En aktie - ett GAV

Jag har tidigare haft två separata GAV-beräkningar. En för aktierna i IPS:en och en för aktierna i min KF. Nu har jag lagt ihop alla inköp och försäljningar i samma tabell, så jag bara har ett GAV per aktie. Det känns logiskt och underlättar en snabb översikt för hur jag ligger till i varje bolag.

//Finanskvinnan

Tur, skicklighet eller planering?

Olli skrev om en bok som jag tycker låter extremt intressant, "The Luck Factor: Why Some People Are Luckier Than Others and How You Can Become One of Them".

Den verkar bekräfta delar av min egen personliga livsstrategi, vilket alltid är trevligt. Ett exempel på ett "spindelnät" jag har är att jag står i bostadsköer för hyreslägenhet i ett flertal städer jag kan tänka mig att bo i någon gång i livet.

Det låter som att boken kan tänkas innehålla ett flertal bra andra tips att ta till sig. Ren tur - eller otur - tror jag inte på annat än i undantagsfall. Planering, analys och nyfikenhet tror jag desto mer på.

//Finanskvinnan

Säljer Industrivärden

Jag har bestämt mig för att helt avveckla mitt innehav i Industrivärden. Orsaken är att jag nu själv har innehav i de mest intressanta bolagen i portföljen (enligt min åsikt): Skanska och Handelsbanken. Övriga innehav har jag inget större intresse av att äga i dagsläget. Speciellt inte Ericsson.

Istället ökade jag i Fortum som är ett av mina mindre innehav. De delar ut 1 euro i år (också) vilket ger en bra direktavkastning.

Euron står lågt och aktiekursen låg under mitt GAV så jag såg ett tillfälle så gott som något att öka.

//Finanskvinnan

Bra sparmånad

Förra månaden fick jag skära ner lite på sparandet eftersom jag skulle resa bort och ville ha pengarna tillgängliga. Det tar jag dock igen med råge denna månaden - ungefär 17 000 kr verkar det blir. Därav är en del utdelningar från Avanza Zero (vilken numer återinvesteras automatiskt) och Axfood. En del är extra sparande på grund av extra inkomster. Även buffert- och reskonto fick en liten slant.

//Finanskvinnan

Ännu en bra mars på börsen?

Som bekant brukar mars vara en väldigt bra månad på börsen. I en tidigare sammanställning av vilka månader som går bäst så var mars överlägsen de andra. 2011 blev det plus för mars och även årets mars ser bra ut än så länge.

Med detta i åtanke så lånade jag av mig själv och köpte Handelsbanken i februari, istället för att vänta tills utdelningarna hade gjorts och jag fick in nya pengar. Detta ser ut att ha varit en bra strategi då min köpkurs då var 4-5% procent lägre än dagens kurs. Vi får väl se om det var ett bra köp i längden.

//Finanskvinnan

Deklarerad och klar

skatteverkets hemsida går det nu att deklarera och se om du får återbäring eller kvarskatt.

Själv får jag tillbaka omkring ett par tusenlappar.

//Finanskvinnan

Cykelpremiär

I helgen har jag haft årets cykelpremiär. Gruset var bortsopat och cykelbanorna tomma så det var optimalt. Frihetskänslan var som vanligt härlig. Dock var det lite kallt om kinderna, men det ger sig med tiden.

Prognosen inför att busskortet slutar gälla nästa helg är god. Om ingen snöstorm sveper fram så kommer jag inte köpa något nytt kort utan cykla till och med hösten. Får komplettera med engångsbiljetter vid behov.

Busskortet har höjts i pris och kostar numer 790 kr per månad i Stockholm. Det tycker jag är dyrt och jag är glad att jag har möjlighet att slippa köpa det när vädret tillåtet.

Ett tips är att det återigen går att beställa en smidig och gratis cykelkarta över Stockholms stads cykelbanor. Det gör man här. Jag har en gammal version och den är perfekt att titta på när jag planerar cykelrutter i innerstan (för jag vill undvika att cykla i trafiken så långt det går - olyckor händer!)

//Finanskvinnan

Öppet hus på Stockholmsbörsen

Nästa lördag är det öppet hus på Stockholmsbörsen. Det är öppet 10-16 och gratis. Utbildningar om bland annat hur man handlar med aktier och derivat kommer att hållas, och det kommer finnas börsnoterade bolag på plats för företagspresentationer.

Här finns programmet och anmälningsformulär. Seminarium och utbildningar är som jag förstår det kostnadsfria men varje punkt kräver en separat anmälan.

Det hela verkar vara ett mycket trevligt initiativ. Bakom det står Nasdaq OMX, Nordnet, Aktiespararna, Unga aktiesparare och Skandia.

//Finanskvinnan

Fyndat på bokrean: Den stora bankhärvan

Jag var inne på Akademibokhandeln i Stockholm idag och där sålde de "Den stora bankhärvan" av Carolina Neurath. Eftersom jag länge velat läsa boken köpte jag den. Den var dels på bokrean till ett pris av 79 kr men det var dessutom ytterligare 50% rabatt på alla reaböcker så den blev superbillig. 39 kr kostade kalaset.

Boken är både välskriven och spännande så jag kan verkligen rekommendera alla att läsa den. Både en och två gånger har jag blivit lite blank i ögonen. Att få veta ungefär vad som pågick bakom stängda dörrar under tiden som jag var aktieägare och glatt tog emot stora utdelningar (2008-2010) är ofattbart intressant. Även personporträtten är väl genomförda och ger en fördjupad bild av vad som hände.

...Och att SEB spelade en roll i historien hade jag ingen aning om!

Det jag själv skrev om HQ 2010 hittar man om man bläddrar lite här. Det blev några inlägg under den kritiska perioden.

UPDATE

Pernilla Ström som satt i HQ AB:s styrelse har startat en blogg, HQ-bloggen, i vilken vi får tal del av hennes funderingar kring det som skedde. Mycket intressant.

//Finanskvinnan

Axfoods HR-direktör får pris

Axfoods HR-direktör Louise Ring fick i veckan pris som "Årets mångfaldsarbetare" på årets Kompetensgala. Motiveringen löd

"Louise Ring har genom sitt värderingsbaserade ledarskap varit drivande i utvecklandet av företagskulturen, och arbetat med beteenden och attityder. Louise Ring har bidragit till att Axfood har mångfald när det gäller medarbetare, arbetsmiljö, varumärke, sortiment och kunder."

Något som ökar min positiva känsla för bolaget.

//Finanskvinnan

Avanza Forum

Jag missade tyvärr Avanza Forum i veckan. Någon programpunkt som var speciellt sevärd?

UPDATE

Här finns hela forumet upplagt på Avanzas youtube-kanal.

//Finanskvinnan

Axfoods bolagsstämma 2012

Idag besökte jag Axfoods årsstämma för andra gången. Stämman utspelade sig på Cirkus i Stockholm och var precis som förra året tämligen välbesökt. Dock tyckte jag att "ja"-svaren från stämmodeltagarna var något mumlande. Det fanns liksom inget riktigt engagemang på den fronten.

Eftersom jag kom lite sent så missade jag det eventuella välkomnandet, men det gick bra ändå.

På podiet satt samma uppsättning som förra året: Fredrik Persson som är ordförande i Axfoods styrelse och även ordförande för årsstämman, Anders Strålman som är koncernchef och VD samt Anders Norlander som var sekreterare under stämman.

Fredrik Persson rekommenderade alla att läsa årsredovisningen som är fullmatad med matnyttig information. Jag kan bara hålla med om att den är föredömligt snygg och lättläst.

VD Anders Strålman meddelade i sitt anförande att han hoppades att besökarna inte bara är aktieägare utan också kunder.

Axfood gjorde, precis som 2010, sitt bästa resultat någonsin under 2011. En trend jag hoppas håller i sig. Året har varit något turbulent men bolaget har tagit sig igenom med ett mycket bra resultat.

Investeringarna under 2011 har varit intensiva och gjorda med framtiden i åtanke. Ungefär 110 butiker har förnyats och byggts om under året. Att resultatet var så bra trots dessa kostnader visar på finansiell styrka. Ett nytt affärssystem implementerades delvis under året och kommer fortsätta under implementeras under 2012 och 2012.

Hemköps resultat är mer än dubbelt så bra som förra året. Målet för 2012 är att kedjan ska tjäna 3% i enlighet med trappan som säger att 2010:s mål var 1% och 2011 års mål var 2%. Vindarna verkar helt klart blåsa i Hemköps riktning.

Avtalet som ingicks med VI-butikerna 2009 innehöll en del förbindelser som delvis genomförts under 2011. Bland annat har nya kundvagnar köpts in. Medarbetare har utbildats under året och positionen på den viktiga Stockholms-marknaden har stärkts.

Axfood har inte sålt av de 10 butiker till handlare som planerats under förra året och stämman ombads därför ge fortsatt mandat för försäljning under 2012.

Willys har också gjort sitt bästa resultat någonsin. Både resultat och nettoomsättning har ökat jämfört med förra året. 11 nya butiker har öppnats under 2011 och 46 har moderniserats. Moderniseringen är nödvändig - resultatökning märks tydligt när sådan har genomförts.

PrisXtra har gått från en förlust på 5 miljoner i resultat till en vinst på 15 miljoner. En otrolig resa. Dock drar vägbygget vid Norra Station ner resultatet eftersom den stora PrisXtra-butiken där drabbas negativt av det.

Närlivssegmentet har bra försäljningstillväxt i alla enheter och har förlängt befintliga avtal med flera stora bensinmackskedjor.

Dagab är ett av de effektivaste logistikföretagen i Sverige. Förra året fick organisationen två miljöpris för sina ansträngningar att arbeta miljövänligt. Bland annat har man infört tågtransporter, blandar 20% tallolja i dieseln och använder Eco Driving.

Under året har källsorteringen av "förnyelsebar råvara"/avfall inom Axfood förbättrats, man har minskat energiförbrukningen, minskat utsläppen från transporter och dessutom har man har klimatkompenserat för de utsläpp som gjorts. 4 miljoner kronor har skänkts till Rädda Barnen med hjälp av insatser från kundernas pantande och även Axfood. Jag skulle säga att Axfood gör ett imponerande CSR-arbete.

Axfood är fortfarande bäst i Sverige på EMV (egna märkesvaror). Andelen EMV är nu 24,2% och målet är på 25% för 2012. Det nya varumärket Garant har miljövänliga förpackningar vilket bland annat underlättar vid källsorteringen. En fördel med EMV är att det ger bättre koll på faktiska priser och en fördel vid prisförhandling med leverantörer.

Utdelningspolicyn är att minst 50% av resultatet efter skatt ska delas ut. Soliditeten ska inte understiga 25%. Styrelsen föreslår en utdelning om 12 kr per aktie vilket utgör 71% av resultatet.

Marknadsutsikterna för 2012 är osäkra. Axfood tror på en avmattad konsumtion på grund av osäkerheten. Eftersom skördarna beräknas bli goda så kommer matprisinflationen att bli låg. De nya löneavtalen är inte klara och utgången är osäker. Konkurrensen är fortsatt hög och kunderna prismedvetna.

Axfoods strategi under 2012 är att stimulera försäljningstillväxten med utbildade och engagerade medarbetare samt genom att underhålla butikerna. Man ska arbeta med konstnadskontroll och effektivitet, samt öka andelen EMV. Investeringstakten ska vara offensiv.

Målsättningen för 2012 är i vanlig ordning att uppnå ett rörelseresultat i nivå med 2011.

En besökare vid styrelsen klagade på att alla duktiga ekonomijournalister har missat att Axfood har Sveriges kanske mest jämställda styrelse, 50/50 av vardera kön. Ekonomijournalisterna må ha missat detta men Finanskvinnan har det ingalunda. Detta påtalade jag naturligtvis direkt efter besöket vid förra årets stämma. Samma besökare ställde en fråga om kulspetspennor med anledning av överflödet på en tidigare besökt ekonomimässa och nu fick vi svaret på varför det inte fanns några pennor vid förra årets Axfood-stämma. Anders Strålman är smålänning och tänker under inga omständigheter dela ut några gratis pennor.

En annan besökare påtalade att det görs väldigt mycket reklam för sockerdrycker som läsk, vilket går stick i stäv mot det hälsoarbete som Axfood bedriver. Anders svar på det är att butikerna tillhandahåller det som kunderna vill ha.

En fråga kring flytten av huvudkontoret in till stan dök upp. Det nya huvudkontoret kommer att ligga ovanpå den nya butiken vid Norra Station och flytten sker därför att Anders vill att de som arbetar på huvudkontoret har nära till verksamheten. Hyrans storlek är densamma gentemot de nuvarande lokalerna.

Efter frågestunden fortlöpte stämman enligt dagordningen med röstning om bland annat utdelningen (förslaget på 12 kr röstades igenom) och styrelse. Den sittande styrelsen valdes om.

Jämfört med föregående år så kunde besökarna hålla sig något längre innan de började lämna lokalen för att få förtäring, ungefär vid punkt 18 började det tunnas ut i raderna.

Förtäringen som serverades var liksom förra året en god plocktallrik. Till detta drack jag Garants äppeljuice. På vägen ut fick jag en goodiebag med en reklamtidning samt en förpackning Garant taco-middag. En mycket användbar present som jag ska bjuda pojkvännen på.

Än en gång får jag säga "Tack för maten, Axfood". Det var en mycket trevlig stämma.

//Finanskvinnan

Årets PR-scam?

Det påstås ibland att all PR är bra PR. Själv håller jag inte med om det. Tävlingen "Årets ekonomibloggare" körde över flera av Sveriges bästa ekonomibloggare och på något sätt vann en person med en vid utnämningen helt nystartad blogg, ett twitterkonto som mestadels förefaller behandla melodifestivalen och ett eget fondbolag.

Personen som nominerade vinnarbloggen till tävlingen är grundare av "en ny strategisk kommunikationsbyrå med fokus på finansiell kommunikation".

Fick branschkontakter företräde i tävlingen framför ideella skribenter som levererat hög och jämn kvalitet till småspararnas gagn under flera år? Det undrar jag.

Speciellt nyfiken är jag på aktiespararnas motivering av vinnaren. Günther Mårder satt trots allt med i juryn och aktiespararna brukar ha god bevakning av ekonomibloggar.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det hela. Men någon bra PR anser jag det inte vara. Härmed nominerar jag tävlingen "Årets ekonomibloggare" till "Årets PR-scam".

//Finanskvinnan

Tillbaka!

Nu är jag tillbaka i landet efter en lång och härlig semester. Jag har varit i Asien. Helt underbart har det varit - nu är jag laddad för att jobba igen.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder mars 2012

Under februari så fyllde bloggen, i likhet med några andra ekonomibloggar, 5 år. Detta firade jag på ett genomtänkt men samtidigt subtilt sätt, nämligen genom att nå över 5 hundra tusen i totala tillgångar. En halv miljon.


När jag började blogga hade jag 135 585,03 kr i tillgångar. Summan har ökat med ungefär 370 000 kr. Under de 5 åren som bloggen funnits så har jag arbetat heltid med en månadslön om 18 000 kr brutto under en period. Jag har också bedrivit högskolestudier på heltid under 2,5 år, samtidigt som jag arbetat halvtid.

Min lön idag, efter utbildningen, är betydligt högre och har redan tjänat in det utbildningen kostade mig i form av lån och utebliven inkomst samt pension.

Jag är mycket nöjd med det jag har uppnått än så länge. Och jag har bloggen, andra bloggare och inte minst alla som kommenterat genom åren att tacka för det mesta av de insikter om privatekonomi jag har nu.

Det ska bli spännande att se vad nästkommande fem år har att bjuda på.

//Finanskvinnan