Tveksamt om kvotering

Jag läser i senaste aktiespararen om en studie, en magisteruppsats vid Stockholms Universitet, som drar slutsatsen att kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser inte ger någon ökad lönsamhet för företagen. Studenterna bakom den ställer sig därför tveksamma till en eventuell kvoteringslag. Här finns en länk till artikeln.

Till att börja med vill jag säga att jag är emot lagstadgad kvotering till bolagsstyrelser. Jag vill gärna att fler kvinnor ska sitta i styrelser, men givetvis på basis av sin kompetens och inte utseende eller andra biologiska faktorer. Denna studie framstår dock som så illa genomförd att jag måste kommentera den.

Studenterna har undersökt om styrelsemångfald är lönsamt för företaget genom att studera svenska bolag. I Sverige tillämpas inte kvotering till styrelser och det finns väldigt få kvinnor i styrelserna (i artikeln nämns 18%). Bolag som har kvinnor i styrelsen finns i studien inte ha högre lönsamhet i form av räntabilitet på eget kapital än andra bolag.

Vidare konstaterar studenterna att Adam Smith på 1700-talet sa att marknaden borde lämnas orörd om dess aktörer är rationella.

På dessa grunder dras sedan slutsatsen att kvotering inte skulle ge någon fördel för bolagen.

Jag frågar mig vem som tror att marknadens aktörer är rationella? Eller människor i stort? Jag anser mig vara en normalbegåvad, någorlunda rationell person. Trots detta har till exempel mina åsikter om hyresreglering baserat på hyreslägenhetens läge ändrats radikalt sedan jag flyttade från ett mindre attraktivt område till ett mycket attraktivt läge. Detta eftersom jag - liksom de flesta aktörer - påverkas av egenintresse. Självklart påverkas även såväl bolag som styrelseledamöter också av egenintresse. Så nej, de är inte rationella.

Jag anser också att det vettiga hade varit att jämföra lönsamheten hos svenska bolag med få kvinnliga styrelsemedlemmar med norska bolag eftersom andelen kvinnor i de 100 största norska bolagen är 37,4% (kvoteringslagen där säger att det ska vara 40%). Då hade det funnits något relevant att diskutera.

Jag undrar varför Aktiespararen skriver om en så (som det verkar) illa genomförd studie med märkliga slutsatser. Kan det vara så att aktiespararna är emot kvotering och gärna publicerar vad som helst som ger en negativ bild av kvotering? Alternativt, har Aktiespararna något emot de två studenterna? Eftersom de skriver en artikel som får deras studie att framstå som korkad, fast den i själva verket kanske är utmärkt genomförd.

Jag blev faktiskt så provocerad av den dåliga argumentationen att jag övervägde att ändra åsikt om styrelsekvotering. Men sen sansade jag mig.

//Finanskvinnan

Stop loss

Jag läste om delar av Cornucopias investeringsstrategi på hans blogg. Våra strategier skiljer sig från varandra. Dock är ingen av oss intresserade av att köpa aktier för lånade pengar. Funderingarna om att ta hem vinster är intressanta. Det låter mer än rimligt att en vinst inte är en vinst förrän den lämnat börsen. Skatteeffekterna av vinst i vanlig depå ter sig skrämmande, och jag drar mig till minnes en läsares berättelse om skatteeffekterna på en vinst som sedan investerats i andra aktier som gått ner.

En stor skillnad är att Cornucopia tradar och jag sparar långsiktigt. För att undvika förluster tillämpar Cornucopia stop loss medan jag inte säljer om inte aktievärdet skenar och min andel "säkra placeringar" hamnar under den andel som jag bestämt att jag minst måste ha.

Jag har till och från funderat på om jag ska använda mig av stop lossar men bedömer att fördelen (att eventuellt kunna undvika för stora värdeminskningar) inte överväger nackdelarna för min del. Exempelvis medför det en manuell hantering där jag måste gå in och justera stop lossarna hela tiden, inte minst eftersom de inte får ha längre giltighetsdatum än 30 dagar hos Avanza. Hos Aktieinvest saknas dessutom möjligheten till stop loss helt vad jag kan se. Dessutom är jag på tok för oerfaren och okunnig för att kunna avgöra när jag ska gå in igen efter en utlöst stop loss och när jag ska ligga likvid med pengarna.

Min nya investeringsplan, som ännu inte är helt klar, innehåller en strategi för att minimera förluster som är lite annorlunda. Jag ser fram emot att börja tillämpa den i praktiken. Om det slutar med att jag alltid köper 50% aktier och sätter 50% på sparkontot trots att utrymme finns för förnuftsfördelning så behöver jag revidera den.

//Finanskvinnan

IPS-flytten

Är det någon som flyttat sin IPS från Nordnet till Avanza? Jag hoppas på att Nordnet inte kommer sälja av mina små aktieinnehav vid flytten, men jag har förstått att institutet som IPS:en flyttas från har rätt att sälja innehaven. Varför de har den rätten, om exakt samma aktier och fonder kan ägas via det nya institutet, förstår jag inte.

Det hade varit väldigt bra om jag slapp betala courtaget. Innehaven ser jag som symboliska bolagsstämmoaktier (IPS:en är mitt enda sätt att direktäga aktier, vilket man behöver göra för att få gå på stämman) och att då betala fyra courtage för att sälja och fyra för att köpa om verkar lite dumt.

//Finanskvinnan

Placera.nu

Med anledning av att Avanza/Placera skrev om Finansmamman så efterlystes även läsartips på bra bloggar. Bland förslagen blev min blogg omnämnd vilket känns roligt. Tack för "nomineringen", snälla läsare.

Artikeln om Finansmamman, eller Ragna (tjusigt namn!) som hon egentligen heter, verkar ha rört upp arga känslor bland några personer. Vad det är med Ragna som är så provocerande förstår jag inte. Att hon är en skicklig placerare och att hon haft en spännande karriär gör henne till en förebild i mina ögon. Jag tackar Ragna för hennes intressanta blogginlägg.

//Finanskvinnan

Snart klart med bankbytet

Nu är mina aktier omköpta i den nya kapitalförsäkringen. Jag inväntar bara IPS-flytten, sen är det klart. Jag tjänade en tusenlapp på bytet eftersom jag kunde köpa aktierna till lägre kurs än säljkursen. Dock kostade alla courtage runt 400 kr så det gjorde ingen direkt skillnad.

Som vanligt sitter jag och kämpar med att få alla GAV rätt efter flytten, så att det stämmer.

//Finanskvinnan

Trött på kapade feeds

Jag länkar till alla ekonomibloggar som jag tycker är vettiga (och jag känner till) under "Andra bloggar". Själv läser jag dessa bloggar, och en mängd andra, i Google Reader.

Vissa bloggare har valt att kapa sina feeds så att inte hela inläggen kommer upp i RSS-läsaren. När så sker kan jag inte läsa inläggen i min mobil. Därför kommer jag från och med imorgon rensa bort alla bloggar som inte delar hela sina inlägg i RSS från länklistan på bloggen samt från min egen Google Reader.

//Finanskvinnan

Bra, kanal 5

Kanal 5 har börjat visa Grey's Anatomy och Desperate Housewives i sin webb-tv mot betalning. 19 kr per avsnitt kostar det.

Hade jag gillat serierna hade jag utan tvekan betalat den lilla summan. Smart av kanal 5! Speciellt bra tycker jag det är att man inte måste teckna något abonnemang utan kan välja att bara se ett enstaka avsnitt och betala för det.

De egna produktionerna är än så länge gratis.

//Finanskvinnan

Migränhelg

Min helg försvann i ett migränblurr. Det är väl inte så konstigt att kroppen säger ifrån när jag haft alldeles för mycket att göra i flera veckor utan paus. Tentan jag pluggat till är klar, så nu väntar jag på betyget vilket bör komma om ett par veckor.

Jag får säga att jag är tacksam över att denna sista termin är förlagd till hösten. Jag är väldigt stressad och uppe i varv, med mycket på både jobbet och i skolan. Det gör att tiden går snabbt. När våren kommer så kommer livet förhoppningsvis bli lättare på många plan.

//Finanskvinnan

Fond-dilemma

Jag månadssparar i två fonder som jag känner mig nöjd med. Det är Nordea Rysslandsfond och HSBC GIF Brazil Equity A USD Acc. Hos Nordnet kunde jag månadsspara 200 kr i vardera fond. Hos Avanza är minsta köpbelopp för Brazil-fonden 500 kr vid månadssparande.

Frågan är nu om jag ska öka fondsparandet till säg 600 kr och spara 500 i Brazil och 100 i Ryssland.

Eller om jag bara ska spara i Ryssland för 400 kr och istället omköpa fonderna så att jag har 1/3 i Ryssland och 2/3 i Brazil istället för hälften i varje.

Eller om jag ska öka fondsparandet till 500 kr fast låta dem gå över som kontanter varje månad, och manuellt välja Ryssland varannan månad och Brazil varannan månad.

Det sistnämnda låter ganska vettigt, det kan tänkas att det blir så. Lite jobbigt att köpen inte sker automatiskt bara.

UPDATE

Jag ökar fondsparandet till 600 kr per månad och så får 100 kr gå till Ryssland och 500 kr till Brazil. När det blir för ojämt kan jag sälja av och fördela jämnare.

UPDATE 2

Brasilien införde en skatt på 2% för utländska aktieköpare 20/10. Detta gäller dock bara nyköp, så investeringar som fonder redan gjort påverkas inte. Börsen i Brasilien gick ner på beskedet och valutan försvagades.

Min strategi ändras inte på grund av detta som det ser ut nu.

//Finanskvinnan

CSN-projektet är klart

Jag är faktiskt klar med min CSN-sammanställning nu, det gick snabbare än förväntat. Precis som jag misstänkte tog det ingen tid öht att räkna ihop 2009 och 2008 då jag hade kapitalförsäkring. Jag ska bara vänta in novembers slut för då bör jag kunna veta hur mycket jag får i lön i december.

Det verkar som att jag kommer bli återbetalningsskyldig med omkring fem tusen. Jag tror jag kommer lösa det genom att ansöka om studielån för en termin som jag bara tagit bidrag. Då borde jag kunna kvitta det och få lite mer pengar att spara på köpet.

En sak som jag funderar över är huruvida de går på den beskattningsbara förvärvsinkomsten plus överskott av kapital eller hela förvärvsinkomsten plus överskott av kapital. Jag har räknat på hela förvärvsinkomsten som det ser ut nu. Jag ska kolla med skatteverket.

//Finanskvinnan

Öresund eller HQ? Eller båda?

Jag funderar på om jag ska köpa Öresund istället för HQ när jag köper om aktierna nu. Öresund har ju ett stort innehav av HQ samt även av Avanza.

Om jag köper Öresund så får jag med några för portföljen nya branscher såsom rekreation (Skistar) och fastigheter (Fabege + Klövern) så det känns lockande för diversifieringens skull. Bilia däremot känns sådär spännande, min åsikt om bilbranschen är att den inte direkt kommer gå bra de närmsta åren.

Eller så kanske jag ska köpa igen HQ för samma belopp som jag hade tidigare, sälja/flytta över Scania och sluta månadsspara i den för att istället börja månadsspara i Öresund som då blir ett ytterligare innehav?

I och med att jag inte längre har RNB och Biosensor kanske det inte skadar att ta in ett nytt bolag.

UPDATE

Jag gör så att jag börjar månadsspara i Öresund från och med nu, jag lägger bara till ytterligare en aktie i månadsköpen. Och så köper jag igen HQ i Avanza som planerat.

//Finanskvinnan

Realiserad vinst

Vid försäljningen av mina MTG realiserade jag en vinst på ca 7 000 kr eller 40%. Det känns väldigt konstigt. Jämfört med det totala GAV:et så låg dock aktien ett par procent under. Jag känner mig peppad inför Avanza-bytet. Det känns som ett bra beslut så det ska bli roligt att flytta över pengarna dit.

//Finanskvinnan

Bankbyte trots allt

Det blir ett bankbyte, dock inte för lönekontot. Jag kommer byta från Nordnet till Avanza. Fördelarna är tre:

* Courtaget hos Nordnet är 99 kr, hos Avanza 39 kr.

* Grafer och andra funktioner verkar fungera hos Avanza.

* Hos Avanza kan man köpa Avanza Zero vilket jag kanske vill i framtiden.

Hade jag bara tänkt ha fonder i kapitalförsäkringen så hade courtaget inte spelat någon roll, men nu har jag en ny plan. Planen är att ha aktier jag inte månadssparar i hos Avanza, och när jag då köper fler aktier är lägre courtage såklart bättre.

Det jag har i kapitalförsäkringen hos Nordnet idag är månadsspar i fonder samt Biosensor-aktier värda runt 600 kr och RNB-aktier värda runt 1 500 kr. Jag säljer allt inför bankbytet.

Sen köper jag inte igen Biosensor och RNB. Jag är inte nöjd med utvecklingen och kan inte säga att jag tror att de är bra långsiktiga investeringar längre... Så det känns faktiskt som det bästa.

Fonderna köper jag däremot igen för samma belopp i den nya kapitalförsäkringen och fortsätter månadsspara i där.

Sen säljer jag HQ och MTG, vilka jag inte månadssparar i. Dessa kan därmed ligga hos Avanza istället för hos Aktieinvest. Eftersom courtaget är lågt hos Avanza kan jag köpa nya aktier i dessa bolag där när så sker. Genom att flytta dem från Aktieinvest så slipper jag betala årsavgiften på 0,5% på den summan. Jag lägger pengarna från Biosensor och RNB-försäljningen på fler HQ eller MTG-aktier, beroende på vilket innehav som är minst efter flytten.

//Finanskvinnan

Lagen om attraktion

Jag läser till och från om lagen om attraktion ("the secret") i bloggosfären. Jag tycker att det finns en logik i att det man förväntar sig också händer. Så fungerar människor rent psykologiskt. Så tror jag personligen även att börsen fungerar.

Men, hur kan man koppla en fysisk händelse som att få ett nytt jobb till lagen om attraktion? Antagligen fungerar det så att "vetskapen" om att det kommer att gå bra ger bättre självförtroende och medför att man som person ger ett bättre intryck. Detta ökar i sin tur chansen att få ett jobb vid en intervju eller att bli påtänkt när en position behöver fyllas.

Utan att gå in på detaljer kan jag säga att det mesta gått bra för mig här i livet. Inte allt, och inte alltid längs en rak väg, men när jag tittar i backspegeln så har det som varit mindre bra också gett mig något värdefullt i slutändan.

Jag vet även att det sannolikt kommer gå bra för mig i framtiden. De projekt jag väljer att satsa på kommer förmodligen bli ganska lyckade, för så har det alltid varit. Failure is not an option.

Beror denna tidigare och eventuella framtida framgång då på lagen om attraktion? Lagen verkar ju fungera för mig?

Nej. Det vill jag inte påstå att det har gjort eller gör. Mina "framgångar" (som i andras ögon kanske är blygsamma) beror på att jag alltid har en plan b och att jag i valsituationer väljer det alternativ som leder mig närmare mina mål, även om det ibland sker omedvetet. Dessutom är jag en person som vill göra ett bra jobb, och som vill försöka vara en bra människa. Det tror jag också underlättar.

Att sluta ha backup-planer och strategier är inget alternativ för mig. Jag förlitar mig inte på tur, kosmos eller något annat ockult. Och skulle lagen om attraktion existera, och kanske t o m ha varit mig behjälplig tidigare, så skulle den inte längre fungera för mig om jag inte hade min plan b, c och d. För då skulle jag inte kunna vara mer eller mindre säker på att det jag vill faktiskt kommer hända förr eller senare. Alltså kommer jag aldrig få veta om lagen om attraktion fungerar.

Jag skulle vilja jämföra det med att köpa ett elektriskt viktminskningsbälte från tv-shop. Jag skulle inte köpa enbart bältet och räkna med att det fungerar. Jag skulle köpa det och träna samt äta rätt, och när resultatet väl kom så skulle jag inte veta om bältet fungerade eller inte. Men jag skulle ändå ha nått mitt mål.

I själva verket kanske jag lika gärna skulle kunnat skippa bältet och bara tränat och ätit rätt. Resultatet skulle ha blivit detsamma.

När jag tänker på saken känns "the secret" lite som ett hittepåfenomen som går runt det faktum att man inte får tro att man är bättre än någon annan. Det är inte acceptabelt att säga "jag kommer att lyckas för jag är mer intelligent, kapabel och målinriktad än många andra" men däremot att säga "jag kommer att lyckas för jag använder mig av verktyget the secret". Framgångsfaktorn lyfts från den egna personen och prestationen till en extern omständighet. Något som förmodligen är betydligt lättare för omgivande jantestyrda svenskar att acceptera än att vissa personer har bättre interna förutsättningar för att lyckas än andra.

//Finanskvinnan

Helt slut

Jag har pluggat hela helgen. Om jag inte får bra betyg på tentan så kommer jag förmodligen tappa förståndet.

Det ligger papper från mitt CSN-projekt i nästan hela lägenheten.

//Finanskvinnan

Gigantisk fördel med KF

Helt oavsett alla andra för- och nackdelar med vanliga depåer och vp-konton så är kapitalförsäkring ett måste för studenter. Hade jag haft min kf från 2006 så hade sammanställningen över inkomster till CSN tagit en minut. Då hade jag haft ränteintäkter från SEB, ränteintäkter från SveaDirekt, lön och that's it. Nu har jag ägnat gårdagen åt att gå igenom årsbeskedet från SEB som talar om när jag sålt. För fonderna var det relativt enkelt även om det är många transaktioner, för där står vinst/förlust tydligt. För aktierna (Telia) var det mindre lätt eftersom SEB inte kostade på sig att skriva ut anskaffningsvärdet. För aktieobligationerna var det inte helt lätt heller, men jag får gå tillbaka och se vad jag skrev i deklarationen.

Totalt tog det runt 3 timmar att gå igenom ett enda år.

Från 2008 och framåt bör det vara enklare. Hoppas jag.

//Finanskvinnan

CSN-session

Jag inser att jag kommer få strul med CSN och går därför igenom varenda litet papper om inkomst de senaste åren. Jag tänkte skicka in hela bibban (scannad såklart) och så kan vi reda ut eländet nu och inte om två år.

Då upptäcker jag att jag gjort ett så oerhört idiotiskt misstag att jag blir arg på mig själv. Jag sålde alla mina fonder hos SEB för att slippa kapitalvinstpålägg på inkomsten, innan jag började studera. Tyvärr hade jag missuppfattat brytdatumet så jag säljer 2 veckor för sent. Nu kommer kapitalvinsten att räknas.

Men men, det är väl inte mer än rätt att jag tar mitt straff. Jag har ju trots allt tjänat pengar.

UPDATE

Det är inte så farligt som jag först trodde, av de ca 16 000 kr jag fick i kapitalvinst hamnade bara ca 5 000 kr inom "fel" halvår eftersom jag utlöst kapitalvinst av misstag när jag bytt fonder tidigare under året. Men jag inser att det är ett jätteprojekt att sammanställa allt, jag får sikta på årsskiftet.

En fråga: Finns det något i årsbeskedet från banken som kan "ställa till det" när jag jämför med kontrolluppgifterna? Är t ex avgifterna som betalats för fonder avdragsgilla? Är hela avgiften på 1 200 kr jag betalat vid köpet av AIO avdragsgillt? Jag får nämligen inte ihop det, det måste till någon slags avdrag för att det ska stämma. Eller så är jag för trött bara.

//Finanskvinnan

Stinsens strategi

Lennart "Aktiestinsen" Israelsson är en person som förespråkar att investera långsiktigt. Dock har det visat sig att han hade en annan strategi tidigare, något Auri sacra fames läste om i ett webbforum. Aktiespararna hjälpte ASF att scanna in artikeln från -77 i vilken stinsens köp- och säljaffärer beskrivs.

Jag tolkar det hela som att han från sina försäljningar, vilka trots allt verkar ha varit lyckade, kom till insikt om att det bästa ändå var att behålla långsiktigt.

//Finanskvinnan

Inget för lättskrämda

Cornucopia har skrivit en rysansvärd saga om bostadslån. Läs den här. Slutraderna når episka dimensioner. När kommer boken?

//Finanskvinnan

Fortfarande barnslig och dessutom sur

Jag är på ganska dåligt humör för tillfället. Även om jag inte är höstdeppig (jag har resignerat och tagit fram vinterjackan) så surar jag för att det inte går bra i skolan. Jag gjorde en omtenta i somras som jag inte fick bra betyg på. Nu har jag gjort en hemtenta som jag inte heller fick bra betyg på. Jag klarar mig men jag får inte bra betyg. Och jag vill få bra betyg.

Det känns jätteirriterande och dumt. Men nu pluggar jag så det ryker inför nästa tenta, så nu SKA jag bryta den här dumma trenden. Den här sista terminen vill jag lämna med fanan så högt i topp som det bara är möjligt.

//Finanskvinnan

Barnslig

Jag kanske är barnslig. Men just nu känner jag såhär: "Jag bryr mig inte om börsen totalkraschar igen i vår, bara jag når mitt sparmål i december".

Är det något jag avskyr så är det när saker och ting inte går som planerat. Tyvärr kan man inte planera in börsens rörelser. Det finns även andra saker som inte går att planera här i livet.

//Finanskvinnan

Klockan tickar?

Jag fick ett utskick från Skandia som säger att experter de talat med anser att investeringsklockan är mellan 8 och 9 nu. Läs artikeln här. Klockbilden lånade jag från Skandia.


//Finanskvinnan

Diagram över anskaffningsvärde och marknadsvärde

Detta diagram visar anskaffningsvärdet (det jag sparat in) av mina totala tillgångar mot marknadsvärdet (vad tillgångarna är värda nu). Jag visade diagrammet i juni och då hade marknadsvärdet börjat närma sig anskaffningsvärdet. Idag är värdena ytterligare närmare varandra, så det går framåt (eller uppåt kanske jag ska säga) trots att jag ligger back fortfarande.


//Finanskvinnan

GalaEn snäll kompis tog med mig på galapremiären för filmen "Bröllopsfotografen". Jag har inte varit på någon riktig galapremiär tidigare, så det var spännande.

Alla kändisar och vi vanliga trängdes precis som på vilket gratisevent som helst. Det bjöds på bubbel, vitaminvatten, moussedesserter, flädersorbet och någon slags sockerfria halstabletter med chokladsmak som verkar för äckliga. Självklart tog jag ett paket ändå (det är ju ändå godis). Vitaminvattnet hoppade jag över (vatten har jag i kranen).

Själva filmupplevelsen var något bättre än en vanlig biovisning. Dels pratades det mindre under filmen, och applåder och skratt kändes mer entusiastiska än normalt. Detta berodde förmodligen på att publiken mestadels bestod av medverkande i filmen och deras vänner. Filmen var riktigt bra - jag ger den 4 av 5 tror jag. Om man gillade Smala Sussie och Masjävlar så gillar man den här också.

På bilden ser vi några som har med filmen att göra, som presenterar den. Kändisar jag såg var Robert Wells, Vimmelmamman, Marie Plosjö, FCZ-Tore samt de i filmen medverkande skådespelarna. Många var fint klädda. Jag bar hyfsat hela kläder, en riktig väska samt en halvsjaskig plastpåse. I påsen låg mina nya vinterskor. De kostade 1 395 kr, och det ska bli spännande att se hur "länge" de "håller".

Det har f ö varit mycket aktiviteter på senaste tiden. Igår var jag på en intressant guidad visning av gamla filmstaden i Råsunda, det kostade 60 kr och var väl värt pengarna. Man får veta var Ingmar Bergman hade sitt rum bland annat och var olika filmer och scener spelades in. Jag tror sista visningen är nästa söndag.

//Finanskvinnan

Önskefunktioner hos banken

Disa skriver om storbanker och hur de "lurar" oss kunder. Jag håller som sagt fast vid min storbank trots att räntan inte är direkt bra. Speciellt inte på lönekontot där den är 0.

En läsare berättade att Avanza har en funktion där man kan se hur de egna placeringarna står sig mot index. Det låter som en riktigt bra funktion, hoppas att Nordnet inför den. Deras diagram framstår som utfyllnad av sidan eftersom det inte fyller någon som helst funktion. Om jag satt in nya pengar så går grafen upp, vilket känns direkt felaktigt. Det är ju om marknadsvärdet ökat jämfört med anskaffningsvärdet som spelar någon roll.

En annan bra funktion som inte finns idag vad jag vet är att kunna skapa sin egen nyhetsscroll (ni vet, med nyheter som rullar). Då skulle man kunna kryssa i antingen specifika branscher, bolag eller index för att följa utvecklingen.

Och för att tjata känns "inkorg" för meddelanden helt bortkastat, jag behöver inte en till mailinbox. Om man vill rikta meddelandena bättre beroende på typ så kan man väl få fylla i ett formulär som brukligt, men låta svaren komma till den vanliga mailen istället.

Avanzas funktioner för att jämföra fonder och aktier är också utmärkta. Hade jag inte haft så lite pengar hos Nordnet hade jag förmodligen övervägt ett byte - bra funktionalitet ska belönas. Det ska dock tilläggas att Nordnet alltid gett mig bra service och att jag föredrar Nordnetkvällen framför Avanzadagen.

UPDATE

Jag fick tips om att Nordnet har en "jämför index"-funktion, men eftersom grafen i åtminstone min depå fortfarande är helt missvisande så hjälper det inte mig.

Enligt grafen har min avkastning varit 67,37% eller 12 364 kr i år.

Med tanke på att jag har aktier värda 2 120 kr (-79%) i depån samt fonder värda 13 245 kr (+25%) så låter det lite orimligt.

//Finanskvinnan

Min sparstrategi när jag jobbar heltid

Förhoppningsvis börjar jag jobba mer eller mindre heltid i vår. Då kommer jag börja tillämpa en ny sparstrategi, och kommer kunna spara mer pengar.

Strategin är under utformning men kommer förmodligen se ut ungefär såhär (sparsummorna är inte definitiva):

* Jag kommer spara 600 kr per månad till buffertkontot. Räknas ej med i tillgångarna. Pengarna ska kunna täcka SL-kort, CSN-återbetalningar och annat om inte den vanliga lönen räcker till.

* Jag kommer spara 400 kr per månad till resekontot. Räknas ej med i tillgångarna.

* Jag kommer spara 6 500 kr per månad i aktier, fonder och på sparkonto.

* 400 kr varje månad går till tillväxtmarknadsfonder, autospar.

* 1 400 kr varje månad går till aktier, autospar.

* 1 800 kr varje månad går till sparkonto.

* Kvar är 6 500-400-1400-1800=2 900 kr. Dessa 2 900 kr kan jag köpa aktier för eller spara på konto som jag tror är bäst månad för månad. Eftersom jag oftast inte kommer ha en aning om huruvida det är bäst läge för konto eller aktier så kommer jag förmodligen vilja dela rakt av, för det mesta.

* För att ändå kunna identifiera när aktier börjar bli högt värderade och har gått upp en del ska de säkra placeringarna (sparkonto, ev räntefonder) inte utgöra mindre än 30% av de totala tillgångarna. När nivån börjar närma sig 30% gäller det att jag börjar spara mer pengar på konto. De säkra placeringarna får heller inte utgöra mer än 70% av tillgångarna, så om det närmar sig måste jag köpa mer aktier. Om aktierna sjunkit i värde så att de säkra placeringarna börjar utgöra en för stor del kan jag flytta över pengar från kontot till aktier för att jämna ut.

* Om extremt stora och snabba uppgångar skulle inträffa kanske jag ändå inte hinner med att spara i takt med att aktiernas och fondernas värde växer och då kan det bli nödvändigt att sälja aktier. Eftersom min strategi är att behålla långsiktigt vill jag undvika detta, och antagligen kommer det aldrig behövas. Men det är lika bra att hålla möjligheten öppen. Hellre det än att ligga för tung i aktier när nästa krasch kommer.

Med denna strategi hoppas jag kunna undvika att köpa mycket aktier när de är dyra och istället köpa mer aktier när de är billiga(re). Samtidigt hoppas jag upprätthålla en bra balans mellan säkra och riskplaceringar samt kapa de värsta dalarna. I dagsläget utgör säkra placeringar ungefär 45% av tillgångarna.

Kom gärna med synpunkter och förbättringsförslag.

//Finanskvinnan

Vad ska jag göra diagram av?

Vad i min "nya" månadssammanställning vore mest intressant att se som diagram?

Är det kanske det totala värdet av tillgångar månad för månad?

Eller säkra och riskplaceringar månad för månad?

Eller tillgångar och skulder månad för månad?

Eller den totala utvecklingen i %?

Eller något helt annat?

Här är bilden med hur det ser ut nu för tiden.

//Finanskvinnan

Glada tider

Min andra aktie (i mitt vanliga aktieinnehav, ej IPS:en) har nått över GAV. Det är Google som var upp 3,77% imorse efter att ha rapporterat att reklamkrisen är över. Bra nyheter för mig och konjunkturen!

I IPS:en ligger jag rejält plus på både HQ och Skanska. Mina fonder i både IPS och KF ligger ungefär 20% över GAV.

I PPM har FIM Brazil gått upp 96% i år. Nordea Rysslandsfond har gått upp 99% i år. Lannebo Småbolag är upp 48% i år. Tyvärr ligger jag bara ett par tusen plus eftersom PPM-fonderna gick ner så mycket förra året, men jag är nöjd med att ha 25% i räntefond. Förhoppningsvis kommer det minska den totala volatiliteten i PPM-portföljen.

//Finanskvinnan

Kanelbullens dag

Idag har jag gjort något jag inte brukar göra. Faktum är att inte minns att jag gjort detta öht under mitt vuxna liv. Jag har nämligen bakat bullar, och det blev jättebra (kan ju passa bra i bull-marketen som råder för tillfället). Jag använde detta recept:

Ca 25 bullar

Deg:

* 25 g jäst för söta degar
* 75 g smör eller margarin
* 2 ½ dl mjölk
* ½ dl strösocker
* 1 krm salt
* 1 tsk malen kardemumma
* ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

* 50 g smör
* ½ dl strösocker
* 1 tsk kanel

Pensling:

* 1 ägg

Garnering:

* pärlsocker

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.

Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

Gör fyllningen. Rör ihop smör, socker och kanel.

Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna. Strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.

//Finanskvinnan

Bra om deklaration av nätinkomster

Jag hittade bra information om hur man deklarerar annonsintäkter på nätet. Här kan man läsa den.

//Finanskvinnan

Oj, börsen rasar

Undrar om det är en liten korrigering eller om det är kraschen som startat om? Tråkigt för mig att jag köpte aktier alldeles nyss, om det ska hålla i sig. Dock kommer fler köptillfällen.

//Finanskvinnan

"Hel och ren"

Herr K har skrivit ett mycket roligt blogginlägg om ekonomibloggare. Jag vill dock invända mot att "hel och ren" skulle känneteckna ekonomibloggarens yttre. Min främsta accessoar är för tillfället min Industrivärdenpåse - som jag fick gratis på bolagsstämman - vilken börjat gå sönder ordentligt. Dålig kvalitet, Industrivärden! Ska den inte tåla att bära 3-5 kg böcker i ett halvårs tid?

Jag får börja använda plastpåsar igen... Men jag är åtminstone någorlunda ren.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder oktober 2009

Jag har gjort om min månadssammanställning något som ni ser. Utvecklingen i procent kanske kan vara intressant att se. I "Säkra placeringar" ingår aktieobligationer (värde 0 från och med nu), utlånade pengar och sparkonton. I "Riskfyllda placeringar" ingår aktier och aktiefonder (har bara aktiefonder för tillfället, inga ränte- eller blandfonder). Diagrammet är bortrationaliserat för tillfället. Det är hårda tider och jag var tvungen att skära ner på något.


//Finanskvinnan