Nytt CSN-besked

Jag har ändrat min CSN-ansökan till att gälla hela terminen (men med reducering p g a "för hög" inkomst) istället för de få veckor jag haft innan. Detta innebär att jag får ut ungefär 8 000:- till. Känns mycket skönt eftersom jag varit orolig för om lönen och bufferten skulle räcka.

//Finanskvinnan

En insikt

Jag kom nyss att tänka på att jag just nu sparar mindre än vad jag gjorde när jag gick på gymnasiet och arbetade extra på en matbutik. Då hade jag en fast överföring på 2 500:- varje månad till fonder. Ibland fick jag kanske bara 500:- kvar att spendera av lönen, men jag tänkte som så att jag ju ändå hade 50% mer än de jag kände som inte jobbade. Studiebidraget var väl kring tusenlappen.

Nu - 10 år senare - sparar jag 1 000:- per månad. Ganska patetiskt, egentligen.

//Finanskvinnan

Kalla vindar

Idag har det varit ungefär 5 grader varmt här i Stockholm. Jag är förkyld (igen) och bestämde att det var lika bra att gräva fram vinterjackan. Nu slipper jag frysa.

Annat jag pysslat med på sista tiden är att försöka äta ordentlig mat och fortsätta promenera, vilket gått över förväntan på båda fronter. Jag har även kommit i fas med mina studier. Idag hade jag en fantastisk studiesession där jag hann med allt jag föresatt mig på mindre än två timmar. Det kommer väl till pass eftersom det drar ihop sig till tenta snart igen.

Jag känner mig dock inte särskilt lugn och harmonisk alls längre. Det jag oroar mig för är i princip att det kanske inte kommer vara en sanning att börsen "alltid går upp i längden" i framtiden eller åtminstone på många år. På Cornucopia? skrivs det om huruvida aktier alltid är lönsammast i längden eller ej och det tycker jag nog det verkar finnas skäl att diskutera. Kanske kommer det ta mer än 20 år för börsen att återhämta sig även efter denna krasch?

Trots dessa tankar och den rejäla nedgången känner jag ingen lust att paniksälja och jag kommer fortsätta månadsköpa aktiefonder. Däremot är jag glad att jag började studera heltid när jag gjorde det, d v s förra året. Det har ju hindrat mig från att spara in 5-6 gånger så mycket som jag gjort på börsen under den perioden.

Angående aktieköp med sparkontopengar (som jag skulle fundera på en månad) är jag fortfarande sugen. Jag tror dock att suget kommer från viljan att det ska vända snart igen snarare än sansad bedömning. Man ska aldrig säga aldrig men jag väntar en månad till i alla fall. Jag vill värna det jag har i riskfria placeringar så långt det är vettigt.

Jag har inte hunnit svara på alla kommentarer, men ska försöka göra det imorgon. Ni ska veta att jag verkligen uppskattar all input från er även om jag inte haft tid för bloggen på sistone.

//Finanskvinnan

Mycket att tänka på

De senaste (vecko)dagarna har det varit något fel på min aktiesammanställning på iGoogle. Ganska skönt att inte kunna se hur det ser ut hela tiden faktiskt.

Jag har väldigt mycket att göra och tänka på just nu så det kommer förmodligen bli en period med lite färre uppdateringar framöver.

En bra sak är att jag upptäckt att även kanal5 har webbtv. Helt fantastiskt!

//Finanskvinnan

Uppföljare till "Wall Street"

Det kommer en uppföljare till 80-talsklassikern "Wall Street". Ser mycket fram emot den. Även om jag misstänker att den inte kan bli lika bra som den första.

//Finanskvinnan

Dagens boktips

Jag har läst en mycket bra bok som heter "Nextopia: livet, lyckan och pengarna i Förväntningssamhället", skriven av en professor vid Handelshögskolan som heter Micael Dahlén.

Boken handlar om dagens samhälle a k a förväntningssamhället och hur vi hela tiden tänker att nästa date/inköp/förhållande blir den eller det perfekta. Vi ser hela tiden fram emot det som kan hända i framtiden istället för att njuta av nuet. Vi utsätts konstant för extremt många valmöjligheter och är mycket medvetna om att varje val har en alternativkostnad, att vi väljer bort allt annat när vi väl gjort vårt val.

Enligt boken (och brittiska forskare) finns det 5 saker som har avgörande effekt på vår lycka:

* Att inleda ett förhållande.

* Att bli befordrad.

* Att bli gravid.

* Att klara ett prov.

* Att köpa t ex en ny bil eller ett nytt hus.

Inget lyckorus varar dock längre än 3 månader. Sen är vi tillbaka på jämn liknöjdhetsnivå igen. Dessa faktorer påstås vara orsaken till att vi byter jobb ofta, gifter oss sent och shoppar mycket.

Jag tycker boken behandlar ett intressant ämne och har många bra poänger men till min stora glädje kunde jag inte identifiera mig helt med nextopin. Jag tror jag förmår uppskatta att jag har det bra nu istället för att alltid bara tänka att det blir bättre sen.

//Finanskvinnan

Bra dag!

Idag har det hänt 3 bra saker:

1) Mina aktier har gått upp 7 202:-. Det har varit den bästa dagen i min depå hittills, både i procent och kronor.


2) Jag har lyckats laga en mycket god middag med hjälp av matlagning 2.0. Det innebär att jag googlade hur man ska tillaga råvarorna, i det här fallet rödbetor. Tyvärr kom jag till återvändsgränd eftersom det var olika bud beroende på om det var "spädrödbetor" eller "vinterrödbetor" det gällde. Jag - och min middagsgäst - försökte då googla hur man vet vilken sort det är. Men vi gick bet. Hehe. Till slut blev det quinoasallad av det hela så trial-and-errormetoden att koka tills de kändes mjuka (där blev det ytterligare problem, mjuk är verkligen en definitionsfråga) fungerade.

Jag antar att man ringde sin mamma eller någon annan matlagningskunnig släkting för att ta reda på sådant innan internet fanns.

3) CBS och Youtube har ingått ett avtal. Youtube kommer få visa CBS-serier mot att de klipper in reklam och delar på intäkterna. Det här är början till slutet för mina tv-funderingar. Och den illegala nedladdningen av tv-serier i allmänhet, gissar jag. Jag hoppas att de visar Twin Peaks.

Trots dagens absurda (och antagligen tillfälliga) uppgång på 8,8% känner jag mig fortfarande ungefär likadan till mods som jag gjorde i fredags. Varken bättre eller sämre. I kommentarerna till vissa av mina inlägg antyds att jag är någon slags ekonomibloggarnas motsvarighet till den aktiepratande taxichauffören. Det kan kanske stämma, men jag har ju inte sålt allt och svurit på att aldrig ge mig in på aktiemarknaden igen. Jag blir bara inte upprörd när det går dåligt.

//Finanskvinnan

Slut för Kaupthing Edge

Kaupthing stänger Kaupthing Edge för vidare insättning. Alla kunder får tillbaka pengarna de satt in samt upplupen ränta under den närmsta veckan. Tråkigt! Men bra att alla får tillbaka sina pengar.

//Finanskvinnan

Skor och promenad

Trogna läsare kanske minns att mina skor av någon anledning (möjligen att jag sliter dem snett) alltid går sönder efter kort tid. Det spelar verkligen ingen roll hur dyra eller billiga de är. Nu har det hänt igen; ett par skor jag använt aktivt ett par månader har gått sönder.

Till min ilska upptäckte jag att jag därmed inte ägde ett enda par skor som duger att använda på jobbet och därför tvingades jag ut för att akutshoppa igår. Hade jag bara tyckt shopping är kul hade det väl varit uthärdligt, men det gör jag ju inte. Speciellt inte skor. Som tur är hittade jag ett hyfsat fint par ganska snabbt och tänkte att jag gör ett nytt försök med lite dyrare skor, kanske håller de längre trots allt. 699:- kostade det.

Därefter promenerade jag hem vilket tog 45 minuter. Sen jag började fundera på träningskort har jag irriterat mig på att jag är lat när det gäller att gå. Varför inte bara ta de chanser till motion som bjuds i vardagen istället för att betala dyra pengar för att träna? Och om jag nu är för lat för att orka gå istället för att ta t-banan så är oddsen för att jag ska utnyttja mitt eventuella träningskort inte direkt bra heller.

Sen dess har jag tränat på att gå. Dels på att gå snabbare och dels på att försöka sluta tycka det är jättetråkigt. Och det har fungerat över förväntan! Jag skulle säga att jag promenerat minst 5 km varje dag hela den senaste veckan (vilket är mycket för att vara jag). Idag gick jag till och från jobbet, ca 1,1 mil totalt. Jag känner den här glädjen komma krypande som jag tidigare lärde mig känna för att cykla, att jag längtar efter det. Eftersom jag lyssnar på bra musik i mobilen blir det extra trevligt.

Något som verkligen gynnar min ökande promenadpepp är min olust inför att åka t-bana. Nu när jag inte ens tycker det är tråkigt att gå finns ingen anledning att ta t-banan.

Jag antar att sensmoralen är att man kan vänja sig vid nästan vad som helst, bara man bestämmer sig. Det torde innebära att jag även kan vänja mig vid att köpa skor titt som tätt och kanske t o m tycka det är roligt. Fast vill man hålla sin konsumtion nere - som jag ju vill - är det ganska smidigt att inte tycka om det.

//Finanskvinnan

Kommer det riktiga prisraset nu?

Folk, speciellt de som kommenterar bostadsprisartiklar på di.se, menar ofta att Stockholm och de andra storstäderna i Sverige är immuna mot prissänkningar. För det är ju så stor bostadsbrist och alla måste bo.

Tyvärr är det väl så att de flesta inte har ett par miljoner i bakfickan utan måste låna för att köpa. Vilket har gått utmärkt bra de senaste åren då bankerna lånat ut hela köpesumman och räntorna varit låga. Den senaste tiden har dock kraven ökat från bankernas sida. När folk nu börjar förlora jobben i tusental tror jag inte bara färre kommer våga/få belåna sig utan även att vi kommer börja se akuta bostadsförsäljningar.

Det vi sett hittills på bostadsmarknaden, åtminstone här i Stockholm, tolkar jag som något slags dödläge. I alla fall för de objekt som inte är helt perfekta vad det gäller läge och annat. Köparna lägger skambud och väntar. Säljarna vägrar sälja och väntar på bättre bud, tills de inte kan vänta längre (kanske p g a att de redan köpt något annat och inte har råd att betala dubbelt). Till slut ser man kännbara prissänkningar.

När folk blir av med jobben uppstår ett annat läge. Man har helt enkelt inte råd med huslånet på 4 miljoner, trots att det är amorteringsfritt. Man måste sälja omgående, och eftersom fler är i samma situation kan prisraset eskalera snabbt.

Reporäntan sänktes 0,5% idag. Det tror jag inte kan stoppa ett prisras nu när lågkonjunkturen är så uppenbar. Men det är min personliga åsikt, liksom alla hypoteser i detta inlägg.

//Finanskvinnan

Poll avslutad

Min undersökning om huruvida bloggens läsare i olika åldrar tror att de kan spara ihop till en miljon är avslutad. Totalt inkom 487 röster. Resultatet blev som nedan:

Ja (är 15-29 år)
225 (46%)
Ja (är 30-44 år)
161 (33%)
Ja (är 45-59 år)
35 (7%)
Ja (är 60+)
6 (1%)
Nej (är 15-29 år)
27 (5%)
Nej (är 30-44 år)
25 (5%)
Nej (är 45-59 år)
4 (0%)
Nej (är 60+)
4 (0%)

Procentuellt fördelades rösterna enligt:

Ålder Ja
antal
Ja % Nej
antal
Nej % Röster
totalt
15-29 år 225 89,29% 27 10,71% 252
30-44 år 161 86,56% 25 13,44% 186
45-59 år 35 89,74% 4 10,26% 39
60+ 6 60,00% 4 40,00% 10

Som synes verkar läsare i åldern 45-59 samt 15-29 mest säkra på att de kan spara ihop en miljon även om 30-44 ligger nära. Är dock tämligen övertygad om att bloggens läsare tror de kan spara ihop mycket pengar i större utsträckning än personer som inte läser ekonomirelaterade bloggar.

//Finanskvinnan

Skadeglada bekantskaper

Lustigt nog har flera personer i min bekantskapskrets som tycker ekonomi är ointressant och allmänt kapitalistvidrigt plötsligt börjat intressera sig väldigt. De skickar länkar till mig och påtalar att börsen går ner. Vissa har blivit ett fan av Finanskrisen på Facebook. Jag tror det kan vara ett uttryck för skadeglädje mot alla oss stackare till aktieägare, men jag är inte säker.

Mitt beslut om att avvakta till nästa månad med eventuellt aktieköp känns väldigt rätt just nu i alla fall.

//Finanskvinnan

Spotify

Idag har Spotify Premium lanserats. Det är en tjänst där man laddar ner ett program och streamar musik online. Det är enkelt att bygga egna spellistor och dela med sig till andra användare. Tidigare har det bara varit öppet för beta-användare men nu kan man alltså köpa premiumversionen för en fast månadskostnad.

Jag har haft Spotify ett par månader och tycker det är en jättebra tjänst. Utbudet tycker jag är över förväntan. Hade jag inte haft det redan hade jag absolut tyckt det var värt 99:- per månad. Nackdelen är att man inte kan ladda ner låtar till exempelvis sin mp3-spelare och att lite smalare musik kanske inte alltid finns.

Ny Teknik samt Veckans Affärer har testat tjänsten och skrivit lite om det.

//Finanskvinnan

Jag avvaktar

Jag kommer avvakta en månad med eventuellt aktieköp. Efter presidentvalet kommer jag ta ställning till om jag ska göra ett eller inte. Och vilken aktie det isåfall blir.

//Finanskvinnan

Den statliga insättningsgarantin höjs

Regeringen har beslutat att dubbla den statliga insättningsgarantin från 250 000:- till 500 000:-. Insättningsgarantin ska nu även täcka konton med bindningstid vilket den inte gjort tidigare.

Appropå insättningsgarantin råkade Aftonbladet för några dagar sedan publicera en lista över vilka konton som täcks/inte täcks av insättningsgarantin där de skrev fel. Det blev liksom tvärtom, så det verkade som att 63 konton var oskyddade medan endast 10 var skyddade. Verkligen ett högst beklagligt misstag i dessa tider.

//Finanskvinnan

Aktieköp nu?

Jag har skrivit upp i min kalender att det är dags att ta ut 6 000:- från Svea Direkt att köpa aktier för igen. Jag känner mig kluven inför det och hade egentligen bestämt mig för att inte göra så mer.

Å ena sidan är börsen extremt låg. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att köpa lite mer HQ eller Industrivärden.

Å andra sidan är det skönt att jag vet att en del av mina pengar är placerade "säkert". Summan jag har hos Svea är nu lite över 40 000:- och det är kanske en bra summa att ha där. Dumt att nagga på den.

Å tredje sidan har jag säkrat mer än 20 000:- genom att köpa räntefond. Visserligen lånade pengar, men ändå.

Det som retar mig är att tiden då jag kunde gå in med "mycket" pengar på aktiemarknaden var under en period då börsen stod väldigt högt. Att knappt göra det alls nu när den är låg verkar dumt.

Jag känner att jag lutar åt att göra ett köp. Men kom gärna med era synpunkter på det, de är förmodligen mycket nyttiga att höra i sammanhanget.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder oktober 2008

Tillgångar


Aktieobligationer 27 816,00 kr
Aktier 67 514,00 kr
Fonder 48 956,00 kr
IPS 6 793,00 kr
Svea Direkt 40 123,00 kr
Kontanter NN 0,15 kr

____________________________

191 202,15:-


Skulder

CSN -73 098,00 kr

Summa tillgångar och skulder: 118 104,15 kr

Tillgångarna har minskat med 7 130,47:- jämfört med förra månaden. Jag har satt in totalt 4 500:- (varav 3 500:- är studielån som jag köpt Simplicity Likviditet för, 1 000:- har gått till de vanliga fonderna). Ingen kul månad, med andra ord.

Ett diagram:


//Finanskvinnan

En dag av dumheter

Jag tänkte göra min månadssammanställning på ett nytt sätt idag men eftersom jag gjorde om hela mitt ekonomiexcelark får jag ingen ordning på någonting. Excel 2007 är banne mig inte helt enkelt att använda när man är van vid 2003. Hos Microsoft finns dock en utmärkt hjälp som visar var funktioner från 2003 återfinns i 2007. Gör en enligt klassiskt format istället, den kommer upp snart.

Förutom det får jag ingen ordning på mitt trådlösa internet med nya datorn. Just nu kan jag inte använda det alls utan får ha kabeln inkopplad som förr i tiden. Jag har dessutom missat en tvätttid vilket på olika sett föranledde att jag sov i min soffa istället för i sängen. Soffan är 130 cm bred så nu har jag ont i ryggen och nacken.

En tråkig, dum och regnig dag har det varit.

//Finanskvinnan

Virtanen talar ut

Fredrik Virtanen, programledare och journalist, talar ut om hur han förlorat nästan alla sina pengar på börsdippen. Deppigt läge. Man får önska honom lycka till med att "vinna tillbaka" dem. Tur han ser glad ut på bilden i alla fall.

Min åsikt om korta affärer står fast, det är definitivt inget för mig.

//Finanskvinnan

Buffertpengarna tog inte slut

Jag behövde bara ta 2 000:- från buffertkontot och har nu kvar 10 000:- där. Känns som en lagom och bra summa även om det givetvis inte hade skadat att ha mer för oförutsedda händelser.

Jag kommer få hyfsad lön både nu i oktober och november, tror jag, eftersom jag fått ett intressant jobbuppdrag som involverar några extra jobbdagar samt att jag åker till ett annat land (!) och representerar. Helt själv ska jag åka. Mycket spännande!

//Finanskvinnan

Eh

Minst ett inlägg till blir det från gamla datorn. Kanske fler, om jag gör verklighet av funderingarna på att kasta ut den nya från fönstret. Tålamod med elektronik är inte en av mina styrkor.

På den korta stunden det tog mig att fråga ut en av säljarna på MediaMarkt kom f ö två kunder och ville köpa datorer på avbetalning. Den ena var en pappa som köpte på avbetalning till sin 25+ gamla dotter som glatt sa "jag vill ha en snygg dator, disajnen är ju viktigast" och valde en i prisklass kring 10 000:-. Jag blev faktiskt arg när jag såg det. Visst ska väl andra människor få göra som de vill, men att inte ens ha vett att välja ett billigt alternativ när någon skuldsätter sig för att köpa det... Det är inte ok, tycker jag.

//Finanskvinnan

Ny dator!

Idag slog jag till på en ny dator. Jag åkte till MediaMarkt och testade de olika i rimlig prisklass som fanns. Slutligen bestämde jag mig för en Lenovo som kostade 4 490:-. Slog även till på Office-paketet á 990:-. Är mycket glad över att få Excel 2007 istället för den gamla versionen jag har nu, så det får vara värt pengarna.

Nu sitter jag och undviker att packa upp nya datorn, och nostalgisurfar på den gamla datorn. Det känns nästan sorgligt.

Nä. Nu är det dags. Jag har torkat bort alla fläckar från bordet och datornördarna jag känner är inlagda på snabbuppringning. Ses snart (förhoppningsvis) igen.

//Finanskvinnan