Det blir Google ändå

Jag fick ett bra tips i kommentarerna till mitt tidigare inlägg om annonspengar. Jag kommer köpa hela Google-aktier och Avanza Zero om det blir pengar över. Känns som en perfekt lösning.

Idag tränade jag för övrigt första gången på gymmet. Jag blev helt hooked, det var det roligaste jag gjort på länge. Ska sikta på minst två gånger i veckan.

//Finanskvinnan

Att välja att tänka positivt

Kloke Per Penning funderar över hur man byter riktning i livet. Något som kan vara nog så svårt. Per försöker förändra sitt tankemönster genom att tänka på vad han verkligen vill istället för det slentrianmässiga och negativa "vill inte". Det här ska jag också försöka göra. Istället för att tänka "jag vill inte jobba med uppsatsen" och göra fula grimaser ska jag tänka "jag vill bli klar med uppsatsen och ta min examen", och göra tummen upp.

Min egen strategi för att undvika "vill inte" har varit att eliminera "vill inte"-situationer från mitt liv. Något som jag tycker har lyckats bra. Men ibland måste man göra tråkiga eller jobbiga saker, och då är det bättre att tänka positiva än negativa tankar.

//Finanskvinnan

Frågetecken i depån

Efter att jag avvecklat min kapitalförsäkring hos Aktieinvest råder oklarheter kring vad jag ska göra av annonspengarna.

Fördelen med Aktieinvest är att det är möjligt att köpa andelar i aktier. Därmed har jag kunnat köpa dyra aktier som Berkshire Hathaway och Google utan problem. När jag nu ska flytta över pengarna till min vanliga kapitalförsäkring uppstår problem. Berkshire Hathaway beslöt jag mig för att klara mig utan, de pengarna blev det mer Öresund för istället. Warren Buffett och hans bolag är imponerande på de flesta sätt men en negativ avkastning för 2009 i kombination med den obefintliga utdelningen och Warrens ålder avgjorde saken.

Google däremot var jag mycket nöjd med. Jag gillar bolaget och känner att det är en mycket lämplig aktie att investera annonspengarna i. Dessvärre kostar en hel aktie ungefär 3 700 kr att köpa. Det verkar tråkigt att sitta och hålla på annonspengarna tills det kommit in nog för en aktie.

Därför finns det nu några möjliga alternativ för annonspengarna:

1) Köpa Google, trots att det tar ett tag att få ihop till varje aktie, och lägga det som inte räcker till hela aktier i en Brazil-fond.

2) Köpa Hakon Invest.

3) Köpa Orc Software (en bubblare: den höga direktavkastningen lockar).

4) Köpa Fortum. Även om det medför att jag får betala källskatt på utdelningen.

5) Köpa Brazil-fond.

Vad tycker ni läsare?

//Finanskvinnan

Saab räddat?

Det verkar nu vara klart att Spyker köper Saab. Jag är glad om detta innebär att Saab-anställda får behålla jobben. Jag hoppas såklart även att bilarna som produceras kommer bidra till en hållbar bilism framöver.

//Finanskvinnan

Börsen går ner

Om jag inte har missat något så är det idag fjärde dagen i sträck som börsen gått ner. Tre dagar nedgång i rad är tydligen olycksbådande. Fyra dagars nedgång i rad misstänker jag är ännu värre än tre.

Betyder då detta att börsen kommer krascha? Har en ny nedgångscykel påbörjats, efter endast ett år av uppgång? Eller tog den förra nedgången bara en paus för att nu fortsätta?

Ingen vet (som vanligt). Och själv "sitter jag still i båten". Detta eftersom jag är övertygad om att jag skulle förlora mer på att gå ur vid minsta rädsla, och sen inte våga gå in igen vid rätt tidpunkt, än vad jag gör på att behålla innehaven samt fylla på dem. Jag har mestadels köpt aktier (Öresund) för sparslanten denna månad men om nedgången fortsätter länge så köper jag mindre aktier och sparar mer på konto varje månad istället.

Sen vill jag tillägga att dessa nedgångar inte känns direkt knäckande jämfört med de dagliga 2-3 procenten minus under 2008. De senaste dagarnas nedgångar är små i procent sett och en eller två dagar slutade mina innehav på plus trots nedgången för börsen i stort. Det ska till kraftigare nedgångar för att jag ska tro att det blir tråkiga börstider igen.

//Finanskvinnan

Nytta och nöje

Nu när jag ska börja träna är en av de aspekterna jag ser fram emot mest att det finns tv på gymmet. Jag hoppas att de har satt upp en tv-tablå över vilka program som visas, så jag kan matcha in träningen när det är något bra.

Faktum är att alla företag som har en tv för kunderna att titta på borde lägga ut vilka program de visar i lokalen och på sin hemsida. Det är fler än jag som inte har tv hemma och det var väldigt trevligt när jag kunde gå till min lokala pizzeria och se Draknästet varje vecka förut.

//Finanskvinnan

Lite allmänt trams

Jag tittade bland mina påbörjade men ej publicerade inlägg här på bloggen. Tråkigt nog (för er läsare) visade det sig mest vara strunt jag börjat skriva om. För att göra plågan kort sammanfattar jag här struntet i ett och samma inlägg.

* Jag är _inte_ klar med uppsatsen. Det är faktiskt så illa att jag nog inte ens hinner klart med den tills jag börjar jobba heltid. Givetvis är allt annat satt på hold och den (enda) lediga dagen per vecka är indragen sedan länge. Men det går långsamt framåt. Jag återkommer i ärendet när det är färdigt och ser oerhört mycket fram emot att enbart jobba och få vara ledig på helgen. Kanske försöker jag ta någon semesterdag till påsk för att då kurera min stackars utslitna kropp på spa.

* Jag var på bio och såg Avatar i 3D. Det kändes som en rolig upplevelse som är värd att betala extra för. Filmindustrins framtid? Det var för övrigt proppfullt på biografen.

* Gymkort är på gång. Jag har börjat förbereda mig genom att köpa nya träningskläder.

* Jag lyckades hålla mig från att köpa godis och glass i 22 dagar. Igår misslyckades jag dock. Jag ser det som olyckligt men startar om på nytt. Läxa lärd: Gå inte och handla vrålhungrig. Det positiva är att godis inte smakar lika gott längre.

//Finanskvinnan

Nya bud om källskatt på utländska utdelningar

Jag kollade med Avanza huruvida de automatiskt räknar av källskatten som dras på utländska utdelningar mot avkastningsskatten. Svaret var som följer:

* Avanza har aktivt valt att inte räkna av källskatten mot avkastningsskatten.

* Eftersom de inte gör det så går det heller inte att göra avdraget i deklarationen som privatperson, just för Avanzas kunder.

* Banken/försäkringsbolaget måste göra avdraget, eller åtminstone göra något för att kunden själv ska kunna dra av, som Avanza alltså har valt att inte göra.

* Eventuellt kan andra banker/försäkringsbolag erbjuda denna tjänst eller göra detta "något" så att kunden själv kan dra av källskatten.

Därmed blir det inga utländska utdelningsaktier i min kapitalförsäkring.

//Finanskvinnan

Hårresande hemskerier hemsöker Haiti

Som alla förmodligen vet vid det här laget har Haiti drabbats av ett jordskalv. Många behöver hjälp. Jag ska se över ekonomin när lönen kommer och ge en slant till någon lämplig organisation (inte Röda Korset). Kanske du också?

UPDATE

Min gåva kommer skänkas via sms till SOS Barnbyar. Hoppas verkligen inte de ringer upp bara för att de har mitt nummer.

//Finanskvinnan

MTG lägger ner Playahead

Communityn Playahead, som MTG betalade 100 miljoner för år 2007, ska läggas ner. Aktien gick ner 4,06% under dagen. Personligen tycker jag det är utmärkt att siten läggs ner, det här kalaset har kostat nog.

Det är min fasta övertygelse att det är omöjligt att göra en bra investering genom att köpa en community som folk inte vill betala för att vara medlem i. Det utesluter sannolikt alla communitys utom sådana som har med dating att göra. Eftersom det enda sättet att få in pengar är via reklam så är intäkterna minst sagt oberäkneliga. Detta eftersom communitymedlemmars lojalitet är minimal och de snabbt byter så fort ett bättre alternativ dyker upp.

De enda som tjänar pengar på communitys är personerna som bygger dem och sedan säljer dem till mediebolag.

Jag hoppas att MTG har lärt sig sin läxa och aldrig köper en community igen.

//Finanskvinnan

En liten tanke om energi

Om alla fastighetsägare i länder där det ibland är kallt bytte ut sina fönster mot två- eller treglasfönster. Vad mycket energi det skulle spara.

//Finanskvinnan

Ny aktie?

Jag funderar på att ta in Hakon Invest i portföljen. Den verkar väldigt dyr men jag kan inte komma på någon annan aktie jag hellre vill ha. Det skulle vara Fortum, men det verkar så jobbigt att återkräva kupongskatten på utdelningarna. Jag har nollvision för min deklarationsadministration.

Någon läsare som har ett spännande förslag på en aktie med bra direktavkastning?

//Finanskvinnan

Nära break even

Mina aktier har gått bra den senaste tiden. De ligger endast back några tusen för tillfället, d v s på gränsen till break even. Oavsett hur börsen går framöver så ska jag komma ihåg hur snabbt och kraftigt aktievärden kan förändras.

Februari 2009: ca - 60 000 kr.

Januari 2010: ca - 4 000 kr.

//Finanskvinnan

Nordnets informationsutdrag är bättre än Avanzas

I samband med att jag sammanställde GAV så gick jag igenom alla transaktioner på mina olika banker (igen). Nordnet må ha dyrare courtage än Avanza men deras excelexport av transaktionsinformation är överlägset bra. Inte minst eftersom transaktionskostnad står med för varje post. Ovärderligt om man t ex handlat utländska aktier och inte minns vad courtaget kostade, om man vill registrera det i efterhand. Hoppas Avanza också börjar med det i framtiden.

//Finanskvinnan

Sammanställningshjälp

Här kan ni ladda ner en sammanställning av den typ jag använder. Ladda ner/exportera till excel på "file" så ni får en egen version att skriva i. Hoppas det funkar. Säg gärna till om ni ser något fel.

//Finanskvinnan

Ingen smekmånad

Jag trodde att man brukade få vänta en termin eller ett år efter avslutade studier innan CSN ville ha återbetalning av lånet, men jag ska börja betala tillbaka mitt CSN-lån tämligen omgående. Det kanske är lika bra iofs, så blir jag av med det snabbare. Jag har åtminstone varit proaktiv och anmält autogiro så jag inte behöver göra betalningen manuellt varje månad. Runt 500 kr per månad ska jag betala.

Räntan under 2010 är 2,4%.

//Finanskvinnan

Så räknar du ut GAV

Här kommer en bild över hur man räknar ut GAV på ett smidigt sätt.


Steg 1: Lägg in alla transaktioner i excelarket. Jag markerade rött och grönt i listan för att se dyraste och billigaste köp bara på kul.

Steg 2: Markera alla kolumnerna med information och gör en pivottabell (se instruktion här om du inte vet hur man gör). Om man bara markerar cellerna man nu har skrivit i så kommer inte framtida transaktioner som man fyller på med in i tabellen.

På radetiketter ska "aktie" vara, d v s aktiens namn. På värden räcker det att lägga in summa av "antal" och summa av "belopp", men jag har också lagt in medel, max och min av kursen. Det vill säga hur mycket jag som mest och minst betalat eller fått för en aktie. Tabellen kan inte ligga under listan med transaktioner som på bilden utan ska ligga bredvid i excelarket.

Fältlistan är med bara för att visa hur det ska se ut för att tabellen ska bli korrekt.

Steg 3: De röda siffrorna i tabellen har jag räknat ut själv, de kommer inte in automatiskt. Det gör man genom att ta tabellens belopp delat med antal för varje aktie och då får man fram GAV.

Angående att lägga ut excelark så har jag bestämt mig för att jag inte vill göra det. Orsaken är att det av någon outgrundlig anledning lämnas spår så fort jag ändrar något eller lägger in en kommentar, och de spåren är mitt namn. Istället tittar jag på att göra något i Google Documents som alla kan ta del av. Men eftersom jag är väldigt upptagen just nu kan det dröja ett tag innan det blir klart.

//Finanskvinnan

Äntligen korrekta GAV

Min uträkning för GAV har blivit mer och mer snårig ju fler flyttar och transaktioner jag gjort. Plötsligt såg det ut som att jag låg back 30 000 på Scania och då tröttnade jag. Lösningen på GAV-problemet var att:

1) Sammanställa alla aktieförsäljningar och köp i excel. Enkelt med info från Avanza och Nordnet, mindre enkelt med infon från Aktieinvest. Lämpliga kolumner är bank, datum, aktie, åtgärd (köpt/sålt), antal, kurs, belopp (antal*kurs) och kanske valuta om man har utländska aktier. Viktigt är att sätta minus framför antalet vid alla säljtransaktioner, varpå beloppet också blir negativt.

2) Sen göra en pivottabell som summerar alla antal och belopp per aktie. Sist men inte minst gör man en formel för belopp per aktie/antal aktier som ger ett (hoppas jag) korrekt GAV. Jag har varit med om en split och gjorde om den till en vanlig köp-transaktion med rätt anskaffningsvärde. Om antalet aktier i tabellen stämmer med det verkliga så har man fått med alla transaktioner i sammanställningen.

Nu visade det sig till min glädje att jag ligger över GAV på fyra aktier.

//Finanskvinnan

Balansen är återställd

Nu är alla aktier återköpta och balansen är återställd. Jag "tjänade" ca 500 kr på bankbytet vilket är en liten bonus. Bra start på börsen för 2010 för övrigt.

//Finanskvinnan

Hur slutar börsen 2010?

Nu ligger en ny poll om hur börsen kommer sluta 2010 uppe till vänster. 2009 stannade den på + 46,7%.

//Finanskvinnan

Nyårslöften 2010

Jag har följande ambitioner för 2010:

* Ta examen!

* Spara minst 90 000 kr.

* Cykla så ofta det går och träna på gym 2 ggr per vecka.

* Gå ner i vikt (jag har gått upp i vikt under denna stressiga höst och vinter, vilket jag inte trivs med).

* Öka lönen.

* Äta riktig mat.

* Inte köpa godis och glass (men kan äta om jag blir bjuden).

//Finanskvinnan

Nya mål

Jag nådde alltså nästan mitt mål gällande sparandet för 2009-12-31, ungefär 2% ifrån hamnade jag. Det får jag vara nöjd över med tanke på att förutsättningarna för mitt sparande var rejält annorlunda när målet sattes upp.

Nedan följer de nya målen fram till 1 000 000 kr. Därefter sätter jag upp nya mål.

Mål (obs, för enbart tillgångarna och ej tillgångar-skulder):

Innan 2009-12-31 ska värdet av mina tillgångar uppgå till minst 300 000 kr.

Detta mål uppnåddes inte till fullo - men jag kom mycket nära!

Innan 2011-05-31 ska värdet av mina tillgångar uppgå till minst 500 000 kr.

Det kommer gå om jag får en total avkastning om ca 10% på hela sparandet och sparar 7 500 kr per månad.


Innan 2012-12-31 ska värdet av mina tillgångar uppgå till minst 750 000 kr.

Det kommer gå om jag får en total avkastning om ca 10% på hela sparandet och sparar 8 000 kr per månad.


Innan 2014-12-31 ska värdet av mina tillgångar uppgå till minst 1 000 000 kr.

Det kommer gå om jag får en total avkastning om ca 4% på hela sparandet och sparar 8 500 kr per månad.

//Finanskvinnan

Årsbokslut 2009

Under 2009 har jag kommit till insikt om hur extremt snabbt börsen kan vända. Från förra årets katastrofresultat (mindre sparpengar vid årets slut än vid årets början) har det gått riktigt bra detta år.

Jag har sparat 51 792 kr (a) under året, totalt ca 26% av min disponibla inkomst. Tillgångarnas värde vid förra årets årets slut 159 870 kr (b) och vid detta årets slut 291 112 kr (c). Värdeökningen under året torde vara ((c-a)-b)/b vilket blir 34,26%. Räknar jag med utdelningarna så blir det 36,94%. Det ser jag som otroligt bra eftersom en stor del av tillgångarna är på sparkonto med 2,25% ränta. Enbart aktierna har ökat med ca 80% under året, om jag räknar rätt. Utgifterna har överskridit budget något. Jag ska skärpa mig på den fronten när utbildningen är klar.

PPM har gått väldigt bra, min portfölj är upp 54% mot premiesparfondens 31,5%. Detta trots att jag har 25% ränta i den.

Jag har facit i hand för den snart avslutade utbildningen. Nu får jag inte mer studiemedel trots att uppsatsen inte är färdig riktigt än. Jag har fått 92 028 kr i studielån, 48 191 kr i studiebidrag och jag har sparat 137 542,48 kr under studieperioden. Man kan säga att jag sparat allt utom 2 676,52 kr. Det blev lite mindre sparat än jag trodde tidigare, på grund av återkrav från CSN. Å andra sidan är det skönt att ha det utrett. Det kommer ta 1-2 år för mig att arbeta in hela förlusten för utbildningen i form av utebliven inkomst, pension och lån. Klart värt det.

Mina nyårslöften för 2009 och deras utfall:

* Plugga ordentligt. - Detta har jag definitivt gjort, även om resultatet inte alltid speglades av det.

* Få löneökning. - Jajamen.

* Spara minst 35 000:-. - Jag sparade över 50 000.

* Äta ordentlig mat. - Det gick hyfsat under första halvåret, åt skogen andra halvåret.

* Träna minst motsvarande minst två träningspass per vecka. - Det gick extremt bra fram till oktober ungefär, mindre bra därefter.


Nedan är en sammanfattning av vad jag gjort under året i övrigt.

* Jag har mått relativt bra trots all stress, har inte varit sjuk nämnvärt t ex.

* Jag har haft roligt och träffat intressanta människor.

* Jag fick erbjudande om ett nytt jobb men tackade nej. Däremot tackade jag ja till heltid på mitt nuvarande jobb.

* Jag gick med i a-kassan och har nu rätt till a-kassa om jag blir av med jobbet.

* Studierna har gått hyfsat men nu vill jag bara bli klar. Jag fick än en gång ett fint erkännande av mina kunskaper. Jag klarade omtentan som jag tvingades göra fem gånger. Sista gången fick jag högsta betyg.

* Min familj verkar börja intressera sig lite mer för sparande - vilket är jätteroligt. Mitt ena syskon har t o m börjat spara i aktier.

* Sammanfattning av året: "Samma samma men bättre".

//Finanskvinnan

TV6

TV6 visar bland bland annat serien Weeds gratis i sin TV6 play. Mycket bra!

//Finanskvinnan

Trender i min bokföring

I finansvärlden pratas det om uppåtgående och nedåtgående trender. Dessa kan man se när man tittar på medelvärden för olika perioder. I analysprogram ges köp- och säljsignaler för olika aktier och index baserade på trenderna, det ingår i teknisk analys (TA).

Jag har funderat över om jag kan se trender i min egen bokföring, det vill säga trender för hela mitt sparande. En viss del, sparkontot, är alltid i "uppåtgående" trend men de aktier och fonder som ingår i sparandet kan såklart gå både upp och ned.

När jag tittade i bokföringen så tänkte jag att jag borde kunna titta på förändringen från föregående månad i procent. Om denna varit negativ ett tag så kan sparandet sägas ligga i nedåtgående trend. Förändringskolumnen visar ett mönster. En eller två månaders skifte från föregående månad ser ut att kunna vara slumpmässig, baserat på de tre år jag bokfört, men tre månader i rad verkar ge någon slags indikation om trendriktningsbyte. När förändringen varit negativ tre månader i rad, vilket inträffade februari 2008, så blev det tydligt att sparandet var i en nedåtgående trend. När förändringen varit positiv tre månader i rad, i juni 2009, så blev det tydligt att sparandet var i en uppåtgående trend. I bilden nedan är de två tillfällena utmärkta som köp- och säljsignal i index, min egen utveckling och Enter Maximal. Det är ganska liten skillnad mellan Enter Maximals (antar jag) avancerade analysprogram och FKA (Finanskvinnans Analys) ser det ut som. FKA missar en del uppgång men Enter följer med i djupare nedgång.
Detta känns som ytterligare en intressant aspekt att hålla koll på och följa upp i framtiden - inte minst som beslutsunderlag för förnuftsfördelningen av mitt sparande. Om jag ser ett trendbyte så kan det vara dags skifta huvuddelen av sparandet från ränta till aktier eller tvärtom. Utifrån detta beslutar jag mig också för att vara lite djärv och lägga hela förnuftssumman på 3 500 kr per månad i aktier tills vidare, eller tills andelen ränta i sparandet understiger 30%. Därmed blir månadssparet den närmsta framtiden 5 500 kr i aktier och 2 000 kr i ränta.

Nu är det här med trender inte lika viktigt för mig som investerar på lång sikt som för traders. Jag säljer ju inte i alla fall. Men som sagt intressant att hålla koll på ändå. Särskilt om jag avsätter lite pengar för mer kortsiktig handel någon gång i framtiden, samt om jag flyttar pengar från sparkonto till aktier.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder januari 2010

Jag nådde inte mitt mål på 300 000 kr 31/12, som jag anade. Dock kom jag närmare än vad jag trodde. 294 762,11 kr hamnade jag på, och de slantar som fattas tills jag är på 300 000 kommer jag sannolikt snabbt få ihop under 2010.


//Finanskvinnan

Precis som jag misstänkte

Under hösten har svininfluensan diskuterats mycket på jobbet och överallt annars. Mina ståndpunkter var att jag 1) Inte själv ville vaccinera mig och 2) Trodde att det här epidemilarmet kunde vara bland det bästa som kunde hända Sverige. Orsaken till det sistnämnda är att folk äntligen fattar att man måste tvätta händerna om man inte vill bli sjuk, vilket då minskar spridningen av fler sjukdomar. Nu verkar det som att jag fick rätt.

Det måste vara en av de bästa sakerna med 2009. Att folk började tvätta händerna.

//Finanskvinnan