MTG ner

MTG B, den aktie som hela tiden återhämtat sig bäst av dem jag har och nått över GAV ett antal gånger, rasade idag med 12,08% till 342:-. Orsaken var ett stort köp av en bulgarisk tv-kanal.

Jag inbillar mig att köpet får positiva effekter i framtiden, expansion tror i alla fall jag är nödvändigt i mediabranschen.

//Finanskvinnan

K4-hjälp

Angående det här med SEB:s mer exklusiva rådgivningstjänster så har jag tittat lite närmare på deras kapitalrådgivning. Där ser jag bland annat, på sidan 9, att de erbjuder ett K4-underlag.

Vad jag förstår är det ett sådant underlag jag så sent som till min egen deklaration i mars frågade SEB:s kundtjänst om de kunde ordna, mot betalning, och då fick "nej, det kan vi inte" till svar.

Intressant att de inte säger "vi erbjuder en K4-tjänst till våra kunder med kapitalrådgivning, är det något som skulle vara intressant för dig?" och tar chansen att få en till kund som betalar dyra avgifter. Visste inte kundtjänstpersonalen att tjänsten fanns? Eller utgick man från att jag, som hade så lite pengar på kontot och bara frågade om en simpel börspost folkaktier, inte var intressant som kund ens i framtiden ändå?

Om det sistnämnda var orsaken bör de tänka om. Jag tror verkligen inte det är särskilt vanligt att folk har alla sina pengar i samma bank längre

//Finanskvinnan

Värmebölja

Idag har det varit outhärdligt varmt igen. Jag klarar inte av det här vädret. Åtminstone inte att jobba i. När jag cyklade hemåt kändes det som jag skulle svimma av värmeslag, något som hade varit väldigt tråkigt eftersom jag inte hade hjälm för ovanlighetens skull.

Jag orkar inte tänka så mycket som jag brukar på grund av värmen (och när jag väl tänker är det skrämmande ofta "choklad... choklaaaad..." eller för den delen "öl... filt... parken...") men några saker har jag funderat ut i alla fall.

1) Månadssammanställningen som kommer lär bli något mindre deprimerande än den förra.

2) Jag har spenderat ca 2 400:- på "home improvement" denna månad. Det var värt varenda öre och blev jättefint. Nu trivs jag om möjligt ännu bättre hemma. Jag har även lånat ut 2 000:- som jag får igen nästa månad.

3) I samband med renoveringen kunde jag inte sova hemma. Istället fick jag sova hos en person jag känner som själv skulle resa bort. Personen ifråga har tv. Jag har nu insett, igen, att jag väldigt gärna vill ha en tv. Som av en märklig slump var det bra program nästan hela tiden jag tittade. Det som talar emot att skaffa en är att jag inte kommer ha tid att slökolla hela tiden ändå, att det kommer ta uppmärksamhet från studierna i höst samt att jag förmodligen behöver en ny dator mer. Men jag tror ambitionen är att skaffa tv inom ett halvår i alla fall. Det verkar som en 32'' kostar runt 4 000:- nu, vilket jag tycker känns ganska billigt. Någon sa att det blir ännu billigare efter OS.

4) Appropå datorer kan man tydligen få en Asus Eee för runt 2 300:- nu. Det verkar bra. Jag inväntar fler modeller och hoppas på det bästa. Vissa förespråkar alltid mac när man pratar om att köpa ny dator, och jag vill än en gång påpeka att det inte biter på mig. Förra veckan skulle en vän installera en uppdatering på sin mac när jag var där. Det gick jättebra förutom att hårddisken kraschade.

5) Min peakoil-vän kommer och hälsar på mig snart. Glädjande är att h*n gett upp tron på det värsta domedagsscenariot och inte längre är övertygad om att vi alla kommer tvingas bo i jordkällare på grund av oljebristen. Det får vi fira (kanske med öl och choklad).

6) Jag fick en helt ok lön denna månad, vilket kändes trevligt. På grund av renovering och utlåning kommer jag dock inte spara mer än 1 000:- utan sätter in eventuellt överflöd på buffertkontot.

7) Däremot var jag totalt pank innan lönen kom och kunde alltså inte skänka pengar till VI-skogen.

8) Det är väldigt nära till hands att äta ute när det är så varmt som det är nu. Dessutom är det trevligt. Men, eftersom vår personalmatsal haft ganska tråkig mat på sista tiden har jag ändå lyckats motivera mig att laga mat hemma och ta med matlåda för det mesta. Bra ur hälso- och ekonomisynpunkt.

Jag har haft en ganska actionfylld vecka hittills som inkluderade ett besök på Pride eftersom jag fick en biljett gratis. Det var kul. Bra uppträdanden, roligt folk och trevlig stämning. Det delades ut en massa gratis saker varav de mer anmärkningsvärda var alkogel (det har jag länge velat ha), etuier med skavsårsplåster och glass. Det jag saknade - och som jag hoppats på i och med att det är en festival vi pratar om - var langos.

Det var väldigt mycket föreningar och partier där som ville sprida sitt budskap i den frigjorda atmosfären. Kanske skulle jag själv försökt frälsa besökarna till sparsamhet när jag ändå var på plats? Jag hade kunnat ha en banderoll med texten "börja spara dina rosa pengar*".

Imorgon är det helg och då ska jag bort på fler roliga aktiviteter. Sommar är inte dumt ändå.

*"Pink money" kallas HBT-personernas pengar, de anses vara en väldigt köpstark målgrupp.

//Finanskvinnan

Så går en dag...

Jag vill gärna börja med att berätta att jag hade 35 missade samtal på min arbetstelefon när jag kom imorse, det är personligt rekord. Vi har någon slags automatiserad frånkoppling som gör att telefonen slår på en viss tid på morgonen när man knappat ur sig på eftermiddagen och jag som flexar kommer lite efter den tiden. Ingen kan anklaga min arbetssituation för att vara tråkig just nu.

På lunchen var vi ett glatt gäng som åt ute. Kvinnor allihopa. Samtalsämnet var "dieter" eftersom vissa i sällskapet gick på diet. Jag får erkänna att jag var hjärtligt ointresserad. Min ståndpunkt är att jag förmodligen aldrig kommer bli snyggare (oavsett hur jag ser ut) än jag är nu i framtiden, man blir ju bara äldre och äldre, och att jag hellre uppskattar det än att hetsa efter möjliga förbättringar för att sen se tillbaka och tänka "att jag inte bara var nöjd med mig själv" som gammal rynkig dam.

Efter jobbet åkte jag och badade vid en strand. Det var jätteskönt i vattnet. Nu är det läggdags och imorgon en ny dag. Igen.

//Finanskvinnan

Lost and found

I ungefär två veckor har jag irriterat mig över att jag slarvat bort tre saker. Dels för att jag avskyr att vara klantig och dels för att de värsta utgifterna är de totalt onödiga utgifterna - såsom att köpa något man egentligen redan hade.

Det första jag tappade bort var mitt headset till mobilen. Sen det försvann har jag inte kunnat lyssna på musik i mobilen. Men det har ändå känts ok eftersom headsetet händelsevis började gå sönder och jag ändå tänkt köpa ett nytt.

De andra två sakerna jag tappade bort var två sminkpennor från Dior. Nu kan man kanske ifrågasätta det vettiga i att betala 150-200:- för en ögonpenna som jag gjort för dessa, men när det gäller smink får man välja om man vill ha billigt och dåligt smink eller dyrt och bra. Själv har jag valt dyrt så det får väl vara värt pengarna då. Så länge jag inte tappar bort det.

Headsetet är borta fortfarande, men till min stora glädje hittade jag sminkprylarna idag. De låg såklart bakom det övriga sminket i badrumsskåpet. Jag blev väldigt glad.

Helgen har varit bra på många andra sätt också. Jag har träffat en massa bra människor och varit produktiv i hemmet men känner samtidigt att jag är uppe på en onormal aktivitetsnivå. Antagligen blir jag uttråkad när det inte händer så mycket eftersom det är så actionfyllt på jobbet just nu. Jag hoppas att det blir lite lugnare nästa vecka. Rastlös är inte mitt bästa sinnestillstånd.

//Finanskvinnan

Busstrejkande

Busstrejken är äntligen slut. Visserligen har jag klarat mig bra, eftersom jag ändå cyklat, men jag gillar inte att inte ens ha möjligheten att ta bussen om jag vill. Är som jag kanske nämnt ganska förtjust i att åka buss och byter gärna mellan några olika bussar istället för att ta t-banan i underjorden. När strejken var över firade jag med att åka buss runt hela stan.

Att åka t-bana i Stockholm är lite av ett socialt expriment, faktiskt. Man träffar alltid galna människor där. Det, tillsammans med det faktum att man får cancer av partiklarna där nere, borde vara skäl nog att aldrig åka med den om man inte måste. Men tidsaspekten vinner ibland ändå för min del.

Facket verkar ha fått igenom ett hyfsat avtal för sin strejk. Jag vet dock inte tillräckligt mycket om skälen bakom strejken för att bedöma om den var rimlig eller ej.

//Finanskvinnan

Nya rön om SEB-rådgivning

En källa berättade om sin rådgivning från SEB. De förvaltar dennes kapital på, vad det verkar som, ett relativt utmärkt sätt och sköter alla transaktioner med bedömning av vinsthemtagning och så vidare. Det enda kruxet är att detta kostar pengar; dyra pengar. Mer än 300:- per månad (jag fick inte veta exakt hur mycket).

Jag tyckte det var intressant att höra i skenet av vad man får som "vanlig" kund. Det lät bra om än dyrt. Någon läsare som har denna deluxe-rådgivning från SEB och kan berätta mer?

//Finanskvinnan

Kvartlivskrisen

Jag klippte mig i veckan. Det var en mycket traumatisk upplevelse; frisören hittade nämligen ett grått hårstrå. Mitt första. Kan det vara amalgamförgiftningen, tro?

//Finanskvinnan

Glädjande utveckling

Idag gick index upp 3,7%. Mina aktier gick upp så mycket att jag nästan återfick hoppet om dem (men bara nästan). Se nedan, en total värdeökning på 5 155,50:-. Det är den absolut bästa dagen för min depå hittills.Just för tillfället ser mitt senaste Skanskaköp tämligen vältimat ut. Något som självklart kan komma att ändras när som helst, kanske redan imorgon.

//Finanskvinnan

Skanska köpt

Min köporder på ett antal Skanska á 79:- gick igenom nyss. Det känns oroväckande på något sätt. Men ändå kul.

Jag överväger att sluta köpa fonder för min futtiga tusenlapp per månad, och istället sätta in pengarna på SveaDirekt. Antagligen kommer jag dock fortsätta som tidigare.

//Finanskvinnan

Mer ränta

SveaDirekt höjde inlåningsräntan igen idag. 5,10% ligger den på nu. Trevligt!

//Finanskvinnan

God sallad

Idag blev jag bjuden på en jättegod sallad hos en vän. Den innehöll (ungefär):

Matvete 5 dl
Körsbärstomater 250g
Rödlök 1 st
Gurka 0,5 st
Fetaost 1 fpk
Stekt chorizo i skivor 1 fpk
Färska champinjoner 5 st

Den ska jag absolut göra själv någon gång i framtiden.

//Finanskvinnan

Blandad kompott

Jag känner att jag har det väldigt stressigt för att vara på sommarlov just nu. Jag har extremt mycket på jobbet och akut magkatarr. Lyckligtvis skymtar ett svagt ljus i slutet av tunneln då det påstås att det blir lugnare snart. Så länge är det bara att försöka göra så gott man kan.

Igår var jag med om något ganska häftigt, nämligen att en av mina aktier gick upp hela 40,43%. Det var Biosensor som rusade. Idag har aktien gått ner 9,09% så någon varaktig lycka kanske det inte blir (och som lycka betraktat hade det såklart varit än bättre om kursen nådde över min köpnivå) men det känns ändå roligt. Undrar om det någonsin kommer hända igen?

En glädjande finansiell nyhet av något mer beständig karaktär är att SveaDirekt höjde inlåningsräntan till 4,85% 1/7.

//Finanskvinnan

"Oberoende" rådgivning?

En vän till mig berättade att h*n varit på möten hos tre olika företag som alla erbjuder hjälp och rådgivning angående placeringar och sparande. De tre företagen är Acta, PPA och Exceed.

Om jag förstått det hela rätt är det tre likartade företag som inte tar betalt för rådgivningen men som får provision på produkterna de förmedlar.

Samtliga, utgår jag från, gör urvalskriterier baserade på bland annat inkomst och kontaktar lämpliga personer för att boka in möten. Dock verkar det som att vem som helst kan boka in ett möte på hemsidorna.

Jag tycker konceptet verkar bra i teorin; "oberoende" rådgivning där rådgivarna har tillgång till fler produkter än hos den traditionella storbanken och kan presentera en optimal lösning för kunden utifrån det. Rådgivarna kan också förmedla kontakter med revisorer, hjälpa till med skatteplanering (Exceed klargjorde att de stod beredda att assistera om förmögenhetsskatten återinförs, bland annat) och bistå vid exempelvis utlandsflytt.

Samtidigt känns det som att utbudet av produkter inte är särskilt stort alla gånger. Acta säger att deras kunder får tillgång till "flera hundra olika fonder" vilket inte känns så imponerande med tanke på hur många Avanza och Nordnet erbjuder. Å andra sidan är det klart att kvaliteten är viktigare än kvantiteten.

När jag ser på urvalet av Exceeds och Actas (PPA har ingen lista på hemsidan) produkter och samarbetspartners finns inte Avanza eller Nordnet med bland dem. Under rubriken kapitalförsäkring hos Exceed kan man däremot läsa:

"Kapitalförsäkring är ett förmånligt sparande med flera skattemässiga fördelar; exempelvis slipper du betala reavinstskatt när du tar ut pengarna, hur mycket de än ökat i värde. Dessutom får du via Exceed tillgång till marknadens bästa fondutbud.

Fördelar

- Ingen reavinstskatt vid byten eller försäljning av fonder.

- Ökad flexibilitet vid arv och gåva.

- Bättre fonder än vad din bank kan erbjuda."

Det gör mig misstänksam. Dels tycker jag det är lätt förmätet att påstå att man kan få "bättre fonder än vad din bank kan erbjuda" via dem. Hur vet Exceed vilka banker deras kunder har, även om det förvisso är lätt att anta att kunden har någon av storbankerna? Dessutom tycker jag spontant det verkar onödigt att förmedla utländsk kapitalförsäkring överhuvudtaget, eller finns fortfarande fördelar med att ha en sådan som boende i Sverige?

Om de kapitalförsäkringar Exceed och de andra företagen i förmedlar i själva verket enbart kommer via storbanker eller andra institut med betydligt sämre villkor än Avanza och Nordnet känns det inte särskilt förtroendeingivande.

Min vän blev rekommenderad kapitalförsäkring hos Skandia av PPA, en kapitalförsäkring som har en "investeringsavgift" som tas ut vid varje insättning, en avgift på 0,95% per år utöver avkastningsskatten och en avgift på 2% för varje uttag de första fem åren såvida det kvarvarande värdet inte är minst 50 000:-. Dessutom är den minsta summan att sätta in 100 000:- eller fondsparande om 500:- per månad. Hade jag haft min kapitalförsäkring där istället för hos Nordnet hade det kostat några tusen mer i avgifter varje år, beroende på exakt hur stor investeringsavgiften är.

Exceed presenterade vid mötet avkastningshistorik för olika typer av risk de senaste 10 åren. Eller rättare sagt presenterade de historik från ungefär 1997-2007. Lite intressant att de inte haft tid att uppdatera informationen till dagsaktuell, inte sant? Med tanke på hur dåligt börsen gått sedan förra sommaren. Det kan ju vara tidsbrist från deras sida (eller möjligen det faktum att de ville räkna på helår) men jag tänker att statistiken ser bättre ut för den angivna perioden och att man därför kanske inte presenterar nyare. Lite fult, kan jag tycka, om det stämmer.

Andra funderingar jag har är:

1) Ger alla samarbetspartners samma provision? Om inte känns det som klar risk att rådgivaren rekommenderar det som ger mest pengar. Speciellt om rådgivarens lön inte är fast utan även den provisionsbaserad.

2) Ger strukturerade produkter typ aktieindexobligationer högre provision än säg fonder? Det känns inte som ett orimligt antagande i och med att avgifterna för dem brukar vara relativt höga.

Rådgivning för kunden utan lust eller tid att själv strukturera upp ekonomin till det optimala känns väldigt tilltalande, tycker jag. Men jag undrar om jag själv inte hade föredragit en rådgivare som får betalt därför att jag betalar honom/henne och inte bankerna och fondbolagen. Eller en helt oberoende som staten betalar för att rådge medborgarna på bästa sätt.

PPA har ett onlineverktyg som verkar kunna sammanställa all kundens finansiella information direkt på samma ställe. Det verkar smidigt. Dock skulle det knappast vara värt det om man inte kunde få in sina befintliga depåer och konton hos parter som inte är PPA:s samarbetspartners.

Har någon av er erfarenhet av något av företagen jag nämnt ovan, eller liknande? Vad tyckte ni? Och vad tycker ni om konceptet i stort, kan man förvänta sig att få en bra lösning trots provisionssystemet?

Finns behovet av dessa företag alls idag, när även den gladaste amatör (som jag själv) kan öppna en kapitalförsäkring, välja bland hundratals fonder och förmögenhetsskatten är avskaffad? Det är ju inte direkt svårt att jämföra priser för courtage i vanliga depåer eller räntor på nätet heller.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder juli 2008

Se månadssammanställningen nedan.
Tillgångar

Aktieobligationer 29 873,00 kr
Aktier 66 343,00 kr
Fonder 40 894,00 kr
IPS 7 608,00 kr
Svea Direkt 39 631,00 kr
Kontanter NN 6 068,48 kr
_______________________
190 417,48 kr

Skulder

CSN -61 694 kr (stor ökning då jag tagit ut studielån för förra terminen i klump)

Summa tillgångar och skulder: 128 723,48 kr

Denna månadssammanställning är inte särskilt upplyftande. Tillgångarna har minskat med 10 463,86:- jämfört med förra månaden. Och jag har satt in totalt 16 866:- (varav det mesta är studielån som jag köpt Simplicity Likviditet för samt det sedvanliga fondköpet).

Trist, men det är bara att ta nya tag och sikta mot framtiden. Jag är i vilket fall mycket nöjd med att jag inte köper aktier för de lånade pengarna.

Ett diagram:


//Finanskvinnan

Träd

Jag hade kvar pengar när lönen kom denna månad, och skänkte därmed 100:- till Vi-skogen. Det känns bra.

//Finanskvinnan