Det finns inga gratisluncher

Idag har jag blivit klippt av min frisör gratis. Jag blev dessutom bjuden på lunch. Orsaken var att frisören var på kurs och behövde träna en viss teknik. Nackdelen var att jag inte fick bestämma frisyren själv. Nu har jag väldigt kort hår helt plötsligt. Nåväl, omväxling förnöjer etc.

Jag passade även på att lida mig igenom julpyntavdelningen på Åhlens City. Det är första advent och jag vill inte framstå som någon nonchalant ungdom alternativt deprimerad singel som inte har minsta ansats till jul hemma. Eftersom jag insåg att jag inte kunde tänka mig att ha en enda av julprylarna som stod till buds i mitt hem lät jag dock bli att köpa något. De hade rosa flamingos som var fina, men utan julgran att hänga dem i skulle de förmodligen inte ge någon direkt julstämning.

//Finanskvinnan

Äntligen trådlöst internet

Efter att ha köpt en ny router och fått assistans av en duktig datakille har jag äntligen trådlöst internet på min "nya" dator. Jag har t o m lösenord på det. Framtiden är här!

Nu är det bara den trådlösa elen jag väntar på.

//Finanskvinnan

Spaupplevelse

Idag ska jag till tandläkaren. Jag hoppas att det, som för fröken B, blir lite av en spaupplevelse. Mitt tandvårdsabonnemang gäller forfarande så jag behöver inte betala något. Ska be dem titta på amalgamet och ge synpunkter på vad det går att göra åt saken också.

UPDATE

Jag hade inga hål som vanligt. Bra tänder är verkligen något att vara tacksam för. Jag frågade om amalgamet var något som borde åtgärdas och det tyckte de inte. Det var ju bara "två små lagningar".

//Finanskvinnan

Beslut taget

Det verkar som jag kommer kunna göra mitt första månadssköp av aktier inom en vecka eller två. Jag har därför bestämt mig för att jag vill månadsspara i följande:

XACT Bull 150:-/15%
Kinnevik 300:-/30%
Lundbergs 350:-/35%
Berkshire Hathaway 200:-/20%

Själva aktierna/fonden är inte förhandlingsbara men om ni har något bra argument för varför jag borde köpa mindre eller mer av något är det bara att säga till. Det är fullt möjligt att jag ändrar fördelningen i framtiden.

UPDATE

Första automatdragningen sker först i slutet av december och då jag redan avslutat månadssparet hos Nordnet går månadens 1 000:- till Svea Direkt istället.

//Finanskvinnan

Fördelning tillgångar samt nytt i depån

Det var ett tag sedan jag publicerade en fördelning av tillgångarna. I princip är det sista diagrammet lite missvisande då 24 000 kr i fonder är räntefond som jag köpt för CSN-pengar. Jag tänker själv att mina fonder är aktiefonder.

Räntefondpengarna kommer jag nu föra över till Svea Direkt istället. Då blir det tydligare vad jag har "säkert" placerat. När december lider mot sitt slut kan jag tänka mig att jag inte lyckats slösa bort alla 9 000:- jag har kvar på buffertkontot, då kanske det blir ytterligare en insättning direkt till Svea.


Nytt i depån annars är att ABN Amro slagits samman med Fortis så min Clean Tech-fond har bytt namn till FORTIS CLEAN TECH.

Biosensoremissionen har jag missat. Ja, för jag svarade inte innan 21/11. Om jag inte minns helt fel var det Cristoffer som meddelade att en emission skulle ske men från Nordnet har jag inte fått något meddelande alls om vad som händer och när. Är det meningen att man ska hålla reda på sådant själv?

//Finanskvinnan

Lönedag är festdag

Innan jag kom till Ikea igår var jag på nöjescentrat Heron City. Där var det så fullt med folk att man knappt fick plats att sitta i "food courten". Det vimlade av barnfamiljer. Känns bra att man tar ut familjen på roligheter samma dag som lönen kommer in även om det bara är en vanlig tisdag, så barnen lär sig att man ska slösa bort pengarna så fort de kommer in.

Kan säga att det knappast är fullsatt om man kommer dit en tisdag i mitten av månaden.

//Finanskvinnan

Ikeatripp

Idag fortsatte börsen upp. Märkligast var Skanska som meddelade varsel för 3 400 anställda i norden. I en artikel hos DI står att aktien föll tungt vilket var vad som skedde i början på dagen. Mot slutet av dagen hade den gått upp 0,82%.

Jag är på något bättre humör nu. Åkte till Ikea - vilket är en av mina favoritsysselsättningar - men glömde att det är lönedag idag (hur man nu kan glömma det). Det var i princip outhärdligt där. Dock fanns det en del fina nyheter. Jag kanske köper ett soffbord där någon gång, har letat sen jag flyttade till min lägenhet. Eller på Mio.

Däremot var det dystra tider i shoppen vid utgången. Dels hittade jag ett riktigt lågvattenmärke i form av "Godis Älgar": älgformad fruktgele i kamoflagemönstrad påse med skotthål och insyn via ett kikarsikte. Godisets slogan var "Med den goda smaken i sikte". Usch. Det kanske bara är jag, men jag föredrar att inte tänka på skadskjutna älgar när jag äter godis.

Jag försökte även köpa glass i korvkiosken. De har återinfört maskinerna där man själv ska ta glass och precis som förra gången de försökte med det var de en total sanitär olägenhet. Jag kan bara gissa hur många barn som varit där och petat med sina smutsiga små fingrar. Läste något om att vinterkräksjukan brutit ut igen och jag skulle inte bli förvånad om det började där.

En annan intressant iaktagelse är att de nu säljer mandeltårta och chips under eget märke istället för märkena Almondy och Lantchips som de gjort tidigare. Produkterna är fortfarande tillverkade i Sverige så förmodligen är det samma fabriker som producerar dem. Men till lägre pris för Ikea. Jag minns att det varit debatt om detta gällande exempelvis ICA:s EMV-produkter där ICA pressade leverantörerna att ge dem orimligt bra priser. EMV är tydligen bra business.

Den senaste tiden har jag kollat med lite olika välgörenhetsorganisationer angående huruvida man kan ge dem anonyma gåvor. Det verkar man inte kunna, utom hos WWF där man kan skänka via kontokort direkt på hemsidan och kryssa i att man vill vara anonym. En välgörenhetsorganisation rekommenderade att jag skulle gå till min bank och betala in pengarna för att vara anonym (och alltså slippa utskick eller andra trakasserier). Det kan den välgörenhetsorganisationen glömma att jag kommer göra. Kanske ska jag skänka pengar till WWF istället. Men vill inte lämna mitt kortnummer på nätet i onödan... Att det ska vara så svårt!

//Finanskvinnan

Börsen upp 9%

Idag gick börsen upp 9% på glada siffror och rykten från USA. Mina aktier steg med 4 006.80 kr. Det är märkligt med dessa stora svängningar.

//Finanskvinnan

Deppdag

Idag är jag inte alls glad. Det är mörkt och kallt ute och ostädat inne. Jag tog en promenad tidigare idag i snön. Det var var ok när solen var uppe. Sen kom jag till ett köpcenter och bestämde mig för att jag skulle köpa Ecco-stövlarna jag tittade på tidigare ändå. Jag tänke att jag skulle bli gladare av det, fast det är tveksamt om det funkade. Snart är det en ny vecka.

//Finanskvinnan

Konfererad

Nu har jag varit på konferens. Jag har ätit en massa god mat som man gör på konferens och jag har även sett min allra första Idol-utröstning för i år. Det var ganska roligt att se. Men är inte alla deltagare väldigt unga? De såg ut och lät som Småstjärnorna hade gjort om de sjungit själva, tyckte jag. Har väldigt svårt att se någon star quality i det.

Roligt är att det kommit snö och att den inte smält bort.

//Finanskvinnan

Nordnetkvällen 2008

Oj, nu blev det sent på kvällen igen. Mina dagar rinner iväg. Kort sagt tycker jag Nordnetkvällen var intressant och välarrangerad men stämningen var överlag lite dystrare än förra året. Kanske är det inte så konstigt med tanke på hur börsen gått. Eventet var lagom långt vilket är plus i kanten. Jag hann inte prata med några utställare, tittade bara runt lite.

Jag kommer definitivt försöka gå nästa år igen.

Nordnetkvällen inleddes med att VD Carl-Viggo Östlund hälsade alla välkomna och sa tre saker om Nordet:

1) Nordnet står starkt och är inte exponerat mot något som skulle kunnat försvaga bolaget.

2) Nordnet har nordiskt fokus.

3) "Nordnet gör det enkelt" är Nordnets slogan. Ambitionen är att göra finansiella tjänster enkla för kunderna att förstå. Inom 10 år är visionen att Nordnet ska vara nordens ledande bank på spartjänster.

Kvällens värdar var Victoria Thore och Charlie Söderberg. Charlie meddelade att han var tvungen att kissa tre gånger innan det började eftersom han var nervös inför direktsändningen. Han sa även "när förändringens vindar blåser, bygger du vindskydd eller väderkvarnar?". Ett tänkvärt citat. Bra var att tittare kunde sms:a in frågor till deltagarna. Minns inte om det var så förra gången också.

Sen var det dags för Arturo Arques som berättade lite om sin (enkla) bakgrund, vikten av att spara och "den nya rådgivningen". Nordnet kommer lansera en investeringsguide innan årsskiftet vilken kommer vara enkel för alla att använda. Kunden kommer besvara ett antal frågor för att utvärdera riskvilligheten och därefter kommer förslag på placeringar. Man kan själv ändra risken men om det man valt överstiger risken testet indikerar säger guiden ifrån. Enligt Arturo har de flesta för hög risk i sitt sparande, något som säkert kan stämma. Han berättade att Nordnet kommer lansera 5 stycker fond-i-fonder i samarbete med Öhman.

Om man vill kan Nordnet sköta förvaltningen via guiden men man kan också göra det själv. Jag tycker investeringsguiden verkar bra men undrar vad det kommer kosta om man vill låta Nordnet sköta förvaltningen. Inte för att jag själv är spekulant dock.

Därefter pratade Magnus Norman, Erik Fjellborg och Therese Albrechson om hur det är att vara ung och framgångsrik. Denna programpunkt kändes klart inspirerande för mig och det var roligt att höra hur främst Erik och Therese tänkte kring entreprenörskap och utbildning. Däremot kändes det som det var lite oklart vad tanken bakom programpunkten var.

Rolig trivia är att Stefan Edberg tydligen har ett eget fondbolag nu.

Sen pratade Mats Odell om konjunkturen, utförsäljningen av statliga bolag och lite annat. Jag tror många uppskattade honom och han fick en del spontana applåder. Jag tycker det var både humoristiskt och intressant. Värt att nämna är att han anser de svenska bankerna vara oerhört solida (även Carnegie som de söker en långsiktig ägare till), att Nordea kommer säljas vid rätt tidpunkt till rätt pris och att de arbetar på att se över beskattningen för sparande såsom i kapitalförsäkring.

Kvällen avslutades med en debatt där Peter Rönnström, Peter Malmqvist, Elisabeth Tandan, Gustav Rentzog och Mika Burman Götz diskuterade hur de tror framtiden ser ut. Peter Rönnström från Catella meddelade att de numer har 70% aktier i sin blandfond (och alltså ser ljust på framtiden) medan Peter Malmqvist inte bara såg uppgiven ut utan även sa att han inte vill ha mer än 20% aktier för att kunna sova om nätterna just nu. På frågan om vilka aktier som var köpvärda i dagsläget nämndes Ericsson, H&M, Telia Sonera och Alfa Laval.

//Finanskvinnan

Bra initiativ

Monthy Python har tröttnat på att folk lägger upp deras klipp med dålig kvalitet på Youtube och har istället startat en egen kanal där de lägger upp klippen med bra kvalitet. Bra initiativ!

//Finanskvinnan

Nöjen och festligheter

Jag har varit på Nordnetkvällen men får skriva en sammanfattning imorgon, det blev så sent. Det var bra i alla fall. Man fick en god smörgås med rostbiff och pepparrot.

Så länge: Peter Rönnström från Lannebo sa att han anser Alfa Laval vara börsens lägst värderade aktie. Funderar på om det kan vara något för min nya KF. Vad tycker ni läsare?

//Finanskvinnan

Vilka aktier?

Nu börjar min kapitalförsäkring hos Aktieinvest bli klar. Frågan är då vilka aktier jag ska månadsspara i utöver Berkshire Hathaway. Jag kommer köpa för 1 000:- per månad och jag vill köpa tre eller fyra aktier varje månad.

Då Berkshire Hathaway inte ger utdelning är det önskvärt att de övriga bolagen gör det. En tanke jag har är att enbart köpa investmentbolag. Har ni några förslag?

Jag skulle kunna tänka mig att köpa Ratos och Industrivärden som jag redan har i min andra kapitalförsäkring men det är nog klokt att få in fler bolag också.

//Finanskvinnan

Skor

Idag har jag alltså köpt nya skor igen. Jag tittade på ett par väldigt fina Ecco-stövlar i läder för 1 395:-. Det speciella med dem var att de passade, stövlar brukar alltid vara för trånga i skaftet för mina fotbollsvader. Tyvärr har dock även Ecco-skorna jag ägt tidigare gett upp i förtid så det kändes inte värt pengarna. Istället köpte jag ett par vanliga och hyfsat fina skor för 499:-.

En vän påpekade att aktier i bolag som tillverkar slit-och-slängprodukter (såsom mina skor) måste vara en bra investering. Men är det verkligen så? Jag vill gärna tro att folk inte bara minskar på okynneskonsumtionen och impulsshoppingen vid lågkonjunktur utan även kanske tänker steget längre och försöker köpa sådant som håller även om det är lite dyrare. Det blir ju billigare i längden. Å andra sidan kanske effekten snarare blir att de som tidigare satsat på kvalitet måste köpa billigt för att kunna upprätthålla sin shoppingfrekvens.

Tror inte det blir några skoaktier för mig - och finns det ens några längre? Wedins skor har väl blivit sålda har jag för mig.

//Finanskvinnan

Aj aj

Idag gick jag ungefär 7 km. Väl hemkommen upptäcker jag att jag fått en hälspricka i andra hälen också. Det börjar verkligen bli akut att köpa de där specialplåstren samt att kolla upp fötterna.

Som ni märker har lågkonjunkturen även drabbat bloggen. Istället för spännande inlägg om aktier och ekonomi får ni höra hur det går för mina fötter. Kan passa på att meddela att jag tagit sönder ytterligare ett par skor (som dock varat hela förra vintern) också. Så det är dags att köpa nya. Igen. Jag är fruktansvärt trött på skor.

//Finanskvinnan

Nu är saken utredd

Tidigare har jag publicerat bilder från ekonomisiter som illustrerat börsdipparna. För att reda ut huruvida detta är tillåtet mailade jag chefredaktörerna på de sidor jag använt bilder från. Då jag nu fått svaret att det inte är tillåtet har jag tagit bort alla bilderna.

Jag ber berörda parter om ursäkt.

//Finanskvinnan

Årets första snö i Stockholm

Idag har det snöat. Det är första snön jag ser i vinter. Ett par gånger har jag blivit lurad tidigare, dels när det låg smulad puts på marken vid ett bygge och dels en gång när väldigt små och ljusa blad virvlade runt i luften, men nu är det the real thing. Tyvärr tror jag det smälte bort direkt igen.

Gällande mitt julklappstema - Gekås - går det lite trögt. Ingen jag känner vill åka dit. Vissa vet inte ens vad Gekås är. Även om jag iofs har varit i kontakt med två personer som ska åka husbil ner (paranta damer, 50+) lutar det åt att jag antingen får åka själv eller komma på ett nytt tema. Det nya temat kommer förmodligen bli "loppmarknad". Ha så kul med era julklappar, "vänner".

I helgen har jag tagit det ganska lugnt och ätit mycket mat ute. Det har varit gott och trevligt. Jag köpte en kofta på Zara för 249:-. Har även lämnat in skorna jag köpte för en månad sedan på lagning. Eftersom de gått sönder. Butiken skulle ta hand om det som tur var.

//Finanskvinnan

SeminarieGuiden

Det är så härligt med internet. Man kan hitta information om nästan allt. Nyss blev jag tipsad om SeminarieGuiden vilket är en sida som samlar seminarier inom olika områden. Man kan även anmäla sig till veckoutskick av seminarier inom ens intresseområde.

Det jag saknar på sidan är eventuell kostnad för seminariet vilket man borde se tydligare utan att gå in på arrangörens sida.

//Finanskvinnan

En lärdom

I helgen umgicks jag med släkten. Jag fick då lära mig att man kan städa för mycket. En släkting har nämligen tagit sönder dels en ny torktumlare genom att öppna en liten lucka och dammsuga inuti den så det blev kortslutning, samt en ny spis (en sådan med två ugnar) genom att ta bort gallren och spruta vatten så det kom in bakom. Det blev kortslutning igen.

Det ska jag tänka på nästa gång personen ifråga anmärker på att jag inte dammtorkar med blöt trasa tillräckligt ofta. Undra på att man är pedant med de generna. Fast jag tycker iofs pedanteri är ett praktiskt drag, det verkar jobbigt att ha oordning.

//Finanskvinnan

Nordnetkvällen

19/11 är det dags för Nordnetkvällen. Det var jättebra förra året så jag ska försöka gå i år igen. Tycker programmet verkar spännande.

Precis som förra året kan man följa det live på nätet om man inte har möjlighet att komma.

//Finanskvinnan

Man är välbevarad

Idag är det fars dag. Planen är att gå en riktigt lång promenad och hitta en bra present. Även om det är ett kommersiellt jippo tycker jag min snälla pappa förtjänar en present.

Igår var jag ute. På Berns. Vakten sa att jag är "välbevarad" för min ålder när han tittade på min legitimation. Vet inte om jag ska känna mig glad eller förolämpad. Så gammal är jag faktiskt inte. I alla fall var det ganska trevligt och det blev inte alls dyrt.

Jag har börjat planera min 30-årsfest (om inte bara två utan flera år) lite smått. Hittills har jag en dansuppvisning, ett föredrag om postironi och ett rapuppträdande inbokat. Det förs även diskussion kring huruvida jag ska engagera en eller två trollkarlar. Eventuellt överaskar jag med en 45-minuters powerpoint om vikten av att spara också. Fast det är nog bäst att ta det på slutet så folk inte går i förtid.

//Finanskvinnan

Gekås i Ullared

Jag har bestämt att temat för samtliga julklappar i år är "Gekås". Tidigare brukade jag köpa alla i mitt lokala centrum (som inte är mitt lokala centrum längre) men i år har jag högre ambitioner och satsar på Ullared.

Har ni några tips för hur man bäst kommer till Gekås? Buss? Hur bor man bäst? Vad ska man tänka på?

//Finanskvinnan

Månadsspara i Berkshire Hathaway

Jag läste i Aktiespararen att man nu kan köpa andelar i Berkshire Hathaway via kapitalförsäkring hos Aktieinvest. En aktie i Berkshire Hathaway är inte billig (a-aktien kostar idag $112 200 och b-aktien $3 700) men då man köper andelar kan man handla för så lite som 100:- åt gången.

Jag är faktiskt sugen på att öppna en kf hos Aktieinvest enbart för att kunna köpa denna aktie. Isåfall skulle mitt månadsspar på 1 000:- kunna gå till aktier istället för fonder som idag.

//Finanskvinnan

Val i USA

Jag har varit hos en vän och tittat lite på valbevakningen på SVT. Spännande! Eller rättare sagt, jag hoppas att det inte blir särskilt spännande utan att Obama vinner stort.

Jag brukar utge mig för att respektera andras åsikter. Men hur jag än försöker kan jag inte förstå den kristna högern i USA. Speciellt inte när jag hör en kvinna säga "jag tror inte en kvinna kan klara att vara president. Vi kan inte ta den typen av ansvar. Gud har inte gjort oss så." som en person uttalade sig i ett tv-inslag. För att inte tala om Sarah Palins uttalanden om att inte ens en våldtagen kvinna har rätt att välja abort.

Börsen tog ett glädjeskutt på 6,5% och mina aktier gick upp 3 540:- idag. Jag vill gärna tro att ljusare tider stundar även i ekonomin om Obama vinner.

UPDATE

Yes we can! Obama blir näste president, såvida han inte blir mördad först. Vilket jag såklart hoppas inte sker.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder november 2008

Nu blir det nya bud med månadssammanställningen. Ni får helt enkelt utdraget från mitt nyfixade ekonomiexcelark samt diagrammet. Tycker det är roligare när man lätt kan se förändringen månad för månad. Där kan ni också se förändringen i total (rött blir det om det negativ utveckling) samt hur mycket jag sparat.

Klicka på bilderna för att se dem större.//Finanskvinnan

Här händer det grejer

Jag ser att mina 0,15:- i kapitalförsäkringen nu är 0,16:-. Huruvida det beror på den omtalade "ränta-på-räntaeffekten" eller att jag skrev fel förra gången är dock oklart.

I övrigt ska jag säga att det ser dystert ut för min ekonomi. Trots de senaste dagarnas uppgång. Jag återkommer med sammanställningen inom kort.

//Finanskvinnan

By popular demand

Efter enträget tjat från mina fans (eller ok, mitt fan) tänkte jag uppdatera er lite om vad som händer. Eftersom det är så mycket, kan man tro, får jag dela upp på olika områden. Tyvärr kanske det inte är så mycket spännande som man kunnat hoppas men jag har verkligen haft fullt upp.

Hälsa

* Jag har fått en blödande spricka i hälen. Detta har aldrig hänt tidigare. Det gör ont och är irriterande. Förmodligen är det relaterat till min nya hobby: att promenera.

* Min ryggrad har komprimerats med några centimeter. Det här har jag inte fått bekräftat genom mätning men jag har skäl att misstänka det då jag släpat runt en ryggsäck som väger absurt mycket i sex veckor. Kurslitteraturen jag haft på det senaste momentet var inte nådig. Kanske har det påverkat hälen också.

* Jag är inte förkyld just nu. Jippie! Kan inte minnas när jag var inte-förkyld senast denna höst.

Skola

* Jag har verkligen pluggat hårt de senaste veckorna.

* Det känns som min tenta gick riktigt bra. Faktum är att det känns bättre ju fler dagar som går sedan jag gjorde den. Antar att jag får avvakta resultatet och se, helt enkelt. Det känns som en sten/jättetung ryggsäck lyfts från mina axlar.

* Till nästa moment har vi två futtiga böcker. Dessa kommer jag släpa runt med glädje.

Arbete

* Det går mycket bra på mitt jobb just nu. Jag hann inte klart med en sak i fredags men åkte in en och en halv timme idag - mellan ett studiebesök och en föreläsning - och slutförde det. Bra gjort av mig. Trivs verkligen jättebra på jobbet och det är en skön kontrast till skolan eftersom någorlunda ordning och reda råder. Speciellt på mitt skrivbord som jag alltid håller i pedantisk ordning.

Ekonomi

* Statusen i min kapitalförsäkring verkar ha gått från fullkomligt katastrofalt jättedålig till bara katastrofalt jättedålig de senaste dagarna. Passar bra eftersom jag tänkte försöka göra månadssammanställningen snart. Så bra som det går för Frisk Ekonomi kan jag inte påstå att det går dock.

* Jag har som sagt fått lite mer pengar beviljat från CSN men jag tror jag får sätta allt eventuellt överskott på buffertkontot. Har jag något kvar vid jul kan jag köpa mer räntefond för pengarna då.

* Om man vill veta vad som händer med Sveriges sedlar och mynt kan man få uppdateringar och hitta spännande trivia på www.sedelmynt.se. Där får man bland annat veta att en 50-öring kostar 30 öre att tillverka. Låt oss sluta tillverka 50-öringar snarast är min kommentar på det.

//Finanskvinnan