Äntligen telefon igen

Jag har fått låna en gammal telefon så nu kan jag åtminstone bli nådd och nå andra. Jag ska köpa en ny senare men överväger några olika alternativ.

Det här med jobbet var nog jobbigare än vad jag trodde, det var förmodligen mycket det som bidrog till deppen. Nu är jag kanske inte euforisk av lycka men åtminstone på jämn ok-nivå. Och jag är väldigt glad över löneökningen.

Eftersom jag får ut lite mer varje månad har jag ökat sparandet med ytterligare 400 kr per månad, fördelat på 100 kr extra per svensk aktie jag månadssparar i. Nedan är en reviderad budget.


Som jag konstaterade i en kommentar kommer jag att få ut mer lön efter skatt än vad jag hade innan skatt om jag får börja arbeta heltid efter examen, och då börjar jag spara på "riktigt" igen.

När jag satte upp mina delmål för sparandet för två år sedan var mina förutsättningar väldigt annorlunda jämfört med idag eftersom jag var sambo och hade betydligt lägre utgifter. Om jag får ut den lön jag tror att jag kommer få efter examen, och om jag får en heltidstjänst då, så kommer jag trots detta förmodligen kunna spara på i takten jag beräknade 2007. Jag borde kunna spara någonstans i trakterna 7 000 - 8 000 kr per månad (givet en heltidstjänst).

Det skulle kännas mer än bra att kunna spara så mycket som ensamboende. Motivationen för att arbeta heltid har ökat kraftigt i samband med den här insikten.

Jag funderade lite över fördelningen och kommer sannolikt spara in hälften på sparkonto och hälften i aktier samt eventuellt i fonder, som jag gjorde innan jag började studera. Dock vill jag också hålla öppet för att ta pengar från sparkontot och köpa aktier för dem i tider av nedgång. Strategin jag tillämpade i början av nedgången tycker jag i princip är bra, misstaget jag gjorde var att börja flytta över pengar för tidigt i nedgången och att flytta över för stora summor åt gången.

Nästa gång en nedgång i konjunkturen börjar göra sig känd kommer jag dels minska överföringssumman (de 6 000 kr per tillfälle jag förde över tidigare berodde på det höga courtaget hos Nordnet) till 3 000 kr eller 4 000 kr per tillfälle. Sen kommer jag förmodligen att vänta lite längre in i nedgången innan jag börjar strategin.

//Finanskvinnan

Bättre dag

Jag lydde en del läsarråd och tog tag i cyklandet igen. Genast kändes allt något lättare. Dessutom är nytt-jobb-sökandet definitivt avklarat. Jag tackade som sagt nej innan de lämnade besked, men de ville verkligen ha just mig och erbjöd därför bättre villkor för att få mig att ändra uppfattning. I det läget sa jag till min nuvarande chef att jag vill stanna men att det är svårt att försvara beslutet ekonomiskt när min nuvarande lön ligger så långt under den jag erbjöds.

Det slutade med att jag får stanna kvar som jag önskade, med utökad diskussion om nya spännande arbetsuppgifter och en löneökning från och med nu. Samt löfte om ytterligare en höjning när jag tar min examen. Roligt! Det är även smickrande att jag blev utvald till tjänsten jag sökte. Hela situationen har varit påfrestande men det slutade bra på alla sätt.

//Finanskvinnan

Höstdeppen strikes again

Nä hörrni. Ska det vara såhär? Vad är era bästa tips för att bli glada när ni är lite nere?

Min mobil har gett upp för gott. Jag måste köpa en ny. Jag kan inte ringa och ingen kan ringa mig. Den säger att det inte finns någon täckning. Däremot kan jag fortfarande lyssna på musik med den (tack och lov).

Det finns en ny miljömobil från Sony Ericsson som jag funderar på, C901. Någon som vet något om den? Den kostar ungefär 2 900 kr att köpa utan abbonnemang. Trots att den är relativt billig är den väldigt mycket bättre än den mobil jag har nu, som jag trots allt varit väldigt nöjd med. Framförallt kamerafunktionerna verkar bra. Teknikens under osv.

Angående jobbet jag sökt så meddelade jag att jag inte är intresserad (innan de lämnade besked). För min karriär hade det varit ett perfekt nästa steg men jag trivs på min nuvarande arbetsplats. Jag pratade med min chef och jag ska få vara med och göra lite mer kvalificerade arbetsuppgifter än dem jag har nu, och vi ska även se över min lön när jag tagit min examen. Det känns antagligen bra.

Egentligen förstår jag inte varför allt känns så tråkigt. Mitt liv är väl ungefär lika spännande och bra som det brukar vara.

//Finanskvinnan

Byta istället för att shoppa

Jag upptäckte just en sida som heter Swoppers. Den verkar bra! Där kan man byta saker man tröttnat på mot andra saker. Bra för er köpstoppare kanske?

//Finanskvinnan

BörsData

40% 20år har arbetat på en webtjänst för finansiell information och nyckeltal som nu är klar. En del av informationen finns att se gratis på BörsData och i framtiden kommer man kunna ta del även av utökad information utan kostnad. Jag tycker det ser ut som att 40% 20år har gjort ett jättebra jobb med sin tjänst och tackar för den informationen jag kan se även utan att betala.


//Finanskvinnan

Pengar kan inte jobba?

Jag läser ganska ofta att personer vill att "pengarna ska jobba". Jag har funderat på det, och jag tycker inte om uttrycket trots att jag säkert skrivit det själv vid något tillfälle. Det känns historielöst.

Pengar kan inte "jobba" i min värld. Människor gör det. Valutor ökar och minskar i värde relaterat till varandra beroende på olika faktorer, liksom råvaror och även aktier, men bolagens vinster växer eller minskar enligt min uppfattning främst på grund av dem som arbetar i bolagen. Vinsten är för övrigt det som kan delas ut till aktieägarna.

Om jag köper aktier i ett bolag så genereras vinsten till största delen av människors arbete vad det gäller försäljning, produktion eller annat. Visserligen kan bolagets anläggningstillgångar (t ex fastigheter) öka i värde och bidra till att öka resultatet, men jag tycker ändå att det är viktigt att minnas att en investering i ett bolag är samma sak som att hoppas på att de som arbetar för bolaget ska jobba duktigt (oavsett vad de gör) och på ett för bolaget lukrativt sätt.

Andras arbete ska därmed bidra till att förbättra min ekonomi, som aktieägare, för att jag ska kunna välja att exempelvis arbeta mindre om jag så önskar.

Eftersom det enligt min åsikt förhåller sig på det här viset vill jag att bolagen jag investerar i har bra etiska, miljömässiga och anställningsmässiga riktlinjer. Tyvärr har jag inte stenkoll på alla bolag och framförallt har jag ingen aning om alla underleverantörer av delar har acceptabla villkor för de anställda i sina fabriker vilka sannolikt finns i låglöneländer. Tänker ni andra aktieägare på sådant? Har det någon betydelse för er?

Detta för mina tankar bakåt i historien, till 1800-talsekonomen/historikern/sociologen Karl Marx och hans teorier. Enligt Marx är samhällets medborgare uppdelade efter hur ägarförhållanden över produktionsmedel ser ut. I huvudsak ansåg han människor vara kapitalister eller arbetare. En kapitalist får sitt levebröd genom att äga exempelvis en fabrik i vilken andra arbetar och genererar vinst. En arbetare äger inget annat än sin egen arbetskraft och genom att sälja denna så förtjänas levebrödet. Arbetaren kommer inte att få ta del av vinsten som kapitalisten gör, utan kommer att få betalt precis så mycket att han/hon kommer att behöva fortsätta arbeta. Kapitalisterna kommer att utnyttja arbetarna till sin fördel.

Konsekvenser som kommer av detta system är att kapitalisterna blir rikare ju mer arbetarna producerar. Detta leder till att kapitalisterna kommer att driva på utvecklingen för att göra arbetet mer effektivt genom exempelvis arbetsdelning. Arbetarna kommer på detta sätt att förlora kontrollen över vad de producerar och de blir bara kuggar i hjulet. Arbetaren kommer inte att kunna känna någon tillfredställelse över vad denne har producerat eftersom han bara gjort en liten del i produktionsledet. Människor som förlorat kontrollen över det som de producerat blir passiva och låter istället varor styra sina liv, och lever genom dem. Detta kallar Marx varufetischism.

Slutet för utsugandet av arbetarna är enligt Marx att de gör revolution och börjar leva i ett socialistiskt samhälle.

Enligt Marx terminologi är sannolikt alla som läser den här bloggen kapitalister. Alla som har andelar i en aktiefond eller aktier äger delar av bolag och därmed också "produktionsmedel" även om det som produceras kanske inte alltid är fysiska produkter. Samtidigt är många av oss också "arbetare" i den bemärkelsen att vi arbetar som anställda. Det tycker jag är intressant.

Det blev kanske lite rörigt och filosofiskt här, men min poäng är denna:

Glöm inte att det finns människor som arbetar i eller i anslutning till alla bolag vi har aktier i. Kanske är det så att vi kapitalister till viss del kan sägas "utnyttja" dessa, i hopp om egen vinning? Samtidigt blir vi som arbetar inom den privata sektorn själva kanske också "utnyttjade" av våra arbetsgivare och bolagsägare? Vad händer om ingen längre vill arbeta utan alla vill bli kapitalister på heltid?

Det hade blivit en helt annan typ av revolution än den Marx tänkte sig.

//Finanskvinnan (ej kommunist)

Jättebra idé.

Pepsi har betalat en kvadriljon (gissar jag) för att få annonsera i en veckotidning med en liten ruta som visar rörlig bild. Rutan drivs givetvis av ett batteri. Genom att sprida ut ungefär 100 000 batterier blandade med papper kommer tilltaget sannolikt att förstöra ett antal pappersåtervinningsladdningar samt spridas ut i miljön på ett mycket effektivt sätt.

Idén är rent ut sagt idiotisk. Varför satsas det överhuvudtaget på detta? Inom några år kommer vi förmodligen ha lässkärmar eller datorer för att läsa nyheter och då kan man ha rörliga annonser utan problem. Lässkärmar tror jag mycket på, det kan även personer som inte vill ha datorer använda. De kan ladda sina skärmar på biblioteket eller prenumerera på nya upplagor av tidningar direkt.

//Finanskvinnan

Psykologiskt viktig händelse

För första gången sedan (skulle jag tippa) våren 2008 ligger jag plus på en aktie. Det är HQ som seglat upp över GAV. Det ger hopp om framtiden även om jag fortfarande ligger en del back på de andra aktierna. När jag loggar in på Aktieinvest ser det bra ut eftersom jag inte har mitt riktiga GAV där, och då verkar det som att jag har ett orealiserat resultat på över 25 000 kr. Verklighetens GAV är dock som nedan.


//Finanskvinnan

Den värsta deppen har lagt sig

Nu har solen kommit tillbaka och allt känns lite bättre igen. Jag kan sluta surfa runt på internets avgrundshål (Familjeliv och Flashback) för att komma tillbaka till den sunda och relativt välanpassade ekonomibloggosfären.

Den här veckan har jag semester, något som hade varit betydligt trevligare om jag inte blivit sjuk (igen). Det är sista gången jag skämtar om en schmukdom, säkert är det svininfluensan. Fast det känns mest som en vanlig förkylning. Imorgon ska jag inte gå utanför dörren utom för att köpa ömke-pizza (pizza man äter när man tycker synd om sig själv).

Jag har gjort min omtenta och det gick förmodligen bra. Varje gång jag har gjort en tenta räknar jag tänkbara poäng per fråga i ett "sämsta", "ok" och "bästa" scenario. På så sätt ser jag om jag behöver oroa mig för att bli underkänd eller ej och det behöver jag inte i det här fallet. Skönt att vara helt i fas inför sista terminen.

På vägen hem såg jag att Aftonbladets löpsedel basunerade ut "SÅ SLIPPER DU LUKTA ILLA". Det händer mycket på nyhetsfronten, kan man misstänka.

Något annat som hänt är att jag lämnat in min cykel på reparation. Jag ska få en ny lampa kopplad till dynamon (tog bort den gamla för att sätta dit cykelkorg förut), laga en eker, byta ringklocka (den gamla fastnar) och fixa lite andra småjusteringar typ kolla bromsar. Detta kommer förmodligen gå på 500-700 kr.

Hur mycket skulle det kosta att få en ny tuta och lykta samt laga ett hjul på en bil? Just det, inte 500 kr i alla fall. Cykeln vinner över bilen igen.

//Finanskvinnan

Q-Med i farten igen?

Q-Med har tidigare kört med PR-kampanjer som varit mer eller mindre rumsrena. Bland annat har de erbjudit unga bloggande tjejer att få skönhetsinjektioner gratis mot att de skriver om produkterna, och de har även erbjudit sina aktieägare injektioner. Det sistnämnda tycker jag var ett bra initiativ - klart aktieägarna ska få erbjudande om att använda produkterna.

Nu blev jag tipsad om något som tipsaren funderar över huruvida det kan vara ytterligare en PR-kupp från Q-Meds sida. Det är ett långt och välskrivet inlägg på Familjeliv, en av Sveriges största communitys, från en kille som "blivit medlem på en del olika communities under den senaste tiden", inte vet "hur man startar en blogg" och "måste på något sätt berätta denna historia för så många som möjligt". Inlägget handlar om en penisförstoring medelst två av Q-Meds produkter (perfekt stavade) vilken blivit för framgångsrik. Produktnamn, ort, tillvägagångssätt och pris nämns, men inte kliniknamn. Varning för könsord och samlagsbeskrivning, läs på egen risk här.

Till och med Familjelivmedlemmarna tror att detta är reklam i sina kommentarer till inlägget. Vad tror ni?

//Finanskvinnan

Höstdepp

Jaha. Nu är det redan höst. Det regnar, åskar och är allmänt otrevligt. Dessutom blir det mörkt "tidigt" på kvällen.

Som tur är visade sig PPM vara oväntat användarvänligt, då de visar alla transaktioner och årsbesked även flera år bakåt i tiden på mitt konto. En vacker dag ska jag sammanställa pensionsinformation i mitt excelark också. Det är sånt jag får glädjas åt i mörkret, de små sakerna.

//Finanskvinnan

R.I.P Grin

Den svenska spelutvecklaren Grin, med huvudkontor i Stockholm, har gått i konkurs. Det verkar som att de hade sitt kontor i High Tech Building vid Hötorget.

I samma lokaler var jag på en påkostad s k IT-fest omkring 1999. På festen spelade flera kända artister och samtliga gäster (kanske 500 personer?) bjöds på mat och alkohol. Liknande fester var vanligt förekommande innan IT-bubblan sprack och "alla" blev uppsagda. Håller spelbubblan på att spricka nu?

Jag inbillar mig att spelbranschen och dess investorer kanske fått lite väl gott självförtroende när det visade sig att spel och spelkonsoller fortfarande sålde, till skillnad från cd-skivor. Men kanske är det ingen bubbla än så länge? Om min vision om ett tv-fritt samhälle (där tv-spelskonsoller alltså "spelat" ut sin roll) slår in så lär det dock blir kärvare tider. Om inte kontrollerna blir större, dyrare och galnare förstås, en utveckling som fortfarande sker idag men som jag inbillar mig kommer stanna av. Den senaste i raden är DJ-decks till DJ Hero. Visst är det kul, men är det rimligt att man behöver disponera hela rum för att förvara sina plasttrummor, dansmattor, gitarrer och andra kontroller?

//Finanskvinnan

Tar bort BlackRock New Energy Fund ur PPM

Fonden har gått dåligt sen jag skaffade den (-45% förra året, men +9% i år). Jag är fast övertygad om vikten av nya energikällor men världens behov av dessa verkar inte avspeglas i fonden. Alternativt har fonden valt att investera i fel bolag.

FIM Brazil fortsätter däremot att vara ett glädjeämne, nu ligger den på +81% för året. Totalt ligger avkastningen på +36% för min PPM i år, vilket slår OMXS30. Det är jag oerhört nöjd med eftersom jag har 25% räntebärande.

Jag tar bort New Energy tills vidare och ny fondfördelning blir:

FIM Brazil Placeringsfond 25 %
AMF Pensions Räntefond - Likviditet 25 %
Nordea Rysslandsfond 20 %
Lannebo Småbolag 30 %
Summa: 100 %

//Finanskvinnan

Semester mitt i veckan

Denna vecka är den sista då jag jobbar mer eller mindre heltid. Jag har inte kunnat ta ut en ledig dag i veckan riktigt som jag tänkt den senaste tiden men idag är jag hemma. Jag har firat till det med att låna en film på biblioteket, helt gratis.

Nästa vecka har jag en omtenta så då har jag tagit ledigt hela veckan för att kunna plugga och därefter varva ner innan det sätter igång på riktigt. Den tentan jag ska göra nu känns som en promenad i parken jämfört med nemesistentan och jag tror att jag är hyfsat inläst redan nu.

Jag har lite blandade känslor inför att börja plugga igen... Vill bara bli klar nu! Men en termin går snabbt.

//Finanskvinnan

TA på DI

Dagens Industri har börjat med teknisk analys på sin sida. Möjligen har de haft det ett tag, men jag har missat det.

Sök aktie här.

//Finanskvinnan

"Dit du tittar kommer du"

När jag paddlade kajak första gången för en tid sedan hade jag lite problem. Jag åkte åt fel håll hela tiden (och in i lågt hängande grenar). Det berodde delvis på att jag hade lite svårt med styrmekanismen men främst på att jag tittade åt alla andra håll än rakt fram hela tiden. Till slut sa en instruktör "dit du tittar kommer du" och när jag lyssnade på det så gick det bättre.

"Dit du tittar kommer du" känns som en bra livsfilosofi.

//Finanskvinnan

RNB upp

Idag gick RNB upp 24,56% på bra försäljningssiffror. Det var roligt att se - jag hoppas att det vänder för dem nu.

//Finanskvinnan

IPS vs. kapitalförsäkring

Jag snubblade över information om IPS hos Nordnet (där jag har min egen IPS). Då tänkte jag för en stund att det kanske inte är så galet med IPS trots allt.

Jag hade nämligen för mig att kapitalförsäkring och IPS beskattades likadant, d v s med 1,05% avkastningsskatt för 2009. Så var inte fallet.

I själva verket är avkastningsskatten för IPS endast 0,58% för 2009, alltså hälften jämfört med i en KF. Det här gör skillnad på avkastningen över tid som alla förstår. För både KF och IPS slipper man deklaration och reavinstskatt, men kan heller inte dra av realiserade förluster. Däremot är upp till 12 000 kr IPS-insättning per år avdragsgillt.

Courtaget i Nordnets IPS är 39 kr medan det i deras KF är 99 kr. Dessutom direktäger man aktierna i IPS, och får gå på bolagsstämmor, medan man inte gör det i en KF.

Det finns alltså fördelar. Sen har vi en stor nackdel, och det är att utbetalningarna från IPS:en beskattas som inkomst av tjänst medan utbetalningar från KF inte beskattas alls. Det är här det blir problem om man pensionssparar in skattade pengar när man betalar lite skatt, och sedan får utbetalningar som beskattas med högre skatt som pensionär. En annan men i mina ögon acceptabel nackdel är att pengarna är bundna till 55 års ålder.


Vad säger ni läsare? När, om alls, är det bra att spara i IPS eller annat pensionsspar?


//Finanskvinnan

Busskort igen

Jag har nu köpt sl-kort igen. Jag klarade mig på en remsa i 1,5 månader eftersom jag cyklade mer och åkte mindre kollektivt än vad jag tänkt mig. Det blev alltså 180 kr istället för 1 035 kr som kostnaden hade varit för motsvarande 30-dagarskort. Det här är sista terminen jag får köpa studentkort (om allt går som planerat) så det gäller att glädjas åt den generösa rabatten även om det inte är roligt att lägga ut 2 220 kr på ett bräde. Pengarna fick jag ta från buffertkontot.

//Finanskvinnan

Trädgården

Jag var på en klubb som heter Trädgården under bron igår. Jag har varit där ett antal gånger i sommar. Det är förmodligen den bästa klubben i Stockholm och dessutom erbjuder de gratis inträde innan 20 samt stor stark för 29 kr innan 22. Stället ligger under Skanstullsbron och tar ungefär 2000 gäster. Det har varit fullt varje gång jag varit där. Om man inte vill dricka alkohol kan man titta på två liveband per gång, spela 8-bitars Nintendo eller spela pingis.

Eftersom de inte säljer sprit så är folk inte tokfulla och atmosfären är så bra att alla bekanta jag träffat där har gillat stället oavsett vad de har för ålder (inom spannet 20-40 i alla fall) och musiksmak. Det finns väldigt få grannar inom höravstånd.

Jag rekommenderar starkt ett besök, om de finns kvar framöver. Nu vill nämligen myndigheterna stänga klubben. Jag förstår inte varför, men säkert blir det så att det stängs. Redan första gången jag var där kände jag att det var lite för bra för att vara sant.




//Finanskvinnan

Jag lever

Det märks att sommaren börjar ta slut. Folk börjar komma tillbaka från semestern och det har varit fullt kaos på jobbet hela veckan. Men, det är roligt med sällskap.

Jag får återkomma när jag har något vettigt att säga helt enkelt!

//Finanskvinnan

Kommentarer

Jag har sett att några andra bloggare har "De senaste kommentarerna" på sina bloggar. Hur får man in dessa tro?

UPDATE

Nu finns de till vänster.

//Finanskvinnan

Nästa delmål

Efter dagens månadssammanställning är summan av mina tillgångar 244 682 kr. Mitt närmsta delmål är att nå 300 000 kr till årsskiftet. Positivt är att jag sannolikt kommer kunna spara in ungefär 20 000 kr av CSN-pengar under hösten. Det är heller inte osannolikt att jag skjuter till lite från buffertkontot, om det är på gränsen. Dock ska det till en fortsatt uppgång på börsen för att jag ska nå mitt mål. Om jag inte når målet så reviderar jag nästa delmål.

Jag gjorde en ny poll till höger som ni gärna får besvara: tror ni att jag når mitt uppsatta mål eller inte?

En som snart når sitt första mål är "Miljonär innan 30" som ser ut att klara sig med god marginal. Stort grattis i förskott!

Över till en annan sak jag tänkte på. Jag vill minnas att jag någon gång diskuterat varför jag har med min IPS i sammanställningen. Mitt svar var förmodligen att det är pengar som jag aktivt sparat ihop av min disponibla inkomst och att de därför ska räknas med även om de inte är tillgängliga för mig förrän jag blir 55. Om jag skulle räkna bort dem för att jag inte kan få ut dem imorgon om jag vill, så kan jag heller inte räkna andra sparpengar som är bundna på olika sätt (t ex aktieobligationer eller om jag hade haft pengar på sparkonto med bindningstid). Kontentan är att jag fortfarande tycker att det är mer riktigt att ta med IPS:en än att utelämna den.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder augusti 2009


//Finanskvinnan