Ner under ytan och sen upp igen

Igår var den ledsamma dagen då mina aktiehav åkte ner på minus igen. Som bäst låg marknadsvärdet ungefär 15 000 över inköpsvärdet och efter börsens stängning igår så var det röda siffror igen.

Idag vände aktierna upp över plusnivån igen. Just nu känns det som att det är väldigt stora svängningar (hög volatilitet) och det brukar inte vara ett bra tecken.

En liten tröst är Finansbloggs bild på hur länge börsuppgångar varat i snitt historiskt sett:


Vi har ju bara börjat! Eller så kanske cyklerna är kortare nu för tiden. Inte lika drivna av faktisk tillväxt, utan mer av förväntningar på beteenden.


Finansblogg länkar även till en liknande bild över börsnedgångar:


//Finanskvinnan

ITP-ändringar

Jag har gjort mina omval, så det är klart. Nu är det 50% traditionell försäkring hos Alecta och 50% fondförsäkring hos AMF som gäller. Så nu hoppas jag att det är färdigvalt.

//Finanskvinnan

Dokumentärer på SVT play

Jag har just avnjutit en bra dokumentär om underbara Flight of the Conchords på SVT play. Det finns många bra dokumentärer upplagda där. Appropå SVT och internet så verkar det som att det inte blir något tv-licenskrav för datorer, tack och lov. Det såg mörkt ut ett tag.//Finanskvinnan

Rolig läsning på gymmet

Idag har jag tränat nästan hela dagen. Pauser har endast gjorts för hamburgerätande och coca cola-drickande. Först cyklade jag ett par mil och sen gymmade jag. På gymmet läste jag lite i en av de tidningar som fanns där, Femina. På omslaget stod det nämligen att det skulle finnas tips för hur man väljer aktier och fonder. Roligt nog visade det sig vara allas vår Frisk Ekonomi som har en återkommande spalt där! Jag har helt missat detta så det var en glad överraskning.

//Finanskvinnan

Fondrensning

DI har tidigare publicerat en debattartikel om vad fondsparare egentligen får för pengarna. Jag läste den idag och kände att jag vill minska på mina fonder. Jag sålde därför av Brazil-fonden i både IPS:en och i mitt vanliga sparande. Istället går pengarna till aktier.

I övrigt gjorde jag köp av Axfood och Öresund idag.

//Finanskvinnan

Avanza Forum

Den 5:e maj är det dags för tillställningen Avanza Forum (tidigare känd som Avanza-dagen). På programmet står bland annat Aktiestinsen, Scanias VD Leif Östling och Sven Hagströmer. Och det är helt gratis.

Det är möjligt att skicka in frågor i förväg till fragaforum@avanzabank.se. Kanske ett bra tillfälle att lyfta källskatt-i-kapitalförsäkringsfrågan?

//Finanskvinnan

Ett seriereportage om en blivande miljonär (?)

Kalle Johansson har ritat ett så kallat seriereportage om en person, Ville, vars dröm är att bli miljonär innan han fyller 30. Detta vill Ville uppnå genom entreprenörskap. Serien är fin, känns lite som en ekonomiblogg i tecknat format. Den finns att läsa här.

//Finanskvinnan

Skattesänkning i kapitalförsäkringar för 2010

Enligt placera.nu så kommer avkastningsskatten för 2010 att bli 0,84%. En sänkning jämfört med 2009 års nivå vilken var 1,05%. Goda nyheter för oss kf-innehavare!

Placera har även skrivit en artikel om skatt på utländska utdelningar, detta i bloggen väl diskuterade ämne. Precis som jag misstänkte och fick höra från Avanza verkar det vara direkt felaktigt att försöka göra avdrag på eget bevåg i deklarationen för källskatt på utländska utdelningar i en svensk kapitalförsäkring.

//Finanskvinnan

Ratos bolagsstämma 2010

 Nu har jag återhämtat mig från pensionärsattacken. Om det inte framgick tydligt då jag skrev om det sist så menade jag alltså inte att alla pensionärer på plats betedde sig illa, men vissa gjorde det.

Stämman utspelade sig i Berwaldhallen precis som Skanskas. Alla deltagare fick en Ratos-penna (jag vårdar min ömt) och förtäringen var wraps med kyckling, lax eller färskost samt vin eller ramlösa. Jag valde den vegetariska och den var jättegod. Roligt är att jag önskade mig ett vegetariskt alternativ efter förra årets stämma och nu fanns det. Det kändes lite som bolagsstämmornas svar på Ullared - festligt, folkligt och fullsatt. Det var rekordmånga deltagare i år vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att antalet registrerade aktieägare var 14 000 år 1999 och 42 600 år 2010.

På podiet satt styrelseordförande Olof Stenhammar, VD Arne Karlsson och styrelsesekreterare Tore Stenholm. Eftersom jag satt en bit ifrån podiet kunde jag inte se mönstret på Arnes slips, men jag tror att ni läsare kan klara er utan den informationen.

VD:s anförande var riktigt intressant och det går att titta på via Ratos hemsida. Arne Karlsson beskrev verksamheten år 2009 som att "det kunde ha varit värre". Ratos utvecklades relativt bra under året, trots att det var det mest dramatiska året för världsekonomin under modern tid. Den starka finansiella ställningen bidrog till den positiva utvecklingen. Resultatmässigt var 2009 ett mellanår. Dock var det också det enda året sedan 1999 som saknade exitvinster vilket gör resultatet bra. Ratos har också haft tur. Under "de goda åren" så var Ratos med i budgivningen på vissa bolag i biltillverkningsindustrin. De var visserligen utmärkta bolag då, men med facit i hand hade de inte blivit goda affärer. Därför var det lyckosamt att Ratos inte vann dessa budgivningar. Totalavkastningen under 2009 var +47% för Ratos och +53% för index. Under 2010 har Ratos än så länge slagit index med en totalavkastning på +37% mot +13%.

Ratos portfölj är relativt konjunkturokänslig. 11/20 bolag gick bättre än 2008, 5/20 innehav gick "ok till bra" och 4 innehav var starkt konjunkturpåverkade. I princip samtliga innehav har ökat sina marknadsandelar under 2009. Lindab är ett stort innehav som blev konjunkturpåverkat. Då Ratos analyserar lönsamhetsproblem hos sina innehavsbolag så kategoriseras problemen i fyra grupper: Branschproblem,  positionsproblem i värdekedjan, konjunkturproblem eller interna problem. Interna problem är de "bästa" ur Ratos synvinkel, då dessa är enklast att arbeta med. I Lindabs fall har dock bolag och ledning gjort allt rätt och deras lönsamhet är ett rent konjunkturproblem. Då konjunkturen vänder kommer Lindab komma igen.

2009 gjordes inga nya köp trots att investeringsberedskapen är god och kassan stark. Detta beror på att det bara fanns krisföretag och företag med svaga positioner i värdekedjan att köpa. Ratos ville heller inte sälja. Dock gjordes tilläggsförvärv av befintliga innehav. Dessa förvärv gjordes med så kallade vinstmultiplar, där priset var en multipel (exempelvis 1,5) av bolagets resultat. Då konjunkturen vänder så förväntas resultatet öka och investeringarna bli lönsamma.

Bokstavskombinationen för 2010 är RÖLVT: Recessionen Över, Lång Väg Tillbaka. Ratos ser att recessionen är över, att vi kommer att få en långsam ekonomisk återhämtning under några år och att inget inflationshot finns i närtid.

Angående miljö- och CSR-arbete så förklarade Arne att det förs på olika sätt i alla innehavsbolag. Dock är det en viktig fråga för Ratos. Ett exempel var Haglöfs som haft en anställd som granskar leverantörer sedan 90-talet, eftersom det skulle slå hårt mot bolaget om dåliga villkor uppdagades.

Utdelningen på 9,50 kr röstades igenom utan diskussion. Den sittande styrelsen bestående av 2 kvinnor och 8 män valdes om. När det var dags att rösta om ersättningen så hade aktiespararnas representant en hel del invändningar. Hon menade att återhållsamhet skulle gälla för ersättningarna. Även om uttalandet var långdraget så applåderades det. Arne Karlsson och Olof Stenhammar diskuterade ersättningsnivåerna och menade att de var nödvändiga för att kunna attrahera den bästa personalen. Även mandatet för nyemission ifrågasattes. Till slut röstades förslagen igenom, trots att flera aktieägare opponerade sig. En person som var där och representerade ett stort antal utländska fonder röstade också nej till delar av ersättningsmodellen, dock utan vidare motivering. En tanke från min sida är att det var betydligt mindre diskussion förra året - det vill säga efter Ratos rekordår mitt under brinnande lågkonjunktur. Det kanske är naturligt att klagomålen är färre efter ett sådant år.

Lite rolig trivia är att Arne Karlsson berättade att en amerikansk analytiker besökt bolaget och då sagt att det var trevligt att se ett svenskt Berkshire Hathaway.

I stort var det en bra stämma, även om det var lite mer intimt förra året. Jag kommer helt klart att försöka gå nästa år igen.

//Finanskvinnan

Vulkanutbrottet

Det är väldigt spännande med det här vulkanutbrottet. Det ger en försmak av hur livet kan te sig utan flygtrafik. Jag har inte märkt av någon aska själv, även om jag tyckte att jag kände en konstig lukt när jag var utomhus igår. Det visade sig dock vara en brand i en askkopp utanför en pizzeria.

//Finanskvinnan

När kommer gymmen producera sin egen el?

Det har varit en del diskussion om cykelgenererad energi på sistone. Nu erbjuder ett danskt ekohotell gratis mat till personer som genererar el på deras motionscyklar. Det borde vara en perfekt lösning för alla gym - de kanske skulle kunna bli självförsörjande på el.

Det hade också varit trevligt med en mobilladdare som man kan koppla till den egna cykeln. Borde väl inte vara omöjligt att skapa?

//Finanskvinnan

Ytterligare en bloggare hos placera.nu

Bloggaren Zed's Dead har blivit intervjuad av placera.nu.

//Finanskvinnan

Ett tips för er som är sugna på att plugga

Nu har sista ansökningsdag passerat för höstens högskolestudier. En jag känner har gjort en i mitt tycke väldigt smart grej, som kanske kan passa för fler. Personen ifråga hittade ett program som verkade intressant. Eftersom personen ville känna på hur det är att plugga så sökte h*n en 7,5-poängskurs i ämnet som går kvällstid. På så sätt är det möjligt att känna efter om ämnet är rätt, samtidigt som h*n kan behålla sitt heltidsjobb och slipper slösa studiemedel i onödan.

//Finanskvinnan

Cliffhanger

Finansmamman var på Ratos bolagsstämma igår. Hon gissar att alla gick därifrån nöjda. Jag var också där, men jag gick inte hem helt nöjd. Min upplevelse skuggades av att några (anmärkningsvärt många) deltagande pensionärer betedde sig fruktansvärt illa. Stundtals hörde jag inte vad som sades eftersom flera bänkgrannar hade ihållande skrällhosta. Jag såg en dam parkera sin rullator så att hon blockerade utrymningsvägen för en hel rad. Och innan stämman slutade så smet ett stort antal pensionärer ut. Inte för att de behövde luft - utan för att lägga sina persedlar på samtliga tillgängliga stolar utanför. Därefter utbröt fullkomligt kaos när dessa ligistpensionärer  kastade sig över tilltuggen och lassade sina assietter fulla. Det var tråkigt att se. Kanske var pensionärer mer väluppfostrade förr i tiden, men jag är chockad.

Jag skriver mer om stämman någon gång under helgen - förutom vissa av deltagarna enligt ovan så var den trevlig.

UPDATE

Mina anteckningar är på villovägar, tveksamt om jag får tillbaka dem innan helgen tar slut.

//Finanskvinnan

Charlie och Mathias har gjort sin sista Lyxfällan-säsong

Jag sitter och tittar på dagens avsnitt av Lyxfällan. Det är bra som vanligt. Roligt grepp med tv-kocken som följde med och tipsade om hur man lägger upp en veckomatsedel. Tråkigt är dock att Charlie och Mathias tydligen ska sluta. Här berättar Charlie varför.

//Finanskvinnan

Så kan du tjäna på blankare?

En TA-kille som skriver på DI menar att de aktier som blankas i stor utsträckning kommer gå upp mer än andra vid positiva rapporter. Detta på grund av att blankarna måste sälja snabbt för att undvika förlust. Strategin för att tjäna på detta är enligt artikeln att köpa blankade aktier och sätta en snäv stop-loss, men att hoppas på en bra rapport och därmed en förstärkt uppgång. Det tyckte jag var lite intressant.

"En rationell strategi borde därför vara att köpa aktierna inför rapporterna, sätta relativt snäva stop-loss och hoppas på en uppgång. Vid en stark rapport får uppgången sannolikt extra bränsle av de som spekulerat i en nedgång och som då tvingas köpa tillbaka aktier."

//Finanskvinnan

Oj! igen

Idag var oj:et inte lika roligt som tidigare i veckan. HQ redovisade ett lite sämre resultat än väntat och aktien slutade på -4,98%.

//Finanskvinnan

Skanskas bolagsstämma 2010

Ikväll har jag varit på Skanskas bolagsstämma. Det var som vanligt intressant! Egentligen är jag för trött för att skriva sammanfattningen om den ikväll, men eftersom det senaste avsnittet av Dating in the dark fanns på kanal5:s hemsida så kan jag lika gärna multitaska. Avsaknaden av en fysisk tv leder för övrigt till att mitt underhållningsutbud i stort sett är begränsat till det "sämsta" och det "bästa" svensk tv har att erbjuda, i form av till exempel Dating in the dark eller Draknästet. Det förstnämnda kan jag inte rekommendera till någon som vill behålla tron på kärleken och/eller mänskligheten. Men underhållande är det.

Som tur är ger tanken på Skanska tillbaka en gnista av hopp om framtiden. Maken till fantastiskt bolag har jag sällan hört talas om. Jag ska försöka återge varför nedan, men först lite kort info om stämman. Förtäringen var kaffe, wraps (tyvärr med lax) samt goda bakverk. Lokalen var Berwaldhallen. Innan stämman började så bjöds vi stämmodeltagare på vacker musik från en mindre stråkorkester, möjligen var det en kvartett. När det hela drog igång så visades en snygg videopresentation om Skanskas historia. Det fanns även möjlighet att låna infraröda sändare som översatte svenska till engelska. Trivselfaktorn var hög rakt igenom.

På podiet satt VD och koncernchef Johan Karlström, styrelseordförande Sverker Martin-Löf, chefsjurist Einar Lundgren samt Sven Unger som valdes att leda stämman. Johan Karlström såg avslappnad ut i blå skjorta med diskret rutmönster och randig slips. Kavajen åkte av inför VD:s anförande.

Man återkom till Skanskas kärnvärden flera gånger under stämman. Främst talades det om Skanskas fem nollvisioner. Dessa tycker jag personligen verkar vara otroligt bra mål att arbeta mot, och de är:

* Noll förlustprojekt – förlustprojekt förstör både lönsamhet och kundrelationer.
* Noll arbetsplatsolyckor – genom att garantera säkerhet på och runt om byggarbetsplatserna för såväl medarbetare, underentreprenörer, leverantörer och allmänheten.
* Noll miljöincidenter – genom att utföra projekten på ett sätt som minimerar miljöpåverkan.
* Noll etiska oegentligheter – genom nolltolerans mot alla former av mutor och korruption.
* Noll defekter – ger förbättrat slutresultat och ökad kundnöjdhet.


För att medarbetare ska kunna anmäla etiska oegentligheter så har en telefonlinje inrättats, till vilken de anställda kan ringa anonymt och berätta om/följa upp sina misstankar. Något jag applåderar.

Det talades även om Skanskas gröna initiativ, det vill säga att "Skanska har bestämt sig för att bli det ledande gröna projektutvecklings- och byggföretaget". Inom detta område ser Skanska stora affärsmöjligheter.

Gällande Skanskas verksamhet under 2009 så påtalades det flera gånger att den kommersiella verksamheten gått sämst. Denna del av verksamheten drabbades hårt av finanskrisen. Väg- och anläggningssidan har klarat sig bättre än kontor och bostäder på alla marknader. Dock visades flera imponerande projekt upp, bland annat Londons högsta byggnad (46 våningar) samt ombyggnaden av ett plan i Empire State Buildning till den högsta nivån av miljömärkningen LEED. Ett annat projekt är bostäder i Stadshagenområdet, på vilkas tak solceller finns på placerade och i vilkas garage elbilar står till bostadsrättinnehavarnas tjänst.

Ordernedgången under 2009 gav effekter även in under 2010. En vändning i orderingången kunde skönjas först i början av 2010. Det finns anledning att tolka vändningen med stor försiktighet. Skanska har verksamhet i många länder som har svaga finanser. Då stimulanspaketen dras in för dessa länder är det inte säkert att de längre kan ge Skanska uppdrag. Byggverksamhet i allmänhet brukar få uppsving sent i konjunkturcykeln. För 2010 så ser Skanska en långsam ekonomisk återhämtning. Bolaget står dock på en stabil finansiell bas.

Utdelningen, 5,25 kr i ordinarie samt 1 kr i extra utdelning, föreslogs med bakgrund i 2009 års goda resultat samt en tro på ökad orderingång framöver. Industrivärden är den största enskilda ägaren i Skanska och det viskades i publiken om att deras höga skuldsättning eventuellt kunde ha med saken att göra också. Utdelningen röstades igenom utan diskussion.

Styrelsen bestod tidigare av nio män av vilka en hade valt att avgå. Två kvinnor valdes in; Charlotte Strömberg och Josephine Rydberg-Dumont. De båda kvinnornas bakgrund och erfarenhet såg gedigna och förtroendeingivande ut. Det kändes roligt att Skanska därmed ökade kvinnorepresenationen i styrelsen rejält. Värt att notera var att en suppleant som, vad jag förstod, var en facklig representant från Unionen också var regional personalchef. Hur detta går ihop övergår mitt förstånd eftersom fackförbund och bolaget via personalchefen är motparter i förhandlingar.

Fanns det då inget att klaga på gällande detta fantastiska bolag och den trevliga stämman? Jodå, det fanns det såklart. Såg jag fel eller hade gänget på podiet buteljerat vatten på sitt bord? Med tanke på hur mycket tid som lades på att prata miljöengagemang så hade de väl kunnat ta varsitt glas kranvatten istället. Eller ha en soda stream mellan sig. Dagordningen hade även kunnat kopieras dubbelsidigt, inte minst då övriga trycksaker var påkostade.

Slutligen reagerade jag på det aktiesparprogram som röstades igenom. Programmet syftar till att skapa lagkänsla och samhörighet mellan medarbetare och aktieägare. Det var mer eller mindre obegripligt i sin utformning, och jag har väldigt svårt att se vinsten med ett sådant program. Det framgick att dylika program är mer eller mindre obligatoriska på den amerikanska marknaden men för att kunna rekrytera och behålla medarbetare i Sverige tycker åtminstone inte jag att ett sådant är en bra lösning. Deltagandet i Sverige var mycket riktigt inte speciellt högt heller - 29% under 2009 - fast det var högt i USA. Detta trots att Skanska ger en aktie per fyra aktier den anställde köper, vilket alltså innebär en bra rabatt.

Sedan tillkom regler om prestationstak, inlåsning på tre år och en massa konstigheter som jag som sagt inte begriper mig på över huvudtaget. Jag uppfattade det som att den här inlåsningen på tre år skulle bidra till att knyta medarbetare till Skanska. Vill man verkligen ha omotiverade medarbetare som bara stannar för pengarnas skull? Isåfall kan man väl lika gärna betala ut en stay on-bonus per tre år i företaget. Påståendet att den frivilliga personalomsättningen var hälften så hög bland deltagare i programmet känns dessutom statistiskt tveksamt. Vad orsakar vad? Min tanke är att de som inte stannar kanske inte trivs, och därför inte tycker om bolaget. Därför vill de möjligen heller inte delta i programmet.

Hur mycket jag än tror på Skanska så föredrar jag att köpa aktier i min kapitalförsäkring (utan administrativt krångel) framför en rabatt som förmodligen äts upp av förmånsskatt och dyrbar tid som förslösas på att försöka förstå hur det hela fungerar samt att deklarera affärerna. Så jag är inte direkt ledsen över att inte kunna delta.

Aktiesparprogrammet kommer utvärderas i medarbetarundersökningar från och med i år. Själv tycker jag att effekterna borde undersökas djupare, i exempelvis ett examensarbete via högskolan. Leder verkligen programmet till ökad lagkänsla och samhörighet med aktieägarna, som Skanska hoppas på? Det är jag mycket tveksam till.

//Finanskvinnan

Oj!

Jag var på utbildning idag också, och kunde inte titta på börsen förrän nu ikväll. Index slutade på -0,22 men mina aktier hamnade på tusenlappen plus. Orsaken var Scania som rusade 6,81% och som nu ligger på plus i min portfölj. Riktigt roligt att se! Scania såg att deras resultat låg över analytikernas estimat och gick därför ut med informationen innan rapporten.

//Finanskvinnan

Så får man perfekt rena fönster

En och annan kanske började skruva skuldmedvetet på sig när jag nämnde att jag tvättat mina fönster i det förra inlägget. Solen och våren är bra på nästan alla sätt, men det är inte roligt att inse att fönstren är mer eller mindre ogenomskinliga.

Efter att ha fått tips från min mor (som borde få någon slags medalj i städning) så kör jag nu med följande taktik. Det funkar perfekt varje gång och betydligt mycket bättre än fönsterputs på flaska, mirakeltrasa, tidningspapper och all annan humbugutrustning som finns på marknaden.

1) Fyll en hink med varmt vatten och gröna Yes. "Inget annat diskmedel fungerar".

2) Tag en vanlig (ren) tvättsvamp och blöt den ordentligt i hinken.

3) Tvätta fönstret med svampen.

4) Skrapa  fönstret med en gummiskrapa som torkas av på en ren diskhandduk. Det brukar inte behövas någon eftertorkning av fönstret om man får in snitsen.

5) Torka även av fönsterkarmarna.

6) Skölj svampen ren och upprepa 1-6 tills alla fönster är klara.

7) Torka upp allt vatten som hamnat på golvet.

Klart! Vissa personer brukar tydligen ha t-röd i vattnet också, men det är helt överflödigt enligt min och mammas åsikt. Och miljöovänligt.

//Finanskvinnan

Gott och blandat

Just nu snurrar livet så fort. Jag utbildar mig fortfarande via jobbet och är borta från kontoret 1-2 dagar i veckan. Det är roligt men mailen och pappershögarna ackumuleras när jag inte är där heltid. Jag försöker alltid hålla antalet ej åtgärdade mail under 20 när jag går hem för dagen, men nu är det svårt att komma under 50. Lite stressande är det allt. Som tur är har jag också varit på spa och vilat en del.

I helgen har jag cyklat ganska mycket. Har cykelpremiären varit så har den. Fredagen var inte den roligaste cykeldagen eftersom det var nollgradigt regn i någon mil. Fast då blir man å andra sidan inte varm och svettig. Det finns fördelar med allt! Förhandlingar kring sommarbusskortet pågår. Förmodligen delar jag kortet med en person jag träffar ofta, och så har vi det varannan vecka. Jag skulle säkert klara mig helt utan, som förra sommaren, men då får jag ändå köpa några remsor. Med varannanvecka-lösningen kan jag istället planera utgång, ikea-besök och annat som kräver busskort  på rätt veckor.

Jag har även städat och ordnat. Fönstren är nu putsade, tvätten är tvättad, panten är pantad och dammet är dammsuget. Dessutom har jag sorterat om i min bankpärm. Jag trodde att jag hade bra ordning men det hade jag verkligen inte. NU är det ordning.

Sparandet är också lite städat. Tills Svea Direkt höjer räntan igen kommer jag ha en del av räntesparet i Spiltan Räntefond Sverige. Hela räntesparandet går in i fonden vilket medför fördelen att hela månadssparsumman går till kapitalförsäkringen.

Nästa vecka är det bolagsstämmodags, jag lär väl rapportera från den/dem jag går på om inget oförutsett sker.

//Finanskvinnnan

Omval ITP

Jag fick brev från Collectum som förklarade att jag måste välja om min ITP. Detta på grund av att ett av mina valda bolag inte längre är valbart inom ITP efter den senaste upphandlingen.

Det känns ju bra ordnat. Försöker jag vara aktiv så räcker det inte med att välja en gång, utan det ska väljas om varje gång de upphandlar fondförsäkringsbolag. Och orkar jag då inte välja igen så hamnar jag automatiskt hos Alecta. Kanske är planen att det ska verka som att kunderna har valmöjligheter, men sen hamnar en efter en hos Alecta i alla fall. Konstigt och mindre bra system om det ska upphandlas hela tiden.

UPDATE

Jag försökte ändra bolag. Det gick inte! Det gick heller inte att se aktuell värdeutveckling någonstans på sidan. Och självklart var jag tvungen att använda Internet Explorer för att ens kunna logga in. Nu är jag sur.

UPDATE 2

Jag behåller Länsförsäkringar för den lilla slant som ligger där. Man får tydligen det, men inga nya pengar kan sättas in. Så blir det fondförsäkring i AMF för 100% av de pengarna som sätts in framöver.

//Finanskvinnan

Fondbyte

Jag tittade på lite olika Rysslandsfonder och såg att Nordeas Rysslandsfond bara har gått upp hälften så mycket som FIM:s, Handelsbankens och East Capitals Rysslandsfonder. Jag byter därför till Handelsbankens eftersom den inte har köp- eller säljavgift.

//Finanskvinnan

Våren!

Jag kunde inte hålla mig inne utan firade påskafton med en entimmes cykelutflykt i solen. Det är lika bra att passa på innan det blir snöstorm igen. Nu tillbaka till påskgodiset.

//Finanskvinnan

Vad händer om Avanza går i konkurs?

Avanzas VD Nicklas Storåkers svarar på oroliga frågor om konkurs i en gammal chatt på placera.nu. Det verkar som att man inte behöver oroa sig för de pengar som är placerade i värdepapper vid en eventuell konkurs men att man inte bör ha likvida medel då dessa inte är skyddade. Även om jag inte tror att Avanza kommer gå i konkurs så känner jag mig lite tryggare efter att ha läst chatten.

I Stockholm har vi fantastiskt vårväder nu, och jag har tagit fram cykeln. Luften i däcken räckte precis till att cykla till närmsta allmänna cykelpump. Äntligen vår och cykling!

Glad påsk!

//Finanskvinnan

Skärtorsdag

Idag har jag firat påsk genom att jobba över två timmar. Det var inte jätteroligt i sig, men eftersom jag fick två fina påskägg och ett påskpaket med godis på jobbet så var det ändå fint. Jag blev så glad när jag äntligen fick äta lite godis.

Sen var jag på trevlig + god restaurang och nu är jag hemma och uppdaterar mig. Svea Direkt sänker tydligen räntan till 2%. Jag överväger att köpa räntefond för sparkontopengarna istället, tills räntan går upp igen. Så får man göra.

En rolig sak jag snubblade över i mitt surfande är chattarna på HQ:s hemsida. Den här var riktigt rolig att läsa. Han verkar vara en härlig kille, David Halldén.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder april 2010


Jag ligger nu på plus totalt sett för första gången på väldigt länge. De riskfyllda placeringarna är fortfarande på någon procent minus dock. I vilket fall är det väldigt roligt! Och en indikator på snar och dramatisk börskrasch, kanske?

Nästa månad kommer det bli ett relativt stort sparande i aktier eftersom jag kommer att ha fått in ungefär 4 500 kr i utdelningar och spara in 5 500 kr av egna pengar. Efter det kan det nog börja bli dags att ändra sparfördelningen så att mer går till konto.

//Finanskvinnan