Historiska aktiekurser

Såhär i utdelningstider kan det ju vara roligt att se vad en aktie gav för procentuell direktavkastning på kursen innan utdelningen. Här finns en användbar länk för att söka historiska aktiekurser.

//Finanskvinnan

Skickar en tanke

Idag tänker jag på en vän som har fått sitt hjärta krossat. Det går över! (Fast man inte tror det...)//Finanskvinnan

Väl rutet, Malin Björkmo

På sistone har jag fått en ny idol. Det är Malin Björkmo, chef för Finansinspektionens avdelning för fond och försäkring, som har rensat upp i AP-djungeln och nu även har börjat titta på problematiken med försäkringsmäklare. Jag välkomnar initiativet!

Det finns en mängd försäkringsmäklare som arbetar med tjänstepensionslösningar mot privata företag. Undrar vad som händer med alla dessa mäklare om provisionen förbjuds? Provisionen torde idag utgöra en stor del av deras inkomster.

UPDATE

Här finns en rapport från Alecta om "Rovdriften på pensionssparare".

//Finanskvinnan

Varför det är bra att göra sina egna sammanställningar

Jag har haft en jobbig känsla av att min PPM hos Avanza inte visar riktigt rätt värden. I samband med att jag (till slut) gjorde den stora sammanställningen av all min pension sen jag började tjäna in den, så visade det sig mycket riktigt att den angivna utvecklingen hos Avanza inte alls stämmer. Avanza visar bara utvecklingen för de fonder jag har nu, en total utveckling på ca 9%. I själva verket så har min PPM en utveckling på ca 29% totalt när jag jämför värdet av de insatta pengarna mot det aktuella värdet. När jag tittar på pensionsmyndigheten så kan jag se rätt utveckling, även om det bara står kronor och inte procent där.

Jag tycker att Avanza (och alla banker!) borde fixa till samtliga sina kontoformer så att hänsyn tas till utvecklingen jämfört med vad som satts in. D v s ((aktuellt värde - insatt belopp)/insatt belopp). Detta skulle jag gärna vilja se både i min PPM och i mina andra konton. Gärna utveckling både med och utan utdelningar. Samt utveckling med och utan avdragna avgifter, courtage och avkastningsskatt.

Samma problem med faktisk utveckling uppstår om man som jag flyttar runt eller köper om aktier i nya kapitalförsäkringar eller konton emellanåt. Det gamla GAV:et försvinner. Därför anser jag att det är viktigt att ha min en egen sammanställning så att jag kan hålla koll på hur mycket pengar jag egentligen har investerat.

Ett alternativ för framtiden är att Avanza och de andra kapitalförsäkringsmäklarna inför möjligheten att ändra inköpspriset för innehav i KF. GAV:et har ju faktiskt inte någon betydelse i denna kontoform ändå. Det verkar inte vara möjligt att göra så idag även om det finns ett val för att ändra inköpskostnad för inflyttade innehav i vanlig depå hos åtminstone Avanza.

//Finanskvinnan

Årets sämsta dag

Så var det dags att gå jetlaggad en vecka igen. Jag tycker verkligen att det är årets sämsta dag när man förlorar en timme. Usch. Men jag gläds åt att det nu är officiell vår och att jag har haft min cykelpremiär redan. Håller tummarna för att all is har smält bort när mitt busskort slutat gälla 1/4, för då tänker jag försöka låta bli att köpa ett nytt för sommaren. Ekonomiskt samt bra motion.

//Finanskvinnan

Intressanta aktieanalyser

Spartacus gör som jag tidigare nämnt analyser av bolag utifrån ett antal kriterier som jag personligen tycker verkar vara både vettiga och rimliga. De förefaller också ha viss likhet med Benjamin Grahams analyskriterier. Bolagen betygsätts sedan. Nu har han analyserat ytterligare två av bolagen jag har innehav i, vilket jag naturligtvis finner mycket intressant.

Hittills så är betygen enligt nedan.

Axfood: AAA
Fortum: AA
H&M: AAA

Om inte mina övriga innehavsbolag blir analyserade av någon annan i framtiden så är det möjligt att jag själv testar att göra en analys. Google, Skanska, Ratos, Industrivärden och Scania är kvar.

UPDATE

Lundaluppen har gjort analyser av Ratos, Skanska och Industrivärden.

//Finanskvinnan

Dags att deklarera

Nu kan man gå in på Skatteverkets hemsida och se hur mycket pengar man får tillbaka (eller blir skyldig). Själv får jag en liten slant som jag brukar. Känns skönt att slippa betala i alla fall.

//Finanskvinnan

Axfoods bolagsstämma 2011

Idag besökte jag Axfoods bolagsstämma för första gången. Som vanligt gav det en helt annan dimension till aktieägandet och förståelsen för bolaget att besöka stämman. Inte minst genom att höra styrelseordförandens och VD:s bild av verksamheten.

Stämman utspelade sig på Cirkus i Stockholm och var tämligen välbesökt. Dock var lokalen luftig och stor så det kändes inte trångt, och det var heller inte helt fullsatt. Jag får säga att mitt omedelbara intryck var att Axfood är ett bolag som redan vid registreringen visade att man har flera olika verksamhetsområden, som arbetar tillsammans för ett gemensamt mål.

I dörren stod en kille med Dagab-brandade arbetskläder och hälsade välkommen. Lite längre in stod några personer som bjöd på juice av märket Garant, en egen märkesvara. Dessa Axfood-medarbetare var gäster vid stämman. Jag valde äppeljuicen och den var mycket god. Den enda service jag saknade vid ankomsten var en penna. Men jag hörde en serviceinriktad stämmomedarbetare erbjuda sig egen till en aktieägare som behövde en. Det var vänligt gjort av honom, tycker jag. Även bland besökarna tyckte jag mig märka en gemytlig mix av människor.

På podiet satt Fredrik Persson som är ordförande i Axfoods styrelse och även ordförande för årsstämman, Anders Strålman som är koncernchef och VD samt Anders Norlander som var sekreterare under stämman.

Fredrik Persson hälsade besökarna välkomna och berättade att det gladde honom att det idag befann sig 10% fler aktieägare på stämman än vad det gjorde förra året, och att stämman är ett av de viktigaste mötena under året. Dock träffar Axfood i sin verksamhet 9 000 000 betalande kunder varje månad och eftersom kunderna ligger till grund för allt Axfood gör och resultatet som skapas så är de mötena de absolut viktigaste.

I sitt anförande inledde VD med att konstatera att 2010 gav det bästa resultatet för Axfood någonsin. Nettoomsättningen ökade med 5,8% och rörelseresultatet med 7,2% jämfört med 2009. Han påpekade dock att Axfood verkar i en bransch där det är farligt att prata om procent. Det rör sig om enorma pengar och många varor även då procenten är liten. Skälen till att omsättning och resultat ökade var främst kontroll på kostnader och en bra laganda inom bolaget.

Förra året var målsättningen för Axfood att man minst skulle göra lika bra resultat som 2009 - och det lyckades med råge. Dessutom skulle Axfood ha en lönsam tillväxt vilket man också lyckades med. Man skulle också ge en utdelning på minst 50% av resultatet efter skatt (vilket är utdelningspolicyn) och med årets föreslagna utdelning på 12 kr per aktie så delas 73% av resultatet efter skatt ut.

Willys visade ett väldigt starkt resultat under 2010, det bästa någonsin. Man drar marknadsandelar och ökar därmed både omsättning och rörelseresultat. Ett antal butiker har nyöppnats eller konverterats från andra koncept under året.

Det är centralt att medarbetarna har rätt kunskap varför man har utvecklat e-learningutbildningar som alla medarbetare kan ta del av. Begreppen "Gilla Willys" och "Ett säljande Willys" har lanserats bland medarbetarna med budskapet att kunderna alltid ska överraskas positivt. Kunderna ska känna att de har fått väldigt mycket för pengarna när de handlar på Willys. Göteborgspressen har också verifierat att Willys erbjuder Sveriges billigaste matkasse.

Hemköp har haft en framgångsrik marknadsstrategi under året. Rörelseresultatet har ökat med 60,7% jämfört med 2009. Den nya butiken på Östermalmstorg här i Stockholm har gått väldigt bra. Jag besökte faktiskt den Hemköpbutiken av en slump för några veckor sedan, och tyckte att den var trevlig. Ett flertal butiker ska också renoveras under året. En nyhet är att Hemköp ska lansera möjligheten för duktiga medarbetare att förvärva en egen butik och bli franchisehandlare. Det blir utmanande för medarbetarna och det blir även lönsamt för Axfood. Man kommer att använda samma franchisemodell som en viss stor konkurrent med en röd logo använder.

PrisXtra hade ett negativt rörelseresultat under 2010 och såväl försäljning som lönsamhet var otillfredsställande. Man har stängt en butik under året men omsättningen på det Hemköp som ligger i närheten (också i Stockholm) har däremot ökat efter nedläggningen.

Axfood Närlivs består av både snabbgross och butikskoncepten Handlarn och Tempo. Denna verksamhet har haft god tillväxt och man har tagit marknadsandelar under 2010. All e-handelsverksamhet ligger idag under denna enhet under namnet NetXtra. Bland de nu så populära matkassekoncepten så är både Middagsfrid och Linas matkasse kunder till Axfood Närlivs.

Dagab är navet i varuflödet. VD menar att Dagab är det bästa logistikföretaget i Sverige. Servicegraden är 97,2%. Svinnet är lågt, felplocket är lågt och personalplaneringen är bra. Dagab fokuserar mycket på hållbarhet och miljö. Man har fartbegränsning, eco driving, tågtransporter, två vindkraftverk på anläggningarna i Stockholm och Göteborg och man kommer börja köra på en blandning 20-25% tallolja under 2011. Talloljan kommer från svartlutet från massafabrikerna.

Appropå hållbarhet så kommer Axfood att lansera den första kassen av förnyelsebar råvara, gjord av rörsocker under 2011. Man kommer att börja med riktlinjer för avfallssortering för att återvinna mer. Man kommer även miljömärka Willysbutiker. VD uttryckte besvikelse gentemot de kommuner som idag inte kan ta emot matavfall och omvandla den till biogas.

VD identifierade att marknadstrenderna under 2011 är fortsatt hög konkurrens (Sverige har nordens billigaste mat), prismedvetna kunder, en genomsnittlig matprisinflation på 2-3% samt god ekonomi för Sverige och en stark krona.

Strategin för lönsam tillväxt innefattar att optimera butiksdrift och kunderbjudande, stimulera försäljningstillväxt, god kostnadskontroll, ökad andel EMV (idag är andelen 22%, högst i Sverige) samt att arbeta med pris och sortiment. Garant är en nylanserat märke som är gemensamt för Hemköp och Willys.

Under 2011 så kommer Axfood att investera ungefär 900 - 1 000 miljoner kronor. Man kommer öppna ca 15 nya butiker, modernisera ca 40 butiker och fortsätta implementera ett strategiskt affärssystem. Målsättningen för 2011 är att uppnå ett rörelseresultat som är minst i nivå med 2010.

Efter VD:s anförande så var det öppen frågestund med frågor om såväl högt (exempelvis tillväxtgräns) som lågt (exempelvis att det är dåligt att förpacka tomater i plasttråg). Svaret på det förstnämnda var att det finns utrymme för fler än de 15 butiker som ska öppna under 2011. Axfood har planer för hela Sverige. Den mest lönsamma tillväxten Axfood kan få är dock att utveckla och vårda de butiker man har. Även e-handeln har potential. Internationell expansion kan vara intressant, men det finns många låsta vägar i dagsläget. Ska Axfood gå utanför Sverige så krävs en stor satsning. De blandade frågorna bidrog till den familjära stämningen på stämman.

Efter frågestunden fortlöpte agendan med röstning om bland annat utdelningen (förslaget på 12 kr röstades igenom) och styrelse. Den sittande styrelsen valdes om, och valberedningen konstaterade att det är en stark laguppställning.

Någonstans vid punkt 14 av 19 så började folk strömma ut ur lokalen. Antagligen satt det en spejare vid utgången som tittade efter när förtäringen hade dukats upp och sedan signalerade till de andra, för säkert 1/3 av deltagarna på stämmorna rusade ut till maten. När jag själv fick en (vegetarisk) tallrik så förstod jag hetsen lite bättre. Det var helt otroligt god mat! En plocktallrik med potatissallad, avocado, vindruvor, hummus, salsa och lite annat.

I årsredovisningen, för övrigt en utmärkt informativ och väl formgiven sådan, framgår en del intressanta fakta kring Axfoods personal och värderingar. Det står bland annat "Axfood vill ha stolta och engagerade medarbetare som arbetar utifrån koncernens gemensamma kärnvärden, i en samverkande och affärsdriven organisation". Att Axfood står för dessa värden tyckte jag alltså framkom så fort jag satte foten på stämman vilket får anses vara ett gott betyg. Det framgår även att Axfood arbetar aktivt för att uppnå en jämn könsfördelning på ledarpositioner. Könsfördelningen ska vara inom spannet 40/60% senast år 2015 och strategin för att nå dit är bland annat standardiserade rekryteringsprocesser. En titt på ledning (3 kvinnor och 8 män) och styrelse (5 kvinnor och 5 män) visar att Axfood lever som de lär. Att äga Axfood är både tryggt och intressant, som en aktieägare konstaterade på stämman. Är detta en effekt av den exceptionellt jämnt könsfördelade styrelsen? Därom kan man bara spekulera.

En lustig detalj (och detaljer är viktigt inom detaljhandeln) som jag tänkte på under stämman är att Anders Strålman låter ganska lik Boris Lennerhov, Gekås VD, när han talar. Både i det han säger och dialektmässigt. Undrar om de kommer från samma del av Sverige? Å andra sidan så är jag känd för att ha förväxlat skånska med göteborgsdialekt så jag är förmodligen inte rätt person att bedöma detta. Som väl är har jag andra talanger.

När jag gick fick jag en goodie bag innehållande miljövänliga rengöringstabletter och handkräm av (återigen) det egna märket Garant. Jag har redan testat handkrämen och den var bra. Mer intressant var dock själva påsen vilken var av det nya materialet råsocker. Tyvärr är den inte biologiskt nedbrytbar (som Billeruds miljökasse) men jag antar att det är ett steg i rätt riktning att inte utvinna påsen av olja.

För övrigt så såg jag att Spartacus har gett Axfood högsta betyg, AAA, utifrån sina kriterier. Intressant att se. Axfood kanske skulle börja kalla sig AAAxfood?

Sammanfattningsvis så får jag väl säga "Tack för maten, Axfood". Ur flera aspekter. Jag känner mig trygg som aktieägare i Axfood och känner stort förtroende för både ledning och strategi. Inte minst miljöarbetet tyckte jag kändes imponerande.

Kan tillägga att jag anser att Hemköp har det bästa lösgodiset av alla de stora butikskoncepten. Deras sortiment är klart annorlunda och dessutom har de fina påsar och burkar. 

//Finanskvinnan

Köpt Skanska

Idag var det kraftiga rörelser nedåt på börsen så jag gick in med Öresundspengarna i Skanska istället. Jag köpte på en kurs något över 121 kr. Skanska är nu mitt största innehav igen.

Även Ratos gick ner rejält under dagen vilket gjorde att jag övervägde att gå in där istället. Dock verkade det rimligare att köpa Skanska med tanke på direktavkastningen (som med extrautdelningen är över 9% i år) och det faktum att Ratos är det av mina innehav som ligger mest plus för tillfället.

H&M gick ner under 200. Där blir det helt klart ett köp i mitten av april, för då kommer jag att ha fått in en del utdelningspengar.

Sen är frågan vad årets sista utdelningspengar, ca 3 000 kr i maj, ska gå till för aktie. Vid det laget kommer alla mina innehav att ha delat ut, och kursen kommer vara justerad för det. Ett bra tillfälle att gå in till en lägre kurs och snitta ner GAV:et (alternativt inte snitta upp GAV:et alltför mycket). Kanske är det då jag ska köpa mer Ratos?

//Finanskvinnan

Skakad men inte rörd

Jag, liksom börsen, är djupt skakad över jordbävningens konsekvenser i Japan. Jag har vänner som befinner sig i Tokyo och hoppas att de kommer hem snart.

I övrigt fortsätter livet som vanligt. Nästan. På sistone har det visat sig att Per Penning (tydligen) är min vägvisare i livet. Per lasrar synen, jag lasrar synen. Per åker till New York, jag bestämmer mig för att åka till New York.

Sen jag startade den här bloggen för fyra år sedan så har jag haft ett väldigt litet behov av konsumtion. Jag har haft allt jag ville ha och jag har inte alls varit sugen på att exempelvis resa. Detta har naturligtvis underlättat för mitt sparande.

Nu har läget ändrats. Jag vill resa igen. Åtminstone ibland. Innan det blir för dyrt att flyga (peak oil...). Därför tänker jag skära ner på mitt sparande till förmån för ren lyxkonsumtion och även revidera mina sparmål. Det hade förmodligen inte alls känts lika enkelt att bestämma mig från att avvika från min utstakade väg om det inte var för att jag i vilket fall kommer missa mitt delmål i maj. Men nu känns det helt ok. Var sak har sin tid.

Jag kommer spara 3 000 kr per månad en tid framöver. Resten av min lön kommer jag förslösa på nöjen. Wish me luck!UPDATE

När jag skulle revidera mina sparmål så visade det sig att jag hade glömt ett halvår i beräkningen. Istället för att ha med ett mål för 2011-05-31, 2011-12-31 och därefter varje årsskifte så hade jag hoppat över 2011-12-31. Så det blev ingen större skillnad i målen i slutänden ändå. Kanske får jag revidera dem igen senare.

//Finanskvinnan

Sålt Öresund

Jag gillar i mångt och mycket Öresund. Undantaget HQ-krisen så var 2010 ett bra år för bolaget. Innehav som Avanza och Bilia har gått starkt under året. I övrigt får jag säga att det känns roligt att Acne finns med i portföljen, ett klädmärke som jag personligen gillar även om det är ganska dyrt.

Trots detta så har jag en stark (och mycket möjligt totalt felaktig) känsla av att mina pengar gör bättre nytta på annat håll. Därför har jag sålt de aktier jag hade á 113 kr och jag kommer investera pengarna i något av mina andra innehavsbolag istället. Innehaven var små i både IPS och KF, så det blir alldeles lagom för att öka på något innehav så att Axfood inte längre är störst. Skanska eller H&M blir det.

UPDATE

Med facit i hand så blev det en förlust på ca 7 000 kr totalt för Öresund. Jämfört med då jag sålde av ungefär halva innehavet i september så hade kursen gått upp en tia per aktie. Så jag antar att jag får vara glad för att jag väntade med att sälja allt.

//Finanskvinnan

När Arne talar...

Då lyssnar man. Efter Arne Karlssons uttalande häromdagen så insåg marknaden omedelbart sitt misstag (?) och Ratos-aktien gick upp sisådär 10 kr. Kul! Men som jag har konstaterat så går utdelningsaktier bra i mars. Folk köper antagligen på sig för att casha in utdelningen. Bra för oss som köper på lång sikt, om aktien går upp en tia innan utdelningen så gör det inget att kursen sjunker med motsvarande efter utdelningen.

Jag gjorde en uppdaterad översikt av förändringen av värdet på mina tillgångar månad för månad, både i kronor och procent.


//Finanskvinnan

Ratos är bäst

Arne Karlsson, VD för Ratos, kritiserar analytikerkåren för att de (enligt honom) beräknar värdet på bolaget utifrån felaktiga premisser. På grund av detta så gör analytikerna felaktiga sälj-bedömningar. Med tanke på att Ratos-aktien har gått upp 327,9% de senaste fem åren så kan Arne säkert ha rätt i det. Uppgången gör bolaget till det som gått bäst av storbolagen under perioden.

Som vanligt är det nog så att man ska ta analytikernas råd med en nypa salt.

För övrigt hoppas jag att jag hinner gå på Ratos stämma i år, så jag kan se Arne in action.

//Finanskvinnan

Inside Job

Nu har jag sett dokumentärfilmen Inside Job som handlar om finanskrisen. Filmen vann en Oscar för bästa dokumentär. Jag tycker att den var välgjord, intressant och bjöd på ett par riktiga ögonöppnare. Klippen med vittnesmål från rättegångarna i finanskrisens spår är emellanåt rejält stötande. De verkar vara hala som ålar, Wall Street-höjdarna.

Det mest intressanta enligt mig, som jag inte alls kände till eller hade reflekterat över innan, är kopplingen mellan Wall Street och toppskikten inom de prestigefyllda amerikanska ekonomiutbildningarna på exempelvis Harvard. Korruption kändes som en passande beskrivning efter att ha sett filmen.

Men, som alltid gäller det att vara kritisk mot det man ser. På ett och annat ställe i filmen kändes deltagares meningar avklippta. Det finns många sätt att vinkla saker och ting. I vilket fall kan jag rekommendera filmen, jag tyckte att den var bra.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder mars 2011


Värdet på de riskfyllda tillgångarna minskade inte fullt så mycket som jag trodde under februari. Men det ser tyvärr mörkt ut inför mitt delmål på 500k i maj.

Den uppmärksamme läsaren ser att jag alltså har tagit ut pengar denna månaden. Det beror på ögonlaseroperationen jag gjorde för ett par veckor sedan. Jag har fortfarande inga biverkningar och jag ångrar det inte en sekund.

//Finanskvinna