag inte vill ha en massa småinnehav utan satsa lite mer på de aktier jag väl valt. Jag tror det lutar åt att jag trots allt behåller de få RNB jag har och köper mer Skanska istället.

//Finanskvinnan

Sommarlov i bloggen!

Jag märker att jag, som många andra, hellre är ute på aktiviteter i solen än bloggar. Därför deklarerar jag nu att bloggen har sommarlov. Jag kommer nog lägga in ett och annat inlägg ändå, men räkna inte med frekvent uppdatering.

Hoppas ni alla får en trevlig sommar!

//Finanskvinnan

Aktieköp

Enligt min strategi ska jag föra över 6 000:- från SveaDirekt i slutet av juni att köpa aktier för. Jag känner mig lite tveksam, har verkligen ingen bra känsla för börsen just nu. Kanske är det bäst att låta pengarna vara kvar på kontot och göra ett aktieköp om tre månader istället.

Vad tycker ni? Ska jag köpa aktier (men sätta låg inköpskurs) eller låta pengarna vara kvar på kontot? Eller vänta tre månader och sen köpa aktier?

Det lutar åt att RNB blir nästa köp, oavsett när det blir, för att bygga på innehavet.

//Finanskvinnan

Bra jobbat, filmindustrin

Igår skulle jag titta på film i datorn. Eftersom jag inte laddar ner film fick jag välja bland de köpta DVD:erna jag hade hemma. En var jag särskilt sugen på att se, en importerad. Jag blev glatt överaskad när jag såg att datorn sa att regionen var fel inställd och frågade om jag ville ändra den. Det ville jag. Sen ångrade jag mig och ville se en annan film istället, och bytte region igen.

Då ser jag att jag bara har tre byten till på mig. Sen kan jag aldrig byta DVD:region på datorn igen. Undrar hur jag ska kunna se mina importerade filmer då?

Jag känner mig inte direkt sugen på att betala dyra pengar för film igen, i alla fall.

//Finanskvinnan

Jobb och peak uran

En häftig grej med att jobba heltid är att man tjänar pengar nästan hela dagarna. Till skillnad från när man exempelvis studerar och det kostar pengar hela dagarna. Dessutom är det kul!

Min peak oil-vän vill inte riktigt köpa mitt resonemang om att det kommer gå utmärkt att lösa oljekrisen med hjälp av kärnkraft, vindkraft, vattenkraft och elbilar (eller åtminstone ganska stora delar av den). Orsaken är, enligt min vän, att vi står inför ett peak uran.

Jag känner mig tveksam till peak uran. Men jag har inte direkt satt mig in i det. Som tur är verkar det som man i vilket fall kan använda fler ämnen än uran för kärnkraft, t ex torium som Norge har stora fyndigheter av. Torium kanske är nästa boom?

//Finanskvinnan

"Finanskrisen 2"

När jag åkte från jobbet såg allt bra ut i depån. Ett och annat plus för dagen tillsammans med några lite mindre minus. Väl hemma hade "Finanskrisen 2" slagit till och Scania samt RNB gick ner mer än 3% vardera. Trist. Det är Skagen Fonder som meddelar att de inte tror vi sett det sista av kreditkrisen ännu, och det kan de säkert ha rätt i.

Jag måste säga att jag älskar bilden DI illustrerar det hela med, föreställande en skräckfilmsaffisch. Även om Dirk the Dax också är härlig.

//Finanskvinnan

Ett vad

"Jag vet" slog vad med mig om oljepriset vid årets slut. Om oljepriset är minst $215 fatet sätter han in 100:- till Vi-skogen, och om det är under $100 sätter jag in 100:- till Hoppets Stjärna.

Om oljepriset är över $100 men under $215 sätter vi 50:- var till antingen Hoppets Stjärna eller Vi-skogen.

Må bäste gissare vinna!

//Finanskvinnan

Nöjesläsning och investering

För att fira att "sommarlovet" börjat har jag lånat några böcker på biblioteket. Det känns som det var väldigt länge sedan jag läste bara för att det är trevligt. Martina Haag och Paulo Coelho blev det, bland annat.

Idag har jag fått in mina studielånspengar från CSN för vårterminen, lite över 19 000:-. Av dem har jag satt över lite mer än 15 000:- till kapitalförsäkringen

Det är verkligen en skön känsla att kunna spara in så mycket, trots att det är lånade pengar.

//Finanskvinnan

Jag får skärpa mig sen

Sommaren har verkligen negativ påverkan på moralen här i hushållet. Självklart kom jag inte igång med mitt pluggande förrän framåt 20 på kvällen igår. Istället satt jag och lallade med till musiken som en byfåne på balkongen i flera timmar. På golvet. Efter ett tag var jag tvungen att ta "en paus" och träffa en vän. Jag fick väl träsmak av det hårda golvet kan jag tänka mig.

De glädjande nyheterna är att jag, trots minimalt med studier, tror jag klarade min tenta. Det hade varit väldigt skönt, då har jag inget släpande sedan och kan njuta av mina helger och lediga sommardagar. På ett sätt skäms jag över att jag inte kunde uppbåda nog energi att satsa på högsta betyg såhär på slutet men å andra sidan får jag lite storhetsvansinne av att det fastnade så lätt att jag kanske klarade mig ändå. Nåväl, nästa termin är det nya tag som gäller och då nöjer jag mig inte med slappt pluggande och mediokra resultat.

Jag ser verkligen fram emot att jobba heltid nu - det känns nästan som semester! Jag ska ha möten, prata i telefon och knappra på datorn. Jag älskar verkligen mitt jobb. Och så ska jag gå till kontorsförrådet och välja hängmappar och annat kontorsmaterial till mitt rum när det behövs.

Något som känns mindre roligt är dagens aktiekurser i kapitalförsäkringen. Industrivärden och Skanska gick båda ner mer än tre procent. Å andra sidan har det varit lugnt på börsdippfronten länge nu, glädjande nog.

Oljepriset tuffar på och nådde i fredags rekordnivåer på $138,54/fatet. Här uttalar sig en oljeanalytiker som menar att det kommer stiga till $150-$170/fatet inom de närmsta veckorna för att sedan "falla kraftigt". Vi får väl se. Själv skrev jag i en kommentar på Mera Kosing att jag trodde oljan kommer nå $215/fatet under året. Det tror (obs, tror) jag fortfarande.

//Finanskvinnan

Härlig dag... NOT

Idag är dagen då jag ska sitta på min balkong och studera tills det blir mörkt. Ute är det soligt och varmt.

Jag tröstar mig med att lyssna på bra musik under tiden, företrädesvis M83. Även om det numer är fastställt att det inte hjälper att lyssna på musik medan man pluggar. Själv lyssnar jag alltid på klassiskt eller yogaplingplong när jag sitter i läsesalar med andra, eftersom det är mer störande med deras prassel och harklingar än vad tystnaden mellan är rogivande.//Finanskvinnan

Gratis alkohol=inte gott

Igår var jag på party. Det var en fest där man fick gratis alkohol. Såhär i efterhand kan jag konstatera att det sponsrade vinet var lite väl gott. Därför har min hjärna varit lika snabbrörlig som havregrynsgröt hela dagen.

Förstår inte vad det tog åt mig, jag tycker ju inte ens om alkohol. Kanske har jag blivit vuxen som kan uppskatta smaken.

//Finanskvinnan

Privatekonomi i skolan

En mängd personer från bland annat banker, försäkringsbolag, konsumentföreningar, kronofogdemyndigheten och aktiespararna har skrivit en debattartikel om vikten av att lära ut privatekonomi i skolan. Den finns att läsa här.

//Finanskvinnan

Jag håller inte med

"Koldioxid är livets gas, oundgänglig för allt liv på jorden. Kan verkligen klimatet vara hotat av livets gas?"

Det här säger tidigare Sandvikchefen Per-Olof Eriksson i en artikel baserad på sitt avskedsbrev till Volvostyrelsen på Dagens Industri.

Jag tycker för det första att det känns väldigt fel att utnämna koldioxid till "livets gas". Hade vi inte haft växter som omvandlade koldioxiden till syre igen hade vi inte haft några människor eller djur på jorden. Syre kanske man kan säga är livets gas (för oss djur), och kol livets byggstenar. Men verkligen inte koldioxid.

Det är en sak att alla inte köper att koldioxid skulle vara en orsak till klimatproblemen vi har. Själv anser jag det ganska självklart att ungefär 120 års kraftiga utsläpp av inte minst CO2 påverkar atmosfären och leder till förändringar i klimatet, men vissa forskare tycks inte hålla med och det är trots allt inte helt säkerställt vilka effekter utsläppen verkligen har.

Att företagsledare för stora industrier inte "tror" utsläpp är skadligt för miljön torde inte komma som en chock för någon heller. Givetvis kostar det jättesummor att försöka miljöanpassa industrier och kan man istället övertyga folk om att det inte behövs gör man en stor besparing. Jag är alltså inte förvånad över uttalandet från Per-Olof eller de andra (Mats Qviberg och Sverker Martin-Löf) som kommit på att de inte heller "tror" utsläppen påverkar miljön.

Det som irriterar mig mest är att vi, oavsett exakt vilken effekt vilket utsläpp har, sitter här med gigantiska miljöproblem. Luften vi andas är smutsig. Haven är smutsiga och fulla av sopor. Sjöarna är förgiftade. Fattiga bönder runt om i världen måste vattna sina grödor med förgiftat vatten. För mig är det så självklart att alla företag som vill bli betraktade som bidragande till samhället gör sitt för att förhindra ytterligare nedsmutsning av miljön, i de former de kan. Det är helt enkelt inte läge att låta som om någon helt oskälig miljöhets pågår och att vi i själva verket har det så bra på jorden idag att ingen ytterligare åtgärd behövs.

Det hela påminner mig om en tragisk händelse som blev ett "kul" inslag i tv-programmet 100 höjdare. Det handlar om giftskandalen i Teckomatorp på 70-talet där Hormoslyr (som har samma beståndsdelar som Agent Orange) tillverkades. För att övertyga opionionen om att Hormoslyr inte var särskilt giftigt drack VD Lars Foss på BT Kemi ett glas i tv.

Det börjar 1:59 minuter in i filmklippet nedan:DI publicerar en kommentar till uttalandet där de konstaterar att Per-Olof åtminstone är modig som står upp för sin åsikt. Själv tycker jag inte det är särskilt modigt att stoppa huvudet i sanden.

//Finanskvinnan

En klump pengar

Jag ansökte om att få lån för terminen som slutar snart också när jag ändå höll på. Detta har jag fått beviljat och det utbetalas nästa vecka. Det ska bli roligt att sätta över så mycket pengar till kapitalförsäkringen även om det är lån. Simplicity Likviditet blir det som bestämt.

//Finanskvinnan

Onda aningar inför sommaren

Med tanke på hur katastrofalt dåligt börsen gick förra sommaren (precis efter att jag köpt merparten av mina aktier) blir jag lite nervös när börsen går så dåligt som den gör nu. Spontant vill jag sälja av alla aktier och köpa igen dem i höst. Men, eftersom jag faktiskt inte har en aning om hur börsen kommer gå i sommar eller för den delen om det blir bättre till hösten låter jag bli.

Under sommaren ska jag göra ytterligare ett aktieköp för Svea-pengar är det tänkt, den köpordern kommer jag definitivt lägga lågt.

Imorse funderade jag på att byta bank till Skandia. I sista sekund kom jag ihåg att det trots allt finns tre orsaker för mig att fortsätta vara kund i min nuvarande bank ett tag till:

1) Jag har studentpaketet med avgiftsfri internetbank (som Skandia f ö har för alla) och VISA-kort utan avgift. Såg nu att det även skulle ingå "rådgivning". Kan tänka mig att rådgivningen innefattar "tipsen" om att börja pensionsspara som student jag själv råkat ut för. Skulle jag byta till Skandiabanken skulle jag i alla fall få betala VISA-kortsavgift som jag har för mig är 230:- om året.

2) Jag har aktieobligationer hos SEB. Tror inte det går att flytta dem hur som helst och vill i vilket fall vänta ut dem så jag är av med allt som har med SEB att göra sen.

3) När mina konton sägs upp kommer det oundvikligen ställas krav på att mina föräldrar som är medkontohavare på mitt första konto gör något för att det ska kunna sägas upp. När SEB meddelar mig detta är jag rädd att jag får ett vansinnesutbrott. Notera att vi alla tre skulle ringa upp från samma telefon med våra digipasser redo för att jag skulle slippa få kontoutdrag hem till min adress och istället se all historik på nätet. Vi har ännu inte koordinerat ihop oss för att kunna göra detta samtal.

Som ni ser är det lika bra att fortsätta vara kund. Paradoxalt nog gillar jag verkligen SEB som organisation. Jag har stor respekt för Annika Falkengren som VD. Jag tycker internetbanken är i princip perfekt (med ett par undantag). Bankkontoren är ofta trevliga. Däremot har jag själv inte träffat på särskilt bra rådgivare då jag behövt hjälp, något som möjligen kan ha att göra med att jag inte är premiumkund.

//Finanskvinnan

Stängd på grund av reparation

Idag kom inte börsen igång förrän vid 14:30. Det verkar vara något slags rekord. Börskaos är rätta ordet!

//Finanskvinnan

CSN bestämde åt mig

Jag fick inte ändra antal veckor jag fått bidrag för eftersom jag fått allt studiemedel för terminen redan. Det är bra att veta till en annan gång.

Istället jämkades bidraget mot den högre inkomsten och ledde till att jag blir återbetalningsskyldig med ca 1 000:- istället. Det räknas av mot nästa termins studiemedel så det känns uthärdligt ändå får jag säga. Trots allt tjänade jag ca 6 000:- för mycket jämfört med fribeloppet.

Min slutsats blir: Man får betala igen mindre om man får reducerat bidrag p g a för hög inkomst jämfört med att minska antalet bidragsveckor. Men om man som jag (hittills) bara tagit bidrag kan det ändå vara mer värt att försöka spara CSN-veckor man kan ta även med lån i framtiden om det skulle behövas.

//Finanskvinnan

Ingenting försvinner

Det har pratats en del om integritet på internet på sista tiden i olika bloggar och på forum. Jag menar att man ska lämna ut den information man är bekväm med att ens partner/chef/vänner och släkt kan komma att se även om man inte avsett det från början.

Därför att det är lätt att hitta information på internet. Det räcker att man skriver "jag fyller år idag" och vad man heter i förnamn på en blogg för att man ska kunna se alla tänkbara kandidater på exempelvis birthday.se. Råkar man dessutom ha sagt var man bor, ja då är saken biff. Då kan vem som helst se fullständigt namn och adress. Och vips är man inte anonym för läsaren längre, vilken kanske börjar prata om bloggen med olika personer man inte ville skulle känna till den.

Om man tänker att man kan skriva vad man vill och ta bort det om man inte är bekväm med det skrivna längre har man fel. I alla fall om man skriver på en blogg. Personer som använder Google Reader, såsom jag själv, kan fortfarande se alla inlägg som hämtats in dit även om bloggen är borttagen. Räkna kallt med att någon av dessa personer, som tidigare prenumererat på bloggen och nu har alla inlägg kvar trots att den är borttagen, i ett senare skede kommer bli din arbetskamrat eller gifta in sig i släkten. Världen är mindre än man tror.

Tänk på det här, alla ni som delar med er av era liv. Ofta skriver man om sådant som det egentligen inte gör något om alla man känner råkar se. Men ibland kanske det slinker med ett "fy bubblan vad jag hatar svärmor" eller "jag önskar att min chef får cancer". Och det, mina vänner, är sådant man kan komma att ångra i framtiden.

//Finanskvinnan

En ny plan med studielånet

Nu har jag funderat ännu mer över hur jag ska placera studielånet. Jag har kommit fram till att jag ska köpa räntefonden Simplicity Likviditet i kapitalförsäkringen för lånepengarna. Innan 1/1 2009 säljer jag fonden, då beräknas inte avkastningsskatten på den. När fonden är såld flyttar jag pengarna till SveaDirekt eller annat lämpligt högräntekonto. Och så får de vara kvar där tills jag är klar med utbildningen.

Borde inte det innebära något högre avkastning än om jag sätter dem till sparkontot direkt?

//Finanskvinnan

Tentadags

Det börjar närma sig terminens sista tenta. Motivationsnivån är låg just nu. Jag hoppas den kryper upp till "taggad" igen snart, annars blir det problem. Som vanligt under tentaplugg är det risk för färre inlägg. Men å andra sidan ökar uttråkning inläggsfrekvensen, så det blir väl ungefär som vanligt i slutändan.

//Finanskvinnan

Hur går det hittills?

Det är väldigt trevligt att det totala värdet av tillgångarna ökar nu för tiden, istället för att minska. Även om det inte innebär att jag går plus varje månad eftersom jag sparar in mer än värdeökningen.

Jag gjorde ett litet diagram för att visa hur tillgångarna vs tillgångar-skulder sett ut sedan jag startade bloggen fram till idag. Den gula linjen är det jag sparat in sedan bloggstart. Den turkosa visar hur tillgångsvärdet förändrats från föregående månad.


//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder juni 2008

Se månadssammanställningen nedan.

Tillgångar

Aktieobligationer 31 161,00 kr
Aktier 87 990,00 kr
Fonder 27 217,00 kr
IPS 9 054,00 kr
Svea Direkt 45 454,00 kr
Kontanter NN 5,34 kr
_________________________
200 881,34 kr

Skulder

CSN -40 180 kr (det verkar ha minskat, måste vara något administrativt fel)

Summa tillgångar och skulder: 160 701,34 kr

Denna månad har jag sparat 2 195:- och dessutom har jag fram till nu fått in totalt 3 520:- i utdelningar från mina aktier samt 64,58:- från HQ Tillväxtmarknadsfond. Dessa pengar tillsammans (5 779,58:-) är "nya pengar" i kapitalförsäkringen. Totalsumman har ökat med 858,26:- jämfört med förra månaden och är alltså på 4 792,16:- mindre än vad som kommit in.

Ett diagram:

//Finanskvinnan