Har du lärt av dina misstag?

40procent 20år har skrivit ett intressant blogginlägg om marknadspsykologi och hur investerare försöker undvika att förlora pengar till varje pris. Ett pris som i många fall visar sig vara risken att pengarna förlorar i värde.

Något jag tyckte var speciellt intressant är funderingen kring IT-investerarna från början av seklet. Lärde de sig av sina misstag, eller köpte de in sig i en ny bubbelbransch med hög risk såsom biotech, kanadensiska råvaror eller greentech senare?

Jag själv har gjort ett flertal misstag och jag har dragit lärdomar av dessa. Lärdomar som jag hoppas ska hjälpa mig att undvika att göra om samma misstag gång på gång.


Aktie GAV-kurs Säljkurs Misstag Konsekvens Lärdom
Ett flertal     Gick in med ett stort kapital på börsen på toppen 2007. Fick höga GAV-kurser och fick se en värdeminskning på 50% efter 1,5 år. Sprid inköpen. Följ konjunkturindikatorer för att avgöra hur mycket som ska in på börsen respektive på sparkonto.
Telia 82,25 54,41 Köpte en aktie utan att ha en aning om hur börsen fungerar. Förlorade pengar vid försäljningen. Köp inte aktier utan att känna till verksamheten och hur börsen fungerar.
Biosensor 0,82 0,12 Köpte en aktie i ett förhoppnings-bolag. Förlorade pengar vid försäljningen. Köp inte aktier i förhoppningsbolag.
RNB 32 7,3 Köpte en aktie utan adekvat analys av branschen. Förlorade pengar vid försäljningen. Köp endast aktier med stark position i branschen, samt med bra vinst genom åren.
HQ 122,699 46,9 Köpte en aktie i ett bolag som redovisade felaktiga uppgifter om sin verksamhet. Förlorade pengar vid försäljningen. Svårt att undvika men ett sätt är att göra mer noggrann research om verksamheten innan köp.

//Finanskvinnan

God jul allihop!

Jag hoppas att ni har det mysigt ute i stugorna. Själv har jag lite ledigt och en stunds andrum för första gången på länge. Mycket välbehövligt.

God fortsättning!

PS,

Günther Mårder, aktiespararnas VD, verkar vara riktigt ekonomibloggarmaterial. Han sätter in 2/3 av sin lön på börsen varje månad.

//Finanskvinnan

CSN-räntan sänks

2012 kommer CSN-räntan att vara futtiga 1,5%. Härligt för mig som har lån att betala. Jag ökar sannolikt inte amorteringstakten nästa år utan nöjer mig med att betala ett par hundra över planen varje månad, liksom jag gör idag.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder december 2011


Mitt sparmål vid årsskiftet är 510 000 kr. Nuvarande värde är 457 852 kr. Det känns klart tveksamt att tomten kommer med den börsuppgång som krävs tyvärr. Men nytt år, nya mål!

//Finanskvinnan