Delmål 31/5 2011

Jag nådde inte mitt uppsatta delmål som var 500 000 kr denna månad. I själva verket hamnade jag hela 72 000 kr från målet. Det kommer inte som någon chock - varken mitt eget sparande eller börsen har spelat mig i händerna i år. Men givetvis känns det lite trist ändå.

Jag har uppdaterat tickern med nästa sparmål inför årsskiftet som blir 510 000 kr.

//Finanskvinnan

Stolt ägare till 0,0001% av Ratos

Idag skickade Ratos ut ett pressmeddelande som innehöll information om antalet aktier efter spliten. Jag citerar nedan.

"Efter aktiespliten uppgår totalt antal aktier i Ratos till 324 140 896, varav 84 637 060 A-aktier (78% av rösterna) och 239 503 836 B-aktier (22% av rösterna). Totalt antal röster är 108 587 444"

Detta innebär att jag nu är stolt direkt- och indirekt ägare av 0,0001% av aktierna i Ratos. Och jag innehar direkt- och indirekt 0,00003% av rösterna. Det är bäst att jag ropar "ja" riktigt högt på nästa bolagsstämma!

Jag ska nog räkna ut min ägarandel i fler av innehavsbolagen. Det känns som ett roligt nyckeltal att följa genom åren.

//Finanskvinnan

Kvantmodeller är mindre bra i volatilitet

Placera.nu skriver om fonden Enter Maximal som växlar mellan fonder och aktier enligt en trendmodell. Fonden gick jättebra i kraftig nedgång 2007-2008 och även bra under den starka uppgången 2009. Däremot så fungerar modellen mindre bra då marknaden inte riktigt kan bestämma sig (som nu). Vilket egentligen är tämligen logiskt.

//Finanskvinnan

Blogglista och fortsatt bloggerstrul

Både kampen mot index och Classier Corn har gjort topplistor på de populäraste ekonomibloggarna. Min blogg finns med på båda listorna, vilket känns kul. Där fanns många intressanta tips.

För övrigt så har bloggen inte helt återhämtat sig efter Blogger-strulet för en tid sedan. Ett antal kommentarer, inte minst mina egna, är spårlöst försvunna. Det förefaller nu vara strul med att komma in och kunna kommentera så jag håller tummarna för att problemet snart är löst.

//Finanskvinnan

Katamarieffekten

Några gånger per månad brukar jag logga in på mitt sparkonto och titta på hur räntan växer. Numer så känner jag att det händer något varje månad, eftersom summan jag har på kontot är relativt stor.

Det är precis som i Katamari Damacy. Ju större bollen är, desto mer fastnar på den.//Finanskvinnan

"Vad är det?"

Jag blev nyss påmind om en rolig händelse från en stämma som jag bevistade i år, en stämma som förmodligen var lite trevligare än HQ:s. Jag gick i sällskap med en vän som sitt teknikintresse troget hade medfört sin iPad. Bredvid oss satt en äldre man i 80-årsåldern. När min vän tog fram iPaden så blev mannen nyfiken och undrade vad det var för en manick. Han tyckte att bland annat fotoalbumsfunktionen var spännande.

Jag får säga att mina fördomar gentemot äldres teknikintresse kom på skam när jag träffade denna person - och jag hoppas att han unnade sig en egen padda/platta att leka med.

//Finanskvinnan

Slaget om HQ rasar vidare

DN direktrapporterade från HQ:s stämma och det är uppenbart att krisen i bolaget fortfarande har stort nyhetsvärde. För mig som besviken f d aktieägare är det självklart att det som händer är intressant. Men jag kan inte låta bli att fundera över om krisen hade fått lika stort mediaintresse i exempelvis USA?

Nu tycker jag att det börja likna mediadrev mot Qviberg.

//Finanskvinnan

Privatsparare utmanar Nordnet

Via Kampen mot Index hittade jag artikeln om Christina Söderberg. Christina utmanar Nordnets experter och har ambtitionen att uppnå 20% avkastning på ett år. Här finner man Christinas egen blogg och här finns översikten över utvecklingen i alla Nordnets expertportföljer.

Det ska bli spännande att se hur det går.

//Finanskvinnan

Nygamla idéer om betavärden

Jag hämtade in aktuella betavärden från Avanza för mina svenska aktier. Dessa är enligt nedan.

Bolag: Betavärde

Axfood: 0,50
H&M B: 0,51

Ratos B: 0,99
Skanska B: 1,05

Scania B: 1,45
Industrivärden C: 1,48

Sen så la jag in ett förslag på aktier som liksom fördelningsförslaget är kopplat till värdet på OMXSPI varje månad. När börsen är på låga nivåer så är fördelningsförslaget 75% aktier/25% ränta. Aktieköpförslaget blir då samtliga innehav inklusive Scania eller Industrivärden som har höga beta-värden. När börsen är på höga nivåer så blir aktieköpförslaget endast Axfood eller H&M som har låga betavärden.

Dessa förslag är inte med i den lilla delen av ekonomisammanställningen  som jag klipper in här i på bloggen, utan är bara en indikation till mig i en annan del i excelarket.

//Finanskvinnan

Nygamla idéer om sparfördelning

Jag har länge funderat över det här med TA och om man kan dra nytta av "trender" på börsen. På samma sätt finner jag investeringsklockan intressant. En tanke jag haft är att följa utvecklingen för mina tillgångar månad för månad. Om utvecklingen är negativ under en längre period så växlar jag över till aktiesparande och vice versa.

När jag nu har hämtat in värden för OMXSPI så finner jag att det är ett bättre verktyg att använda dessa. Jag har därför lagt in en kolumn i mitt excelark som ger ett förslag på fördelning av mitt sparande varje månad. Detta sker helt automatiskt när jag knappat in ett OMXSPI-värde, med hjälp av formeln

=OM(G2<0;"Ogiltigt värde";OM(G2<166;"75% aktier/25% ränta";OM(G2<201;"50/50";OM(G2<500;"75% ränta/25% aktier";"Ogiltigt värde"))))

Mina intervall och förslag är som nedan. Notera att 100 och 600 är extremvärden, under tiden jag bokfört indexvärden så har de varierat mellan 194 till 424.

OMXSPI värde 
från
OMXSPI värde 
till
Fördelning förslag
32660075% ränta/25% aktier
25132550% ränta/50% aktier
10025025% aktier/75% aktier

Jag kommer inte att följa förslaget slaviskt men ser det som ett bra komplement till mina övriga bedömningar av hur jag ska fördela sparandet.

//Finanskvinnan

Aktieköp

Imorgon ska jag köpa aktier för mina sista utdelningspengar. Axfood, H&M eller Skanska... Det är svårt att välja. Jag vill ha mer Ratos men tror inte att det är rätt tillfälle att köpa. Förmodligen blir det Axfood.

UPDATE

Det blev några Axfood på en kurs omkring 226.

//Finanskvinnan

Det våras för H&M

Efter månader av tråkiga siffror från H&M så visar bolaget nu upp en positiv försäljning för april. Bomullspriset verkar även ha vänt nedåt igen. Härligt!

//Finanskvinnan

Den nya fondskatten - wtf?

Regeringen har presenterat ett förslag till en ny fondskatt som ska börja gälla efter årsskiftet. Annika Creutzer skriver intressant om den.

Skatten ska endast gälla för direktsparande i fonder i vanlig depå/vp-konto. Det vill säga den sparform som jag skulle påstå är absolut vanligast bland de som sparar lite pengar varje månad eller ibland (detta eftersom det är sparformen som bankerna rekommenderar sina "vanliga" sparare). De med lite mer pengar blir ofta erbjudna lösningar med aktieindexobligationer och/eller sparande i kapitalförsäkring även om det naturligtvis finns sparare som har stora pengar i vanligt fondsparande också.

Mina invändningar mot skatten är som följer:

* Varför försämra och fördyra en för konsumenten redan dyr sparform?

* Varför försämra villkoren för sparande överlag, när lån premieras? En bekant till mig betalar 8% i skatt på sin normalinkomst varje månad för tillfället. Eftersom h*n har jämkat sitt stora bolån. Själv har jag inget bolån men betalar 30% skatt på mina ränteinkomster från sparandet. Någon vanlig depå med 30% vinstskatt har jag tack och lov inte ("tack och lov" eftersom jag föredrar schablonskatt framför vinstskatt oavsett avdragsgilla förluster).

* Varför beskatta medelsvensson? Ska förmögenhet beskattas så ska det väl ändå vara de som har mycket pengar på riktigt som betalar. Inte syokonsulenten Britta, 49, som månadssparat 300 kr per månad i fonder de senaste 20 åren i enlighet med bankens råd.

Ett märkligt förslag. Men om jag ska ta upp en ljuspunkt i mörkret så är det att kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar inte kommer beskattas med den nya fondskatten.

Angående mitt påstående om medelsvensson så har jag en fråga till er läsare. Har ni fonder i vanlig depå? Och ungefär för hur mycket pengar isåfall?

Den enda jag känner som skulle drabbas är en av mina äldre släktingar som fondsparat sen fonderna infördes, och som är hjärtligt ointresserad av aktier och kapitalförsäkringar. Men som vanligt kan det mycket väl vara så att min bekantskapskrets inte är representativ för Sveriges befolkning.

//Finanskvinnan

Avanzadagen i veckan

Jag missade tyvärr Avanzadagen som gick av stapeln i veckan. Jag valde nämligen att åka till IKEA istället. Någon som var på plats och kan rapportera? Jag såg att DI refererade till ett par av programpunkterna.

//Finanskvinnan

Ordning på utdelningarna

Efter att ha fått tips angående hur jag kan räkna på direktavkastning så gjorde jag både en kolumn för min direktavkastning (utdelning/GAV) och för direktavkastning beräknat på kursen innan aktien handlas exklusive utdelning.

Med risk för att jag har missat att dela upp någon post i extra- och ordinarie utdelning (hade dem ihopklumpade tidigare) så får jag nedanstående resultat.

Det ser bra ut tycker jag! Numer har jag mestadels högutdelande bolag kvar i portföljen. Och totalt 27 000 kr i utdelningar sedan 2007 är inte alls dumt.

//Finanskvinnan

Blogger fungerar igen

Äntligen fungerar Blogger som den ska igen (nästan, bara mina egna kommentarer som fattas nu)! Bra och snabbt jobbat av Google-teamet får jag säga, det är förmodligen ingen enkel sak att rulla tillbaka en uppgradering i ett så enormt system.

Personligen blev jag mindre glad när jag insåg att i princip alla bloggare i min Google Reader helt plötsligt hette sina mer eller mindre riktiga namn (som senare visade sig vara importerade smeknamn från Google-kontot). Men nu är problemet löst, och jag antar att ingen större skada är skedd.

Förhoppningsvis kommer Google att testa både en och två gånger innan de råkar publicera privat information i framtiden.

//Finanskvinnan

Jag slår index

Jag började satsa mer seriöst på mitt sparande/investerande i februari 2007. Det var extremt dålig (nybörjar-)timing bara några månader innan finanskrisen brakade igång, med medföljande nedgångar. På grund av detta fick jag en dålig start och det har tagit några år att ta igen nedgången.

Jag får ibland kommentarer om att min totala utveckling (säkra + riskfyllda placeringar) inte är mycket att hänga i julgranen/midsommarstången eftersom den är omkring +-0 sedan bloggstart. Sedan jag hämtade in OMXSPI-värden för mina sammanställningsdatum så är det dock klart - givet att jag har räknat rätt - att jag ligger en bra bit över index i jämförelse.

Orsaken till att jag slår index är inte skickliga aktieplaceringar utan snarare min strategi som innefattar en stor del av pengarna på sparkonto, vilket till viss del har skyddat mig från nedgången. Jag känner mig nöjd med detta och ser det som kvittens på att min strategi fungerar för mig.

Kanske är det så att det lönar sig bättre att skydda sig mot nedgångar än vad det gör att ta stora risker och sikta på stora uppgångar? Någon annan förklaring har jag inte till att jag fortfarande under 2009 och 2010 ligger rejält över index i utveckling. Speciellt 2009 var ett otroligt bra börsår.

Den senaste månadssammanställningen i början av maj 2011 så låg OMXSPI på -16,62% sedan bloggens start 2007. Mina totala placeringar hade en utveckling på -0,30%.

Nedan syns min utveckling jämfört med index i medelvärden per år. För 2011 är månaderna fram till maj inkluderade.

ÅrMedel av OMXSPI totalt % sedan startMedel av Utveckling totalt tillgångar sedan startSkillnad FK jämfört med OMXSPI
20072,22%-3,19%-5,41%
2008-26,70%-19,77%6,94%
2009-37,64%-18,92%18,72%
2010-24,10%-4,18%19,91%
2011-17,46%-0,88%16,58%
Medel alla år-21,24%-10,70%10,54%

//Finanskvinnan

Busskortsfri sommar

I sommar unnar jag mig att inte ha busskort alls, utan förlitar mig på cykeln. Än så länge är det mest behagligt i det fina vädret. För mindre fint väder är jag förberedd med en regnjacka i varje hamn eller åtminstone en hemma och en på jobbet. Naturligtvis ser jag det som en utmaning att inte tacka nej till någon aktivitet på grund av logistiken utan cyklar 1-3 mil om dagen utan att knota.

Att cykla lovordar jag titt som tätt här på bloggen. Men för min del innebär cyklandet följande fördelar:

* Snabbare transport än kollektivtrafiken.
* En besparing på ungefär 700 kr per månad.
* Naturupplevelser.
* Frihet och kontroll över min tid.
* Motion.

Kanske är det inte så konstigt att jag är så förtjust i cykling?

Lite inspiration fick jag från Vanebildande som fick cykla inte mindre än tre rundor till IKEA för att få hem sitt nya balkonggolv. Det kallar jag dedikation!

Har du tagit fram cykeln än?

//Finanskvinnan

Bra på SVT Play

Just nu kan man se serien "Sista chansen" på SVT Play. Jag rekommenderar den.

//Finanskvinnan

Utdelning och Ratos split

Jag har två frågor som jag är tacksam om någon har svar på.

1) I mitt utdelnings-excelark så räknar jag nu på (utdelningen / kursen dagen innan x-dag) för att få fram direktavkastningen varje år. Eller ska jag räkna på aktiekursen 31/12 för året? Vilket är rätt?

2) Ratos har ju gjort en split i år. I min bokföring för GAV så kommer jag att bokföra att jag sålt alla Ratos till stängningskursen dagen innan spliten och sedan köpte dubbelt så många på split-dagen á 50% av försäljningskursen. Kan jag göra så, eller har det någon betydelse vilken kurs jag räknar köp och sälj på?

UPDATE

Nej, jag gjorde helt enkelt så att jag gångrade antalet för alla historiska transaktioner med 2 och delade köpkurserna på 2 (i detta fall). Då blev det mest rätt med GAV och liknande.

//Finanskvinnan

Riskportfölj

Jag har länge lekt med tanken på att starta en riskportfölj i vilken jag kan göra korta affärer. Tanken är att sätta undan 10 000 kr i den och att kanske testa certifikat med hävstång samt verktyg som stop loss/köp loss.

Förmodligen kommer jag att öppna en sådan portfölj efter årsskiftet. Orsaken till att jag väntar är att jag vill se vad som händer med kapitalförsäkringen då investeringssparkontot införs.

En tanke jag har är att köpa XACT Bear nästa gång som börsen går ner en längre period. För att sedan växla över till verkstad om nedgången fortsätter. Det skulle jag vilja testa.

Däremot är jag inte alls sugen på att köpa små förhoppningsbolag. Mitt tidigare innehav Biosensor (som jag tack och lov bara hade några tusenlappar i) gick ner omkring 80% och samma sak har nu skett med Diamyd-aktien då bolaget inte kunde visa upp några positiva resultat på sin fas 3-studie. Förhoppningsbolag är inget för mig.

//Finanskvinnan

Alltid finns det något att fixa

Mitt senaste excel-projekt handlar om utdelningar. Tidigare har jag haft en separat flik i mitt ekonomiexcelark där jag har skrivit in år, bolag, utdelning per aktie, antal aktier och summa. Nu har jag insett att det inte "räcker" för mitt behov eftersom jag inte kan få fram % direktavkastning på det sättet. Så istället skriver jag nu in datum, kurs exklusive utdelning, direktavkastning %, bolag, typ av utdelning, antal aktier, utdelning per aktie och summa. Då kan jag snabbare se hur direktavkastningen utvecklas genom åren i mina egna tabeller.

Informationen visade sig vara relativt enkel att sammanställa tack vare att jag sparade ner all transaktionsinfo från Nordnet till excel innan jag bytte till Avanza. Däremot är det lite pyssel att få in rätt kurs för aktien sista dagen den handlas exklusive utdelning.

//Finanskvinnan

Påfyllning i Skanska

Skanska lämnade en svag kvartalsrapport som inte nådde upp till analytikernas förväntningar, och aktien gick ner rejält. Själv passade jag på att köpa några extra aktier för lite utdelningspengar som låg i kapitalförsäkringen och skräpade. Jag köpte på ungefär 120 kr.

Försäljningen av Autopista Central är nu slutförd och den extra utdelningen om 6,25 kr kommer utbetalas 17/5. Aktien handlas exklusive extrautdelningen från och med 10/5. Härligt att den blir av!

//Finanskvinnan