Ännu mer semesterDet är mycket vackert här.

//Finanskvinnan

Fortfarande semesterHärligt med lite omväxling såhär på semestern. Jag är alltså i Visby och går på seminarium och gratismingel. Jag har även hyrt en cykel. Mycket trevligt är det. Vädret är helt fantastiskt.

För eventuella läsande inbrottstjuvars information så är min lägenhet hemma utlånad till en kompis (och i vilket fall tom på värdesaker).

//Finanskvinnan

Semester!//Finanskvinnan

Adjö tv-apparater?

Nu finns det en mobil som kan ta emot tv-sändningar och projicera dessa på väggen. Jag har länge trott att datorer och projektorer kommer ersätta tv-apparater men det här är egentligen ännu bättre. Man kommer inte ens behöva ta med sig datorn till sommarstugan, utan det räcker med mobilen.

De tekniska kraven för att det ska funka är förmodligen obegränsad internettrafik för streaming eller stort minneskort samt bra batteritid. Vi är väl inte riktigt där vad det gäller batteritiden men det kommer, skulle jag tro.

Tänk vad smidigt det hade varit att slippa tv-apparaten. Istället spelar man alla spel via datorn och projicerar upp bilden i lämplig storlek. Frågan är dock om bilden blir bra nog med projektor; det ska ju vara HD nu för tiden.

//Finanskvinnan

Reklam i webbtv dyrare än för vanliga tv-sändningar

Resumé rapporterar att CBS tar ut dyrare pris för reklamtid i webbtv-sändningar än i vanliga tv-sändningar. Orsaken anges vara att webbtv-tittare är mer engagerade. Det kanske inte är så konstigt, eftersom reklamavbrotten är så korta att man inte hinner gå iväg och göra något annat.

Kanske är kortare och dyrare reklaminslag framtiden för alla tv-sändningar?

Jag hoppas för övrigt att Hulu blir tillgängligt i Europa snart. Det är en laglig tjänst där man kan se en massa olika program direkt via webbtv.

//Finanskvinnan

Fonddrama

I kommentarerna till förra inlägget diskuteras att förvaltningsavgiften samt köp- och säljavgifterna som anges av bankerna inte är de enda avgifterna som tas ut för fonder. Det tillkommer tydligen courtage. För min del kändes det självklart att avgifterna för en fond jag köper via exempelvis Nordnet borde vara de som anges i fondinformationen, men icke. De dolda avgifterna hittar man bara i produktbladen för fonderna.

Detta gör mig konfunderad. Jag kan gå med på att det kostar pengar att ha sina pengar i en bra, aktivt förvaltad fond. Detta eftersom fonden sannolikt förvaltas av kunniga personer som kräver lön (och bonus?). Däremot kan jag inte gå med på att det är näst intill omöjligt att se hur mycket en fond _verkligen_ kostar på det ställe där jag köper fonden.

Jag övervägde att strunta i fondsparandet, men kvävde den värsta ilskan och låter det vara. Jag hoppas någonstans att det ska vara en otäck missuppfattning med dessa extra kostnader. Att det visst bara kostar som de hos bankerna angivna förvaltningsavgifterna. Jag vet får utreda saken ordentligt och återkomma, hehe.

Sen genomgick jag Nordnets investeringsguide. Jag läste lite slarvigt innan jag påbörjade den, och tänkte att den kunde visa hur jag ska vikta mig i räntespar/aktier och kanske ge lite tips på aktier som passar mig. Den ställde en massa frågor om hur jag ställer mig till olika slags risk, kunskap om olika instrument och så vidare. Jag fick ett bra intryck. Till slut nådde jag resultatet där det visade sig att jag skulle placera i 78% aktiefonder och 22% räntefonder. Efter det kunde jag även få tips på specifika fonder att välja (fast det ville jag inte). Investeringsguiden är alltså enbart en hjälp för att "skräddarsy fondportföljen" och inte för att ge några råd om aktier som jag hoppades på.

Jag förstår varför banker vill att deras kunder ska köpa fonder istället för aktier: fonder ger större intäkter. Jag förstår att banker måste tjäna pengar. Men jag gillar inte att aktier "aldrig" nämns som ett alternativ för spararen. De enda jag sett som gör reklam för att köpa aktier istället för fonder är Aktieinvest som ägs av Aktiespararna.

Är det verkligen så mycket mindre lönsamt med courtageintäkter än förvaltningsavgifter i fonder? Eller är det regelbundenheten man vill åt, alla som månadssparar i fonder?

//Finanskvinnan

Fondavgifter

Hos Aktieinvest kan man räkna på hur mycket avgifter man betalar när man fondsparar jämfört med om man köper aktier via deras andelsorder.

Jag räknade på mitt nya månadssparande i fonder, vilket jag skriver om här. Jag sparar från och med juni 400 kr per månad uppdelat på två tillväxtmarknadsfonder. Syftet är att diversifiera mitt sparande mer. Avgifterna för de två fonder jag valt är 1,75% respektive 1,85% så jag räknade på snittet 1,8%.

Efter 20 år med i genomsnitt 10% avkastning per år kommer fondavgifterna enligt uträkningen äta upp 55 878 kr mer än om jag sparar i andelsorder på de hos Aktieinvest tillgängliga aktierna. Å andra sidan är jämförelsen gjord för att räkna på Sverigefond, jag kan knappast köpa ryska och brasilianska aktier via andelsorder.

Men det är mycket pengar som går till avgifter, helt klart.

//Finanskvinnan

Vad hände?

Jag vet inte om det är det tråkiga vädret, den tråkiga börsen eller något annat (eller en kombination) men helt plötsligt kommer jag inte på en enda sak att blogga om. I alla fall inte något som kan tänkas vara det minsta intressant för andra att läsa. Jag hoppas det går över snart.

Tills dess kanske det blir lite glest med inlägg.

//Finanskvinnan

Midsommarregn

Det ösregnar här i Stockholm, men det är väl som det brukar vara antar jag. Jag är inget fan av högtider så det spelar mindre roll för mig.

Jag önskar dock alla läsare en fin midsommar oavsett väder! Ta det lugnt i trafiken.

//Finanskvinnan

Tråkigt på börsen

Jag funderar på om börsen börjar tippa nedåt igen, som förra och förrförra sommaren? Idag var ingen bra börsdag i alla fall. Mina aktier gick ned med ungefär 2 600 kr.

I övrigt har jag spelat tennis. Jag märker att jag blivit något bättre jämfört med sist, vilket är roligt.

//Finanskvinnan

Lyxfällan

Visst har en ny säsong av Lyxfällan börjat? Är Charlie och Mathias tillbaka? Kan man se de nya avsnitten någonstans? Jag hittar inget på tv3:s hemsida.

//Finanskvinnan

Första veckan med deltid

Jag har nu jobbat en vecka deltid. Jag jobbade tre dagar och var ledig fyra dagar. Detta har jag gjort under min lediga tid:

* Sovit 1o timmar per natt.

* Gått igenom alla mina gamla kvitton och glädjande nog hittat några jag inte trodde jag sparat, som jag kan dra av mot hobbyintäkterna. Samt sorterat in förra årets viktiga papper i rätt pärmar.

* Lyssnat jättemycket på musik. Mest via Spotify som slutat orsaka bluescreen hela tiden (vet inte varför men är glad för det).

* Läst 5 böcker för nöjes skull.

* Tittat lite på webtv, kvarteret skatan bland annat. "Halvkul" skulle jag säga om det programmet.

* Smygkollat jobbmail.

* Surfat på internet och chattat något mindre än jag brukar (jag försöker växla ner där).

* Lagat god och nyttig mat hemma. Och ätit god och onyttig mat ute.

* Åkt på cykelutflykt.

* Hälsat på min förra arbetsplats.

* Storhandlat tråkiga saker på ÖB. Tvättmedel och sånt.

* Förberett och genomfört hobbyuppdraget (det gick bra).

* Bloggat lite.

* Varit på Liljevalchs IKEA-utställning igår på vernissagen, det var gratis och allt. Jättebra var det.

* Gått ut.

* Träffat en massa olika kompisar.

* Promenerat.

* Städat.

Det ska nog bli bra det här med deltid. Det är en relativt liten andel av tiden som jag ägnar åt rena nöjesaktiviteter eller vila, utan jag får en del annat gjort också. Det passar mig utmärkt för tillfället. Jag är pigg och utvilad, och ser fram emot att gå till jobbet imorgon.

Det är lite tråkigt med regnet, dock. Speciellt som mitt busskort har gått ut och SL som vanligt inte har någon sommarlösning för personer med studentkort. Man kan inte köpa säsongskortet för sommaren, vilket ger en gratismånad, eftersom det började gälla för över en månad sen och 30-dagarskorten har ingen reduktion alls. Lyckligtvis har jag en bra regnjacka.

Jag räknade på SL-resorna och beräknar behöva köpa remsor som täcker ungefär 4 resor per vecka. Övrig transport får ske till fots eller cykel. För att klara mig undan billigare än 30-dagarskortet får antalet resor (inom zon A, t-banenätet) inte överstiga 30 per månad och det borde jag mycket väl klara tycker jag. En resa med två klipp på remsa kostar 22,50 kr, 30-dagarskortet kostar 690 kr.

//Finanskvinnan

Ny budget igen

Med mitt nya månadssparande i fonder ändrades budgeten igen. Nu ser den ut som nedan. Intressant nog fick jag frågan "vad skulle du göra om du ökade ditt månadsspar med 50%" för en tid sedan, och då sa jag helt självklart att jag skulle köpa mer aktier. Nu blev det inte så, men det här känns vettigt och rätt just nu.

//Finanskvinnan

Fondjämförelse

Att jag har FIM Brazil och East Capital Ryssland i PPM betyder inte att jag kan månadsspara i dem hur jag vill. De har nämligen dyra förvaltningsavgifter samt köp- och säljavgifter utanför PPM.

Jag gjorde en jämförelse av några olika tillväxtmarknads-, Rysslands- och Brasilienfonder. Sedan färgade jag de olika cellerna gröna om de var bland de "bästa" i jämförelsen, gula om de var medel och röda om de var "sämst". Jag har ingen vetenskaplig gräns på en viss procent eller så, utan har bara tittat på hur de andra fonderna gått och vad de kostar. En fond saknade viss avkastningshistorik, eftersom den är relativt ny, och därför tog jag bara med avkastningshistorik från de senaste 3 månaderna och 1 år bakåt i tiden. Informationen kommer från Avanza.

Såhär blev resultatet:


Efter jämförelsen lutar jag antingen åt att köpa Skagen Kon-Tiki för hela (fond)slanten alternativt att köpa Handelsbanken Rysslandsfond eller Robur Ryssland samt HSBC Brazil. HQ EM har jag sålt av både i IPS:en och i min vanliga KF så pengarna finns väl tillgängliga nästa vecka någon gång.

UPDATE

Jag fick tips om Nordea Rysslandsfond som hade hyfsad avgift och bra utveckling. Jag kommer köpa Nordea Rysslandsfond och HSBC Brazil i min ena kf och spara 200 kr per fond och månad. I ITP:n kommer jag köpa samma två fonder.

Jag byter även till Nordea Ryssland i PPM eftersom den har lägre avgift och har haft bättre avkastningshistorik än East Capital, FIM Brazil behåller jag dock. Jag ändrade samtidigt fördelningen något:

BlackRock New Energy 10%
Nordea Rysslandsfond 20%
FIM Brazil 20%
Lannebo Småbolag 25%
Spiltan Räntefond Sverige 25%

//Finanskvinnan

Fondutveckling

Min brasilienfond och rysslandsfond ligger båda på strax under +70% för året i PPM. Känns helt klart som rätt beslut att ta bort HQ EM (+25% för året) jämfört med dessa två fonder. Men, varför har jag då kvar den i mitt vanliga sparande? Jag funderar på att byta ut den till en brazil-fond istället. Eller kanske till både Ryssland och Brasilien.

Kanske ska jag försöka öka det vanliga sparandet med säg 400 kr per månad, och månadsspara 200 kr per fond också? Det är inte helt bra för diversifieringen att mina aktier till så stor del är svenska. Å andra sidan gillar jag verkligen inte fondavgifter. Jag får fundera lite mer över detta helt enkelt.

Jag har i likhet med många andra fått lite skattepengar tillbaka. Dessa sätter jag till buffertkontot.

//Finanskvinnan

GOOG

Nu är jag stolt ägare (eller ja, indirekt ägare i alla fall) till drygt en Google-aktie. Det är sannerligen inte mer än rätt att pengarna som jag får via Google investeras i Google. Dessutom älskar jag deras slogan som är "Don't be evil".

Min egen personliga uppfattning är att Google ÄR internet idag. De jobbar enligt den enda hållbara affärsmodellen jag känner till för att få och behålla kunder på webben; att göra tjänster som är så bra och så smarta att man inte kan låta bli att använda dem. Googles tjänster ger stora tidsbesparingar varje dag för min del. Sen är det klart att det inte räcker att göra bra tjänster, man måste tjäna pengar på dem också. Det hoppas jag att Google kan göra även i framtiden.

På minussidan ser jag utvecklingen av tjänster som inte alls lockar mig. Exempelvis är jag ointresserad av att byta browser till Google Chrome och jag är ännu mindre intresserad av någon slags Googlemobil. Dock har jag inte testat något av det, kanske skulle jag ändra uppfattning om jag gjorde så.

Några smarta Google-tjänster du kanske inte kände till:

Google Alerts som skickar mail om valda nyckelord nämns på internet eller i bloggar.

Google Scholar i vilken man kan söka efter vetenskapliga artiklar.

Google Reader i vilken man lägger in bloggar man följer och samlar alla nya inlägg.

Google Analytics som analyserar trafiken för en blogg eller hemsida.

Gmail som är den enligt mig överlägset bästa webmailen. Den skickar inte med en spamrad längst ner i mailen (se hotmail) och har i princip obegränsat utrymme. I gmail finns även en chatt som man kan chatta/videochatta med andra gmail-användare i, utan att ladda ner något program.

iGoogle som man kan anpassa med exempelvis alla sina aktier, sina olästa blogginlägg, sina mail och en massa annat som startsida. Man kan lägga till både Googles egna tjänster och externa tjänster såsom Facebook.

//Finanskvinnan

Lättnad

Idag insåg jag att jag inte behöver studera på mer än två månader. Fantastiskt skönt känns det. Jag gillar förvisso att plugga men min hjärna behöver vila.

//Finanskvinnan

Quatro MPN

Jag läser lite här, här och där om ett pyramidkoncept som heter Quatro MPN. Lars Lundqvist som jag länkar till säger såhär:

"Detta nya företag har nämligen tagit bort produkterna från systemet. Istället säger man att man handla med ”pengar”. För detta har man skapat en virtuell valuta och också en börs där man handlar med andelar som alltså inte har något egentligt värde. Systemet bygger på att man köper en luftandel till marknadspris. Detta kan minst vara värt 0,5 euro och som mest 2 euro. Då sker en split med 4 och värdet på dessa virtuella andelar blir alltså återigen 0,5 euro."

"I fall ”börstanken” är en konstruktion på riktigt kommer man alltså lätt till en situation där ingen vill köpa andelar och då sitter man där med sitt värdelösa innehav. Det hela bygger alltså på att man lyckas värva nya deltagare, eller att de som är aktiva ökar sitt innehav."

Någon som vet något om detta? Jag är inte spekulant utan mer förvånad över att personer vågar satsa sina pengar i "virtuell valuta" i ett suspekt bolag.

//Finanskvinnan

Action på internetbanken

Jag blev så bekväm med mitt nya system där lite pengar förs över varannan dag till kortkontot att jag inte loggat in på internetbanken på länge. När jag väl gjorde det upptäckte jag att en aktieobligation löpt ut med lite "vinst". Istället för 10 000 kr fick jag 10 280 kr inbetalt på kontot. Det betyder att jag bara fick 920 kr mindre nu än vad jag betalade för den för ett par år sedan, med de olika avgifterna. En bra investering! (OBS, ironi.) Det som känns skönt är dock att jag börjar skönja ljuset i slutet av aio-tunneln. När den sista löpt ut kommer jag förmodligen aldrig köpa något liknande igen.

För pengarna tänkte jag först köpa aktier. Jag har trots allt ett sparmål t o m årsslutet som är lite väl optimistiskt. Om börsen går fortsatt bra skulle ett aktieköp hjälpa mig att nå målet. I sista sekund ändrade jag mig och förde över slantarna till sparkontot. Jag har ingen aning om vilken riktning börsen kommer ta nu, men om jag nyss tyckte att det vore bra med 100 000 kr på bankkontot så torde detta vara den rimliga åtgärden.

Något annat som hänt är att fonderna är sålda. Jag kommer köpa Google för hela slanten (i värsta fall får väl kundtjänst lägga ordern åt mig). Det är bra eftersom:

1) Jag tror på aktien

2) Det är en internetaktie

och

3) Det är en amerikansk aktie vilket ökar diversifieringen

//Finanskvinnan

Limited access

Jag har haft lite strul med att hitta aktier hos Aktieinvest. När jag väljer sök på aktienamn eller hela börslistor får jag inte upp några aktier förutom för vissa börslistor. När jag nu tittar under fliken "information" för börsorder så står följande:

Vid BörsOrder köper och säljer du aktier i ett eget valt antal. Du kan handla aktier på Stockholmsbörsen, NGM Equity, First Nordic och Aktietorget. Din order läggs direkt mot aktuell marknadsplats (via mäklare hos Aktieinvest för NGM) förutsatt att marknadsplatsen är öppen för order.

Intressant att jag verkar ha någon slags begränsad åtkomst. Någon som har en teori om varför? Det var inga problem att starta månadssparande i Berkshire Hathaway trots detta (och ingen sa något om att jag har begränsad åtkomst när jag meddelade att jag inte kunde köpa aktien i systemet).

//Finanskvinnan

Madoff

Minou Silver tipsade om en dokumentär om Madoff-affären. Den var mycket intressant. Man förstår lockelsen i att få avkastning om 15-20% per år... Det hela känns som ett typiskt bevis på att något som låter för bra för att vara sant förmodligen är det.

//Finanskvinnan

Avdrag OK

En revisor jag känner sa att jag får dra av datorn som hobbyutgift. Så då blir det ingen hobbydeklaration än på ett tag.

UPDATE

Det verkar vara olika bud om detta, jag får kolla upp det närmare.

//Finanskvinnan

Tentaresultat

Jag fick resultatet på min hemska nemesistenta idag. Det är den enda tentan under utbildningen som jag inte klarat på första försöket. Jag har gjort den fem gånger. Orsakerna är att:

* Ämnet är tråkigt (enligt min uppfattning) och sannolikt irrelevant för mina framtida yrkesroller.
* Det är extremt mycket som ska läras in utantill.
* Det är svårt.

Jag var lite nervös kan man säga. Sist började jag gråta när jag såg att jag inte fått godkänt. Denna gång fick jag... HÖGSTA BETYG! Självklart började jag gråta ändå, av chock. Sen firade jag med hamburgare och klasskamrater.

Mindre roligt är att jag prioriterade bort en hemtenta vi skulle göra under samma period som omtentan. Det momentet får jag därför göra salstenta på vid tillfälle. Men det känns verkligen som att jag prioriterade helt rätt ändå, med facit i hand. Nu har jag chans på bra betyg på båda momenten.

Den sista uppsatsen för terminen är inlämnad, börsen går uppåt, det är tropisk hetta utanför och jag ska klippa mig så jag blir lite sommarsnygg. Det här är en bra dag.UPDATE

Jag får göra hemtentan nästa termin istället, så jag slipper göra tenta på sommaren. Jag får sommarledigt på riktigt!

//Finanskvinnan