Försäljning av HQ Total A

Jag har runt 20 000 kr i fonder i min ena kapitalförsäkring. En av fonderna jag har är HQ Total A som ligger back ungefär 20% jämfört med anskaffningsvärdet.

Jag har nu bestämt mig för att sälja den fonden, för att istället köpa aktier. Även om den inte är fonden som gått ner mest av de jag har så har den knappast gett överlägsen avkastning heller. Jag tyckte det var intressant att testa men nu känner jag inget behov av en "halvsäker" fond eftersom jag har pengarna jag är beredd att riskera i aktier/aktiefonder och resten på sparkonto och i aktieobligationer.

Försäljningen kommer generera ungefär 6 000 kr. För dessa pengar vill jag köpa fler aktier i HQ. Eftersom jag har lägre courtage hos Aktieinvest än hos Nordnet (jag försökte ändra depåtyp efter ett läsartips men det verkar inte gå med KF) så tänkte jag föra över pengarna dit och handla där. Å andra sidan har jag mina befintliga HQ-aktier i just kapitalförsäkringen hos Nordnet och det verkar dumt att sprida dem.

Därför la jag en säljorder på HQ-aktierna hos Nordnet á 105 kr (kurs just nu: 101 kr) och siktar mot att den går igenom och att jag flyttar både de pengarna och fondförsäljningspengarna till Aktieinvest för att där köpa om/fler aktier. Jag lägger också en köporder på HQ á 95 kr. På så sätt får jag både köpa om det går ner (fast då behåller jag HQ hos Nordnet) och sälja om det går upp (för att då kunna flytta allt).

Skälet till att mina HQ ligger kvar hos Nordnet är att min säljorder á 69 kr inte gick igenom i december. Sedan dess har aktien alltså gått upp över 30%.

Jag har också lagt en vanlig andelsorder i Industrivärden för ca 900 kr. Min börsorder på MTG har inte gått igenom än.

//Finanskvinnan

Ökat resespar

Jag höjde mitt resesparande till 250:- per månad. Det blir totalt 3 000:- per år och borde räcka för mina enkla semesternöjen. Jag flyttade även över lite pengar retroaktivt från buffertkontot. På det har jag nu ca 15 000:-.

Min nya budget ser ut som nedan (den inkluderar även a-kasseavgift):


//Finanskvinnan

Draknästet

Nu tittar jag på draknästet, det är otroligt spännande. Eftersom jag tittar via webtv så är jag lite efter alla andra tittare. Jag tycker drakarna verkar bra allihop. Go drakarna! (Och entreprenörerna.)

//Finanskvinnan

Bra och dåligt

Bra: Jag har chans att få ett större stipendium. Vet inte än om jag får det. Med tanke på nästa punkt skulle jag tippa att jag inte får det, jag verkar ha "otur" nu helt plötsligt.

Dåligt: Jag missade på min nemesistenta. Igen. 5:e gången gillt blir det nu. Note to self: FÖRSÖK UNDVIKA ATT BEGÅ HARAKIRI.

UPDATE

Jag skojade om harakiri, jag vill inte ta livet av mig på något sätt. Men det känns riktigt jobbigt.

//Finanskvinnan

ePhone är bra

ePhone har ingen lust att lämna ut integritetskränkande uppgifter till upphovsrättlobbyn till grund av bevis som redigerats i ett ritprogram samt bilder på mappar med namn som är boktitlar men som inte bevisats innehålla några användbara ljudfiler. Läs ePhones inlaga här.

ePhones VD Bo Wigstrand är rädd för utvecklingen som sker nu, där leverantörerna raderar alla loggar för att skydda kunderna, och hans synpunkter är enligt min åsikt mycket vettiga.

//Finanskvinnan

Börsen upp 3,8%

Idag gick börsen uppåt efter positiva rapporter. MTG som jag har tänkt köpa gick upp 16,16%. Min köporder ser därmed inte ut att gå igenom den närmaste tiden... Jag får justera upp köpkursen.

//Finanskvinnan

Cykelsemester?

Jag skulle gärna vilja åka på cykelsemester i sommar om jag har tid. Förra gången jag åkte kostade det 2 340:- för två personer med cykelsemester på Åland inklusive boende två nätter, cyklar och färja. Nu verkar inte Viking Line ha sina paket längre och hos Ålandsresor kostar det mycket mer.

Någon som har erfarenhet av cykelsemester på andra orter? Jag kanske ska slå två flugor i en smäll och cykla på Gotland när jag ändå är där? Tälta är inget alternativ för mig, det måste vara boende på vandrarhem eller liknande.

//Finanskvinnan

Elförbrukning

Jag gick igenom mina elfakturor för att se hur mycket el jag förbrukar. Jag räknade på exakt förbrukning mellan 20080801-20090331. Under den perioden har jag bott i samma lägenhet hela tiden, d v s en liten etta utan tv men med bänkdiskmaskin och betald uppvärmning.

Jag tog bara fakturor från själva el-leverantören, ett annat elbolag har nätet så till dem betalar jag någon slags nätkostnad. Men jag antar att det inte gör någon skillnad?

Min elförbrukning är i alla fall som nedan (siffrorna gäller kWh per månad):

Min: 61,00
Max: 72,00
Medel: 67,22
Medel vår: 72,00
Medel sommar: 64,50
Medel höst: 67,67
Medel vinter: 67,00

Är det mycket eller lite? Eller lagom? Finns det någon sida där man kan se sådant?

//Finanskvinnan

Vansinne

Min Brazil-fond i PPM har gått upp 42% i år, Rysslandsfonden 36%. Just nu pågår fortfarande fondbytet så jag hoppas de inte kraschar innan det är klart. Som sagt kommer den totala andelen tillväxtmarknadsfonder minska även om jag behåller Brasilien och Ryssland.

//Finanskvinnan

Ratos-repris

Man kan titta på Ratos VD:s anförande från bolagsstämman eftersom de filmade det. Det var jätteintressant, rekommenderas!

Här kan man streama.

//Finanskvinnan

Högskoleexamen som ger låg lön

En sjuksköterske- eller lärarutbildning som läses under full CSN-finansiering kommer troligen inte betala tillbaka sig genom lönen under en livstid. Inte om man jobbar i Sverige i alla fall.

Jag vet att det finns många anställda inom dessa yrken som trivs bra med sina jobb. Men är det verkligen så roligt att det är värt studielån samt utebliven inkomst och pension efter skatt till ett värde av i snitt ungefär 18 000 per månad under hela utbildningen för alla?

Hur tänkte ni som väljer/valde att utbilda er trots att lönen är låg? Var lönen ingen faktor som spelade roll vid valet av utbildning? Tänker ni att lönen måste öka i framtiden i vilket fall? Ångrar ni er på grund av lönen? Eller var det kanske så att ni kunde kombinera studierna med jobb och inte behövde förlora inkomst/ta lån och det därmed hade mindre betydelse?

//Finanskvinnan

Nedåt igen

Börsen ligger i skrivande stund på -4,5%. Jag ska ju köpa så det går åt rätt håll för min del men typiskt nog är MTG ner minst av alla mina innehav. Nåväl, det är några dagar kvar innan min köporder löper ut. För övrigt tycker jag det är konstigt att man maximalt kan ha giltighetstid en vecka på ordrar hos Aktieinvest. Ett halvår tycker jag vore bra.

Det är kallt men soligt här i Stockholm. Jag bestämde mig för att gå tidigare, eftersom underlag jag väntar på inte kommer in förrän imorgon, och tog en extra sväng på cykeln. Jag noterade att jag tydligen har för vana att ta på hjälmen redan när jag är på mitt rum och sen gå genom hela byggnaden ut till cykeln. Det ska jag nog sluta med.

//Finanskvinnan

Ny PPM-fördelning

Jag har haft tre tillväxtmarknadsfonder i min PPM: East Capital Ryssland, FIM Brazil och HQ Emerging Markets (tidigare kallad HQ Tillväxtmarknadsfond). Jag loggade in och såg till min glädje att både Brasilien och Ryssland gått upp över 30% vardera i år. Skönt att jag inte bytte bort dem tidigare.

Däremot tänker jag att jag ska göra om min strategi lite vad det gäller PPM (om jag ens haft någon tidigare). Jag tänker mig att jag precis som i mitt vanliga sparande ska ha en del som är "säker", vilket för PPM innebär i räntefond. Vi kan säga som så att andelen måste vara minst 25% nu medan jag är ung. Sen när jag börjar närma mig pension, säg 50 år, så måste den vara minst 50% men kan vara mer. 50 år/50%. Det är lätt att komma ihåg. Det närmsta året torde räntan gå uppåt och därför väljer jag en kort räntefond, när räntan är sjunkande blir det en lång.

Jag jämförde utvecklingen hos "mina" tre tillväxtfonder med hjälp av Avanzas utmärkta verktyg och fick då nedanstående resultat:


Jag fann att HQ-fonden inte dippar lika djupt men heller inte går lika högt som de andra fonderna. Inte helt överaskande, kanske. Mitt beslut är att behålla Rysslandsfonden och Brasilien-fonden eftersom de är de två tillväxtmarknader jag personligen tror mest på för tillfället (därför att de har naturtillgångar) och ta bort HQ-fonden. Samtidigt sänker jag den totala andelen placerad i tillväxtmarknader för att balansera ner risken något.

Den nya fördelningen är som nedan:

Fondnummer Fondnamn Önskad fördelning
135129 FIM Brazil Placeringsfond 15 %
553578 BlackRock New Energy Fund 15 %
834788 East Capital Rysslandsfonden 15 %
842690 Lannebo Småbolag 30 %
972497 Spiltan Räntefond Sverige 25 %

Summa: 100 %

//Finanskvinnan

Köporder lagd

Jag har lagt en köporder på MTG B, 15 stycken á 158,50. Nu har det gått upp rejält på börsen ett tag och mina aktier har gått upp omkring 20%. Jag ligger ordentligt back fortfarande men inte lika.

Om det är vändningen vi ser nu kommer kanske några smådippar. Eller så blir det akut kris och börsen dyker raka vägen ner igen. Om det inte kommer någon dipp och min köporder går ut får jag lägga en ny.

I vilket fall inväntar jag mer utdelningspengar och kommer inte kunna göra ett andra aktieköp utöver månadsköpet innan dess. Det hade varit bra utjämning av innehaven om jag köpte både MTG och Industrivärden men jag känner mig inte helt övertygad om Industrivärden så jag får fundera mer på det.

//Finanskvinnan

Dum fråga

Jag håller på med en egen "Graham granskar", inspirerad av Markus. Tanken är att jag ska göra det för alla aktier jag själv äger och även sådana jag överväger att köpa i framtiden.

Jag tittar på historisk information jag hittar hos 40procent 20år samt på aktieinformationen hos VA.se.

För att jag inte ska få till fel siffror undrar jag om det blir rätt som jag gör...

Hos 40procent 20år står exempelvis historisk försäljningsutveckling i "Mkr". Om det står 818 Mkr så lägger jag till sex nollor efter 818. D v s 818 000 000.

Hos VA.se står resultaträkningen som nedan med SEK x 1000. Då lägger jag till tre nollor efter siffran, exempelvis 2 249 000 000 för omsättning.

Resultaträkning 2007-12-31

SEK x 1000
Omsättning 2 249 000
Rörelseresultat -1 813 000
Finansnetto -289 000
Vinst efter finansiella poster -2 102 000
Nettoresultat -1 942 000
Balansräkning 2007-12-31

SEK x 1000
Anläggningstillgångar 65 934 000
Omsättningstillgångar 359 000
varav likvida medel 257 000
Summa tillgångar 66 293 000
Eget kapital 54 837 000
Minoritetsandelar 0
Långfristiga skulder 9 875 000
varav avsättningar 0
Kortfristiga skulder 1 581 000
Summa skulder & eget kapital 66 293 000

På aktieinformationen hos VA.se står det också marknadsvärdet i Mkr, så då lägger jag också till sex nollor.

En nolla mer eller mindre gör ganska stor skillnad så jag är tacksam om ni säger om jag gör fel. Jag blir lite blind av alla nollor.

//Finanskvinnan

Semesterplaner

Förra året tror jag inte att jag åkte någonstans på semestern. Faktum är att det var ganska skönt att slippa åka till någon respektives eller egna släktingar i obygden, om jag minns rätt. Denna sommaren hoppas jag på att faktiskt få en riktig semester under vilken jag inte måste plugga. Till den har jag (oförskräckt) planerat in en Visby-resa under Almedalsveckan. Det ska bli roligt. Båten kostade 450:- tur och retur och jag har billigt boende för 190:- per natt.

Appropå plugga i sommar drömde jag om min nemesistenta inatt. Jag hade fått 15,5 poäng och ej godkänt fast poängen var över godkäntgränsen. Vaknade med sjuk ångest. I slutet av nästa vecka bör jag få veta.

//Finanskvinnan

RNB:s NK-försäljning godkänd

På den extra bolagsstämman idag godkändes försäljningen av NK. Pressmeddelandet nedan kopierade jag från di.

Den extra bolagsstämman i RNB godkände idag enhälligt styrelsens beslut från den 24 mars 2009 om att avyttra RNB:s helägda dotterbolag Departments & Stores Europe AB som driver butiker på NK i Stockholm och NK i Göteborg. Avyttringen sker efter en strukturerad
försäljningsprocess till Åhléns AB och köpeskillingen uppgår till 440 Mkr på skuldfri basis.

Avyttringen är villkorad av godkännande av konkurrensmyndigheten.

Jag tycker personligen det är tråkigt att jag inte längre kommer äga lite av NK. Aktien slutade dock på +9.38% så marknaden verkar betrakta detta som positivt.

//Finanskvinnan

Animerad film

Appropå mina tankar om hur lätt det är att stirra sig blind på svenska bolag för att det är enkelt så har den svenska animeringsstudion White Shark haft premiär för sin första film nyligen. Aktiespararna hade förhandsvisning av filmen och i samma veva kunde man prata med VD för bolaget.

När jag sett "White Shark" flimra förbi i pressen har jag någon gång tänkt att det kanske vore en bra krydda. Animerad film är ju roligt. Dock har jag inte gjort något köp eftersom det är en bransch jag är åtminstone så bekant med att jag vet att Pixar och kanske även Ghibli är helt överlägsna alla andra aktörer. När jag nu såg trailern för White Sharks film blev jag ändå besviken. Det ser ut som reklamen för Eniro (den med trollen), inte alls snyggt gjort enligt min personliga uppfattning. Jag hoppas nästa film blir bättre.

Överlag tycker jag det verkar riskabelt att köpa aktier i bolag som bara gör en produktsatsning i taget. Speciellt producenter av underhållning. Om satsningen går fel så är det väl kört för aktien en tid därefter, misstänker jag.

//Finanskvinnan

Cykelpremiär

Idag har jag tagit fram cykeln och premiärcyklat. Det är klart fantastiskt att kunna cykla till jobbet på 20 minuter. Bra är också att det finns gratis cykelpumpar lite här och var, så jag kunde fylla på luft själv.

Mindre fantastiskt är alla galningar som ska cykla om en och att jag inte hade hjälm på morgonen "för att inte förstöra frisyren" då håret var nytvättat och blött. Jag riskerade alltså mitt liv för min skönhets skull. Det var dessutom helt i onödan eftersom mitt hår och hela jag ändå såg för tråkiga ut just idag. Så ska jag inte göra igen.

//Finanskvinnan

Hur känns det att få en stroke?

TED är ett forum där riktigt intressanta människor berättar om riktigt intressanta saker. Bland annat har hjärnforskaren Jill Bolte Taylor gjort ett framträdande om hjärnan och hur det fungerade när hon fick en stroke. Det är fascinerande.

TED är för övrigt ett utmärkt exempel på hur värdefull information och idéer nu görs tillgängliga för alla intresserade genom internet.//Finanskvinnan

Förvirrat resonemang om deltid

Nu börjar det gå bra för mig igen. Vi fick tillbaka ett resultat och yours truly var bäst i klassen. Älskar sånt. Lyckligtvis motsvaras dock inte glädjen jag känner när jag är bäst av besvikelsen när jag inte är det. Det hade varit outhärdligt. När jag kom hem hade jag även vunnit ett presentkort på 500:- som låg i posten. Våren 2009 ftw!

Trots detta, som ofta när pressen varit stor en period, fantiserar jag lite om att jobba deltid när jag är klar med utbildningen. Jag tror inte en heltidslön på 25 000 per månad är omöjlig om jag skulle byta tjänst.

Om jag skulle jobba tre dagar i veckan så blir det 60%. Det blir 15 000 innan skatt per månad, ca 12 000 efter. Jag skulle jobba tre dagar och vara ledig fyra dagar varje vecka. Om jag skulle jobba fyra dagar i veckan (80%) och vara ledig tre dagar så skulle lönen vara 20 000 innan skatt och 16 000 efter. Det är mer än jag hade innan jag började studera.

Jag vet att deltid inte går ihop med karriär och troligen kommer jag skratta åt de här tankarna när jag väl är färdig. Trots allt är det stor skillnad på att arbeta på samma arbetsplats, och göra en kontinuerlig insats, och att växla fram och tillbaka mellan skola och arbete samt slita med skolarbetet på "fritiden" efter arbetet. Kanske är det barnsligt att tänka som jag gör, men jag tror det är bra med målbilder även om man rationellt vet att målet kanske inte är något man verkligen vill nå. Möjligen är valfriheten det verkliga målet - att kunna göra precis som man vill just då.

Samtidigt tycker jag "arbete" och "fritid" är en märklig dikotomi. Har livet inga andra beståndsdelar? När jag har min "fritid" väljer jag ofta att göra saker som starkt påminner om det jag gör på jobbet. Jag väljer även att jobba ibland på min fritid, fast jag inte får betalt för det. Om den fria tiden är den utanför arbetet borde det innebära att arbetet är tvång. Samt att skolarbetet jag gör på "fritiden" är någon slags rekreation. Så tycker jag inte om att se på arbete eller för den delen mitt liv.

För övrigt kanske man borde sluta tala om att arbeta 100% när man jobbar det av arbetsgivaren fastställda antalet arbetstimmar för "heltidstjänst". Heltidsbegreppet skiljer sig åt länder emellan och även olika organisationer i Sverige emellan. På ett företag är heltid 37 timmar i veckan och på ett annat 40. Det är ganska stor skillnad. Istället kan man väl bara säga hur många procent av tiden man arbetar respektive är "fri" varje vecka (vilken består av 168 timmar).

Enligt det sättet att räkna jobbar jag i dagsläget 11,9%. Om jag jobbade tre dagar i veckan skulle det bli 14,1%. Fyra dagar per vecka ger 18,8%. Sömnen (8 timmar per natt) är 33,3% av veckotiden men det lämnar ändå ganska många % över till annat.

Undrar vad jag skulle göra med all tid?

//Finanskvinnan

Räntesänkning

SveaDirekt har sänkt sin ränta igen och den är nu 2,50%.

//Finanskvinnan

Glad påsk!

Påsken har aldrig varit någon favorithögtid för mig. Överlag tycker jag att högtider är överskattade. När jag var yngre var det såklart trevligt att man fick godis. Men nu kan jag äta godis jämt (och vara uppe hela natten för den delen) om jag känner för det.

Jag ska på något slags släktevenemang imorgon så denna dagen viks åt vårstädande. Jag började igår vid 2 på natten med de tysta momenten och ska nu dammsuga, tvätta fönster, tvätta kläder och liknande.

Lämpligt nog har jag gjort klart alla skolrelaterade "måsten" jag hade. Det har varit multipla uppsatser och tentor som nu är slutförda. Jag vet ännu inte om jag klarat min nemesistenta men det värsta som kan hända är väl att jag får göra om den igen, antar jag. Nu ska jag njuta av ledigheten och koppla av. Förhoppningsvis försvinner sömnproblemen och muntorrheten jag dragit på mig under hetsperioden med lite vila.

Hoppas ni har en skön ledighet!

//Finanskvinnan

Utomsvenska bolag

För mig som bor i Sverige och läser svenska medier är det såklart enklast att köpa svenska aktier. Det ligger nära till hands att tänka "jag vill köpa en aktie inom förnyelsebar energi" för att sedan dra slutsatsen att Morphic verkar bra. Den är ju svensk, och jag läser om den då och då i olika ekonomitidningar. I själva verket kanske Morphics vinstmarginaler, produktionseffektivitet och orderingång är genomusel jämfört med exempelvis marknadsledande Vestas som är danskt. Nu säger jag inte att det är så med just Morphic och Vestas (för det vet jag inte om det är) men ofta "missar" jag det globala perspektivet och utgår från det svenska som jag har bättre koll på.

Kanske borde jag sätta mig in i MAN och andra internationella lastbilstillverkare innan jag kan dra slutsatser om huruvida Scania är det bästa jag kan investera i inom branschen. Å andra sidan blir det ganska påfrestande att hålla koll på alla företag i världen (det är nog inte ens möjligt). Ur det perspektivet ser fonder lite mer vettiga ut igen. Köper man en fond inom förnyelsebar energi så kan man nog utgå från att förvaltarna tittar på bolag även utanför Sveriges gränser.

//Finanskvinnan

En vanlig vecka

Igår var det måndag. Jag gick upp, åkte till skolan och hade seminarium. Därefter tentapluggade jag med en av mina studiekonstellationer (som för övrigt är grymt bra) i några timmar. När de gav upp satt jag själv och snabbläste litteratur till en uppsats jag ska skriva på eget bevåg. Jag hann med 6 tunna böcker på två timmar. Sen åkte jag iväg och gick på bio med en kompis. Sen hem och åt lite snabb middag i form av omelett med parmesan och champinjoner. Slutligen tog jag en entimmes promenad med en annan kompis. Somnade vid 1.

Idag promenerade jag till jobbet, var där 9-19 och gick sen hem. Nu har jag ätit lite och ska fortsätta med tentapluggandet. Så kommer det fortsätta imorgon och torsdag.

Det positiva med att vara inne i perioder med mycket att göra är att man blir effektiv. Det jobbiga är att man inte orkar hur länge som helst och att man kraschlandar lite när det väl blir lugnt igen. Så är det för mig i alla fall.

Men i påsk ska jag vila och göra ingenting. Kanske dricka öl i solen om det blir varmt.

//Finanskvinnan

RNB säljer NK

RNB kommer hålla en extra bolagsstämma 15/4 för att rösta igenom en försäljning av NK i Stockholm och Göteborg. Pressmeddelandet nedan kopierade jag från rnb.se:

"2009-03-25 07:59

- RNB RETAIL AND BRANDS har ingått avtal med Åhléns AB om att avyttra RNB:s butiker på NK i Stockholm och NK i Göteborg - Köpeskillingen uppgår till 440 Mkr på skuldfri basis - Extra bolagsstämma för godkännande av avyttringen är planerad att hållas den 15 april 2009
RNB RETAIL AND BRANDS AB ("RNB") har gjort en strategisk översyn av koncernens struktur och beslutat att avyttra verksamheterna på NK i Stockholm och NK i Göteborg. Efter en strukturerad försäljningsprocess har RNB ingått avtal med Åhléns AB om försäljning av koncernens butiker på NK i Stockholm och NK i Göteborg.

Avyttringen möjliggör för RNB att fokusera tid och resurser på de kvarvarande huvudverksamheterna - Polarn O. Pyret, JC samt Brothers och Sisters - samtidigt som bolagets finansiella ställning stärks betydligt. Transaktionen sker formellt genom överlåtelse av samtliga aktier i RNB:s helägda dotterbolag Departments & Stores Europe AB.

"Med tanke på det ekonomiska klimatet i vår omvärld är jag mycket nöjd att kunna presentera denna överenskommelse med Åhléns AB. Affären möjliggör en ökad fokusering på de kvarvarande verksamheterna och i synnerhet på den pågående omstruktureringen av JC, samtidigt som bolagets finansiella ställning stärks", säger VD Mikael Solberg. Avyttringen är villkorad av Konkurrensverkets godkännande samt av att extra bolagsstämma i RNB godkänner avyttringen. En extra bolagsstämma för godkännande av avyttringen är planerad att hållas den 15 april 2009.

Köpeskillingen uppgår till 440 Mkr på skuldfri basis och skall erläggas kontant.
RNB:s verksamhet på NK Stockholm och NK Göteborg omfattar distribution av välkända nationella och internationella varumärken inom mode, konfektion, accessoarer, juveler och kosmetik. Verksamheten i Stockholm innefattar ca 7 000 kvm fördelat på 32 butiker och i Göteborg ca 5 000 kvm fördelat på 20 butiker. Verksamheten har under de första sex månaderna 2008/2009 haft en omsättning på 462,3 Mkr och ett rörelseresultat om 9,5 Mkr. Motsvarande siffror för verksamhetsåret 2007/2008 var 899,8 Mkr respektive 48,6 Mkr.
Försäljningen för RNB exklusive verksamhet på NK Stockholm och NK Göteborg för de första 6 månaderna verksamhetsåret 2008/2009 uppgår till 1 235,7 Mkr och rörelseresultatet (exklusive goodwillnedskrivning) under samma period till -58,2 Mkr. Avyttringen minskar RNB:s nettoskuld proforma per utgången av februari 2009 till ca 400 Mkr. Transaktionen förväntas få en marginellt positiv nettoeffekt på resultatet 2008/2009.
Access Partners är finansiell rådgivare till RNB i transaktionen."


//Finanskvinnan

Aktiekurser på bloggen

Jag har lagt till en gadget som visar aktuella börskurser för mina aktier. Den ligger för tillfället längst ner i bloggen.

UPDATE

Den funkade för dåligt, så jag tog bort den igen.

//Finanskvinnan

Helgen

Det är lika bra att skriva om helgen nu, för imorgon är det roliga slut. Då ska jag tentaplugga hela dagen.

Idag var det som många märkte sommar. Jag började dagen med vinlunch på en solig balkong med sjöutsikt (tyvärr inte min egen) och det var säkert 25'c. Helt vindstilla. Sen åkte jag på kalas. Nu har jag hemmakväll för mig själv. Och städar. Trots pluggandet vill jag ge helgen toppbetyg eftersom det är så härligt med värme. Nu vill jag inte ha mer snö i år.

//Finanskvinnan

Utdelningar

Hos Aktieinvest kan man välja att utdelningarna återinvesteras i utdelande bolag vilket känns smidigt. Jag valde dock om så att alla hamnar som likvida medel istället, för att tydligare se hur mycket jag får och för att kunna köpa andra aktier för dem. Nu ser jag fram emot att utdelningarna börjar trilla in.

Jag vill öka i MTG så möjligen blir det ett sådant köp. Eller så delar jag upp och köper i MTG samt något annat bolag.

//Finanskvinnan

Buffertjakten

Per Penning blev tillsagd på skarpen av en anonym läsare som tyckte att det var dags för honom att växa upp och skaffa sig en ordentlig buffert. Han drog då omedelbart igång en utmaning för alla buffertlösa:

Den som lyckas med att bygga en buffert via sin inkomst (ej lån eller omfördelning) som är lika med familjens totala månatliga bruttoinkomst vinner delmål 1. Delmål 2 är den månatliga bruttoinkomsten gånger två och totalsegraren!

Själv har jag faktiskt en buffert som nästan är min bruttoinkomst, men jag hade gärna varit med ändå. Dock diskvalificeras jag på att jag lånar pengar varje månad (CSN).

Jag önskar alla deltagare lycka till! Det låter onekligen smart att satsa på buffert, speciellt för dem som har barn, hus, bil och andra utgiftsgeneratorer.

//Finanskvinnan

Det är vår!Jag kan mobilblogga bilder nu! Festligt värre. Bilden tog jag vid 20-tiden, och solen höll på att gå ner. Livslusten börjar komma krypande tillbaka.

//Finanskvinnan

Ratos bolagsstämma 2009

 Idag var jag på Ratos bolagsstämma. Det var jättetrevligt och jag måste säga att jag gärna skulle vilja gå på bolagsstämmorna för samtliga bolag jag har aktier i. Det gav verkligen ökad insikt tycker jag, så det är prioritet framöver. Synd att jag bara direktäger Ratos och Industrivärden. På ägarlistan över Ratosaktier såg jag en viss ekonomibloggare men själv stod jag inte med eftersom jag inte kom dit i egenskap av röstare.

Jag var ganska nyfiken på hur själva röstningsförfarandet gick till och tydligen skulle man bara säga "ja" eller "nej" rakt ut i luften. Det framstod som väldigt märkligt (och poänglöst) tills det visade sig att man redan haft möte med de större aktieägarna innan, och kände till deras ståndpunkter i frågorna. Dock var det komiskt när en advokat som företrädde fondförvaltare sa "nej" till valet av styrelse utan att kunna/vilja motivera varför.

Jag blev glatt överaskad över att man fick ställa frågor om man ville. Ordföranden och VD samt revisorn svarade efter bästa förmåga. En person ställde en bra fråga om hur Ratos motiverade innehavet i MCC vilka tillverkar utrustning för 1/3 bussar, 1/3 nyttofordon och 1/3 militärfordon. De etiska riktlinjerna säger att bolaget inte ska investera i krigsindustri, pornografi eller verksamhet som bidrar till miljöförstöring. Dock tar styrelsen beslut från fall till fall och tydligen är det mer offensiv krigsföring (vapen, minor) man undviker. En annan person som ställde frågor representerade Aktiespararna och hans uppgift tycktes vara att märka ord i årsredovisningen. I övrigt tog han upp en applåd för VD:s och styrelsens insats under 2008.

VD Arne Karlsson höll ett trevligt anförande om Ratos i allmänhet och året som gått. Han tog bland annat upp att den som placerade 1 000 kr i Ratos 1954 skulle ha 6,1 miljoner idag medan den som placerade i index "bara" hade haft 700 000 kr.

Ratos har funnits i 143 år men varit ett Private Equity-företag sedan 1999. Dock är de mer en kombination av konglomerat och PE. Sedan 1999 har Ratos haft fyra mål de försöker leva upp till:

1) Genomsnittlig avkastning (IRR) på 20%.

Om man ser de 28 bolag som Ratos sålts som en portfölj har snittvinsten vid försäljningen varit 30%.

2) Totalavkastning på aktien ska vara högre än börsgenomsnittet.

Ratosaktien har gått +775% (de senaste 10 åren) medan SIX RI gått +39%. Under 2008 gick Ratosaktien -20% medan index gick -39%.

3) Utdelningspolitiken ska vara offensiv.

Utdelningstillväxten har varit 19% per år, årets utdelning ger en direkavkastning på 7%.

4) Högklassig information.

2008 vann Ratos för andra året pris för bästa information bland Stockholms börsbolag.

Vinsten i portföljen bestående av samtliga sålda bolag har för övrigt bestått i ca 67% industriell utveckling (exempelvis marginalförbättring och omsättningstillväxt) och resten beror i stort sett på finansiella effekter som ökad kapitaleffektivitet. VD tog upp att ägarbolag som inte kan arbeta med industriell utveckling får problem nu när det är tuffare tider och svårt att låna pengar. Jag funderar på om Industrivärden kan räknas in bland de bolagen, de har väl knappast möjlighet att påverka omsättning och effektivitet hos exempelvis Volvo Lastvagnar bara för att de äger aktier i bolaget? Eller äger de så lite att de inte är ett "ägarbolag"?

Förra året var Ratos inställning "Stay tuned", de trodde att att lågkonjunkturen skulle hålla i sig men att det inte skulle bli värre (en felbedömning de som så många andra gjorde). Dock hade de olika kraschplaner som de snabbt kunde sätta i verket när det visade sig att ekonomin blev sämre trots allt. I vilket fall gjorde bolaget sin största vinst någonsin, så det blev ett "tufft rekordår". Utdelningen på 9 kr tar hänsyn till vinsten 2008 samt den offensiva utdelningspolitiken men är även balanserad med avseende på eventuella kommande investeringar och osäkerheten gällande det här året.

I år är fokus "Råd & Rön". Ratos satsar därmed på:

* Reptilsnabbhet
* Återhållsamhet
* Detaljfanatism
* Realtidsbevakning
* Nyttooptimering

Vilket i mina öron låter som en sund strategi som jag dessutom kan identifiera mig med till 100%.

Vad det gäller realtidsbevakningen så sa VD att de hellre tar in för mycket information om vad som händer i bolagen, trender på marknaden och allt som kan påverka Ratos, än för lite. Det här inbillar jag mig att många stora bolag är dåliga på, de ser inte sina svagheter och möjligheter i det stora därför att de är så uppfyllda av sig själva och hur viktiga de tror sig vara. Se bara på storbankerna och skivbolagen. Ratos verkar ha förstått vikten både av att skaffa sig och lämna rätt information. Ett exempel VD tog upp var en anställd som mailade att dennes respektive inte hittade parkeringsplats utanför ett köpcenter nyligen. Information som indikerar att privatkonsumtionen kanske ökar igen, att folk kör bilar och en del annat. Jag ska själv bli bättre på att tänka på vad jag ser och upplever som kan ha påverkan på företaget jag arbetar för.

Kort sagt tycker jag bolagsstämman var intressant, inspirerande och jag känner mig trygg med att Ratos är mitt största innehav. Go Ratos!

Det de hade kunnat göra bättre var att erbjuda vegetariskt tilltugg, även om kycklingwrapen var god. Det bjöds på vin men jag hoppade över det.

Börsen gick för övrigt upp 4,9% idag och mina aktier ökade med 3 516 kr. G20 verkar ha gått "bra".

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder april 2009


//Finanskvinnan

April april

Min tatuering var alltså bara ett aprilskämt. Hihi. Har ni andra lurats på era bloggar? Jag har inte sett något jag trott var lur under dagen i alla fall. Så då har jag gått på det.

//Finanskvinnan

En investering i skönhet

Jag har som bekant haft väldigt mycket på sista tiden. Är det inte omtentor så är det kaos i privatlivet (något jag kanske skrivit lite mindre om i bloggen). Därför tänkte jag att jag skulle markera att den här jobbiga perioden är över på något bra sätt. Så jag har bokat in en tid för tatuering.

Jag har tänkt mig en stor fjäril som täcker större delen av högra överarmen. Den ska symbolisera att jag har levt i en puppa men nu är en fjäril som flyger! Det kommer kosta ungefär 3 500:- hos studion jag tittat på.

//Finanskvinnan