Omstuvning i portföljen

Börje Ekholm, styrelseledamot och VD för Investor, anser att Scania är världens bästa bolag. Placera.nu rekommenderar köp av Scania och menar att aktien är attraktivt värderad. Själv börjar jag bli lite nervös för mina verkstadsinnehav och kanske speciellt Scania. Industrivärden är däremot en mer diversifierad aktie i sig eftersom inte alla innehav är lika konjunkturkänsliga som verkstadsindustrin, och därmed inte föremål för lika stor oro.

Oron kommer sig av att kursen på Scania-aktien så sent som våren 2009, för två år sedan, var nere på 64 kr. Nu är den omkring 150 kr.

Jag har tidigare sålt av några Scania-aktier för att minska min exponering mot bolaget. Nu sålde jag av ytterligare några aktier. För pengarna köpte jag lite mer H&M till en lägre kurs än igår då aktien handlas exklusive utdelning idag.

Mitt innehav i Scania är nu av vad jag anser vara en behaglig storlek. Jag får ta del av eventuell fortsatt uppgång och har även utrymme att köpa mer om kursen börjar falla senare.

En läsare frågade varför jag inte vill köpa mer aktier nu, utan sparar på konto istället. Då börsen gått så bra de senaste två åren så har andelen pengar jag har i aktier ökat till över 60%. Jag vill helst ha 50/50 på konto och i aktier. Eftersom börsen ändå har gått upp en tid så förefaller det vara bra timing att satsa pengarna på konto istället och öka den andelen. Men om börsen är "dyr" eller "billig" nu jämfört med om ett år har jag naturligtvis ingen aning om.

//Finanskvinnan

H&M:s bolagsstämma 2011

Idag besökte jag H&M:s bolagsstämma tillsammans med 886 andra personer. Lokalen var Victoriasalen i Älvsjömässan. Själva stämmosalen var både trevlig och funktionell men fikat utanför kändes tämligen opersonligt. Dock var morotskakan god och även nötfri vilket eventuella allergiker säkert uppskattade. Det var ett stort plus att tilltugget serverades innan stämman började, på så sätt hade de flesta deltagarna nog med kraft för att orka sitta kvar tills stämman var slut.

Stefan Persson, styrelsens ordförande, hälsade välkommen till stämman. Sven Unger valdes till stämmans ordförande. På podiet satt även VD Karl-Johan Persson (iförd ljusblå slips), Jyrki Tervonen samt Lennart Lundahl.

VD höll sitt anförande och berättade om H&M:s 2010 samt 2011. Spontant får jag säga att det inte var det mest medryckande anförandet jag har åhört på en stämma - men det var informativt.

Under 2010 så satsade H&M på att stärka kunderbjudandet. H&M:s marknadsposition förbättrades. Omsättningen ökade med 15% i lokala valutor. Omräknat i SEK så ökade den med 7%.

Bruttomarginalen under 2010 var 62,9%. I början av 2010 så gynnades H&M av positiva omvärldseffekter. Dock så fördubblades priset på bomull mot slutet av året, och även i början i 2011.

2010 kännetecknades av:

* Fokus på kunden.

* Mode och kvalitet till bästa pris (H&M:s affärsidé).

* Ett ännu bättre erbjudande.

* Ökade satsningar på varumärket.

Investeringar i marknadsföring och IT ökade kostnaderna mot slutet av året men investeringarna ökade också intäkterna.

Under 2010 så expanderade H&M mot tre nya marknader: Sydkorea, Israel och Turkiet. Turkiet är en spännande marknad där H&M ser en stor tillväxtpotential.

218 nya butiker öppnades netto under året. H&M har nu 2 206 butiker i 38 länder inräknat franchise och övriga varumärken.TIllväxtmålet 10-15% fler butiker samt ökad försäljning uppnåddes under 2010 och står fast för 2011. H&M shop online lanserades i Storbrittanien.

Tillväxten har skett i enlighet med H&M:s mål som är tillväxt med kvalitet, lönsamhet och hållbarhet.

I Grekland, Spanien och på Irland gick försäljningen mindre bra under 2010, till skillnad från Ryssland, Kina och Japan där den gick upp.

Cirka 250 nya butiker netto planeras för 2011. Rumänien, Kroatien, Singapore Marocco och Jordanien är länder där H&M kommer öppnas under året. COS kommer att öppnas i Sverige 20/5 på Biblioteksgatan i Stockholm. Jag besökte COS i Köpenhamn nyligen och blev glatt överraskad - det var verkligen fina kläder där. Butikskoncepten Monki och Weekday har vuxit kraftigt redan och kommer inte att expanderas ytterligare. Även dessa butiker fanns i Köpenhamn.

En ny version av H&M shop online kommer släppas under året och även att lanseras i USA vid årsskiftet 2011/2012.

Kostnadsökningen i slutet av 2010 och i början av 2011 fördes inte över till kundpris utan man valde att fokusera på att stärka prispositionen. Detta minskade bruttomarginalen.

Jordbävningen i Japan medförde att H&M stängde sina butiker i Tokyo under två veckor, för att säkerställa medarbetarnas säkerhet. H&M skänker också kläder till Röda korset och till Peoples Hope Japan.

2010 års designersamarbeten med Sonia Rykiel och Lanvin har gått bra. VD visade en film från visningen av Lanvin i New York. Lyfte även fram H&M:s eget designteam som tog fram flera bra kollektioner. Betonade att hållbarhet och miljö är en allt viktigare del av H&M:s verksamhet.

H&M vill säkerställa att deras kläder tillverkas, transporteras och säljs på ett hållbart sätt. Hållbarhet är en viktig del i kunderbjudandet. H&M skapar indirekt arbeten för hundratusentals människor i framförallt Asien. Genom sin närvaro påverkar H&M arbetsvillkoren i dessa länder.

Exempel på hållbarhetsprojekt nämndes senare under stämman, bland andra:

Bangladesh - påverka regeringen att öka minimilönerna tillsammans med andra organisationer som använder sig av produktion i landet.

Uzbekistan - påverka regeringen att förbjuda barnarbete samt bojkott av bomull från landet eftersom barn tas ur skolan för att hjälpa till med skörden.

Saudiarabien - projekt för att skapa arbetstillfällen för kvinnor i detaljhandeln. Något som inte är så självklart på alla håll i världen.

H&M drar ingen gräns för var ansvaret börjar och slutar utan försöker skaffa sig kunskap om var problem finns i kedjan och försöker påverka de problemområden man upptäcker.

H&M har 87 000 medarbetare. H&M incentive program skapades under 2010 genom att en gåva värd omkring en miljard kronor i aktier med avsättning av 10% av utdelningsökningen i relation till föregående års utdelning. De anställda får ta del av H&M:s förväntade värdetillväxt på samma sätt som en aktieägare.

Flera frågor ställdes under frågestunden, bland annat om bomullsprisets påverkan. VD sa att han på lång sikt tror att detta är positivt för H&M i och med att konkurrenterna har samma problem men H&M har valt att bevara sin prisbild och stärker sin position.

En deltagare på stämman påpekade att modellerna som visar upp H&M:s kläder är väldigt magra medan kunderna bara blir större och större. VD håller med om att det är viktigt att modellerna förmedlar en hälsosam bild. Hur detta ska gå till i praktiken beskrevs dock ej närmare.

En deltagare på stämman påtalade problemet med att plagg som är "100% bomull" har trådar samt tvättlappar i polyester. Det medför att tråden smälter när man stryker på hög värme, och då blir det obekvämt och skaver. VD hade ingen omedelbar lösning på problemet men föreslog att personen skulle komma fram efter stämmans avslutande och diskutera saken vidare.

Årsredovisningen är oerhört väl formgiven och ser ut som en H&M-katalog. Den är uppdelad i två delar, varav speciellt del 1: H&M i ord och bild 2010 var trevlig att läsa. Bland annat framkommer att styrelsen består av 12 personer varav 7 kvinnor och 5 män. Ett annat intressant avsnitt var det om riskfaktorer såsom modets svängningar och klimatförändringar vilka skulle kunna utgöra hot mot H&M.

Utdelningen på 9,50 kr per aktie röstades igenom. Avstämningsdagen är 3/5 och utbetalningsdagen är 6/5.

När stämman var slut fick alla besökare varsin påse innehållande en necessär med en liten handduk, och starkt cocos-doftande duschkräm samt handkräm. Det var en rolig överraskning.

I stort så får jag säga att det var en bra stämma. Informationen om bolaget var som alltid intressant och både Sven Unger och Stefan Persson bjöd på några humoristiska kommentarer vilka uppskattades. Dock drog torrheten i VD:s anförande ner helhetsintrycket något för min del.

Sist men inte minst så måste jag säga att det var spännande att se och höra Stefan Persson in action. Jag tyckte att jag skymtade minst en livvakt, kanske är det så det går till när världens 13:e rikaste person är ute bland folk.

Spartacus har tidigare analyserat H&M och gav då betyget AAA. Hennes & MAAAuritz.

//Finanskvinnan

Höjd inlåningsränta hos Svea Direkt

Svea Direkt kommer höja räntan till 2,90% efter Riksbankens senaste räntehöjning. Höjningen börjar gälla från och med 2/5. Nu är räntan definitivt över låneräntan jag betalar till CSN även efter skatt. Det vill säga att det lönar sig bättre för mig att spara pengarna än att amortera dem.

Dock så kommer jag inte att ändra mitt amorteringsbelopp utan betalar lite extra varje månad ändå.

//Finanskvinnan

Utländsk källskatt

Nu har jag för första gången fått känna hur det är att drabbas av utländsk källskatt i kapitalförsäkringen. 15% av min Fortum-utdelning försvann. Som tidigare diskuterats på bloggen får jag inte själv räkna av källskatten i deklarationen, och Avanza gör det inte åt mig. Men räknar Avanza av för egen del? Det är en återkommande fundering jag har. Det vore dumt om de inte gjorde det kan jag tycka.

Visst var detta problem något som kan lösas i nya investeringssparkontot? Då måste jag ju själv kunna räkna av källskatten.

Jag kan tillägga att det rör sig om ungefär 100 kr så det är väl inte hela världen i dagsläget. Om några år kanske det är mer pengar, och spelar större roll.

//Finanskvinnan

Avkastning på aktier - så räknar banken

Efter mitt senaste inlägg om att beräkna utveckling/avkastning så blev jag osäker på hur banken gör när de räknar ut avkastningen på mina investeringar hos dem. Frågan var om det verkligen blir rätt att räkna på ((aktuellt marknadsvärde-köpvärde)/köpvärde) som jag gör. Då tar jag ju inte hänsyn till om ett tidigare köp gått upp 100% utan det slås ut som ett medelvärde.

Jag tog därför tillfället i akt att räkna efter när jag nu gjorde ett miniköp i min IPS. (Jag gör sådana i den när jag fått ihop lite utdelningspengar).

Antal   Köpkurs    Senaste kurs   Avkastn kr     Avkastn. %

4            253,25          217,90            -35,35           -13,96%  Depå f. köp
3            217,90          217,90              0,00               0,00%   Köp
7            238,10          217,90            -20,20            -8,48%   Depå e. köp

Det vill säga (ursprungligt antal aktier * ursprunglig kurs) + (nya aktier * ny köpkurs) / (nytt antal aktier) för köpkursen/GAV. Och därefter ((nytt antal aktier * aktuell kurs) / (nytt antal aktier * GAV)) - 1.

Resultatet ovan räknade banken ut i min depå och på samma sätt räknar jag. Det tolkar jag som att jag inte gör fel i mina beräkningar. I alla fall inte mer fel än banken.

//Finanskvinnan

Köpt H&M

Idag fyllde jag på med mer H&M på en kurs något över 218 kr. Den senaste månaden har aktien gått upp så jag hoppas att den negativa trenden har vänt.

Nästa månad börjar det dra ihop sig till årets sista (?) aktieköp. Vilket bolag det blir bestämmer jag då. Nysparandet efter det ska gå till räntekonto.

Sen är jag nyfiken på när Skanskas extrautdelning kommer. Jag såg att stämman bemyndigade styrelsen att besluta om datumet.

//Finanskvinnan

Ratos bolagsstämma 2011

I veckan besökte jag Ratos bolagsstämma. Det var som alltid både informativt och trevligt. Även Finansmamman var där, men jag såg henne inte. Detta kan förmodligen delvis förklaras av att det var rekordmånga anmälda deltagare på stämman - närmare 1 100 personer.

Stämman öppnades på sedvanligt maner genom att styrelseordförande Olof Stenhammar hälsade alla välkomna. Han meddelade även att han nyss tillfrisknat från vinterkräksjukan och inte skulle vara tillgänglig för att mingla runt senare av denna anledning. Som väl är såg han både frisk och glad ut, så sjukdomen hade förmodligen inte tärt allt för hårt på honom.

På podiet satt förutom Olof Stenhammar styrelsens sekreterare Tore Stenholm samt sist men inte minst VD Arne Karlsson (för dagen iförd en festligt röd slips). Jag sammanfattar VD:s anförande nedan men det är också filmat och finns på denna länk.

VD summerade verksamheten 2010 som "bra men kan bli bättre". Innehavens utveckling var tillfredsställande med en mer eller mindre oförändrad omsättning och en resultatökning med ungefär 5%.

Ratos innehavsbolag är svagt valutapåverkade och en fallande dollar är svagt positivt i stort för innehaven. Under 2010 så påverkade dollarn ovanligt mycket och siffrorna ser betydligt bättre ut med hänsyn till detta.

Vintern 2010 har varit hård vilket påverkar innehaven negativt till viss del. En stor del av svagheten i resultatet under december 2010 går dock inte att förklara. Detta har inte påverkat den långsiktigt positiva synen på innehaven, men tidsaxeln har visat sig vara något längre.

Under 2010 så var det hysterisk aktivitet på marknaden för köp och försäljning av bolag. Ratos gör seriösa bedömningar av omkring 250 bolag per år och gör omkring fyra köp. Under 2010 så var dock transaktionshastigheten högre. Förvärv gjordes av Biolin, Finnkino, HL Display (Ratos är nu helägare), Kvarndammen, MCC/Carrier, Medisize, RM Group, RSM och Stofa. Exits gjordes i Camfil, Haglöfs, Lindab (50%) samt Superfos. Sammanvägningen av alla dessa transaktioner i kombination med resultatet leder till helhetsbedömningen "tillfredsställande".

Under 2010 så såg vi en positiv vinstutveckling i Ratos med ett av de högsta resultaten under det senaste decenniet (2 868 mkr). Totalavkastning i Ratos sedan 1999 har varit 1 699%.

Strategin och affärsmodellen är densamma i Ratos idag som 1999, med undantag för mindre anpassningar och justeringar. Affärsmodellen har visat sig vara robust. Den har klarat sig genom fyra djupa kriser och två bubblor samt så kallade normallägen. Private Equity-Konglomeratet som ligger till grund för Ratos modell är en evighetsmaskin. Ratos kommer aldrig att använda sig av enbart den ena eller den andra modellen, men hämtar lärdomar från båda. 2004-2007 så var verksamheten mer åt PE-hållet för att det var lönsamt att göra det då. 2008-2009 blev Ratos mer ett konglomerat och varken köpte eller sålde bolag, utan utvecklade de befintliga innehaven. 2010 var Ratos närmare mitten igen och 2011 lutar det åt att gå längre åt PE igen.

Ratos står inför en strategisk ödesfråga. Världen efter Lehman (e. L.) är helt ny. Detta innebär helt andra likviditetsförutsättningar och förändrat internt fokus. Verkligheten skapar strategiska dilemman och vägval. VD gick igenom cash flow-strategin för Ratos med anledning av de vilda
diskussionerna på förra årets stämma.

Grundstrategin i den ideala världen är:

  • Nollkassa dagen efter bolagsstämman.
  • Bygga upp utdelningen successivt under året.
  • Löpande kostnader täcks av löpande intäkter.
  • Köp matchas i princip av försäljningar.
Dessvärre är detta en omöjlig strategi att matcha mot verkligheten. För att hantera detta och skapa en köp/sälj-balans så finns några alternativa strategier:

  • Ratos kan avstå affärer (men Ratos måste befinna sig på marknaden hela tiden för att behålla sin plats som aktör).
  • Ratos kan skuldsätta moderbolaget (låna pengar till Ratos, men det är en riskabel strategi som Arne inte riskerar för kortsiktig girighets skull).
  • Ratos kan ta in pengar proaktivt (det vill säga göra en nyemission, men detta är ingen uthållig strategi då exits och förvärv aldrig garanterat blir av i rätt tid.)
  • Ratos kan också använda nyemissionsmandat för förvärv (apport och kontakt). NE-mandatet är en nödvändighet för att Ratos ska kunna bedriva sin verksamhet i enlighet med den bevisat framgångsrika modellen man arbetar efter. Framöver kommer styrelsen att begära detta som ett stående mandat. Kriteriet ska vara mindre än 10% utspädning efter nyemission, kopplingen till förvärvet ska vara tydlig, det ska finnas en tydlig och explicit rangordning som är i 1:a hand likvida medel, i 2:a hand apportemission, i 3:e hand företrädesemission och i 4:e hand riktad nyemission. Utan denna strategi så hade flera av förvärven år 2010 inte blivit av.
Bokstavskombinationen för 2011 är "MOBBM": Make or Break blir Make. 2011 är ett år då många frågor ställs på sin spets. Ett avgörande år. Bortsett från oljefrågorna så är frågorna om Eurokrisen och USA centrala.

Ratos tror att Eurokrisen kommer att börja lösas under året. Eurokrisen behandlas nu som den likvidetskris den är. Det finns dock risk att marknaden kommer göra upplopp och tvinga fram de nödvändiga förändringarna.

USA måste få en självförstärkande expansion. Ratos tror att detta började lösas i slutet av 2010, en svagt positiv spiral är nödvändig för att inte USA ska hamna i samma situation som Japan.

Under 2011 så tror Ratos på fortsatt låg inflation och fortsatt låga räntor. Ratos har en rimligt positiv bild på kort till medellång sikt. Inledningen av året beräknas bli svagare men fortsättningen starkare med fortsatta operativa hävstångseffekter. Realtidsbevakning är nödvändig och det gäller att anpassa och finjustera bilden längs vägen.

Arne gjorde en liknelse med att bestiga Kebnekajse. Så länge man går på bergskammen så är det relativt fint och trevligt, men några korta steg åt sidan leder ner i avgrunden. Konsekvensen av att trampa snett är stor.

Efter VD:s anförande så fortsatte stämman enligt dagordningen. Utdelningen röstades igenom och avstämningsdag är 8/4 med utbetalningsdag 13/4.

Styrelsen är oförändrad sedan föregående år med en fördelning på 2/25% kvinnor och 6/75% män. Olof Stenhammar föreslogs som ordförande även fortsättningsvis.

Spliten 1:2 röstades igenom med reservation från en deltagare vid stämman. Motivet till spliten är att främja handeln i aktien. Spliten kommer att ske 6/5 2011.

Vid punkt 18 på dagordningen så började folk resa sig och gå ut. Något som förmodligen var klokt om man var hungrig, för maten var slut när jag kom ut.

Jag fick två Ratos-pennor i olika färger (röd och grön) vilket var glädjande. Min förra Ratos-penna har gått sönder efter flitigt användande.

Som avslutning på detta inlägg så såg jag att även Ratos fick betyget AAA av Spartacus. RAAAtos?

//Finanskvinnan

Hur går det för Odd Molly?

2007 skrev jag ett blogginlägg om Odd Molly. Aktien hade börjat stiga efter introduktionen och det såg ljust ut för aktieägarna som hoppat på vid introduktionstillfället. Själv förstod jag inte riktigt vilka som var målgruppen för kläderna. Jag personligen tyckte inte att de var särskilt fina.

Efter mitt inlägg så steg aktien kraftigt och närmade sig en kurs på 200. Därefter blev det en del svängningar och nu rapporterar Odd Molly minskade orderingångar. Kursen är åter nere på omkring 65 kr. Undrar om Odd Molly kommer igen? Senaste kollektionen på hemsidan kändes varken hackad eller malen. I alla fall inte enligt min okvalificerade åsikt.

//Finanskvinnan

Tjänstepensionsmäklarnas provisioner

Läsaren Tom tipsade om en artikel om storleken på mäklarprovisionerna i tjänstepensionsvärlden. Trots att jag vet att det är såhär det fungerar så blir jag upprörd. Hur kan en mäklare vara ens någorlunda "oberoende" när en lösning ger stor provision och en annan en minimal eller ingen provision? Denna möjlighet att sko sig på andras okunskap borde kanske inte ens finnas. Det ska bli intressant att se vilka regleringar som kommer tillkomma i branschen.

Jag börjar fundera över om den bästa förmånen ett företag kan ge på pensionsfronten är möjligheten att bruttolöneväxla och placera sina pensionspengar hos Avanza eller någon likvärdig billig aktör som inte lämnar provision utan satsar på att hålla kostnaderna för kunden nere. Istället för att erbjuda rådgivning av en flashig försäkringsmäklare.

Själv har jag min tjänstepension i 50% traditionell försäkring hos Alecta och 50% i fondförsäkring hos AMF. Detta känner jag mig under omständigheterna nöjd med.

//Finanskvinnan

NAV-utveckling (Net Asset Value)

I jakten på det bästa sättet att beräkna avkastning/utveckling så har jag hos andra bloggare stött på en beräkning som använder NAV på samma sätt som fonder gör. Hos Zed hittade jag en Excel-mall som jag utgick från.

Det var klart intressant, och välbehövligt, för mig att lyfta in historiska OMX-värden att jämföra mina egna siffror med. Att kunna relatera till index är trots allt en orsak till att jag bokför min ekonomi på det sättet som jag gör. Jag tycker även om tanken på mina samtliga innehav ihop som en fond, en blandfond. Så har jag länge betraktat det.

Såhär såg det ut när jag jämförde min "fond" sedan start med OMXSPI under samma period. Jag räknar på mitt "totala värde" varje månad och det inkluderar inte utdelningar då de räknas in som nya pengar som sparas in, d v s en ökning på inkomstsidan.


Själva NAV-beräkningen är jag dock tveksam till. Jag tyckte mest att det blev förvirrat med de här NAV-andelarna. Vad är vinsten jämfört med att räkna på det sätt jag gjort innan, d v s ((marknadsvärde-investerat)/investerat) i procent? Däremot så blir det en skillnad i utvecklingsprocenten med NAV-beräkningen.

Såhär ser det ut om jag istället jämför min vanliga "utveckling" med OMXSPI:


Det är rätt så likt men med några procents marginal. Det ser ut som att det har gått bättre för mig i min ursprungliga beräkning än i NAV-beräkningen.

Någon som har input angående det bästa sättet att beräkna avkastningen? Hur är det med riskfri ränta, var det något man skulle ta hänsyn till vid beräkningen?

//Finanskvinnan

Nöjd med min senaste affär. Än så länge.

Under förra månaden så gjorde jag en flytt mellan mina innehav. Jag avvecklade Öresund helt och ökade istället i Skanska. På grund av den fruktansvärda Japan-katastrofen så fick jag till en hyfsad timing och optimerade utvecklingen med några kronor. Något som naturligtvis känns centralt såhär i kristider. Skämt åsido så var det inte min mening att profitera på katastrofen men faktum är att det verkar ha blivit min mest vältimade affär hittills (i det korta perspektivet).

11/3 sålde jag Öresund á 113 kr. Börsen gick vid tillfället tämligen knackigt på grund av Japan-katastrofen vilken inträffade på morgonen svensk tid. Jag kände att det var lika bra att få försäljningen gjord så snart som möjligt.

Därefter var planen att invänta Axfood-utdelningen och sedan göra ett större köp. Under de nästföljande dagarna så exploderade reaktor efter reaktor i Fukushima och den 15/3 så tänkte jag att det kanske var lika bra att lägga en köporder, eftersom det knappast kunde bli värre. Så den dagen köpte jag Skanska á 121 kr.

Sedan dess har Skanska gått upp med ungefär 12% så jag kan känna mig nöjd. En rekordorder som annonserades idag känns spännande, för att inte tala om att spårvägssatsningar i USA känns nödvändiga.

Såhär såg det ut i ett diagram (jämförelse gjord via Avanzas tjänst):


Öresund däremot vill nu dela ut HQ till aktieägarna. Efter att så skett, om det blir av, är det inte omöjligt att jag tar tillbaka bolaget i portföljen igen vid något senare tillfälle. För mig börjar HQ tyvärr kännas som något slags virus som smittar allt i sin närhet med dålig karma.

//Finanskvinnan