Melodifestivalen!

Jag har äntligen fått se en av årets deltävlingar i Melodifestivalen hemma hos en tv-innehavare jag känner. Jag var helt svältfödd på schlager och glamour märker jag.

Mina favoriter gick båda vidare till finalen. Malena Ernman gjorde nog den bästa schlagerlåten enligt min åsikt, men Agnes var också svängig.

Star pilots uppfattade jag knappt, jag hörde bara Boy Meets Girl. Som vanligt kopieras det lite här och lite där i de här sammanhangen. Jag antar att det är ok.



För 20 år sedan var det också med ett operabidrag, som jag verkligen gillar:



//Finanskvinnan

Hyfsat sparande även denna månad

Denna månad sätter jag över 4 000:- av lånepengarna till Svea Direkt och köper aktier för 1 000:-. Känns lagom.

//Finanskvinnan

Reflektion över att följa tv-program

Jag har just nu tre olika serier jag följer via webtv. Det är Mia & Klara (SVT), Lyxfällan (tv3) och Arga Snickaren (kanal 5). Jag tänkte att jag skulle bli irriterad för att det var så få program och det kommer nya endast en gång i veckan. I själva verket har det inte blivit något problem alls utan varje gång jag känner för att titta på tv har det kommit ett nytt avsnitt av någon serie.

Hur gick det till förr i tiden, när jag hade tv? Jag följde säkert 5-6 olika serier. Minst. Hur kunde jag haft tid med annat?

Häromdagen kom det förresten en tv-pejlare hem till mig. Han ringde på flera gånger (jag öppnar inte för okända om jag inte känner för det) och passade även på att ropa in genom brevinkastet. Till slut hörde jag honom säga till en granne som frågade vad som pågick att det var radiotjänst, och då öppnade jag och sa att jag inte har någon tv för att han skulle gå.

Trevligt.

//Finanskvinnan

Frisk snart

Jag var hos doktorn idag och fick medicin mot UVI:n. Än en gång fick jag utmärkt service och hjälp. För 200:- fick jag läkartiden och medicinen, helt otroligt billigt. Bara 200:- för att bli frisk!

//Finanskvinnan

Saab Automobile

Förutom rättegången mot Pirate Bay pratas det mycket om Saab Automobile just nu. Inom ekonomibloggosfären är det mycket funderingar kring det, bland andra Cornucupia och Cristoffer Stockman har skrivit intressanta inlägg om det hela.

Mina egna ståndpunkter är som följer:

* Staten ska självklart inte gå in med några pengar i Saab. Företaget har gått med förlust de senaste 15 åren vad jag förstått. Det är inte försvarbart för staten att gå in i det läget - och lyckligtvis verkar det heller inte bli någon statlig finansiering.

* Personbilsindustrin tror jag är utdöende, åtminstone på den svenska marknaden. Bilen har gått från att ha varit en självklarhet för de flesta i Sverige till något relativt få verkligen måste ha. Jag kan inte generalisera någon åsikt varken för den svenska befolkningen eller ens min egen generation men jag tycker mig ändå känna av att många tycker som jag själv: att bil är ett dyrt och miljöovänligt åbäke som kostar mer än det smakar om man inte är beroende av den för transport. Själv har jag inte körkort och många jag känner från storstäder har inte heller det. Egen bil finns inte med i mina framtidsplaner öht.

* Kommer Saab kunna klara sig i slutändan? Det senaste budet var rekonstruktion. Möjligen köper de sig några månader eller blir uppköpta av någon annan bilproducent. Men jag tror faktiskt det kan vara så att de går i konkurs. Om inte gäller det att snabbt se vad marknaden vill ha och anpassa produktionen till det. Något som är lättare sagt än gjort.

Appropå Saab så utvecklar och tillverkar Saab AB i Sverige bland annat vapen. Det visste ni väl? Trots att vapen kan användas för oetiska och olagliga ändamål är det tillåtet att göra och t o m profitera på dem. Jämför med TPB. Och i TPB-fallet är det informationsspridning man underlättar, något jag ser som i grunden positivt till skillnad från vapen.

//Finanskvinnan

Friday night allright

Rättegången mot Pirate Bay handlar inte om huruvida det är rätt eller fel att fildela upphovsrättskyddat material (för det är tveklöst fel enligt gällande lag) utan om man kan döma någon för att ha utvecklat en teknik som gör det möjligt att fildela lagliga och även olagliga filer. I min värld är det självklart att blocket inte kan ställas till svars för annonser om exempelvis knark som användare lägger upp, och att TPB-folket inte kan ställas till svars för filer användarna av sidan lägger upp. Man kan och bör inte straffa någon som uppfinner nya sätt att göra saker på, det vore kontraproduktivt för samhället.

Rättegången är hursomhelst ett av de största spektaklen i modern tid och jag är väldigt nyfiken på hur det slutar.

//Finanskvinnan

Håhåjaja

Min ekonomiska plan har gått väldigt dåligt. Jag drabbades av sjukdom (UVI) och har därmed tvingats lägga minst 200:- på tranbärsjuice. Det blir 8 liter hittills. Min tunga är lila. Dessutom är jag på fruktansvärt dåligt humör och ligger efter med skolan.

Men snart är det helg och nästa vecka lön!

//Finanskvinnan

Ingen melodifestival

Tråkigt nog verkar jag inte kunna se delfinalerna av Melodifestivalen på SVT:s hemsida. Missar alltså det i år, verkar det som.

Jag har fått ett ekonomiskt tillskott på 1 000:- vilket jag tänkte ska räcka till lön. Nu har jag köpt alla stolar, bord och annat som jag tyckte mig behöva till lägenheten så då får det vara slutslösat. Till nästa månad hoppas jag nå upp till 10 000:- på buffertkontot (det jag får ta av och inte redovisar i tillgångarna). Det känns som en bra nivå även om mer också är bra.

//Finanskvinnan

Stackars människor

Något Lyxfällan fått kritik för genom åren är att de inte hjälper personer som verkligen sitter fast, som inte har några tillgångar i stil med lägenhet att belåna. Jag har bara börjat titta på veckans avsnitt med Zandrah och Roger men spontant känns det som att uppdragen är tuffare denna säsong. Lösningarna blir säkert inte lika tillfredsställande men utgångspunkterna är också betydligt sämre.

Kanske får Zandrahs och Rogers familj tjäna som avskräckande exempel snarare än inspiration. Det ska bli spännande att se vilken hjälp de kan få.

UPDATE

Det blev rätt bra till slut!

//Finanskvinnan

LOL

Oftast tycker jag allt det här som har med FRA, Ipred och andra övergrepp på min integritet att göra är deprimerande och ångestframkallande att tänka på. När jag läste denna artikel kunde jag dock inte låta bli att skratta.

Svenska nätverksteknikers förening heter alltså Snus.

//Finanskvinnan

TV-licens för datorer?

I Cornucopias blogg hittade jag en länk till en upprörande artikel. Tydligen tänker SVT börja kräva in tv-licenspengar för datorer. Ja, för de kommer ju snart att sända sina kanaler direkt online.

Det innebär att företag ska börja betala tv-licens för de anställdas arbetsdatorer. Om de inte spärrar för SVT. För egen del kan jag lova att jag lägger in en spärr för svt.se (antar att jag kan göra det i föräldrafiltret) på datorn samma sekund som onlinekanalerna lanseras. Jag har ingen tv och tänker inte betala ett öre i tv-licens för min dator. Ta in pengarna via skatten om ni vill ha dem av mig. Jag tycker det är höjden av ironi att SVT:s slogan för SVT Play är "Fri television på nätet". Tvångstelevision på nätet är det snarare, om de kräver betalt av datorinnehavare.

För övrigt är det alla hjärtans dag i helgen. Om man är singelkvinna och inte vill sitta och deppa själv går det bra att hyra en pojkvän här. Ett bra extraknäck för er killar, kanske? Men han borde inkluderat blommor och uppvaktning i timtaxan.

Lyckligtvis har jag planer så jag slipper hyra mig en date.

//Finanskvinnan

Räntesänkning

Riksbanken har sänkt reporäntan till 1%. Hade jag haft mer sparpengar och arbetat heltid idag hade jag kanske köpt min sommarstuga nu, och bundit räntan.

Det ska bli spännande att se hur det ser ut om ett år när jag förhoppningsvis har både heltidsjobb och mer sparpengar.

//Finanskvinnan

Virtanen berättar

En bra intervju med en väldigt mänsklig Fredrik Virtanen, som skrivit boken "Kraschad" om sina misslyckade aktieaffärer, finns hos DI.

//Finanskvinnan

Nej du, Dick Kling

Dick Kling från Timbro har skrivit en bok vid namn "Radhusproletärer och ombudskapitalister" som handlar om att skatterna bör sänkas för att fler svenskar ska få råd att spara så de kan leva på räntan när de blir äldre istället för att vara beroende av den statliga pensionen. Han vill helt enkelt att fler svenskar ska bli mångmiljonärer och anser att det är skattetrycket som hindrar dem från det idag.

DI skriver om boken och citerar från den
. Bland annat tas nedanstående påståenden upp.

"Ingen i Sverige driver tanken att man ska kunna bygga upp en förmögenhet som man sedan kan leva på."

Det här är uppenbart felaktigt, jag tycker det fullkomligt vimlar av personer som insett nyttan av att spara ihop ett kapital man kan leva på på internet. Syftar han på riksdagspartierna så känns det inte heller helt riktigt. Eller?

"De flesta svenskar som blir förmögna blir det på i huvudsak tre sätt: Bra husaffärer, lotterivinst eller arv. Det går inte på något annat sätt, i alla fall inte så att man kan leva på kapitalet."

Det här håller jag inte heller med om. Eller ja, det kanske är de vanligaste sätten men de är knappast de enda som fungerar. Dick Kling menar dessutom att förmögenheten inte behöver vara "groteskt stor" för att underlätta. Om jag lyckades spara 6 500:- per månad när jag hade 18 000:- i månadslön innan skatt så tror jag nog de flesta kan spara åtminstone lite grann. Och många bäckar små... Även om jag skulle spara enbart på bankkonto till 3% ränta skulle en summa på 5 000:- per månad ge lite över 3,7 miljoner efter 40 år. Några ränteören borde väl det kunna ge även i framtiden. För övrigt tror jag aktieutdelningar kan ge bättre avkastning än ränta i snitt.

I själva verket tycker jag alltid det känns förminskande att säga att det "inte är möjligt" för Svensson att bli rik. Som att svenskarna är viljelösa offer för konsumtionen och inte har någon makt över sina egna liv. Det övergripande problemet ser jag inte skulle lösas av sänkta skatter, eftersom det enligt min uppfattning är att Sveriges befolkning vant sig vid att konsumera tills pengarna är slut. Dessutom saknas rädslan för ekonomisk otrygghet folk i andra länder garderar sig för. Svensken tror sig veta att staten har ansvar för en, och betalar. Varför ska man då spara? Visst finns tänket hos de äldre generationerna men vi yngre verkar vara förbaskat bortskämda på den fronten. Vi bor ju i Sverige - här behöver ingen svälta.

I sak tycker jag naturligtvis Dick har rätt. Sveriges befolkning skulle förmodligen vara friare och mindre missnöjd om den i högre grad hade sparade pengar. Den statliga pensionen för min egen del skulle jag inte ta för given en sekund. Men att bara öka mängden disponibla pengar i hushållen skulle knappast automatgenerera högre sparande. Så har det inte fungerat de senaste decennierna i alla fall, under vilka reallönerna ökat dramatiskt. Med 44% för arbetare och 59% för tjänstemän under perioden 1970-2007 (för anställda i företag anslutna till Svenskt Näringsliv), närmare bestämt.

Citaten ovan kan givetvis vara lyfta ur sitt sammanhang. Jag ska läsa boken vid tillfälle så får jag titta närmare på det.

//Finanskvinnan

Hoppsan

Jag har visst ställt till mitt ekonomiexcelark så att jag inte kan göra en månadssammanställning nu. Det är fortfarande lite anarki på sina håll i det. Den kommer!

//Finanskvinnan

"Just because I'm paranoid..."

Ok. Nu tänker på vi det här med Q-Med en gång till. Vad hände tidigare under hösten och vintern i bolaget? Jo, det var stor kalabalik med märkliga styrelsebeslut, försök till utköp från börsen och mycket mediabevakning.

Kan man tänka sig att Q-Med ville få bort fokus från styrelsen? Och att de medvetet vände sig till det medium man idag vet sprider nyheter snabbast - bloggarna - med ett kontroversiellt erbjudande de visste skulle bli föremål för mycken diskussion? En femåring hade kunnat räkna ut resultatet av erbjudandet.

Genom sitt märkliga marknadsföringsförslag har de fått ett antal bloggar att skriva om Q-Med och vilka produkter de utvecklar. Fokus har flyttats från Ågerup och co till produkterna. Igår hölls en extrastämma under vilken styrelsen delvis byttes ut och under vilken inga riktiga svar på frågor gavs.

Jag kan tänka mig att det här var en plan, faktiskt.

//Finanskvinnan

Q-Med ångrar sig

Q-Med ångrar nu sitt idiotiska erbjudande om gratisprodukter till unga tjejer. Det gör de rätt i.

"De här erbjudandena är inget vi står för. Mejlet till de här bloggarna är ett ogenomtänkt initiativ", säger bolagets marknadsdirektör.

//Finanskvinnan

Stora Enso

Jag funderar lite på att ta in en skogsaktie: Stora Enso som redovisade brakförlust idag. Jag inbillar mig att vinsten i skog snarare kommer ligga i energiframställning av olika slag än papperstillverkning och engångsprodukter. Tänk på gengastankarna från andra världskriget, de kanske kommer igen. Oavsett ser jag skog som en värdefull resurs som jag har svårt att tro inte kommer kunna löna sig i längden.

Vad tror ni om skog och vilka bolag är bäst i branschen?

//Finanskvinnan

Fastighetsspekulation

Någon gång i livet ska jag äga ett hus i skärgården. Jag tittar på priserna lite då och då, för att se vad som händer. På denna länk finns ett riktigt drömläge till salu för 3 975 000. Utgångspriset har sänkts från 5 000 000.

Undrar om det finns kvar när jag kan köpa...

//Finanskvinnan

Telefonkatalogen

Jag tänkte höra med er som läser bloggen vad ni tycker om telefonkatalogen. Är det någon av er som faktiskt vill ha en telefonkatalog i papper hemma?

Själv vill jag inte ha någon och högen av kataloger i min port verkar inte krympa. Jag tycker det är dåligt att man som lägenhetsboende inte kan avbeställa katalogen om man ändå vet med sig att man inte vill ha en.

//Finanskvinnan

Marknadens krafter

Nu när jag skriver det här blogginlägget lägger jag ner värdefull tid och tankeverksamhet på det. Själv tycker jag att det är ett utmärkt blogginlägg. Jag känner att att jag är oerhört nöjd med det. Faktum är att det borde kosta pengar, så bra är det tycker jag. Och jag vill försörja mig på att skriva blogginlägg. Gärna så få som möjligt. Övrig tid ska jag skriva insändare till lokaltidningen.

Jo, jag bestämmer det nu. Det kostar 50:- per person att läsa det här blogginlägget. När jag har publicerat inlägget kommer jag ta bort det och så får ni komma till en barack i skogen på tisdagar mellan 05.30 och 05.45 och köpa en pappersutskrift av det istället. Pappret är tyvärr självantändande och brinner upp om strömmen går i hushållet, det blir någon konstig laddning då. Men det kostar ändå 50:-, för jag har bestämt att det är vad mitt blogginlägg är värt. Tydligen betalade folk 50:- för handsignerade blogginlägg tryckta på platina för 20 år sedan så det måste vara ett rimligt pris. Just det, det går inte att kopiera blogginlägget för att spara en säkerhetskopia eller för att ha ett exemplar i bilen att läsa för barnen heller. Det vill jag nämligen inte.

Skämt åsido ska Spotify radera musik ur sina kataloger (igen) på skivbolagens begäran. Förutom att jag råkar gilla just Spotify och vill att det ska gå bra för dem blir jag mer än lovligt frustrerad över att se hur skivbolagen skjuter sig själva i foten gång på gång. Varför går de inte ihop och gör en egen webshop för mp3:or där allt finns till rätt pris? Eller bygger någon annan lösning för reklamfinansierad strömmad musik än Spotify om de nu har något problem med just den tjänsten? Jag trodde faktiskt de började komma upp på banan i och med att iTunes tog bort sitt drm-skydd på låtarna nyligen (vilket i och för sig inte hjälper mig eftersom jag inte kan lyssna på låtar därifrån. Jag har ju ingen iPod).

Jag tror faktiskt de stora skivbolagen kommer försvinna i framtiden om de inte förändrar sig drastiskt, så jag antar att jag kan förstå deras desperation. Numer kan artisterna själva göra sin musik, lägga upp den på nätet och boka spelningar. Om någon vill köpa t-shirts eller skivor är det bara att beställa. Faktum är att jag känner flera personer som har egna, små, skivbolag för sin egen musik och kanske någon väns. Det är inte svårt.

Idag fungerar det såhär: Ett band eller en artist som är bra lägger upp sina låtar på internet eller börjar spela live på orten där de bor. Samma stund börjar ryktet sprida sig. På det sättet hörde jag talas om exempelvis bandet Glasvegas flera månader innan de ens släppt sin första skiva. Bra band och artister behöver inte skivbolag för att bli kända för de som är intresserade. För övrigt var det totalt kaos när biljetterna till Glasvegas första officiella spelning i Sverige släpptes nyligen, de tog slut direkt.

Jag hoppas att det mesta av pengarna från spelningarna går till bandet (vilka ju gör det fysiska arbetet) och inte skivbolaget.



//Finanskvinnan

Krispris på restauranger

I Stockholm har Melker Anderssons restauranger börjat med halva priset på mat måndag till onsdag. Wallmans showrestauranger har följt efter med halva priset måndag till torsdag. Ett bra tips om man ändå tänkt gå, men boka bord i tid. Ryktet säger att det fortfarande är smockfullt på exempelvis Melkers "Grill".

//Finanskvinnan