1,5 månader kvar

Jag har fått betyg på alla småkurser denna termin och endast uppsatsen är kvar. Mina höga ambitioner har dessvärre inte gett önskat resultat på dessa kurser, kanske för att jag är trött, men jag är godkänd och det är det viktigaste.

Börsen beter sig märkligt i sviterna efter Dubai-krisen. I torsdags var det ner, i fredags upp och idag ner igen. USA-börserna stängde tydligen på plus så kanske blir det upp imorgon. Framtiden får utvisa hur det slutar.

Lyxfällan är tyvärr slut för säsongen och istället tittar jag på Ullared. Jag vill verkligen åka dit, tycker det verkar vara en riktig upplevelse. Fast jag vill bara köpa saker jag verkligen behöver eller vill ha. Här läste jag om en annan person som gillar Lyxfällan. Klart sympatisk typ.

//Finanskvinnan

Börsdepp

Börsen gick ner -3.1% idag, och mina aktier minskade med runt 5 000 kr i värde. En av de största nedgångarna i kronor sen jag började köpa aktier. Detta misstänker jag beror på att jag så sent som igår mös över hur bra nästa månadssammanställning skulle bli.

//Finanskvinnan

Dumheter

Jag skriver sällan om när jag gör dumma saker (sånt vill man väl helst förtränga). Just nu håller jag dock på med ett pågående dumhetsmönster som jag faktiskt inte vet hur jag ska komma ur. Kanske har någon läsare ett bra tips för hur jag ska komma ur den onda cirkeln.

* Jag pluggar och jobbar alla dagar utom 1 per vecka. Därför är jag trött.

* Eftersom jag är trött orkar jag inte gå upp tidigare för att promenera till jobbet eller en bit på vägen till skolan. (Eller äta frukost för den delen.)

* Eftersom jag inte motionerar är jag helt slut efter arbetsdagen. Därför orkar jag inte laga mat utan köper mat ute alternativt äter godis och annat skräp.

* Eftersom jag slarvar med maten blir jag ännu tröttare. Jag får även mer migrän.

* Dessutom sover jag sämre.

Hur ska jag komma ur detta? Jag vet att jag behöver motionera och äta ordentligt (samt hemma) för att må bra, sova bra och orka med allt jag måste göra men jag kommer liksom inte igång.

//Finanskvinnan

Glädjande besked

Min gamla dator värderades till ungefär 3 500 kr så jag får ut 2 500 kr på försäkringen. Det innebär att den nya bara kostade några hundralappar. Ett riktigt roligt besked!

//Finanskvinnan

Svettig affär i Ratos

Nu har jag slutfört flytten av Ratos från Aktieinvest till Avanza. Det blev lite svettigt eftersom aktien, som inte hängt med på den senaste tidens uppgång, började ticka på bra efter att jag sålt. Efter försäljningen tog det tre dagar innan jag kunde ta ut pengarna och sen ytterligare två dagar innan pengarna fanns på mitt konto. Idag gick de slutligen in i Avanza-depån och jag kunde lägga köporder.

Det hela slutade med en "förlust" på ca 1 000 kr men tack vare nedgången idag blev det inte mer. Nu blir det ingen mer flytt på ett tag, även om det finns minst en till flyttkandidat bland mina innehav.

Oavsett om börsen går upp eller ner så känns det skönt att inte stå utanför, det är stressande. Jag har sagt det förr - tur att jag inte är trader!

//Finanskvinnan

Lite om utbildning

Jag håller på att vänja mig vid den nya datorn så eventuella stavfel skyller jag på det.

Per Penning, denne ekonomibloggarnas filosof, funderar lite över utbildning. Hur kommer det sig att svenskars utbildning betalar sig så dåligt i jämförelse med hur det ser ut i andra länder? Är det rätt?

Jag skulle gärna vilja se statistik på hur mycket det utbildas i olika ämnen i olika länder. Jag har nämligen en teori om att personer i Sverige, där utbildning är gratis, är mer benägna att läsa säg idéhistoria och filosofi än i länder där utbildningen kostar pengar.

Visst tycker jag att det är fantastiskt med gratis utbildning men jag kan inte säga att jag tycker att det är orättvist om exempelvis en kundtjänstanställd som läst filosofi i tre år inte får högre lön än en kollega helt utan högskoleutbildning. Ur ett arbetsgivarperspektiv kan jag inte se att högskoleutbildning per default är värdefullt om ämnet inte är relevant för arbetet. Däremot tror jag säkert att det in allmänhet är utvecklande för individen att läsa på högskolan.

Så innan jag uttalar mig om huruvida det är för låga akademikerlöner i Sverige skulle jag vilja veta om genomsnittsakademikern i andra länder har för arbetet relevant utbildning eller ej.

Däremot tycker jag som jag nämnt tidigare att lönerna för bland annat lärare och sjuksköterskor är skamligt låga i Sverige. Något som sannolikt inte kommer ändras förrän folk slutar acceptera de låga lönerna genom att utbilda sig inom områdena och brist uppstår. Action speak louder than words.

För min del hade jag förväntningar på att få högre lön efter att ha utbildat mig denna omgång. Därför kollade jag upp läget på arbetsmarknaden och lönenivån innan jag påbörjade utbildningen. Förra gången jag pluggade gjorde jag det mer för att det var roligt, även om jag får nytta av vissa saker jag läste då i denna utbildning också.

Jag fick nyss besked om att jag får arbeta heltid efter utbildningen och min lön kommer då att vara betydligt högre än den var innan jag påbörjade utbildningen.

//Finanskvinnan

Datorinköp

Min dator förolyckades på ett tragiskt sätt (jag råkade spilla ett helt vattenglas över den) och jag var därför tvungen att köpa en ny. Det fungerar inte så bra att skriva kandidatuppsats utan dator. Den förra datorn var bara lite mer än ett år gammal men som väl är var den relativt billig i inköp.

Denna gång köpte jag en liten dator. 11,6'' skärm, 160 gb hårddisk och all funktionalitet som den gamla hade förutom cd/dvd-läsare. Priset var 2 990 kr - otroligt prisvärt enligt mig. Pengarna kom från bufferten.

Lite lustigt att jag funderade på en netbook sist men valde en "vanlig" och nu blev det en netbook i alla fall. En annan lustig sak är att jag tack och lov har en allriskförsäkring i min hemförsäkring (något jag inte visste om men som de upplyste mig om när jag ringde dem), och den kommer jag få ut några kronor från. Jag gissar på 500-1 000 efter att självrisken på 1 000 kr är avdragen. Men bättre det än ingenting.

Det "bästa" är att jag hade sån tur i oturen att jag nyss gjort backup på allt i den gamla datorn. Inte roligt om allt hade försvunnit... Vågar inte ens tänka på det.

//Finanskvinnan

Sparsamhet i nybyggarnas USA

I likhet med Cristoffer Stockman tycker jag om att läsa böcker om hur det var förr i tiden. Fast mitt intresse är främst barn- och ungdomslitteratur medan Cristoffer läser näringslivshistoria. (Detta kan vara en av förklaringarna till att Cristoffer är en aktieguru och jag en simpel amatör.)

En bokserie jag tycker om är "Lilla huset på prärien" av Laura Ingalls Wilder. De flesta har nog sett tv-serien baserad på böckerna. Det är böcker skrivna för barn som delvis är självbiografiska, vilka på ett bra och enkelt sätt beskriver nybyggarlivet under andra hälften av 1800-talet. Det är en verklighet som ofta är ofattbart svår för oss bortskämda svenskar. Sjukdomar, dåliga skördar och annat elände drabbar nybyggarna hårt. Men det är också en verklighet där hårt arbete, familjegemenskap och mat på bordet är glädjeämnen på ett sätt som förmodligen är mer eller mindre bortglömt idag.

En av Lauras böcker, "Farmarpojken", handlar om hennes man Almanzo Wilders uppväxt. Almanzos familj är välbärgad och fadern är en duktig affärsman. I boken finns många exempel på sparsamt leverne och affärsmannaskap som är relevanta än idag. Bland annat är Almanzo på en marknad och ber sin far om fem cent att köpa lemonad för. Fadern tar upp en halvdollar i silver och frågar Almanzo om han vet vad den är. Sen går de tillsammans igenom arbetsprocessen för att producera en halv skäppa potatis, vilken de kan sälja för en halv dollar. Almanzo får sedan slanten och tillåtelse att köpa vad han vill för den. Lemonad, eller en unggris som kan få griskultingar att sälja. Almanzo väljer att köpa en gris.

Hur många föräldrar idag förklarar för sina barn hur mycket arbete som ligger bakom månadspengen de delar ut?

Även i böckerna om Laura är sparsamheten framträdande och självklar. När ett klädesplagg är utslitet sys det om till något mindre, som sedan gärna ges bort i julklapp. Ett förfarande som känns mer än främmande i dagens konsumtionssamhälle.

När jag själv var liten hörde jag inte talas om den här bokserien trots att jag var en riktig bokmal. Kanske anses den vara alltför traumatisk för svenska barn. Exempelvis gifter sig flickorna på den tiden ibland så ungt som vid 13 års ålder, våld mot barn är inte ovanligt och Lauras syster blir blind av charlakansfeber. Men jag tycker att atmosfären genom böckerna är ombonad och mysig trots att familjen har det svårt många gånger. Jag rekommenderar böckerna.

Här finns ett blogginlägg om serien från en bokblogg. Tydligen går det inte att få tag på böckerna på svenska längre. Jag har köpt de jag har via tradera eller antikvariat, så det kan vara ett tips för intresserade.

//Finanskvinnan

Ledig helg

Jag skriver min uppsats tillsammans med en klasskamrat. Vi har sagt att vi ska jobba två dagar i veckan, plugga fyra dagar i veckan och vara lediga en dag i veckan. Denna helg var den sista lyxhelgen med två lediga dagar innan schemat kör igång.

Detta har jag firat med att göra... ingenting. Kan behövas emellanåt.

//Finanskvinnan

Funderar på Fortum

Jag har funderat på Fortum den senaste tiden. Bolaget är noterat i Finland. Det är nordens ledande el-leverantör och det passar min investeringsprofil ("företrädesvis miljövänligt") att en stor andel av elen är koldioxidfri. Främst kommer elen från vatten- och kärnkraft. 40procent 20år har skrivit en bra analys av bolaget här.

Först tänkte jag lyfta ut ytterligare en aktie från månadssparet och istället lägga till Fortum. Sen tänkte jag att jag helt enkelt adderar Fortum till månadssparet. Tyvärr kunde jag inte köpa andelsorder i just Fortum, så om jag vill ha aktier i bolaget får jag lägga en vanlig börsorder hos Avanza.

Jag har inga pengar att shoppa för just nu men vid nästa större aktieköp ska jag överväga att göra ett Fortum-köp.

//Finanskvinnan

Ytterligare två aktier över GAV

MTG och Öresund är nu värda mer än jag köpt dem för. Scania, Industrivärden och Ratos är värda mindre än köpsumman.

//Finanskvinnan

Mindre bra med Aktieinvest

När man säljer aktier via Aktieinvests börsorder gäller det att sälja jämna antal aktier. Har du säg 203 aktier så riskerar du få avslut på 200 + 1 + 1 + 1 vilket blir courtage gånger fyra vid flerdagarsorder. Jag lärde mig efter första försöket men tycker att det borde gå att ställa in "allt eller inget". Som det fungerar idag är det förmodligen ett bättre alternativ att sälja 200 som börsorder och 3 som andelsorder i exemplet ovan.

Jag uppskattar heller inte att jag inte kan se vilket resultat som realiserats vid en affär när den väl är gjord. Jag vill gärna kunna se vilket anskaffningsvärde jag hade även i efterhand, inte bara att resultatet klumpas på de tidigare realiserade resultaten. Jag vill ha rätt resultat på rätt månad.

//Finanskvinnan

Liten omstuvning i kapitalförsäkringen

Berusad av det faktum att börsyran inte verkar vilja ta slut beslutade jag mig för att sälja Ratos. Det är mitt största innehav och jag tänker att det är bättre att månadsspara lite mer i de övriga aktierna, för att jämna ut något.

Skälet till försäljningen är att jag flyttar Ratos till kapitalförsäkringen utan årsavgift nu när jag inte månadsköper längre, varpå jag tjänar några kronor. Fördelningen av aktier och fonder blir då ungefär 50/50 i vardera kapitalförsäkring.

//Finanskvinnan

Egna "index"

Hade det inte varit roligt om man kunde bygga sitt eget "index" av aktierna man tror på, och jämföra det med officiella index? Kanske så att man kunde få ut små diagram eller en liten gadget att lägga på sin blogg med aktuella siffror?

Jag skulle gärna vilja jämföra hur aktierna i min portfölj gått jämfört med index nämligen, men vet inte hur jag gör det på bästa sätt. Det känns som en tjänst som saknas på internet. Kanske något för er som är duktiga på att göra hemsidor.

//Finanskvinnan

Utseendehets och kundselektering

Jag snubblade över ett intressant och välskrivet blogginlägg om modeller i H&M:s kataloger. Bloggaren gör en jämförelse mellan bilder från 2004 och från H&M:s annonsbilder i år. Som tydligt framkommer är modellerna från den fem år gamla katalogen vackra och smala, liksom modellerna på de nya bilderna. Dock skiljer sig graden av smalhet markant från de nyare bilderna. Nu är det revben och anorexia-armar som gäller tydligen, inget underhudsfett tillåts.

Jag blir lite uppgiven när jag ser detta. Givetvis är det upp till var och en att ha sina personliga utseendemässiga preferenser, men detta modeideal som signalerar att undervikt är det eftersträvansvärda är inte sunt. Jag tror att det är samhällsfarligt att förmedla ett ideal som extremt få personer kan leva upp till utan att ta till drastiska och skadliga medel. Ett ideal jag faktiskt inte trodde att H&M i första hand förespråkade.

Samma år som den äldre katalogen trycktes gjorde Karl Lagerfeld sitt designersamarbete med H&M. Han ville inte att större kvinnor skulle få bära hans kläder och var besviken över att H&M ändå tillverkade kläderna i större storlekar. "Till exempel tycker jag inte om att de har gjort vissa plagg större fast jag eftersträvat ett mode för smala, slanka människor", konstaterade Lagerfeld. H&M:s respons på detta var att "det är extremt viktigt att inte exkludera några kunder på grund av deras storlek".

H&M-plagg finns fortfarande att köpa i större storlekar. Budskapet som de anorektiska modellerna sänder är dock enligt min åsikt att vem som helst kan köpa plaggen, men att ingen som är större än modellen på bilden kommer se särskilt bra ut i dem.

Lindex har nyligen lanserat en kollektion som de gissningsvis hoppas ska kunna ge kedjan en lyxigare framtoning. Till min stora förvåning visar Lindex sig, i likhet med Lagerfeld, eftersträva ett mode för smala och slanka människor. Kollektionen produceras därmed endast i storlekar upp till medium. Sina större kunder hänvisar Lindex till Generoussektionen.

Att utseende, gärna i form av att uppfylla det rådande skönhetsidealet, är viktigt idag råder det ingen tvekan om. I ett samhälle där vi förväntas ta allt mer ansvar för vår egen situation är det fult att låta sig förfalla. För vissa blir en extrem kontroll av den egna kroppen ett sätt att försöka få makt över sin livssituation, en situation som blir mer och mer komplicerad i takt med att vi översvämmas av information och valmöjligheter.

För personer som tycker att utseende är extremt viktigt har det sedan ett par år funnits riktade datingsidor för "vackra" människor. Medlemmarna röstar in eller ut ansökande personer. Målen med sidorna är att minimera risken att behöva träffa en "ful" människa (gud förbjude). Beautiful People, som rensar friskt bland medlemmarna, är förmodligen den största sidan men jag hittade en personlig favorit när jag googlade runt: Darwin Dating. Se gärna deras lista över kriterium för ansökande. Jag trodde att sidan var ett skämt, men det verkar vara på riktigt.

Konceptet är nog inte riktigt för mig, men jag tänkte på en sak. Om medlemmarna är så snygga, varför är de då singlar när de uppenbarligen inte vill det? Hela idén är ju att utseendet är centralt.

Min egen uppfattning om utseende är som följer:

1) Det finns inre skönhet, och den är viktigare än den yttre. Intellekt, humor, moral och empati har alltid varit och kommer alltid vara det centrala för mig när jag blir intresserad av någon

2) Rött hår och fräknar är bland det finaste som finns enligt mig. En stark bidragande faktor till yttre skönhet, även om sådan i sig inte är det viktigaste.

3) Nördglasögon är de bästa glasögonen.

4) När jag och min eventuella framtida respektive är pensionärer kommer vi förhoppningsvis ha annat för oss än att diskutera hur vi såg ut 40 år tidigare.

//Finanskvinnan

Enter Maximal igen

Jag har skrivit om Enter Maximal tidigare, en fond som växlar mellan räntebärande och aktier utefter hur något slags dataprogram analyserar börsrörelser. Jag blev nu nyfiken på huruvida fonden hängt med i börsuppgången även efter det förra inlägget. Se grafen hos Avanza här (välj tidsperiod tre år, fonden är relativt ny). Det är tydligt när fonden legat i räntebärande eftersom linjen är svagt uppåtsluttande, nästan horisontell, då.

Det ser ut som att fonden gått in i aktier något "för tidigt" vid ett par tillfällen. Men lägger man till jämförelseindex OMXSPI så ser man att fonden klarat sig väldigt bra ändå. Den har sannerligen varit med på uppgången.


Om jag blir osäker på min framtida sparfördelning av pengarna som jag valfritt kan placera på sparkonto/ i aktier så är det inte otänkbart att jag tittar på om Enter Maximal ligger i ränta eller aktier.

//Finanskvinnan

Byte av försäkring

Jag har haft en olycksfallsförsäkring som bara hängt med från något fackförbund eller liknande. Nu jämförde jag priser och hittade en hälften så dyr försäkring som jag bytte till. Många bäckar små...

//Finanskvinnan

Skanska över GAV

Så var det dags för min tredje aktie att nå över GAV (genomsnittligt anskaffningsvärde). Det är Skanska som steg ordentligt igår. Även Berkshire Hathaway och Öresund ligger nära GAV. Öresund har jag dock bara några hundralappar i eftersom jag nyss börjat månadsspara i den, så den gör inte så mycket väsen av sig i portföljen.

Kan man säga portfölj om aktier i kapitalförsäkring förresten? Det tycker jag att man borde kunna i alla fall.

//Finanskvinnan

Roligt, Avanza

Jag ser aldrig reklam på datorn hemma nu för tiden (tack vare AdBlock). Idag när jag kollade börsen på di.se på en annan dator så såg jag dock Avanzas reklam med VD Nicklas Storåkers som dodgar höga räntor. Jag kanske är lättroad men jag skrattade högt för mig själv. Reklam som får folk att skratta är bra reklam.

Många verkar klaga på lånereklamen inne i Avanzas depåer men jag har fortfarande inte sett något irriterande med den.

//Finanskvinnan

Blir galen

Jag fick INTE bra betyg på min senaste tenta trots att jag pluggat dag och natt. Men jag klarade mig med god marginal, till skillnad från många andra i klassen.

Denna sista termin är ingen promenad i parken direkt. Nivån är hög och svår. Jag har en sista uppgift innan uppsatsen och jag får väl försöka pressa mig ytterligare lite till så jag når dit jag vill med den. Och om jag bara klarar mig... Ja, då får jag väl acceptera det. Som många kloka kommentatorer påpekat så är det viktiga att jag får examen och inte betygen (så fungerar det med just min utbildning i vilket fall).

//Finanskvinnan

MediaCreeper och Creeper

Som bloggare eller innehavare av en webbsida kan man ansluta sig till MediaCreeper och Creeper. MediaCreeper loggar vilka av de anslutna sidorna som "tredje statsmakten" tittar på. Creeper loggar vilka anslutna sidor som myndigheter tittar på.

Jag gillar idén och har nu anslutit mig även till Creeper. Tidigare var jag bara med i MediaCreeper. Resultatet från MediaCreeper kan man se här.

Det ska bli klart intressant att se resultatet från Creeper när det börjar dyka upp loggar. Om det visar sig att en person som jobbar på FRA är trogen läsare av bloggen, skulle den personen då avstå från att titta på övrig trafik från mitt IP för att se vem jag är?

Även om jag utgår från att anställda hos FRA lyder under sträng tystnadsplikt känns tanken inte trevlig. Jag är ingen brottsling och jag vill inte bli övervakad. Det enda jag vill är att skriva en anonym blogg om privatekonomi.

Kanske är det så att media och myndigheter inte heller tycker om att bli övervakade.

UPDATE

Klockan 14:38, lite mindre än 4 timmar efter att jag skrev blogginlägget, fick jag min första träff på Creeper. Det var någon på FRA som surfade in på bloggen.

//Finanskvinnan

Söndag kväll

Jag har shoppat en del på senaste tiden. Ett par nya byxor, de nya vinterskorna, en tröja, nya påslakan, ett badmintonracket och lite annat smått och gott. Det känns välbehövligt med förnyelse. Helgen har bjudit på lite roligheter (såsom nattklubb, fest, ikea, klädshopping, utemat och promenad i naturen) även om jag varken klätt ut mig eller åkt till Skogskyrkogården och tittat på alla gravljus som jag brukar denna helg.

Jag är inte så trött och stressad just nu utan allt känns under kontroll. Jag har kommit igång med att motionera så smått igen och märker genast stor skillnad på hur jag mår.

CSN-papprena är inskickade och jag är inställd på att inte få något studiemedel under varken november eller december. Det känns lite tråkigt med tanke på mitt sparmål men samtidigt bra eftersom det blir skönt att få återkraven utredda en gång för alla.

Det är 2,5 månader kvar av utbildningen.

//Finanskvinnan

Pris till DN

Sjunde AP-fonden delar ut ett journalistpris varje år. I år har priset gått till Maria Crofts på DN. Jag finner konceptet märkligt. Varför går 100 000 kr per år från den statliga Sjunde AP-fonden (som förvaltar passiva PPM-sparares pengar) till att premiera journalister?

Maria Crofts råd tycker jag ibland är bra och ibland mindre bra. Min uppfattning är dock att hon oftast rekommenderar just fonder. Jag hoppas att hon tilldelats priset för att juryn ansåg att hon stärker "allmänhetens kunskaper om långsiktigt finansiellt sparande och förståelse för ekonomiska sammanhang" och inte för att hon bidrar till att upprätthålla den rådande fondnormen.

Enligt min åsikt gör fondnormen att småsparare matas med fondinformation tills de ser det som självklart att köpa svenska aktiefonder med dyra förvaltningsavgifter istället för att köpa aktier till motsvarande risk och lägre kostnad. Hade vi inte haft fondnormen hade det kanske inte funnits 800 fonder att välja på hos nätmäklarna, och vi hade haft några ytterst välavlönade fondförvaltare mindre. Men förutom det kan jag inte se några allvarliga samhälleliga konsekvenser av att sluta rekommendera aktiefonder (i vilka innehaven är någon annans ansvar att köpa och sälja) till aktier (eget ansvar att köpa och sälja vid rätt tidpunkt). Eller ligger det i statens intresse att folket tror att det här med aktier och sparande är så svårt att det bör överlåtas till proffs för förvaltning? Är det statens sätt att försöka hindra sin befolkning från att bli kapitalister?

I ett tidigare blogginlägg har jag funderat lite mer på det här med fonder och folksparande.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder november 2009


//Finanskvinnan