Glad midsommar!

Jag hoppas att ni alla har fint väder och en riktigt mysig midsommar. Det ska jag ha.

//Finanskvinnan

Bra om svenska banker under finanskrisen

Efter länktips från inte miljonär än så hittade jag till uppdrag granskning om bankkrisen på SVT. Jag känner mig lätt deprimerad efter att ha sett programmet. Men det är sevärt. Jag hejar på sparbankerna. Och tycker synd om alla som förlorade pengar på Lehman Brothers, eller som nu sitter med lån de inte kan betala i Baltikum.

//Finanskvinnan

Tiden är min bästa vän

Jag är ganska fokuserad på mitt bantande nu. Jag läste någonstans att människor tenderar att glömma bort mycket av det de äter under en dag och det låter rimligt i mitt fall. När jag nu håller koll på intaget så märker jag hur många onödiga impulser att äta fel jag får under en dag, och att det faktiskt tar en del energi att kväva dem.

I vilket fall så funkar det bra att räkna poäng och att äta enligt VV-metoden. Jag gick ner mer än förväntat första veckan trots en dags slarv. I fortsättningen hoppas jag kunna gå ner ca 1 kg per vecka.

Bantningen är precis som sparandet, fast tvärtom. I båda fallen så vinner man på att tiden går. Fast sparandet kommer förhoppningsvis pågå längre än bantandet.

//Finanskvinnan

Krafttag mot intaget

Jag har börjat äta mer nyttig mat. Jag använder viktväktarnas poängsystem där man räknar kcal/60+fett gram/9=poäng per enhet. Enkelt att använda på alla livsmedel i kylen och matbutiken. Alla färska frukter förutom extra söta är 0 poäng, liksom färska grönsaker.

Min träning går väldigt bra och den ger viss effekt. När det visade sig att en pizza är 36 poäng och mitt dagsintag bör vara 24 så förklarade det dock varför effekten inte är större än vad den är.

Det kanske inte är så trendigt men jag tycker personligen att poängsystemet verkar bättre än t ex GI och LCHF eftersom det är möjligt att spara några poäng till helgen. Det är även möjligt att äta "allt" men inte i några jättemängder. Det tilltalar mig och jag är övertygad om att detta kommer fungera bra så länge jag använder systemet.

//Finanskvinnan

Opinionsundersökningar och hemtelefon

Resultat från olika opinionsundersökningar publiceras titt som tätt. Själv förstår jag inte syftet med dessa, de kan ju inte ge någon rättvisande bild av "opinionen" öht. Dels är urvalet litet och dels är ett stort antal människor som saknar hemtelefon exkluderade från urvalet. Jag har ingen fast hemtelefon och jag känner knappt någon annan person i min ålder eller yngre som har det.

Har ni fast telefon hemma? Svara gärna på pollen till vänster.

Om det är så vanligt att inte ha fast telefon som det verkar på min bekantskapskrets så kanske opinionsundersökarna borde börja titta på alternativa kontaktvägar för de lite yngre medborgarna. Facebook?

//Finanskvinnan

Ny dag, nya aktier

Nu har jag tagit ett djupt andetag och gått vidare i livet. Jag har inhandlat Skanska och Fortum för totalt 12 000 kr. Det blir månadens aktieköp. Dags att se framåt!

MQ ska börsintroduceras och jag var lite sugen på att teckna. Jag skulle vilja ha ett modebolag i portföljen. Men H&M är väl den bästa klädaktien antar jag, så det är lika bra att köpa den isåfall. Egentligen är jag inte helt förtjust i H&M:s kvalitet och kundservice men om det ska köpas klädaktier någon gång i framtiden så får det bli den.


Finanstankar skriver läsvärt om MQ.

//Finanskvinnan

Mina sämsta aktieaffärer

Jag har inte bokfört vinsten/förlusten vid mina fondförsäljningar särskilt noga. Inte fond för fond i alla fall. Däremot har jag mycket bra koll på hur mycket jag gjort i vinst eller förlust på avslutade aktieinnehav. Det kommer på köpet med min GAV-uträkning. Slanten som finns kvar i + eller - när antalet aktier är 0 utgör nämligen vinsten eller förlusten.

Såhär ser det ut i botten 5, där HQ nu officiellt är den sämsta aktieaffären jag gjort. Jag räknar kronor eftersom det känns mest relevant när affären väl är avslutad.

Aktie Vinst (+) eller förlust (-) SEK
BERKSHIRE HATHAWAY B -336
TELIASONERA AB -3 063
BIOSENSOR A -3 500
RNB RETAIL AND BRANDS -4 940
HQ -16 069
Jag undrar ju hur jag öht kunde gräma mig över RNB och Biosensor-affärerna i jämförelse. De förlusterna tillsammans utgjorde inte mycket mer än en månads sparande för mig idag. Men väl flera månaders sparande vid tidpunkten då innehaven avslutades. Å andra sidan är HQ-floppen inte mycket mer än två månaders sparande. Jag kan skatta mig lycklig om jag aldrig gör sämre affärer än såhär i framtiden när jag har mer pengar satsade.

Hur tröstar ni er när ni har gjort dåliga aktieaffärer? Och vilken är er sämsta affär? (Jag gissar att vi kan ha en och annan IT-bubblare på den listan.)

//Finanskvinnan

Bye bye HQ

Nu har jag sålt alla HQ. Då återstår frågan vad jag ska investera i istället. Jag tänker Skanska, Fortum eller Öresund. Några synpunkter från er läsare?

//Finanskvinnan

Cirkus HQ

HQ har idag annonserat att man inte hade tid att vänta på nyemissionspengarna. Istället såldes fondverksamheten till Öresund. Fondverksamheten är den verksamhet hos HQ som jag, till skillnad från private banking-delen, fortfarande tror kan generera pålitliga pengar. Nu är den borta.

Förra veckan la jag in en säljorder på HQ. När aktien sedan gick upp så blev jag dumsnål och tänkte att jag skulle invänta ytterligare uppgång. Det visade sig vara idiotiskt gjort. En läsare frågade tidigare om jag är ekonomiskt rationell. Mitt svar blev "Ekonomiskt rationell är jag sannolikt inte. Jag är tveksam till det finns människor som klarar av att vara det". Mitt agerande i fallet HQ får ses som ett utmärkt exempel på att jag de facto inte är ekonomiskt rationell. Mina aktier är fortfarande inte sålda, men jag kommer förmodligen sälja under veckan. I alla fall hälften. Det är inte roligt att bokföra förlustsiffror, men en tusenlapp hit eller dit gör ingen skillnad i det långa loppet. Något jag däremot är glad över är att jag avrådde en jag känner från att köpa HQ till sin portfölj för ett halvår sedan. Jag föreslog istället Öresund. Det känns bra idag.

Det var ingen rolig historia detta, och det finns nog många som är både arga och besvikna över utvecklingen. Jag är en av dem. Dock är det en utmärkt erfarenhet att ha med sig. Lärdomen för min del är att jag alltid måste göra någon slags SWOT-analys på bolagen jag köper, om den så bara är gissnings/förnuftsbaserad. Hade jag bemödat mig med att läsa årsredovisningarna så hade jag sett att tradingen gått med förlust, vilket givetvis är en stor (och svårvärderad) svaghet. Jag hoppas på att kunna undvika liknande nitar i framtiden.

//Finanskvinnan

Inte helt lätt att amortera på CSN-lånet

Jag kollade upp hur jag ska gå tillväga för att betala av extra på CSN-lånet. Det visade sig inte vara helt enkelt. Eftersom jag har autogiro så dras månadsbeloppet varje månad. När jag betalar in extra så kommer det att räknas av mot det jag ska betala enligt avbetalningsplanen. Och då kan det hända att CSN inte drar det förutbestämda beloppet på autogiro längre.

För att inte sätta hela månadsbudgeten ur spel så kommer jag istället att föra över slanten jag tänkt extraamortera på ett speciellt CSN-konto. Sen sätter jag in det som (förhoppningsvis) finns där precis innan årsskiftet. Extrainbetalningar under detta år påverkar nämligen inte nästa års belopp.

//Finanskvinnan

Jag är en kvinna som älskar aktier

Jag är med i en artikel i senaste Aktiespararen (anonymt). Den handlar om kvinnor som älskar aktier. Artikeln finns dock inte online vad jag vet.

//Finanskvinnan

Svea Direkt, HQ och CSN

Svea sänker räntan från och med 15/6. 1,75% kommer den hamna på då. Detta ger desto större motivation att betala in extra på CSN-lånet då räntan jag får hos Svea är lägre än den jag betalar till CSN. CSN-lånepengarna jag sparat undan har jag placerade hos Svea. Jag ska fundera över hur mycket jag har råd att betala in extra, det får bli från konsumtionspengarna. Men mer än 300-400 tror jag det blir svårt att få undan.

Det är mycket prat om HQ både i press och bloggosfär för tillfället. Flera bloggare verkar tycka att det är fyndläge i aktien nu. Det är mycket möjligt att de har rätt, men själv har jag faktiskt ingen aning om huruvida den är billig nu.

Av det jag läser om HQ tycker jag mig förstå att private banking kommer vara en central del av verksamheten framöver. Det gör mig ärligt talat tveksam till om jag ska behålla aktien. Private banking är ingen affärsverksamhet som jag har särskilt stort förtroende för vad det gäller långsiktig vinstpotential. Inte minst eftersom jag vet hur liten min egen lojalitet är mot banker. Hur ska jag då kunna sova tryggt om nätterna om lönsamheten i ett av mina innehavsbolag är helt beroende av andras banklojalitet? Dessutom skulle jag aldrig någonsin rekommendera någon jag känner att skaffa sig en private banking-lösning, eftersom jag inte är övertygad om dess överlägsenhet i förhållande till passivt, långsiktigt och diversifierat aktiesparande + räntesparande i egen regi.

Jag kommer att behålla HQ tills det är klart hur bolaget utvecklas men det är tänkbart att jag säljer innehavet någon gång framöver. Att ta del av HQ som krydda i Öresund känns däremot helt ok även fortsättningsvis. Vän av ordning invänder kanske mot dessa tankar med motiveringen att min strategi är att inte sälja aktier. Om ett bolag ändrar inriktning till en som jag inte är övertygad om kommer fungera i det långa perspektivet, 10-15-20 år, så tycker jag dock att det vettiga är att avveckla innehavet.

Ska jag vara ärlig så har jag funderat lite över HQ tidigare. Min tveksamhet då låg i att jag inte visste exakt hur de tjänar sina pengar, och om de områdena verkligen är hållbara i framtiden. Nu ställs frågan på sin spets.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder juni 2010


Ingen supermånad detta inte. Min CSN-skuld krymper irriterande långsamt ser jag. Jag funderar på att sätta in lite mer till CSN varje månad helt frivilligt. Kanske 250 kr extra per månad.

//Finanskvinnan