Handy woman strikes again

Jag lyckades laga datorn! Virusscanningen hittade något som jag iofs inte är säker på verkligen var ett virus, men den tog bort det i alla fall. Sen tömde jag papperskorgen och startade om. Nu kan jag skriva ordentligt igen och jag kan även lyssna på musik (ljudkortet la av i samma veva).

Oavsett orsak tolkar jag den här lilla incidenten som att min trotjänare från stenåldern nog ska pensioneras snart. Jag har ju faktiskt funderat på att köpa ny ett tag nu. Velar mellan tre modeller men det lutar åt en Packard Bell för ca 4 500:- från Mediamarkt eller en Acer Aspire One á 3 900:-. Det är verkligen otroligt bra priser på datorer nu för tiden.

Även om jag skulle välja Acern (vilken har mindre hårddisk än PB:n) skulle den kosta hälften av vad min nuvarande gjorde när jag köpte den. Och ha 6 gånger så mycket lagringsutrymme.

När jag ändå lagade saker fixade jag gryningssimulatorn hjälpligt, så den får hänga med ett tag till.

//Finanskvinnan

Teknikmörker

Jag har lite svårt att bloga nug, fö et verar smjag har fåttnågot virus som ör att bkstärna kastas om när jag skriver. sasevog okdr

Kör en gratsi virussca n vilket man kan göra här nu.

På åerseendet

//Finankvinanns

$$$$$$

Jag har fått ett tillskott i kassan på ca 2 000:-. Av någon anledning har jag alltid mycket pengar i början av hösten. Antagligen beror det på att man får lön för sommarens jobb och lite större summor från CSN då. Eller som i mitt fall nu, de enda summorna från CSN för hela höstterminen. Tror faktiskt jag ska ändra så jag får studiemedel för alla veckor men reducerat eftersom jag tjänar "för mycket". Det verkar ju som det blir mer i slutändan.

Denna månaden kommer jag spara 4 500:- varav 3 500:- till räntefond och 1 000:- till de vanliga fonderna. Jag har även fört över 2 000:- till buffertkontot.

Ibland tänker jag att personer som får veta att jag skriver bloggen kanske tror att jag är helt fixerad vid pengar. Det är jag inte. Jag tänker sällan på pengar så länge jag inte har för lite som kommer in (och att man i det läget känner sig orolig har jag svårt att se skulle vara unikt för just mig).

Kanske är det så att jag till och med tänker mindre på pengar än många andra, eftersom jag vet att min egen ekonomi är under kontroll. Att jag är ekonomisk är något som går på automat, jag reflekterar inte ens över vad jag vill/inte vill lägga pengar på längre. Jag vet ju det. De senaste två åren har jag inte (tror jag) gjort ett enda köp jag ångrar att jag gjort eller att jag inte gjort.

//Finanskvinnan

Svea Direkt höjer räntan igen

Räntan hos Svea Direkt är nu 5,25%. Den började gälla 10/9.

//Finanskvinnan

Dåligt köp

Jag tar tillbaka allt bra jag sagt om min gryningssimulator (jag fick vårdnaden om den efter separationen). Den fungerade visserligen väldigt bra fram till nyligen, men det är under all kritik att knapparna börjar lossna efter 2-3 år. Och att försäljaren inte svarar på mail.

Eftersom den inte fungerar och jag inte verkar få någon ny så kommer jag köpa en variant från Philips istället. Ser fram emot att vakna till fågelkvitter. Denna verkar också bra.

Detta måste jag försöka ordna snabbt, jag kommer nämligen knappt ur sängen på morgnarna nu när det börjar bli mörkt.

//Finanskvinnan

RNBS BTA

Jag har nu fått mina nytecknade RNB-aktier i kapitalförsäkringen. Dock ligger de inte med de vanliga aktierna utan för sig. Kommer de aldrig bli "vanliga" aktier? Positivt med köpet är att det inte verkar ha utgått courtage.

Annars hade jag pengar kvar (ganska mycket) på kontot och har därför satt in 100:- till spam-skogen. Jag ger dem en chans till, men skickar de fler brev oombedda så byter jag.

Sist men inte minst fick jag tips om att "nya" Lyxfällan faktiskt visas på webtv av en person som kommenterade förra inlägget, men att man måste leta lite för att hitta det. Här kan man se det. Tycker de nya programledarna var bra och att det var ett bra program även om konceptet knappast känns nytt och fräscht vid det här laget.

//Finanskvinnan

Lyxfällan?

Har jag fel eller har nya Lyxfällan börjat visas? Undrar varför det inte kommer upp på webtv isåfall? Tråkigt!

//Finanskvinnan

Lappa och laga

Jag lämnade in två jackor för reparation till en skräddare igår. Den ena hade ett mystiskt hål i sömmen på ena sidan. En stund senare ringde skräddaren upp och upplyste mig om att jackan har fickor men att de varit igensydda för att den inte ska tappa formen om man inte vill ha fickorna. Eftersom jag vill ha fickor tog de bort stygnen. Detta, och lite annat, betalade jag 150:- för när jag hämtade upp dem idag. Klart värt för att slippa sitta och sy själv.

Även mina aktier verkar återhämta sig lite, de är upp 5 839,60:- för tillfället. Index är upp 7,4%.

UPDATE

Mina aktier gick upp 5 140,10:- och index slutade på +8,2%. Det är en rekorddag för Stockholmsbörsen men mina aktier har faktiskt sett en något bättre dag tidigare.

//Finanskvinnan

Gott & blandat

Nu har jag återgått till mitt vanliga flitiga jag. Jag jobbar, pluggar och lagar riktig mat med näringsvärde i. Igår och idag gick jag timslånga promenader på väg från och till olika aktiviteter. Märker på en gång att jag tänker bättre när jag tränat (eller "tränat" kanske det blir mer när man promenerar). Cyklandet ligger på is för tillfället då jag varit mer eller mindre förkyld i två veckor och inte vill ta ut mig.

Igår köpte jag strumpor. Jag har behövt göra det ett tag men skjutit upp det. Om jag tycker det är tråkigt att handla kläder i allmänhet tycker jag det är desto tråkigare att köpa strumpor. Det finns inget inslag av vare sig spänning eller glädje i strumpor. Fick två par knästrumpor och fem par vanliga strumpor för 110:-. Billigt.

Jag funderar lite på mina fonder. Månadssparar i Skagen Global, HQ Tillväxtmarknadsfond och HQ Total A. Överväger att ta in en Rysslandsfond i månadssparandet också, och fördela 250:- per månad och fond. Ryssland har ju rasat något otroligt den senaste tiden.

Angående Lehman-konkursen tycker jag det är skrämmande att "säkra" placeringar som SEB Penningmarknadsfond och diverse aktieindexobligationer drabbas. Även Premiesparfonden tar stryk av den senaste tidens bankturbulens.

Jag får (än en gång) en känsla av att man borde försöka hålla sig till aktier som småsparare. Det framstår mer och mer som det enkla alternativet, eller åtminstone det där man själv relativt enkelt kan ta reda på vad man placerat sina pengar i.

//Finanskvinnan

Svensk version av Dragon's den

Dragon's den är ett av mina absoluta favoritprogram på tv. Nyss läste jag på Dan.se att det ska göras en svensk version av programmet. Låter som bra chans för entreprenörer att söka riskkapital. Har svårt att tro att det blir lika bra som originalet men är nyfiken på vilka "drakarna" blir.

I Dans blogg finns mer info.

//Finanskvinnan

Vanlig vecka igen

Om jag hade haft lite självdisciplin och motivation hade min söndag sett ut såhär:

8.30 Vaknat. Gått ut på en promenad.
9.15 Duschat och ätit frukost.
10.00 Åkt och pluggat hela dagen på lämplig lokal.
15.00 Lunch (något medhavt som jag lagat själv, förmodligen innehållande quinoa).
18.00 Promenad hem.
19.00 Middag. Också något nyttigt jag lagat själv.
20.00 och framåt Fria aktiviter

Istället vaknade jag vid 13, låg kvar i sängen och lyssnade på musik (i mobilen) en timme och sen åt jag pizza till frukost. Det verkar som mitt onda/trötta alter ego "slackerkvinnan" tagit över. Till pizzan konsumerade jag skräptv av bästa sort hos en vän och insåg att det här med tv-inköp nog kan vänta ändå. "Cheaters" var det jag tittade på.

Helgen har i övrigt varit trevlig, och snart är det måndag igen.

//Finanskvinnan

Ingen tv - en trend?

I min bekantskapskrets är det inte bara jag som inte har tv. Det är åtminstone 8 andra personer också. De som har tv använder den främst till att spela tv-spel på, verkar det som.

80-talisterna verkar inte gillar att titta på exempelvis tv-serier på tv med reklamavbrott, de vill titta på tio avsnitt på raken klockan 2 på natten. Alltså klarar de sig med bara datorn.

Är tv:n på väg att försvinna, kanske? Kommer vi ha tv (och betala tv-licens plus billigaste kabel/digitaltv-avgiften á minst 350:-/månad) i framtiden?

Själva tv-apparaterna blir billigare och billigare i alla fall. Tydligen kan man köpa en 42'' plasma för 6 000-7 000:- nu.

//Finanskvinnan

Oljan under $100

Oljan har fallit under $100 fatet! Det här trodde jag aldrig skulle hända (inte min peak oil-vän heller, säkert). Vi får se om det håller i sig, annars ligger jag risigt till vad det gäller mitt vad om oljepriset.

//Finanskvinnan

Idiotiskt, Vi-skogen

När jag sätter in pengar till Vi-skogen brukar jag inte skriva något i meddelandefältet. Jag har inte sett någon anledning alls att lämna mitt namn till dem. Trots det har jag fått ett brev hem med en snyftbroschyr om barn som inte får frukost och ett inbetalningskort så jag kan sätta in lite mer pengar. Förmodligen har de kunnat se vem jag är på kontonumret.

Det här tycker jag är riktigt dåligt; jag avskyr att få onödig post. Om jag vill/kan ge så gör jag antagligen det utan att de skickar utskick (gjorda av nedhuggna träd) till mig. Det borde de förstå eftersom jag uppenbarligen skänker pengar någorlunda regelbundet.

Jag överväger faktiskt att ta min välgörenhet elsewhere. Det finns säkert några misshandlade hundar som gärna vill ha de pengarna istället (ni har säkert sett de hemska annonserna för den organisationen på internet).

Den här ångest/skuldtaktiken många välgörenhetsorganisationer gärna använder sig av går inte alls hem hos mig. Jag blir så håglös och irriterad att jag bara undviker alla sidor där risken att stöta på annonserna finns istället för att vilja ge bort mer pengar.

//Finanskvinnan

Än lever jag

Jag verkar ha klarat mig från svampförgiftning. Självklart googlade jag svampen jag åt (innan jag åt den) och jämförde den med bilder på alla eventuella förväxlingssvampar som fanns. Antagligen var det karljohan, precis som jag trodde.

Trots detta vaknade jag såklart helt illamående imorse, övertygad om att jag var förgiftad. Som tur är träffade jag en svampexpert under dagen som kunde förklara att soppar inte är sådär supergiftiga oavsett om man råkar äta en förväxlad sort. Konversationen på bussen var ganska humoristisk:

Jag - Har du någon koll på hur man vet om man är svampförgiftad?
Kompis - Ja, lite. Vilken sorts svamp är det?
Jag - Sådan man plockar i skogen.
Kompis - Eh, ok. Men alltså: Vilken sorts svamp från skogen? Vad har du gjort?
Jag - Jag var ute i skogen igår och plockade svamp för första gången. Jag fick hybris och tyckte att jag var jättebra på det. Sen åt jag svampen när jag kom hem. Typ karljohansvamp.
Kompis - Ok. Eftersom de eventuella svamparna som ser liknande ut inte är särskilt giftiga utan snarare illasmakande bör du ha klarat dig utan förgiftning.

Efter det andades jag ut och slutade omedelbart må illa.

Svampsuccén följde jag upp med en allra första tennislektion. Jag kanske inte är någon uppenbar begåvning men det var väldigt roligt. Jag klarade mig utan blessyrer och träffade bollen ett flertal gånger. Jag ska definitivt träna fler gånger. Tyvärr verkar det vara svårt att få tider i tennishallarna.

Något som kan komma att sätta käppar i hjulen för min tenniskarriär är att det var vansinnesjobbigt att släpa runt på alla träningsskor och saker hela dagen. Jag får skära ner på skolböckerna så det inte blir så tungt, antar jag.

I övrigt kom jag hem sent idag och såg att börsen gått upp 3,4%. Kul! Hoppas det håller i sig.

//Finanskvinnan

Svamputflykt

Idag åkte jag ut i skogen och letade svamp. Jag hittade ytterst lite vilket ändå var bra med tanke på hur mycket folk som antagligen redan scannat området.

Det jag hittade var karljohan. Jag har testätit och mår bra så förhoppningsvis är jag inte förgiftad. Visar det sig att jag är förgiftad får man konstatera att det nog inte var karljohan trots allt.

Det var i vilket fall en väldigt bra dag att vara i skogen. Härligt med lite frisk luft.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder september 2008

Tillgångar

Aktieobligationer 29 710,36 kr
Aktier 74 248,00 kr
Fonder 46 347,00 kr
IPS 7 359,00 kr
Svea Direkt 39 969,00 kr
Kontanter NN 699,26 kr
_______________________
198 332,62 kr

Skulder

CSN -68 065 kr

Summa tillgångar och skulder: 130 267,62 kr

Tillgångarna har ökat med 2 941,32:- jämfört med förra månaden. Jag har satt in totalt 6 655:- (varav 5 000:- är studielån som jag köpt Simplicity Likviditet för, 1 000:- har gått till de vanliga fonderna och 655:- till framtida aktieköp+ev. courtage för RNB). Jag har dessutom sparat in 8 000:- på mitt buffertkonto vilket jag inte räknar med i tillgångarna då det är pengar jag kan komma att använda.

Ett diagram:


//Finanskvinnan

Ny poll

Miss Money kom med det kloka förslaget att jag själv kan ha en poll för hur många i olika åldersgrupper som tror de kan spara ihop till en miljon. Jag la in en som ni kan svara på till vänster. Även om jag misstänker att ni läsare - som ju ändå är intresserade av ekonomi - kanske svarar annorlunda än medelsvensson.

Besvara frågan som huruvida du ensam kan spara ihop till pengarna, även om du i praktiken kanske är gift eller sambo och sparar ihop med någon annan.

//Finanskvinnan

Nya bud med länklistan

Blogger har introducerat en ny funktion som är en blogglista. Den kan man lägga ut på bloggen och så visas de senast uppdaterade bloggarna av alla dem man lagt in bevakning på. Man kan välja vad som ska synas.

Detta innebär att jag tagit bort min gamla blogglänklista och använder denna funktion istället. På så sätt är det alltid bara aktuella länkar. Vill man vara säker på att alltid finnas med får man uppdatera ofta.

Tycker det verkar vara en bra funktion, inte minst eftersom jag kunde importera länkar från Google Reader. 106 ekonomirelaterade bloggar (varav vissa "vilande") finns inlagda idag - meddela mig om du har en som du tror jag inte har med i bevakningen så lägger jag in den.

//Finanskvinnan

Eniro

Jag läser här och där om Eniro just nu. Det verkar vara en aktie som får köprekommendationer från flera håll, bland annat Veckans Affärer.

Eniros affärsidé är "För användare som söker efter företag, personer, platser, produkter eller tjänster, tillhandahåller Eniro relevant, lokal och högkvalitativ information – enkel att hitta och utvärdera samt tillgänglig varhelst ett behov uppstår. För annonsörer som riktar sig till köpbenägna kunder tillhandahåller Eniro effektiva annonseringslösningar – enkla att använda och mäta samt anpassade till annonsörers behov i flera olika kanaler."

Som bekant är jag nybörjare vad det gäller aktier. En tanke jag har är dock att jag ogärna vill köpa om det inte 1) är helt uppenbart vad företaget kan tjäna pengar på och 2) den källan är någorlunda stabil. I fallet Eniro tycker jag det verkar tveksamt på både punkt 1 och 2.

Eniro har tre olika områden inom vilka de kan tjäna pengar: "print" (som jag antar är telefonkataloger), nummerupplysning via sms och telefon samt karttjänster, söktjänster och annonser online.

Följande information har jag hämtat från koncernchef Jesper Kärrbrinks kommentarer till delårsrapporten januari-juni 08:

"Eniro har en stark position som det ledande sökföretaget i Norden och var tidigt ute i migrationen från print till online. Under 2007 kom mer än 30 procent av koncernintäkterna från onlineverksamheten, vilket gör Eniro till en av de största Internetaktörerna i Norden, och också till det företag, jämfört med våra internationella branschkollegor, som har nått längst i migrationen till online.

Resultatet för de första sex månaderna var i linje med våra förväntningar. Under perioden uppnådde alla våra nordiska söksajter rekordsiffror i trafik, och eniro.se passerade dessutom milstolpen 2,5 miljoner unika webbläsare under en vecka. Intäkterna för online växte organiskt med 12 procent till 1 159 MSEK för sexmånadersperioden. Nummerupplysningstjänsten växte marginellt, med 1 procent organiskt, till 470 MSEK under samma period, medan print-intäkterna minskade organiskt med 11 procent till 1 425 MSEK. Rörelseintäkterna för koncernen ökade till 3 054 MSEK och EBITDA uppgick till 881 MSEK."

Intäkterna från den del man får anta var en ganska säker inkomstkälla tidigare, telefonkatalogerna, minskar. Det är inte direkt konstigt eftersom efterfrågan ständigt minskar och då väljer annonsörerna antagligen andra medier att annonsera i istället. Förr i tiden bläddrade man i sin telefonkatalog (som alla hade) och självklart såg man en stor annons för exempelvis en rörmokare i fetstil bättre än alla listade med mikrobokstäver under branschkategorin. Det torde ha varit ett sätt att annonsera med enormt stor täckning i Sverige och som gav gott resultat.

Det naturliga för både annonsörer och Eniro antar jag är att försöka använda samma strategi för onlinesökningar. Frågan är hur annonser på nätet egentligen fungerar. Om de fungerar alls. Dessutom är underlaget för hur många man når ganska tveksamt. Den potentiella målgruppen är extremt illojal och tvekar inte använda flera söktjänster online eller byta när en ny dyker upp. Det är åtminstone min uppfattning om marknaden.

Nummerupplysning per telefon och sms är antagligen en ganska bra källa till intäkter idag med tanke på hur dyrt det är. Frågan är om det är ett område som har någon framtid överhuvudtaget eftersom man ringer in till någon som kollar upp numret på internet. När alla har internet i mobilen kommer det vara betydligt smidigare att göra det själv än att betala ca 25:- för att någon annan ska göra det åt en. Dessutom finns fler aktörer som pressar priset.

Om jag får rätt kommer onlinetjänster vara det enda Eniro kan tjäna pengar på i framtiden av de områden man har idag. Det kan i så fall knappast anses vara en särskilt stabil källa till intäkter såvida Eniro inte har marknadsledande tjänster med uppenbara och stora fördelar gentemot alla konkurrenter. Det ser jag inte att de har idag.

Hur ser ni andra på Eniro, speciellt ni som själva köpt aktier i bolaget? Hur tänker ni att de får in pengar om 10 år? Och tänker ni på bolaget som en investering på kort eller lång sikt?

//Finanskvinnan

Ekonomiskt självförtroende

Jag läste en artikel om rika ungdomar i DI. Jag är egentligen inte alls förtjust i den här typen av information, tycker det är totalt ointressant, precis som listorna på de rikaste personerna i varje kommun.

Däremot tycker jag det var intressant att 50% av 16-29-åringarna i en undersökning tror sig kunna spara ihop minst 1 miljon kronor. Det hade varit roligt att se svaret på den frågan uppdelat på fler ålderssegment. Jag får en känsla av att exempelvis mina föräldrars generation skulle svara "nej" eller möjligen "andra kan men inte jag" i betydligt högre utsträckning.

//Finanskvinnan

Hälsan igen

Jag funderar på att börja träna mer. Dels ska jag lära mig spela tennis har jag tänkt (även om någon speciell inlärningsperiod egentligen inte borde vara nödvändig - jag har ju testat på Nintendo Wii) och dels överväger jag att skaffa ett träningskort på Friskis & Svettis.

Det kostar 1 800:-/12 månader för ett s k "begränsat" träningskort som gäller för enbart gymträning på alla F&S i Stockholm. Då måste man gå in innan 15.00 vilket funkar med mina tider i skolan. Jag tycker det låter ganska billigt.

När det inte är minusgrader brukar jag ju cykla men på vintrarna är det sämre med motion. Frågan är om motivationen håller i sig 12 månader.

//Finanskvinnan

Smidig RNB-order och nya börsposter

Idag loggade jag förväntansfullt in på Nordnet eftersom jag var nyfiken på hur det skulle se ut med teckningsrätterna för RNB. Det fungerade som så att jag hade fått ett meddelande där det stod var jag kan läsa erbjudandet och när jag gick in där så kunde jag använda mina teckningsrätter och acceptera erbjudandet. Smidigt och bra på alla sätt. Inga papper inblandade.

Jag hade även fått ett meddelande om att handelsposten för samtliga aktier på Stockholmsbörsen och Köpenhamnsbörsen ändras till 1 måndagen den 29 september 2008. Det verkar klart vettigt att införa ändringen. Det här med börsposter känns som något man kommer ha glömt eventuell nytta med om fem år. Jag kan inte komma på någon vettig fördel med börsposter nu heller för den delen.

//Finanskvinnan