Aktieinnehav

Jag tar bort antal aktier från mina innehav till vänster. Det ändras ju hela tiden så det står fel. Jag tycker det räcker att det står vilka bolag jag har aktier i.

//Finanskvinnan

Vansinnesutbrott (igen)

Jag är fortfarande helt förvirrad efter tidsomställningen. Allt känns jobbigt. Dessutom har jag haft omtenta (min nemesistenta som jag aldrig verkar bli av med). Om jag inte klarar den nu så vet jag inte vad jag gör, ärligt talat. Så många timmar av mitt liv som jag lagt på att studera det här ämnet. Och så blir det aldrig klart. Men, faktum är att det finns en chans att jag klarade mig.

Tills jag får veta kör jag "the secret"-stilen och föreställer mig att jag klarade den och att jag får ut mitt betyg i kursen. Nog för att jag tycker att "the secret" är mer än lovligt flummigt men eftersom jag gått ur kyrkan kan jag inte be till någon gud direkt. Vill inte heller.

Att det ska vara så svårt! Jag som har lätt för mig i vanliga fall. Jag har klarat alla tentor på första försöket utom denna.

//Finanskvinnan

Jetlag

Jag tycker inte alls om att ställa om klockan, blir så trött och konstig då. Nu är klockan 05.17 och jag vaknade efter ett par timmars sömn. Vem behöver åka på dyra resor för att få jetlag när man har sommar- och vintertid?

//Finanskvinnan

Bra träningstips

Vi träningsfreaks som hänger på Funbeat och registrerar vår träning vill naturligtvis få ut maximal effekt av träningen. Då kan det kanske locka att köpa något redskap på från tv-shop. På videoklippet nedan finns ett litet test av några olika tv-shopsalternativ varav ett var oväntat bra och går att skaffa för de flesta. Jag funderar på att ordna en sådan.För övrigt missade jag Earth Hour. Jag glömde att jag saknar tidsuppfattning då jag inte jobbar (då är dagen uppdelad i "innan jobbet", "före lunch", "lunch", "efter lunch" och "efter jobbet") så timmen försvann utan att jag tänkte på det. Nåväl, tanken var ju god i alla fall.

Nya sneakers á 900 kr är inhandlade. Det ska bli spännande att se hur länge de håller.

//Finanskvinnan

Earth Hour

Idag inträffar "Earth Hour". Jag ska nog släcka lampan en timme, det skadar inte. Samtidigt ser jag det som betydligt viktigare att jag är miljömedveten i min vardag och hoppas att alla som är med i kampanjen tänker till lite extra.

Bland det värsta miljöslöseri jag hört var en vagt bekant som berättade att h*n går ner till bilen, slår på den på tomgång i tio minuter och sen går upp och gör i ordning sitt barn för att åka. Så den blir varm. Vi var flera som blev direkt chockade. Personen skulle sedan berätta något den gör för miljöns skull och sa att h*n inte slänger batterier i vanliga soporna. Det var inte direkt imponerande.

Gör som ni vill med lamporna ikväll, men tänk på miljön i vilket fall. Jorden behöver vara beboelig länge till. En vän bor i en stad i Kina där luften är konstant smogig och tung att andas. Så vill vi inte ha det här (eller där). Make change!

Själv har jag börjat dra ut mobilladdaren när jag inte använder den. Det är ett steg i rätt riktning.

//Finanskvinnan

Bra buffert

Jag klarade mig utan att föra över pengar från buffertkontot under mars. Med den nya lönens överföring till buffertkontot (som jag inte redovisar i tillgångarna) har jag ungefär 13 000 kr där. Nu siktar jag mot 20 000 kr, två månaders uppehälle. Det ska väl inte vara omöjligt.

I övrigt blir månadens sparande 3 000 kr till SveaDirekt och 1 000 kr till aktieköp. Om jag får mer pengar över kommer det gå till buffertkontot eller möjligen sneakers.

//Finanskvinnan

Deja vu

Japp, nu har mina varma vinterskor gått officiellt sönder. Tyckte väl jag inte köpt skor på länge, eller sedan i november rättare sagt.

Nu blir det sneakers. Jag känner visserligen att jag vill vara lite prydlig på jobbet men jag jobbar ju inte jämt. Dessutom har jag ett par vanliga skor också, vilka än så länge inte har gått sönder.

//Finanskvinnan

Biosensor

Biosensor var nyss på +100% för dagen, i skrivande stund på +62,50%. Orsaken är troligen nedanstående (jag kopierade det från va.se):

BIOSENSOR: FÅR ORDER PÅ 10 ST BIOSENS-UTRUSTNINGAR STOCKHOLM (Direkt) Biosensor har fått en order på tio stycken Biosens-utrustningar. Det framgår av ett pressmeddelande. Kundens namn avslöjas inte men enligt bolaget ska utrustningen användas på en nybyggd flygplats. Utrustningen ska levereras efter halvårsskiftet./MH 2009-03-25 13:57

UPDATE

Aktien slutade på +81,25% för dagen. Helt vansinnigt och inget jag tror jag kommer få uppleva igen. I vilket fall har jag bara småslantar i Biosensor men det är ändå roligt att se siffran i depån.

//Finanskvinnan

Ändrad köporder

Jag struntar i att försöka pricka in en dipp med mina aktieköp nu och la istället andelsorder. Jag bytte dessutom och köpte Ratos för hälften samt Scania för hälften. Jag gillar inte riktigt att jag "konkurrerar" med mina egna aktier i och med att Industrivärden har Volvo lastvagnar bland sina innehav och min alldeles personliga uppfattning är att Scania är ett bättre företag i branschen. Så då kunde jag lika gärna bygga på Scaniainnehavet istället.

//Finanskvinnan

Nästan klar

Bara så ni vet är jag nästan klar med min utbildning. Närmare bestämt har jag ca 1,5 av 6 terminer kvar. Det kunde jag inte tro när jag startade bloggen. Även om jag fick en termin "gratis" för att jag redan hade läst det ämnet har det gått snabbt.

Det ska bli oerhört intressant att se hur lönen utvecklas när jag har min examen. Oavsett om jag skulle få heltidsjobb med lönen jag har nu är det ett lyft jämfört med innan jag började plugga.

Under hela utbildningen kommer jag ha tagit 88 756 kr i studielån, givet att min beräknade inkomst inte ändras åt något håll. Jag har gått miste om heltidsinkomst (vilket får ses som en alternativkostnad) men jag har också sparat 130 500 kr. För att se hur snabbt min utbildning betalar tillbaka sig gjorde jag en liten sammanställning som ni kan se nedan. Klicka för större bild.

Jag har räknat på snittsiffror för mig själv 2008 vad det gäller sparande, studiebidrag och studielån, samt tittat på CSN:s hemsida för det jämförande exemplet med en student som inte jobbar i terminerna utan bara två månader på sommaren. Lönen är den jag skulle haft om jag inte börjat plugga utan fortsatt jobba istället. Jag tog en jämförelsestudent som är över 25 och därmed får ta extralån.

Efter kommentarer la jag även till missad pension och för denna efter skatt beräknade jag att man vid pension har en heltidslön á 50 000 kr i månaden (på räkna.net). Jag plussade även på ränta på studielånet för studieperioden och la till studiebidraget som naturligtvis får räknas bort från förlusten.

Om vi säger att jag ökar lönen 20% efter examen (efter skatt) så kommer det ta mig 2,26 år innan min utbildning tjänat in förlusten. För jämförelsestudenten tar det 11,94 år. Det verkar som jag kommit relativt billigt undan. Kanske är det ovanligt att studenter jobbar så lite som mitt exempel men det är inte uppfattningen jag fått. Säg gärna till om det ser ut som jag räknat fel.


Idag har jag för övrigt pluggat 11-18, lagat storkok (lasagne) och storstädat. Det känns verkligen som om jag inte har någon fritid för tillfället.

//Finanskvinnan

Köpordrar lagda

Jag la köpordrar på Ratos och Industrivärden i den nya kapitalförsäkringen för de 5 000 som kommer från min aktieobligation. Det blir bra. Jag övervägde Scania och Ratos eller Skanska och Ratos, men har redan mycket Skanska och Scania är nog inte de starkaste i lågkonjunkturen. Investment känns tryggare på något sätt.

Jag hörde en ganska tragikomisk historia om en ordförande i en förening som tilldömde sitt eget barn ett pris som skulle lottas ut. Urvalsmetoden var att en person (ordföranden) tänkte på siffror och en annan person sa "stopp". Och så råkade ordföranden tänka på sitt barns nummer precis då.

Appropå aktier har Markus på "Vägen ut ur ekorrhjulet" börjat granska aktier enligt Grahams (författaren till The Intelligent Investor) kriterier. Mycket intressant tyckte jag det var. Markus eller någon annan: Var kan man hitta information om historiska utdelningar och vinster?

//Finanskvinnan

Äntligen

För Stockholms lokaltrafik finns en utmärkt hemsida. Jag vet att liknande hemsidor finns för andra län också men det känns meckigt att leta reda på dem och pussla ihop resor.

Nu finns en söktjänst som kopplar ihop alla möjliga resor så man får veta hur man ska åka dörr till dörr även utanför det egna länet. Och vad jag kan se funkar den riktigt bra, förutom att den verkar räkna fågelvägen över vatten vad det gäller promenadtid. ResRobot heter den. Mycket bra att kunna titta på om man exempelvis vill köpa en sommarstuga som det går att ta sig till utan bil.

//Finanskvinnan

Svenska valutagruppen har gått i konkurs

De flesta som hänger på internet med någorlunda regelbundenhet vet att Flashback är ett forum där man kan hitta en hel del suspekt information om allehanda ämnen och även ett och annat intressant skvaller.

Idag skrivs det lite om att Svenska Valutagruppen gått i konkurs hos DI. Om man känner för det kan man läsa en ganska intressant diskussionstråd om dem hos just Flashback. Jag får IT-bubblekänsla av det hela.

//Finanskvinnan

Bra grej

Idag fick jag faktiskt ett brev från SEB med deklarationsinformation kring aktieobligationen. Det är bra att de skickar ut det tycker jag. Jag hade även fått inbjudan till Ratos årsstämma och den ska jag försöka gå på. Det kan ju vara roligt att se hur det går till, tänker jag.

PS, uppsatsen är i princip klar. Så då är bara 75% av kaoset kvar. Eller 90%.

//Finanskvinnan

Lite andrum

Se där, det verkar som läget har lugnat sig lite sen i lördags klockan 2.28 (för övrigt en utmärkt tid att blogga) när jag skrev det förra inlägget. Lite alltså. Men man kan sammanfatta läget med totalt kaos ändå.

Jag känner dock att jag har en viktig fråga att dryfta med er läsare. Min ena aktieobligation har löpt ut och jag har fått in 10 000 kr på kontot. Då är frågan om jag ska sätta in det på sparkontot eller om jag ska sätta in hälften på sparkontot och köpa aktier för hälften?

Det hade varit kul att köpa lite mer aktier. Men jag är inte säker på att det är bra läge. Fast vem kan veta någonting egentligen?

Jag undrar också om jag deklarerar det nominella beloppet som är 10 000 kr och därmed har gjort 0 kr i kapitalvinst? Jag deklarerade försäljning av aktieobligation förra året men har naturligtvis inget minne alls av hur det gick till.

//Finanskvinnan

Kaos igen

Nu har jag sådär mycket igen. Det är dubbelplugg i skolan inför omtenta samtidigt som omfattande uppsats ska göras klart. Det är även mycket på andra plan. Jag återkommer när saker och ting lugnat sig och jag har fritid igen.

//Finanskvinnan

SveaDirekt sänker räntan igen

Den nya räntan är 2,75%. Nu börjar det närma sig riktigt låga nivåer tycker jag. Fast inte i jämförelse med storbankerna förstås. Skulle det löna sig med räntefond istället tro?

//Finanskvinnan

Reviderad investeringsplan

Jag har reviderat min investeringsplan. Det jag ändrat är "regler" om fondsparande eftersom jag nu kan köpa aktier i månadssparandet och därmed inte har något behov av fonder. Jag har även tagit bort minsta köpsumman vid aktieköp eftersom jag nu handlar courtagefritt eller till väldigt lågt courtage. Överlag tycker jag att investeringsplanen fungerat ganska bra. Ursprungligen hade jag tänkt byta fonder om de gick dåligt men i dessa tider känns det omöjligt att förutspå vad man ska byta till. Alltså tog jag bort det.

Vad det gäller fördelning har jag lagt till en ny punkt:

"Minst 30% av kapitalet ska vara placerat på sparkonto, i räntefond eller i övrig trygg placering"
I dagsläget har jag nästan 60% av kapitalet i aktieobligationer eller på sparkonto. Och det känns bra. Men om vi tänker oss att Sverige någon gång i framtiden går in i högkonjunktur igen så kan det nog vara lämpligt att sälja av aktier för att säkra en viss procent. På samma sätt som det efter den högkonjunkturen kan vara lägligt att köpa aktier igen för en del av sparkontopengarna.
I praktiken innebär detta att jag skulle kunna köpa aktier för pengarna jag får när en av mina aktieobligationer löper ut snart. Jag vet inte än om jag vill det eller inte.

//Finanskvinnan

Utdelningar

Diversifierad länkade till en lista över alla vårens utdelningar. För egen del ser det ut att bli som nedan. Helt ok!

(Nej, jag fick inte till det alls med tabellen nedan. Titta direkt på slutsumman istället. Som i och för sig inte stämmer eftersom jag förmodligen kommer hinna köpa fler aktier innan det är utdelningsdags.)

Aktie, Antal, Utdelning, Summa

HQ, 84, 6, 504:-
Industrivärden C, 116,48, 4,5, 524,16:-
MTG B, 30, 5, 150:-
Ratos B, 136,55, 9, 1228,95:-
Scania B, 113,13, 2,5, 282,825:-
Skanska B, 185,84, 5,25, 975,66:-

SUMMA 3665,595

För RNB och Biosensor verkar det inte bli någon utdelning.

//Finanskvinnan

Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen. Jag firar denna för mig själv med att laga mat och städa, för att inte glömma kvinnans traditionella plats.

Skämt åsido är dagens råd till kvinnor att tänka på att man inte alltid måste vara perfekt. Det är ok att ha oplockade ögonbryn och att glömma viktiga saker emellanåt. Det finns viktigare saker att tänka på än hur man framstår inför andra. Nämligen sig själv och hur man egentligen mår.

Bret och Jemaine har gjort en fin låt till alla kvinnor. Den är dagens soundtrack.//Finanskvinnan

Misslyckanden

FinansAdrian brukar skriva olika citat i sin blogg. Idag tog han upp nedanstående citat:

"Would you like me to give you a formula for success? It’s quite simple, really. Double your rate of failure. You are thinking of failure as the enemy of success. But it isn’t at all. You can be discouraged by failure or you can learn from it, So go ahead and make mistakes. Make all you can. Because remember that’s where you will find success"

- Thomas J. Watson

Det är nog bra för alla att tänka på. För mig också. Ur varje misslyckande kommer en lärdom som man har användning för vid senare tillfällen.

//Finanskvinnan


Inte bra börsdag

Och idag gick börsen ner 3,4%. Stora svängningar...

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder mars 2009


//Finanskvinnan

Poll avslutad

Pollen om hur börsen slutar 2009-12-31 fick nedanstående resultat. 191 personer trodde börsen slutar på + och 154 personer trodde på -.

Lägre nivå -21%
48 (13%)
-20% -- -16%
17 (4%)
-15% -- -11%
29 (8%)
-10% -- -6%
28 (8%)
-5% -- +-0%
32 (9%)
+1% -- +5%
47 (13%)
+6% -- +10%
53 (15%)
+11% -- +15%
34 (9%)
+16% -- +20%
18 (5%)
Högre nivå än +21%
39 (11%)


Röster: 345

//Finanskvinnan

Kaos

Aktieinköpen gick igenom igår vilket var bra. Idag gick börsen upp 4,1%. Jag kommer förmodligen göra månadssammanställningen senare ikväll.

Jag har jättemycket både på jobbet och i skolan just nu. Positivt är i alla fall att jag får mycket gjort, jag blir supereffektiv under stress. Idag var jag på jobbet 8-19 och sen lagade jag lasagne och gjorde matlådor. Produktiv dag!

//Finanskvinnan

Lite mer sparande

Jag satte in 4 000:- på buffertkontot och kom över 10 000:- igen. Hoppas jag slipper ta ut igen så det håller sig på den nivån. 10 000:- är en månads utgifter, ungefär, och skulle såklart inte räcka särskilt långt om akut kris uppstod. Dock har jag ju mer hos SveaDirekt (sparpengar som jag räknar in i tillgångarna) som jag kan ta ut om jag verkligen måste.

//Finanskvinnan

Bra mat=lyx?

I förra numret av Aktiespararen fanns en krönika där det filosoferades över vad man skulle göra om man var rik. En bekant till krönikören förklarade att han skulle låta pengarna gå till lyxigare mat av god kvalitet. Han hade ett exempel på vad det skulle kosta för hela familjen att äta turkisk yoghurt med akaciahonung och valnötter till frukost, och det var ganska mycket pengar. På samma sätt är det klart ekologiska och närproducerade råvaror är mycket dyrare än storpack från Tyskland.

Jag äter turkisk youghurt med akaciahonung och valnötter till frukost (när jag kommer ihåg att handla och äta). Jag äter även ekologiska råvaror i hög utsträckning, men skippar köttet för det mesta. Eftersom jag bara är en person har jag ändå ett lågt matkonto, trots att jag unnar mig bra mat när jag lagar själv. Visst är det en lyx med bra mat men jag blir inte direkt mer sugen på barn om de blir så dyra att jag tvingas börja äta importerade billighetsmärken.

Liksom krönikören har jag läst "Den hemlige kocken" och till viss del förfasats över alla tillsatser vi får i oss. Dock blir jag förvånad över att informationen verkar helt ny för så många andra som läst boken. Det är väl bara att läsa på innehållsförteckningen och se? Det har jag gjort så länge jag handlat mat själv eftersom jag vill veta vad jag stoppar i mig. För ett antal år sedan var jag tillsammans med en person som hade väldigt specifika matvanor och det har även lärt mig en hel del om vilka tillsatser som innehåller vad. Det röda färgämnet E120 är gjort av löss, t ex.

Själva boken i sig tycker jag ändå är bra. Det som var mest ögonöppnande för mig var tillsatserna i mejerilightprodukter. Jag har övergått till att köpa vanlig creme fraiche istället för lätt, även om pektin (som jag tror det innehåller) inte är äckligt i sig. Däremot kan jag tycka det är på gränsen till snobberi att klaga på att vanligt folk inte har vett att uppskatta maten författaren själv föredrar.

Författaren ondgör sig på något ställe över tillsatsen gelatin (som består av slaktrester) för att på något annat ställe nostalgiskt skriva om hur man gjorde citronfromage på hans tid, innan pulvret, och rörde ihop gelatin med annat. Han skriver om hur det knappt går att få tag på riktigt bröd idag, att allt innehåller tillsatser. Jag gillar inte tillsatser men ärligt talat tycker jag ändå bakeoffbaguetterna är godare än brödet jag kan baka själv. Sen ser jag heller inget problem med att balsamico de modena (det vi i dagligt tal refererar till som balsamvinäger) inte är riktig balsamvinäger utan druvmust. Själv älskar jag det.

//Finanskvinnan

Utdraget.se

Jag tänkte att jag skulle använda något smidigt internetverktyg för att se vart mina matpengar tagit vägen, eftersom det inte funkar att klippa in från SEB till excel. Jag var helt beredd på att få skriva in varje post för hand.

Som tur är mindes jag att två tjänster för att kategorisera utgifter släpptes under 24 hour business camp: vartogminapengarvagen.se och utdraget.se. Jag kollade upp dem och valde utdraget.se. Där skapar man enkelt ett konto och så klipper man bara in kontoutdraget direkt från sin internetbank. Jag klippte in ett antal månader bakåt i tiden samtidigt. Sen väljer man kategorier för varje utgiftspost och om man handlat på exempelvis Coop centralen fler än en gång så blir det automatiskt rätt kategori för det när man byter sida.

Under rubriken diagram kan man sen se olika slags diagram eller en tabell över alla utgifter. Jag klistrade i paint och fick då fram nedanstående. Det hela tog någon timme istället för en dag som jag räknat med att lägga. Rekommenderas!


Totalen visade sig bli helt orimligt låg med tanke på att min känsla var att jag verkligen strör matpengar omkring mig. Livsmedel köpta på kortet (ja, lite godis och chips är det nog också) är under tusenlappen alla månader. Restaurangmat, snabbmat och fika är inte så farligt mycket tillsammans heller. Jag misstänker dock att en del av förklaringen ligger i kontantuttagen. För att se att det verkligen stämmer med korttransaktionerna kontrollräknade jag "livsmedel" i internetbanken för februari och det stämmer med matrisen.

I vilket fall kan jag pusta ut. Jag lägger inte orimligt mycket pengar på mat även om jag borde betala mer med kortet i fortsättningen. Min budget för mat (och typ tandkräm) är:

Mat, hygien, etc -2 000,00 kr
Restaurangmat -800,00 kr

Appropå SEB har de nu kommit med deklarationshjälpen jag efterfrågade för en tid sedan. Bra jobbat! Kanske kan de göra en "exportera till excel"-knapp som exempelvis Nordnet har också? Och skulle det inte vara fantastiskt om de hade en kategoriseringstjänst för utgifter direkt inne i internetbanken? Om personerna bakom utdraget.se kunde göra det på 24 timmar borde det inte vara helt omöjligt.

//Finanskvinnan

Åter till ekonomin

Jag har ett litet privatekonomiskt projekt jag bävar för att ta itu med. Det är att gå igenom hur mycket jag faktiskt lägger på mat och hur mycket som är matkostnader hemma jämfört med ute. Jag misstänker nämligen att jag spenderar bra mycket mer på detta än budgeterat. Kanske går jag igenom det imorgon, annars kommer det en sammanställning under veckan.

//Finanskvinnan

(Wo)man vs machine

Om man vill kan man mäta sin skrivhastighet på tangentbordet. Det gjorde jag, för att sedan mäta hur snabbt jag skriver av ett reklamblad för hand.

På dator: 70 ord per minut (352 keys per minute ~ 70 words per minute).
För hand: 44 ord per minut.

Argumenten för att ta med datorn till skolan och anteckna direkt på den känns alltså tungt vägande. Eller så kanske jag får försöka ordna en begagnad Asus EEE eller liknande, något i mer portabelt format än den jag har hemma.

Här kan man mäta sin skrivhastighet. Slår du mig?

//Finanskvinnan