Ekonomibloggtips sökes

Jag känner att jag har missat en massa bra ekonomibloggar. Vet du en bra blogg som inte finns med i min länklista till vänster? Tipsa då gärna mig i kommentarsfältet.

//Finanskvinnan

Oväntad fördelning i portföljen

I och med mitt senaste Axfood-köp så har bolaget blivit mitt största innehav i kronor räknat. Jag är inte helt bekväm med det. Istället skulle jag vilja att Ratos eller Skanska var mina största innehav (som de brukar vara). Ratos känns alldeles för dyr nu, men möjligen delar jag upp mina aktieköp för årets utdelningspengar så att en del går till Skanska och en del till H&M.

Egentligen är jag inte särskilt förtjust i att köpa aktier alls i rådande börsklimat. Men det _kan_ också vara så att vi har ett par års ytterligare uppgång framför oss. Om det visar sig att så inte är fallet så kommer mina dyra och småskaliga köp nu förhoppningsvis uppvägas mot större och billigare köp senare i vilket fall.

Risken med att vänta med att köpa aktier är att man kanske inte får några aktier köpta alls, och missar tåget helt. Å andra sidan är det enkelt för mig, som har finanskrisen i backspegeln, att konstatera att aktier har varit bra mycket billigare än vad de är nu. Och att det är tråkigt att köpa för dyrt.

//Finanskvinnan

Köpt Axfood

Denna månad så skulle jag köpa Axfood eller H&M enligt plan. Eftersom Axfood gav något högre direktavkastning på kursen i fredags morse så blev det ett köp i bolaget till kursen 242. De ger utdelning nu i mars så jag skulle ha missat utdelningen om jag köpte vid nästa lön.

Mer H&M får det bli nästa gång. Kursen är nu 208,20. Undrar om den kommer gå upp eller ner tills dess.

//Finanskvinnan

IPS, KF, ISK eller VP? Ännu en jämförelse

Efter att ha fått några förslag från läsare så gjorde jag en ny jämförelse av kontoformer och placeringar för att se vad som lönar sig bäst. Jag la även till ett traditionellt VP-konto, från vilket kapitalvinstskatt om 30% dras på vinsten.

Jag har räknat på nedanstående premisser.

Bruttolön: 40 000
Månadssparande: 1 000
Courtage: 39 * 4 på ett år
Avdragseffekt/år: 6 000
Avdragseffekt ps: 50,00% av 12 000
Avkastning per år: 10,00%
Statslåneränta: 4,08% (snitt de senaste 10 åren)
Avkastningsskatt KF: 1,10%
Avkastningsskatt ISK: 1,45%
Avkastningsskatt IPS: 0,61%
Uttagsskatt KF: 0,00%
Uttagsskatt ISK: 0,00%
Uttagsskatt IPS: 40,00%
Vinstskatt VP: 30,00% (gäller vid uttag)

Se tabellen för resultatet.


IPS:en blir klart förmånligare i denna beräkning när vi sparar en mindre summa. Både kapitalförsäkring och investeringssparkontot ger dock mer ut i handen efter 30 år trots att vi sparar in 50% mer i IPS:en varje år. VP-kontot är det sämsta alternativet (eller det som ger minst pengar ut i handen åtminstone) även vid sparande i fonder utan avgift.

Sen ska man minnas att jag har räknat med en inkomstskatt på 40% vid uttaget. Vad skattesatsen för en höginkomsttagare är om 10-20-30 år kan ingen veta, men det är en gissning så god som någon. Om skatten blir högre så blir pensionssparet också mindre förmånligt än i beräkningen.

//Finanskvinnan

Fick jag till det nu?

Jag _kan_ ha fått till det rätt med mitt megaexcelprojekt "vad är bäst av IPS, KF och ISK". Se föregående inlägg som nu är uppdaterat med vad jag hoppas är korrekta siffror. Hör av er om det ser konstigt ut.

//Finanskvinnan

IPS, KF eller ISK? Mystiken tätnar

Efter förslag från en läsare så har jag försökt utreda vilken sparform som är förmånligast. Jag har räknat på en person som tjänar över brytgränsen för statlig skatt, och därmed får ca 6 000 kr extra att investera per år vid pensionsspar (på grund av avdragsrätten) jämfört med kapitalförsäkring eller för den delen investeringssparkonto.

Jag har gjort beräkningar för sparåren 1-30 men visar endast slutresultatet efter 10, 15, 20, 25 och 30 års sparande i tabellen för bättre översikt.

Jag har räknat på att den eventuella inkomstskatten vid uttaget av sparpengarna är 40%, att statslåneräntan är 4,08% (ett snitt från de senaste 10 åren) och att man köper aktier till courtaget 39 kr varje månad. Jag har även räknat med att avkastningen per år är 10%. Alla premisser står ovanför tabellen.

Observera att beräkningarna inte tar hänsyn till att uttagen sker i etapper (t ex utspritt över flera år). Jag hoppas att resultatet inte är helt galet på grund av detta. Säg gärna till om det ser ut som att jag har räknat fel eller missat något.

Givet att beräkningarna stämmer så är fonder utan avgift (Avanza Zero är den enda jag känner till i dagsläget) och aktier i kapitalförsäkring eller i det framtida investeringssparkontot mer förmånligt än IPS. Detta gäller även då hänsyn tas till det ökade sparutrymmet som avdragsrätten för pensionsspar innebär. Att spara i fond utan avgift i en IPS kommer på blygsamma 10:e plats ifråga om slutvärde men på 16:e plats gällande procentuell utveckling. Överlag så är det bättre ju längre man sparar, och det gäller speciellt i IPS:en.

Det skiljer lite över 850 000 kr i slutvärde mellan fond utan avgift i IPS under 30 år (plats 10) och fond utan avgift i kapitalförsäkring under 30 år (plats 1).

En helt annan sak som jag lärde mig idag. Visste ni att årlig avkastningsskatt (0,15*statslåneräntan) dras på samtliga våra pensionspengar? ITP som IPS. Jag kanske är lite trög, men jag trodde bara det var i IPS:en som det drogs. Inte för den övriga pensionen. Jag kan tycka att det är lite fult att både dra avkastningsskatt och inkomstskatt på pensionspengarna.

//Finanskvinnan

Dumt att pensionsspara

Per och Per (H Börjesson samt Penning) tycker båda att det är dumt att pensionsspara. Själv kan jag bara hålla med. Ingen vet vad som händer i framtiden och då är det onödigt att ha pengarna låsta tills man är 55. IPS:en jag själv har är också låst men flyttad till Avanza och numer fullinvesterad med utdelningsaktier. Kanske blir det något av den också med åren, trots att slanten som finns där är liten och inga nya kommer in utöver utdelningarna.

Jag fick mitt orangea pensionskuvert häromdagen. Jag adderade de nya siffrorna i mitt pensionsexcelark och räknade ut utvecklingen. Sen tittade jag på pensionsprognosen i brevet. Om jag jobbar tills jag är 70 (!) så beräknas jag få ut 12 000 kr (!) i månaden i pension. Undrar vad man får för 12 000 kr om sisådär 30-40 år? Förmodligen knappt ett månadskort på SL. För det kan väl aldrig vara så att prognosen betyder "beräknas få ut beloppet som idag motsvarar 12 000 kr per månad"?

När chocken hade lagt sig så konstaterade jag för mig själv att jag kan vara tacksam över att jag sparar på annat håll, samt för tjänstepensionen jag har via Collectum. Annars hade jag nog fått bli fattigpensionär.

//Finanskvinnan

Lite om hur silverpriset påverkas av stigande oljepriser/peak oil

Här finns ett intressant videoklipp med Stephen Leeb angående hur det är möjligt att profitera på högre silverpriser i anslutning till peak oil och höjda oljepriser. Orsaken är bland annat att silver är ett av de ämnen som leder elektricitet bäst, varför det är en viktig komponent i solceller.

Silver verkar överlag anses ha så potentiellt viktig roll i utvecklingen av framtidens teknologi och energilösningar att tre forskare vid Chalmers har gått ut och sagt att silver i exempelvis kläder borde förbjudas. Detta dels på grund av miljöriskerna men även för att det finns andra användningsområden för silvret som borde prioriteras, med tanke på att tillgången på silver är begränsad.

Silverpriserna verkar ha gått upp rejält i år. Men kanske finns det mer att ge framöver?

//Finanskvinnan

Uppdatering delmål sparande

Efter att ha fått upprepade och befogade klagomål på att mina mål vad det gäller sparandet endast avser tillgångar och inte eget kapital (tillgångar-skulder) så har jag nu adderat mål för det egna kapitalet också.

Jag räknar kallt med att öka min soliditet (det vill säga andelen eget kapital av de totala tillgångarna) med några procent per år de första åren. Senare så ökar soliditeten långsammare för att slutligen bli 100%, det vill säga att jag är skuldfri. Detta är en utopisk och djupt spekulativ beräkning som fallerar om jag exempelvis lånar till en bostad någon gång framöver.

//Finanskvinnan

Ratos höjer utdelningen - och föreslår split

Den föreslagna utdelningen för Ratos är 10,50 kr per aktie vilket är en höjning med 1 kr sen förra året. Man föreslår också en split 2:1. Resultatet ökade rejält 2010 jämfört med 2009. Här kan man läsa hela bokslutskommunikén.

Min totala utdelning för året visar sig därmed (medräknat utdelningar i min IPS och ett ytterligare aktieköp för sparpengarna denna månad) krypa någonstans strax över 12 000 kr. En fördubbling mot föregående år.

//Finanskvinnan

Tick tack

Riksbanken höjer räntan och investeringsklockan rör sig framåt (samt lite bakåt emellanåt). Kan vi befinna oss vid 1~1.30 nu? Om så är fallet så menar klockan att ytterligare sjunkande aktiekurser väntar.


//Finanskvinnan

Nyårslöften 2011

Jag brukar alltid ha några nyårslöften, eller snarare ambitioner, inför varje år. För 2011 är mina ambitioner som nedan:

* Förändra min arbetssituation. Någon förändring måste till så att jag kan stressa ner en nivå eller två.

* Öka lönen.

* Träna minst 2 gånger per vecka.

* Ta tag i och om möjligt rätta till/lösa mina hälsomässiga skavanker. T ex sömnproblemen och synen.

* Äta riktig mat (återkommande ambition).

* Spara minst 102 000 kr.

Har ni läsare några spännande nyårslöften/ambitioner?

//Finanskvinnan

Klarsynt

Nu är jag ögonlasrad och klar. Jag gjorde en så kallad intralase som har kort läkningsperiod och känner mig mer eller mindre återställd nu efter ett par dagar. Direkt ont har jag aldrig haft. Själva operationen var inte så illa som jag trodde, lasermomenten varade under en minut totalt och var på sin höjd lite obehagliga. Än så länge är jag inte ljuskänslig eller torr i ögonen men det kanske kommer - jag får meddela vidare om någon komplikation tillstöter. Snabb ROI än så länge!

//Finanskvinnan

Hur tror läsarna att börsen slutar 2011-12-31?

Pollen för hur ni läsare tror att börsen slutar 2011 är nu avslutad. Svaren på frågan "Hur tror du att börsen slutar 2011-12-31?" fördelade sig som nedan:

-50% -- -41% 6 (2%)

-40% -- -31% 0 (0%)

-30% -- -21% 2 (0%)

-20% -- -11% 13 (4%)

-10% -- -1% 8 (2%)

+-0% -- +9% 56 (20%)

+10% -- +19% 137 (50%)

+20% -- +29% 35 (13%)

+30% -- +39% 2 (0%)

+40% -- +49% 2 (0%)

Högre nivå än +50% 8 (2%)

De flesta - hälften - tror på +10%--+19%. Totalt kom 269 svar in. Jag ser att jag missade alternativet "Lägre nivå än -50%" men eftersom de flesta verkar optimistiska så tror jag ingen större skada är skedd.

//Finanskvinnan

Utdelningschock från Skanska

Förra året gav Skanska en ordinarie utdelning på 5,25 kr samt en extra utdelning på 1 kr. Totalt 6,25 kr alltså. I år så kommer bolaget dela ut 5,75 kr i ordinarie utdelning samt extra utdelning på 6,25 kr vilket totalt blir 12 kr, givet att en försäljning av Autopista Central går som planerat. Inte illa!

Jag har 330 Skanska-aktier och kommer i och med detta att spränga 11 000 kronorsvallen för årets utdelningar. Det vill säga ungefär det jag behöver för att klara mig en månad ekonomiskt. I år kan man därmed säga att jag är ekonomiskt oberoende till en tolftedel.

//Finanskvinnan

Svea höjer räntan igen

Imorgon höjer Svea Direkt räntan på sparkontot till 2,40%

UPDATE

22/2 så höjs räntan ytterligare till 2,65%.

//Finanskvinnan

Peppar inför utdelningssäsongen

Axfood gick ner idag efter sin rapport. Vinsten ökar men den föreslagna utdelningen var inte i nivå med analytikernas förväntningar. Februari månads aktieköp kommer antingen att bli i H&M (utdelning 9,50 kr) eller Axfood (utdelning 12 kr), beroende på vilket som ger högst direktavkastning på köpdagen. Det kommer bli det näst sista köpet innan utdelningarna kommit in så det gäller att utdelningsmaximera.

En snabb överslagsräkning gav att jag sannolikt kommer få in omkring 9 000 kr i utdelningar i år. Rätt så bra ändå!

//Finanskvinnan

Investering i hälsan

Jag har synfel på ena ögat men klarar mig utan glasögon. Dessvärre får jag migrän om jag går utan ett par dagar, vilket inte är så roligt. Därför har jag, i likhet med Per Penning, beslutat mig för att göra en laseroperation.

Eftersom jag inte vill gå och oroa mig i flera månader så bokade jag snabbt upp en tid i veckan och kommer ta ut pengar från sparkontot för att bekosta det hela. Det känns värt det. Om detta tar bort min migrän så är det värt betydligt mer än det kostar. Att sen slippa glasögon kan nog också vara trevligt.

//Finanskvinnan