Sjuk

Jag har fått någon jobbig sommarsjuka men är på bättringsvägen. Att vara sjuk är tråkigt.

När jag hade semester sökte jag ett jobb. Jag trivs jättebra på min nuvarande arbetsplats och vill egentligen inte byta, men det finns vissa områden som jag gärna utvecklas vidare inom. Jag blev kallad till en intervju vilken gick bra. Jag angav ett löneanspråk som togs emot utan höjda ögonbryn. Löneanspråket var 35% högre än den lön jag hade innan jag bestämde mig för att börja studera och nästan 40% högre än den lön jag hade på heltidstjänsten jag bytte till precis innan studierna började.

Nu är det inte säkert att jag får det här jobbet eller ens går vidare i processen. Men det är stor skillnad på mina möjligheter nu i slutet av min utbildning jämfört med dem jag hade innan utbildningen. Det känns bra.

//Finanskvinnan

Microsoft och Apple vs Google

Nedan kommer en högst subjektiv och amatörmässig analys av varför jag tror mer på Google än på Microsoft och Apple.

Apple

+Snygg design.
+Bra mjukvara.
+Användarvänligt.
+Man slipper virus.
+Förmodligen bra vinstmarginal då de tar bra betalt för produkterna.
+Teknikprylar kommer folk garanterat att köpa i framtiden.
+Snappar upp trender och ligger i framkant med funktioner som folk inte själva vet att de vill ha.

-Dålig kvalitet på hårdvaran som ofta går sönder, som iofs går på garantin.
-Man kan inte byta batteri på vissa produkter (iPod) själv.
-Usel kompatibilitet med hårdvara av andra fabrikat.
-iTunes (jag avskyr iTunes).
-Verkar ha lite hybris. Jag är t ex inte alls övertygad om iPhones storhet.

Slutsats: Köper man en produkt är man mer eller mindre tvungen att köpa fler för att kunna använda dem tillsammans. Men då är de å andra sidan riktigt bra. Detta begränsar konsumentens valfrihet kraftigt och jag gillar det inte. Därför vill jag inte köpa Apples produkter eller aktier i bolaget trots att de har många stora + på sin sida.

För övrigt tvingar Kina alla pc-tillverkare som säljer datorer i landet att lägga in ett spärrprogram som censurerar internet från regimkritik och porr, medan mac-datorer än så länge är undantagna från detta. Detta borde kunna boosta försäljningen något tills även mac:arna måste ha programmet. "Härligt" initiativ för övrigt. Programmet fjärrstyrs så att man hela tiden kan lägga in nya ord och siter som spärras.

Microsoft

+Marknadsledande.
+Har gjort världens bästa program Excel.

-Buggiga produkter (t ex Vista).
-Icke användarvänligt gränssnitt i operativsystemen med en massa uppdykande fönster.
-Fult. Nya Windows 7 (som vissa påstår är en mindre buggig Vista) ska lite "roliga teman". Se bild 4 här och avgör själv.
-Internet Explorer är inte bra jämfört med firefox.

Slutsats: Microsoft är störst men kanske inte direkt bäst. Har kunnat ta bra betalt för sina produkter, men är mjukvara något som kan ge intäkter i framtiden? Google kommer släppa ett operativsystem som är gratis. Det finns ett gratis office-paket som heter Open Office och även Google Documents kan användas för enklare funktioner. När jag var på Almedalsveckan så sponsrade Microsoft ett internetcafé där man inte bara fick surfa gratis utan även fick gratis glass (bra grej). Jag blev först förvånad över att de hade explorer på datorerna men sen förstod jag varför. Min känsla är att Microsoft är ett bolag som ligger i framkant med utvecklingen men när jag tänker på de faktiska produkterna känns det inte som att det stämmer. Ett alternativ är att de fortsätter att vara marknadsledande gentemot företagskunder men inte mot privatkundssegmentet, och kanske räcker det för fortsatt lönsamhet. Den senaste kvartalsrapporten visar dock på kraftigt minskad vinst.

Google

++++++++++++Fantastiska tjänster som är gratis och online, vilket jag anser är den bästa modellen för att få kunder nu och framöver.
+Köper upp och integrerar bra funktioner de stöter på.
+De låter alla som vill utveckla applikationer, vilket varken Apple eller Microsoft gör. Apple kan efter godkännande (!) låta folk sälja applikationer till iPhone.

-Möjligen tveksam intäktsmodell?

Slutsats: I framtiden kommer mer och mer av funktionerna vi vill ha i datorerna att vara online. Exempelvis har jag tidigare skrivit att jag vill ha streama all underhållning online: musik, film och tv. Jag vill inte förvara en massa filer på min dator, möjligen med undantag för mina egenproducerade dokument. Googles produkter kan alla använda, mac som windowsanvändare. Och de flesta tycker nog de är ganska bra. Sen kan man diskutera om det är bra att en aktör har så dominerande ställning online som Google har men deras strategi fungerar bra och känns helt rätt i mina ögon. Av dessa tre bolag är Google det jag gillar bäst och jag är nöjd med att ha aktier i bolaget.

//Finanskvinnan

Aktiejämförelse

Jag har i dagsläget aktier i HQ, Industrivärden, MTG, Ratos, Scania och Skanska vilka jag ser som mitt långsiktiga kärninnehav och fyller på mer eller mindre regelbundet.

Jag har även aktier i RNB och Biosensor, och dessa behåller jag utan att köpa mer.

Jag tänkte att jag skulle jämföra mina kärninnehav med liknande bolag i samma branscher och se hur de har gått.

HQ -> Avanza, Nordnet, SHB
MTG -> Metro, Cision
Industrivärden, Ratos -> Investor, Lundbergs, Latour
Scania -> Volvo
Skanska -> PEAB, NCC

Har jag missat något jämförelsebolag? Jag hittade ingen riktigt bra motsvarighet till MTG.

Såhär ser det ut om man jämför endast mina kärninnehav med varandra:UPDATE

Inte helt otippat visade det sig att vissa av "mina" bolag gått bättre än andra i samma bransch, och vissa sämre.


//Finanskvinnan

PPM-risk

Mitt senaste fondbyte i PPM har gått igenom och jag kan därmed se min egen portföljrisk igen. Jag ligger nu på på risknivå 19 mot premiepensionsfondens 17. Känns lagom.


//Finanskvinnan

Läsare med Spotify

Vad lyssnar ni på? Länka gärna till en låtlista. Jag behöver tips på lite ny fräsch musik. Gammal musik går också bra.

Här finns en lista med musik jag gillar.

//Finanskvinnan

Ingen koncentratlösning

Jag har kollat läget gällande om Coca Cola (exempelvis) skulle kunna börja sälja koncentrat direkt till konsumenterna, för att spara in vattenförbrukning och transporter som i sin tur sparar både pengar och miljö. Det kom inte som en överraskning att svaret blev "det är inte möjligt". Orsaken angavs vara att Coca Cola ska smaka likadant över hela jorden. För att uppnå detta renas vattnet innan produktion. Det här hade jag kunnat acceptera som en fullt rimlig förklaring bortsett från att en stor del av försäljningen sker via restauranger som har koncentratmaskiner som blandar läsken. Där genomgår vattnet ingen specialrening.

Nu vet jag att Coca Cola är ett konservativt företag och jag förväntar mig inte att de ska kunna genomföra alla konstiga kundförslag, men jag tycker det är tråkigt. Läsk består till 90% av vatten. Transporter är dyra och miljöovänliga. Läsk är tungt att bära hem från butiken. Det är brist på dricksvatten i många länder. Sverige har dricksvatten i kranarna.

Kontentan: Jag behåller Berkshire Hathaway, trots allt är det ett bra sätt att få in en diversifierad fot på den amerikanska marknaden. Aktier i Coca Cola får jag ju en liten del av i vilket fall, men att äga dem direkt känns inte så intressant.

Dessutom tror jag läskbranschen har orsakat mycket av den västvärldsliga fetman. I min favoritbok (Pepsiboken) skriver Roger Enrico om när de lanserade 3-litersflaskan med läsk. När behöver man en sådan? Den blev tydligen en stor succé på den tiden.

//Finanskvinnan

Bra jobbat, MTG

MTG överträffar analytikernas förväntningar och aktien rusar. Mina aktier överlag har gått bra den senaste veckan - hoppas det håller i sig till nästa vecka så det blir en rolig månadssammanställning. (Och om det måste dippa så får det gärna göra det den dagen mina andelsordrar går igenom.)

Appropå MTG så har tv3 börjat visa åtminstone ett program som inte är deras egen produktion i sin webbtv. Det är ett steg i helt rätt riktning, och tillsammans med de webbtvanpassade reklamspottarna tror jag webbtv kan bli riktigt lönsamt. Samt förr eller senare konkurrera ut traditionell tv.

//Finanskvinnan

Mer influensa

Minou Silver och Cornucopia? har skrivit om brittiska Glaxo Smithkline som tillverkar vaccin mot svinschminfluensan. GS tjänar sannolikt grova pengar på vaccinet även om de också skänkt bort doser till fattiga länder via WHO. Dock verkar det som att vårdinstitutionerna tjänar desto mer. Kan man köpa aktier i de privata vaccinationsaktörerna (t ex Svea Vaccin) så är det kanske en bättre affär, för de kommer knappast bli skadeståndsskyldiga om det visar sig att vaccinet får allvarliga konsekvenser och biverkningar. En kritik mot vaccinet är att det inte påstås vara tillräckligt testat, något jag inte vet om det stämmer. Men det skadar nog inte att läsa på ordentligt innan man tar det.

//Finanskvinnan

Spara och vinn

För ett tag sedan skrev jag om att bankerna borde lotta ut pengar bland kunderna. I USA har man nu börjat testa ett "Save to Win"-konto där räntan är något lägre men man istället har vinstchans. Jag tycker det verkar vara bra som sagt, hoppas svenska banker följer efter.

//Finanskvinnan

Minpension.se, Q-Med och Coca Cola

"Inte miljonär än" har skrivit om Minpension.se. Jag har tidigare tyckt att sidan är riktigt dålig, och det jag inte gillar är att man själv måste lägga till IPS:sparande och andra småslattar pensionspengar som man kan ha lite här och där. Jag gick in nu och la till min IPS men tycker inte det känns som en särskilt säker prognos. Fast det är klart det kan ge en fingervisning, så kanske är det en bra tjänst ändå.

Minou Silver skriver om att Q-Med erbjuder sina aktieägare en gratis skönhetsinjektion. Q-Med verkar jobba hårt på att få ut sina preparat. Det här känns som ett typiskt exempel på när jag inte ska äga en aktie. Oavsett vad jag tror om marknaden så är jag inte det minsta intresserad av att använda produkten (jag tror dessutom inte det är nyttigt att spruta in diverse kemikalier i kroppen i onödan) och varför ska jag då försöka tjäna pengar på att andra gör det.

Jag tittade på nyckeltalen för Coca Cola. Jag antar att det är "trailing P/E" jag ska titta på för aktuellt värde och det är idag över 20. Väl högt alltså.

En annan tanke jag har kring Coca Cola är att det känns väldigt 1900-tal att släpa hem produkter som innehåller en massa vatten, i alla fall i Sverige där vi har rent dricksvatten i kranarna. Soda Stream och liknande produkter tycker jag känns helt rätt i tiden jämfört med miljö- och individovänliga transporter av produkt+vatten hit och dit. Eftersom jag har dessa funderingar kanske Coca Cola inte är rätt aktie att köpa ändå. Eller så kanske det är dags för Coca Cola att släppa sin syrup till konsumentledet också, så de kan använda det i sin Soda Stream (eller sodasifon från 80-talet).

På samma sätt borde schampootillverkare sälja små förpackningar med koncentrat som man själv blandar med vatten i en normalflaska.

//Finanskvinnan

AEA sänker avgiften

Från och med 1/7 sänker AEA sin a-kasseavgift till 90 kr. Villkoret om att en månad under 2009 räknas som två har också trätt i kraft, och därmed har jag redan uppnått 12 månaders medlemskap. Känns bra om det mot förmodan skulle bli så att jag står arbetslös efter examen. Vid eventuell arbetslöshet så verkar det som att jag får hoppa över studietiden och räkna på min gamla heltidsinkomst, trots att jag inte varit medlem under hela perioden.

UPDATE

Jag räknade på vad jag sparat in på att inte vara med i a-kassan medan jag studerade. Tidigare hade jag Unionens a-kassa som kostar 214 kr per månad.

Hade jag haft kvar den från april 2007 tills idag så hade det kostat 5 592 kr. Istället har jag nu betalat 990 kr för 7 månaders medlemsskap som räknas dubbelt. Känns som en lyckad chansning.

//Finanskvinnan

Influensa schminfluensa

Det pratas mycket om den här svininfluensan. Vill man verkligen undvika den så kanske det är en god idé att undvika att åka med kollektivtrafiken. Varför inte cykla istället? Man sparar in träningskostnader, busskort och slipper trängas med en massa potentiella smittospridare.

Själv är jag inte rädd för influensan. En gammal kollega till mig drabbades och dog inte. Så länge det inte är vanligt att man dör till följd av den ser jag inget att vara rädd för. Sannolikheten att jag dör i en cykelolycka är förmodligen större.

Vanligt influensavaccin tog jag en gång. Jag blev utslagen en vecka eftersom jag hade någon liten förkylning i kroppen. Klart ovärt.

UPDATE

Enligt Expressens medicinblogg är personer med nedanstående tillstånd i riskzonen. Verkar som jag kan fortsätta med att inte oroa mig för egen del.

Till riskgruppen räknas personer med:

Övervikt/fetma
Kronisk lungsjukdom
Kronisk hjärt-kärlsjukdom
Svårinställd diabetes
Nedsatt immunförsvar (ärftliga immundefekter, pågående behandling, leukemi mm.)
Neuromuskulära sjukdomar
Hiv
Gravida
Barn med vissa kroniska sjukdomar och utvecklingsstörningar
Barn under två år

//Finanskvinnan

PPM-byte

Jag har bytt PPM-fonder igen. Andelen ränta hade ökat något så jag justerade tillbaka till 25%. Jag bytte även ut Spiltans räntefond mot AMF:s. Orsaken till det är att jag gärna vill kunna se "portföljrisk" i PPM och det kunde jag inte med Spiltans fond.

FIM Brazil Placeringsfond 20 %
Nordea Rysslandsfond 20 %
BlackRock New Energy Fund 10 %
Lannebo Småbolag 25 %
AMF Pensions Räntefond - Likviditet 25 %
Summa: 100 %

//Finanskvinnan

Dagens citat

“The most powerful force in the universe is compound interest”
-Albert Einstein

Att påstå att det är den starkaste kraften i universum kanske var att ta i, men den är häftig i alla fall.

Räkna och se!

//Finanskvinnan

Berkshire Hathaway

Jag har som bekant aktier i Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway. Titta gärna på bolagets hemsida, den är inte vacker (eller funktionell).

Jag funderar nu på om jag ska sälja BH och istället köpa Coca Cola (som också ingår bland BH:s innehav). Coca Cola har bra utdelning och jag vet vad bolaget pysslar med, medan jag inte har någon aning om vad flera av BH:s innehav gör. Dessutom har jag ingen större tro på flygbranschen och ett par sådana bolag finns med i BH-innehaven.

//Finanskvinnan

Hur bygger man sin egen aktieindexobligation?

Jag fick ett par frågor till ett gammalt inlägg om Exceed och andra rådgivningsföretag. En av frågorna var om man kan bygga sin egen aktieindexobligation, "dvs ett paket med en obligation och en indexoption som löper under en viss period?". Det här är något jag vet att jag blivit tipsad om att göra tidigare men om jag ska var ärlig förstår jag inte hur det går till.

Om någon kunnig kan förklara steg för steg så vore jag tacksam.

//Finanskvinnan

SveaDirekt sänker räntan

Från och med imorgon sänks Sveas inlåningsränta till 2,25%. När jag fick höra det kände jag mig såhär:

(+_+)

Sen mindes jag att den räntan är väldigt mycket bättre än räntan på exempelvis mitt lönekonto, och så kändes det helt ok igen.

Något som går bra för mig är att cykla och promenera istället för att åka med SL. Jag har bara behövt köpa en remsa á 180 kr sedan mitt busskort slutade gälla och den är inte slut än. Det är både billigare än 690 kr per månad och bra vardagsmotion.

//Finanskvinnan

Ytterligare mer om fonder

Hos Aktieinvest kan man som jag tidigare nämnt göra en beräkning av hur mycket fondavgifterna äter upp av ens sparpengar (i jämförelse med aktieinvests egna andelsorder). Något jag tänkte på är att det hade varit toppen är om räkna.net hade haft en räknefunktion för det, d v s hur mycket som äts upp av avgifter.

Jag gjorde ett eget räkneexempel på aktier som köps via börsorder jämfört med fonder som har 1,5%, 2% och 3% avgift. Glöm inte att förvaltningsavgiften du ser för en fond inte är den enda avgiften, utan banken tar ut mer ändå. För aktierna beräknade jag courtage på 29 kr per månad vilket motsvarar 1 börsorder hos Aktieinvest per månad. Sparsumma 3 000 kr per månad, avkastning 10% per år, utgångspunkt 0 kr.

I uträkningen har jag tittat på värdet i slutet på varje år (jag använde räkna.net för det), och från det dragit 29*12 för aktier och procentsatsen för fonder. Exempelvis är beräkningen för år 1 med fondavgift 1,5% (den sparade summan) + (avkastning 10%) * (1-0,015). Summan som blev kvar la jag in som "hur mycket har jag idag" inför beräkningen av nästa år.

Uträkningen för alla år ser man på bilden (klicka för större).


Säg gärna till om det verkar som att jag räknat fel.

Jag har inte justerat för skatt.

Orsaken till att det blir så stor skillnad (oavsett om man har kf eller vanlig depå) är att avgifterna på fonder hela tiden kapar toppen på värdeökningen och minskar ränta-på-räntaeffekten. Samma kapning gör kf-avgifter och avkastningsskatt.

UPDATE

Björn tipsade om Privata Affärers fondavgiftskalkyl.

//Finanskvinnan

LCHF

Jag har läst en hel del om LCHF på nätet, både hos andra bloggare och i olika diskussionsforum. Från att ha varit skeptisk har jag börjat ändra åsikt. LCHF:are äter tydligen grönsaker också, men skippar rotfrukter och mjölprodukter. Bara kött och fett, som jag trodde dieten bestod av först, lät inte så sunt i mina öron.

Däremot kan jag känna att inställningen "LCHF är bra för då slipper man träna och går ändå ner i vikt" som jag stött på är lite korkad. Motion är något man behöver för att kroppen ska orka så länge som möjligt. Dessutom är det roligt när man väl hittat sin motionstyp. Skillnaden i livslängd mellan att motionera och att inte göra det kan utgöra flera år. Däremot är det glädjande nog aldrig för sent att börja.

LCHF är inget för mig, men jag tror inte längre att det är direkt skadligt att äta på det sättet. Det jag personligen inbillar mig är den allra hälsosammaste kosten är vegetarisk mat med mycket baljväxter och utan lightversioner av olika livsmedel, men det är min egen åsikt. Med tanke på att rönen ändras titt som tätt är det förmodligen inte mer rätt eller fel än något annat.

För egen del skulle jag verkligen behöva skära ner på sockret men det är inte helt enkelt... Jag är alldeles för förtjust i coca cola. Tur att jag åtminstone får del av vinsten de gör på mig genom mina Berkshire Hathaway-aktier.

//Finanskvinnan

Lite humor

När vissa av oss nu har eldat upp oss över övervakningssamhället (och lugnat oss igen) så kan vi gå vidare till denna blogg. Där har vi verkliga människor med verkliga besvikelser. Inte påhittade internetmänniskor med sagofigursprefix och låtsasbesvikelser.

Det är den roligaste bloggen jag läst på länge! Speciellt här kan jag riktigt känna traumat genom skärmen.

//Finanskvinnan

Rensning pågår

Dagens aktivitet är att rensa. Jag går igenom mina kläder och prylar för att göra mig av med det jag inte använder. Samtidigt parar jag ihop udda strumpor och liknande.

Något jag inte använder men som tar upp uppskattningsvis 15% av förvaringsutrymmet i mitt hem är min samling av gamla vhs-filmer och tv-spel (i princip en hel hylla). Det är absurt med tanke på att jag inte har någon tv och därför inte kan använda prylarna. Jag har även en hel del cd-skivor som jag egentligen inte vill ha kvar men de är åtminstone förpackade i tjusiga lådor och om jag mot förmodan skulle vilja så kan jag ta fram dem och lyssna på dem.

Huvudskälet till att jag inte bara skänker bort allt är att jag inte har något annat att lägga i hyllan. Den skulle vara tom. Så det får vara kvar tills/om jag skaffar mig ett intresse som tar plats.

//Finanskvinnan

R.I.P Michael Jackson

Danskollektivet Bounce tog initiativ till en Michael Jackson-tribute i Stockholm. Resultatet kan ni se nedan. Michael Jacksons liv må ha varit kantat av tvivelaktigheter och kontroverser men han var ett musikaliskt geni.UPDATE

Jag blir rörd till tårar när jag ser det här klippet. Det är något med tragiken kring Michael Jackson och orättvisan i att han inte kan se den uppskattning folk visar nu. Dessutom är det så häftigt när folk enas av egen fri vilja och uträttar stora saker tillsammans. Och den vanliga grå människan som passerar förbi mig kan ha en fantastisk och oanad talang som jag inte vet om.

//Finansvinnan

Fel från början

Minou Silver tar upp irritationen över att befintliga kunder inte får vara med i tävlingar eller möjlighet att ta del av förmåner som ges till nya kunder hos banker och försäkringsbolag. Jag håller helt med henne. Varför inte ha en belöningspott som lottas ut bland alla kunder?

Personligen skulle jag inte lägga allt krut på att få nya kunder om jag hade en bank (FK Bank hade den hetat) utan även anstränga mig för att de jag fått in skulle känna sig nöjda och vilja stanna.

Det hade varit jättespännande om exempelvis Nordnet lottade ut 10x25 000 bland alla kunder varje år istället för 25 000 vardera till tio nya kunder i sommar. (Givetvis hade högre belopp och fler utlottningar varit ännu bättre.) Lite som de statliga premieobligationerna. Trots att premieobligationer inte ger någon avkastning alls om man inte vinner på dem verkar de ändå locka folk, eftersom vinstchans finns. En vinstchans eller "lott" per 10 000 kr man har placerade hos en storbank hade kanske gett en orsak för fler att ha sina pengar där.

Som bekant är det inte särskilt svårt att byta bank idag, så jag tror det lönar sig att vårda sina kunder. Ge dem lite spänning i vardagen.

//Finanskvinnan

Äntligen!

Nu är jag faktiskt klar med excelarket. För att fira lägger jag in ett diagram över värdet på mina totala tillgångar jämfört med det totala anskaffningsvärdet.

I reda pengar handlar det om att värdet vid den senaste månadssammanställningen skiljer sig med ungefär 59 000 kr från anskaffningsvärdet, omkring 21%. Detta är såklart inte särskilt roligt men helt acceptabelt från min synvinkel. Som värst har marknadsvärdet legat 33,9% under anskaffningsvärdet. Det är glädjande att se att värdena närmar sig varandra, tycker jag. Att jag inte ligger efter med mer än 21% har jag enbart min diversifiering vad det gäller sparformer att tacka för. Jag må vara trött på aktieobligationerna men de har faktiskt säkrat en del av mina pengar i osäkra börstider.

Enbart courtage och avkastningsskatt från 2007 och framåt uppgår till ca 8 500. Dessa pengar utgör ett glapp mellan det jag sparat varje månad och anskaffningsvärdena eftersom de inte gått in i någon sparform utan blivit kostnader.

Den negativa avkastningen på mina aktier i KF uppgår enligt mina egna beräknade GAV efter flytten till Aktieinvest till ca 48 000 kr. Lägger vi till värdeminskningen i IPS:en och eventuella fondavgifter vilka jag inte har räknat med så är vi bra nära, vilket jag tolkar som att mina uträkningar stämmer någorlunda.//Finanskvinnan

Jakten på den försvunna bankhistoriken

Jag har den senaste tiden fått en hel del spännande information om ETF:er - börshandlade fonder - från kunniga läsare. En ETF är tydligen någon slags korg av aktier och behöver inte innehålla hävstång som våra svenska ETF:er XACT Bull och Bear gör. På utländska marknader finns det fler ETF:er och ett alternativ till att betala hutlösa och mörkade fondavgifter är att investera i sådana istället. Vill jag investera i Brasilien så kan jag köpa en Brasilien-ETF istället för en Brasilienfond.

Det ska enligt uppgift gå att köpa ETF:er via exempelvis Nordnet. Eftersom courtaget dels redan är dyrt i min kapitalförsäkring hos Nordnet och dels blir ännu dyrare för utländska marknader så är det inget alternativ för mitt aktuella tillväxtmarknadsspar om 400 kr per månad, men det är definitivt något jag överväger för framtiden. Läs kommentarerna till inlägget om fondavgifter för mer information (och kom gärna med egna synpunkter). För framtiden önskar jag att det kommer finnas ett bättre utbud av svenska ETF:er och att jag aldrig behöver köpa en fond igen, såvida det inte är någon magnifik specialfond som kan skydda mig från allt ont. En hedgefond kanske.

Över till gnället.

Jag, som fortfarande har semester, tar tillfället i akt att än en gång försöka få ordning på mitt ekonomiexcelark. Om jag inte nämnt det tidigare så har jag den senaste tiden (ganska länge) försökt få till det så att jag ser hur pengaströmmarna går. Om jag sparar 4 000 kr i juli så ska jag kunna se att 2 000 kr gått till aktier, 2 000 kr till sparkonto men också att jag sålt fonder för 6 000 kr som sedan också gått till aktier. Jag lägger även in alla courtage, ränteskatter och avkastningsavgifter. Målet (eller mål och mål, det måste vara så för att det ska vara korrekt) är att transaktionerna mellan de olika kontona minus courtage och avgifter varje månad ska bli samma summa som jag sparat. En effekt av sammanställningen när den väl stämmer är att jag får en bra bild av det faktiska anskaffningsvärdet för de olika sparformerna och bättre kan se avkastningen. Jag kommer förmodligen inte att få en 100% korrekt bild nu heller, i och med att jag inte tar hänsyn till fondavgifter och att jag nog tror det finns småfel i det jag fått till "rätt" nu också. Om vi säger +-5 000 kr med marginal för alla tidigare fondavgifter jag missat att få med i beräkningen samt eventuella fel så tror jag att det blir någorlunda rätt. För 2007 ser jag i ett gammalt fondbesked att den totala kostnaden för fonderna var 600 kr så det kan nog vara rimligt.

Ett tips till ekonomiintresserade som vill börja föra "journal" över ekonomin är att ta med så mycket information som möjligt. Gör egna kolumner i Excel för olika typer av inkomst före och efter skatt, marknadsvärdet och anskaffningsvärdet på olika sparformer, avgifter och courtage som betalas, skatt i olika former, utdelningar, räntor och så vidare. Då blir det lätt att sammanställa det i olika pivottabeller senare. Och det är inte kul att rota i historiken för att komplettera i efterhand.

Jag har länge haft åtta månader som trilskats rejält där ingenting stämt. Detta kan dels bero på att jag skrivit in fel uppgifter av misstag vid månadssammanställningen men också att jag ibland låtit t ex 1 000 kr som låg i depån räknas som fonder trots att fondköpen inte gått igenom.

För att få till det rätt för dessa månader behövde jag gå tillbaka till 2007 och 2008 och se vad som egentligen hände. Hur mycket satte jag in, vilka köp gjordes, vilka courtage betalades. SveaDirekt var inga konstigheter. Nordnet hade en utmärkt historik där jag valde år, alla månader eller enstaka månader och sedan exporterade rubbet till Excel. Aktieinvest var hemskt, jag var tvungen att välja alla transaktioner och sedan stirra mig blind efter börsordrar och försäkringsavgift. Det värsta var dock SEB. Jag försökte se historiken från mitt depåkonto direkt i internetbanken men den gubben gick inte. SEB visar nämligen bara kontohändelser från maximalt 16 månader tillbaka. Jag har avsagt mig pappersutdrag (för de konton jag var tillåten att göra så med) och nu kan jag helt plötsligt inte få någon information alls?

Sista utvägen är att bläddra i min tråkiga bankpärm eftersom informationen säkert finns där någonstans. Men allt hade varit otroligt mycket enklare om de bara tillät historik för flera år bakåt i tiden. Hur ska jag göra om två år när jag inte har några gamla utdrag att gå tillbaka till?

Vansinnet är nära som ni märker. Som tur är har jag bara tre månader kvar som inte stämmer, kanske blir de klara ikväll.

För övrigt är jag totalt hyperaktiv. Jag har begärt att åtkomsten till jobbmailen hemifrån tas bort tillfälligt, för att jag inte ska okynnesjobba när det är meningen att jag ska vila. Igår var jag på biblioteket och hetsläste böcker. Idag har jag läst ytterligare böcker. Jag har träffat folk precis varenda dag, hälsat på tidigare arbetsplatser och dessutom bokat upp mig med vänner på så långa avstånd som möjligt för att tvingas ut och cykla, busskortslös som jag är. Häromdagen hade jag så tråkigt att jag pluggade trots att jag inte behöver göra det på någon månad (fast det var bra ändå). Jag är förmodligen en person som inte gillar att ta det lugnt trots att jag själv tror det emellanåt.

//Finanskvinnan

Försök att sälja aktieobligation

SEB har gjort om utseendet på värdepapperskontot lite. Jag testade att lägga en säljorder på min kvarvarande aktieobligation, så får jag se om den går igenom. Omsättningen är sannolikt liten. Eftersom två av mina aktieobligationer har löpt ut under 2009 kommer jag vara tvungen att deklarera dem nästa år och då vore det skönt att få med den sista också. Därefter hoppas jag att K4-blanketten blir ett minne blott.

Jag hade lite problem med min automatiska överföringar varannan dag. Orsaken visade sig vara att överföringar på helgdagar skedde dagen innan helg, vilket kanske inte är så konstigt. Det jämnar ut sig i slutändan.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder juli 2009


//Finanskvinnan

Tillbaka igen

Nu är jag hemma igen. Semestern fortsätter ett tag till, men jag ska nog bara ta det lugnt och semestra i min närmiljö. Det blev en väldigt billig resa till Gotland. Totalt ca 2 000 kr för resa, boende, cykel, mat och övriga kostnader under fyra dagar.

Tydligen har det både skett en räntesänkning och Pirate Bay-försäljning under min frånvaro. Börsen ser ut att ha gått hyfsat. Jag ska göra min månadssammanställning strax.

//Finanskvinnan