Så anlitar man någon för att driva upp budgivningen

Jag fick nyligen höra en berättelse som fick mig att tappa hakan. En bekant berättade att h*n jobbade ett uppdrag som en så kallad "Mystery Shopper", för att det var en rolig erfarenhet.

Uppdraget var via ett av de stora bolagen i branschen som erbjuder Mystery Shoppers till kunder. Den specifika uppdragsgivaren var en privatperson som "ville kolla upp hur en mäklare betedde sig". Så uppdraget var att gå på en viss bostadsvisning och lägga ett bud, för att se "hur mäklaren följde upp". Därefter skrev min bekant en sedvanlig rapport över mäklarens bemötande. Skulle budet råkat ha blivit det högsta så kunde min bekant enkelt dra sig ur. Vi har ju trots allt inget köptvång vid bud.

Det visade sig alltså att det stora fifflet i budgivningar potientiellt inte är att mäklare redovisar falska bud, utan att privatpersoner kan anlita människor som i god tro lägger bud och driver upp priserna. Vad kan det kosta med en Mystery Shopper, 500 kr? 1 000 kr? Ett billigt pris för att öka ett bud på en lägenhet med säg 50 000 - 100 000.

Hur kan detta vara tillåtet?

//Finanskvinnan

Nytt jämförelseindex

Efter en del huvudbry har jag nu byggt ihop ett nytt jämförelseindex att jämföra min utveckling med. Jag tog ränteindexet OMRX TBILL och la in värdet för alla mina egna sammanställningsdatum. Detta gjorde jag med hjälp av letarad-funktionen i Excel samt de historiska värdena från OMX egen hemsida.

Anledningen till att jag valde just TBILL är att det är samma index som Enter Maximal använder sig av som jämförelseindex (ihop med ett aktieindex).

Därefter räknade jag ut utvecklingen för indexet och tog 50% av utvecklingen för ränteindexet ihop med 50% av OMXSPI-utvecklingen jag redan har i min bokföring. Nu har jag en jämförelsesiffra som gäller motsvarande ett sparande i exakt 50% aktier och 50% ränta varje månad.

Även om jag inte har exakt 50/50 så är det ett mer rättvisande jämförelseindex än enbart aktieindexet OMXSPI.

Jämfört med detta index så har mina placeringar utvecklats bättre sedan bloggstarten 2007, om än bara med 3,36% vid det senaste sammanställningstillfället. Då jag jämför med OMXSPI så ligger jag betydligt mycket bättre till, vilket naturligtvis beror på att jag hedgade med kontospar under finanskrisen.


Från och med nu kommer man att se utvecklingen för både OMXSPI, OMRX TBILL, 50/50-indexet och mina egna tillgångar vid varje månadssammanställning.

//Finanskvinnan

Viktar om pensionen

Jag viktar nu om min PPM till 75% ränta och 25% aktier (Avanza Zero). Jag känner mig inte helt trygg i det här börsklimatet.

När jag ändå höll på så flyttade jag även om lite i min ITP.

Nu har jag hela den traditionella fondförsäkringen hos Alecta och hela fondförsäkringen hos AMF. Det blir mindre krångligt att följa upp utvecklingen på det viset jämfört med nu när jag har småbelopp hos flera aktörer. Om en till fyra månader (!) ska flytten vara klar.

Hos AMF ändrade jag fördelningen till 25% småbolagsfond, 25% Sverigefond och 50% räntefond kort. Dock så går kommande inbetalningar in som 50% Sverige och 50% småbolag.

//Finanskvinnan

Sparat lite.

Denna månadens sparande blir 4 000 kr till bankkonto. Känns bra. Angående börsen så kanske raset börjar tidigare än vad jag trodde? Vill minnas att det var ungefär såhär 2007 också.

//Finanskvinnan

Lite lagom besatt

GP har en artikel om ekonomibloggare i vilken bland annat denna blogg omnämns. Roligt att bloggen uppmärksammas!

Artikeln följs upp med en intervju med Jan Bolmesson som bloggar på RikaTillsammans och en artikel där Nordeas chefsekonom uttalar sig negativt om trenden med ekonomibloggar och snålande.

Varför tycker då Nordeas chefsekonom att det inte är odelat positivt att folk sparar sina pengar och investerar dem i bland annat aktier? Ja, en förklaring kan vara att ett av de första stegen till att bli mer ekonomiskt medveten är att komma till insikt om vilka sparalternativ som är mer förmånliga för spararen själv. Dessa förmånliga alternativ är - vad jag vet - i princip aldrig att ha alla tillgångar i ett kontosparande med 0-1% ränta, fondsparande i dyra fonder eller strukturerade produkter. Det vill säga de alternativ som många banker föredrar att rekommendera sina kunder.

Ekonomibloggarna bidrar till att sprida information om detta och därför kan jag förstå att Nordeas chefsekonom kanske inte är särskilt förtjust i oss.

PS

Jag är inte sponsrad av någon specifik aktör på marknaden och skriver inte reklaminlägg för pengar. Nordeas chefsekonom är däremot, med största sannolikhet, avlönad av Nordea.

//Finanskvinnan

Gynna småspararna

Stockman skriver om Centerns förslag om ett grundavdrag för kapitalinkomster. Grundavdraget skulle gynna småsparare och i praktiken förmodligen minst halvera min egen kapitalskatt (skatt på ränteinkomst och eventuell investeringssparkonto-skatt).

Jag gillar också förslaget. Skulle det gå igenom så verkar investeringssparkontot ha en gigantisk fördel gentemot kapitalförsäkringen, och jag skulle definitivt skaffa ett sådant.

//Finanskvinnan

Nåt för dom som väntar

Är det bara jag som otåligt går och väntar på nästa ras? I mitt huvud känns det som en tidsfråga innan börsen krisar ihop igen. Kanske till följd av Eurokaoset.

Jag tycker att börsen är "dyr" nu och jag vill inte köpa mer aktier. Men samtidigt så blir jag rastlös av det här väntandet. Jag gillar inte att vänta. Speciellt när jag inte vet exakt vad jag väntar på.

Jag måste komma ihåg att det kommer bättre köptillfällen senare. Det vore för dumt om jag börjar mitt aktieinvesterande med att gå all in på toppen (eller half in i alla fall), för att sedan inte lära mig läxan och fortsätta gå in på nästa topp.

Med tanke på att ett månadssparande på ungefär 1 000 kr per månad under mina studier räddade min idiotiska all-in-på-toppen så ser jag fram emot nästa ras. Givet att jag själv har jobb vid tillfället så kommer det att vara en utmärkt chans att samla ihop många aktier som sedan ökar mina årliga utdelningar rejält. Nu är jag i startgroparna.

Innebär dessa rationella tankar att jag kommer att kunna hantera raset utan känslokris och ta rätt beslut, när det väl kommer? Förmodligen inte.//Finanskvinnan