H&M ner=mer

Mitt "problem" med att H&M låg på ATH löste sig ganska snabbt i och med dagens rapport, vilken medförde att aktien gick ner 6-7%. Finurlig som jag är så gjorde jag ett köp under dagen (på omkring 243 kr). Pengarna fick jag loss genom att växla lite mer Öresund (på omkring 103) mot H&M - det kändes lämpligt efter den deprimerande HQ-stämman igår. Senare visade det sig att inköp av H&M gjordes med epidemisk frekvens bland ekonomibloggarna.

Jag vet inte om det var en bra affär eller inte, men jag vet att jag tycker att det kändes som en bättre idé att fylla på i sviterna efter en bra rapport som inte motsvarade analytikernas förväntningar än att göra det på ATH.

//Finanskvinnan

Money never sleeps

Idag har Wall Street 2 premiär och jag ska försöka se den så snart jag kan. Greed, for lack of a better word, is good!

UPDATE

Nu har jag sett den och jag gillar den. Den får 3,8/5.

//Finanskvinnan

Jag lever! Och har gjort åtminstone en sak rätt den sista tiden!

En bidragande orsak till att jag inte har bloggat på sistone är att jag har förslösat mig. Jag har alltså lyckats spendera så mycket pengar under min vilda slösarperiod att jag inte kan spara 8 500 kronor den här månaden. Jag har inte fått facit än men det lutar åt att det blir en tusenlapp mindre. Detta får skyllas på att jag var tvungen att akutköpa nya skor (den trogne läsaren kanske minns att mina fötter är för skor vad kryptonit är för Stålmannen). Så går det när man inte har någon buffert.

Jag skäms nästan.

Men. Något som glädjer mig är att jag gjorde helt rätt val när jag bestämde mig för att köpa "dubbel dos" H&M förra månaden och endast kontospara denna månad. Köpkursen förra månaden blev nämligen 233 kr och idag står kursen på rekordhöga 260 kr. 260 kr är även är en bit över köpkursen vid mitt byte från Öresund till H&M. Så långt, så väl som aktieägare i H&M. Lite jobbigare blir det (kanske) nästa månad när det är dags att fylla på innehavet igen. Mina erfarenheter säger mig att det sällan är en god idé att investera på ATH.

//Finanskvinnan

Återhämtad

Det tog faktiskt inte så lång tid att komma över "besvikelsen". Såhär i efterhand betraktar jag det hela mer som ett litet farthinder än en bergvägg.

Nedan följer en manual för andra i liknande situationer. Jag misstänker att det kan finnas bättre metoder men jag kan inte komma på några just nu.

Steg 1. Diskutera det tråkiga med alla man känner.

Steg 2. Köp en efterlängtad men dyr möbel för alla pengar som inte är sparpengar. D v s töm bufferten.

Steg 3. Åk iväg på återhämtning i trevlig miljö.

Steg 4. Se till att ha absurt mycket att göra för att hålla tankarna på annat.

Steg 5. Träna absolut inte, utan gör annat istället. Gärna i kombination med att äta sjuka mängder godis.

Därefter kan det kännas bättre. Jag vågar dock inte lämna några garantier.

//Finanskvinnan

Svea höjer räntan

SveaDirekt höjer sin ränta från 1,75% till 2% imorgon. Trevligt för oss sparare.

//Finanskvinnan

Draknästet läggs ner

Tråkigt nog så verkar det inte bli någon ny säsong av Draknästet. Synd! Jag tyckte att det var ett jättebra program.

//Finanskvinnan

Timing av aktieköp i olika bolag

För en tid sedan läste jag ett intressant blogginlägg om betavärden och om när det är mest lämpligt att köpa aktier i bolag som är mer eller mindre konjunkturkänsliga. Det verkar dock som att jag aldrig skrev om det vid tillfället.

Betavärdet visar hur mycket aktien genomsnittligt rör sig i förhållande till index. Om ett bolag har ett betavärde på 0,47 så går aktien upp eller ner 4,7% då index förändras 10%. Aktier med ett betavärde på under 1 anses ha låg risk.

Ollis resonemang är att ett stabilt och konjunkturokänsligt bolag som exempelvis H&M inte går upp lika mycket som andra bolag under uppgång. Därför passar sådana bolag bra att köpa även under högkonjunktur. Och på samma sätt är det bra att köpa konjunkturkänsliga bolag under lågkonjunktur.

I blogginlägget länkas till en sammanställning av betavärden och jag plockade ut (de numer möjligen inaktuella) värdena för mina svenska aktier. Dessa ser ni nedan.
 
Bolag: Betavärde

Axfood: 0,47
H&M B: 0,78

Skanska B: 1,08
Öresund: 1,13
Ratos B: 1,17

Industrivärden C: 1,24
Scania B: 1,31

De översta bolagen är sådana som funkar bra att köpa även under börsuppgång. D v s sådana som jag borde fokusera på att köpa den närmsta tiden, om börsen inte tvärdyker. Det stämmer bra med min strategi att enbart köpa H&M något halvår framöver.

Aktier i de mittersta bolagen kan vara lämpliga att fylla på med antingen under börsnedgång eller i osäkra tider.


De undre skadar inte att köpa då det är akut lågkonjunktur och man börjar fundera på att sluta med aktier, eftersom de ändå bara går ner. För sedan går de förhoppningsvis upp rejält igen.

Jag har haft tankar kring detta tidigare och tycker att det var intressant att se hur dessa (som sagt möjligen lite för gamla) betavärden ger stöd för min teori.

//Finanskvinnan

Ratos går bra, men varför?

De senaste dagarna har Ratos-aktien ökat rejält utan att jag kunde hitta någon förklaring till det. Jag tror att aktien är upp ca 15% på två dagar (vilket för övrigt har gjort att jag ligger plus på mina innehav igen).

DI försöker förklara varför den går upp men lyckas inte riktigt. Dock kommer en förklaring som låter rimlig i kommentarerna:

"Ratos har blivit inkluderat i ett index (FTSE mid Europe) - officiellt from 17 Sept. Darfor har index trackers kopt aktier de senaste 2 dagarna."

Vilket alltså torde betyda att ett antal indexfonder har köpt på sig Ratos eftersom de annars inte följer index längre?

Någon som vet om det är den rätta orsaken?

//Finanskvinnan

Det får vänta

Just nu upplever jag något som jag sällan råkar ut för, nämligen besvikelse. Kanske den största besvikelsen hittills i mitt liv. Det är säkert stärkande för moralen på något sätt, trots att det knappast är trevligt just nu. Man kan inte lyckas med allt man tar sig för yada yada yada.

Jag har bestämt att bostadsköp får vänta. Det kommer bättre tillfällen - kanske när räntan börjar närma sig 5% eller så.

Tills dess ska jag fokusera på tre saker.

1) Uppskatta det jag har och leva i nuet.
2) Bli mer av en "javisst!"-sägare istället för en "nej tack."-sägare.
3) Prova nya saker.

//Finanskvinnan

Carnegie köper HQ

Nu är det klart att Carnegie köper HQ. Då kanske jag inte behöver drömma mardrömmar längre, även om hela affären medförde stora förluster för Öresund. Jag är mycket glad för personalens skull - deras konvertibler och anställningar är säkrade.

Öresund gick upp en hel del på beskedet varpå jag själv funderade över situationen ordentligt. Jag har tidigare sagt att jag behåller mina Öresund-aktier men efter att det blev klart att Öresund nu är ny storägare i Carnegie så tänkte jag delvis om. Carnegie har inte direkt en fläckfri historia och jag är inte jätteintresserad av att äga investmentbanker längre, om jag kan undvika det. Så jag kompromissade med mig själv och sålde halva innehavet (á 102,50). För pengarna jag fick loss köpte jag mer H&M (á 247).

Lustigt nog så läste jag efter det detta intressanta inlägg hos Graham/Finanstankar angående problematiken i att VD och styrelse sällan är majoritetsägare i börsnoterade bolag. Och angående att H&M är bra.

//Finanskvinnan

"Säljsignal" i mitt "index"

För en tid sedan tittade jag igenom hur rörelserna för mitt "index", det vill säga mina tillgångar, såg ut i syfte att försöka identifiera någon slags trend. Jag fann då att det verkade som att tre negativa eller positiva månader i rad indikerade byte av trendriktning. Förrförra månaden så inträffade den tredje negativa månaden i rad, vilken bröt en längre period av positiv utveckling.

Jag kan naturligtvis inte dra några större slutsatser av detta, men det har varit en bidragande orsak till att jag nu köper aktier för minsta möjliga belopp varje månad. Dock är en annan och tyngre vägande orsak att jag vill få en bättre balans mellan sparkonto och aktier.

Vad tror ni? Har vi nedgång att vänta, eller kommer det gå uppåt?

//Finanskvinnan

Avslutad poll om hemtelefoni

Pollen om hemtelefoni är nu avslutad. Frågan löd "Har du som "flyttat hemifrån" en fast hemtelefon i ditt hushåll?" och totalt 636 röster inkom. Nej-sidan vann med några procent, och det framgår tydligt att yngre personer i högre grad tenderar att inte ha hemtelefon. Själv har jag som sagt ingen.

Ålder Ja Nej
Ålder 15-25:
21 102
Ålder 26-35:
129 180
Ålder 36-45:
75 37
Ålder 46-55:
37 16
Ålder 56+:
23 16
Summa 285 351
% 44,81% 55,19%

//Finanskvinnan

Galen börsuppgång: +3,4%

Idag gick börsen äntligen upp igen och mina aktier ökade i värde med ungefär 7 000 kr (3,72%). Orsaken var statistik från USA. Månadssammanställningen hade sett lite roligare ut om jag räknat om den efter börsdagens slut, men jag låter den vara.

Det var skönt med positiva nyheter idag. Igår drömde jag mardrömmar om HQ och om Sven Hagströmer. Han var jättearg i drömmen.

//Finanskvinnan

Tillgångar och skulder september 2010


//Finanskvinnan