Google inc

Diversifierad kom med det självklara aktieförslaget för pengarna jag vill investera i internet: Google. Någon som vet om man kan köpa den hos Aktieinvest? Jag hittar den inte när jag söker men å andra sidan tycker jag inte sökfunktionen fungerar helt perfekt alla gånger. Alternativt förstår jag bara inte hur man gör.

Om den går att handla är den ena aktien klar. Men jag vill gärna ha en andra aktie också.

//Finanskvinnan

Fin helg

Idag har jag gjort något jag aldrig gjort tidigare, nämligen paddlat kajak. Det var hur fint och trevligt som helst. Till min glädje och förvåning ramlade jag inte i vattnet. Jag ska verkligen testa det fler gånger. Snart ska jag fira kära mor med middag.

Igår var också en bra dag, innan jag fick akut migrän. Jag var på Skrattstock som även i år var gratis, roligt och välbesökt.

Jag hoppas ni har haft en bra helg i det fina vädret.

//Finanskvinnan

Som jag trodde

I den pågående pollen "Känner du till FK:s identitet?" har hittills 236 personer svarat. Av dessa är det tre personer som valt alternativet "Ja, jag känner FK och hon har berättat". En av dessa tre är Sparsamt Leverne som råkade klicka fel.

Låt oss utgå från att de andra två personerna är mina föräldrar, så får vi en tydlig bild av hur stort intresset för sparande och ekonomi är i min bekantskapskrets (eller åtminstone bland dem jag berättat om bloggen för). Tur att jag även har andra intressen som mina vänner delar.

//Finanskvinnan

Dyrare försäkring för rökare

Personer med övervikt har tidigare missgynnats när det gäller livförsäkring och andra försäkringar där man bifogar en hälsodeklaration. Nu inför Skandia en högre premie för rökare. Jag ser det som självklart att rökare, vilka i genomsnitt är mer sjuka och dör tidigare än icke-rökare, ska betala mer. Jag tycker det är ett bra initiativ. Rökare kommer dock erbjudas hjälp att sluta i samarbete med Apoteket och en rökare som röker vid försäkringens tecknande men därefter är rökfri i tolv månader slipper tillägget - också det rimligt och bra på alla sätt enligt min åsikt.

Jag tycker egentligen att det är konstigt att försäkringsbolagen inte har gjort detta tidigare. Speciellt som rökare till skillnad från överviktiga, vilka kan ha hormonproblem och liknande, alltid gör det medvetna valet att skada sin hälsa. Däremot kan man diskutera hur många faktorer som egentligen borde tas med i hälsodeklarationen, ska personer som inte använder cykelhjälm ha högre premie än andra? Personer som äter mycket skräpmat men inga grönsaker? Total rättvisa är förmodligen svår att uppnå i detta såsom alla sammanhang.

Om det blir så att Skandia är ensamma om tillägget är det tänkbart att rökare helt enkelt byter försäkringsbolag. Men för mig som icke-rökare känns Skandia som det självklara valet för framtida livförsäkring just nu, jag vill inte subventionera rökare med mina premier.

Jag kan tillägga att jag nyss legat utslagen i min soffa, illamående och med sprängande migrän, i ett par timmar. Då och då kommer det in pustar av cigarettrök genom ventilerna ovanför fönstret eftersom grannarna röker på en balkong ett tiotal meter bort. I vanliga fall kan jag härda ut men när jag mår dåligt kan jag uppriktigt säga att jag får panik över att jag tvingas andas in andras giftiga och stinkande rök.

//Finanskvinnan

Sommarschemat klart

Som av en lycklig slump sammanfaller min önskan om att arbeta deltid med en lite lugnare period på jobbet. Jag kommer få arbeta 3-4 dagar i veckan hela sommaren med undantag för tre veckor då jag är helt ledig enligt mitt eget önskemål. Det känns hur bra som helst, får jag säga. Hade jag däremot velat ta tillfället i akt och jobba ihop mycket pengar hade det säkert känts mindre bra.

Ekonomiskt kommer jag klara mig utmärkt. Med tanke på min löneökning, semesterersättningen jag får på min timlön och jobbskatteavdraget kommer jag troligen få ut ungefär samma pengar som jag fick när jag arbetade heltid innan jag påbörjade min utbildning.

Jobba 3 eller 4 dagar i veckan, vara ledig 4 eller 3. Det känns som en dröm i den vackra sommaren. Även om jag älskar mitt jobb känner jag att fritid, att göra vad jag vill och att göra ingenting är något som jag haft för lite utrymme för det senaste året. Får jag tråkigt är det sannolikt det bästa som kan hända, då kommer jag ha ny och välbehövlig energi inför starten av nästa termin. Den sista terminen innan jag är klar.

//Finanskvinnan

Hobby trots allt

Nu har jag tackat ja till ett (hemligt) hobbyuppdrag trots allt. Betalningen känns ok eftersom det är ett lite roligare uppdrag. En tanke som slog mig var att jag ju köpt ny dator nyligen. Är inte detta något jag åtminstone delvis kan dra av som hobbyutgift? Jag använder den både för min ordinarie hobby och för bloggen. Kan jag dra av hälften på vardera, kanske? Eller 1/4? Eller inte alls?

//Finanskvinnan

E-faktura: en glad överaskning

Jag anmälde att jag ville ha e-faktura till ett företag jag är kund hos. Det visade sig vara överaskande smidigt och bra, nu när det börjat fungera. Internetbanken meddelade att jag hade en väntande e-faktura direkt när jag loggade in och det gick superenkelt att betala. Nu tror jag att jag har autogiro och e-faktura hos alla jag får fakturor från, förutom medlemskap och bostadsköer. De sistnämnda vill jag gärna ha lite koll på så det är helt i sin ordning.

E-faktura kan jag rekommendera till er som inte vågar/vill ha autogiro för att ni vill ha koll på exakt vilka summor som dras när. Men som ändå är trötta på att knappa in milslånga ocr-nummer.

//Finanskvinnan

Avgifter i PPM

Tydligen kommer PPM att göras om. Defaultfonden tas bort och ersätts av generationsfonder, och avgifter kommer införas för dem som gör fler än fyra fondbyten per år.

Generationsfonder antar jag att jag tycker är positivt (för de inaktiva) eftersom de innebär att risken är högre ju yngre man är. Själv har jag ju nyligen bestämt att jag ska ha 25% räntebärande i min PPM nu och 50% när jag blir 50 så det liknar min egen strategi.

Bytesavgifterna tycker jag är lite väl snåla. Åtminstone en gång varannan månad borde man få byta fonder gratis. Men kostar det för PPM att genomföra bytena, vilket det sannolikt gör, så är det bättre att de som väljer att byta ofta själva betalar det än att alla får göra det. Jag antar att det är skattepengar som finansierar lönerna hos PPM.

//Finanskvinnan

Reklam reklam reklam

Jag har inte skrivit så mycket om Spotify på sista tiden. Det beror på flera saker:

* Spotify verkar inte fungera optimalt med Windows Vista utan jag får bluescreen ibland när jag använder det. Aldrig annars. Speciellt får jag bluescreen om jag kör youtube samtidigt.

* Utbudet blev riktigt dåligt ett tag. Till min glädje har det blivit bra igen.

* Reklamen ökade drastiskt medan utbudet fortfarande var dåligt. Det är nu flera stora organisationer som gör reklam i gratisversionen vilket sannolikt leder till ökade intäkter.

Efter rykten om att utbudet frisknat till testade jag igen och nu tycker jag det är bra. Någon bluescreen då och då kan jag stå ut med. (Eventuella läsare som jobbar på Spotify kanske kan fixa buggen annars, om felet inte sitter i min dator, det hade varit tacknämligt.) Inom kort kommer man även kunna köpa låtar direkt via Spotify och det kommer ske via leverantören 7digital. Utbudet på 7digital verkar riktigt bra så det kommer jag troligen använda mig av i framtiden, om filerna fungerar som de ska och priset är acceptabelt. Jag räknar med att kunna använda Spotify i min nästa mobil (trots att det inte blir en iPhone) men frågan är om det är värt att ha ett sådant abbonnemang med obegränsad trafik.

//Finanskvinnan

Tänkvärt

En vän till mig sa en bra sak:

"Du får en impuls, stanna och tänk efter: ska jag följa den här impulsen, tar den mig närmare mina långsiktiga mål? Om inte, låt bli."

Det ska jag tänka på.

//Finanskvinnan

Nu kan man testa

När vi så har lärt oss om medelvärden och tradingens grunder kan vi testa våra kunskaper med detta spel som jag hittade via Aktieblogg. Lite roligt tycker jag det var. Själv spelade jag bort 80% av värdet på 17 trades. Jag är troligen inte tradermaterial än (om någonsin).

//Finanskvinnan

Bättre batterier

Ett kanadensiskt forskarteam har upptäckt en tillverkningsmetod för litium-jonbatterier som ger tre gånger så hög kapacitet som dagens batterier. Källa: Ny Teknik. Jag hoppas detta innebär att vi är ett steg närmare ett fungerande elbilsystem. Elbilar som laddas med någorlunda "ren" el är enligt min okvalificerade uppfattning det bästa och mest hållbara alternativet till dagens bensinbilar. Inte bara skulle utsläppen minska utan bullernivåerna nära vägar skulle minska också.

//Finanskvinnan

Gratis kunskap

40 procent 20år tipsade om Trading Naked där gratis artiklar och böcker om trading finns att läsa. Speciellt rekommenderade han "Trading as a Business" av Charlie Wright.

Jag läser lite snabbt och noterar det jag uppfattar som centralt nedan (jag skriver så långt jag hinner och orkar, och uppdaterar allt eftersom):

Prolog

* Marknaden är en reflektion av girigheten och rädslan hos aktörerna. När man inte genomför en trade för att man förlorat de senaste i raden, när man sätter sin stop loss för tight så att traden stoppas ur och inte kan utvecklas och när man fryser till och inte agerar när traden förlorar i värde och exitsignal ges (för att undvika förlust) styrs man av rädsla. När man tar hem en vinst för tidigt, innan säljsignal, och när man handlar med fler aktier eller optioner än man normalt skulle gjort för att det "känns bra" styrs man av girighet.

* Marknaden existerar med det enda syftet att underlätta och locka till handel. Genom rörelserna lockar den aktörer att hoppa in i den med investeringar. Om inte marknaden rör sig dör den, eftersom ingen då skulle vilja handla.

* Det enda sättet att undvika rädsla och girighet enligt författaren är att trada med en strategi. Den bidrar med disciplin och utnyttjar faktumet att börsmarknaden måste röra sig eller dö. Strategin bör vara att tradingen är en affärsverksamhet.

* Man måste lära sig datorer och använda moderna program. Detta kommer spara tid och göra att mentala misstag och slarvfel på grund av den mänskliga faktorn undviks eftersom beräkningarna görs exakt likadant från dag till dag. Tradingprogrammet kan ses som tradingföretagets personal. (Jag noterar här att han talar om ett specifikt program som framhålls som det bästa, reklam?)

* Författaren påpekar att ingen ska tro något han skriver. Alla bör undersöka och testa för att bilda sig en egen uppfattning innan de agerar.

* Utgångspunkten är tre principer:
1) Marknaden måste underlätta och inbjuda till handel för att överleva. Den måste förr eller senare göra en stor rörelse.
2) För att kunna tävla på marknaden måste du ha den senaste tekniken och mjukvaran.
3) Du kan göra det här på egen hand, och du bör inte hålla någon annans åsikter eller kommentarer för sanning.

Kapitel 1: The Principles of Successful Trading

* Försök inte förutsäga framtiden. Det går inte. Om det hade gått hade alla som lär ut olika tradingtekniker varit stormrika för länge sedan.

* Ingen vet var marknaden är på väg. Det är en vanföreställning att tro att du eller någon annan kan veta det.

* Ingen vet när marknaden kommer röra sig. Elliott Wave-utövare, cykelexperter och Fibonacci-traders kommer försöka förutsäga när marknaden kommer röra sig i antagen riktning. Författaren upplevde större framgång i sin trading efter att han insett att han inte kan förutsäga när marknaden kommer röra sig än innan. Graden av frustration minskade även dramatiskt.

* Känn till att börsexperter inte är magiker. De som väl tjänar pengar på att trada gör det inte för att de förutspått börsen korrekt utan för att de har tradat på rätt sätt. Det är sunda tradingprinciper och disciplin som är det viktiga och när man väl insett det kan man lika gärna sluta försöka förutspå börsens rörelser.

* För att vara en discplinerad trader måste man veta hur och varför man går in på marknaden, när man går ur samt var man lägger sina money management stops (stop lossar). Det ingår i den sunda tradingstrategin tillsammans med en sund cash management strategi.

* Sund kassahantering och riskkontroll är nycklarna för att göra vinst på trading liksom att genomföra strategin till fullo och inte avvika.

* Var i harmoni med marknaden, det är då du kan tjäna pengar. Du är lång när marknaden går upp och kort eller utanför när den går ner. Om man har en åsikt om var marknaden är på väg kommer man slåss mot marknaden och det leder till förlust av pengar och det påverkar vårt omdöme och försöker tvinga oss att bekräfta att vi har rätt genom att exempelvis härda ut i att stå emot en trend tills vi får rätt. Att slåss mot marknaden är dyrt både vad det gäller pengar och sinnesro.

* Låt marknaden tala om hur och när du ska agera. När den går bra köper vi och när den går ner säljer vi. Detta är svårare än det låter därför att vi vill tro att vi kan ha kontroll över vår trading och över marknaden. Att acceptera att det inte går att ha kontroll är ett steg mot att bli en framgångsrik trader.

* Man måste även acceptera att det inte är du som bestämmer hur mycket vinst du kommer göra. Det är marknaden. Låt därför marknaden bestämma hur du ska agera baserat på din strategi och lämna resten till marknaden.

* Ha en sund tidshorisont. Man kommer troligen inte bli rik direkt utan trada för att göra vinster över tid. Ta inte hem vinster innan marknaden ger signal om att det är dags, bara för att få en vinst snabbt. Ge din tradingstrategi tid och sikta på att den ska ge avkastning långsiktigt. Var medveten om när den borde börja generera pengar baserat på hisoriska tester.

* Acceptera förluster som kostnader för företaget.

* Använd statistik och historiska data. Tradingprogrammen kan tala om hur många förluster man tagit i rad, hur stora de varit, hur stor den största förlusten varit etc. Att se dessa data underlättar för att lära sig acceptera förluster.

* Trada för att du älskar det och inte för att tjäna pengar. Som med allt gäller att den som älskar det den gör blir bra på det. Framgångsrika människor jobbar inte för pengar.

* Fokusera på utförande. All analys av marknaden ska vara klar innan marknaden öppnar och strategin ska vara glasklar så du vet hur du ska agera. Oroa dig inte för hur marknaden kommer röra sig eller om du ska vara lång eller kort. Detta kommer din strategi att tala om för dig. Det enda du ska bekymra dig över är att genomföra din strategi, det är det enda som ska spela någon roll under marknadens öppettider.

* Var alltid på marknaden. Personer som håller sig utanför när marknaden är lugn missar undantagslöst den stora rörelsen. Din roll är inte att förutsäga när den stora rörelsen kommer utan att minimera förluster medan du väntar på att den ska komma. Att alltid vara på marknaden är det enda sättet att inte missa den stora rörelsen.

* Följ inte regeln "köp billigt, sälj dyrt" som är baserad på det mänskliga sunda förnuftet. 95% av personerna som gör det kommer förlora pengar. Följ istället regeln "köp dyrt, gå ur och lägg dig lång dyrare, sälj billigt, gå ur och lägg dig kort billigare" som är baserad på hur marknaden fungerar istället. Detta går emot den mänskliga naturen men krävs för att bli en framgångsrik trader.

UPDATE

Jag kommer inte kunna sammanfatta hela boken inser jag, men jag tycker det verkar stå en hel del bra i den. Jag rekommenderar er som blev nyfikna av ovanstående att läsa vidare på egen hand.

//Finanskvinnan

Ordning och reda på kortet

Eftersom jag inte är inne på internetbanken eller tar saldo i bankomat särskilt ofta har jag på senaste tiden råkat ut för att jag inte har pengar på kortet. Det har hänt tidigare också. Jag har funderat över hur jag ska lösa problemet. Å ena sidan är jag oerhört nöjd med mitt system där jag aldrig har mer än 500:- på kortet, eftersom jag då inte behöver oroa mig för att bli av med någon större summa om det blir stulet. Å andra sidan gillar jag inte att behöva gå in och göra överföringar i panik eftersom det är helt tomt på kortet.

Lösningen blev att jag tittade på hur mycket pengar jag har avsatt i budgeten för löpande konsumtion. Det är 4 100:- per månad för utgifter som inte betalas på faktura. Av den summan är 800:- "Övriga utgifter" som möjligen kan komma på faktura så jag tog bort 500:- och har då 3 600:- kvar på en månad. Sedan gjorde jag fasta överföringar varannan dag på minst 200:- och vissa dagar mer. Det tror jag kan fungera.

I praktiken blir det lite som en dagsbudget, vilket jag sett att andra har. Lite mer än 100:- per dag att använda för mat och liknande. Förhoppningen är att jag faktiskt inte använder upp budgeten varje dag utan att det ackumuleras så jag ändå har 400-500:- på kortet för det mesta.

//Finanskvinnan

Drömmar

Per skriver om drömmar. Jag tycker han har en poäng, klart vi borde dagdrömma mer. Mina egna drömmar på nätterna brukar vara mer än lovligt konstiga så jag borde ta tillfället i akt dagtid när jag kan styra lite mer över dem.

Inatt drömde jag att jag hade en romans med Fredrik Neij från TPB. Sen tände någon eld på min dator samt mitt Nintendo DS (i skolan där jag befann mig). Vad betyder detta enligt den Freudianska drömtydningen tro?

Appropå drömmar så tror jag att jag kommer få jobba 80% i juni och vara ledig fredagar eller måndagar. Förra sommaren jobbade jag också deltid under en period eftersom det inte behövdes mer då, men i form av kortare arbetsdagar. Nu kommer det bli som semester varje helg. Det känns superbra.

//Finanskvinnan

Medelvärde

David tipsade om denna introduktion till hur man investerar med hjälp av glidande medelvärde. Kontentan är att man tittar på vad index stänger på varje månad och om det är över det glidande medelvärdet så behåller man aktierna, om under så går man likvid eller byter till räntebärande. En fråga jag har är om man verkligen bara ser över detta en gång i månaden eller om man lika gärna kan göra det dagligen eller varje vecka?

Jag har haft funderingar på att försöka samla lite pengar, 10 000 kanske, att "leka" med. Det vill säga att kunna sälja och köpa aktier som jag tror är bäst i syfte att maximera vinsten. Min inspiration kommer bland annat från Peter Eek, Finansmamman och Disa.

Denna strategi skiljer sig helt från min vanliga som är långsiktig/buy and hold. Tidigare har jag tänkt att detta skulle ske enbart med aktier och kanske XACT Bear men nu funderar jag på om det kunde vara idé att köpa en indexfond när index stänger över glidande medelvärde och gå över till räntefond när det stänger under. Med medelvärdestekniken verkar det som man missar de absoluta topparna och inte går in på de absoluta bottnarna men jag tycker ändå den verkar rimlig. En tanke är även att gå in i XACT Bull istället för indexfonden. Fördelen med vanliga fonder är att jag troligen kommer göra detta hos Nordnet (vill inte betala årsavgift för fonder som jag får hos Aktieinvest) och då är courtaget dyrt för XACT Bull och Bear.

Jag har inte alls någon färdig plan för detta utan mest lösa tankar. Kom gärna med synpunkter.

//Finanskvinnan

Ny budget

Från juli blir min a-kassa billigare så jag har ändrat budgeten något.


//Finanskvinnan

Enter Maximal igen

Nu funderar jag över hur datorprogrammet fungerar. Antar att det måste vara någon form av teknisk analys med trendkanaler eller liknande? Om deras modell nu är så bra hade det varit klart intressant att veta vad som triggar byte från räntor till aktier.

Såhär säger Enter själva om fonden:

"Förvaltningen bygger på ett analysverktyg utvecklat för att identifiera trender i aktie- och räntemarknaden. Enter Maximal investerar fondkapitalet till 100 procent antingen i kortfristiga räntebärande värdepapper eller i den svenska aktiemarknaden. Signaler om att aktiemarknaden kommer att ge högre avkastning än räntebärande placeringar, resulterar i en exponering av kapitalet mot aktiemarknaden. Vid omvända signaler investerar fonden istället i räntebärande värdepapper."

Om skiftet mellan aktier och ränta sker helt automatiskt innebär väl det att detta är en passivt förvaltad fond? Isåfall kan jag tycka att avgiften på 2% är väl saftigt tilltagen. Även om det kanske är värt det för kunden, om avkastningen är bra.

//Finanskvinnan

Enter Maximal

Enter Fonder har en fond som heter Enter Maximal. Jag hörde talas om den på Avanzadagen förra året och då skrev jag följande:

"Jag blev också tipsad om Enter Maximal vilken växlar mellan aktier och räntebärande (som min fond HQ Total A) och som slagit index oerhört bra på sista tiden. Någon som har erfarenhet av den? Tyvärr var den ganska dyr."

Det visade sig att orsaken till att fonden slagit index så bra då var att den låg helt i räntebärande. Växlingarna sker med hjälp av ett datorprogram. Jag tycker att det är intressant att se hur fonden gått på senaste tiden, i uppgång, jämfört med då. Diagrammet visar Enter Maximals avkastning jämfört med OMXSPI det senaste året:Fonden har bara funnits sedan 2007 så man kan inte göra jämförelser särskilt långt bak i tiden men jag får säga att jag tycker den ser ut att undvika nedgångar och haka på uppgång bra än så länge.

//Finanskvinnan

Hobbydilemma

Jag har uppnått vad mitt dyra hobbyinköp kostade i intäkter och måste därmed deklarera eventuella ytterligare intäkter. Mitt dilemma är som följer:

* Jag får som privatperson ta emot 999:- av en annan privatperson per år vilket jag sedan tar upp i deklarationen (om jag inte haft utgifter som överstiger intäkterna).

* De 999:- (på vilka skatt utgår) är egentligen på tok för billiga för det jag gör, både marknadsmässigt och arbetstidsmässigt.

Jag har på sista tiden tackat nej till 3 förfrågningar därför att jag inte känner att de 999:- minus skatt är värt arbetet jag lägger ner. Under vissa premisser kan jag bidra med min hobby gratis för att det är roligt men de förfrågningarna jag fått nu medför högre krav/minskad rolighetsfaktor för min del och då vill jag ha rimlig ersättning.

Det lutar åt att jag antingen lägger ner hobbyverksamheten eller startar en enskild firma nästa år när skolan är klar. Troligen blir det en kombination där det läggs på is tills nästa år. Känns det roligt då så ordnar jag med den enskilda firman och om inte så lägger jag ner den kommersiella hobbyverksamheten för gott.

//Finanskvinnan

Bättre vanor

Den senaste tiden har jag försökt förbättra mina dåliga sov- och matvanor. Det har gått över förväntan och jag har bland annat lyckats gå och lägga mig vid 22 flera tillfällen. Jag har även ätit två lagade mål mat om dagen (oftast). Jag tycker mig redan märka att jag mår bättre! Hoppas det håller i sig.

Idag gjorde jag en billig wok som blev väldigt bra:

Ca 4 personer

1 paket äggnudlar som jag kokade (200 g i paketet)
1 paprika, skuren i bitar
1/4 vitkålshuvud, strimlat
4 morötter, i "slantar"
1 rödlök i bitar
1 burk matlagningsyoghurt
Sötsur sås/mangosås eller liknande
Currypasta eller chili
Salt och peppar

Jag fräste morötterna något längre än övriga grönsaker och nudlarna lades i mot slutet. Yoghurten blandade jag med sötsur sås och mangosås och hade till. Jag hade även lite sötsur sås och chili med vid stekningen. Nästa gång ska jag testa att ha i ägg och riven färsk ingefära också. Många skulle nog vilja ha soya i men det har inte jag eftersom jag inte tycker om det.

//Finanskvinnan

Förändringar i a-kassan

Från och med 1:a juli kommer a-kasseavgiften sänkas. För AEA kommer den nya avgiften att vara 90:-. Klart prisvärt. Det blir även enklare att gå med i en a-kassa då kravet på att man måste arbeta 17h/vecka slopas. Det räcker att man har ett arbete nu eller har haft ett tidigare om man är exempelvis student. Varje månads medlemskap under 2009 kommer dessutom räknas som två retroaktivt från juli. Mer information finns hos AEA.

Glädjande nyheter tycker jag. Hoppas fler tar vara på möjligheten att gå med i a-kassan.

//Finanskvinnan

Kanske dags för ny mobil

Efter att jag tappat min mobiltelefon i asfalt, betong och parkett ett tjugotal gånger har minneskortluckan på ovansidan gått sönder. Kortet hålls inte kvar utan skjuts upp så jag inte kan lyssna på musik. Jag har lagat den tillfälligt med tejp, så kanske kan den hålla ett halvår till. Sen får det bli en ny.

Någon som har något prisvärt tips? Nu har jag en SE w850i och jag vill gärna ha något liknande (och absolut Sony Ericsson). Hade det inte varit för att en ny kostar ungefär lika mycket som när jag köpte den nuvarande för mer än två år sedan kanske jag hade kunnat tänka mig det alternativet.

Överlag får jag säga att jag är väldigt nöjd med den. Den har inte gått sönder på något sätt förutom minneskortluckan och den har hyfsad kamera och bra mp3-spelare. Dessutom kan jag kolla mail, sl.se och läsa bloggar på den. Det är nog mina önskemål: mp3, minne, kamera och internet (gärna ful-internet som inte visar bilder).

//Finanskvinnan

ESC

Igår tittade jag på ESC-finalen. Vilken show! Jag tycker det var otroligt bra producerat av Ryssland. Mindre rolig var den deprimerande 21:a placeringen för Malena som var min favorit. Men det är väl bara att inse att vi i Sverige är helt efter vad det gäller musik. Vi verkar ha fastnat i 90-talet.

//Finanskvinnan

Ny poll

En intressant sak är att de jag känner som jag berättat om bloggen för inte verkar läsa den, eftersom de tycker den är jättetråkig. Men finns det någon som känner till min verkliga identitet genom mig själv eller någon annan som läser bloggen? Ibland är man helt enkelt inte så hemlig som man tror när man bloggar.

Jag gjorde en poll så kan de som vill svara göra det.

//Finanskvinnan

Mer aktieköp

Igår köpte jag MTG och HQ men nu är det sluthandlat för en tid framöver. Jag kommer månadsspara som vanligt i aktier men om jag får in extra pengar i sommar kommer dessa gå till SveaDirekt. Jag har ungefär 75 000 hos Svea i dagsläget, det hade känts bra om det var 100 000.

Angående min buffert har jag ändrat mig. Den ska vara på 15 000 som den är nu ungefär, vilket täcker 1,5 månaders utgifter inklusive allt. Skulle jag drabbas av sådan olycka att jag blev helt utan inkomst för längre tid än 1,5 månader så får jag naturligtvis ta ut pengar från SveaDirekt.

Disa tipsar om att programpunkterna från Avanzadagen filmades och finns att se på Avanzas hemsida. Det ska jag titta på när jag slutat vara sur över att jag själv inte var där.

//Finanskvinnan

Utdelningar

Att kunna köpa aktier för små summor öppnar en helt ny värld för mig, får jag lov att säga. Jag har tänkt om vad det gäller utdelningarna. Först ställde jag in att alla utdelningar skulle läggas likvid men nu har jag valt att de återinvesteras i utdelande bolag. Jag trodde att jag skulle missa när utdelningar skett om de återinvesteras men det är ingen större risk. Dels räknar jag ändå ut nytt GAV varje månad eftersom jag månadssparar så jag ser om antalet aktier ökat och dels är det lätt att se under transaktioner.

Jag tänker att det blir lite självutjämnande, att innehaven som ger hög utdelning då växer snabbare än de andra. Vilket kanske inte är så dumt eftersom jag gillar hög utdelning.

//Finanskvinnan

Tv-shop 2.0

En DJ har gjort en remix på ett klassiskt amerikanskt tv-shopinslag. Resultatet är helt otroligt bra. Jag vill köpa!//Finanskvinnan

Aktieköp

Nu börjar de sista fondpengarna droppa in och jag har gjort ett köp av 65 Industrivärden á 66,50 kr samt lagt en andelsorder i Berkshire Hathaway för 1 800 kr. Den sista omgången pengar som betalas in kommer fördelas på HQ och MTG.

//Finanskvinnan

Nordnet vs Aktieinvest

Jag har nu haft kapitalförsäkringar hos både Nordnet och Aktieinvest en tid och tycker att det finns för- och nackdelar med båda. Jag fick en fråga om detta och listar mina synpunkter nedan.

Nackdelar Nordnet:

* De skickar meddelanden till inkorgen hela tiden, ofta om saker som öht inte rör mig. T ex "norska börsen stänger kl 15 idag" fast jag inte har några norska aktier. Jag vill inte ha en massa spam inne i min bank.

* I depån finns ett diagram som är totalt missvisande. Då tycker jag "resultat" som finns i AI är mycket bättre. Det jag vill se är hur mycket jag ligger plus eller minus på mina investerade pengar, inte bara gårdagens summa i depån minus dagens.

Fördelar Nordnet:

* Bra layout i depån, enkelt att köpa och sälja.

* Möjlighet att lägga köpordrar med en månads giltighetstid.

* Bra fondutbud (dock inte fonden Avanza Zero).

* Man kan ha sin IPS hos NN, vet inte om det är möjligt med AI (har iofs inte kollat).

* Man får ett mail när en order gått till avslut.

Nackdelar Aktieinvest:

* Giltighetstiden på köpordrar kan vara max en vecka.

* Dålig layout, lite knepigt att hitta tycker jag. Jag klarade inte att lägga upp mitt autogirosparande för att aktierna inte hittades i systemet så kundtjänst fick göra det åt mig. Kan vara en vanesak.

* Man får själv gå in och kolla om ordrar gått igenom, man får inte mail om det.

* Man blir spärrad om man skriver in fel lösenord tre gånger och måste då ringa kundtjänst eller maila för att bli upplåst igen.

* De tar en avgift på 0,5% utöver avkastningsskatten. För min del tjänar jag in det på det billigare courtaget jämfört med Nordnet som inte har en avgift men dyrare courtage (29/99).

* När en köporder går igenom försvinner den aktien från depåöversikten helt och allt ser konstigt ut en stund.

Fördelar Aktieinvest:

* Betydligt billigare courtage än Nordnet för mig som kf-kund.

* Bra att man ser orealiserat och realiserat resultat.

* Bra fondutbud men inte heller här finns Avanza Zero.

* Bra att man kan köpa andelar i aktier.

För mig är Aktieinvest bäst även om Nordnet är snäppet användarvänligare.

//Finanskvinnan

Glada tider på börsen

Jag är tydligen väldigt aktiv på bloggen för tillfället. Den snabbtänkte som "varit med förr" borde därmed kunna lista ut att jag egentligen borde skriva en hemtenta. Säkert bidrar de glada dagarna på börsen till skrivlustan också.

Appropå fonder så tittade jag in på PPM och såg att mina fonder där går fortsatt bra (förutom räntefonden). Nedan är en lista över alla mina fonders utveckling samt mina aktiers utveckling 2009.

Fond/utveckling 2009

FIM Brazil Placeringsfond/+50%
BlackRock New Energy Fund/+13%
East Capital Rysslandsfonden/+42%
HQ Emerging Markets/+18,45%
SEB Internetfond/+35,99%
BlackRock World Gold EUR/+14,02%
Lannebo Småbolag/+31%
Spiltan Räntefond Sverige/0%

Aktie/utveckling 2009

Berkshire Hathaway/kunde inte hitta vettig statistik
Biosensor/+100,00%
HQ/+76,82%
Industrivärden C/+48,00%
MTG B/+40,36%
Ratos B/+16,30%
RNB/+117,24%
Scania B/+14,47%
Skanska B/+11,94%

När jag såg mina siffror i PPM tyckte jag de var lysande bra, men aktierna hade visst tickat på ordentligt de också. Utan avgifter. Om jag hade haft lika mycket av varje aktie hade snittuppgången varit över 50% för de svenska aktierna, att jämföra med index som gått upp 22,7% i år. Det har jag dock inte. Jag ligger fortfarande back på aktierna men är glad att jag inte sålt något i panik.

//Finanskvinnan

FK Invest

Efter att ha funderat och diskuterat inlägget om fonder vs aktier nedan inser jag att jag betraktar mina placeringar som ett eget investmentbolag. Till skillnad från Ratos och Industrivärden är jag inte en aktiv ägare, utan passiv. När jag (direkt)äger fler aktier i bolagen kommer mina röster kanske göra skillnad på årsstämmorna och då blir jag mer aktiv.

PS,

Man kan inte köpa aktier i FK Invest och det är nog lika bra det. Avkastningshistoriken talar inte till min fördel. Men skuldsättningsgraden är åtminstone låg.

//Finanskvinnan

"Den lilla människan", fonder och aktier

Något jag har börjat fundera på mer och mer efter mina nyvunna erfarenheter av årsstämmor är varför "folkhemssparandet" i Sverige är fondbaserat och inte aktiebaserat i dagens samhälle. Aktier har en kapitalistisk (i negativ bemärkelse) och obehaglig klang för många har jag märkt, troligen var det så även för mig tidigare. Fonder framhålls som det vettiga alternativet för småsparare. Aktiefonder för dem som är beredda att riskera lite mer, räntefonder för dem som inte är fullt lika riskvilliga. Vanligt bankkonto med bra ränta och aktier har åtminstone aldrig jag fått förslag på från en rådgivares sida trots att det är alternativet som ger bäst möjligheter till översikt, möjlighet att snabbast ta ut pengarna vid behov och innebär lägst avgifter (möjligen med undantag för att Avanza Zero inte har några avgifter). Däremot ger det troligen inte bäst riskspridning.

I själva verket är aktieägare i ett bolag relativt jämlika (även om exempelvis Sparsamt Leverne bor för långt bort för att kunna delta på stämmorna i Stockholm). Alla direktägande aktieägare får gå på stämmor och rösta även om inflytandet väger tyngre ju fler aktier man har. Också den minsta aktieägaren får ställa styrelse och VD till svars och ställa frågor, eller föreslå en minskad ersättning för styrelsearbetet. Man kan alltså få en bra insyn i bolaget man sparar sina pengar i vad det gäller finanser, utdelningsnivåer och styrelsens arbete. På stämmorna jag besökt har VD uttryckt sig på ett mycket lättförståeligt sätt och frågor har förtydligat eventuella oklarheter. Det är alltså inte svårt att förstå vad det pratas om. Aktiespararna är där för att försvara aktieägarnas intressen och gör det enligt min uppfattning på ett bättre sätt än facket arbetar för sina medlemmar på många håll. Åtminstone är de synligare. Alla företag har inte kollektivavtal med facket, alla företag har inte fackklubbar och alla anställda är inte med i facket medan Aktiespararna (inbillar jag mig) märker ord och ifrågasätter på varenda bolagsstämma som hålls av publika aktiebolag.

När det gäller fonder så har vi fondförvaltare som sitter vid Stureplan och handlar med exakt samma aktier som småspararna inte själva vågar äga. Genom detta blir de rika på bonusar samtidigt som insynen i den faktiska förvaltningen är minimal för fondinnehavarna. I den jämförelsen framstår aktier som det bättre alternativet för "den lilla människan" i mina ögon. Är det något som är ondskefullt och kapitalistiskt är det att bankerna och fondförvaltarna tjänar stora pengar på avgifterna som sakta krymper småspararnas insatta kapital.

Jag förstår att fonder möjligen var enklare att spara i tidigare då det var mer komplicerat att köpa aktier. Frågan är vad som gör att personer jag pratar med sparar i aktiefonder men inte vågar köpa aktier idag? Finns det något värde (utöver för bankerna) i att upprätthålla systemet som det ser ut idag? Ett tydligt exempel på fondnormen i samhället är att man kan välja fonder i PPM och hos övriga pensionsförvaltare men inte ha ett pensionskonto med aktier.

//Finanskvinnan

Industrivärdens årsstämma 2009

Idag var jag alltså på Industrivärdens årsstämma. Mina betraktelser nedan blir inte lika detaljerade som dem från Ratos årsstämma men den som vill kan se VD:s anförande på Industrivärdens hemsida. Han nämnde bland annat att 1 investerad krona i Industrivärden år 1945 hade varit värd 3 330 kr idag medan 1 krona investerad i aktieindex hade varit värd 1 890 kr idag.

Jag väntade mig att det skulle vara lite sämre stämning än på Ratos årsstämma och det var det också. Ingen markant skillnad dock, vilket möjligen kan bero på att den höga skuldsättningsgraden minskat från 37% vid årsskiftet till något under 20% idag. När börsen går upp ger skuldsättningen en hävstångseffekt som ökar avkastningen på det egna kapitalet ju mer lånade pengar man har (givet att räntan på lånen understiger avkastningen på det totala kapitalet).

Däremot kändes det och märktes det tydligt att Industrivärden är ett konservativt bolag som gärna håller på traditioner medan jag uppfattar Ratos som mer snabbrörligt. Aktiespararnas representant Åsa Wesshagen kritiserade bland annat bolaget för att inte fler kvinnor finns i styrelserna hos innehavsbolagen. Hon menade dels att Industrivärden borde arbeta mer för ökad jämställdhet för att undvika "kvoteringshotet" och dels att Industrivärdens styrelse borde möbleras om överlag (som jag tolkade det) efter det senaste årets dåliga resultat. Styrelseordförande Tom Hedelius höll inte med. Intressant var att Tom Hedelius framhöll att antalet aktieägare i bolaget ökat från 30 000 till 40 000 det senaste året och menade att det var ett kvitto på att aktieägare tycker bolagets värderingar är bra. En koppling jag själv inte ser som uppenbar.

Efter en fråga från Gunnar Ek (som tidigare varit aktiv inom Aktiespararna) motiverade Industrivärden den ökade ägarandelen i Volvo med att Volvo lastvagnar är "ett av de mest spännande framtidsföretagen som finns" samt världens största tillverkare av dieselmotorer. Min personliga åsikt är att dieselmotorer är något som inte hör hemma i framtiden och att det därför blir lite motstridigt att säga så. Man angav även köpet av A-aktier framför C-aktier som beroende på att det ger mest inflytande per investerad krona och att det är i enlighet med Industrivärdens policy om aktivt ägande.

En annan person frågade om Industrivärden utövat påtryckningar angående utdelningen i Volvo, vilken i relation till alla som varslats kan ses som omotiverad. Svaret från Tom Hedelius var att Volvostyrelsen inklusive de fackliga representanterna varit överens om utdelningsnivån.

En tredje person föreslog halverad ersättning för styrelsen och därmed röstade alla för antingen förslaget om oförändrad ersättning eller halverad ersättning. Dock vann oförändrad ersättning.

Det bjöds på fika i form av kaffe, bullar och apelsinjuice vilket var gott. Man fick även en tygkasse, så nu kan jag pensionera min systemetpåse

En synpunkt av mer allmän karaktär är att aktieägarlistan var utskriven enkelsidigt istället för dubbelsidigt. Jag har svårt att tro att ett bolag som Industrivärden inte har moderna kontorsmaskiner som klarar dubbelsidiga utskrifter, och i så fall gör de sig skyldiga till omotiverat pappersslöseri. Det är för övrigt dagens tips till alla: börja skriva ut dubbelsidigt på jobbet! Ju färre papper att bläddra bland, desto enklare och bättre för miljön. Man går in på egenskaper i print-rutan och ställer in det.

//Finanskvinnan

Nya aktieköp i IPS:en

Jag har fått in pengarna för fondförsäljningen i IPS:en och istället för att bara köpa en aktie köpte jag två: HQ och Skanska. Orsaken är att jag då direktäger och kan gå på deras årsstämmor om jag vill. Så det får vara värt den relativt höga courtagekostnaden (39 kr) för de små köpesummorna.

//Finanskvinnan

Årets sommarlåt?

Jag har varit på Industrivärdens årsstämma nyss, mycket trevligt, och jag ska skriva om den har jag tänkt. Men så länge kan ni lyssna på vad jag misstänker vara sommarens bästa låt: Lorentz & M.Sakarias - Baby!.

//Finanskvinnan

Lönerevision

Idag fick jag veta min nya lön. Jag får en ökning på ungefär 3,8% vilket känns helt ok eftersom jag trodde att jag inte skulle få någon ökning alls. Ökningen når inte upp till mitt "mål" för året men i dessa tider är jag glad för det jag fick. Och att jag har kvar mitt underbara jobb.

Ett annat ekonomiskt bakslag är att jag inte vann stipendiet jag hoppades på. Men jag är nöjd över min insats och går vidare. Förmodligen hade jag ändå bara spekulerat bort pengarna på aktier om jag vunnit.

//Finanskvinnan

Avanzadagen missad

Jag har helt missat att Avanzadagen var igår. Eftersom jag ändå inte kunde gå gjorde det inte så mycket. Kanske vill Avanza inte att icke-kunder ska gå heller.

//Finanskvinnan

Ännu mer fondstädning

Jag sålde av Skagen Global i kapitalförsäkringen också. Om två veckor, när jag fått pengar för den, kommer jag köpa ännu mer aktier. Det är lite ojämt i innehaven för tillfället så pengarna jag satsar nu ska jag använda för att jämna till så exempelvis Ratosinnehavet inte är tre gånger så stort som MTG-innehavet.

//Finanskvinnan

Pust

Då har jag gjort om min nemesistenta igen. Låt oss hoppas att det gick vägen. Jag tror faktiskt det gjorde det, men jag har trott fel förr.

Jag kom med mina böcker och prylar i en skrynklig systemetpåse. Det kändes passande. Utslagen på insidan - utslagen på utsidan.

Något roligare är att jag har pratat lite med Mats Qviberg. Jag såg honom, tänkte "bäst att ta chansen att få prata med honom" och så växlade vi några ord. Han var trevlig.

//Finanskvinnan

Ett skäl att undvika fonder

Jag har fortfarande inte fått in pengarna för försäljningen av HQ Total A. Det är nästan en vecka sedan jag la säljordern. Det är ytterligare ett skäl att välja aktier framför fonder, att man slipper väntetiderna.

//Finanskvinnan

Vårstädningen fortsätter

Jag sålde av två fonder i IPS:en också; Skagen Global och Skagen Kon-Tiki. Jag behåller HQ Emerging Markets. För pengarna jag får in kommer jag köpa Skanska-aktier. Planen är att de småpengar som genereras av utdelningarna kan sättas in i HQ-fonden. I övrigt kommer det inte bli några fler insättningar till IPS:en på några år. Kanske aldrig.

//Finanskvinnan

Snabba ryck

Nu gick min HQ-säljorder igenom på 105 kr. Därmed flyttar jag över både de pengarna och fondpengarna till den andra kapitalförsäkringen och köper aktier där istället. Det kommer tillsammans bli ca 15 000 kr som flyttas. Troligen kommer jag köpa HQ för ungefär 10 000 kr och så något annat för resten.

Jag säljer även min Fortis Clean Tech-fond och flyttar över de pengarna på samma gång. Det känns bra att minska ner antalet fonder.

//Finanskvinnan

Två gränser

Som man kan se på månadssammanställningen så har jag passerat två gränser denna månad. Dels har mitt studielån nått över 100 000 kr. Dels har summan av tillgångarna kommit över 200 000 kr (igen). Eftersom tillgångarna nu ligger på 217 860 kr ser inte målet 300 000 kr 31/12-09 helt orealistiskt ut att nå längre. Så det känns bra - för stunden.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder maj 2009


//Finanskvinnan