Köpte mer H&M i IPS:en

Jag köpte upp pengarna i min IPS för någon vecka sedan, det blev fler H&M till kursen 190 kr.

//Finanskvinnan

Fördelning riskfyllda och säkra tillgångar

Jag fick en fråga om hur fördelningen av mina tillgångar ser ut, och gjorde ett diagram enligt nedan.

 
I december förra året så räknade jag på hur stor andel jag "borde" ha i säkra tillgångar för att inte riskera att få en alltför kraftig värdeminskning vid ett börsras. Jag kom då fram till att jag borde ha 60% av tillgångarna i ränta och 40% i aktier. Vid förra månadssammanställningen som jag gjorde i början av augusti så var andelen säkra tillgångar 46%, det vill säga inte tillräckligt hög. Hur stor den totala värdeminskningen blir, om det nu är ett ras vi har framför oss, kommer visa sig.

En reflektion jag gör nu är att det förmodligen inte var särskilt smart av mig att direkt köpa aktier för mina utdelningar. Framöver, om jag vet att jag behöver öka andelen ränteplaceringar, så kommer jag flytta ut utdelningspengarna från kapitalförsäkringen och in på bankkonto. Pengarna kan jag flytta tillbaka senare när bättre köplägen uppvisar sig istället.

//Finanskvinnan

Minskar köpbeloppen i stop lossarna

Jag har ett antal stoplossar som kommer utlösa köp om kursen går ner (rejält) i de bolagen jag valt. Från början var köpbeloppen 6 000 kr. Nu har jag dock insett att jag hellre köper för 3 000 kr och i fler omgångar. Så jag ändrade köpbeloppen.

Jag la också in följd-stoplossar. Om exempelvis min stoploss för Ratos aktiveras då kursen når omkring 85 kr så kommer i sin tur en följd-stoploss att kickas igång för nivån 75 kr. Fördelen med detta är att jag då bara behöver förlänga giltighetstiden på en och inte båda stoplossarna. För övrigt undrar jag varför giltighetstiden för triggerkursen bara är 30 dagar (och 8 för stoploss-ordern)? Det hade underlättat att kunna välja längre giltighetstider.

//Finanskvinnan

Historiskt börsras idag

Dagens börsras på -6,18% hamnar på nionde plats i listan över de sämsta börsdagarna i modern tid. Mina aktier gick ner med ungefär 10 000 kr.

//Finanskvinnan

SL höjer priset 1/9

Om två veckor höjs priset på månadskort i Stockholms kollektivtrafik med 100 kr. Ett månadskort kommer då kosta 790 kr. Det är möjligt att spara in några kronor genom att handla ett kort som gäller framåt redan nu. Mest sparar man genom att köpa ett årskort, lite över 1 000 kr.

Själv använder jag SL-kort halva året, och cyklar halva, så för mig blir det billigare att köpa tremånaderskort vilket jag också har gjort. Jag kommer även att köpa 4-5 remsor så att jag har framöver, eftersom jag använder remsorna i nödfall under sommaren. Kan tillägga att jag denna säsong har använt 1,5 remsa så nödfallen inträffar inte särskilt ofta. Nästa helg är jag exempelvis bjuden på fika hos en bekant som bor 1,5 mil ifrån mig. Givetvis cyklar jag dit.

UPDATE

Remsan kommer göras om så jag får nöja mig med att köpa en, som jag använder innan årsskiftet.

//Finanskvinnan

Hit n run på börsen

Börsen är helt psykotisk för tillfället. Mina aktier gick upp med över 8 000 kr idag, och index slutade på +3,5%. Jag börjar bli tveksam till om det verkligen blir fortsatt nedgång. Så här hattigt tror jag inte att det var sist (2008)? Men jag kan minnas fel, och i vilket fall så följer inte börsen några regler.

En som däremot följer regler är Buffett. Det pratas ofta om hans "rule no 1" och "rule no 2". Dessa regler är som de flesta nog hört:

Rule no 1 - Never lose money.

Rule no 2 - Never forget rule no 1.

Sen kan jag tycka att en rule no 3 vore på sin plats i mitt fall. En som lyder "Gotta dig inte åt affärer som verkar ha gått bra i förtid, för då kommer börsen tvärvända".

Alltså borde jag undvika att gotta mig åt mina H&M och Ratos-köp en tid till.

//Finanskvinnan

Lägger till råvaror samt konjunktur som investeringsindikatorer

Efter att ha funderat ett varv till på investeringsklockan samt läst Cornucopias inlägg om konjunkturinstitutet så har jag bestämt mig för att lägga till ett råvaruindex och konjunkturbarometerns värden i mina investeringsförslag. Tyvärr går SHB:s råvaruindex bara tillbaka till 2009.

Även fastighetsprisindex är intressant att ta med, ur investeringsklockeperspektiv, men jag hittar bara siffror på årsbasis hos SCB. Finns det någon (någorlunda) pålitlig källa som ger månadsvisa siffror? Så länge la jag in de årsvisa siffrorna för småhus för permanentboende bara på kul, men jag gjorde inget investeringsförslag. Borde jag ha med inflation också? Isåfall efterlyser jag månadssiffror även på detta (hittar ingen importerbar info på SCB:s sida).

Nedan ser ni hur reporäntan, OMXSPI, SHB:s råvaruindex samt konjunkturbarometern ger förslag på sparfördelning. Jag gjorde även ett diagram över hur "eniga" förslagen är. I och med att råvaruindexet inte gav förslag förrän i mitten av 2009 så var det först 3 och därefter 4 indikatorer som kan ge tre olika förslag. I slutet av 2008 och i början av 2011 så ger samtliga indikatorer samma förslag.

Ni ser även intervallen jag använt. Kom gärna med synpunkter på dessa, om ni inte tycker att intervallen verkar motiverade. Förslagen gäller alltså hur jag ska fördela mitt nyspar varje månad.


//Finanskvinnan


Arne säger sitt

Arne Karlsson, Ratos VD, uttalar sig om börsen. Han menar att marknaden har överreagerat och att vi inte har någon djup recession att vänta.

Jag hoppas att Arne har rätt.

//Finanskvinnan

Köpt H&M

En av mina stoplossar utlöstes och jag köpte H&M på 183 kr idag. Köpet snittade ner mitt GAV med 7 kr per aktie.

Eftersom det uppenbarligen inte finns någon gräns nedåt så har de andra stoplossarna köpkurser som är betydligt lägre (Ratos omkring 80 och Skanska omkring 70). Det ska bli spännande att se om någon av dem går igenom.

//Finanskvinnan

"Experiment" med stoplossar

Sist jag testade stoploss så fungerade det inte som jag tänkte mig. Däremot så blev det ganska bra ändå, eftersom resultatet i slutändan blev att jag sålde Industrivärden på strax under 100 kr och flyttade över pengarna till kontot istället. Kursen är nu omkring 75 kr.

En fördel med stoploss är att det går att lägga en stoploss med en ordernivå som triggar en köporder utan att köpsumman måste finnas tillgänglig i depån. Rörigt? Mitt exempel följer.

Jag hade lagt vanliga köpordrar på Skanska och H&M. I fallet Skanska så var köpkursen så långt under aktuell kurs att ordern blev "felaktig". För att kunna lägga båda ordrarna så krävdes det även att kontanter som täckte orderkostnaden för båda ordrarna fanns i depån.

Istället la jag in fyra stoplossar. Stoplossarna kommer att utlösa köpordrar när kurserna når ner till en av mig angiven nivå (som kan vara hur låg som helst i förhållande till aktuell kurs). Stoploss-bevakningen är giltig i 30 dagar och om triggernivån utlöser en köporder så är den ordern giltig i 8 dag.

Jag kan fortfarande, i mitt fall, bara ha två köpordrar liggande samtidigt. Men jag kan ha obegränsat med stoplossbevakningar som bevakar när kurserna når ner till attraktiva nivåer, och "först till kvarn" att gå ner till min önskade nivå kommer att medföra en eller två köpordrar.

På det här sättet kan jag köpa aktier i de två bolag - om några - som först går ner mest av Ratos, H&M, Skanska och Fortum.

Det ska bli intressant att se hur det fungerar och om någon order kommer att läggas.

//Finanskvinnan

USA fortsatt ner

USA fortsätter nedåt ikväll, och speciellt finanssektorn. Jag funderar på om jag ska ta in SHB i portföljen. Jag kommer inte köpa nu, men kanske senare om nedgången fortsätter. Kurs idag är omkring 174 kr.

För övrigt har jag semester och kan ägna åtminstone de närmsta dagarna åt att hårdbevaka börsen. Men sen tror jag att det får bli börspaus (istället för börskaos). Soundtrack: årets sensommarhit med ett band som heter City.

//Finanskvinnan

-5,1%

Jotack, nu har rötmånaden börjat. Ingen av mina kvarstående köpordrar har gått igenom idag men åtminstone en lär göra det om det fortsätter på det här viset.

//Finanskvinnan

Oj oj oj!

Nu är det spännande. USA:s kreditbetyg har sänkts i helgen och Israels börs handelsstoppades efter ras på 6%.

Jag drogs med i nervositeten och kommer ändra mina liggande köpordrar till något lägre köpkurser imorgon. I lägen som dessa vill jag helt klart sprida mina köp över tid.

40procent 20år skriver tänkvärt om börsnedgång.

//Finanskvinnan

Handlat några aktier

29/12 gjorde jag ett blogginlägg om hur bra mina aktier gick. Så mycket plus hade jag aldrig legat på! Och nu har börsen vänt nedåt igen, med följden att det inte ser riktigt lika kul ut i depån.

Däremot så har mitt köpsug vaknat och jag gjorde en habrovink för att kunna lägga köpordrar för augustis och septembers sparpengar. Istället för att vänta tills jag faktiskt fått de lönerna så förde jag över pengar från sparkontot så att de skulle finnas tillgängliga. Därefter la jag några köpordrar varav en omedelbart gick igenom och två är satta till lägre kurs som kanske eller kanske inte går igenom längre fram. Köpet som gick igenom nu är Ratos som jag länge velat fylla på i.

Det är mycket möjligt att börsen fortsätter tvärt ner framöver men så länge mina köp snittar ner GAV:en så oroar jag mig inte. Då fortsätter jag bara att köpa mer. Augusti är också en historiskt dålig börsmånad (i alla fall för mina innehav) medan september brukar vara bättre. Vi får se vad som händer framöver helt enkelt, kanske blir det härdsmälta och kanske blir det "höstrally".


Hur agerar ni? Köper, säljer eller sitter still i båten?

För övrigt är jag glad att jag viktade om min PPM till 75% ränta i juni.

//Finanskvinnan

Det går bra nu

Ja, kanske inte på börsen men i övrigt. (Verkligen inte på börsen - H&M under 200!)

Jag har till min stora glädje fått nya arbetsuppgifter på jobbet. Detta innebär ett rejält lönelyft och spännande utmaningar.

Lönelyftet medför att jag ökar lite på konsumtions-, buffert- och sparbudgeten. Sparandet ökar jag till 10 000 kr per månad från och med oktober-november någon gång. Det känns lite som en magisk gräns, inte sant?

Dessutom så har jag, enligt min egen förenklade beräkningsmodell, nu nått till den punkt där min examen har "betalat sig". Eller rättare sagt så har den ökade nettolönen varje månad jämfört med nettolönen innan studiernas början nu kompenserat för studieskulden jag ådragit mig för utbildningen.

Nu börjar det bli aktuellt med inkomstförsäkring. Vilken inkomstförsäkring har ni? Via facket eller privat? Vad kostar den?

//Finanskvinnan