Beräkningshjälp för ISK och KF

Jag knåpade ihop en beräkningshjälp för egna jämförelser mellan KF och ISK. Jag tror att den är rätt nu, men säg till om ni upptäcker någon felaktighet.

Här finns beräkningshjälpen. Välj File, Download as Excel och spara till din egen dator.

I övrigt så laddar jag inför en ny kaosartad vecka på börsen. Det är som en berg- och dalbana. Eller mer som fritt fall kanske?(Det är inte personerna i filmen som har skrivit blogginlägget.)

//Finanskvinnan

Skatt i ISK och KF

Jag gjorde en egen beräkning för personen Sparare som har 0 kronor i ISK och 0 i KF men sätter in 220 000 kr i varje, och därefter månadssparar 2 000 kr per månad kvartal 1 och 2, samt 6 000 kr per månad kvartal 3 och 4. Jag jämförde med personen Finanskvinnan som har 220 000 kr i KF redan och fortsätter månadsspara med samma belopp Sparare.

Värdeutvecklingen är 0 i beräkningarna.

Har jag räknat rätt?


//Finanskvinnan

ISK - tre bloggare tolkar

Min egen förvirring kring ISK tycks eskalera för varje artikel eller blogginlägg jag läser om det. Tre bloggare har nu skrivit ytterligare blogginlägg om de nya reglerna med avsikten att räkna ut hur skatten beräknas.

Lundaluppen skriver om skatt i KF jämfört med ISK. Om vi i båda fallen börjar med noll i vår respektive depå så förefaller KF bli rejält mycket dyrare. Såvida man inte redan har en massa pengar i sin KF. Hur blir det då? Jag får försöka räkna på det själv.

Stockman skriver två utförliga räkneexempel för KF och ISK.

20procent 40år skriver utförligt om en massa olika frågor kring ISK. Bland annat tror han personligen att insättningar första kvartalet i en ny ISK inte kommer att tas med i skatteberäkningsunderlaget, något vi får hoppas blir verklighet. Men kommer då inte alla (som har möjlighet) att sätta in hela årets insättningar Q1 och på så sätt smita undan skatt?

Själv har jag en fundering. När avkastningsskatten för 2012 dras för min KF i början av nästa år, kommer då beskattningen göras enligt det nya sättet med hänsyn till insättningar under 2011? Eller blir det först till beskattningen som görs 2013 som det nya sättet gäller?

//Finanskvinnan

Ratosköp

I lördags så kom jag till insikt om att det vore bra att hålla mig till de köpkurser jag satt upp som stoploss-order. Det tackar jag för nu, när en order på Ratos gick igenom till kursen 80 kr. Jag har svårt att se att det inte är en bra köpkurs långsiktigt. Självklart fyller jag gärna på mer till lägre kurser också.

Tyvärr är inget av mina övriga innehav i närheten av de uppsatta stoploss/köpkurserna ännu. Kurserna nedan kanske verkar löjligt låga i vissa fall. Men Ratos var uppe på över 130 kr tidigare i år, så när jag satte min köpkurs föreföll den också väldigt låg.

Jag kan tillägga att jag har satt köpkurserna huvudsakligen på basis av återblickar till kursnivåerna under 2008-2009.

Aktie - Köp utlöses vid nivå - Aktuell kurs
Axfood - 210 - 230,10
H&M B - 175 - 189,30
Industrivärden C - 50 - 69,20
Ratos - 80 - 80,45
Scania B - 65 - 93,60
Handelsbanken B - 120 - 159,60
Skanska B - 71 - 91,60
Fortum - 15 - 17,25 (EUR)

"Stop loss" är egentligen ett mindre bra namn. Jag skulle föredra "Önskeorder", "Bevakningsorder" eller något sådant, då funktionen kan användas både för köp och sälj.

//Finanskvinnan

Minnet är kort

När börsen nu har gått upp (rejält) några dagar i rad så blir jag återigen sugen på att lägga köpordrar. Ratos ser ju billig ut, inbillar jag mig. Jag antar att det är någon psykologisk mekanism som gör mig rädd att "missa tåget" om det är så att nedgången bryts och aktiekurserna ökar igen.

Vad jag däremot helt har glömt bort är att jag lovade mig själv att inte köpa mer nu "bara för att", som jag gjorde med Skanska och SHB nyligen. Istället ska jag ska avvakta och se vad som händer med marknaden. Förra nedgången, 2008-2009, så gick jag in och köpte mer för tidigt och det vore onödigt att göra om det.

Alltså tar jag bort mina lagda köpordrar och inväntar att stoploss-nivåerna uppnås. Om så inte sker så är det inte hela världen. Däremot är det fortfarande så att jag behöver öka andelen räntespar och därför är det inte fel att räntespara hur som helst.

//Finanskvinnan

Bra om säljoptioner

Stockman har skrivit ett informativt inlägg om hur man ställer ut säljoptioner. Detta ska jag helt klart testa någon gång i framtiden. Visst är det så att man kan göra optionsaffärer i ISK men inte i (svensk) KF?

För övrigt börjar det bli höst och kallt, och jag längtar extremt mycket efter att mitt busskort börjar gälla. Det är ett par veckor kvar.

//Finanskvinnan

Investeringssparkontot - förvirringen fortsätter

Regeringen har kommit med revideringar av förslaget till investeringssparkontot. Det nya förslaget innebär att skatten inte blir lika mycket högre än dagens modell för kapitalförsäkringar, vilket jag antar är positivt.

Efter att ha läst förslaget på regeringens hemsida, diverse blogginlägg och E24 så förstår jag fortfarande inte exakt vad skillnaden kommer bli mellan KF och investeringssparkontot.

På något ställe framstår det som att hela innehavet plus insatta premier under året kommer beskattas i kf men inte i investeringssparkontot. På något annat ställe är det någon som uppfattar att man fortfarande själv behöver hålla reda på transaktionerna för deklarationen i investeringssparkontot.

Jag blir fortfarande inte klok på om jag ska byta kontoform efter årsskiftet eller inte.

Beräknas skatten lika i de båda kontoformerna?
Vad blir skillnaden egentligen?
Direktägande i ISK, indirekt i KF. Det är jag med på. Men resten?

//Finanskvinnan

Klantköpt aktier

I morse anade jag fara å färde i och med att jag hade två köpordrar som hade gått igenom direkt när börsen öppnade. Jag trodde först att det var stoplossarna som hade utlösts, men det visade sig att det var två vanliga köpordrar. Jag hade helt glömt bort att jag lade dessa köpordrar någon gång förra veckan och nu gick de alltså igenom.

Det blev ett litet Skanska-köp och ett litet SHB-köp (en för mig helt ny aktie!). Orsaken till att jag köpte SHB är att en bankaktie ökar diversifieringen i min portfölj, samtidigt som SHB utefter vad jag har läst dels har en god riskhantering och även klarade finanskrisen relativt bra. Det är dessutom en stabil utdelningsaktie. Bloggaren Graham/Finanstankar har också (finans)tankat SHB och skriver intressant om bolaget.

Efter mina mer eller mindre ofrivilliga köp så rasade börsen 4,6%. Betvivlar jag fortfarande att detta är inledningen på en ny, stor, börskrasch? Nej, det gör jag inte. Nu tror jag att vi fortsätter ner. Men eftersom jag inte har en aning om när vi bottnar så kommer jag sannolikt plocka upp en och annan aktie (i små doser åt gången) på vägen. Så länge som jag snittar ner mina GAV så är jag nöjd.

//Finanskvinnan