Räkna in amortering i sparandet?

En fråga till er andra som sammanställer er ekonomi med jämna mellanrum. Räknar ni in amorteringar på lån i er "sparat per månad"-summa?

Jag gör inte det, men funderar på om jag borde göra det.

Amorteringen ökar förvisso inte den totala summan tillgångar men dock andelen eget kapital. Amorteringen är också - i mitt fall - till viss del frivillig. Det vill säga att jag minskar utrymmet för sparande till förmån för att istället amortera och minska mitt CSN-lån snabbare.

För övrigt så har jag nu samlat ihop omkring 15 000 kr på mitt resekonto (pengar som ej räknas med i tillgångarna). Det känns som en lyxigt tilltagen semesterpeng att använda till sommarens och kanske även vinterns semester. Beloppet ökar med 2 800 kr per månad - något jag är nöjd med att kunna unna mig.

Hur gör ni för att få ihop till semesterkassan?

//Finanskvinnan

Aktieköp per månad

Något som jag uppskattar är när exempelvis affärstidningar har uppföljning på sina rekommendationer och tips.

Själv ger jag inga tips eller rekommendationer, men jag gör egna aktieköp. Därför har jag gjort en sammanställning över mina köp per månad jämfört med aktuell kurs för kärninnehaven.

År 2009 gjorde jag en del riktigt bra köp. Tyvärr för småsummor eftersom jag studerade heltid då och sparade 1 000 kr per månad.

Ratos-kurserna fick jag justera gällande affärerna innan spliten så att det skulle stämma, och bolaget är ett riktigt sorgebarn när jag tittar tillbaka på mina köp.

Jag tycker att det är lite roligt att se historiska kurser på det här sättet. Snart kan vi vara mitt i en börskrasch igen. Och då gäller det att komma ihåg att det vänder upp igen.


//Finanskvinnan

Bra programserie på URplay

Jag upptäckte nyss att det finns en intressant serie på URplay: Mardrömmar i affärsvärlden. Det är en brittisk serie (Dragon's Den-fans kommer känna igen programledaren) som tar upp ödesdigra misstag inom affärsvärlden. Bland annat omnämns ett av mina favoritmisstag, "New Coke".

Jag hoppas att fler avsnitt kommer upp framöver.

//Finanskvinnan

Ny "stopplag" som stoppar... vaddå?

Di skriver idag om en ny stopplag som ska förhindra folk från att förlustaffärer kvittar ut vinstaffärer i samma ISK. Eller? Vad är det som stoppas egentligen?

Först tolkade jag det som att man skulle stoppa kvittningsmöjligheten där kapitalförluster i allmänhet (ej i ISK då, utan i exempelvis vanlig depå) kunde kvittas mot den "kapitalinkomst" som beräknas fram i ISK och utgör underlag för schablonskatten. Men nu är jag väldigt osäker. Var det möjligt att dra av förluster inom ISK? Märkligt isåfall!

Jag är mycket nöjd med mitt beslut att avvakta med ISK tills ett år passerat och det är möjligt att utvärdera hur det fungerade i praktiken.

//Finanskvinnan

Utveckling på de olika börslistorna

40 procent 20 år har skrivit ett intressant inlägg om börsens avkastning under de senaste tolv åren, det vill säga år 2000 till 2012.

Förutom att inlägget tar upp problematiken med att ett bolag påverkar ett index mer ju större börsvärdet är så visar författaren ett antal intressanta genomgångar för de olika börslistorna Large cap, Mid cap, Small cap och First North.

Tendensen är tydlig. Andelen bolag som gett god utveckling sen 2000 är markant större på Large cap än på de andra bolagen. För Small cap och First North är andelen låg.

För mig är detta, trots att bolag flyttar mellan listorna emellanåt, ytterligare en tydlig indikation på att det för mig är rätt att hålla mig till bolagen på Large cap. När jag tidigare haft aktier utanför Large cap (HQ och Biosensor) så har det slutat mindre bra.

Detta är för övrigt ett tydligt exempel på confirmation bias, det vill säga att det är enkelt för mig att ta till mig information som styrker att min strategi är "bra" eller "rätt". Kanske hade jag inte fäst samma vikt vid inlägget om det hade visat att First North hade en stor andel bolag som gett fantastisk utveckling de senaste tolv åren.

//Finanskvinnan

51/49

Med den senaste tidens nedgång så har jag kommit till en punkt där de "säkra" tillgångarna i räntesparande för första gången sedan april 2009 är större än de "riskfyllda" tillgångarna i aktier.

Innan en större nedgång börjar så är egentligen det optimala för mig att ha ungefär 60% ränta och 40% aktier. 50/50 är också bra men kan i teorin leda till en större total nedgång än vad 40% aktier "på toppen" gör.

Trots att jag har lagt in större delen av sparandet på konto så har jag inte nått till 60/40 eller ens 50/50 tidigare. Delvis beroende på att det är kul att köpa aktier och öka utdelningsslanten. Däremot så är jag betydligt närmare än vad jag var vid finanskrisens inledning.

Nu vet jag inte om vi ser början på en större nedgång eller om det är en tillfällig dipp. Men jag tror att det är bra att vara vaksam på kassan i osäkra lägen som dessa. Förutom att det är önskvärt att hedga pengarna från alltför stora förluster så är det också bra att ha likvider och möjlighet att gå in när priserna börjar kännas attraktiva.

//Finanskvinnan

Bevakning av aktiekurs?

Jag är (ännu en gång) sugen på att köpa Coca Cola-aktier. Utdelning flera gånger per år, ett av världens starkaste varumärken och åtminstone en produkt som jag verkligen gillar lockar.

Mitt problem är att jag inte kan lägga en stoplossbevakning på aktien i min kapitalförsäkring, och jag vill bara köpa om kursen går ner till $63 eller lägre.

Någon som vet om det finns någon bevakningstjänst som skickar ut mail när aktiekurser når en viss nivå?

//Finanskvinnan