Utskickssemester

Jag var inne på Aktiespararnas sida för att ta bort mina prenumerationer på nyhetsbrev. Nyhetsbrev föreställer jag mig att man får max någon gång i veckan, men under september har jag fått 15 mail från aktiespararna. Det är ett varannan dag i snitt och lite väl många för min smak. Jag hinner ändå inte läsa. Tur att man får välja om och vilken typ av utskick man vill ha.

Jag läste på Finansmammans blogg om en sida som heter etfsverige.se där man kan få information om ETF:er. Som synes finns det mest utländska ETF:er i dagsläget, något som alltså är på gång att ändras.

//Finanskvinnan

Slut på cykelsäsongen

Nu är det dags att ställa in cykeln i förrådet för vintern. Tack för en fin sommar, cykeln! Vi ses i vår.//Finanskvinnan

Ögonoperation?

Jag har fått mer och mer problem med migrän på sista tiden. Detta brukar jag få när jag slarvar med glasögonen. Eftersom jag bara ser dåligt på ett öga är det lätt hänt, jag klarar mig oftast utan.

Nu börjar jag fundera på om jag ska göra en laseroperation på det ögat till våren, om jag får en heltidsinkomst då. Det skulle kosta ungefär 10 000 kr och så slipper jag glasögon för gott.

Har någon läsare erfarenhet av operationen? Jag tänker att det är mer ok att ta risken eftersom det bara är ett öga också. I värsta fall får jag ha ögonlapp om ögat exploderar (eller vad som nu kan gå fel) under ingreppet.

Appropå hälsa finns en bra länk med övningar som motverkar datorrelaterade nack- och axelproblem här. Ta en kort paus ett par gånger per arbetsdag och gör övningarna. Det lönar sig.

//Finanskvinnan

Börsfilosoferande

Jag läser emellanåt att det är logiskt att vänta sig att börsen ska gå plus i längden eftersom den trots allt gått upp mer än den gått ner historiskt sett. Om vi bortser från att historik aldrig kan förutsäga framtiden så håller jag med. Det verkar som att någon inneboende egenskap hos antingen mänskligheten eller marknaden triggar aktiekurserna uppåt även efter totalkrascher.

Jag tänker att den egenskapen ligger hos marknaden och att egenskapen är "människans vilja att börsen ska gå uppåt". Människor skapade börssystemet och givetvis är det önskvärt att börsen går upp, så det torde vara inbyggt i systemet att mänsklig vilja har stor påverkan. Om det inte hade fungerat på det här sättet hade börsen blivit ett monster som inte längre lydde sin skapare. I dagsläget går börsen upp och ner i någorlunda bekväma cykler, varav en stor del av kursrörelserna i aktier tycks bero på ren spekulation. Utan att några nyheter om ett företag släpps kan aktien gå upp eller ner några procent. Detta tycker jag ofta känns märkligt, att tillgången och efterfrågan på aktien har större betydelse än tillgången och efterfrågan på företagets produkter för aktiekursen. Men om jag har rätt så måste börsen styras av mänsklig vilja, och då är det ändå begripligt.

Det är lite som i Tage Danielssons saga om den ovanligt smarte Elis Bengtsson. Elis byggde en datamaskin för skatteberäkning som varje år gav Elis Bengtsson en stor och felaktig skatteåterbäring. Enligt Elis själv skulle felet vara så dyrt att laga att det lönade sig bättre att låta honom få behålla skattepengarna. Så skedde också, och för varje år blev Elis skatteåterbäring större och större.

Är börssystemet ett supersystem i människans tjänst med inbyggd vinstgaranti, eller är det kanske ett monster på väg att bryta sig loss från lagarna som borde styra det? Styr vi börsen eller styr börsen oss?

//Finanskvinnan

Matematikhjälpmedel

Inte miljonär än har gjort en sida med videos som förklarar matematik på MatematikVideo.se. Under tiden materialet byggs upp är det gratis att använda sidan.

Jag, som inte har helt lätt för matematik, tyckte att det var riktigt roligt att titta på filmerna. Jag önskar honom lycka till med sitt projekt!

//Finanskvinnan

Dålig kommunikation

Jag tycker att Nordnet verkar skicka lite färre onödiga meddelanden inne i min kapitalförsäkring. Jag vet inte om det beror på att det är färre "viktiga" händelser på världens börser just nu eller om de skärpt sig och riktar meddelandena bättre, beroende på vilka instrument en kund använder.

Idag såg jag att jag hade fått ett meddelande om ändring av villkoren för kf. Det vill jag gärna hänga med i, så det uppskattas. Däremot uppskattar jag verkligen inte att de för det första inte skriver ut vad ändringen består i direkt i meddelandet, och för det andra att de inte kan kosta på sig en länk till stället där informationen finns att läsa. Istället skriver de "Du finner en sammanfattning av de ändringar som skett under fliken Tjänster och Pension/Översikt. Där finner du Ändring av försäkringsvillkor Privata Produkter samt för Företagsägd Kapitalförsäkring. För fullständig information hänvisar vi dig till våra försäkringsvillkor som du också finner på hemsidan och Privat Pensionssparande samt Avtal och blanketter."

Tio klick senare (det finns ingen flik som heter "Tjänster och pension") hittar jag inte informationen. Jag tänkte skriva att jag hittade den, men det gör jag faktiskt inte. Vilken översikt pratar de om? Jag får väl leva i ovisshet.

Såhär tycker jag: Om en persons extra arbete i någon sekund kan spara tid och irritation för 2oo ooo kunder så är det en bra sak att göra.

Sen tänkte jag försöka sälja mina teckningsrätter i RNB (vill inte delta i nyemissionen) men det gick inte fast jag ser dem. Startdatumet för det kanske inte har varit än. Tydligen händer det något jobbigt om man inte säljer sina teckningsrätter när man inte själv använder dem. Fast vad detta jobbiga består i exakt vet jag inte. Jag tror det är något med utspädning av aktieinnehavet.

//Finanskvinnan

Nu ångrade jag mig

Jag bestämmer mig nu för att INTE byta bank trots allt. Jag behåller alltså SEB. Internetbanken är lätt att använda, och autogiron och annat funkar som de ska. Dessutom får jag döpa mina konton till vad jag vill. Det är mindre bra att man inte kan se historik längre bakåt i tiden än 2 år, men det verkar man inte kunna (utan extra avgift) hos Skandia heller.

För slippa byta får jag betala några kronor mer per år (150 tror jag) än hos Skandiabanken men det får det vara värt. Ironiskt nog är räntan dubbelt så "hög" hos SEB:s enkla sparkonto jämfört med Skandias allt-i-ettkonto. Detta har betydelse eftersom jag har mitt buffertkonto och resekonto kvar tillsammans med lönekontot.

Däremot har jag bestämt mig för att föra över lite mer sparpengar till Svea varje månad nu, istället för att bunkra på buffertkontot och sen föra 10 000 kr eller hur mycket det nu kunde tänkas bli mot slutet av året. Orsaken är att räntan är bättre hos Svea än på buffertkontot.

//Finanskvinnan

Aktier inköpta

Jag testade först att lägga börsorder på aktierna jag ville köpa för mina aio-pengar men de gick inte igenom. Så jag la andelsorder istället. Vid de små köpesummorna blir spreaden säkert ungefär samma som courtaget.

Det blev för ungefär 4 500 kr Scania och så ungefär 2 250 kr vardera i MTG och HQ. Jag hade till en början tänkt mig endast Scania och HQ (vilka båda haft högre utdelning än MTG) men det kändes bättre med denna uppdelning. De tre innehaven är mina minsta i kronor och Scania är den aktie i min vanliga portfölj som ligger back mest. Därmed snittar jag ner GAV:et med mitt köp. Dessutom är verkstadsaktier cykliska. Om det vi ser nu är vändningen på konjunkturen borde Scania kunna göra bra resultat framöver. Inte minst eftersom de skurit ner på kostnaderna rejält, bland annat genom att låta de anställda arbeta 4-dagars veckor istället för att varsla.

//Finanskvinnan

Snabbläsning

Som jag kanske nämnt är jag snabbläsare. I helgen letade jag information om det och mätte även hur snabbt jag läser. I en enkel bok på svenska är min läshastighet ungefär 2000 ord per minut. Standardhastigheten för en vuxen är 200-300 ord per minut. Jag har inte mätt tidigare, men det förklarar sannerligen varför läsandet tar extremt mycket kortare tid för mig än för många av mina kurskamrater när jag läser kurslitteratur. Nackdelen är att jag blir väldigt trött efter att ha snabbläst en bok eller två. Om jag läser romaner vill jag få en bra bild av språket och då använder jag inte snabbläsningen.

Om någon är nyfiken på att testa finns en bra sida med information här och tips här. Jag har lärt mig på egen hand och vet inte om tipsen fungerar. Men jag håller med skribenten bakom sidan om att bra lästeknik borde läras ut i skolan.

//Finanskvinnan

"Wake up people, you're living in a socialist nightmare"

The Daily Show undersöker på plats hur det egentligen fungerar i Sverige. Bland annat besöker de Scania (och Robyn). Scanias massagesystem framstår som lite väl generöst och förmodligen olagligt.

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
The Stockholm Syndrome Pt. 1
www.thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Political HumorHealthcare Protests


The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
The Stockholm Syndrome Pt. 2
www.thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Political HumorHealthcare Protests


//Finanskvinnan

Lyxfällan

Lyxfällan har verkligen bjudit på bra program hittills denna säsong. Det har inte bara varit det traditionella "överkonsumtion i förhållande till inkomsterna"-syndromet utan åtminstone jag har fått tankeställare kring att starta eget, samlande och nu senast pension.

Jag är uppriktigt glad för det sympatiska paret i veckans program, som fick hjälp i vad som verkade vara sista stund.

//Finanskvinnan

Hihi

Sånt här tycker jag är roligt.

//Finanskvinnan

Mer om låneregleringen

DI skriver idag om EU-förslaget om reglerade lånenivåer för bostäder som jag tog upp tidigare. Jag citerar:

"I oktober ska EU-kommissionen besluta om ett nytt direktiv som i praktiken innebär att bankerna bara kommer att kunna låna ut 40 procent av bostadens värde till den mer förmånliga bottenlånsräntan, skriver Dagens Industri.

Förslaget innebär konkret att bankernas kapitalkrav på lån över 40 procent ska höjas från 35 till 75 procent.

Om EU-kommissionen fattar beslut enligt förslaget kommer det att få stora konsekvenser för svenska bolånekunder. Särskilt i Stockholm där en av tre som köper hus lånar över 80 procent av köpeskillingen."


Det är bara att vänta och se vad som händer i oktober. Jag skulle inte köpa bostadsrätt eller villa innan dess. För övrigt är jag inte sugen på att köpa bostadsrätt någonsin som det ser ut nu. Jag tittade på hur mycket min månadskostnad skulle bli för olika lånesummor om räntan är 6%. Vid ett lån på 820 000 skulle enbart räntan och månadsavgiften (låg) överstiga hyran för hyreslägenheten jag har. Och jag skulle inte få en lika bra lägenhet om jag lånade 820 000, så det verkar tämligen menlöst att göra det. För att få en bättre lägenhet skulle jag få lägga ut en del mer i kostnader varje månad och de pengarna kan jag lika gärna investera på annat håll eftersom jag trivs där jag bor nu.

Bostadsrätt är inte alltid bäst. Eller rätt kanske jag ska säga.

//Finanskvinnan

Icke-bra kampanj

Naturskyddsföreningen firar tydligen 100 årsjubileum. I samband med det har de en kampanj på tradera där man kan buda på fotografers tolkningar av olika miljöteman. Jag tittade för att se om det fanns något fint att pryda hemmet med men blev deprimerad av de ledsamma tolkningarna. Och då tittade jag inte ens på kategorin miljögifter.

Nä, jag vill inte betala för ett fotografi föreställande uttorkade hav eller avverkad skog. Vad skulle jag göra med det?

Om Naturskyddsföreningen vill få in pengar så är det enligt min uppfattning bättre att sälja foton föreställande de naturskatter som föreningen kämpar för att bevara, inte de som redan är utraderade.

//Finanskvinnan

ETF kostar mer än vad jag trott

Lex påpekade i en kommentar att en ETF (Exchange Traded Fund) har förvaltningsavgift precis som en vanlig fond. Skillnaden består endast i hur fonden handlas. Det kanske var uppenbart för er andra, men jag trodde att man endast betalade courtage vid handel. Som med aktier.

Med denna nya information i åtanke känns inte ETF lika lockande längre. Visst är det irriterande att det tar en vecka att få pengarna när jag säljer av en fond, men inte så irriterande att jag är beredd att betala courtage för att snabba upp processen.

Mer information finns hos XACT som har en föredömligt bra FAQ-sektion. Såhär säger XACT om kostnaderna för sina ETF:er:

"Vad är det för kostnader förknippade med börshandlade fonder? Kostnaderna består av courtage och en förvaltningsavgift. Vid köp och försäljning av fondandelar betalas courtage enligt gällande pris hos din bank eller fondkommissionär. Förvaltningsavgiften är mellan 0,3 och 0,65 procent av fondvärdet per år beroende på vilken fond du väljer. Förvaltningsavgiften dras varje bankdag från fondandelarnas värde."

XACT:s slogan är för övrigt "Fondens riskspridning. Aktiens handelsmöjlighet". Kanske hade en mer tydlig slogan kunnat vara "Fondens riskspridning och kostnader. Aktiens handelsmöjlighet och kostnader".

Dock stärker förvaltningsavgifterna min tro på HQ. Om deras ETF:er blir lika populära som XACT:s så lär de generera bra med pengar för bolaget.

//Finanskvinnan

Grattis, miljonären!

Nu har miljonär innan 30 nått målet att ha en miljon i tillgångar enligt sin beräkning. Det verkar även som miljonären kommer sluta blogga.

Jag säger GRATTIS och önskar honom lycka till i framtiden!

//Finanskvinnan

Skandiabanken

Jag överväger att byta bank ganska snart nu. När jag nu inte längre har någon aio som skvalpar i storbankdepån är det enklare att byta. Jag har tittat på Skandiabanken och de verkar bra på så sätt att det inte krävs en elektronisk alfonshelikopter för att logga in i internetbanken. Det skulle även gå bra att flytta över alla autogiron.

Fördelar: Ränta, om än futtig sådan, även på lönekontot. Enkel inloggning. Utmärkt kundtjänst.

Nackdelar: Visar bara historik 2 år bakåt i tiden utan extra kostnad. Dåligt. Man kan inte döpa sina konton.

Eftersom jag bara ska ha lönekontot, buffertkontot och visakortskontot hos den bank jag nu byter till bryr jag mig inte om övriga funktioner. Bara jag kan betala räkningar och behålla mina autogiron är jag nöjd.

Jag vet att banker har diskuterats hit och dit många gånger här på bloggen, men jag tycker ändå att Skandiabanken verkar enklast och bäst av alternativen som finns.

//Finanskvinnan

Lite mer om AIO

En fråga. Är det så att jag får ut det nominella beloppet om 10 000 kr om jag köper en aio "begagnat", det vill säga inte tecknar den från start? Är det då inte smartare att köpa sådana som ligger på ett värde under det nominella beloppet, och vänta på att de går ut, än att teckna nya? Om man nu envisas med att vilja ha aktieobligationer.

//Finanskvinnan

Adjö AIO

Jag har sålt min sista aktieindexobligation. Det blev en liten förlust på ungefär 900 kr, kvittas den mot ränteintäkter i deklarationen tro?

Det känns riktigt skönt att slippa ha bekymmer för aktieindexobligationer i framtiden och speciellt att slippa deklarera dem kommande år. Nästa år deklarerar jag de här sista jag hade.

För de ungefär 9 000 kronorna jag fick tillbaka ska jag köpa aktier. Jag tror det blir hälften vardera i Scania och HQ. Därmed känner jag inget behov av att köpa aktier för CSN-pengar denna månad, utan en summa pengar flyttas från "säkert" till "risk" i vilket fall.

Appropå aktier gick MTG upp nästan 10% idag. GAV närmar sig även för detta innehav, så om trenden fortsätter kommer jag ligga plus på hela två innehav.

//Finanskvinnan

HQ lanserar ETF:er

Finansmamman och Diversifierad skriver om att HQ kommer lansera ETF:er, börshandlade fonder. I dagsläget är det bara XACT-ETF:erna som är svenska vad jag vet. Precis som Diversifierad känner jag mig stolt över att det är just HQ som tar initiativet (eftersom jag har HQ-aktier).

Appropå HQ så var det ett intressant reportage om drakarna från svt:s Draknästet i senaste numret av Stock Magazine. Sven Hagströmer och Mats Gabrielsson är mina favoriter även om jag tycker att alla är bra.

//Finanskvinnan

Billig utbildning

Om inget oförutsett inträffar, vilket det inte ser ut att göra, så kommer mitt sparande under utbildningen att uppgå till ungefär 133 000 kr. Samtidigt har jag tagit ungefär 92 000 kr i studielån och fått ungefär 47 000 kr i studiebidrag.

Det är några tusenlappar som jag förslösat av studiemedlet om man ser det som att alla sparpengar tagits från studiemedel (vilket de i praktiken inte har). Resten av pengarna jag "levt" upp kommer från jobb.

//Finanskvinnan

En ny sorts kreditkris?

Via Aktieblogg hittade jag Finansbloggs diagram över olika historiska börsnedgångars återhämtning. Om det vi ser nu är återhämtningen efter fallet så går det ovanligt snabbt.

Jag vet inte om det vi ser är en återhämtning eller en tillfällig uppgång som sedan kommer krascha. Men jag funderar på en sak. Kanske är det läge att köra in lite lånepengar i aktier nästa månad istället för att sätta in dem till Svea Direkt? 4 000 kr kanske? Jag ska fundera på saken. Jag är helt nöjd över att ha satt in CSN-pengar på sparkonto istället för att köpa aktier tidigare men såhär på sluttampen av dels utbildningen och dels mitt delmål kanske det inte skadar att vikta om och ta en risk.

Aktieblogg tar också upp något som gått mig helt förbi, nämligen att EU-kommissionen länge funderat på någon slags lånereglering. Detta för att förebygga framtida kreditkriser. Aktiebloggs källor menar att en maxutlåning på 40% av bostäders värde från bank till kund är siffror som diskuteras. Denna procentsats är dock inte bekräftad. Någon läsare som känner till något om detta?

Konsekvenserna om ett förslag på 40%, 50%, 60% eller till och med 70% maxlån införs för Sverige vågar jag knappt tänka på. En tvär nedgång i bostadspriser är väl bland det första som kommer inträffa. Om pengarna krävs in retroaktivt från kunder som redan lånat 95% eller 100% kommer det sannolikt även leda till ett antal personliga konkurser. Och bankerna får förmodligen skriva av en stor del av sina fordringar som konstaterade förluster när så sker. Eftersom de dessutom får mindre intäkter från räntor så verkar Aktiebloggs slutsats om att banksektorn inte är den lönsammaste framöver rimlig, givet att en reglering faktiskt genomförs.

I princip tycker jag det verkar oändligt sunt att minska utlåningsgraden, och även att korta återbetalningstiderna för bostadslån. Dock hoppas jag att eventuella förändringar inte införs retroaktivt.

//Finanskvinnan

Klart med studiemedelsreform

Fribeloppet höjs från orimlig till rimlig nivå med start 2011 och en mindre höjning av studiemedlet införs från nästa år. Äntligen ska studenter slippa skrämmas från att arbeta om de har möjlighet! Grattis alla studenter.

//Finanskvinnan

Kommer jag nå mitt mål eller ej?

I pollen som frågade "Tror du att FK når sitt uppsatta sparmål om 300kkr till 2009-12-31?" fördelade svaren sig som nedan. Jag vet inte vad jag tror själv riktigt. Men jag hoppas jag klarar det! Det är fyra månadssammanställningar kvar till facit och om börsen går bra så kan det gå. Annars tar jag nya tag efter årsskiftet, och sätter upp ett nytt mål.

Ja
106 (61%)
Nej
66 (38%)

Röster hittills: 172

//Finanskvinnan

Rotfruktsdag

Idag har jag varit på ytterligare en cykelutflykt. Jag cyklade till Skansen och där hade de en marknad på vilken Larsvikens lantbruk från Skåne sålde olika varor. Jag köpte nedan fotograferade rotfrukter till det facila priset av 34 kr. Det är polkabeta, persiljerot, morot, blomkål samt potatis av någon sort som jag inte minns vad den heter.

Såhär säger Larsvikens lantbruk om sin odling:

"En grundförutsättning för vårt företag är att allt vi odlar och producerar ska ske så naturenligt och med minsta möjliga miljöpåverkan. Vi är väl medvetna om att jorden vi brukar är ett lån från våra barn, och vi måste vårda och förvalta det lånet på bästa sätt."

Dagen har varit billig och bra. Jag hade en fribiljett till Skansen så jag behövde inte betala inträde. Mitt sällskap köpte en burk läsk för 25 kr (!), men själv hade jag tagit med mig egen dryck. Jag blev förvånad över att rotfrukterna på Skansen var så billiga när läsken var så dyr.Appropå inlägget om samlande så tittade jag på de gamla boningshusen på Skansen och förvånades över hur "trångt" folk bodde förr. Vår levnadsstandard har höjts något oerhört i Sverige de senaste århundradena. Och vad gör vi med vårt välstånd? Förverkligar vi oss själva? Hjälper vi andra? Jobbar vi med precis vad vi vill eftersom vi kan klara oss även på en mindre inkomst? Nej, så tror jag tyvärr inte det ser ut i dagens Sverige.

"Vi" fyller våra stora bostäder med prylar "vi" inte använder och i många fall inte ens vill ha. Samtidigt tar "vi" lån för att kunna konsumera mer. Lånen gör att "vi" har så stora utgifter att "vi" inte anser "oss" ha det gott ställt fast "vi" har bra inkomster.

Jag hoppas att de "vi" jag talar om inte är så många som jag inbillar mig.

//Finanskvinnan

Höstnöjen

Som vanligt är jag ute och roar mig relativt mycket, fast jag skriver inte alltid om det i bloggen. Hade jag inte haft roligt emellanåt hade jag nog inte orkat med allt pluggande och jobbande.

Ett nöje jag definitivt inte ska äga mig åt i år är att plocka svamp. Förra årets försök - som slutade med en inbillad förgiftning - känns i efterhand som något hemmahörande i en helan och halvanfilm snarare än ett bra nöje.

Något jag däremot gjorde var att se en gratis spelning med ett band som heter [ingenting] i veckan. De spelade utomhus för alla som ville se.Efter spelningen diskuterade jag och mitt sällskap hur man bäst stödjer artister man tycker om. Att bara betala inträde för spelningar tycker jag inte är optimalt eftersom alla artister inte tycker om att uppträda inför folk, något jag inte klandrar dem för.

Att köpa skivor är heller inget alternativ för mig eftersom jag inte vill ha några fysiska skivor i mitt hem. Jag tror att vi kom fram till att det bästa är om artisterna lägger upp musiken för nedladdning och att man köper låtarna för en valfri summa via PayPal. Det är en modell jag skulle tycka var bra. Då vet man att pengarna går direkt till artisterna. Att köpa direkt via t ex Spotify fungerar också men det är ju specifikt artisterna åtminstone jag vill stödja. Då vill jag hellre rikta insatsen så att säga, och inte låta kronor här och där gå till skivbolag och mellanhänder. Eller att donera pengar via sms om inte alla vill använda just PayPal.

Andra nöjen jag haft, favorit i repris, är att cykla. Jag har åkt på cykelutflykt både förra och denna helgen. Det är alltid roligt att se nya områden! På Stockholms stads hemsida finns utflyktsförslag.

//Finanskvinnan

Om att samla och annat

Jag tittade på senaste avsnittet av Lyxfällan. Deltagaren denna gång var en ensamstående kvinna, Pia, som fyllt sin lilla lägenhet med allsköns prylar och kitsch. Prylar hon köpt på kredit.

Bland det hon samlat på sig fanns trädgårdsprylar som hon skulle ha när hon flyttade ifrån sin "tillfälliga" etta (i vilken hon bott de senaste tjugo åren) till ett hus. Det som hindrat henne från att flytta var att hon inte träffat en man.

Jag tänkte på tre saker när jag såg programmet:

1) Varför samlar människor i västvärlden på saker? Jag har säkert skrivit om detta förut, men det tål att upprepas för jag tänker på det relativt ofta. Människan som art har tidigare behövt samla mat och skapa en matbuffert för att överleva. Kanske är det en instinkt hos oss att vilja ha "lager" med saker, och när vi idag inte längre behöver lagra mat så är det lätt att vi börjar samla andra saker?

Samtidigt så känns samlingar väldigt relaterat till det här med varufetischism som redan Marx talade om på sin tid. Människor tillskriver varor värden som de egentligen inte har, och människor lever genom sina varor. T ex pengar är ett exempel på en vara som "alla" är mer eller mindre överens om värdet av. Andra saker, som mjuka leksaksdjur i pastellfärger eller kristallörnar kan för vissa personer framstå som dyrgripar som är värda att lägga mycket pengar på, och för andra som skräp.

Många samlar på olika slags prylar, även om Pia förmodligen var extrem i sitt beteende. Jag har själv gjort det. Jag tror man bör fråga sig vilken funktion ett samlande har. Använder man sakerna man samlar på? Är de en estetisk utsmyckning som tillför hemmet något? Eller "stjäl" de något från hemmet i form av t ex utrymme? Kommer de öka i monetärt värde och är en investering? Blir man glad av att se det man har eller är tanken på nästa inköp viktigare?

Eller kan det vara så att samlandet av skor, prylar, pengar eller annat blir uttryck för något man kan kontrollera, något där man kan sätta upp mål och uppnå dem när man inte ser sig ha den möjligheten inom andra områden i livet? Eller samlar man för att man "ska"? Kanske har en person fått silverbestick varje födelsedag som liten och vill nu ha ett komplett set trots att denne innerst inne vet att han/hon inte orkar putsa upp besticken och använda dem i vilket fall, samt att barnen kommer sälja dem på tradera efter arvsskiftet? Ja, jag vet inte. Men intressant är det i alla fall. Just fenomenet med flera uppsättningar serviser tycker jag är speciellt fascinerande. Varför inte bara äta på Flora Danica varje dag om man nu äger sådant dyrt porslin? Det skulle förmodligen bli billigare att ersätta de sönderslagna delarna än vad det kostar att förvara dubbla serviser i kubikmeterhyra under en livstid.

2) Hur uppenbart det är att "smak" antas säga mycket om en person. Jag fick en väldigt tydlig bild av Pia utifrån vilka saker hon valt till sitt hem. Min smak och Pias smak är inte densamma och jag kom på mig själv med att tycka att hennes smak är "dålig". Vem har rätt att bestämma vilken smak som är "god" och vilken som är "dålig"? Förmodligen inte jag i alla fall. Men det är antagligen inte bara jag som tänker på hur personer uttrycker sig, klär sig och vilka attribut de väljer. Utifrån dessa val, deras "smak", så kan personen placeras i ett fack. Och varför vill jag och andra människor så gärna placera in andra i fack? Ja, kanske för att göra tillvaron mer begriplig. Den här dubbelkönade guldmedaljören är ett typiskt exempel på någon som till varje pris ska placeras i ett fack och kring vilken tillvaron nu helt plötsligt är obegriplig.

3) Jag blev beklämd av att det framstod som att orsaken till att Pia inte flyttat till hus, fast hon verkar ha velat det så länge, var att hon inte träffat "den rätte". Hade hon inte lagt alla sina pengar på att köpa prylar hade hon haft sin kontantinsats för lånet. Jag kan säga en sak, och det är att drömmarna jag har om boende aldrig ska vara beroende av en partner. Jag hoppas att Pia kan förverkliga sin dröm om ett hus förr eller senare, oavsett om hon träffar en man eller inte.

//Finanskvinnan

Nätverkande

"Nätverk" känns som ett modeord. Vi uppmanas att nätverka i bemärkelsen att knyta kontakter med andra och detta påstås ge positiva effekter för inte minst karriären.

Jag har läst lite om så kallad nätverksteori. Det går ut på att alla kontakter vi har ingår i våra nätverk och via nätverken kan vi få jobb och information. Beroende på vilken typ av band, starka eller svaga, vi har med våra olika kontakter kan vi få olika slags utväxling.

Ett typiskt exempel på något man gör inom nätverksforskningen är att se hur personer i bolagsstyrelser har kopplingar till varandra.

Mäns och kvinnors nätverk verkar skilja sig åt enligt de studier jag tittat på. Mäns nätverk består till större del av kollegor och bekanta som inte är släktingar, och av fler personer till vilka de har svaga band. Kvinnors nätverk består till större del av släktingar och grannar. Män vänder sig till männen i sina nätverk om de vill ha ett nytt jobb och får stor utväxling på det. Kvinnorna vänder sig till kvinnorna i sina nätverk och får låg utväxling.

Ytterligare ett resultat som studier inom nätverksteori visar är att nätverket med personer till vilka du har svaga band kommer vara en större tillgång för dig än personerna till vilka du har starka band. Dels når du fler personer och dels når du in i sammanhang som din starka släkt- och vänskapsklick kanske inte ingår i.

Huruvida detta stämmer för dagens Sverige vet jag inte. Själv vänder jag mig till både män och kvinnor om jag söker jobb eller liknande. Dock kan det vara värt att ha i åtanke att de manliga kontakterna påstås ge bättre respons. Och tveka inte att lägga till även ytliga bekanta som du tycker bra om på Facebooklistan - kanske är det din ytlige bekant som kommer tipsa om just dig när ett drömjobb kommer på tal på hans eller hennes arbetsplats.

//Finanskvinnan

Utländska utdelningar i kapitalförsäkring

I min kapitalförsäkring hos Aktieinvest beskattas utländska utdelningar trots att svenska utdelningar blir skattefria.

Såhär står det:

"• Du betalar ingen skatt på dina reavinster. I stället utgår en årlig avkastningsskatt på ditt sparkapital (1,05 % år 2009).
• Du slipper deklarera dina värdepappersaffärer.
• Du betalar ingen preliminärskatt på utdelningar i svenska aktier.
• Du betalar inga avgifter eller skatter på insättningar eller uttag."

Någon som vet hur detta kommer sig? Är det så i alla kapitalförsäkringar? Ska man då deklarera de utländska utdelningarna själv?

Mina amerikanska aktier delar iofs inte ut, så det har mindre betydelse för mig. Men jag är nyfiken på hur det kommer sig.

//Finanskvinnan

Modedag bland ekonomibloggarna

Cristoffer Stockman och Cornucopia har båda modetema på sina bloggar idag. Tveksamt om de lyckas locka över läsare från de mer etablerade modebloggarna (speciellt som kläderna sannolikt inte tilltalar tonåriga tjejer) men kul ändå!

//Finanskvinnan

Lyxfällan

Nya säsongen av Lyxfällan känns lovande, jag gillar verkligen att Charlie och Mathias är tillbaka. Familjen som var med i första avsnittet verkar sympatiska trots sina stora problem. Enligt mamman i familjens blogg så verkar de ha fått ekonomin på rätt kurs igen efter programmet.

//Finanskvinnan

Bra karriärtips

Tuva på NetWorking-bloggen bjuder på ett riktigt bra karriärtips som hon fått från en kollega.

"Bli bra på en sak, inte mer, så pratar du om den, och om någon börjar prata om något annat du inte kan, så berättar du bara om det du kan! Berätta mer och mer!”

Läs om det här.

//Finanskvinnan

Att sammanställa sin ekonomi

Jag har som ni kanske minns kämpat ganska länge med att försöka få till mitt ekonomiexcelark "rätt", d v s så att jag kan se anskaffningsvärde för varje placeringstyp och på så sätt få fram ett totalt anskaffningsvärde att relatera till aktuellt värde och visa total avkastning.

När man sammanställer information i excel är det bra om man gör det så att varje sammanställningstillfälle har en rad eller en kolumn och att det inte finns några tomma celler. Då blir det lättare att göra automatiska diagram och tabeller. Det är också lämpligt att ha ett "korrekt" datumformat för sammanställningsperioden istället för bara t ex "feb 07" som man kan ha i separat kolumn istället.

Min sammanställning är säkert inte optimal (och förmodligen inte 100% rätt varje månad) men jag kan ändå visa hur jag gjort. Det viktiga är att den visar när jag satt in eller tagit ut pengar till/från någon placeringsform. Om jag flyttar 5 000 kr från fonder till aktier så dras 5 000 kr från anskaffningsvärdet för fonderna och plussas på anskaffningsvärdet för aktierna. De många ojämna siffrorna kommer sig bland annat av att utdelningar räknas som insatta pengar. Dessa håller jag dock koll på som inkomster av kapital i en annan kolumn, liksom realiserat resultat vid försäljning och courtage, avgifter och ränteskatt. Courtaget ligger alltså inte inbakat i anskaffningsvärdet utan som en kostnad vilken minskat sparsumman.


För att räkna på det totala anskaffningsvärdet så plussar jag ihop alla anskaffningsvärden och tar sedan ((aktuellt totalt värde alla placeringar-anskaffningsvärde alla placeringar)/anskaffningsvärde alla placeringar) för att få fram avkastningsprocenten.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder september 2009


//Finanskvinnan