Finansmamman hos Placera

Avanzas kundtidning Placera har anlitat Finansmamman som bloggare för siten. Det står lite mer om hennes liv i en krönika, hon verkar onekligen ha en hel del strängar på sin lyra. Någon skrev en grinig kommentar till krönikan och då blir i alla fall jag nyfiken på hur bra denne kommentators portfölj stått sig mot börskraschen. Finansmamman är en av de bloggare jag följer som verkar ha klarat sig bäst mot index både i upp- och nedgång. Att det skulle vara ointressant att läsa om har jag väldigt svårt att se.

Finansmamman har för övrigt skrivit om den högintressanta investeringsklockan. Två dagar senare fick jag och andra utskick från Skandia om just investeringsklockan. Undrar om de också läste om den hos henne?

//Finanskvinnan

Nya forskningsrön

I en debattartikel i DN skriver professor emeritus Bengt-Erik Andersson om sina forskningsresultat gällande en barngrupp han följt från deras första levnadsår upp till 25 års ålder. Jag citerar resultaten nedan.

"70 procent av dem som börjat på dagis före ett års ålder har en mycket positiv utveckling. För de allra flesta barn är det bra att börja tidigt i barn- omsorgen. En undersökning bland 16-åringar visar att hela 70 procent av dem som börjat på dagis före ett års ålder har en mycket positiv utveckling när det gäller skolbetyg, anpassning och social kompetens. Bara 38 procent av dem som varit hemma som små barn har haft motsvarande framgångar. 15 procent av dem som börjat tidigt i barn- omsorg har en negativ utvecklingsgång mot 52 procent bland hemmabarnen."

De här resultaten, även om de säkert inte är 100% generaliserbara, talar för att det gamla systemet med en hemmaförälder har spelat ut sin roll - åtminstone för barnens del. Givetvis kan barnen tycka det är trevligt att ha en förälder ständigt hemma och säkert finns det mammor och pappor som inte vill jobba heller. Men vem det är bäst för kan man diskutera, en vacker dag ska ju barnen ut i samhället också.
Kan det vara så att förmågan till social interaktion är det som krävs för att prestera och må bra i dagens nätverkssamhälle?

Resultaten indikerar även att föräldrar som lämnar barnen på dagis för att jobba kanske inte behöver ha så dåligt samvete som jag inbillar mig att en del har.

Värt att ha i åtanke är också att dagisen för 25 år sedan (såsom det jag gick på) förmodligen inte hade vare sig lika bra pedagogik eller utbildade lärare som förskolorna av idag. Som jag minns min dagistid satt jag själv och bläddrade i böcker medan andra barn skrikande sprang omkring. Fröknarna var mest sura och tvingade mig att gå ut och leka fast jag ville sitta inne. Säkert är det bättre idag.

//Finanskvinnan

Första dagen med bluetooth-headset

Igår slog jag till på ett nytt headset innehållande den moderna trådlösa tekniken bluetooth. Jag köpte någon lite billigare variant av "misstag" då de inte hade den jag tänkt ta först, och jag inte orkade gå till någon annan butik. Men än så länge är jag nöjd. Man kan se låtarna på displayen vilket är bra.

Gällande störningar märkte jag att ljudet hackade vid ett tillfälle. Som tur är visade det sig bero på att mobilen låg kvar i mitt rum och jag själv och headsetet befann sig i kopieringsrummet tio meter därifrån. Helt klart acceptabelt.

Jag ser fram emot att börja promenera igen.

Nu har jag webtv-festival här hemma. Nya avsnitt av Mia & Klara på SVT, Arga Snickaren på kanal 5 och förhoppningsvis Lyxfällan på tv3 senare ikväll.

//Finanskvinnan

Dum lathet

Som alla vet kan man vara dumsnål (har hänt mig någon enstaka gång) och nu har jag även visat mig vara dumlat på regelbunden basis. Varje gång jag gör egen pizza har jag köpt färdig degmix för runt 20:-, eftersom det verkar "jobbigt" att göra egen. Mixen är inte jättegod men helt ok. Sist jag skulle handla fanns dock ingen mix i affären så då fick jag göra min egen deg.

Det första receptet jag googlade fram var väldigt märkligt. Det innehöll smör i små bitar, mjölk och annat skumt. Det andra var lite enklare och mer genuint på något sätt:

# 1/2 pkt jäst - Smula sönder jästen i stor bunke och tillsätt:
# 2 dl ljummet vatten och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt:
# 5 dl vetemjöl och:
# 3 msk olivolja.


Det var banne mig enklare att göra degen än att blanda mixen. Fattar inte varför jag köpt mix i alla år när jag lika gärna kunnat göra egen deg för typ 7:-. Det blev ganska kladdigt men det var bara att mjöla ordentligt innan man knådar ut den.

På degen la jag sedan tomatpuré, mozzarella, chevre, rödlök, valnötter och honung. Det blev jättegott.

//Finanskvinnan

Min dag

Idag har jag varit hemma och haft semester hela dagen. Då blir det fler blogginlägg, tydligen.

Jag märker att jag är uppe i varv när jag tycker att tiden går långsamt och jag blir uttråkad trots att jag gör saker hela tiden. Under dagen har jag lunchat med en vän, hämtat mitt nya soffbord, gjort jämförelser mellan olika stolar från Ikea i excel (det är lite kinkigt med måtten), kollat min jobbmail i minst en halvtimme, fixat lite med mitt ekonomiexcelark, läst en tidning, läst en bok, städat, lagat mat, fått besök, pratat med några vänner och bekanta på internet och i telefon, skrivit några egna blogginlägg, läst 116 blogginlägg, lärt mig hur Firefox Adblock fungerar (nu slipper jag se jobbiga annonser på nyhetssidorna) och slängt det gamla soffbordet.

Helt förslappad har jag faktiskt inte varit fast det känns som jag gjort "ingenting" hela dagen.

//Finanskvinnan

Mer Spotify

Appropå webbtjänster finns det såklart massor jag tycker är fantastiskt bra också, trots mitt gnäll i ett tidigare inlägg. Spotify, som jag tjatar om, exempelvis.

De kommer snart lansera en mobiltjänst. Den kommer gissningsvis förutsätta att användarna har trafikabbonnemang till fasta priser, något som kanske är på väg bort. Jag läste för en tid sedan att det går hyfsat för Tre nu. De har förvisso ganska många kunder men står för en gigantisk del av all datatrafik i näten just på grund av att kunderna är personer som mobilsurfar mycket och därför har valt fastprispaketen. Chefen från Tre uttalade sig om att det förmodligen inte fungerar att ha trafikpaket till fast pris längre eftersom kunderna surfar så mycket. Tyvärr hittade jag inte artikeln när jag sökte nu.

Den enda nackdelen med att använda Spotify för "alla" musikbehov (hemma och på andra ställen) jag kan komma på är att det är så bekvämt att använda tjänsten att man kanske struntar i att utbudet inte är fullkomligt. Kanske blir vi spotifierade efter en tid, och accepterar att inte allt vi egentligen vill lyssna på finns. Eftersom det som finns ändå är tillräckligt mycket och tillräckligt bra.

En idé kanske kunde vara samarbete mellan MySpace och Spotify. På MySpace lägger lite mer obskyra band upp sina låtar för lyssning.

För övrigt var jag på Spotifys fest på Debaser Medis i helgen. Om man gick dit kunde man få invites så det kanske kan vara ett tips för er som bor i Stockholm; det blir säkert någon mer gång. Trevligt var det i alla fall. Dessutom var det gratis inträde innan 22.

//Finanskvinnan

Hörrni, webbutvecklare

Jag har en idé på en webbtjänst jag saknar. Jag skänker bort idén eftersom jag ändå inte kan utveckla den själv, kanske tycker någon annan att det är genomförbart.

Om man bor i en större stad har man tillgång till väldigt många matbutiker. Dessa butiker har varje vecka erbjudanden på olika varor. Om man är nitisk kan man roa sig med att sitta och jämföra priserna i reklamutskicken och åka på turné för att göra de bästa fynden. Själv har jag inte tid och ork till det, och vill dessutom inte ha reklam hem.

Hade det inte varit smidigt om man istället kunde fylla i sitt postnummer, ange tänkbar radie man kan åka inom och söka på en viss produkt, produktkategori eller se alla erbjudanden för alla butiker inom radien på en webbsida? Och om man kunde registrera sig och få nyhetsbrev för valda produkter eller butiker med alla erbjudanden? Och det i framtiden gick att integrera med ens egna konto hos t ex ICA som tillämpar individuella erbjudanden?

Jag skulle kunna tänka mig att betala säg 29:- per månad för att få tillgång till en sådan tjänst - om den verkligen fungerade bra. Det borde finnas stor potential för annonsörer också. T ex ekolådan och andra liknande mindre företag. Allt handlar inte om pris även om man såklart vill ha en bra balans som kund.

Det allra bästa hade varit om butikerna också kunde meddela ändringar och slutförsäljningar så man fick realtidsinfo på det. Samt att man kunde få öppettider, vägbeskrivning till butiken och annan "kringinfo".

Min personliga åsikt är att många av de nya webbtjänsterna jag stöter på är lite "ointelligenta" om jag ska vara helt ärlig. Man ska registrera saker hit och dit och själv bygga innehållet som användare. När fler använder tjänsten blir det mer innehåll och fler användare lockas, antar jag. Användarnas innehåll och antal utgör värdet även för annonsörer, vilket förenklat borde innebära att siten aldrig är bättre än sin svagaste användare. Varför inte bygga tjänster som har så bra innehåll från start att folk inte kan låta bli att använda dem? (Det uppenbara svaret är förmodligen att det är svårt att komma på sådana tjänster, och svårt att utveckla dem. Men ändå.) Många tjänster av den typen är ändå väldigt användbara eftersom de bygger på bra grundinformation som användarna sedan kan utveckla. Men för mig känns flertalet av dem lite tråkiga och inte värda att engagera mig i.

Jag litar inte på sådana siter där man exempelvis registrerar sin träning, eller skriver dagbok och kommunicerar med vänner, om de inte är väldigt stora. Om inte företaget bakom siten är stort tycker jag man ska räkna med att informationen kan gå förlorad i framtiden. Servrar kraschar och företag går i konkurs. Om siten inte går bra kommer förmodligen den som startade den att sluta utveckla den oavsett hur engagerade användarna har varit.

Själv skulle jag exempelvis inte tala in små meddelanden som folk kan lyssna på via nya 24hbc-tjänsten Voicly. Om jag lägger en massa tid på något så vill jag kunna ha kvar det i framtiden. Fast sen kanske jag är mer skeptisk mot just den tjänsten än de flesta andra eftersom jag undviker att prata i telefon öht på min fritid, liksom många jag känner. Jag vill kommunicera i text. Och telefonsvararmeddelanden är bland det värsta jag vet.

Kommentera gärna mina tankar om webbtjänster, är jag helt ute och cyklar? Och vad tror ni webbutvecklare om idén med matpriser, skulle det vara möjligt?

//Finanskvinnan

I-landsproblem

Jag har nu inget headset alls. Ett tag funkade den ena öronsnäckan men inte den andra, så jag ändå kunde använda det. Nu är det helt dött.

Jag kan alltså inte lyssna på musik. Att promenera själv och att åka buss själv (som i vanliga fall är något av det trevligaste jag vet) är nu en plåga. Var jag än går tvingas jag lyssna på andras konversationer och telefonsamtal. Jag hade faktiskt glömt hur jobbigt det är. Om det fortsätter såhär och jag måste lyssna på bröliga tonåringar som berättar om helgens fylla, skrikiga ungar eller klagande pensionärer tror jag att jag kommer förlora vettet.

Nu är det akut kris känner jag. Jag måste ha ett headset. Men jag vägrar lägga ett öre till på förbrukningsskräp som går sönder efter fyra månader. Alltså lutar det åt att köpa ett svindyrt BT-headset för 800:- istället, efter rekommendation från en läsare. Frågan är om man verkligen kan lyssna på musik utan störningar med det? Sparsamt leverne påstår att kvaliteten på ljudet blir sämre.

Appropå förbrukningsskräp var jag inne i en mobilbutik och tittade på headseten. De har börjat lägga med en stor burk som man ska förvara headsetet i när man inte använder det, då "många inte vet hur man förvarar det". Personligen tror jag det är en strategi för att slippa förbättra kvaliteten på headseten (och fortsätta sälja dem i gross till sina stackars kunder). Då kan de säga "har du verkligen förvarat headsetet i byttan?" och vägra ge ut nya på garantin. Att använda byttan ser jag som jämförbart med att gå runt med en portabel vinylspelare i ryggsäcksformat i rimlighet.

Jag får väl räkna in headsetet på slöskontot. Övriga utgifter jag haft/kommer ha på det denna månad är två nya stolar och ett nytt soffbord. Allt detta kommer kosta dyra pengar. Men det kommer vara värt det (förutom headsetet som jag egentligen inte borde behöva köpa) eftersom jag kommer bli så glad över inköpen.

//Finanskvinnan

Viktigt om a-kassa

Jag ville dubbelkolla det här med att varje månad ska räknas som två under 2009 i a-kassan. Till svar fick jag att det inte är så just nu. Däremot ligger det som förslag hos regeringen och väntas gå igenom och börja gälla 1/6-2009. Kan vara bra att veta.

//Finanskvinnan

Reflektioner om bloggande och annat

Emellanåt kommer det kommentarer från läsare som tycker det är lite tråkigt att jag är anonym och häromdagen kom en kommentar om att det verkar vara lågkonjunktur i bloggen också, samt att mer personliga inlägg skulle vara trevligt. Båda dessa inställningar har jag full förståelse för.

Vad det gäller anonymiteten och det mer personliga är det som ni säkert förstår svårt att vara personlig utan att avslöja för mycket. Ändå skriver jag saker om exempelvis min utbildning som en studiekamrat skulle kunna identifiera. Det har dock inte hänt ännu så länge, vad jag vet.

Ibland kan jag känna för att skriva om mer privata saker. Men det är ju inte direkt ekonomirelaterat och jag tänker att de flesta läsarna nog ändå inte är intresserade av mina åsikter om exempelvis politik (fast jag skriver om det någon gång ibland) utan just hur jag tänker kring ekonomi. Jag ska låta bli att tänka så och istället skriva vad jag känner för. Ibland blir det mer personligt, ibland mindre.

Exempelvis kan jag meddela att en god vän till mig har jobbat för en av Sveriges största ekonomisiter en tid. Jag fick se hur det ser ut där man lägger upp nyheter online. Mycket spännande var det, tyckte jag. Fast jag fick inte se några hemligheter. Nu när jag lugnat mig (efter att uppsatshetsen är överstökad) och inte skäller ut mina vänner har vi riktigt trevligt tillsammans allihopa. Det är ett glädjeämne just nu.

Ett annat glädjeämne är min bostad och området jag bor i. Jag bor i vad jag anser vara Stockholms finaste område.

Som ytterligare rolighet har kanal 5 börjat visa ett superbra program som heter "Arga snickaren". Det är det bästa tv-konceptet jag sett sedan Lyxfällan. Det är fantastiskt bra att jag kan se det på internet.

Angående hur bloggen drabbats av lågkonjunkturen kan en minskad inläggsfrekvens förmodligen relateras till den. Naturligtvis märker även jag av lågkonjunkturen. Jag känner oro för personer i min närhet som kan ha sin arbetssituation i riskzonen och självklart kan även min arbetsplats komma att drabbas.

Mina besparingar går inte direkt jättebra vilket sänker motivationen att tänka på och reflektera över dem. Jag är dock nöjd med beslutet att köpa aktier för 1 000:- per månad och sätta in CSN-lånepengarna på sparkonto. Det potentiella lågkonjunkturhotet mot min ekonomi gör att jag inte riktigt orkar tänka på just ekonomin. Istället blir jag sugen på att göra om hemma, köpa nya saker och att slösa pengar på utemat och liknande. Jag vill "unna" bort oron tror jag. Det blir lite omvänd psykologi, att oron försvinner när jag tydligen har så bra ekonomi att jag minsann har råd med det ena och det andra.

Det främsta skälet till att inläggen sinar är dock som vanligt att jag har mycket i skolan mellan varven. Det tar mycket tid att läsa en heltidsutbildning och att jobba ungefär halvtid dessutom.

En ekonomibloggare, Frisk Ekonomi som jag verkligen gillar, har beslutat sig för att lägga ner sin blogg. Inte bara sluta skriva, utan hon har raderat alla sina inlägg. Jag vet inte om det har något samband med att hon gått ut med sitt riktiga namn i ett par sammanhang men jag tror det är det bästa för just mig att fortsätta vara anonym i vilket fall. Att inte vara anonym skulle hämma mig.

Det är känsligt att skriva om privatekonomi och ekonomiska mål. Dels anses det vara väldigt privat och dels är det lätt att jämföra och kritisera. Det är inte ett orimligt scenario att släkt och grannar skulle säga till mig att "börja leva" lite om de känt till att jag skrev den här bloggen. Och det vill jag inte vara med om.

//Finanskvinnan

Gratis klippning igen

Förra gången jag klippte mig fick jag det gratis eftersom min frisör var på kurs och behövde en modell. I veckan kom en person fram till mig och frågade om jag ville vara hårmodell för denne så jag fick en till gratis klippning. Jippie för att tjäna minst 300:- och jippie för att det blev bra dessutom.

Däremot har jag gått med i a-kassan redan nu istället för att snåla några månader och vänta. 150:- per månad är inget att spara in på när det gäller min trygghet.

//Finanskvinnan

Riktigt dålig stil, Q-Med

Beatrice Birkeldh, 21 år gammal, bloggar på stureplan.se och är vimmelreporter på Expressen. Q-Med är tydligen ute efter att öka tempot på marknadsföringen och kontaktade därför henne om sponsring. Läs mer på Beas blogg.

Vad Q-Med tänkte med när de kontaktade en 21-årig tjej som uppenbarligen redan är väldigt snygg och erbjöd henne sina produkter kan man fråga sig. Om det är unga tjejers dåliga självförtroende de vill tjäna pengar på så är åtminstone jag hjärtligt ointresserad av aktier i företaget.

Beas svar däremot gillar jag starkt:

“Hej Fredrik.

Jag är starkt emot att unga ska uppmuntras till alla sorters skönhetsoperationer/sprutinjektioner och jag tycker jag är vacker som jag är. Tack/Bea”

//Finanskvinnan

Nu blev det mycket igen

Nu har skolan börjat igen för terminen. För tillfället är det totalt kaos. Kurslitteraturen går inte att få tag på (i tid) och är svindyr. Däremot visade det sig att boken som var slut kostade 300:- mindre på internet vilket såklart var bra. Hoppas den dyker upp innan kursen tar slut bara.

På jobbet har vi abnormt mycket att göra just nu, förmodligen beroende på årsbokslut och liknande. Men det blir säkert bättre om en månad eller så. Så länge jag har kvar mitt jobb är det bara att vara tacksam och kämpa på. Jag har inte sett några tecken i den riktningen än - som tur är - men det kan svänga snabbt som bekant.

Jag har sett att flera andra ekonomibloggare har drabbats eller ligger i riskzonen, och jag håller tummarna för att det löser sig bra för er.

Något roligare är att jag får betydligt mer pengar från CSN denna termin. Jag siktar på att spara minst 4 000:- av lånepengarna till SveaDirekt varje månad.

//Finanskvinnan

En lugn dag

Idag har jag tagit det lugnt och umgåtts med mig själv. Det kan jag behöva ibland. I veckan betygsattes min uppsats och det gick bra. Jag fick inte högsta betyg men bättre än förväntat och är väldigt nöjd.

Detta har jag gjort hittills idag:

* Ätit frukost.

* Städat.

* Tvättat.

* Tagit en långpromenad.

* Handlat mat och en klänning.

* Lagat god middag och gjort fyra matlådor.

* Tittat på multipla SATC-avsnitt (tv-serien "Sex and the city" alltså).

Appropå mina headsetproblem såg jag något jag inte sett förut i SATC. När Miranda tränar på gym spänner hon fast sin bärbara cd-spelare på handen. Det såg väldigt roligt ut, som något slags överdimensionerat James Bond-vapen. Jag har en gammal cd-spelare någonstans. Kanske kan jag gå runt med den på handen om jag inte kan lyssna på musik i mobilen. För jag klarar absolut inte av att inte lyssna på musik. Då måste jag ju höra alla andras irriterande ljud istället.

//Finanskvinnan

Poll avslutad

I pollen angående hur ni läsare trodde börsen skulle gå mellan 16/12-08 till 16/1-09 blev svaren som nedan:

Den står still
14 (10%)
Den går ner mer än 10%
28 (20%)
Den går ner mindre än 10%
29 (21%)
Den går upp mindre än 10%
37 (27%)
Den går upp mer än 10%
28 (20%

Det kom in 136 röster.

När jag skapade pollen låg OMX Stockholm All Share på 203,80. Idag ligger den på 195,78. En nedgång med 3,93%.

//Finanskvinnan

Vansinnesutbrott

Mitt "nya" headset inköpt i augusti ungefär har gått sönder. Det förra gick också sönder. Vad är det för fel på dem? Varför håller de inte? Jag har aldrig headseten ihop med nycklar eller liknande och är väldigt försiktig med dem. Trots detta tvingas jag köpa nya hela tiden.

Om det fortsätter såhär kommer jag anse mig tvungen att köpa ett bluetoothheadset. Gör jag det kommer jag bli utskrattad av mina vänner och dessutom har jag känsliga öron som inte gillar att ha saker fasthakade på dem. Jag blir vansinnig!

//Finanskvinnan

Bättre redovisning

Nu har jag justerat GAV i min egen bokföring, så jag vet hur mycket jag ligger back på aktierna. Jag håller även på att registrera hur mycket jag lagt in i mina olika investeringformer. Diffen mellan det sparade och det inlagda antar jag får representera hur mycket som gått till olika avgifter och courtage i slutändan. Det tar tid...

Jag har även lagt in korrekt antal aktier i varje bolag till vänster. Nu får jag uppdatera varje månad eftersom jag månadsköper andelar.

//Finanskvinnan

Cykla eller gå?

Snart är det vår och dags att ta fram cykeln. Personligen tycker jag det är på tiden, mörkret är så... mörkt. Jag har funderat på om jag ska promenera eller cykla sen när båda är möjliga. Cykeln går betydligt snabbare men låser mig lite i och med att jag ogärna vill lämna den på jobbet över natten.

Jag funderade även på vilket som ger bäst motion och svaret på det hittade jag hos SvD. Tydligen är rask promenad bättre än cykling om man inte cyklar snabbt. Jag cyklar inte direkt snabbt.

//Finanskvinnan

Irriterande

Jag får göra så att jag börjar bokföra insatta pengar från och med 2008. Det borde kunna fungera. För 2007 går det inte eftersom jag gjorde en del affärer då. Dels sålde jag mina Telia-aktier och dels sålde jag alla SEB-fonder samt en aktieobligation. Och jag har ingen koll alls på hur mycket jag gav för fonderna, bara att det blev lite vinst.

//Finanskvinnan

Nu börjar det likna något

Biosensor rusade idag igen, upp 31,58%. Den senaste veckan har den gått upp över 60%. Nu har jag inte så mycket pengar i aktien så det spelar ingen större roll och det kanske är lika bra eftersom jag ändå ligger back på den.

I kapitalförsäkringen har alla köpordrar utom Scania gått igenom så nu är jag aktieägare "på riktigt". Som jag nämnt kommer jag inte kunna justera GAV i kapitalförsäkringen men däremot på min iGoogle-sammanställning. Jag ska även lägga in hur mycket jag satt in i respektive sparform i mitt excelark så jag har bättre koll på det.

Till vänster finns nu en ny poll: Vad tror du den svenska börsen slutar på 2009-12-31? Det ska bli intressant att jämföra resultatet med förra årets gissningar.

//Finanskvinnan

Fler aktier och lån

Börsen går nedåt och köpet av Industrivärden-aktier gick igenom idag. Imorgon är jag ganska säker på att åtminstone Skanskaordern går igenom.

För övrigt har jag bestämt mig för att låna ut 20 000 till en släkting. Jag kommer ta emot en gåva motsvarande 4% ränta vilken kompenserar utebliven ränta på pengarna som jag annars haft hos SveaDirekt. Lånet kommer som senast vara återbetalt om 14 månader.

//Finanskvinnan

Uppsats klar

Nu är uppsatsen klar och inlämnad. När den blev färdig kände jag en konstig känsla som jag inte riktigt kunde identifiera. Förmodligen var det känslan av att inte "borda" göra något - det var mycket länge sedan sist.

//Finanskvinnan

24 hour business camp

Det webbutvecklande underbarnet Ted Valentin har dragit igång något slags event där ett antal webbentreprenörer ska samlas på Hasseludden Yasuragi och utveckla roliga projekt under ett dygn. Det hela går av stapeln om två veckor.

Hade jag inte haft bättre saker för mig hade jag velat åka dit och spanat in introverta (?) webbkillar i badkläder.

Skämt åsido önskar jag dem lycka till, det verkar spännande! Jag har varit på Hasseludden ganska nyligen och badet var riktigt bra. Man får en gratis morgonrock och badkläder på plats. Däremot var jag inte alls förtjust i maten.

//Finanskvinnan

Uppsatskaos+aktier

Imorgon ska min studiegrupp skriva klart uppsatsen. Då måste det blir klart. Men det kommer det säkert bli.

Jag har lagt en del köpordrar i den nya kapitalförsäkringen men bara en har gått igenom, 130 stycken Ratos B. Det blev en liten vinst (närmare bestämt 782:- efter courtagekostnader) då jag köpte dem för 129:- per aktie och sålde för 136:- per aktie.

De övriga köpordrarna kanske inte går igenom den närmsta framtiden, men då väntar jag. Ratos var den största posten så nu känner jag att jag åtminstone har viss exponering mot aktiemarknaden.

Jag kan inte justera GAV-värdet för de omköpta aktierna direkt i kapitalförsäkringen. Men jag vet ändå hur mycket varje aktie behöver gå upp för att jag ska ligga +-0.

//Finanskvinnan

Uppföljning budget

Jag höftade lite när jag gjorde min nya budget vilken jag skrev om i årsbokslutet. Nu har jag räknat igenom vad saker och ting faktiskt kostat och uppdaterat så den blev såhär istället:


Försäkringar och internet+telefon var något dyrare än jag trodde medan el var billigare.

//Finanskvinnan

Inga aktieköp än

Jag har inte kunnat lägga några köpordrar än eftersom mina pengar inte förts över. Börsuppgången fortsatte idag och index slutade på +0,29%. Än en gång var det aktierna jag har kvar som gått upp mest, så jag har inte direkt missat något.


//Finanskvinnan

Räntesänkning

SveaDirekt har idag sänkt sin ränta ytterligare, till 3,50%. Någon med insiderkännedom meddelade detta redan i helgen i en kommentar.

Jag kommer inte byta institut nu heller. Vad jag förstår är det upp till var och en av uppstickarbankerna att ändra ränta som de vill, så även om räntan är högre än hos Svea just nu garanterar det inte att den kommer förbli så.

//Finanskvinnan

Min bästa investering

Sedan jag startade bloggen har jag gjort en del investeringar varav de flesta gått ganska eller mycket dåligt. En investering som varit lyckad är dock bytet av jobb innan jag började studera på heltid.

Orsaken till bytet var att jag tänkte att jag skulle ta chansen att lära mig mer inom ett annat område medan jag fortfarande kunde arbeta heltid. Jag ville även ha ett jobb som kunde erbjuda mig flexibelt extraknäck samtidigt som jag studerade, vilket mitt förra inte kunde. Jag hade dessutom en liten tanke om att en större organisation kanske kunde visa sig ge möjligheten att byta tjänst till en som matchade med mina studier.

Senare visade det sig att jag lärde mig mycket nytt och intressant på den nya tjänsten, fick extrajobba så mycket jag kunde samt faktiskt fick chansen att byta tjänst internt till en som passar mig perfekt.

Med facit i hand var det ett oerhört bra beslut att byta jobb - även om jag trivdes på det gamla - och initialt gå ner i lön för att få arbeta med det jag gör idag. Mitt jobb är verkligen ett glädjeämne även om alla arbetsuppgifter i sig naturligtvis inte är 100% stimulerande. Jag hoppas jag får behålla det tills finanskrisen blåst över.

//Finanskvinnan

Hemmamys med excel

Halva kvarteret är utslaget, eller åtminstone de personer jag känner som bor i krokarna. Igår träffade jag en som var förkyld och idag frågade en annan om jag kunde komma förbi med mat eftersom personen ifråga hade för hög feber för att kunna gå utanför dörren.

Själv är jag relativt pigg. Bara lite hosta, snorighet samt en ögoninfektion på ena ögat som svullnat igen. Ser ni vad som verkar vara en galning med solglasögon mitt i vintern kan det vara jag. Lyckligtvis har jag ledigt från jobbet så jag missar ingen inkomst åtminstone.

Jag tolkar det som att jag ska sitta hemma ikväll och umgås med mig själv. Som tur är kom jag på att jag kan räkna ut min exakta skattesats på lön månad för månad sedan jag startade bloggen. Detta görs genom att jag knappar in den exakta lönen på räkna.net, och så jämför med skattebeskedet. På det viset kommer jag ha roligt i timmar framöver.

För övrigt har jag pluggat hela gårdagen och hela dagen idag. Jag har pysslat med en uppsats som fram tills nu sett riktigt ledsam ut. Idag började det tack och lov likna något.

//Finanskvinnan

Nyårslöften för 2009

Jag har följande ambitioner för 2009:

* Plugga ordentligt.

* Få löneökning.

* Spara minst 35 000:-.

* Äta ordentlig mat.

* Träna lika mycket som jag gör nu eller mer. D v s motsvarande minst två träningspass per vecka.

//Finanskvinnan

Nyårsrally

Idag gick börsen upp 4,79%. Attans att jag har sålt alla aktier. Fast tre innehav har jag kvar: HQ, Biosensor och RNB. Roligt nog är det de tre de av alla jag haft som gått bäst under dagen. Speciellt RNB har chockrusat med 36,05%.


Nu är det snart dags för nya aktieköp, eller omköp rättare sagt. Det blir roligt!

För övrigt känns det oväntat ok att mina besparingar krympt så som de gjort under 2008. Jag förstår nog knappt att det är riktiga pengar, utan tänker att det är en liten summa. Även om summan är stor jämfört med vad jag tjänar varje månad etc.

En vacker dag kanske siffrorna förvånar mig åt andra hållet.

//Finanskvinnan

Uppdatering av årsbokslutet

Jag uppdaterade årsbokslutet nedan med diagram och lite annat.

//Finanskvinnan

Årsbokslut 2008

2008 har varit ett extremt dåligt år för min ekonomi. Faktum är att jag har mindre sparpengar nu än vad jag hade vid förra årsbokslutet. Å andra sidan har jag inte haft så mycket pengar att spara in eftersom jag studerat och på sätt effektivt hindrats från att tjäna mycket pengar. Det har förmodligen förhindrat ännu större värdeminskning. Utvecklingen har varit -33,01% för året. -30,37% med utdelningar inräknat.

Nytt för året är att jag börjat ta studielån vilket jag i möjligaste mån sparat i räntefond eller på sparkonto. Totalt har jag fått ut ungefär 35 000:- i lån.

Jag har genomgått en separation och flyttat till en liten lägenhet som jag bor själv i. Jag hade extrem tur med lägenheten, det gick snabbt (tror jag fick igenom bytet på tre veckor vilket är lite av ett mirakel) och den har ett för mig optimalt läge samt är jättefin. I samband med separationen ökade mina kostnader med ungefär 2 000:- per månad i snitt.

Jag har sparat 52 206:- under hela året, 4 350,51:- i snitt per månad. Det är 28,14% av den disponibla inkomsten. Klart sämre än förra året då jag sparade 47,53% men helt ok. Av det har 28 000:- varit riskfria placeringar i räntefond samt hos SveaDirekt och övriga pengar har gått till aktiefonder samt en blandfond. Däremot har jag flyttat 18 000:- från SveaDirekt och köpt aktier för dem under året (i tre omgångar).

När jag tittar på mina utgifter under året ser det ut som att jag överskridit budget rejält. Jag har fått in 185 545,18:- efter skatt (mer än förra året!) och de budgeterade utgifterna var på 97 764,36:-. Med sparandet bortdraget gör det en diff på 35 574,74:-. Dock har jag köpt en ny dator med tillbehör för ca 5 000:- vilket tillsammans med de nya möblerna och prylarna (för ca 16 000:-) utgör årets dyrare köp. Kvar är ca 14 000:- som oförklarligt slösats bort. Dock har jag ca 4 000:- kvar på buffertkontot, och tycker inte jag levt oförsvarligt slösaktigt för övrigt.

Alltså får jag öka på min budget så den motsvarar dräglig levnad på min nya, dyrare, bostadsort samt för mitt nya, dyrare, civilstånd. Och alla jäkla skor jag måste köpa eftersom jag sliter ut dem så snabbt. Jag ska kolla igenom alla utgifter så det blir rätt.

Ett diagram över tillgångar (blått) och tillgångar minus skulder (rött) under året:


Nedan är en sammanfattning av vad jag gjort under året i övrigt.

* Jag tog tag i knä- och magproblemen jag haft i flera år. Knäna är nu helt bra, magkatarren är oftast bra och uthärdlig i andra fall. I övrigt har jag varit lite småkrasslig ett par gånger men inget allvarligt (förutom krossat hjärta förstås. Men det gick över.)

* Jag fick gå på Melodifestivalfinalen i Globen för första gången. Jag fick också gå på Pride-festivalen för första gången. Det har överlag varit mycket gratis nöjen under året.

* Jag har varit utan tv för första gången någonsin. Det började med att jag inte hade råd att köpa en platt som jag ville ha och sen blev det lite av en utmaning att testa hur länge jag kunde klara mig utan. Nu är det inget problem alls längre, jag vill inte ha någon tv. Men avgiftningsperioden var jobbig emellanåt.

* Jag fick några oväntade veckor ledigt från skolan under vårterminen då jag kunde tillgodoräkna en gammal kurs. Dessa veckor var precis vad jag behövde för att söka nya jobb, gå på intervjuer samt ta ett extrajobb i form av ett kort uppdrag.

* Jag fick inte bara ett utan två nya jobb, varav ett var det korta uppdraget. Båda var inom det område jag studerar.

* Den tjänst jag fortfarande innehar har övergått från visstidsanställning till tillsvidareanställning. Jag har lärt mig massor av användbara saker där och har ständigt nytta av min utbildning.

* Facket började bekosta kurslitteratur för medlemmar som jobbat heltid innan studierna. Som väl är fortsatte jag vara medlem i facket när jag gick ur a-kassan i samband med studierna, så jag fick och får ta del av detta.

* Studierna har gått bra även om jag glatt skjutit på min kvarvarande omtenta till detta år. Jag fick ett fint erkännande av mina kunskaper.

* Jag har gjort om mitt ekonomiexcelark.

* Jag har lärt mig att uppskatta promenader även på egen hand och förbättrat min kondition som brukar vara dålig efter cykelsäsongen.

* Sverige har inträtt i kraftig lågkonjunktur.

* Sammanfattning av året: "Skapande förstörelse".

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder januari 2009

Som en bra start på det nya året har mina tillgångar ökat med 5 706,93:- denna månad.//Finanskvinnan