Inspektion av investeringar

DI skriver om hur mycket det kostar att luncha på olika platser. Som bekant är lunch ute en ganska dyr historia. Såvida man inte jobbar på Google - där är nämligen både frukost och lunch helt gratis (för de anställda) i den egna cafeterian. Och det bästa är att de anställda får bjuda in någon de känner emellanåt.

Jag fick själv äran att bevista de mytomspunna lokalerna i Stockholm för en tid sedan. Jag kanske kan se det som ROI på mina Google-aktier. Det verkade vara ett alert gäng som jobbar på Google och maten var god, så jag får känna mig nöjd som aktieägare.

Även besöket på H&M samma dag gjorde mig belåten. Jag köpte ett par plagg som både var fina och som har hållit formen efter tvätt. Upplevelsen var positiv. I dessa osäkra tider känns H&M som ett tryggt och bra val för mina månatliga aktieköp.

//Finanskvinnan

Imponerande i kaoset, Storåkers!

Den fruktansvärda HQ-tragedin snurrar vidare. Det förefaller som att personalen har köpt konvertibler för 250 miljoner kronor. Konvertibler som i vissa fall köpts med 100% lånade pengar och som kommer bli värdelösa om HQ går i konkurs. Räknar vi ett snitt på de 250 miljonerna och betänker att HQ hade 200 anställda så får vi en hög siffra. Men gissningsvis har inte alla anställda köpt för lika mycket pengar.

Det förefaller även som att orsaken till att HQ Bank nu håller stängt är att de skulle riskera att gå i konkurs om de öppnade, eftersom kunderna då förmodligen skulle vilja ta ut mer pengar än vad banken har likvid.

En person som hanterar situationen storartat (enligt min åsikt) är Nicklas Storåkers som personligen skriver kommentarer och besvarar oroliga frågor gällande risken i Avanza på både bloggar och hos Placera.nu. Bra jobbat, tycker jag. Det är helt rätt att möta kunderna där de ventilerar sina funderingar och farhågor. Jag känner mig trygg med att ha mina pengar hos Avanza.

//Finanskvinnan

Carnegiebud på HQ stoppat

Jag har följt rapporteringen kring HQ noggrant i helgen. Nyss meddelade DI att Finansinspektionen har stoppat en affär mellan Carnegie och HQ. Jag undrar hur detta kommer att sluta.

UPDATE

Det ser ut som att det blir en likvidation imorgon. Mycket ledsamt för inte minst de anställda. Jag får faktiskt en  tår i ögat. Sven Hagströmer som är så sympatisk i Draknästet på tv. Och snälle Mats Qviberg som tog sig tid att växla några vänliga ord med mig när jag träffade på honom förut. Ett renommé som byggts upp under närmare 30 år har raserats.

//Finanskvinnan

HQ likvideras?

Dagens stora nyhet är att Finansinspektionen drar in HQ:s tillstånd att bedriva bank- och värdepappersrörelse. På måndag kommer en ansökan om tvångslikvidation att skickas in. Artiklar finns hos bland annat DN, DI och Placera.nu.

Jag antar att detta innebär att aktierna kommer bli värdelösa? Som tur är räddade jag mig själv genom att lyckligt ovetandes byta mina sista HQ-aktier i IPS:en till H&M förra veckan. Jag tänkte att jag hellre vill gå på H&M:s stämma än HQ:s nästa år. Även om det hade varit oerhört intressant att höra VD:s bild av tradingkatastrofen.

Mindre lyckosamt är att mitt innehav Öresund är storägare i HQ. Vi får väl se vad som händer där. Dock är jag glad att Öresund tagit över HQ:s fondverksamhet. Det är också bra att jag lydde en läsares råd och inte köpte mer Öresund efter HQ-kraschen. Öresund är därmed ett av mina mindre innehav i pengar räknat.

UPDATE

HQ är nu ute och jagar köpare. Jag håller tummarna för att en bra lösning kan uppnås.

//Finanskvinnan

De bästa recepten från 70-talet

Jag hittade nyligen en matblogg som är lite annorlunda jämfört med många andra. "Lite annorlunda" är även recepten i den, många av dem förefaller vara på gränsen till ätliga. Bloggens koncept är att laga och betygsätta sig igenom två samlingar receptkort från 70-talet. Resultatet är extremt roligt. Här finner ni Den Bruna Maten.

//Finanskvinnan

Funderingar om bostadsköp

Efter att ha tillbringat en tid ensam i ett hus så har jag insett att jag inte ska äga en sommarstuga själv. Jag är inte av rätt virke för det. Däremot skulle det vara trevligt att bo större, har jag kommit på. Så kanske är det dags att börja fundera över bostadsrätt i alla fall. Någon som har något tips för mig som förstagångsköpare?

Jag har ännu inte bestämt om det är läge eller standard (t ex öppen spis) som är viktigast. Att få allt jag vill är en omöjlighet med min budget. Dessutom kanske det är en god idé att börja med något hyfsat "billigt" och byta upp mig senare.

//Finanskvinnan

H&M in i portföljen

Nu vill jag köpa in H&M-aktier till min portfölj. Eftersom jag saknar exponering mot mode så blir aktien ett bra komplement till mina övriga innehav.

Jag kommer fortfarande bara att lägga ett par tusen på aktieköp varje månad så det kommer ta sin lilla tid att bygga upp innehavet. Möjligen kan jag göra varannanmånadsköp istället, och köpa H&M för ca 4 000 kr varannan månad medan jag sätter över allt sparande till sparkontot de andra månaderna. Då sparar jag in några courtage.

Min exponering mot börsen är i dagsläget ganska stor. Jag insåg att jag har omkring en kvarts miljon på börsen. Det låter mycket, betydligt mer än 250 000. Det skadar helt klart inte att merparten av månadsparandet går in på konto tills vidare.

//Finanskvinnan

Tvättstugan - en kassako

Jag har fortfarande semester och är för tillfället hemma och vilar upp mig inför nästa utflykt. Dagens aktivitet är persedelvård, det vill säga att tvätta i tvättstugan. Det har visat sig att det kan vara riktigt lukrativt att tvätta.

För några veckor sedan hittade jag en hel myntsamling i tvättmaskinen som någon annan tvättare lämnat kvar. Det var säkert 25 kronor i ren förtjänst. Idag har jag tjänat in från 160 kronor på att riskera min nyinköpta Tigerklänning. Den ska egentligen kemtvättas men jag vände den ut och in, la den i en tvättpåse och körde den på ullprogrammet. Det gick utmärkt och klänningen är som ny. Dessutom tvättade jag en disktrasa och förlängde livslängden på den. Miljövänligt (om inte extra tvättmedel används) och bra.

//Finanskvinnan

Köp till... ja, vad?

Det traditionella talesättet "köp till sillen, sälj till kräftorna" dyker upp lite varstans nu för tiden. Denna metod har jag inte själv tillämpat, och tur verkar väl det vara. Jag börjar få ihop några års underlag i min "bokföring" nu och kunde enkelt plocka fram hur tillgångarna utvecklats under olika månader. Resultatet kan ni se nedan.


Den överlägset sämsta månaden för mitt "index", d v s de aktier och fonder jag haft vid sammanställningstillfället, är juni. Maj och augusti är inte heller särskilt bra. Absolut bäst är mars som har uppvisat positiv utveckling fyra år i rad. Visserligen kanske 3,5 år inte är ett perfekt statistiskt underlag. Men det kan åtminstone bekräfta att sill och kräft-regeln inte verkar fungera för mina aktier. Det ska bli intressant att följa upp resultatet när jag har data för fler år.

Slutsatsen jag kan dra från detta är möjligen "köp till utdelningarna", eftersom utdelningssäsongen för svenska aktier börjar i mars.

//Finanskvinnan

Bra och mindre bra

Jag har varit på semester och inte kollat börsen på några dagar. Tyvärr hade jag inte blivit miljonär under min frånvaro utan mina aktier verkar ha minskat i värde med ungefär 10 000 kr. När katten är borta osv.

Däremot såg jag nyss årets bästa banknyhet: SEB slutar med sina kontoutdrag i papper för alla kunder. Om man saknar pappersutdragen så kan man givetvis kontakta kundtjänst och få tillbaka dem, men jag är glad att de försvinner. Nu slipper jag de utdrag som jag hittills inte haft möjlighet att avbeställa eftersom jag inte är ensam kontoinnehavare. Åtgärden torde spara både miljö och kostnader. Bra jobbat, SEB!

För att återkoppla till semestern så åkte jag ut på landet och vilade upp mig. Det var mycket skönt. Jag kombinerade även nöje med nöje och cyklade de tre milen dit och hem. Bra och dessutom billigt.

//Finanskvinnan

Beroendeframkallande Buffettinvesteringar

40procent20år skriver om Warren Buffetts investering i See's Candies. Jag har hört talas om affären tidigare men jag hade inte hört citatet om tobaksbranschen:

"I'll tell you why I like the cigarette business. It costs a penny to make. Sell it for a dollar. It's addictive. And there's fantastic brand loyalty”

Warren Buffett

Jag förlåter Warren (som jag betraktar som en etisk investerare) för att han inte hade något emot tobaksbranschen tidigare, folk visste faktiskt inte bättre förr. Och nu har han ju ändrat sig. Däremot är citatet intressant eftersom det är enkelt att skilja ut liknande branscher/produkter och på så sätt kunna välja en bra investering á la Buffett.

I'll tell you why I like the chocolate business. It costs a penny to make. Sell it for a dollar. It's addictive. And there's fantastic brand loyalty

Varför inte köpa aktier i Kraft Foods? De äger varumärket Marabou och det är åtminstone mitt förstahandsval när det gäller choklad. Min lojalitet mot märket är stor. Då får man även del av en annan beroendeframkallande produktkategori, nämligen kaffe. Nu är jag personligen ingen kaffedrickare men föräldrarna köper bara ett märke och har så gjort så länge jag kan minnas.

I'll tell you why I like the coffee business. It costs a penny to make. Sell it for a dollar. It's addictive. And there's fantastic brand loyalty

För att inte tala om läsk. Coca Cola. Detta bolag finns dessutom i Buffetts portfölj.

I'll tell you why I like the soft drink business. It costs a penny to make. Sell it for a dollar. It's addictive. And there's fantastic brand loyalty

Ja, som ni ser finns det en mängd produkter och bolag som Buffetts tobaksfilosofi kan tillämpas på. Jag skulle för övrigt tro att jag kommer att köpa aktier i Coca Cola någon gång i framtiden. Jag tror inte att deras position som marknadsledande är hotad i närtid, och jag gillar minst en av bolagets produkter.

//Finanskvinnan

Goda nyheter för cyklister i Stockholmstrakten

Idag upptäckte jag att det finns en fungerande reseplanerare för cyklister i Stockholm. Det här har jag väntat på i flera år! Här finns den.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder augusti 2010


//Finanskvinnan