Gott nytt år!

Nu ska jag fira det gamla årets död samt födelsen av det nya. Gott nytt år!

//Finanskvinnan

Spotify igen

Tjuvlyssnat lottar ut Spotifyinbjudningar. De verkar ha ganska många så det kanske kan vara värt ett försök för er som vill testa men inte betala.

//Finanskvinnan

Hur slutade börsen 2008?

Med facit i hand var det många som trodde fel i februari då jag gjorde en undersökning bland bloggens läsare. Inte minst jag själv. Resultatet i undersökningen blev som nedan:


Totalt inkom 283 röster.

132 personer trodde börsen skulle sluta på +-0 eller mindre och 151 trodde börsen skulle sluta på plus. Själv röstade jag på +1%--+5%, det alternativ flest valde.


I själva verket blev 2008 det sämsta börsåret i modern historia med ett index som slutade på -42%. Endast 9% av de som röstade trodde det skulle kunna gå så dåligt. Jag hoppas på ett bättre 2009.

//Finanskvinnan

Extra sparande

Jag har fört över aktiepengarna från sparkontot till mitt vanliga bankkonto. Därifrån kommer de gå över till den nya kapitalförsäkringen nästa vecka, och då kommer jag kunna lägga mina köpordrar.

En fördel med Aktieinvests kapitalförsäkring är att minimicourtaget vid vanliga aktieköp är lägre; 29:- istället för 99:- vilket jag betalat hos Nordnet.

Eftersom jag ligger hyfsat till med ekonomin inför det nya året tänkte jag festa till med lite mer sparande. Därför förde jag över 3 000:- mindre från Svea och tänker plussa på de 3 000:- från lönen istället.

Jag noterade även att mitt autogirosparande till kapitalförsäkringen dragits två gånger så det har gått 2 000:- dit denna månad. De kommer inte dra dubbelt i framtiden men jag hade ändå råd med de 2 000:- så det var ok just för tillfället. Det är visserligen bufferten jag går åt nu, men jag vet att det kommer en del pengar i januari så då bör jag kunna bygga på den igen.

Totalt gör det ett sparande på 5 000:- denna månad, varav 2 000:- till aktier och 3 000:- till sparkonto.

I övrigt har jag köpt mitt dyra SL-kort nu. Känns skönt att ha den kostnaden avklarad.

//Finanskvinnan

Ett himla bra karriärtips

Jag själv och många jag känner är inte helt på det klara med vad vi ska jobba som. Visst kanske man har en aning, åtminstone inom vilken bransch, men exakt vilken position som är drömjobbet är svårt att veta när man är i början av sin karriär. Och vet man inte det är det inte enkelt att motivera varför man är den bästa för en tjänst när man väl söker jobb.

Jag gav ett tips som jag antingen läst någonstans eller själv kommit på till en kompis nyligen. Det var att läsa alla platsannonser gällande jobb som är inom det intressanta området. Därefter kopierar man det väsentliga i varje annons och bedömer hur intressant jobbet är. Är det något man kan tänka sig nu eller i framtiden? Eller inte alls? Vilken känsla ger organisationen som utlyst tjänsten?

Om man sedan samlar lite nyckelord från varje annons bör man kunna få fram en bättre bild av vad man verkligen vill respektive inte vill jobba med.

Jag ska genast börja följa mitt eget råd. Jag gissar att jag kommer göra något av det i Excel och räkna på nyckelorden.

Appropå kvinnor i karriären finns en nystartad blogg som drivs av ett gäng sådana; NetWorking. Den gillar jag.

//Finanskvinnan

Telepati?

Som jag länge misstänkt verkar jag och min dator stå i telepatisk förbindelse med varandra. Åtminstone kan datorn läsa mina tankar (förmodligen är FRA inblandat på något sätt).

Eller finns det någon annan förklaring till att min aktiesammanställning på iGoogle, trots att jag inte ändrat något efter försäljningarna, helt plötsligt bara visar kurser för de aktier jag har kvar?

När jag håller muspekaren över aktienamnen visas grafer över värdeutvecklingen men bara RNB, HQ och Biosensor syns i listan.

//Finanskvinnan

Jag hade fel. Fruktansvärt fel.

I somras slog jag vad med bloggaren "Jag vet" om oljepriset. Jag trodde det skulle vara på mer än $215 per fat 31/12 och "Jag vet" att det skulle vara under $100. Med tanke på att oljepriset (Brent) idag ligger på $38,71 är det bara för mig att erkänna min förlust.

Ibland har man fel, ibland har man rätt. I det här fallet gissade jag väldigt fel. Som tur är drabbade det varken någon fattig eller mig själv eftersom jag inte har några oljebaserade investeringar. Däremot fick jag vackert sätta in 100:- till Hoppets Stjärna. Sämre "straff" hade man kunnat tänka sig.

Grattis "Jag vet", Hoppets Stjärna och hela den industrialiserade världen. Än så länge finns det olja. Än så länge.


Appropå välgörenhet har jag fortfarande inte fått någon vettig lösning på hur jag ska göra för att slippa bli trakasserad av organisationen jag skänker till. Istället för att ge till de traditionella organisationerna överväger jag att skänka 100:- de månader jag har råd till Rick Falkvinge som är Piratpartiets partiledare. Han har nämligen inte råd att jobba gratis längre.

Jag följer hans blogg och tycker han gör ett bra jobb som opinionsbildare samt folkbildare. Framför allt är han en av få personer i politiken som verkligen tar integritet på allvar. Jag vill inte att mina brev ska läsas av obehöriga och jag vill ännu mindre att mina mail ska lagras och läsas av obehöriga. Jag vill inte att privata organisationer ska kunna begära ut information om vad jag gjort på internet för att det passar dem. Jag vill kunna ringa en hjälplinje och få hjälp med mitt missbruk (om jag utvecklar något) utan att det loggas och lagras. Det här skyddet av min integritet trodde jag ingick i mina mänskliga rättigheter, men tydligen gör det inte det.

Jag kommer knappast rösta på Piratpartiet men jag hoppas Rick kan fortsätta jobba som han gör. Jag tror han är väl värd pengarna. Och sannolikheten för att han mailar och ringer mig oombedd efter att jag donerat är försvinnande liten.

Även Cornucopia? har skrivit om Rick (samt donerat den symboliska summan 84:-).

//Finanskvinnan

Nyårslöftena för 2008

LR frågade i en kommentar hur det gått med mina nyårslöften/mål för 2008. Vissa har jag klarat suveränt bra, andra mindre bra och något har jag misslyckats totalt med. Ni kan se dem nedan (vissa har jag kanske inte skrivit om tidigare eftersom de är lite fjantiga - men jag hade klistrat in alla på varje veckouppslag i min kalender för att inte glömma).

Allmänt

* Jag skulle sluta skjuta upp saker privat.

Detta har jag verkligen lyckats med. Kan inte komma på en enda sak jag skjutit upp, utan jag har faktiskt glömt hur jag brukade göra förr i tiden. Nu bara gör jag det jobbiga så det är ur världen. En sak jag kanske inte nämnt tidigare men som jag gjort under året är cellprovtagning vilken jag skjutit upp i flera år och oroat mig för (som väl är var jag frisk).

Något jag ska göra under nästa år är fotvård, minst en gång. Har inga direkta hälproblem längre men det skadar inte att lägga lite pengar på det tänker jag. Är dock i researchstadiet för detta just nu.

Hälsa

* Jag skulle cykla mer.

Detta har jag inte gjort, men däremot har jag börjat promenera. Så summan av motionen är högre.

* Jag skulle ta minst en långpromenad i veckan.

Detta har jag överträffat med råge.

* Jag skulle äta färsk frukt eller grönsaker varje dag.

Detta har jag lyckats med utom möjligen någon enstaka dag.

* Jag skulle äta ordentlig mat och frukost.

Detta har gått bättre än tidigare år men jag är fortfarande dålig på frukosten. Brukar ta en skorpa och vatten när jag kommer till jobbet, räknas det?

* Jag skulle gå och lägga mig senast 22.30 vardagar.

Det här har jag misslyckats kapitalt med. Jag har förmodligen lagt mig innan 22.30 max 3 gånger under hela året. Är en hopplös nattuggla.

Ekonomi

* Jag skulle spara minst 20 000:-.

Mitt uppsatta sparmål på 20 000:- har jag överträffat med mer än det dubbla, men då har jag ju börjat ta studielån också. Å andra sidan har jag fått kraftigt försämrad ekonomi i och med separationen så det ser jag som bra ändå.

* Jag skulle sluta köpa godis, glass och snacks på vardagar.

Detta har gått över förväntan. Jag har "fuskat" mindre än 5 gånger under hela året.

* Jag skulle öka min timlön med minst 25%.

Detta har jag inte riktigt nått upp till under 2008 men jag fick till en ökning.

Utbildning

* Jag skulle få högsta betyg på alla examinationer.

Detta har jag inte lyckats med helt, har fått "ok" betyg på några. Men samtidigt är jag glad att jag bara missat helt på en tenta under hela utbildningen.

Nu gäller det att komma på nya mål för 2009.

//Finanskvinnan

Mer pengar

Jag loggade in på min internetbank och såg att jag fått en julklapp från facket; ersättningen för min kurslitteratur under höstterminen. Jag fick omkring 2 000:-. Jag är oerhört glad över det.

//Finanskvinnan

Återinträde i a-kassan

Med tanke på hur dåliga tider det är nu kommer jag förmodligen gå med i a-kassan igen senast i juni nästa år. Jag läste att varje månad i a-kassan kommer räknas som två för nya medlemmar under 2009. Alltså har jag möjlighet att få a-kassa om jag (ta i trä) skulle bli arbetslös efter min examen vilken jag förhoppningsvis tar i januari 2010.

Jag kommer välja Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa som kostar 150:- per månad. Jag uppfyller både akademikerkravet på ett visst antal högskolepoäng och arbetskravet på i snitt 17 timmar arbete per vecka redan nu.

//Finanskvinnan

Den bästa julklappen?

Nu verkar det som det händer något med CSN:s (o)fribelopp, äntligen! Läs mer hos SvD.

Fribeloppet ska höjas till 130 000 per år och om man tjänar mer än det påverkas endast bidragsdelen och inte lånedelen. Jag tycker det verkar vara ett vettigt system, oändligt mycket bättre än dagens. Även om jag självklart tycker det är trevligt med gratis pengar i form av studiebidrag anser jag det finnas rimlighet i att inskränka bidragen när man tjänar mycket, snarare än lånen som man ändå måste betala tillbaka.

Min fråga nu är bara: när börjar detta gälla?

När jag tittar på min egen inkomst 2008 kan jag meddela att jag tjänat ungefär 145 000 innan skatt. Den totala inkomsten efter skatt under året är dock ungefär 180 000 (mer än 2007 då jag ändå jobbade heltid halva året). Det är med presentpengar, kapitalinkomster och CSN-lån.

//Finanskvinnan

Julstämningen infann sig

Jodå, det blev jul till slut. Det snöade till och med lite på mig där jag stod i kylan och väntade på bussen mot firandet. Härligt!

Jag skulle vilja säga att julklappar och julmat var oöverträffat bra i år. Det familjemässiga umgänget var också fantastiskt trevligt.

Jag fick 1 500:- i kontanter vilka kommer gå till SL-kortet för nästa termin och lite över 1 000:- i presentkort på kläder. Klart välbehövligt. Dessutom fick jag en utmärkt kniv av märket Global, godis, duschtvål, hudkräm, biocheckar, några fina tröjor och taklampan Norm 69 vilken jag önskat mig. Den sistnämnda bjöd även på oväntat mycket pyssel då den alltså består av 69 delar som man själv sätter ihop.

Jultvprogrammen var toppen (med undantag för Kalle som ger mig lätt ångest). Som vanligt fick jag en tår i ögat när jag tittade på Karl-Bertil Jonsson. Han är så fin! Svensson Svenssons julspecial var också mycket bra.

Hoppas ni har haft det lika bra som jag.

//Finanskvinnan

Uppdatering Loanland

2k -vägen till rikedom hittade jag en intressant uppföljning för hur blogginnehavarens test av Loanland löpt ut. Tydligen betalar de som lånar inte tillbaka pengarna i särskilt hög utsträckning.

Min personliga åsikt är att Loanland inte är det mest etiska sättet att tjäna pengar, varken för personerna bakom siten (som tar ut höga avgifter) eller dem som lånar ut. Men så är jag emot sms-lån och andra högräntelån som riktar sig mot samhällets svaga också.

Dock är det självklart tråkigt att personer som lånat ut inte får igen sina pengar. Och att låntagare får ytterligare skulder hos kronofogden i slutändan.

//Finanskvinnan

Inte direkt utvilad

Jag har nu kommit hem från en weekend i en mellanstor svensk stad vilken jag inte besökt tidigare. Det var jättetrevligt. Tempot kändes klart lugnare.

Tyvärr försvann lugnet som infunnit sig nästan direkt efter hemkomst. Jag tycks vara inne i en olycklig loop av bråk med vänner, bekanta och främlingar just nu. Det är förmodligen så att man inte visar sina vackraste egenskaper när man är stressad, kan jag tro. Nåväl. Jag har fortfarande ledigt. Jag ska ta det lugnt. Stressa ner. Bli en diplomatisk och lugn person igen.

Något jag gjort under weekenden är att spela tv-spel, bland annat Rock Band. Det var ungefär hur roligt som helst att spela trummor. Däremot kan jag tycka att det är en märklig och ohållbar utveckling att göra så stora kontroller till tv-spelen. Samma sak gäller för gitarrkontrollerna. Jag vet inte hur man ska lösa detta på ett smidigt sätt. Sensorer på fingrarna? Skärmkontroller? Även om Nintendo Wii verkar ha halkat efter i konsollkriget för tillfället inbillar jag mig att deras remotekoncept är åt det rätta hållet.

För övrigt tror jag alla traditionella musikinstrument kommer försvinna i framtiden, och ersättas av intelligenta teknikmedel som ger direkt feedback på prestationen.

På den ekonomiska fronten har överföringen till SveaDirekt blivit klar. Jag har just nu mer än hälften av tillgångarna på sparkonto. Det känns märkligt bra, även om jag längtar efter att köpa aktier igen. Aktier ger som bekant en viss spänning i tillvaron.

För att piska upp lite julstämning (varav jag inte känner någon alls) åkte jag till en julmarknad på ett slott idag. Det hjälpte lite, faktiskt. Men det kändes lätt surrealistiskt med alla plasttomtar i gröna trädgårdar.

Ni som har Spotify kan lyssna på den enligt mig bästa julskivan som någonsin gjorts här. "All I Want For Christmas Is You" är också fin. I mitt fall kan jag byta ut "you" till "cash" eller "nothing". Jag får helt enkelt inte plats med fler prylar i lägenheten.

Förhoppningsvis får vi alla en god jul och uppnår det julnirvana vi längtar efter. Trots stress, köphets och annat elände som kan drabba såhär i mörkaste december.

//Finanskvinnan

Välförtjänt ledighet

Nu har jag tagit ledigt från både jobb och skola fram tills efter julafton åtminstone. Sen kommer jag återuppta uppsatsen jag skriver. Jag känner att jag verkligen behöver vila och ta det lugnt nu. Det blir bra. Om jag inte skriver något i bloggen så vet ni vad det beror på.

Det bästa är att jag bara hade 8 mail i min inkorg när jag gick från jobbet idag. Så lite har jag inte haft sedan jag började jobba. Eftersom jag (som alla gör?) praktiserar systemet att mail som ligger i inkorgen ska åtgärdas och mail som är "färdiga" flyttas till andra mappar betyder det att jag har en chans att hinna med det jag hoppas då det är lugnt tempo i mellandagarna. Jippie!

//Finanskvinnan

Mer julklappstips

Microsoft har gjort egna t-shirts under kollektionsnamnet "Softwear by Microsoft". Flera är jättefina! Om jag inte hade varit singel är det vad jag hade köpt till min respektive. Jag är sugen på att köpa en egen för den delen. Förmodligen kan man köpa dem på internet någonstans.

Denna och denna är mina favoriter.

//Finanskvinnan

Räntesänkning

SveaDirekt sänker räntan på sina sparkonton till 4,25% idag. Det är fortfarande bra antar jag. Men lite tråkigt för mig eftersom jag sätter in något över 40 000:- från aktieförsäljningarna i veckan. De pengarna får ligga hos Svea tills jag ska köpa om aktierna.

//Finanskvinnan

TV och frysfack

Idag har jag tittat på webtv. På kanal 5:s webtv såg jag en dokumentär om shoppingberoende och på SVT play såg jag Svensson Svensson (det var hur roligt som helst). Jag noterar att kanal 5 börjat med reklamavbrott i webtvsändningarna. Det verkar smart. De har dessutom annonser som ploppar upp medan programmen spelas. Bra av dem att köra båda typerna samtidigt eftersom de då kan se vad som ger bäst effekt. Personligen är jag dock tveksam till att någon klickar sig bort från ett pågående program för att följa en annons.

Jag tror för övrigt jag slog personligt rekord i hur mycket jag kan klämma in i mitt lilla frysfack nyss:

- 5 matlådor
- 2 små burkar Sia-glass
- 1/3 fryst limpa
- 1 fpk fryst persilja
- 1 fpk fryst vegekorv
- 1 fpk frysta vegebullar

Fascinerande!

//Finanskvinnan

Ny poll

Jag har lagt upp en ny poll till vänster. Hur tror du börsen kommer gå den närmaste månaden?

Dagens nivå för OMX Stockholm, All Share, är 203,80.

Det som händer om ungefär en månad är att jag återköper mina aktier. Så själv hoppas jag på stillastående eller nedgång.

//Finanskvinnan

Julklappar klara

Nu har jag köpt de allra sista julklapparna. Allt på novembers lön. Dessvärre är den totalt slut men det är ju bara en vecka tills nästa kommer. Decemberlönen blir ganska liten och jag lär inte få något från CSN så då är det buffertkontot som gäller.

Jag insåg att jag har en ganska stor kommande utgift som jag hoppas att jag får lite julklappspengar till, nämligen SL:s studentkort för vårterminen. 2 450:- kommer det gå på. Varför man inte kan e-handla det med förlustgaranti när man kan e-handla terminskortet för ungdomar är för övrigt ett stort mysterium.

//Finanskvinnan

Misslyckad säljorder

Min HQ-order har inte gått igenom idag så jag la en ny på 69:-. Om den inte går igenom imorgon så tror jag att jag låter bli att sälja de aktierna. Det är ändå inte en av de aktier jag kommer månadsspara i senare.

//Finanskvinnan

Höjd CSN-ränta

Räntan på CSN-lån höjs med 0,4 procentenheter 2009, till 2,5%. Hos CSN finns mer information.

//Finanskvinnan

Ny fördelning månadsspar

När jag nu flyttar aktierna till Aktieinvest vill jag hellre köpa fler av de jag har än nya. Därför ändrade jag fördelningen av månadssköpen till:

Ratos B 200:-/20%
Scania B 200:-/20%
Skanska B 200:-/20%
Industrivärden C 200:-/20%
Berkshire Hathaway 200:-/20%

XACT Bull åkte ut för att det inte är en aktie och Kinnevik kändes förvisso spännande (inte minst med innehavet i Black Earth Farming) men Metro gillar jag inte alls och Tele2 känns svårbedömt. Lundbergs kändes ganska likt de innehav jag redan har - då bygger jag hellre på i Industrivärden.

//Finanskvinnan

Aktiefunderingar

När jag bestämde mig för att "flytta" (sälja och återköpa) aktierna till den nya kapitalförsäkringen la jag säljordrar på samtliga aktier jag skulle flytta. Eftersom jag vill ha allt sålt senast tisdag la jag säljkurserna bara en eller två kronor högre per aktie än då aktuella kurser. Då börsen steg lite i förrgår gick alla ordrar utom HQ igenom enligt nedan:

Aktie Säljdatum Säljkurs Antal
RATO B 2008-12-11 136 130
SCV B 2008-12-11 72 101
SKA B 2008-12-11 72,5 175
INDU C 2008-12-11 52 100
MTG B 2008-12-11 152 27

Säljkursen för HQ ligger på 74 och fredagens slutkurs är 68 så om den inte går upp i början av nästa vecka får jag ändra ordern. Skulle jag få sälja på 74 kommer jag ha ungefär 52 500:- att sätta in i den nya kapitalförsäkringen.

Om börsen går upp de närmaste tre veckorna är det mycket möjligt att jag "förlorar" på att inte köpa om aktierna direkt. Tror dock inte det är särskilt troligt att botten är nådd nu och svängningarna är så stora att det inte borde vara något större problem att få in köp på en dippdag ändå, inbillar jag mig.

Jag måste säga att det är lockande att inte justera GAV-kurserna i den nya kapitalförsäkringen och ignorera den förlust om ca 40% jag faktiskt realiserat nu när jag sålt. Men det är väl bäst att göra det ändå. Och se sanningen i vitögat.

//Finanskvinnan

Sjukdomsfall

Idag blev jag sjuk. Jag tror det var migrän, som jag brukar kunna få någon lättare variant av när jag slarvat med att ha mina glasögon. Eftersom jag mådde illa trodde jag det var vinterkräksjukan men det visade det sig tack och lov inte vara.

Nu har jag sovit några timmar och känner mig pigg igen. Dessvärre har hela dagen gått och jag har inte varit utanför dörren. Det känns inte direkt som någon lämplig tid att ta en stärkande promenad (23:41 på kvällen) och kalaset jag var bjuden på är väl slut sedan länge. Typiskt tråkigt.

//Finanskvinnan

Blogg.se

För någon vecka sedan (eller två kanske) verkar det som blogg.se bestämde att de bara ska skicka ut början av varje inlägg någon skriver i sin blogg på deras plattform till RSS-prenumeranter.

Jag tycker personligen det är snålt av blogg.se att göra så. Jag förstår att en bloggare som har en egen sida kanske gör så, eller en tidning med anställda bloggare. Syftet är nämligen att man som läsare måste klicka in på bloggen och då se annonser eller kanske ta del av "hela" bloggupplevelsen med layout och allt. När blogg.se gör det för egen vinning utan att de bloggare som skriver gratis på deras plattform får ha ett ord med i laget (eller möjlighet att ta del av eventuella annonsintäkter) tycker jag det är dåligt.

För egen del innebär detta att jag inte läser hela blogginläggen. Jag följer så många bloggar att jag inte hinner klicka mig in på alla utan oftast bara läser inläggen direkt i min Google Reader. Lite trist för mig eftersom det är många bloggare som valt just blogg.se.

Till er som funderar på att starta en blogg rekommenderar jag blogger.com som jag själv använder. Där finns många bra funktioner såsom t ex att få uppföljningskommentarer på andra bloggars inlägg mailade till sin mail och blogglistan som uppdateras automatiskt.

//Finanskvinnan

Helade hälar

Mina hälar mår bra igen efter bytet till Ecco + andra åtgärder. Jag har till min glädje gjort promenerandet till jobbet till en vana - det faller sig helt naturligt nu. Idag gick jag även hem samt en bonuspromenad på det. Skulle tippa att det blev lite mer än två mil totalt.

//Finanskvinnan

Vad händer med CSN?

Jag funderade på om de pengarna jag tar ut från Nordnet och flyttar till Aktieinvest räknas som inkomst. Det skulle i så fall leda till att jag överskred fribeloppet (nyspråksvarning på det uttrycket, "fri" brukade inte vara förknippat med ångest för min del tidigare) ännu mer. Lite efterforskning säger dock som nedan, vilket jag tolkar som att det inte kan räknas som inkomst.

"Det är inte ovanligt att försäkringstagare gör delåterköp/uttag ur
kapitalförsäkringen. Ersättningen som tas ut ur försäkringen
beskattas inte (8 kap. 14 § IL).
"

Om det inte beskattas antar jag att det inte är något som tas upp i deklarationen och alltså inte är något CSN är intresserade av, till skillnad från vinst av kapital.

//Finanskvinnan

Otippad vändning

Då jag startade min kapitalförsäkring hos Nordnet fanns inte möjligheten att månadsspara i aktier i kapitalförsäkring, bara i vanlig depå. Nu finns den möjligheten och det är också en jag valt att hoppa på. Alltså har jag två kapitalförsäkringar.

Jag har ännu inte köpt några aktier i den nya hos Aktieinvest men det kommer jag göra med start denna månad. Jag valde för mig nya aktier/en börshandlad fond att köpa eftersom jag inte vill ha samma på två ställen. Det har dock irriterat mig att jag inte enkelt kan fylla på de aktier jag redan har och ha allt på samma ställe.

Idag slog det mig att jag kan ha allt på samma ställe. Jag säljer helt enkelt aktier i Nordnet, flyttar pengarna till Aktieinvest och köper om aktierna där. Då har jag de aktier jag vill kunna köpa mer av på samma ställe.

Därför har jag lagt säljordrar på alla aktier utom Biosensor och RNB vilka är mina "kryddor" numer, som jag har små innehav av och som jag förmodligen inte kommer köpa fler av. Dessa och fonderna jag har kommer finnas kvar hos Nordnet.

Jag kan tänka mig att jag tar ut pengarna från Nordnet innan 19/12 och sätter in dem till Aktieinvest efter 1/1. På så sätt slipper jag dessutom avkastningsskatt för aktierna jag sålt. Något som inte kan kompensera ekonomiskt för förlustavdragen jag missar i och med min kf, men ändå känns ganska bra. Hade jag inte kommit på att göra detta nu hade jag inte "skatteplanerat" på det sättet men nu faller det sig lägligt i tiden.

//Finanskvinnan

Julklappstips

Jag såg att man kan köpa presentkort på Spotify premium: 6 månader för 594:-. Det verkar vara en bra julklapp. Tar ingen plats heller (en bra egenskap hos presenter).

Bland det bästa med Spotify är att det är så enkelt att dela med sig av musik man tycker är bra till andra som har programmet, eftersom varje artist, album eller låt har sin egen länk.

//Finanskvinnan

En helt ledig dag

Imorgon har jag en ledig dag. Inget jobb eller skolarbete att tänka på. Frågan är då: Hur utnyttjar jag den på bästa sätt? Kom gärna med förslag på billiga eller gratis aktiviteter som jag kan göra på egen hand. Vid 19 ska jag äta middag med en kompis så kvällen är bokad. Morgonen är också bokad eftersom jag ska ha sovmorgon.

Aktiviteter jag funderar på:

* Köpa de sista julklapparna

* Gå till biblioteket och läsa böcker på plats

* Åka till Skansen

Aktivitet jag vill undvika:

* Sitta hemma och surfa på internet.

//Finanskvinnan

Glidande medelvärde

"Glidande medelvärde" är en term jag aldrig kunnat tro att jag skulle ta i min mun eller för den delen skriva innan jag började intressera mig för ekonomi. Det är en sådan skräckinjagande ekonomiterm som bara ekonomer förstår, inte vanligt folk. Nu när börsen gått upp två dagar i rad (3% idag!) kom jag på mig själv med att fundera på hur det "glidande medelvärdet" påverkats egentligen. Tyvärr är jag fortfarande inte helt på det klara vad det innebär.

Men å andra sidan visste jag inte att "glid fingerstryck" var en riktig mening förrän jag köpte min nya dator heller. Lenovo gör säkert bra datorer men svenska verkar inte vara deras bästa ämne.

//Finanskvinnan

Julpyntat och klart!

Idag har jag varit på stan och julhandlat. Jag hittade en trevlig och klassisk röd ljustake i trä för 14,50:- på Hemtex, 50% rabatt. Den får utgöra årets julpynt i casa FK.

Jag tror faktiskt att jag blev ganska klar med julklapparna också. Det jag ska köpa mer av är typ godis och choklad. Det blir bra. Kanske blir det någon välgörenhetsget också.

//Finanskvinnan

Nya PPM-pengar

Jag passade på att möblera om i PPM-fonderna förra veckan, innan de nya pengarna kom in. Jag bytte ut Simplicity Indien, i vilken jag hade 10%, till Lannebo Småbolag. Den nya fördelningen är som nedan:

FIM Brazil Placeringsfond 15 %

HQ Tillväxtmarknadsfond 20 %

BlackRock New Energy Fund 25 %

East Capital Rysslandsfonden 10 %

Lannebo Småbolag 30 %

Jag har valt att ha hög risk på mina PPM-pengar och det beror på att placeringshorisonten är så lång, mer än 30 år. PPM-pengarna har verkligen rasat i värde det senaste året men som tur är fanns det inte så mycket från början. Det som sätts in nytt i år är ungefär 5 300:-.

Börsen rusade idag och slutade på +8,4%. Mina aktier ökade med 4 244:-. Lite ljusning i mörkret!

//Finanskvinnan

Julklappsdilemmat

Jag vet verkligen inte vad jag ska köpa för julklappar. Har inte ens börjat än. Min senaste idé, presentkort på Max till alla, sågades brutalt av en tillfrågad. Sen tänkte jag att alla skulle få shutter shades men det blir säkert inte heller uppskattat. Det hade varit så oerhört praktiskt att fixa alla julklappar på samma gång bara.

Dessa ska jag köpa till, som jag tycker är svåra att hitta till:

* En herre i 50-årsåldern, gillar datorer och roliga teknikprylar.

* En dam i 50-årsåldern, gillar mode och heminredning. Har "allt".

* En herre i 70-årsåldern. Gillar jakt och dansband.

Vad köper ni?

//Finanskvinnan

Råvaruspekulation

Inte för att jag vill göra det, men av nyfikenhet har jag en fråga om råvaruspekulation som någon kanske vet svaret på. Om man tror att oljepriset kommer gå upp, vad är då det bästa sättet att investera enligt den tron? Oljeaktier/fonder? Eller något annat slags instrument?

//Finanskvinnan

Entreprenören kommer

Roliga Badlands Hyena skriver om jultomtens skadliga inverkan på kommersialismens högtid:

"...Men varifrån kommer pengarna till julklapparna egentligen? Jo, de har tagits från de “rika” föräldrarna som en form av skatt. Vissa familjemedlemmar betalar denna skyhöga julskatt från sin lön, medan andra inte betalar ett öre.

I vårt hem har vi sedan länge ersatt tomten med “entreprenören”. Entreprenören är en prydligt klädd affärsman i kostym och slips och med blont hår format efter en perfekt surfvåg. Han kommer in i stugan och visar upp fantastiska produkter, som barnen köper beroende på varornas och säljsnackets kvalitet..."

Jag ska föreslå att min släkt också inför en entreprenör på julafton. Vad förvånade barnen skulle bli!

Tidigare idag gjorde jag ett nytt försök i jakten på det perfekta julpyntet. Hittade dock inget, igen. Övervägde att köpa en jul-en i kruka men ångrade mig. Kanske kan jag bara ställa fram lite julgodis eller julöl på fönsterbrädet.

//Finanskvinnan

Uppföljning av tips

Jag får ofta tips om aktier här i bloggen. Jag brukar då kolla upp tipset (om jag är i köptagen) och göra min egen bedömning av huruvida jag vill satsa på aktien eller inte. Oftast satsar jag inte, och det hade heller inte varit möjligt för mig att göra det med tanke på hur lite jag investerar och hur många tips jag får.

Jag tänkte att det i vilket fall vore roligt att se hur aktierna jag fått tips om men inte köpt gått, så jag sammanställde några av tipsen och tittade på kursernas utveckling. Jag tog bara med tips som är minst ett halvår gamla. Eftersom jag fick utläsa tipskurserna från diagrammen på Avanzas sida är de kanske inte exakta. Resultatet ser ni nedan:


Många av aktierna har gått bättre än dem jag faktiskt köpt medan andra har gått mindre bra. Dock känner jag mig helt säker på att det är en bra strategi att inte hoppa på alla tips utan försöka skaffa en egen uppfattning, oavsett om den sedan visar sig vara rätt eller fel.

Som synes är det XACT Bear som är den stora vinnaren, men det visste jag sedan tidigare.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder december 2008

Jag kan se tillbaka på ytterligare en dålig månad för aktierna://Finanskvinnan