Lyxshopping

Idag köpte jag det dyraste plagg jag ägt hittills i mitt liv. Och jag måste säga att det var en angenäm upplevelse som skapade väldigt positiva känslor. Det gjorde mig ärligt talat lite förvånad och gav en ökad förståelse för alla som shoppar för att må bra.

Plagget var en perfekt välsittande kavaj från Tiger och den kostade 2 800 kr. På köpet fick jag hjälp att prova ut den, synpunkter om passform och tips för hur man bär den på bästa sätt. Jag gick därifrån med känslan av att ha gjort en bra investering, vilket jag förmodligen kan tacka den duktiga säljaren för.

Jag har behövt köpa en ny kavaj en tid och nu tänkte jag att jag kan belöna mig själv med en efter viktnedgången. Det blev också en klänning i matchande material men den var på rea och kostade bara omkring 800 kr. Ett kap, som försäljaren sa.

Pengarna kom från buffertkontot (till för bland annat sådana här spontana inköp) och påverkar inte sparandet. Och att lyxshoppa kommer knappast bli en vana.

//Finanskvinnan

Mer om bantningen

Idag testade jag lite kläder som jag inte kunnat ha på ett år. De passade! Faktum är att jag nu är (något) smalare, och definitivt mer vältränad, än vad jag som bäst har varit de senaste tre åren. Mitt midjemått har minskat med hela 14 cm sedan i vintras.

Med denna framgång funderar jag på att avsluta bantningen. Jag antar att det inte skulle skada att gå ner mer, men jag "behöver" inte varken för min egen del eller av hälsoskäl. Kanske fortsätter jag ett par veckor till och slutar sen. Med "slutar" menar jag att jag slutar räkna poäng, men att jag ändå avhåller mig från att exempelvis dricka läsk varje dag. Jag har verkligen lyckats bryta flera dumma ovanor vad det gäller kosten under den här perioden. Det känns väldigt bra.

//Finanskvinnan

Enter Maximal går över till ränta?

Förra veckan så fick jag en kommentar om Enter Maximal - en fond som växlar mellan ränta och aktier i enlighet med ett datorprograms beräkningar. Jag följer fonden eftersom det är intressant att jämföra fondens placeringar med min egen fördelning av nysparandet.

Enter Maximal har nu gått över till ränta (ser det ut som av grafen att döma), och verkar därmed förutsätta fortsatt osäkerhet på börsen. Som sagt ligger även jag i minimum aktiespar vad det gäller den del av mitt månadsspar som är valfri. Aktierna jag redan äger säljer jag dock inte (som vanligt).

UPDATE

Det ser nu ut som att fonden inte gått över till 100% ränta - det är helt enkelt bara väldigt små rörelser just nu.

//Finanskvinnan

Återbetalning av lån i excel

För en tid sedan tänkte jag att jag skulle vilja ha ett eget excelark för att räkna på lån och återbetalningstider. Att ha koll på avbetalningstider och lånebelopp är särskilt intressant med det nya bolånetaket. För varje krona jag sparar så ökar mitt potentiella låneutrymme för eventuella framtida bostadsköp. Jag hade dock allvarliga problem med att få lånefunktionerna att fungera. Idag hittade jag denna sida som visar och förklarar, och nu fungerar det.

Jag har räknat ut vilket belopp som ska betalas varje månad (endast för lånet) vid olika långa återbetalningsperioder och vid en ränta på 5%. Det är annuitetslån jag har räknat på, d v s när samma belopp betalas in varje månad men räntedelen minskar och amorteringsdelen ökar med tiden.


Uträkningen visar att jag med de tillgångar jag har idag skulle ha möjlighet att köpa en bostad med marknadsvärdet 2 300 000 kr varav 1 955 000 kr blir lån. Detta skulle förmodligen räcka till en 1,5:a i Stockholms innerstad i dagens prisläge, vilket skulle innebära en i sammanhanget marginell "förbättring" mot mitt nuvarande hyresboende. Detta bostadsköp skulle jag sedan kunna betala av med 10 451 kr per månad i 30 år, eller 9 388 kr i 40 år. Det känns inte lockande i dagsläget. Det jag kan köpa för alla mina sparpengar är ganska futtigt, så jag kan tänka mig att många får omvärdera sina möjliga bostadsköp i samband med bolånetaket. Villan för 5 300 000 kr (en högst "normal" köpesumma i Stockholm) kräver nu 795 000 kr i kontantinsats.

Hur är det med er läsare, sätter bolånetaket käppar i hjulet för era bostadsplaner?

//Finanskvinnan

Nästan på + igen

På något mystiskt sätt har mina aktier gått upp och ligger nu någon hundralapp ifrån plus (igen). Portföljen gick upp idag också trots att index slutade på minus, tack vare att Scania lämnade en stark rapport.

Månadens aktieköp blev Industrivärden och jag köpte för 2 000 kr. Jag känner mig kluven till börsläget och är fullt nöjd med att lägga det mesta av nysparet i ränta. Å ena sidan går det bra för bygg, tillverkningsindustri och verkstad vilket borde innebära att vi kommit ett snäpp längre i konjunkturcykeln. Å andra sidan är börsen svajig och faktorer som allmän oro kan dra nedåt.

Cornucopia, som investerar enligt någon slags TA, har gått nästan helt likvid. Det kommer visa sig om han gjorde rätt.

//Finanskvinnan

VV-status

Jag har nu ätit enligt viktväktarnas system i 5 veckor. Jag har gått ner 5 kg på den tiden och har några kvar. De senaste två veckorna har jag fuskat lite med glass men det har gått åt rätt håll ändå. Jag gissar att det är effektivt att träna i tropisk hetta.

Mitt bästa mattips för viktväktare är att köpa färska jordgubbar och melon istället för godis och snacks. Gott, läskande och 0 poäng. Mina bästa träningstips är att 1) träna direkt innan eller efter jobbet på bestämda dagar, 2) att ha tillräckligt många träningsombyten så att det alltid finns fräscha träningskläder hemma och 3) att dessutom göra en fysisk aktivitet när man har tråkigt. Exempelvis kände jag mig rastlös och uttråkad idag. Då cyklade jag först till en park och läste lite. Sen cyklade jag vidare till en restaurang en bit bort och åt, och så hem igen. 45 minuters motion helt "gratis" samtidigt som jag fick en fin sightseeingtur, god middag och träffade folk.

//Finanskvinnan

...Och god middag

Nedan kommer ett gott alternativ till hamburgare

Halloumiburgare, 2 personer

Hamburgerbröd (gärna Max hamburgerbröd som brukar finnas på matbutiker, de är goda)
1 pkt halloumiost, skuren i cm-tjocka skivor
2 tomater
1 rödlök
Valfri sallad

Tillbehör

Go greens färdiga salsa i tetra, jag gillar den som heter barbeque
Dijonsenap eller vanlig senap
Ev. coleslaw om man inte går på VV

Skölj och skär grönsakerna. Stek halloumin i skivor. Värm bröden i stekpannan eller på ugnsgallret. Montera. Enkelt och gott! Funkar bra på grill också såklart.

//Finanskvinnan

Goda tider (kanske inte på börsen då)

Efter en liten omstrukturering i utgifter och inkomster så kan jag nu öka mitt sparande. Jag höjer med tusenlappen och sparar från och med juli 8 500 kr per månad. Minimum i aktier och ränta är fortfarande 2 000 kr vardera, förnuftsplaceringen är 4 500 kr. Jag ökar också på buffertsparet och klädkontot något.

Det är roligt tycker jag, till skillnad från kräftgången på börsen.

//Finanskvinnan

Bolånetak införs i oktober

Bolånetaket på 85% införs i oktober. Jag är glad att jag sitter utan bolån nu. Om räntorna fortsätter höjas i samband med att taket införs så torde det innebära negativ påverkan på priserna. Men jag hoppas att detta är ett steg mot en sundare belåningskultur och bostadsmarknad i Sverige.

Det ska bli intressant att se om det är någon skillnad i priserna om ett år eller två.

//Finanskvinnan

Blogg-semester

Jag har tydligen tagit semester från bloggen. Tyvärr har jag inte tagit semester från jobbet, utan får jobba hårt för lönen. Vi har ovanligt mycket att göra och ovanligt få som kan göra det på min arbetsplats. Min semester kommer först i slutet av sommaren. Den hägrar som en oas i öken.

//Finanskvinnan

Tur att man har Ratos i alla fall

Från att ha haft en 4-5 innehav på plus fram tills ganska nyligen så har alla innehav nu seglat ner på negativ avkastning. Eller kantrat kanske är ett bättre uttryck än seglat. Segast var Skanska, Scania (lite otippat) och absolut längst höll Ratos ut innan siffrorna visade rött.

Som av en märklig slump drömde jag att jag träffade Ratos VD Arne Karlsson inatt. Han såg ut precis som arga snickaren i drömmen. Jag undrar vad detta betyder?

Kanske är Arne finansvärldens arge snickare, som ser till att alla håller sina verktyg i ordning och samarbetar som ett team. Isåfall kanske han kan hjälpa Hagströmer och Qviberg att finna nya arbetssätt efter alla tråkigheter i HQ den senaste tiden. "Ni måste jobba tillsammans - annars kommer ni aldrig klara det här", kan han uppmana de besvikna tu.

PS, visst är arga snickaren och Arne lika? Man kan för övrigt se alla avsnitt av arga snickaren hos Kanal 5. Riktigt bra tv enligt mig.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder juli 2010


Denna månad har jag köpt nya aktier för 2 500 kr och sparat 5 000 kr på sparkontot. Det ser inte alls bra ut på börsen och jag viktar nu definitivt om nysparandet till minimum i aktier, 2 000 kr per månad. Om nedgången fortsätter en tid till så kan jag köpa mer aktier senare.

//Finanskvinnan