Aktierna under året

Sparsamt leverne har gjort en bra sammanställning över sitt aktieår. Eftersom jag månadssparat i aktier under året är det svårt att säga hur mycket varje enskilt innehav ökat i värde i portföljen men den totala avkastningen syns på månadssammanställningen när den kommer. Även om det visserligen är aktier och fonder tillsammans.

Däremot kunde jag se varje akties avkastning på börsen under året hos Avanza, och då ser det ut som nedan för mina svenska aktier:Scania och Ratos har gått sämst under året. Öresund önskar jag att jag börjat köpa tidigare, jag har inte många slantar i den än så länge.

UPDATE

Jag la in de amerikanska aktierna samt fonderna också, trots att jag bara kunde se utvecklingen i procent och inte exakta kurser för dem. Berkshire Hathaway har sannerligen inte varit någon glädje under 2009 men båda fonderna och Google har gått fint.Med detta i åtanke ska jag avveckla mitt BH-innehav. Att kunna äga en liten del av den aktien är skälet till att jag har kvar min kapitalförsäkring hos Aktieinvest men eftersom avkastningen är så låg (och Warren B inte kommer styra bolaget i all evighet i vilket fall) så kan jag lika gärna köpa en annan aktie för de pengarna. Därmed kommer jag köpa Öresund för de pengarna och bygga på det innehavet.

Google kan jag lika gärna köpa om hos Avanza även om det vore smidigt att kunna köpa en billigare aktie. Kanske låter jag Fortum bli aktien jag köper istället, den har ju direktavkastning och allt.

//Finanskvinnan

Finanskvinnans 2000-tal

Nyårsafton 1999 befann jag mig på en påkostad festlighet i ett hus på Skeppsbron. Lokalen tillhörde ett IT-företag mitt i den expanderande IT-bubblan. Jag gick ut vid tolvslaget och lyssnade på Europe men gick snabbt in till festen igen. Jag har aldrig tyckt om fyrverkerier eftersom tanken på all tungmetall som regnar ner i naturen gör mig nedstämd.

Under 2000-talet hann jag bland mycket annat med nedanstående.

Utbildning:

- Jag tog "studenten" (förvisso ingen större bedrift i dagens samhälle).

- Jag läste ungefär 4,5 år på högskolenivå och samlade på mig ungefär 250 högskolepoäng.
  
Boende:

- Jag flyttade till min första hyreslägenhet. Därefter flyttade jag ytterligare tre gånger och nu trivs jag bättre än någonsin.

Jobb:

- Jag fick mitt första heltidsjobb och på det följde fler. Jag fick också upp ögonen för vad jag verkligen vill jobba med, och hade turen att få mitt första jobb inom det området relativt snabbt. Under 2010 blir min utbildning klar och jag börjar jobba heltid på det roligaste jobbet jag haft hittills.

Relationer:

- Jag hade något slags förhållande under större delen av decenniet. Nu är jag singel och har ett lyckligt förhållande med mig själv. Det är kusligt likt flera av mina tidigare förhållanden; ibland tröttnar jag, jag gör sällan något roligt (just för tillfället i alla fall) och jag får inte den uppskattning jag förtjänar. Dessutom måste jag göra saker själv för att det ska bli ordentligt gjort. Mestadels är det väldigt fint dock.

Nöjen och resor:

- Jag besökte många länder, betydligt fler än de 2-3 jag besökte under 90-talet. Frankrike, Schweiz, Tyskland, USA, Egypten, Italien, Danmark, Finland, England och några till. Det var trevligt men hemma är bäst.

- Jag har träffat många intressanta människor, lyssnat på bra musik och i stort sett haft väldigt roligt nästan hela tiden. Tjänster som Spotify gav visst hopp åt tanken att det kan gå att lösa problemet med illegal nedladdning (vilken präglat decenniet på många plan) på ett vettigt sätt. Voddler, med sitt obegripliga gränssnitt och sitt dåliga utbud, gav inte samma positiva intryck.

Hälsa:

- Jag har slarvat med maten och sovit dåligt under nästan hela 00-talet. Det får det bli ett slut på. Dock har jag förmodligen slarvat lite mindre de senaste åren.

- Jag har blivit duktigare på att träna i olika former.

- Jag har blivit beroende av att cykla.

Ekonomi:

- Jag har börjat ta tag i min ekonomi på allvar. Jag är väldigt stolt över att ha lärt mig så mycket som jag har och över att ha kunskap nog att kunna fatta hyfsade beslut om sparformer och aktier. Jag är också nöjd över att ha upplevt finanskrisen på nära håll. Det tror jag kommer vara mig till gagn under hela mitt liv även om mitt sparkapital fick betala priset.

- Jag startade den här bloggen och är glad över all positiv respons jag fått i samband med den. Kan jag genom min blogg inspirera någon annan så är det roligt.

- Jag är också nöjd över att ha sett IT-branschens uppgång och fall, även om aktier och ekonomi (tack och lov) inte var något jag pysslade med i större skala på den tiden. Även detta tror jag är en värdefull erfarenhet.

Decenniet har varit fantastiskt på nästan alla sätt. (Speciellt som jag bara kommer ihåg allt roligt och bra.) Jag har utvecklats på många plan och förverkligat många drömmar. Kan nästa 10 år överträffa dessa mina ungdomsår? Jodå, det tror jag nog. Jag kommer fortsätta förverkliga eventuella drömmar, inte minst på karriärplanet. Den största skillnaden hoppas jag blir att jag verkligen tar hand om mig själv och tränar mycket. Något jag ska börja med så fort jag får råd att köpa träningskortet.

Detta nyår firar jag under något mer modesta former än 1999 men med trevligt sällskap, god mat och inga fyrverkerier. Det blir säkert bra.


Gott nytt år!

//Finanskvinnan

Årets ekonomi

Jag kommer göra min månadssammanställning och årsbokslutet nästa vecka eftersom jag vill göra klart allt med aktieköpen först.

UPDATE

Det gör jag inte alls, jag kommer ändå inte ha tid att ordna med det nästa vecka. Så jag räknar helt enkelt pengarna jag ska köpa aktier för som att de redan är aktier.

//Finanskvinnan

Källskatt på utländska utdelningar i kapitalförsäkring

Jag tittar lite på Fortum för framtida inköp och hamnade i Avanzas (snåriga) forum för aktien. Där tipsas det om att det ska gå att dra av källskatten, 15% som automatiskt dras på utländska utdelningar även i kapitalförsäkringar, i deklarationen. Därefter räknas källskatten in i avkastningsskatten och kostar därmed inget extra.

Någon som vet om detta stämmer? Det kan vara bra att känna till om det börjar närma sig några större summor.

Att köpa finska Fortum-aktier för en "normalstor" summa skulle gå på ungefär 50 kr hos Avanza. Mitt första aktieprojekt för 2010 blir att köpa om aktierna jag sålde i min andra kapitalförsäkring, det andra att öka i Öresund och det tredje att köpa Fortum.

//Finanskvinnan

"Så här kan alla svenskar bli miljonärer"

Jag har läst "Så här kan alla svenskar bli miljonärer" av Per H Börjesson, VD för Spiltan. Jag tycker boken var mycket bra - kanske den bästa nybörjarboken för småsparare som jag läst.

Om jag hade haft den här boken då jag började intressera mig för att spara och investera så hade jag sparat mycket tid och säkerligen kunnat undvika en hel del dåliga affärer. Det jag tycker är bra är dels att boken tar upp konkreta exempel för varför man bör spara, hur mycket och så vidare, samtidigt som den går igenom olika sparformer och hur de fungerar på ett pedagogiskt sätt.

Sparandet liknas vid en skog, en metafor jag tycker om. Skogsägare kapar inte de bästa träden för att istället satsa på träden som växer dåligt. De börjar sannolikt heller inte odla en viss sorts träd enbart för att grannen lyckats med dem. I likhet med skogsägaren ska spararen inte sälja sina bästa innehav och behålla de dåliga, eller investera i aktier och produkter bara för att någon annan tjänat pengar på dem.

Trots att jag (numer) känner till det mesta som tas upp i boken hade jag god behållning av alla citat och exempel. Jag blev också glad över att Per H anser att aktier i 6-8 olika bolag räcker för att ha en diversifierad portfölj. Jag hade för mig att man helst skulle ha 10-15 olika. Genomgången av kostnader och vad banker/rådgivare tjänar pengar på var utmärkt.

Jag känner dock lite irritation över påståendet att det är dumt att många unga kvinnor i 20-årsåldern pensionssparar när pengarna hade gjort bättre nytta när kvinnorna ska skaffa hem och familj. Vad unga män i 20-årsåldern ska använda sina pengar till förtäljer inte historien. Personligen uppskattar jag inte att klumpas ihop med något slags teoretiskt kvinnokollektiv vars högsta prioritet är att ägna sig åt hem och familj. Varför inte bara skriva "unga personer bör inte pensionsspara eftersom de sannolikt kommer ha större glädje av att ha pengarna tillgängliga än låsta i 40 år"?

Det blir lite lustigt när Per H skriver om olika instituts sparräntor där exempelvis Svea Ekonomi hade 4,55% vid tidpunkten då boken skrevs. Sedan tar han upp några räntefonder med låg avgift, t ex Spiltans, som han säger når upp till drygt 4% avkastning. Självklart vill han göra reklam för sina egna fonder, men det rimmar illa med bokens i övrigt konsumentvänliga budskap att rekommendera en fond med högre avgifter och sämre avkastning än ett sparkonto när risken är densamma (eller lägre?) för sparkontot.

Ett fel i boken finns under fond- och kapitalförsäkringar där författaren varken satt "ja" eller "nej" som för andra sparformer, utan ett frågetecken. Han menar att de nya lågprisaktörerna gjort kapitalförsäkringar mer attraktiva men påstår att transaktionskostnader alltid uppstår vid byten (som ju i övrigt är skattefria). Det stämmer inte - om man byter fonder utan köp/säljavgift så uppstår ingen transaktionskostnad.

Längst bak finns ett avsnitt med frågor och svar. Där står det att Berkshire Hathaway B kostar ca $ 4 000 per aktie och kan köpas i vanliga depåer. Det hade varit bra om möjligheten att köpa andelar i aktier hos Aktieinvest hade nämnts, där går ju att köpa för betydligt mindre summor. Kanske fanns inte den möjligheten då boken skrevs.

I stort tycker jag som sagt boken är utmärkt. Jag tror den passar de allra flesta, och jag kommer säkert köpa pocketversionen i present till en och annan.

//Finanskvinnan

Julefrid

Julafton var mycket mysig med god mat, trevligt sällskap och fina klappar. Bland annat fick jag den omskrivna "Så här kan alla svenskar bli miljonärer" vilken jag tänkte försöka läsa så snart jag hinner. Övriga klappar innefattade pengar och presentkort, hemstickade strumpor, en bok av Fredrik Härén och smink samt hudvårdsprodukter.

Nu jultvättar jag och pustar ut lite, imorgon fortsätter uppsatsskrivandet.

//Finanskvinnan

God jul!

Nu är det julafton! Jag har inte misslyckats med mitt julmatspyssel och ser fram emot en mysig dag. Hoppas ni alla har det riktigt bra.

(Som ni kanske ser har jag ritat ett självporträtt i paint. Det är inte exakt likt mig om man säger så. Det är svårt med paint.)

//Finanskvinnan

Snökaos

Det är för övrigt ganska mysigt med all snö här. Man får pulsa fram. På helgens julkonsert kröp det fram lite julstämning, trots allt.

Jag må vara (agnostisk) ateist, men jag ska inte sticka under stol med att de kristna har gjort en del bra låtar.

//Finanskvinnan

Ligger lågt ändå

Det är bara några få börsdagar kvar innan året är slut. Jag ligger likvid med pengarna från aktieförsäljningen tills efter årsskiftet istället för att köpa om aktierna omedelbart (som jag först tänkte). Jag har svårt att tro att några större uppgångar följer efter Saab-kaoset.

//Finanskvinnan

Rörande och imponerande

DI har gjort en intervju med Mats Paulsson, vd för Peab, som berättar om sitt liv och sorgen efter sin son som gått bort i cancer. Jag är både rörd och imponerad.

Själv är jag i något slags chockat tacksamhetstillstånd efter att en någorlunda jämnårig vän - som jag tycker mycket om - drabbades av en hjärtinfarkt nyligen. H*n mår nu efter omständigheterna bra. Hälsa är sannerligen inget man kan ta för givet.

//Finanskvinnan

Ledsamt, Saab

Då verkar det som att Saab kommer avvecklas. Jag tycker det är ytterst sorgligt att det inte fungerade att driva vidare, även om jag inte är förvånad. Många arbetstillfällen försvinner.

Jag hoppas att de anställda får en bra jul och att de hittar nya sätt att försörja sig.

//Finanskvinnan

Julfailande

Jag har så smått börjat med julförberedelserna här. Eftersom jag är lite tankspridd så går det inte så bra. Det känns mer som failande än firande. Idag gjorde jag exempelvis knäck, vilket gick bra förutom att jag absolut skulle ha tjusiga formar med mönster som knäcken visade sig fastna i. Hur det kommer gå med min julskinka vågar jag knappt tänka på. Lyckligtvis är jag inte ensam ansvarig för trevnad och julstämning på julafton.

Utförliga instruktioner underlättar dock i nästan allt. Här finns en utmärkt för er som ska projektleda en graninstallation.

Det känns faktiskt helt surrealistiskt att det är julafton (och lön) nästa vecka. Tiden flyger iväg. På jobbet har vi haft både julfest, julbord och julklappsutdelning så det är avklarat.

Lönen som kommer nästa vecka blir knaper, så det blir inte mycket extra sparat. Jag tror knappast jag kommer nå mitt mål innan årsskiftet. Men å andra sidan är jag tämligen säker på att jag kommer nå dit ganska snabbt under 2010 eftersom jag kommer få dubbellön då jag övergår från tim- till månadslön.

Nu är det 1 månad kvar av utbildningen. Ungefär.

//Finanskvinnan

Årets sista ommöblering

Inför vårens sparande har jag sett över mina olika konton och kapitalförsäkringar och kommit fram till att jag inte längre vill månadsspara hos Aktieinvest. De flesta månader kan jag tänka mig att jag sparar åtminstone 2 000+(3 500/2) i aktier eller fonder och det motiverar courtaget för ett vanligt aktieköp á 39 kr. De första månaderna gissar jag att jag uteslutande kommer köpa Öresund eftersom det innehavet är minst.

Därför kommer jag flytta över samtliga innehav förutom de amerikanska som jag behåller hos Aktieinvest. Om jag har "tur" går mina säljordrar igenom ganska snart, och då undviker jag den extra avgiften på värdet som Aktieinvest men inte Avanza tar. Om inte så får jag skylla mig själv för att jag kommer på detta så sent. Däremot kommer jag inte hålla pengarna på konto tills efter 1/1-10, då avkastningsskatten beräknas, eftersom jag inte tycker att det är värt risken att missa en uppgång. Dessutom är det förmodligen inte mer än rätt att staten får lite skatt med tanke på att jag realiserat "vinster" på över 25 000 i samband med mina aktieflyttar.

Jag har också avslutat mitt fondspar. Dock behåller jag fonderna jag har och det är tänkbart att jag köper till lite mer i klump vid tillfälle.

Vårens sparande blir inte bara större i pengar sett utan jag kommer också vara tvungen att fatta mer aktiva beslut om vilka köp jag ska göra, eftersom allt inte kommer gå per automatik.

//Finanskvinnan

Klart med jobbet

Nu har jag skrivit kontrakt på heltidsjobb. Om allt går som det ska med uppsatsen så får jag ett par veckor då jag bara jobbar halvtid innan det sätter igång. Så nära, men så långt borta.

I och med att jag vet vad jag får för lön så har jag beräknat en ny budget. Jag kommer öka lite grann på kläder och smink. 500 kr per månad är i lägsta laget om man vill se proper ut på jobbet och ev. även i det vanliga livet.

Vissa utgifter blir lägre (ingen mer kurslitteratur) medan andra blir högre (ingen SL-rabatt längre, CSN-lånet ska börja betalas tillbaka). Jag har bestämt mig för att investera i ett billigt träningskort, vilket ska bli roligt. Jag får ett friskvårdsbidrag som täcker en del av kostnaden från jobbet.

Sparandet per månad beräknar jag bli som nedan:

2 000 kr sparkonto
2 000 kr aktier (sannolikt slutar jag fondspara från februari)
3 500 kr aktier eller sparkonto beroende på vad som känns bäst för tillfället.
750 kr rese/nöjeskonto (redovisas ej i tillgångarna)

Det känns väldigt bra.

//Finanskvinnan

Inte pk direkt

För personer som gärna investerar i alkohol, spel, tobak och vapen finns en specialiserad fond vid namn VICE Fund. Fonden grundades 2002 som en reaktion mot CSR-trenden.

Själv försöker jag hålla mig undan från den typen av bolag. Men jag tycker fonden är intressant. Tydligen har någon undersökning visat att VICE Fund gått bättre än etiska fonder. Innehaven påstås dessutom vara mindre konjukturkänsliga.

Skulle du investera i Swedish Match, Unibet eller (svenska) Saab? Skulle du investera i VICE Fund? Är det någon skillnad?

UPDATE

Trots att jag har som ambition att placera "etiskt" har det visat sig att några av mina innehav inte är fläckfria ur etikperspektiv. MTG har en spelsite och Industrivärdens Volvo tillverkar pansarvagnar. Dessutom har Ratos ett alkoholinnehav, vilket jag dock ser som mindre problematiskt.

Jag har funderat och har beslutat mig för att jag behåller MTG och Industrivärden tills vidare trots detta. De "bra" innehaven i båda bolagen överväger de mindre bra, och jag vill behålla dem för diversifieringens skull. I framtiden kommer jag se över bolagens verksamhet bättre innan jag köper aktier i dem.

//Finanskvinnan

Ytterligare en ekonomibloggare ute ur garderoben

Ekonomibloggare efter ekonomibloggare kastar av sig anonymititeten hos Placera.nu, och nu har turen kommit till 40procent 20år. Här kan man läsa en intervju med George Bol som han egentligen heter. Roligt!

Det bästa är att jag nu äntligen vet vad namnet på bloggen betyder:

"Namnet på bloggen syftar till att varje investerad tusenlapp ska generera 40 procent i direktavkastning om 20 år."

//Finanskvinnan

Ingen julstämning på börsen

De senaste dagarnas segande på börsen har pressat ner kurserna för mina aktier så att jag endast ligger över GAV på Skanska. Decembermålet känns långt borta.

//Finanskvinnan

Julshopping

Nu har jag köpt hälften av julklapparna, känns skönt. Bara två kvar. Jag har också fått iväg lite julkort och presenter till släktingar långt bort med posten. Jag försöker ofta köpa lite lyxigare ätbara saker i present till vuxna människor. Förutom att det är gott och trevligt att få så byggs inte "saker man fått men inte vet vad man ska göra av"-berget på av sådana.

Angående julkonsumtionen så har jag en liten förhoppning om att Sverige inte kommer slå rekord i julhandel i år. Jag har inga direkta prylaktier längre nu när jag har gjort mig av med RNB, vilket känns bra. Istället får jag hoppas att Coca Cola lyckas med sin strategi för att konkurrera ut julmusten (Berkshire Hathaway), att folk känner att det vore skönt med ett nytt kontor eller en nybyggd lägenhet mitt i julhetsen (Skanska) och att de till slut inser att en liten resa till någon av Skistars anläggningar medelst en julpimpad Bilia-bil på jullovet inte är helt fel (Öresund).

//Finanskvinnan

FRA-anställda möjliga superinsiders

I det senaste numret av Stock Magazine konstateras att mer än hälften av de största börsnoterade bolagen i Sverige har sina servrar utomlands. Det innebär att FRA har tillgång till samtlig kommunikation inom dessa bolag från och med 1/12. Hoppas det inte finns några börsklippsugna anställda med bristande moral på myndigheten.

Detta är naturligtvis ett marginellt problem i relation till att samtliga Sveriges innevånares kommunikation övervakas (givet att informationen passerar Sveriges gränser, vilket den oftast gör) och att brevhemligheten upplösts. Innehållet i mina privata mail är inte längre privat, det är statligt genomsökt och lagrad information.

Tur att jag åtminstone kan känna mig säker på att alla terrordåd som planeras mot Sverige kommer att upptäckas innan de sker. (Här var jag ironisk. Självklart krypterar eventuella terrorister sin kommunikation sedan länge. Om det ens finns några som verkar från eller mot Sverige.)

//Finanskvinnan

PPM-påfyllning

Nästa vecka blir det påfyllning på PPM-kontot. Det ska bli roligt att se hur mycket jag får. Mina PPM-fonder går som tåget och jag har slagit det svenska börsindexet med råge (+55% vs. 46,7%) trots att jag har 25% räntebärande. Min Ryssland- och min Brasilienfond är upp 122% respektive 117% för året.

I kapitalförsäkringen är det inte lika roligt med fonderna. Minsta köpesumma för HSBC Brazil är 1 000 kr eller månadsspar på 500 kr. Då riskpremien (ett öre eller två) drogs från de insatta pengarna denna månad fanns inte fulla 500 kr. Och nu kan jag alltså inte köpa fonden i efterhand då minsta engångsköpsumma är 1 000 kr.

Intressant i sammanhanget är att Avanza först sa att ordrar med köpdatum 29:e makuleras om 29:e infaller på en helgdag, och att det var orsaken till att fondköpet inte gick igenom. Något jag verkligen hoppas inte stämmer eftersom man bara får välja att månadsspara för 500 kr i just den fonden om man köper den 29:e.

Sen sa de att det berodde på riskpremien som dragits. Nu har jag satt in lite extra pengar så att samma sak inte ska inträffa igen, men något Brazil-köp kan jag ändå inte göra denna månad. Det fick bli mer Ryssland istället.

IPS-flytten funkade inte heller helt perfekt. Både avlämnande och mottagande bank sa att flytten var klar, fast en tillgång fattades. Den visade sig ligga hos fondbolaget och skrota (har legat där i tre veckor nu). Men snart ska jag kunna se den i depån igen, förhoppningsvis.

//Finanskvinnan

Jul jul jul

Idag var det riktigt kallt här i Stockholm. Det vore inte helt fel med snö, så man åtminstone ser var man går. Snö är fint.

Julen börjar närma sig och jag ser fram emot en ovanligt lugn och opretentiös jul. Eftersom föräldrarna har ett annat engagemang så ska jag och mina syskon fira för oss själva. Vi ska äta god mat och mysa. Om någon har tips på enkelt och gott julgodis som jag kan göra så får ni gärna lämna en kommentar med recept eller länk.

Jag har inte julpyntat än men jag kanske ska göra det snart. Julpyntet består av en (1) röd ljusstake. Det räcker. Eventuellt köper jag en amaryllis också.

Eftersom julfirandet blir så nedbantat kommer det att räcka med ett minimum av julklappar, typ 3-4 stycken kommer jag maximalt köpa. Alldeles lagom.

//Finanskvinnan

En förebild

Det finns många människor som jag beundrar här i världen. Ofta tenderar de att vara godhjärtade, kloka och sympatiska. En sådan människa är bloggaren Cristoffer Stockman som jag har träffat vid några tillfällen. Här kan man läsa en liten intervju med honom hos Placera.nu.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder december 2009//Finanskvinnan