Den som vill vara fin...

För att stilla eventuell nyfikenhet kring hur det gått med mina nya hudvårdsprodukter kommer nu en uppföljning.

Jag började samma kväll som jag fick dem med att utföra de otaliga stegen i programmet. Det gick hyfsat bra förutom att jag råkade spruta en (förmodligen frätande) produkt i ena ögat samt örat. Det kändes lite Papphammarartat. Efter det lärde jag mig att inte spraya direkt på ansiktet utan i handflatorna först. Ytterligare ett missöde var att det i slutet av instruktionen framkom att man ska göra hela proceduren på morgonen och inte kvällen. Eller åtminstone ska hyn vara skyddad för "hela dagens" påfrestningar när man är klar.

Det hela tog ungefär en halvtimme. Dagen därpå bestämde jag mig för att rationalisera ner användandet till tre produkter vilket känns ganska lagom. Hela konceptet med att testa måste ju ändå vara att man testar och sedan bestämmer sig för vad man tycker är bra (samt uthärdligt), jag har svårt att tänka mig att särskilt många har tid och lust att genomföra hudvård i 7-10 steg dagligen.

Jag har faktiskt fått några kommentarer sedan jag började använda produkterna, bland annat att jag "ser pigg ut" och att jag har "vacker hy". Dessutom har jag hört från två personer att jag "ser yngre ut än jag är". Huruvida eventuell effekt beror på hudvården eller semestern vet jag dock inte.

Jag känner mig nöjd i vilket fall och kommer nog fortsätta med åtminstone ett par av produkterna.

//Finanskvinnan

Höst

Jag tycker det känns ganska trevligt med höst nu, trots allt. Visst kan man (eller jag) anmärka på timingen att inte ha SL-kort under en tvåveckorsperiod under vilken det regnar varje dag men det har mest varit stärkande för moralen. Med undantag för det kraftiga kebabpizzasug cyklande i regn genererar hos mig.

På måndag börjar äntligen mitt SL-kort för studenter gälla. Jag ska okynnesåka buss minst en timme.

Något jag gärna skulle vilja prova denna höst är att plocka svamp. Jag vet åtminstone några skogar jag skulle kunna testa, men kan väldigt lite om vilka svampar som är ätliga/oätliga. Det jag känner igen är i princip karljohansvamp och kantarell.

Jag hittade en svampskola här. Om någon av er läsare är duktiga på svamp tar jag gärna emot tips för lyckad svampletning och eventuellt även -ätning.

//Finanskvinnan

Ett nytt försök med Lidl

Jag följde med samma bekant som sist till Lidl och gav lågprisshoppandet ett nytt försök. Trots allt är jag student och behöver verkligen se över mina matkostnader.

Jag hittade lite billiga grönsaker, chips och provade köpa en pesto av okänt märke på rekommendation. Det var väldigt billigt. Grönsakerna och frukten jag köpte var bra. Peston har jag inte provat än, men den är säkert också bra. Egentligen borde jag ta mig dit någon gång per vecka och fynda.

Det är bara så himla tråkig stämning där inne. När jag gick därifrån med min färgglada Lidl-påse märkte jag att jag tyckte det kändes lite pinsamt att skylta med att jag varit där. Vilket i sig visserligen är mer pinsamt än vad det rimligen kan anses vara att handla där. Jag tycker att kostnadsmedvetenhet är en positiv egenskap och en jag är stolt över att själv besitta. Ändå tänkte jag så.

Jag har umgåtts en del med den övre medelklassen på sistone. Kanske är det det som spökar.

//Finanskvinnan

Ekonomisk dekadens

I området där jag numer bor finns en hel del trevliga restauranger och matställen. Det har visat sig bli spiken i kistan för min sparsamhet den senaste tiden (igen). Jag upptäckte till min fasa att jag inte hade några plastpåsar från matbutiker alls, och eftersom jag fortfarande har svårt att komma ihåg tygkassen får jag tolka det som att det handlas för lite mat i mitt hushåll. Jag antar att jag får skylla på semestern.

Visst tycker jag mat ute är värt pengarna och något jag gärna lyxar till med, men det känns orimligt och dumt att helt sluta laga mat själv. Jag tycker inte ens det är tråkigt att laga mat. Och gott brukar det bli, oftast. Dessutom har jag en olycklig fäbless för kebabpizza och det uppskattar min magkatarr inte alls.

Nu ska det bli skärpning igen. Idag åt jag fullkornspasta med tomatsås till lunch och chevresallad till middag. Imorgon ska jag göra makaronipudding vilket är en ny favoriträtt. Eftersom jag inte är särskilt förtjust i ägg brukar jag använda nedanstående recept:

7 dl idealmakaroner (okokta, är osäker på hur mycket det blir när de är kokta)
5 dl lätt creme fraiche
2 gula lökar
1 påse lagrad riven ost, tror det brukar vara ca 2 dl i
2 paket bacon
(Salt, peppar, ev. muskot)

Sätt ugnen på 225'. Koka makaronerna.

Stek baconet och skär i mindre bitar. Hacka löken och fräs. Blanda makaroner, lök, bacon, kryddor och creme fraiche och häll ut i formen. Strö över ost (man kan blanda lite i också). Ska vara i ugnen ca 25 minuter eller tills osten fått färg.

Det brukar bli ca 4-5 portioner.

Sallad till är gott.

//Finanskvinnan

Vad händer med RNB?

Igår funderade jag över vad som kommer hända med mina RNB-aktier och hur jag kan få teckningsrätterna, eller rättare sagt enligt vilken tidsplan.

Som väl är skrev Cristoffer Stockman en kommentar om just detta och uppdaterade mig. Tack för det!

Här är kommentaren för er andra nyfikna:

"och idag var det X-dag för avskillnad av teckningsrätter (därav det stora kursfallet).

Teckningsrätterna kommer säkerligen att dyka upp i din depå på kanske måndag nästa vecka. Sedan kommer du troligtvis från din mäklare få ett meddelande om hur du vill göra dvs om du vill sälja teckningsrätter eller om du vill köpa RNB aktier för 6 kr. i utbyte mot teckningsrätter+6kr per aktie (i ditt fall 600kr)."

//Finanskvinnan

Skönhetsvård

Jag tänkte att jag skulle bli lite mer välvårdad (det tänker jag ofta) och beställde en uppsättning avancerade hudprodukter från Dermalogica. Eftersom det är ett väldigt dyrt märke köpte jag det online från Jersey Beauty Company och sparade några kronor.

Strawberrynet är ett annat alternativ för billigare hudvårdsprodukter men tydligen är det inte alltid äkta produkter man får hem därifrån. Jag har inte provat själv så jag vet faktiskt inte hur det funkar.

När jag nu sitter med mina nya produkter - inte mindre än 7 olika små flaskor/förpackningar - och läser hur man ska använda dem blir jag lite matt. Om jag inte orkar ens läsa om det har jag svårt att se att jag verkligen kommer stå där och genomföra hudvård i ett antal steg varje dag.

Jag antar att jag får ge det ett försök. Men då ska jag banne mig se bra resultat också. Rosor på kind och solsken i blick, minst.

Dessutom har jag klippt mig som ett led i den allmänna uppryckningen. Ny termin, ny frisyr.

//Finanskvinnan

Chatt om olja

Veckans Affärer lät makroexperten Pekka Kääntä och oljeexperten Gunnar Lindstedt besvara frågor om olja. Svaren finns att läsa på http://www.va.se/nyheter/2008/08/19/oljechatt-onsdag-13-00/. Mycket intressant även om det är lite svårläst.

//Finanskvinnan

Träd

Denna månad hade jag pengar kvar såhär dagen innan lön och kunde alltså köpa några träd i VI-skogen.

//Finanskvinnan

Duktigt av mig

I helgen har jag tränat på något jag tycker är jättejobbigt, som jag har vad jag skulle vilja kalla fobi för. Det gick väldigt bra i alla fall och det känns faktiskt som det inte kommer vara lika jobbigt nästa gång jag ska göra det.

Om man kunde träna sig igenom alla jobbiga situationer här i livet hade jag varit glad. Men det kan man nog tyvärr inte.

//Finanskvinnan

Crude Impact

En veckas ledighet tog det innan min dygnsrytm blev totalt förstörd. Tur jag har sovmorgnar nästa vecka också. Antar att det får bli tidig uppgång ändå så det inte blir alltför påfrestande när jag ska tillbaka till jobbet igen.

Min tenta gick halvdant, tyvärr. Jag var helt säker på att jag klarade den förra gången - och då missade jag uppenbarligen på några saker - så kanske blir det ytterligare ett försök. Jag får tänka att en tenta är acceptabel att ligga efter med.

Min peakoil-vän har för övrigt hälsat på mig. I veckan tittade vi först på "In Debt We Trust" och sen "Crude Impact" om peak oil, helt rättvist fördelat efter våra respektive intresseområden (som förvisso tangerar varandra).

Något jag tycker haltar i peakoilarnas resonemang - som även tas upp i "Crude Impact" - är att befolkningsexplosionen påstås ha möjliggjorts av oljan. Samtidigt sker den snabbaste befolkningsökningen knappast i USA eller de andra västländerna där oljekonsumtionen är hög. (Tvärtom påpekar de i filmen att antalet barn minskar ju mer utbildning kvinnorna får.) Hur kan det då vara så att befolkningsökningen i utvecklingsländerna beror på oljeanvändningen?

Det här med utbildning respektive färre barn tycker jag låter som en fullt hållbar och rimlig utveckling befolkningsmässigt; att västvärldens befolkning skaffar få barn och att befolkningen i utvecklingsländerna måste få mer utbildning och då troligen minskar ner på barnalstrandet.

Orsaken till att en befolkningsminskning i längden är nödvändig, enligt peakoilarna, är att jordens resurser inte räcker till för alla när vi inte har billig olja längre. Inom matproduktionen är oljan extremt viktig och utan olja kommer man inte kunna få fram tillräckligt med mat. Även detta resonemang är jag delvis skeptisk mot då de i Crude Impact (och säkert fler filmer) visar exempel på matproduktion där man utför helt onödiga steg vad det gäller exempelvis transport.

Idag kanske det är så mycket billigare att producera mat i Tyskland att det lönar sig att köra den till (exempelvis) Sverige och sälja här, men om oljan blir jättedyr kommer det kanske inte göra det. Då kan man faktiskt skippa de där mellanstegen och tillverka mer i (exempelvis) Sverige istället. Det är bättre för miljön och dessutom bättre för den inhemska sysselsättningen även om det kanske leder till att maten blir något dyrare.

Samtidigt måste folk minska sin energikonsumtion på grund av höga oljekostnader och elkostnader i västvärlden, och utvecklingsländerna kommer knappt ens komma igång med exempelvis bensindrivna personbilar innan de blir för dyra för att kunna användas. Det är åtminstone vad jag tror. I Kina togs den statliga subventionen av bensinpriset delvis bort i juni vilket medförde prisökningar på 17%.

Något jag tycker är intressant är att Toyota Prius säljs för högre priser begagnade än vad en ny kostar i USA. Amerikanerna kanske är benägna att ändra sin livsstil lite ändå (och ganska snabbt dessutom) så länge bensinen är dyr.

Vi tittade även på Uppdrag Granskning om fondavgifter som finns på SVT:s hemsida. 1,5% fondavgift blir 39% av det totala kapitalet på 33 år. Då kände jag att jag borde köpa lite mer aktier och lite mindre fonder i framtiden.

//Finanskvinnan

Höstplanering

Denna månaden kommer bli rekordbra vad det gäller inkomsten, bästa i år. Dels får jag relativt stor lön eftersom jag jobbade över i juli (och mycket överlag), dels får jag en hyfsat stor utbetalning från CSN och dessutom får jag tillbaka de 2 000:- jag lånade ut förra månaden.

Totalt kommer jag ha ungefär 28 000:- att röra mig med. Av det är en del CSN-lån (antagligen runt 7 000:-) och därför kommer jag köpa Simplicity Likviditet för 5 000:-.

Angående det övriga överskottet kommer jag ha en del tråkiga utgifter som det är lika bra att budgetera för/betala på en gång:

SL:s studentkort från 1/9-31/12 1 780:-
Restskatt ca 1 400:-
Studentkårsavgift ca 300:-
El ca 600:-
Dyr studentlitteratur som jag dock får igen pengar för av facket senare

Kvar blir fortfarande ganska mycket pengar. Av dessa tänker jag mig att 1 000:- ska gå till det vanliga fondsparandet, 600:- till 100 RNB och 7 000:- till buffertkontot. Egentligen vill jag köpa mer aktier nu när jag väl har pengar, men jag måste prioritera bufferten. Senare i höst kommer jag inte få något från CSN och min lön kommer inte räcka till, alltså måste jag ha pengar då.

Även om den lilla hornförsedda Slösa på min ena axel väser något om att det vore trevligt med tv.

//Finanskvinnan

Nyemission i RNB

Villkoren för RNB:s nyemission har nu blivit kända med följden att kursen rasade 13,13% under dagen. Villkoren är att man för varje ägd RNB-aktie för köpa en till för 6:-, d v s 100 aktier för 600:-.

Jag kommer inte sälja de aktier jag har och jag är intresserad av att köpa för 6:- om jag får. Det skulle som sagt bara bli 600:- så det kan det vara värt för att dubblera innehavet, även om aktien inte direkt gått bra sedan jag köpte den. Då jag inte direktäger aktierna utan har dem i kapitalförsäkring är jag dock osäker på om jag kan köpa via emissionen. Någon som vet?

//Finanskvinnan

Lyxfällan utan Charlie och Mathias

Charlie och Mathias ska tydligen inte jobba med Lyxfällan längre. Istället ska de få ett nytt program, och två nya personer ska ta över på Lyxfällan. Trist tycker jag. Å andra sidan kanske det är bra med lite förnyelse.

//Finanskvinnan

Nya tider på bostadsmarknaden?

I helgen har det tydligen varit någon slags superssöndag för mäklare. Dock är utbudet av bostäder 45% större än förra året och intresset för de mindre attraktiva lägenheterna verkar vara lite svalare. Johan Vesterberg på Fastighetsbyrån säger till DI att de väntat sig en avmattning efter räntehöjningarna. Något jag inte alls fått intrycket att mäklarna väntat sig när jag läst tidigare artiklar om bostadsmarknaden.

Innan jag läste allt detta var jag inne i stan och cyklade. Jag noterade:

1) Att det var visningsskyltar precis överallt. Det kändes som det stod en skylt utanför åtminstone vartannat hus på söder.

2) Att någon hade satt upp egna lappar om att en bostadsrätt i Midsommarkransen var till salu till "fast pris". Det fasta priset skulle bli runt 58 000 kr per kvadratmeter. ("Lycka till!" var min spontana tanke kring det.)

Det kändes verkligen som att det är någon slags vändning på gång. När jag kom hem igen hade jag dessutom fått en lapp i brevlådan om en stor lägenhet till salu i ett annat område än mitt från en mäklare.

Det är omöjligt att säga vad som kommer hända. Men det är spännande att följa utvecklingen, åtminstone så länge jag själv inte har bostadslån. Är ni som har villa eller bostadsrätt oroliga för en nedgång i pris?

//Finanskvinnan

Inköp och spartips

På sista tiden har jag köpt lite nya saker varav det bästa är ett headset till mobilen. Äntligen kommer jag kunna lyssna på musik igen. Jag gick till teknikmagasinet och frågade vad ett headset kostar vilket visade sig vara 349:-. Sen hittade jag ett nytt på tradera för 125:- istället, som jag slog till på. Ska bli intressant att se om det funkar. I och med att headset tillhör den värsta sortens förbrukningselektronik som antagligen är designad för att gå sönder efter en månad kunde jag lika gärna testa.

Jag köpte även ett fint linne för 29,50:- på Gina Tricot. Visserligen tycker jag det är oerhört otrevligt att handla på rea eftersom det är så dålig ordning på allt då, och dålig stämning, men det var ändå ett väldigt bra pris.

Jag har även laddat ner en massa bra musik från http://78records.cdbpdx.com/. Det är en person som lagt upp hela sin samling av gamla stenkakor på nätet, inklusive bruset för extra genuin känsla. En riktig kulturskatt - och helt gratis.

I väntan på tv-inköpet (när det nu blir) har jag testat Joost.com. Där kan man se gratis webtv vilket fungerade bra även med mitt långsamma bredband. Tyvärr verkar utbudet vara begränsat än så länge.

Ikväll kommer jag gå på filmfestivalens sommarbio i Drakensbergsparken. De visar "Tillsammans" och det är alldeles gratis. Jag tror de visar någon film även imorgon.

//Finanskvinnan

Uppladdning inför hösten

Oj, jag noterade att det var hela 10 dagar sedan jag skrev senast. När jag loggade in hade de gjort om hela blogger-layouten (där jag skriver inläggen) så det känns verkligen som jag missat något.

Nu har jag vad som kan liknas vid semester. Det som skiljer den från en vanlig semester är att jag 1) har en omtenta att plugga till och 2) inte får någon semesterersättning. Jag valde ändå att ta ledigt såhär innan skolan börjar eftersom det hade varit väldigt jobbigt att sätta igång utan vilopaus.

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med all ledig tid, förutom att plugga. Får väl drälla runt på stan och kasta flaskor och burkar som alla andra rastlösa ungdomar innan skolstarten. Och läsa min ekonomilitteratur.

Appropå ungdomar brukar jag försöka prata vett med dem om de uppför sig illa, typ lägger upp skorna på t-banesätet eller liknande. Men jag tror jag ska sluta med det nu. Sist slutade det med att jag fick en kindpuss av en osnuten 13-åring och ironiskt sa "det är lika bra att passa på när man träffar en så ung och fräsch kille". Snacka om att den ironin var bortkastad (och olämplig).

Positivt inför hösten är att jag fått bra feedback på sommarens arbete och att jag numer kommer vara anställd tills vidare istället för på viss tid som innan.

//Finanskvinnan

Deltid vs heltid

Jag har jobbat 75% under en period i sommar. Det har varit väldigt behagligt att sluta vid halv fyra varje dag. Nu när jag jobbar heltid igen känns det ganska tungt och tröttande. Säkert har det att göra med att det är mörkare ute.

Kanske är det här med deltid inte så dumt i framtiden? Jag tror jag skulle få mer lön än jag hade när jag jobbade heltid tidigare även om jag bara jobbade 75-80% efter examen.

Som väl är får jag lite ledigt ganska snart. Behöver vila upp mig inför terminstarten. Att jag får ledigt snart kan ha någon slags korrelation med att sommaren tycks vara helt slut och det har ösregnat i ett dygn här.

//Finanskvinnan

En dröm och hobbyprojekt

Två till mig närstående men av ekonomi rätt ointresserade personer har bestämt sig för att börja spara lite mer. De tänker sig aktier, och att de ska överlåta handhavandet av dessa till lilla mig (uppenbarligen följer de inte mina placeringar via bloggen).

Sen jag fick denna information har jag funderat och funderat. Vilken strategi ska jag använda? Min egen att aldrig sälja eller något slags stop loss-system för att minimera risken för förluster? De ska månadsspara en summa varje månad och vill ha aktier med hög direktavkastning.

Härom natten drömde jag att jag gjorde ett superintrikat system av stop lossar som köpte, sålde och återköpte på +-15% hela tiden. Det är säkert inte möjligt i verkligheten och dessutom minns jag inte hur det var uppbyggt. Därefter drömde jag att en obehaglig man åkte rulltrappa upp i min lägenhet, men det är en annan historia.

Jag tror det blir kapitalförsäkring hos Avanza av det hela i alla fall. Personerna i fråga är väl medvetna om att det är dåliga tider på börsen nu och att ingen garanti finns för något, men de vill ändå prova. Det kommer röra sig om småpengar för dem så det är ingen katastrof om det går dåligt till och från heller.

Förhoppningsvis blir de bitna efter ett tag och tar över placerandet själva, även om det såklart är jätteroligt för mig att få mer pengar att placera.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder augusti 2008

Tillgångar

Aktieobligationer 30 170,82 kr
Aktier 75 721,00 kr
Fonder 41 916,00 kr
IPS 7 754,00 kr
Svea Direkt 39 785,00 kr
Kontanter NN 44,48 kr
______________________
195 391,30 kr

Skulder

CSN -61 794 kr

Summa tillgångar och skulder: 133 597,30 kr

Denna månad har tillgångarnas värde ökat med 4 973,82:- och jag har köpt fonder för 1 000:-. En ökning med 3 973,82:- från förra månaden alltså.

Ett diagram:


//Finanskvinnan