Skatt på utdelningar i kapitalförsäkring: the never ending story

Jag surfade runt på olika ekonomisidor och hamnade på en för mig ny sida som heter Internetpengar.com. I kommentarerna till ett inlägg om kapitalförsäkring så hittade jag något intressant. Tydligen är inte utdelningar från svenska bolag skattefria om man har kapitalförsäkring hos E*trade. Detta bekräftas på E*trades hemsida:

"Skatt på utdelningar utgår enligt vid var tid gällande dubbelbeskattningsavtal mellan Cypern och i respektive fall aktuellt land, normalt 30 %. För utdelningar avseende svenska aktier utgår skatt om 15%."

Det talar inte direkt för att välja E*trade. Det är alltså 15% mer i skatt på varje utdelning än vad man betalar hos kapitalförsäkringar i banker med säte i Sverige.

//Finanskvinnan

Omstuvning i aktierna

Nu har jag sålt MTG och köpt Axfood samt Öresund istället. Innehaven blev då ganska jämna helt plötsligt, inget är värt mindre än 22 000 kr.

Mina GAV ser nu ut som nedan:

Aktie GAV
AXFOOD 221,7857
GOOGLE 453,4794
HQ 125,6509
INDUSTRIVÄRDEN C 99,8528
RATOS B 195,7929
SCANIA B 121,1607
SKANSKA B 111,4446
ÖRESUND 138,3319

I övrigt ska jag ordna klart med deklarationen. När aktieobligationerna är deklarerade så kommer jag förhoppningsvis aldrig behöva fylla i en K4 igen. Jippie!

//Finanskvinnan

Sälja MTG

MTG har varit lite av ett svart får i min portfölj. Dels är direktavkastningen relativt låg. Dels består verksamheten av många delar, vilket gör den svår att överblicka och förstå. Dels finns porr och nätspel i verksamheten vilket jag gärna undviker i mitt placerande.

Samtidigt har MTG på många sätt varit min "bästa" aktie. Kursen har varit över anskaffningsvärdet vid flera tillfällen och idag ligger jag ungefär 30% plus i innehavet. Det är den aktie som ökat mest i värde bland mina innehav.

Mina tveksamheter i kombination med den fina utvecklingen för aktien har gjort att jag bestämt mig för att avveckla innehavet. Jag säljer MTG (och kapar därmed mitt "bästa" innehav) och ökar i Axfood samt Öresund för pengarna istället.

Framtiden får utvisa om det var ett klokt beslut rent ekonomiskt, men det känns rätt. Att öka andelen högutdelande aktier blir bra i det långa loppet.

//Finanskvinnan

En duktig PPM-placerare

DI skriver om Pär Lindell som lyckats få 20% årlig avkastning i sin PPM sedan 2000. Han har lagt mycket tid på att läsa på om investerande och följer tre investeringsregler enligt artikeln. Dessa är:

  • Investera bara i fonder som går bra.
  • Stop-loss. Sälj när en fond har sjunkit 10 procent. Sätt pengarna på bankboken ett tag.
  • Investeringscykeln. Läser mycket om var i konjunkturcykleln vi befinner oss.
Det är alltid intressant att läsa om andra som lyckats med sina placeringar. Jag ska fundera över att kanske implementera hans regler i min egen PPM, i princip skiljer sig bara stoploss-regeln.

//Finanskvinnan

Att säga en sak och göra en annan

Som jag kanske nämnt har jag en vän som har någon slags private banking-lösning hos SEB. SEB har fått instruktionerna "gör vad ni vill med mina pengar, kontakta mig inte". Men frågan om amortering har kommit upp och SEB har avrått min vän från amortering av bostadslånet h*n har. Istället går alla sparpengar raka vägen in i en kapitalförsäkring.

Det är inte svårt att förstå varför SEB gör så. Men det är ändå konstigt att Gunilla Nyström på SEB går ut och säger att det är en riskfylld strategi, tycker jag. Varför rekommenderar SEB att inte amortera om det är riskfyllt?

//Finanskvinnan

Helt obegripligt

Jag tänkte logga in på Skatteverket och se om jag får några pengar tillbaka i år eller rentav måste betala. Tyvärr kom jag inte in eftersom "tjänsten inte kan ta emot fler användare". Och nu är sidan stängd! Ja, för Skatteverkets hemsida har öppettiderna 07-20.

Jag kan med lite ansträngning förstå att systemet blir överbelastat. Däremot kommer jag aldrig någonsin förstå hur en webbsida kan ha öppettider. Aldrig. Internet sover liksom inte. Om det sitter personer och godkänner inloggningarna med e-legitimation manuellt så har Skatteverket gjort allvarligt fel i utformandet av tjänsterna, och det är inget jag har den minsta lust att bekosta med skattepengar. Om det inte sitter personer och godkänner manuellt så är jag bra nyfiken på varför webbsidan har öppettider. Någon som vet?

//Finanskvinnan

Lån till aktieköp och rastlöshet

Jag lånade pengar av mig själv (från buffertkontot) och gjorde månadens aktieköp av HQ i veckan. Förmodligen blir effekten av detta påskyndade köp +-0. Just nu känner jag en rastlöshet över att aktieköpen sprids ut, trots att det är den vettigaste och bästa köpstrategin jag känner till. I alla fall för mig. Med månadsköp kan även den okunnigaste aktieamatör garanteras att aldrig enbart pricka toppen och att få del av botten.

Jag måste säga att jag saknar funktionen månadsköp av aktier som finns hos Aktieinvest. Hade aktieköpen varit automatiska hade jag nog inte tänkt lika mycket på aktiekurserna som jag gör nu, och som jag blir lite nervös av. Kanske skulle automatiska månadsköp av aktier för en bestämd summa kunna vara något för Avanza att titta på också?

Under resten av året kommer jag köpa aktier för gissningsvis ytterligare runt 30 000 kr och det hade känts skönt att ha de köpen avklarade. Då hade jag kunnat sätta in resten av sparandet på konto och sluppit tänka så mycket på det hela. Något som i och för sig inte är möjligt med min strategi, vilken säger att minst 2 000 ska sättas av till räntespar respektive aktier.

//Finanskvinnan

Scaniaanställda arbetar heltid igen

På grund av ökade ordrar har Scanias anställda börjat arbeta heltid igen. Det ser bra ut även för Volvo som börjat återanställa en del av sina tidigare uppsagda medarbetare.

Det här är inte bara goda nyheter för mig som aktieägare i Scania och Industrivärden, utan goda nyheter för Sverige och konjunkturen. Mycket glädjande att läsa.

Jag såg att mina industriaktier drog iväg ordentligt förra veckan. Då kände jag att konjunkturen vänt på riktigt.

//Finanskvinnan

En titt på nysparsfördelningen

I nuläget sparar jag min uppsatta minimiandel 2 000 kr på konto och resten i aktier. Jag trodde först att jag förmodligen skulle vilja spara 50/50 för det mesta men sedan tänkte jag att det är lika bra att satsa mer i aktier så tidigt i konjunkturcykeln som möjligt. Annars hade jag sannolikt kommit på i efterhand att fördelningen var fel, och eventuellt varit onödigt sent ute med många köp.

Jag har några indikatorer jag tittar på när jag bestämmer hur jag ska ändra min nysparsfördelning. En är att börsen förefaller vara cyklisk. Den går upp, sen ned, och därefter förhoppningsvis upp igen. En jag känner var på ekonomisk rådgivning hos ett företag och de berättade "hemligheten" bakom framgångsrikt sparande för henne: att börsen först går upp fem år och sen ner två år. Kanske är det ungefär så enkelt.

börsens hemsida finns historik över olika index ganska långt bakåt i tiden. Jag tog ut OMXSPI 1990 till idag, men grafen som visades på sidan är lite svårtydd så jag la in medelvärdena i excel också. Tittar man på den historiken så skulle det kunna vara några år kvar till nästa nedgång.En annan indikator är huruvida mitt egna sparande gått back sedan föregående månad. När så sker är det dags att börja titta på fördelningen oavsett hur index går. Min sparportfölj är ju mitt eget "index" som kanske inte rör sig exakt som de större indexen. Än så länge har mitt sparande gått plus varje månad de senaste åtta månaderna. Om det går dåligt en månad kanske det är läge att sätta av 50/50 och om det fortsätter att gå dåligt efter det så kan det vara läge att sätta över minimibeloppet i aktier och resten i ränta.

Ytterligare en indikator är huruvida Enter Maximal ligger i ränta eller aktier. Den ligger idag i aktier.

Den sista indikatorn är att andelen räntespar inte ska vara mindre än 30%. Vid den senaste månadssammanställningen var andelen 37,7%. Denna gräns har jag satt upp för att jag själv inte ska bli fartblind när börsen gått upp, och ta högre risk än vad jag egentligen vill.

Enligt dessa indikatorer så kan jag alltså fortsätta att spara merparten av de nya pengarna i aktier så länge. Men det ska bli intressant att se om strategin kan skydda mig från att köpa för mycket och för dyrt, som den är tänkt, i framtiden.

//Finanskvinnan

Bra vecka

Jag fick bra betyg på uppsatsen och är otroligt nöjd med det. Nu ska jag bara ansöka om att ta ut min examen och sen är jag officiellt färdigutbildad. Åtminstone inom den akademiska världen. Det kändes symboliskt att solen sken och att snön smälte ute när betygsättningen var klar.

Betyget har firats med lite shopping (en väska för 1 300 kr) och en trevlig middag med drinkar. Jag fick ett shoppingbidrag på 1 000 kr så väskköpet subventionerades. Jag har också firat med att kasta ett antal kilo gamla artiklar och andra utbildningsrelaterade papper som jag inte längre behöver. Det var befriande.

Dessutom har jag fått utbilda mig inom ett spännande område via jobbet. Ser fram emot att börja arbeta med det. Utbildningen och kunskapen är i högsta grad både kompetens- och löneökande i framtiden.

Jag kan inte förstå att jag "bara" kommer arbeta heltid nu. Ha en vettig lön som kommer varje månad, jobba på dagarna och vara ledig på kvällar och helger. Med betald semester emellanåt. Det är lyx för mig. Om några månader kommer det vara vardag och jag kommer inte längre att kunna uppskatta det hela på samma sätt som just nu.

//Finanskvinnan

Bra på internet

Det finns en (för mig) ny budgetsida som heter SmartBudget.se, som ser helt fantastisk ut. Jag har inte hunnit testa än och vet inte hur mycket man får i gratisversionen, men det ser lovande ut. Tipstack till Per Penning. Ett annat stort internetsteg för mänskligheten är att Ikea nu kan skicka SMS eller mail från websidan när slutsålda varor finns på lager i närmsta varuhus.

För övrigt är jag fruktansvärt less på vinter och snö nu. Vill cykla i vårluften. Så det är tungt att gå upp på morgonen, och svårt att glädjas trots att det mesta går väldigt bra för mig nu.

Relativt snart ska jag åka på rekreationsresa och spa i alla fall, det behövs. Och så ska jag se Alice i Underlandet (favoritbok filmatiserad av favoritregissör) imorgon. Till er andra som har tänkt se den: läs inte recensionen på dn.se eftersom puckot som skrivit den berättar hur filmen slutar.

//Finanskvinnan

Det är nog praktiskt taget omöjligt att pricka rätt

I förra veckan så ändrade jag fördelningen för min PPM, eftersom det kändes så instabilt på börsen. Jag gick från 25% till 40% ränta. Här sitter jag nu och har missat några procent uppgång, eftersom börsen tvärvände och gick upp. Jag ändrade nyss tillbaka igen: 25% ränta, 20% Brazil, 20% Ryssland och 35% Lannebo småbolag.

Strategin att aktivt köpa och sälja verkar (fortfarande) inte vara något för mig, så jag är glad att jag inte tillämpar den i min stora portfölj. Det känns oundvikligt att jag som lekkvinna kommer sälja för sent, och billigt, då det gått ner en tid. Och sen köpa tillbaka för dyrt, när jag väl inser att börsen visst kan fortsätta upp. Jag är faktiskt inte säker på att strategin ens skulle ha hjälpt mig under föregående års börskrasch. Förmodligen hade jag inte sålt förrän mina innehav hade backat rejält, och sen inte vågat gå in på börsen igen förrän de redan gått upp en hel del.

Tankarna på en ny sparportfölj som är kortsiktig känns inte lockande just nu. Men kanske blir den mer lockande i tider av börsnedgång, då jag inte vill röra min vanliga portfölj. Då kan exempelvis XACT Bear ge möjlighet att tjäna pengar trots att allt annat går ner. Och har man möjligheten att tjäna en slant så tror jag att den här destruktiva uppgivenheten håller sig längre bort. Uppgivenheten under 2008 innebar för mig att jag tänkte att börsen nog aldrig skulle gå upp igen, att jag borde sälja alla aktier och sätta in pengarna på konto och att allt nysparande borde gå till konto istället. Tankar som jag (förmodligen tack vare min investeringsplan) aldrig gjorde verklighet av, men som hade fått rejält negativa konsekvenser om så skett.

Det handlar väl om rädsla. En rädd investerare är förmodligen en mindre bra investerare, eftersom rädsla och oro slår ut förmågan att tänka rationellt.

//Finanskvinnan

Privata jetplan var visst ingen bra affär

Som jag konstaterade för ett halvår sedan så känns Berkshire Hathaways investeringar i flygbranschen inte särskilt heta. Nu har Warren gått ut i brevet till aktieägarna och ber om ursäkt för den dåliga investeringen i Netjets, som erbjuder delägarskap i privata jetplan.

Berkshire Hathaway-aktien verkar ha gått bättre på sistone än den gjorde då jag var aktieägare. Men det finns fortfarande en del tveksamheter för min del gällande bolaget. Warrren må vara skicklig men han känns inte i framkant i sina investeringar. Miljövidriga privata jetplan? Kreditkortssatsningar direkt efter den stora finanskrisen? En enormt ful hemsida?

Jag tror personligen att bolaget skulle må bra av lite mer "örat-mot-rälsen"-mentalitet. Samhället förändras snabbt!

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder mars 2010


//Finanskvinnan

+

Idag är en spännande dag i bloggens historia. De svenska aktier som jag fortfarande har kvar ligger totalt sett på plus för första gången sedan 2007.Det känns såklart väldigt bra. En annan sak som känns bra är att mitt midjemått har minskat med 10 cm sedan årsskiftet, gissningsvis eftersom jag har tränat på gymmet tre gånger i veckan sen en tid tillbaka. Det behövdes om man säger så.

Jag har gott hopp om 2010. Det blir nog ett riktigt bra år.

//Finanskvinnan