Axfood-ägare

Nu har jag köpt Axfood för hela slanten. Kul med en ny aktie!

//Finanskvinnan

Matlådeworkshop

Nu ska jag erkänna något pinsamt. Sen jag började heltid har jag tagit med mig matlåda två gånger. Resten av luncherna har jag ätit på lunchrestaurang. Det här är ekonomiskt vansinne, även om jag tycker att det kan vara värt pengarna när maten är god.

För att komma igång med matlådorna så hade jag och två andra en matlådeworkshop idag. Vi lagade tre rätter och alla fick minst fem matlådor var att frysa in. Totalt blev det 16 matlådor och tre middagar, eftersom vi åt ikväll också. Det var roligt och nu ser jag fram emot att äta medhavd linsgryta till lunch imorgon.

Rätterna var linsgryta, makaronipudding och soppa. För alla ingredienser kostade det ca 350 kr, det vill säga under 20 kr per måltid.

//Finanskvinnan

Utrymme är tid är pengar

De nya läsplattorna för böcker diskuteras för närvarande. DN:s Fredrik Strage säger bland annat att han inte vill läsa på en gameboy, han tycker om fysiska böcker. Jag kan förstå Fredrik. Men att vilja ha fysiska böcker, skivor och filmer är också något jag tror är ganska enkelt för svenskar att känna. Vi bor nämligen så stort att prylarna får plats hos de allra flesta i vilket fall.

Jag har en låda med vinylskivor på vinden, en hylla med böcker, ett ganska stort antal vhs- och dvd-filmer och såklart ett gäng cd-skivor här hemma. Vinylskivorna och cd-skivorna är överförda till datorn sedan länge, de används aldrig. Filmerna kan jag inte titta på eftersom jag inte har någon tv och ingen dvd-läsare i datorn. Böckerna läser jag ibland.

Jag bor väldigt litet med svenska mått mätt, men jämfört med en genomsnittlig Tokyo-bo så bor jag stort. En vän till mig bodde i Sydkorea ett tag, h*n hyrde ett rum på 10 m2 utan fönster. Eftersom jag bor så relativt stort kan jag behålla min analoga kultursamling utan att problem uppstår, inte minst eftersom den inte tar enormt mycket plats. Men skulle jag göra mig av med den och ha allt på en hårddisk och en läsplatta så skulle det nästan eka tomt här hemma. Då skulle jag kunna göra mig av med 20% av mitt möblemang, och bo på 10% mindre yta utan att det skulle kännas trängre.

Översätter man utrymmesbesparingen till tid och pengar så kanske beslutet att digitalisera samlingarna blir lättare. Hur mycket mindre yta skulle du kunna leva på om du inte hade böcker, tidningar, skivor och filmer som tog plats? 5 m2? 10 m2?

För en hyreslägenhet som kostar 100 kr per kvadratmeter och månad hade du kunnat byta till en mindre och spara 500 kr eller 1 000 kr i månaden. 6 000 respektive 12 000 på ett år.

En bostadsrättlägenhet i Stockholms innerstad kan utan problem kosta 70 000 kr per kvadratmeter. Här skulle det vara möjligt att betala 350 000 eller 700 000 mindre för samma ytkomfort, summor som dessutom kostar i ränta om de lånats. Om den mindre lägenheten har lägre månadsavgift finns pengar att tjäna även där.

Är det värt 6 000 eller 12 000 om året att ha böcker, tidningar, skivor och filmer i fysisk form hemma, jämfört med att ha dem i digitalt format? Är det värt 700 000 i köpesumma och 35 000 per år i räntekostnad?

Jag tycker inte det. Jag tror dessutom att många som vill ägna sig åt downshifting och vill arbeta mindre skulle kunna göra det om de gjorde sig av med en del prylar, och därmed kunde bo mindre och billigare. Men jag behåller mina filmer och böcker ett tag till i alla fall.

//Finanskvinnan

Utdelningsplanering

Idag är det totalt snökaos och jag lyder den allmänna rekommendationen att stanna inomhus. Lika bra det, eftersom jag var ute och firade uppsatsen igår. Dagen har varit lugn och trevlig och började med en brunch tillsammans med en granne. Vi passade även på att ordna en kapitalförsäkring till personen ifråga, något som skjutits upp en längre tid.

För att undvika onödig stress så har jag skrivit in alla datum för då mina aktier handlas exklusive utdelning (den så kallade x-dagen, då kursen dyker) samt utdelningsdatumen i min kalender. På så sätt kan jag planera mina aktieköp så att jag får mesta möjliga utdelning av mina aktieköp i år.

Det finns en bra utdelningskalender hos Avanza/Placera men den uppdateras lite långsamt tycker jag. Ratos finns exempelvis inte med där nu. Hos Nordea finns en mindre tjusig men mer fullständig kalender. Det verkar som att utdelningen kommer en vecka efter x-dagen.

Utdelningarna för mina aktier kommer i spridda skurar från mars till maj. Aktieköpet jag gör nu i februari blir i Öresund eller Axfood, och de bolagen delar sedan ut i mars. Aktieköpet jag gör i mars kommer bli i HQ eller Skanska vilka delar ut i april. Aprils aktieköp blir i Industrivärden som delar ut i maj. På så sätt jämnar jag till mina aktieinnehav på ett utdelningsoptimalt sätt. Efter 25/5 bör alla utdelningar ha kommit in på kontot, och kan bidra till ett ytterligare aktieköp.

Börsen tvärvände uppåt mot slutet av veckan och helt plötsligt ligger jag bara - 2 000 kr på mina befintliga aktieinnehav. Helt otroligt, och ovant.

//Finanskvinnan

Uppsatsen är klar

Min uppsats är nu inlämnad. Det känns helt otroligt konstigt. Själva behandlingen är kvar och den kan dra ut på tiden samt eventuellt medföra kompletteringar (även om jag inte tror det) så än är det ett tag kvar innan jag kan ta ut min examen.

Men ändå... Nästan klar. Flera års heltidsstudier med tråkig ekonomi är över. Jag kommer aldrig behöva göra en salstenta igen. Om jag inte gärna vill. Jag kan äntligen välja vad jag vill ägna mitt intellekt åt. Frihet!

Och jag är mycket glad över att redan ha ett roligt heltidsjobb, så jag slipper börja min tid som nyutexaminerad med jobbsökande. Jag tycker att jag har ordnat min tillvaro på ett helt optimalt sätt.

Jag vet dock inte hur jag ska fira examen och uppsatsen. Något förslag? Jag vill göra något avkopplande och ej krävande.

//Finanskvinnan

Börsåret 2010

Ni läsare trodde som följer gällande frågan "Hur tror du att börsen slutar 2010-12-31":

-50% -- -41%
  3 (0%)
-40% -- -31%
  1 (0%)
-30% -- -21%
  5 (1%)
-20% -- -11%
  33 (8%)
-10% -- -1%
  26 (6%)
+-0% -- +9%
  63 (16%)
+10% -- +19%
  153 (39%)
+20% -- +29%
  77 (19%)
+30% -- +39%
  15 (3%)
+40% -- +49%
  4 (1%)
Högre nivå än +50%
  6 (1%)

Röster: 391

Själv tror jag på det populäraste alternativet, +10%--+19%. De flesta som röstat tror att börsen går plus som det verkar. Hoppas det blir så!

//Finanskvinnan

Semmelbrist

Idag är det semmeldagen och jag har inte köpt någon semla. Jag klarar mig ändå, hoppas jag. Även om jag har migrän och är sur. Kanske blir det en imorgon istället.

Dagen har istället firats med träning med min personlige tränare. Jag har fått ett bra program som passar mig, så det kommer jag försöka följa. Givetvis gör jag en logg i excel för att följa upp hur tungt motstånd och hur många repetitioner jag klarar av.

//Finanskvinnan

Fördelningsbyte i PPM

I PPM ändrade jag nu fördelningen så att 40% är i räntefond, istället för 25%. Jag ändrar tillbaka igen när börsen känns lite mer stabil.

//Finanskvinnan

Mer ner

Börsen fortsätter nedåt. Det ser ut som att denna månad kan bli den första "röda" (med negativ förändring från den förra när nysparandet är bortdraget från totalvärdet) i min bokföring sedan början av juli 2009. Denna månads nyspar kommer bli relativt stort eftersom jag går från timlön till månadslön och därmed får ungefär 1,5 lön. Jag räknar med att kunna spara ungefär 12 000 kr. Av dessa pengar kommer allt utom 2 000 kr gå till aktier. Det blir antingen Öresund eller Axfood beroende på vilket köp som ger mest utdelning för pengarna. De efterföljande aktieköpen kommer inte generera någon utdelning förrän nästa år så då kommer jag inte vara så petnoga med direktavkastningsprocenten, utan mer satsa på att jämna ut mina innehav så de är ungefär lika stora.

Utdelningarna för mina bolag ser rätt så bra ut. Jag inväntar Ratos rapport som kommer på torsdag och därefter har jag koll på utdelningarna för samtliga aktieinnehav. Det ser ut som att jag kommer få ungefär 5 500 kr i utdelningar i år. En ökning jämfört med förra året som mestadels beror på att jag har fler aktier, och inte på höjda utdelningar. Dock har både MTG och Skanska höjt sina utdelningar något jämfört med förra året.

Utdelningarna 2010 blir som följer för mina innehav (givet att de klubbas på bolagsstämmorna):

HQ: 6 kr
Industrivärden: 3 kr
MTG: 5,50 kr
Ratos: 9,50 kr
Scania: 1 kr
Skanska: 6,25 kr
Öresund: 6 kr

Jag hoppas kunna komma iväg på en eller ett par stämmor trots mitt heltidsarbetande, så att jag kan ropa "ja" riktigt högt när utdelningsfrågan kommer upp.

UPDATE

Ratos höjer utdelningen till 9,50 kr. Mycket bra!

//Finanskvinnan

Träning och konsumtion

Min träning går väldigt bra, tycker jag själv. Risken att jag fastnar framför tv:n istället för att träna är noll eftersom jag inte har någon tv hemma utan bara kan titta på gymmet. Istället är risken att jag fastnar på gymmet och okynnestränar lite extra för att inte missa slutet på Biggest Loser. Vilket är helt ok.

Jag har efter en veckas heltidsarbete anpassat mig till min nya, högre levnadsstandard. Det gick snabbt. Bland annat har jag "unnat" mig ännu mer nya träningskläder. Sen har jag också fått en fin kjol och kavaj i present, och lite annat smått och gott. Känns roligt med "nytt" jobb, nystart och nya kläder.

Nästa konsumtionsprojekt (efter att februarilönen har kommit) blir en mixer så jag kan göra egna smoothies. Mmm... smoothies. Smoothiesarna ingår i mitt "börja ta hand om min kropp"-projekt. Godisköpstoppet funkar, träningen funkar och jag har också börjat tänka lite mer på vad jag äter. Det här kan bara bli bra!

//Finanskvinnan

Axfood kanske inte är så dumt ändå

Axfood gjorde sitt bästa år någonsin under 2009. Med det i åtanke börjar aktien se lite intressant ut ändå, deras EMV-satsning verkar löna sig väldigt bra. Kanske blir Axfood nästa nyförvärv trots att jag tidigare tjurskalligt hävdade att jag ville köpa ICA (via Hakon Invest) eller inget alls.

Räknat på dagens kurs så har Axfood något högre procentuell direktavkastning, 4,59%, jämfört med Öresunds 4,5% så möjligen blir redan februaris aktieköp i Axfood.

//Finanskvinnan

Nytt fondskatteförslag

Placera.nu skriver om ett nytt fondskatteförslag. Förslaget påstås ta död på börshandel av fonder som XACT Bear, men som tur är skulle det ändå inte gälla i kapitalförsäkringar.

Förslaget verkar överlag konstigt tycker jag. Varför skulle fonder beskattas annorlunda än aktier?

//Finanskvinnan

Konstig marknadsföring

Jag har läst lite här och där om en dryck som heter Glacéau Mineral Water. Det är en Coca Cola-produkt som ska marknadsföra sig själv genom någon slags hipphetsfaktor och att folk pratar om den. På produkten står:

"Plockar du ut sjukdagar för att du faktiskt är sjuk? Skärp dig. Sjukdagar är till för att grotta ner sig i det senaste skvallret med vännerna på Upper East Side och bli gitarrgud i tv-spelsvärlden."

Helt bortsett från att svenska arbetsgivare knappast vill betala för att deras anställda sjukanmäler sig och spelar tv-spel fast de inte är sjuka så känns marknadsföringsgreppet ganska daterat. Tydligen är idén att påpeka att människor i New York beter sig på ett visst sätt, och att de New York-älskande svenskarna då ska lockas köpa produkten. Retoriken påminner starkt om svunna tiders "Nio filmstjärnor av tio använder Lux toalettvål". Vem bryr sig om vad New York-bor gör? Blir jag en New York-bo om jag köper det här glaciärvattnet och skolkar från jobbet? Tanken på att den här typen av marknadsföring fortfarande skulle fungera idag är deprimerande.

Jag tycker att Svenskt Näringsliv borde diskutera lämpligheten i att uppmana svenska arbetstagare till olovlig frånvaro med Coca Cola. Och Coca Cola borde fundera över om folk idag verkligen använder drycker för att bygga sin identitet. Det tror nämligen inte jag att de gör, inte i Sverige i alla fall. Eller gör vi det? Någon "nästa Coca Cola" har jag svårt att se att detta skolkvatten kan bli här i vilket fall.

Sist men inte minst tycker jag fortfarande att det är minst sagt onödigt att svenskar ofta köper vatten på flaska för dyra pengar, istället för att dricka det på de flesta håll utmärkta kranvatten som finns tillgängligt.

//Finanskvinnan

Ljuset i slutet av tunneln

Uppsatsen börjar bli klar. Tack och lov, eftersom jag är trött på att jobba heltid och sen skriva på kvällarna. Livet börjar återgå till det normala (och bra!) till skillnad från det onormala och utmattande.

Igår såg jag melodifestivalen och tyckte att alla låtar utom den som kom sist, Jenny Silver, var extremt tråkiga. Hoppas verkligen det blir bättre bidrag framöver.

//Finanskvinnan

Scania och trender

Veckan har bjudit på en del tråkiga nedgångar på börsen. Scania överraskade dock med ett bra resultat till skillnad från Volvo. Själv har jag ju en del Volvo via Industrivärden trots att jag egentligen tycker att Scania är den betydligt bättre av de svenska lastbilstillverkarna. Jag hörde för övrigt Leif Östlings stämma nyss, eftersom Scania har köpt reklamplats hos Spotify. Han vill rekrytera folk till Scanias traineeprogram. Modernt! Även Skanska rapporterade bra resultat och höjer dessutom utdelningen.

Cornucopia skriver om att i princip alla index nu ger säljsignal (baserat på teknisk trendanalys) och menar att det är dumt att gå emot trenden. "The trend is your friend" är ett välkänt begrepp inom tradingvärlden. Här kan man läsa sju orsaker till detta. Men är det alltid så dumt att gå emot trenden? Aktiestinsen köpte under IT-boomen skogs- och fastighetsaktier istället för IT-aktier. Något som lönade sig storligen. Om man kan tala om en trend i en sektor, vilket jag antar att man kan, så borde trenden under IT-boomen ha sagt att IT-aktier var det bästa att köpa. Om så var fallet så var trenden knappast IT-investerarnas vän i slutändan. Jag sökte efter information om IT-aktierna och hittade ett par gamla artiklar på Redeye, lite roligt att läsa.

Motsatsen till trend-vän-tänket är att gå in och köpa när läget ser så mörkt ut som möjligt. Lämpligt nog kallas investeringsstrategin contrarian. Är det vad Aktiestinsen, Warren Buffett och Skagen fonder (som köper undervärderade och impopulära företag) pysslar med? Isåfall kan det inte vara helt fel. En bra riktlinje inom strategin är att köpa när läget verkar helt hopplöst och maximal pessimism råder.

Eftersom båda dessa synsätt har uppenbara nackdelar (t ex att marknaden är mer eller mindre totalt irrationell och att det är extremt svårt att bedöma en botten i depressionen) så är jag glad att jag slipper tänka på dem, och bara köper/behåller. Å andra sidan kanske det vore smidigt att kunna skylla på något, utom min egen brist på erfarenhet, när det går dåligt. "Men tradingsystemet sa...", skulle jag kunna säga då.

//Finanskvinnan