All time low

Ja hörrni, av flera orsaker blir det inte mycket bloggat här. Dels är jag naturligtvis hösttrött. Vem är inte det nu för tiden? Idag kändes det som att gå i sömnen när jag gick hem från jobbet i kolmörker. Dels är jag inne i en period av rastlöshet och allmän förändring, och har inte riktigt ro att koncentrera mig på saker och ting. Till råga på allt så utgår månadens aktieköp på grund av grumlat omdöme och lyxkonsumtion.

Eller i och för sig så blev det ett aktieköp, om än inte med nya fräscha pengar. Jag gjorde faktiskt så att jag sålde av några Scania (148,90) efter den otroliga kursökningen de senaste månaderna. Istället köpte jag mer H&M (239,10). Jag tycker att Scania är ett helt fantastiskt bolag men det är uppenbarligen också ett bolag i en bransch som påverkas kraftigt av konjunkturcyklerna. Om aktien är dyr nu vet jag inte. Men jag vet att den är bra mycket dyrare än den var i mars 2009 när jag köpte för 64 kr aktien, så det framstod som ett bra tillfälle att växla över en liten andel till ett något mindre konjunkturkänsligt bolag som dessutom har en stabil och hög utdelning.

//Finanskvinnan

Avanza levererar

Jag tittar på de sista inslagen i Avanza Forum Malmö live just nu. Jag hann precis se slutet av intervjun med Sven Hagströmer, som ondgjorde sig över hur lätt det är för bolagsstyrelser att slippa ta ansvar.

Jag måste säga att det är fantastiskt av Avanza att ordna dessa evenemang som är öppna för alla. Av det jag har varit med på eller sett så har kvaliteten varit genomgående hög.

//Finanskvinnan

Med facit i hand

Stockman konstaterar att det är väldigt enkelt att se hur man skulle ha gjort i efterhand. Något som såklart är helt sant. Jag vill dock påtala att ett sätt att minska felmarginalen för åtminstone den faktiska sparsumman i framtida beräkningar är att göra som jag - nämligen att alla courtage- och skattekostnader blir kostnader som inte tas från sparandet utan från konsumtionspengarna (och överförs så fort jag vet hur stora de blir). Det funkar för mig.

Det har hänt många intressanta saker i veckan som jag inte riktigt haft tid att kommentera. Google gick upp över 10% efter en positiv rapport vilket såklart känns roligt. HQ har ansökt om att avnoteras från Stockholmsbörsen, och istället noteras på Aktietorget. Det skulle vad jag förstår medföra mindre kostnader för bolaget, och kanske också vara mer passande för aktiehandeln som den ser ut idag (det vill säga lotteriartad).

Och investerarkontot är åter på tapeten, i januari 2012 kan det komma att införas. Skattereglerna är inte helt klara än och jag hoppas innerligen att det blir en schablonskatt liknande för kapitalförsäkringar och ingen deklaration när pengarna väl tas ut från kontot. Om det ska deklareras så är det möjligt att jag behåller min kapitalförsäkring även om reglerna kring den blir mindre förmånliga. Jag är också nyfiken på hur skatteflykten vid årsskiftet 2011-2012 kommer hanteras. Jag kan bara tala för mig själv, men det känns tämligen självklart att jag kommer göra ett eventuellt avslut av kapitalförsäkringen innan avkastningsskatten beräknas om så ändå måste ske inför flytten till investerarkontot.

Det kan bli en hel del slantar som staten går miste om, om fler tänker på det sättet. Och kanske även för de banker som tar ut avgifter för sina kapitalförsäkringar.

//Finanskvinnan

LightSpace

Microsoft har utvecklat ett extremt coolt och snyggt system för att skapa interaktiva ytor. Se mer på filmen här. Detta vill jag ha i mitt hem. Jag vill projicera bilder och filmer på väggen istället för att ha tavlor.

//Finanskvinnan